Ποτε παιζει...ποτε δεν παιζει...


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.988
Reaction score
20.514
Το ερώτημα όμως που θέτεις (πολικότητα / θέση φάσης και ουδετέρου), σηκώνει λίγο ψάξιμο.

Η ερώτηση είναι απλή (και πολλαπλή):

1. Αν τελικά σε ορισμένες συσκευές, έχεις βελτίωση του ήχου, αν το ψάξεις με την πολικότητα του καλωδίου (η μέθοδος ανεύρεσης της «σωστής» πολικότητας με αποσύνδεση της γείωσης είναι γνωστή), τότε γιατί δεν υπάρχει τέτοια οδηγία στο manual, τουλάχιστον σε πιο ακριβά μηχανήματα?

2. Και αντίστροφα. Πόσο έχει σκεφτεί ο κατασκευαστής την πολικότητα, όταν δίνει το αντίστοιχο εγγλέζικο φις? Αν το έχει σκεφτεί (άσχετα αν δεν το αναγράφει στο manual), τότε από την πολικότητα του εγγλέζικου φις, θα μπορούσαμε να βγάλουμε συμπέρασμα, για το που προτείνει ο κατασκευαστής να βάλουμε τον ουδέτερο, και σε συσκευές που έρχονται με schuko φις για άλλες αγορές.

3. Και αν κάνουμε το πείραμα του ερωτήματος 2, θα συμπέσουν τα αποτελέσματα, με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας του ερωτήματος 1?

Πάντως, σε σχέση με τα schuko βύσματα, στο Βέλγιο π.χ., στην μπρίζα του τοίχου έχουν ενσωματώσει ένα έμβολο το οποίο πάει και "κάθεται" στις εγκοπές (2) του βύσματος. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η χρήση του, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο και στην Ελλάδα.

Επίσης, σχετικά με τα ερωτήματα 1, 2 και 3, να απαντήσω με μια ερώτηση: Έχει πραγματικά, τόση σημασία; Δηλαδή, έχουμε φέρει (όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου) τα συστήματα και το χώρο μας στο σημείο που έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανή και απίθανη δυνατότητα βελτίωσης της ακουστικής εμπειρίας και ψάχνουμε πλέον τη πολικότητα του ρεύματος και τη διαφορά που έχει αυτή;
 

Y

Yiannis_B

Guest
Ευτυχώς, αυτά τα θέματα, στην Κύπρο, είναι λυμένα εξ αρχής. Τα καλώδια μπαίνουν με έναν και μοναδικό τρόπο στις μπρίζες, οπότε φάση, γείωση και ουδέτερο είναι πάντα τα ίδια. Ίσως για αυτό το σύστημα μου παίζει πάντα! :)
Επίσης, σχετικά με τα ερωτήματα 1, 2 και 3, να απαντήσω με μια ερώτηση: Έχει πραγματικά, τόση σημασία; Δηλαδή, έχουμε φέρει (όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου) τα συστήματα και το χώρο μας στο σημείο που έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανή και απίθανη δυνατότητα βελτίωσης της ακουστικής εμπειρίας και ψάχνουμε πλέον τη πολικότητα του ρεύματος και τη διαφορά που έχει αυτή;
Εντάξει, τότε και εγώ δεν έπιασα το χιούμορ σου. :drinks:
 







Μηνύματα
3.691
Reaction score
6.580
Δεξιά πού;!!!! στο φίς του καλωδίου ρεύματος η στο ρευματολήπτη του μηχανήματος;
το δεξί όπως το βλέπουμε από μπροστά η από πίσω....:whistling:
Δεξιά όπως μπαίνεις. :fuckyou:
Δηλαδη αμα εισαι "αριστερος" σε αυτο τον τοπο, ουτε μουσικη δε μπορεις να ακουσεις?
 

I

iason

Guest
Εγώ πάντως πέρα από την πλάκα (και για αποφυγή παραξηγήσεων)το ενοούσα σοβαρά.Οταν δεν γνωρίζεις το αντικείμενο και απλά κοιτάς το μηχάνημα(ρευματολήπτη) και συνδέεις (Πάντα δεξιά) τότε ουσιαστικά συνδέεις αριστερά.
 

Μηνύματα
5.776
Reaction score
1.187
Ας μου θυμίσει κάποιος πως πάει η πολικότητα στο εναλλασσόμενο ρεύμα.
Δεν μιλάει για πολικότητα. Μιλάει για φάση και ουδέτερο. Σε ποιο από τους δύο ακροδέκτες πρέπει να πηγαίνει η φάση και σε ποιο ο ουδέτερος.
Σίγουρα το εγγλέζικο φις έχει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με το schuko
 

Μηνύματα
5.776
Reaction score
1.187
Έχει πραγματικά, τόση σημασία; Δηλαδή, έχουμε φέρει (όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου) τα συστήματα και το χώρο μας στο σημείο που έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανή και απίθανη δυνατότητα βελτίωσης της ακουστικής εμπειρίας και ψάχνουμε πλέον τη πολικότητα του ρεύματος και τη διαφορά που έχει αυτή;
Και όμως παίζει ρόλο! Ακόμα και σε φθηνά μηχανήματα της τάξης των 300€ κάνει την διαφορά....
 

Μηνύματα
5.776
Reaction score
1.187
Η Luxman πλάι στον ρευματολήπτη είχε στα προηγούμενα μοντέλα της ένα φωτάκι. Αν το φωτάκι άναβε σήμαινε ότι η φάση έχει συνδεθεί λάθος και έπρεπε να αντιστραφεί το φις στην πρίζα.

Βλέπω όμως τώρα πως στις τελευταίες εκδόσεις όλως των μοντέλων της το κατήργησε αυτό. Δεν ξέρω γιατί...

http://www.luxman.com/product-list.php?cid=2

 



Μηνύματα
631
Reaction score
534
Η Rega πάντως, στο manual του planet που αγόρασα το 1999, είχε ως ένθετο αυτό:
SAVE0347.JPG

Εγώ δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις για να το σχολιάσω, αλλά επειδή αναφέρθηκε η πολικότητα...
 


Y

Yiannis_B

Guest
Ας μου θυμίσει κάποιος πως πάει η πολικότητα στο εναλλασσόμενο ρεύμα.
Είναι καλά, έχεις χαιρετίζματα! :p
Το + πάντα δεξιά. :p
Μάγκες, αφήστε το χούμορ με την πολικότητα του ac, μιλάμε για την πολικότητα του φις. :fuckyou:

Καταρχήν να εξηγήσουμε κάτι που δεν είναι και πολύ προφανές στους εξυπνάκηδες της παρέας. Στα σπίτια μας έχουμε σύστημα TN-S:

TN-S: separate protective earth (PE) and neutral (N) conductors from transformer to consuming device, which are not connected together at any point after the building distribution point.

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthing_system

Σε ένα τέτοιο σύστημα, ο αγωγός γης (PE), δεν διαρρέεται από ρεύμα σε κανονικές συνθήκες.

"A protective earth (PE), known as an equipment grounding conductor in the US National Electrical Code, avoids this hazard by keeping the exposed conductive surfaces of a device at earth potential. To avoid possible voltage drop no current is allowed to flow in this conductor under normal circumstances. In the event of a fault, currents will flow that should trip or blow the fuse or circuit breaker protecting the circuit. A high impedance line-to-ground fault insufficient to trip the overcurrent protection may still trip a residual-current device (ground fault circuit interrupter or GFCI in North America) if one is present. This disconnection in the event of a dangerous condition before someone receives a shock, is a fundamental tenet of modern wiring practice and in many documents is referred to as automatic disconnection of supply (ADS). The alternative is defence in depth, where multiple independent failures must occur to expose a dangerous condition - reinforced or double insulation come into this latter category."


Υποθέτω λοιπόν ότι ίσως δύο λόγοι υπάρχουν για την τήρηση της πολικότητας κάποιων (μονοφασικών L1,N,PE) συσκευών .-(συσκευές όχι με διπλή μόνωση / reinforced or double insulation).

1. Ο κατασκευαστής έχει πάρει μέτρα ώστε τα μέρη του κυκλώματος που βρίσκονται σε τάση L1 (=διαφορά δυναμικού σε σχέση με το σασί = 230V), να είναι καλύτερα προστατευμένα, και άρα να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος βραχυκυκλώματος (-σε περίπτωση σφάλματος) με το μεταλλικό περίβλημα της συσκευής που είναι γειωμένο (PE).

2. Με δεδομένο ότι υπάρχουν παρασιτικές επαγωγές και χωρητικότητες ανάμεσα στα μέρη του ενισχυτή που βρίσκονται στην τάση δικτύου (καλώδια και διαδρομές πάνω στα PCBs / μετασχηματιστής τροφοδοσίας) και με επίσης δεδομένο ότι είναι απίθανο αυτές οι διαδρομές των δυναμικών L1, N ) να έχουν τις ίδιες παρασιτικές χωρητικότητες και επαγωγές ως προς άλλα ευαίσθητα μέρη του κυκλώματος και του σασί, είναι πολύ πιθανό, να επάγονται διαφορετικές τάσεις τόσο στο σασί, όσο και στα άλλα εξαρτήματα και αγώγιμες διαδρομές, ανάλογα με το ποιος αγωγός θα παίξει τον ρόλο της φάσης, και ποιος του ουδετέρου. Η δεύτερη αυτή εξήγηση/σκέψη, προφανώς αφορά και συσκευές χωρίς αγωγό γείωσης (reinforced or double insulation) , για τον απλό λόγο που ήδη ανέφερα: οι παρασιτικές χωρητικότητες και επαγωγές, μπορούν κάλλιστα να επηρεάζουν εσωτερικές τοπολογίες ευαίσθητων περιοχών. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που η μέθοδος εύρεσης της σωστής πολικότητας με την αποσύνδεση της γείωσης, δεν είναι αξιόπιστη. Μόνο ο κατασκευαστής ξέρει, αν το έχει ψάξει, ποια είναι η σωστή πολικότητα. Ή ανάποδα, θα μπορούσε ένας σοβαρός κατασκευαστής, να περιορίσει στο ελάχιστο τα φαινόμενα, ανεξάρτητα από την πολικότητα.
 
Last edited by a moderator:

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.074
Reaction score
14.058
Για να βοηθησω λιγο την συζητηση με το αριστερο και το δεξι, φορτωνω ενα βιντεακι που τα εξηγει ολα


 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.694
Μηνύματα
2.870.126
Members
37.945
Νεότερο μέλος
daemon76
Top