αναβαθμιση στα "σημεια" ή αλλαγη?

Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
θελω να ρωτησω οσους εχουν επιχειρησει ή οσους ασχολουνται με θεματα αναβαθμισης, DIY κλπ, κατι που σκεφτομαι καιρο τωρα...

εχουμε ενα δεδομενο σεταπ, με pro, τελικο και ηχεια, σε ενα δεδομενο χωρο...στο σαλονι ας πουμε (πλειοψηφια απο εμας εκει παιζει)...ο χωρος αυτος δεν εχει καποια ακουστικη φροντιδα...

ας παρουμε τον "τελικο" μας....εχουμε λοιπον ενα "μηχανακι" στο συστημα μας, που σε γενικες γραμμες ειμαστε ευχαριστημενοι απο την αποδοση του...παιζει δυνατα και "ισορροπημενα" τα ηχεια μας, ειναι αρκετα "ησυχος" και γενικα ουδετερος...δλδ με αλλα λογια ειμαστε "απλα τυχεροι", που σε ενα αφροντιστο χωρο, "το πραγμα εχει δεσει"...παρολαυτα και αφου δεν υπαρχει το "τελειο μηχανακι" εκει εξω, κατα την αναπαραγωγη, ισως να νοιωθουμε οτι υστερει σε καποιο τομεα ή να νομιζουμε οτι μπορει και καλυτερα...

ψαχνωντας λοιπον αυτο το "λιγο καλυτερα" και οταν το ψαξιμο γινεται σε μηχανακια με "γηινες τιμες", αξιζει να προχωρησουμε σε αντικατασταση του τελικου, με καποιον αλλο καινουργιο ή να εμπιστευθουμε καποιον και να επεμβουμε στα "σωθικα" της συσκευης, αλλαζοντας καποια εξαρτηματα με αλλα καλυτερης ποιοτητας (πυκνωτες-καλωδιωσεις κλπ), ωστε πατωντας σε μια σωστη "βαση" και σχεδιαση τελικου, να παρουμε "εξτρα ποντους αποδοσης"?

ανακατευοντας τα "σωθικα" του τελικου μας, μηπως πειραζουμε το αρχικο σχεδιο του κατασκευαστη και αρα το "κουρδισμα" που εχει κανει στο μηχανακι?...δλδ αν ο σχεδιαστης εχει επιλεξει συγκεκριμενα εξαρτηματα, ωστε να υπαρχει μια συνεργεια-ισορροπια μεταξυ των υποσυστηματων ενος τελικου, βαζοντας χερι εμεις, μηπως χαλαμε αυτη την ισορροπια?... ακομα και αν βαζουμε καλυτερα υλικα?...αν σε ολη την "διαδρομη-πλακετα", δεν βαλουμε το ιδιο ποιοτικα υλικα, αλλα επιλεξουμε μονο καποιους τομεις να αναβαθμισουμε και καποιους οχι (για να μας βγει και φθηνα σχετικα), μηπως τα μη αναβαθμισμενα και "μαμα" υλικα, δεν αφηνουν τελικα και τα "νεα-καλυτερα", να αποδωσουν?

να υποθεσω οτι λογικα, θα πρεπει να υπαρχει μια γενικη ισορροπια μεταξυ επιπεδου υλικων και αυτος ειναι και ενας απο τους λογους, που ενας ακριβος ενισχυτης, ζηταει τα εξτρα φραγκα για να τον αποκτησεις...ποιοτικοτερα υλικα παντου σε ενα νεο ενισχυτη και οχι απλες εξαρσεις εδω και εκει, σημαινει (λογικα) και καλυτερο (σχετικο) αποτελεσμα...ετσι δεν ειναι?

εμεις λοιπον, επεμβαινοντας στα σημεια, μπορουμε να παρουμε , καποιο καλυτερο αποτελεσμα απο τον ηδη υπαρχον τελικο μας, που να μην μας στοιχισει φυσικα οσο ενα νεο μηχανακη, αλλα ταυτοχρονα αυτη η κινηση να αποδωσει και να "ακουγεται" που λενε?

μηπως πριν απ ολα αυτα, πρεπει τελικα, να επεμβουμε πρωτα στο χωρο και μετα να ψαχτουμε για βελτιωσεις στα σημεια του ηχου του τελικου μας που δεν μας αρεσουν και που ενκατακλειδι, ισως οφειλονται στο χωρο?...ντακσι...αυτο το τελευταιο, σιγουρα θα μου πειτε οτι οχι απλα χρειαζεται, αλλα επιβαλλεται...οκ...αλλα καποιες φορες απλα δε γινεται (σαλονι)...

τοτε τι κανουμε?...μενουμε ως εχει και ουτε νεες αγορες κανουμε, ουτε χερι στο ηδη υπαρχον βαζουμε, αν ο χωρος δεν ειναι φροντισμενος?

πχ σκεφτομουν αντι να αλλαζα τον τελικο, να εβαζα χερι στι σωθικα του σε καποια σημεια (με πολυ σφιξιμο δοντιων)...και παντα οχι εγω, αλλα καποιος που να ηξερε...τωρα ποιος θα ηταν αυτος, σηκωνει κουβεντα
 

Μηνύματα
203
Reaction score
117
Νομίζω ότι η αλλαγή των πυκνωτών σε έναν τελικό, με καινούριους καλύτερης ποιότητας και βέβαια αντίστοιχων χαρακτηριστικών, μόνο βελτίωση μπορεί να επιφέρει. Το κύκλωμα θα δουλέψει καλύτερα.
Ο σχεδιασμός του ενισχυτή όμως δεν αλλάζει, απλά θα αποδίδει τα μέγιστα ως είναι σχεδιασμένος.
Η αναβάθμιση όμως γίνεται από ανθρώπινο χέρι και αυτό πρέπει να ξέρει τι κάνει και φυσικά να κάνει αυτό που λέει ότι κάνει.
 

Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
οταν αλλαζουμε πυκνωτες, να υποθεσω οτι μπορουμε να το κανουμε σε ολη την αλυσιδα...δλδ οτι υπαρχει σε πυκνωτη μεσα στον ενισχυτη, μπορει να αλλαχτει με καλυτερους?

επισης οι καλωδιωσεις...αλλα μεχρις ποιου σημειου?...επειδη με τα καλωδια ειναι και λιγο "παιχνιδι μαγισσων", θα δωσει "ποντους" ή δεν ειναι και τοσο σημαντικο?

αυτο που λες με το "ανθρωπινο χερι", σιγουρα ειναι το πιο σημαντικο...θα πρεπει αυτος που θα ασχοληθει να ξερει το "σχεδιο" του ενισχυτη και ν "αλλαξει" εκει που χρειαζεται και υπαρχει περιθωριο βελτιωσης, και αντιστοιχα, ν αφησει ανεπαφο οτι θα χαλασει τη "μαγια"...ετσι δεν ειναι?

να σου πω την αληθεια, αν μετα την αλλαγη, το αποτελεσμα ηταν αρκετα "ακουστο", θα αξιζε...αλλα θα ειναι?
να βαλεις "χερι" και χρημα και τελικα να μην?

η ερωτηση μου ξεκινησε, με αφορμη καποιους συμφορουμιτες εδω, οι οποιοι εχουν βαλει "χερι" στα μηχανακια τους...ακομα και μηχανακια αρκετα ακριβα και χαλιεντ που λεμε...
 

Μηνύματα
1.115
Reaction score
677
Εγώ θα σου πω μόνο ένα πράγμα που πια ακολουθώ.
Αν η οποιαδήποτε αλλαγή δεν βγάζει...αυτί,κατά την γνώμη μου είναι ανώφελη.
Αν δεν σε ικανοποιεί ο τελικός σου,κοίτα κάποιον άλλο.
(Και δεν θα έχεις χάσει και σε αξία μεταπώλησης λόγω της μετατροπής.)
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Αν δεν εχεις κατασταλάξει τι χρειάζεται να αλλάξεις στο σύστημά σου για να βελτιώσεις τον ήχο του, συνέχισε το ψάξιμο και τις δοκιμές.
Καλύτερα να δώσεις τον υπάρχοντα τελικό και να ψάξεις για καινούργιο, εφόσον είσαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.
Η αλλαγή των υλικών δε σημαίνει ότι θα σου δώσει κάτι παραπάνω αλλά μάλλον κάτι διαφορετικό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα ακόμα κι από ικανότατο τεχνίτη. Ειδικά αν η συσκευή είναι παλιά και δεν υπάρχουν τα αυθεντικά εξαρτήματα. Η σχεδίαση του μηχανήματος παίζει πρωταρχικό ρόλο και μετά έρχονται τα υλικά. Αν η σχεδίαση δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα αναβαθμισμένα υλικά, τότε εχεις αποτύχει στην επιλογή σου.
 


Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
το σεταπ το χω διαλυσει, αλλα σιγα σιγα ξαναφτιαχνεται...κατα τη διαρκεια λοιπον του "στησιματος", σκεφτομαι τι και πως θα το κανω αυτη τη φορα...οποτε το διλλημα μου ειναι το εξης...

εχω εναν τελικο σχετικα νεο και καλης αποδοσης...
για να παω σε κατι καλυτερο απ αυτον (κατα την αποψη μου), πρεπει να δαπανησω μεγαλο ποσο, ωστε να ανεβω "λιγκα"

οπως ξερουμε, απο ενα σημειο και μετα, για μικρες διαφορες στο τελικο ηχητικο αποτελεσμα, πληρωνουμε (δυστυχως) μεγαλα ποσα...οποτε διερωτομουν, αν εκανα μια επιμερους αναβαθμιση υλικων στον ηδη υπαρχον, με κοστος που σιγουρα δε θα εφτανε το ποσο που θα ζητουσε ο νεος (και δε θα εχανα και φραγκα, αφου θα σκοτωνα τον "παλιο", ετσι που ειναι τα πραγματα στο μεταχειρισμενο), θα ειχα ενα καλυτερο "ακουστο" αποτελεσμα?...

συγκεκριμενα αναβαθμιση του Α51 ή πωληση και αγορα PLINIUS ODEON (μεταχειρισμενου-γιατι καινουργιου αποκλειεται)
 
Last edited:

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Μείνε σε αυτόν που έχεις αν δεν μπορείς να πας σε plinius. Αν ο plinius odeon σου άρεσε περισσότερο τότε πούλα τον Α51 και πάρε τον plinio.

Μην διανοηθείς να βάλεις "χέρι" σε τέτοιο μηχάνημα, τον A51.
 

Μηνύματα
203
Reaction score
117
Σχετικά με τους πυκνωτές και τα χαρακτηριστικά τους μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.
Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί αλλά όλα είναι θέμα τεχνικών χαρακτηριστικών. Το μηχάνημά σου είναι συγκεκριμένο όσον αφορά την ηλικία του, τη χρήση που του έχει γίνει και την απόδοσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παρούσα αναζήτησή σου. Ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί να δει εάν οι πυκνωτές του ενισχυτή αποδίδουν όπως θα έπρεπε και εάν επίσης κρίνονται καλοί ποιοτικά ή όχι. Υπάρχουν ακριβές μάρκες που μέσα έχουν οικονομικούς πυκνωτές για να το πω κομψά. Άρα μετά από έναν τέτοιο έλεγχο βλέπεις σε ποιά κατάσταση είναι το συγκεκριμένο μηχάνημα και μετά αποφασίζεις εάν αλλάζεις και σε ποιό κόστος.
Όλα αυτά έχουν νόημα εφόσον σου αρέσει το μηχάνημά σου και σκοπεύεις να το κρατήσεις. Φυσικά δεν αξίζει να το επιχειρήσεις σε ένα καινούριο μηχάνημα διότι τότε μάλλον δεν σου αρέσει το μηχάνημα, μιας και τα εξαρτήματά του θα αποδίδουν στο μέγιστο και θα είναι και νέας γενιάς, οπότε τι να βελτιώσεις?
 

Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
Όλα αυτά έχουν νόημα εφόσον σου αρέσει το μηχάνημά σου και σκοπεύεις να το κρατήσεις. Φυσικά δεν αξίζει να το επιχειρήσεις σε ένα καινούριο μηχάνημα διότι τότε μάλλον δεν σου αρέσει το μηχάνημα, μιας και τα εξαρτήματά του θα αποδίδουν στο μέγιστο και θα είναι και νέας γενιάς, οπότε τι να βελτιώσεις?
στο νεο μηχανακι, συμφωνω...τι να αλλαξεις?...αφου ανεβαινεις σε λιγκα και φραγκα, οποτε "υποτιθεται", οπως λες και συ, οτι υπαρχουν μεσα ποιοτικα εξαρτηματα εξ αρχης...αν δεν σε αρεσει αυτο που ακους, δεν αγοραζεις...

ο Α51 ειναι καλος, αλλα θα τον ηθελα λιγο πιο "ησυχο" σε 2καναλη αναπαραγωγη...δλδ δεν ξερω, επειδη προοριζεται για πολυκαναλη χρηση, αν υπαρχει δικαιολογημενη διαφορα στο τομεα αυτο, απο αλλα αντιστοιχα 2καναλα μοντελα, της ιδιας σειρας, οπως ο Α21...

συγκριτικα με ενα 2καναλο plinious που ακουσα σε φιλο, η μουσικη εβγαινε απο ενα "dead silent background", και αυτο εδινε μια μικρη εστω υπεροχη σε σχεση με τον Α51...παντα ακουγοντας το ιδιο κομματι

κατα τ αλλα δεν παρατηρησα ιδιαιτερες διαφορες τονικα...ισως o plinious, ηταν λιγο πιο "γλυκος" μερικες φορες σε καποια σημεια, ειδικα οταν ακουγαμε κομματια με εντονα περασματα συνθεσαιζερ...μαλλον αποτελεσμα της ταξης Α που λειτουργει
 

Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
Μείνε σε αυτόν που έχεις αν δεν μπορείς να πας σε plinius. Αν ο plinius odeon σου άρεσε περισσότερο τότε πούλα τον Α51 και πάρε τον plinio.

Μην διανοηθείς να βάλεις "χέρι" σε τέτοιο μηχάνημα, τον A51.
κατηγορηματικα δλδ οχι χερι στον Α51 ετσι?...:D:)
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Κατηγορηματικά όχι! Για μενα οι plinius είναι ανώτεροι από τους parasound και στον ήχο αλλά και σαν ποιότητα κατασκευής. Κοστίζουν όμως και περισσότερο.
Οι δικάναλοι σαφως και εχουν καλύτερο ήχο από τους πολυκάναλους ειδικά σε δικάναλο πρόγραμμα.
Ο προ παίζει πιο σημαντικό ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα από τον τελικό imo. Για δοκίμασε κανένα αλλλο προ στο σύστημά σου.
 

Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
Κατηγορηματικά όχι! Για μενα οι plinius είναι ανώτεροι από τους parasound και στον ήχο αλλά και σαν ποιότητα κατασκευής. Κοστίζουν όμως και περισσότερο.
Οι δικάναλοι σαφως και εχουν καλύτερο ήχο από τους πολυκάναλους ειδικά σε δικάναλο πρόγραμμα.
Ο προ παίζει πιο σημαντικό ρόλο στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα από τον τελικό imo. Για δοκίμασε κανένα αλλλο προ στο σύστημά σου.
ο οποιος pro μπει τελικα, θα ειναι για χρηση και σε home cinema...δλδ δεν μπορω να εχω 2 συστηματα...οποτε, καποιος av pro...

οι plinious σαφως ειναι σε αλλη "λιγκα"...συμφωνω
παντως, πολλοι απ αυτους που τολμησαν αναβαθμισεις, τελικα καποια στιγμη, πηγαν σε αλλα...

ισως ειναι και ψυχολογικο...θες να αλλαξεις, απλα γιατι θες να αλλαξεις
 


Sugah

Ζαχαρούλης
Μηνύματα
1.974
Reaction score
3.326
Δυστυχώς όπως αναφέρουν και οι συμφορουμίτες παραπάνω, η "μόντα" σε οποιοδήποτε μηχάνημα συνεπάγεται και παντρειά τις περισσότερες φορές.
Μήπως να κρατήσεις τον Parasound σου και να πάρεις και 2 monoblock JC1 που θα είναι λογικά στα ίδια χρήματα του μεταχειρισμένου Odeon; Εκτός βέβαια και εάν δε σου αρέσει ο ήχος της Parasound στα ηχεία σου και προτιμάς τον ήχο της Plinius σε αυτά
 

Μηνύματα
1.668
Reaction score
1.504
Εχει αρκετους προενισχυτες με htpassthrough για να ακουσεις. Συμπεριλαμβανομενου και του αλμυροτατου jc2 στη σχετικη εκδοση. Δανεικο στο σπιτι εχω ενα ps audio που δειχνει τη γλυκια πλευρα αν κατι τετοιο ψαχνεις.
 

Μηνύματα
1.985
Reaction score
765
Δυστυχώς όπως αναφέρουν και οι συμφορουμίτες παραπάνω, η "μόντα" σε οποιοδήποτε μηχάνημα συνεπάγεται και παντρειά τις περισσότερες φορές.
Μήπως να κρατήσεις τον Parasound σου και να πάρεις και 2 monoblock JC1 που θα είναι λογικά στα ίδια χρήματα του μεταχειρισμένου Odeon; Εκτός βέβαια και εάν δε σου αρέσει ο ήχος της Parasound στα ηχεία σου και προτιμάς τον ήχο της Plinius σε αυτά
αυτο με τη "παντρεια" ειναι προβλημα...εδω δεν βαζουμε πραγματικο στεφανι για να μη μας "ζαλιζουν 24/7-365 times per year" και θα παμε να βγαλουμε τα ματια μας μονοι μας?...μολις "βαρεθουμε" (μηχανακι ή μη), θελουμε να μπορουμε ν αλλαζουμε...:D:p

ειναι οντως ρισκο το πραμα...αλλα πιστευω οτι στους περισσοτερους εχει μπει καποια στιγμη αυτη η ιδεα, περι μιας αναβαθμισης υλικων, παρα αντικαταστασης...

οι jc1 καινουργιοι βγαινουν περισσοτερο απ τον odeon..περιπου 8Κ οι δυο para και κοντα στα 5Κ ο odeon...
εκτος και πας σε used jc1...

οκ...γενικα, απ τη στιγμη που καποιος αποφασισει να παει σε αλλο μηχανακι, υπαρχουν επιλογες...φραγκα και ορεξη για ψαξιμο να χει

τα θετικα και αρνητικα μιας αναβαθμισης με τα εργαλεια που εχουμε, ηθελα να ρωτησω...

αλλα δεν υπαρχει "ντε-φακτο" απ οτι καταλαβαινω...
 

Sugah

Ζαχαρούλης
Μηνύματα
1.974
Reaction score
3.326
Στα θετικά ειναι όπως έγραψες ότι ο ενίσχυτης θα λειτουργήσει το κύκλωμα με τα καλύτερα ικανά υλικά που μπορείς να αλλάξεις και θα έχεις σίγουρα μηχάνημα όπως το γουστάρεις. Το αρνητικό ειναι ότι μπορεί να σου αρέσει η μπορεί να μη σου αρέσει το αποτέλεσμα που θα πάρεις, οπότε μετά τι;
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
Η αναβάθμιση υλικών σε ενισχυτή έχει και το εξής επακόλουθο: αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα δεν μπορείς να επιστρέψεις το μηχάνημα στην αρχική του κατάσταση.
Επιπλέον υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος να φέρει σε πέρας αυτή την εργασία ή αρχίζουν τα πειράματα και οι αυτοσχεδιασμοί κι όπου μας βγάλει? Θα ρίσκαρες κάτι τέτοιο? Προσοχή σε δήθεν guru κι άλλους επίδοξους και μη σχεδιαστές.
Να ήταν μια συσκευή 20ετίας και πάνω να γίνουν αλλαγές σε εξαρτήματα που έχουν βγει εκτός προδιαγραφών λόγω παλαιότητας και φθοράς από τη μακρόχρονη χρήση, αλλά σε μια σχετικά καινούργια?
Ακόμη είσαι σίγουρος ότι ο τελικός είναι ο αδύναμος κρίκος? Έχουν γίνει οι απαραίτητες δοκιμές για να καταλήξεις σε αυτό το συμπέρασμα?
Μια αλλαγή σε ένα σύστημα αναπαραγωγής μπορεί να σε αναγκάσει να αλλάξεις κι άλλες συσευές του συστήματος για να ξαναφέρεις το σύστημα σε ισορροπία, αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.
 

Μηνύματα
384
Reaction score
36
Θα σου απαντήσω με ερώτηση. Ένα FIAT τι μετατροπές θέλει για να γίνει Mercedes ?. Εντάξει,
ατυχές το παράδειγμα, αλλά πιστεύω κατάλαβες τι εννοώ.

Και για να επαναφέρω την συζήτηση εκεί που είναι και το θέμα. Μην ακούς τι έχει "γραφτεί" και
τι έχει "ακουστεί" στο χώρο του DIY. Θα πρέπει να το δείς, έστω σαν "παρουσίαση". Επαγωγικές
αναβαθμίσεις ποτέ δεν έχουν θετικά αποτελέσματα. Ειδικά να επέμβεις στο σχηματικό του
κατασκευαστή μην το σκέφτεσαι καθόλου. ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις καλούς
πυκνωτές ... αλλά και αυτό, αν το μηχάνημα δεν είναι κάποιων ετών, ... μάλλον περιττό θα είναι.

Πέρα απο αυτό αν επέμβεις στο σχέδιο του ενισχυτή (με προσθήκη ή αφαίρεση compo) έχε υπόψιν
σου οτι θες ΚΑΙ υποστήριξη μηχανημάτων (πχ παλμογράφου, γεννήτριας ...), προκειμένου να δείς
το τι κάνεις. Όλα αυτά απαιτούν ένα πράγμα. Γνώση. Το "αυτί" σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το
τελευταίο που λαμβάνει ενεργά δράση, και το χρειάζεσαι στην συγκεκριμένη στιγμή ΜΟΝΟ για να
ακούς και να μπορείς να συνεννοηθείς με τον "συνεργάτης" σου. Αν το αυτί μας το κάναμε TESTER
τότε η ρύθμιση θα εξαρτιόταν απο το προσωπικό γούστο/άκουσμα του καθενός.


Αναποφασιστικότητα, προβληματισμοί, ή και πειραματισμοί, να ξέρεις οδηγούν πάντα σε αποτυχία
(εντάξει γενικό).

To σωστό DIY HiFi δεν είναι "σάλτσα", για να βάζουμε μέσα οτι έχουμε ακούσει οτι θα νοστιμίσει
την γεύση (χροιά ήχου σε εμάς). Και έχε υπόψιν σου οτι μιλάμε (μάλλον) γιαυτό το μηχάνημα:


Επίσης δεν μου άρεσε το οτι τον έχεις "διαλύσει" όπως λες. Πως θα σου φαινόταν αυτό αν τον αγόραζες μετά
απο πχ εμένα (και σου έλεγα?) το τι έχω κάνει ... ?, ειδικά όταν ο άλλος (που το έχει λύσει) δεν είναι του "χώρου".
Μιλάμε πάντα για ένα τέτοιο κομμάτι και όχι για ένα τυπικό Used Integrated των ... 100ε.

Αμαρτάνεις τέκνον μου. Το αμαρτιόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο :sneaky:.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.865.420
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top