Ερώτηση για τρανζίστορ

Μηνύματα
885
Reaction score
883
Καλημέρα!
Να διευκρινήσω ότι είμαι άσχετος με το σπορ των κατασκευών, οπότε μην αρχίσετε να βαράτε...
Άνοιξα τον παλιό ενισχυτή μου (Rotel Ra-01) και διαπίστωσα ότι τα τρανζίστορ του έχουν τα ακόλουθα στοιχεία:
2 σετ, το καθένα περιέχει ένα B817 E 1M1 και ένα D1047 E182 (απ' ότι κατάλαβα είναι αυτό που λένε push and pull διάταξη). Δεν φέρουν στοιχεία μάρκας.
α) Γνωρίζει κανείς τη μάρκα τους και τα λοιπά τους στοιχεία, καθώς και την τιμή τους σε περίπτωση αντικατάστασης (πάνω κάτω εννοείται);
β) Ο ενισχυτής δίνεται με ισχύ 40 watt στα 8 ωμ. Είναι εφικτό να αυξήσω την ισχύ του στα 60 watt πχ, με αντικατάσταση των τρανζίστορ με ισχυρότερα; Έχει custom μετασχηματιστή τροφοδοσίας της rotel (τορροειδή) ο οποίος δεν φέρει στοιχεία πάνω του και πυκνωτές τροφοδοσίας 4 χωρητικότητας περίπου 15.000 uf συνολικά.
Η ψύκτρα στην οποία είναι κολλημένα τα τρανζίστορ πατάει στο δάπεδο του σασί και μάλιστα βγαίνει προς τα έξω στο κάτω μέρος, προφανώς για καλύτερη απαγωγή θερμότητας. Εκτιμάτε ότι θα έχω μεγάλο πρόβλημα θερμότητας αν κάνω την ανωτέρω κίνηση; Να διευκρινήσω ότι δεν με ενδιαφέρει η (πολύ) μακροπρόθεσμη αντοχή του ενισχυτή (πχ μετά από 15 χρόνια) αλλά να μη μου μείνει άμεσα στο χέρι (ή τα επόμενα 2-3 έτη).
 


Μηνύματα
27.076
Reaction score
25.010
Mε την αλλαγή των τρανζίστορς με μεγαλύτερα δεν θα πάρεις μεγαλύτερη ισχύ. Για να γίνει η αύξηση της ισχύος χρειάζεται μεγαλύτερη τάση τροφοδοσίας από τον μετ/στη και όχι μόνο. Αν υποθέσουμε ότι πας από τα 40 βατ στα 60 δεν θα ακούσεις καμία διαφορά.
Η διαφορά θα είναι της τάξης του 1 db. Τρίχες δλδ. Μόνο αν ανέβει η ισχύς στα 80 βατ θα ακούσεις διαφορά γιατί θα αποδίδει 3 db παραπάνω. Πάρε άλλο ενισχυτή.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.311
Μηνύματα
2.858.166
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top