Πώς βγήκε η φράση






Christiana

Muzik
Μηνύματα
5.106
Reaction score
10.286
Ωραίο νήμα!

Φράση δεν είναι,αλλά λέξη.

Τρελοκαμπέρο/ω
Βγήκε απο τον ριψοκίνδυνο και παράτολμο αεροπόρο Καμπέρο Δημήτριο,
του οποίου και δόθηκε το παρατσούκλι "Τρελοκαμπέρος".
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.281
Reaction score
93.729
Ωραίο νήμα!

Φράση δεν είναι,αλλά λέξη.

Τρελοκαμπέρο/ω
Βγήκε απο τον ριψοκίνδυνο και παράτολμο αεροπόρο Καμπέρο Δημήτριο,
του οποίου και δόθηκε το παρατσούκλι "Τρελοκαμπέρος".
[Off topic] Ακόμα περιμένουμε εκείνο το θέμα με τα αεροπλάνα. :whistling: [Οff topic]
 

Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
:offtopic:

Της κοντης ψ.... οι τριχες της φταίνε.:laugh:

παμε να ξαπλωσουμε το μακρυ να βαλουμε το κοκκινο να χωσουμε να ενωθει τριχα με τριχα να γλυκαθει η τρυπα..

τι ειναι ? :tongue:
 





Μηνύματα
20.123
Reaction score
14.497
Τι σημαίνει η φράση «κομίζω Γλαύκα εις Αθήνας»



Βρισκόμαστε στις 28 Αυγούστου 1834 όταν ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Όθωνας αφήνει το Ναύπλιο και κάνει την επίσημη είσοδό του στη νέα πρωτεύουσα του κράτους την Αθήνα.

Το ίδιο πλοίο το οποίο είχε φέρει για πρώτη φορά τον Όθωνα στο Ναύπλιο στο τότε μικρό ελληνικό βασίλειο, η αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη, χρησιμοποιείται και πάλι προκειμένου να φέρει τον Βασιλιά στον Πειραιά. Επρόκειτο για ένα 46 κανονιών σκαρί κατασκευασμένο στην Βομβάη που μπήκε στην υπηρεσία του Αγγλικού Ναυτικού το 1822. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1843 και μετά χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Άγγλους για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου.

Με την άφιξή του στο Λιμάνι, γίνεται δεκτός από αντιπροσωπεία η οποία του προσφέρει μια ζωντανή κουκουβάγια (σύμβολο της αρχαίας πόλης των Αθηνών) και ένα κλαδί ελιάς. Από τον Πειραιά ο Όθωνας με την συνοδεία του σχηματίζει πομπή, ανεβαίνει την οδό Πειραιώς και φτάνει στον αρχαίο Ναό του Ηφαίστου, που τότε είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα ακολουθούσε μια σύντομη δοξολογία για την άφιξή του.

Εκεί το πλήθος που είχε σχηματιστεί βλέποντας τον Όθωνα με την συνοδεία του να κρατάνε μια ζωντανή κουκουβάγια που του είχαν προσφέρει στον Πειραιά, το θεώρησε αστείο μη γνωρίζοντας ότι και εκείνου του την έδωσαν λίγο πριν, αλλά πιστεύοντας ότι τους την πήγαινε ως δώρο για να τους δείξει το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της πόλης των Αθηνών.

Το θεώρησαν λοιπόν προσβλητικό ένας ξένος να «κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας» την πόλη που σύμβολό της ήταν η κουκουβάγια και άρχισαν να χρησιμοποιούν ευρέως αυτήν την φράση που ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μεν (όρνιθες Αριστοφάνη) αλλά που ήταν σε αχρηστία στην καθομιλουμένη μέχρι το περιστατικό με τον Όθωνα.



Πηγή: Τι σημαίνει η φράση «κομίζω Γλαύκα εις Αθήνας» -Το περιστατικό του Όθωνα στον Πειραιά | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/116632#ixzz38biSUZJi
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον νήμα!

ΦΑΕ ΛΑΔΙ ΚΙ ΕΛΑ ΒΡΑΔΥ ούτε αυτό είναι αυτό που νομίζετε!

"Φάε λάδι και έλα βράδυ"

Κάποτε που δεν υπήρχαν τα βιάγκρα, μπορεί οι ανάφτρες να κάνανε χρυσές δουλειές, αλλά οι εραστές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους είχαν μόνο το θαλασσινό βιάγκρα, τους κρόκους αβγών και το λάδι.

Όμως, αν σας πουν "φάε λάδι κι έλα βράδυ" μην πάει το μυαλό σας απαραίτητα στο πονηρό.

Η φράση είναι πια παρωχημένη κι έχει μείνει μόνο για την χαζή ομοιοκαταληξία της.

Υπάρχει βεβαίως ένα γιατροσόφι που λέει ότι αν φας μια κουταλιά λάδι πριν πιεις αλκοόλ, δεν σε «πιάνει» πολύ και το στομάχι σου είναι αρκετά καλύτερα μετά. Αυτό έχει κάποια βάση, γιατί το λάδι καλύπτει τα τοιχώματα του στομαχιού και κάνει βραδύτερη την απορρόφηση του αλκοόλ με αποτέλεσμα να "αντέχεις" περισσότερο.

Το "φάε λάδι και έλα βράδυ" έχει την βάση του: Πίνοντας ένα ποτηράκι λάδι, μπορείς μετά να πιείς τον Βόσπορο (ίσως και τα στενά του) σε αλκοόλ.

Οι παλιοί μπεκρήδες τρώγανε μια κουταλιά της σούπας λάδι πριν βγούνε στο μεϊντάνι. Η παρενέργεια όμως είναι ότι σε βάθος χρόνου (επειδή κατακρατούνται τα υγρά κι οι αναθυμιάσεις στο στομάχι), πας για έλκος ή διάτρηση.

http://enlefko.blogspot.gr/2011/07/blog-post_11.html
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Μυρίζω τα νύχια μου…

Την φράση αυτή την χρησιμοποιούμε ότι μας ρωτούν κάτι που δεν γνωρίζουμε και συνήθως απαντούμε «Πως να το ξέρω; Να μυρίσω τα νύχια μου;»

Οι ρίζες της παραπάνω φράσης προέρχονται απο μια αρχαία τελετουργική συνήθεια, κατά την οποία οι ιερείς των μαντείων βουτούσαν τα δαχτυλά τους σε ένα υγρό που περιείχε δαφνέλαιο, του οποίου εισέπνεαν τις αναθυμιάσεις για να υπνωτιστούν και να προβλέψουν τα μελλούμενα.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/02/blog-post_224.html#ixzz38c1PVKVp
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Έφαγε χυλόπιτα…

Περίπου στο 1815, υπήρχε κάποιος ονόματι Παρθένης Νένιμος που ισχυριζόταν πως είχε ανακαλύψει το φάρμακο για τους ερωτευμένους που η αγάπη τους δεν είχε ανταπόκριση.

Το φάρμακο αποτελούσε ένα μείγμα από σταρένιο χυλό ψημένο στο φούρνο, που όταν δοκίμαζε ο ερωτοχτυπημένος, ξεχνούσε το προβλημά του!


Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/02/blog-post_224.html#ixzz38c1sEfiR
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Χρωστάει της Μιχαλούς…

Την περίοδο της Ελληνικής ιστορίας που πρωτεύουσα της χώρας αποτελούσε το Ναύπλιο, υπήρχε μια γυναίκα ταβερνιάρισσα, η Μιχαλού.

Η Μιχαλού έδινε προθεσμία σε όσους δεν την πλήρωναν επί τόπου, παρόλα αυτά με το πέρας της προθεσμίας, οι φωνές της και τα άσχημα λόγια της ακούγονταν πέρα ως πέρα. Έτσι όταν οι κάτοικοι της περιοχής άκουγαν τις φωνές της, έλεγαν: «Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς!»

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/02/blog-post_224.html#ixzz38c20T5kM
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Άλλου Παπά Ευαγγέλιο…

Σ’ένα χωριό της Κεφαλονιάς, ένας αγράμματος παπάς πήγε να λειτουργήσει σε κάποιο άλλο χωριό, αντικαθιστώντας τον παπά του χωριού εκείνου, που είχε αρρωστήσει. Ο αγράμματος παπάς, που στο δικό του Ευαγγέλιο είχε βάλει σημάδια για να τον βοηθούν στην λειτουργία, τα΄χασε με το Ευαγγέλιο το ξένο και άρχισε να ψέλνει λάθος Ευαγγέλιο. Τότε κάποιος του φώναξε: «Τι ψέλνεις εκεί παπά;» Και εκείνος απάντησε: «Τι να κάνω; Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο!»

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/02/blog-post_224.html#ixzz38c28mLbT
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Τον έπιασαν στα πράσα…

Μόλις η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του κράτους, κάποιος Θεόδωρος Καρράς έφτιαξε μια συμμορία κακοποιών που λήστευαν σπίτια και μαγαζιά.

Η Αστυνομία μάταια προσπαθούσε να τους πιάσει και η συμμορία είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων.

Στην περιοχή της Κολοκυνθούς των Αθηνών, έμενε ένας γνωστός παπάς, ο παπα-Μελέτης. Το σπίτι του ήταν περιτριγυρισμένο από ένα περιβόλι με πράσα και ένα βράδυ έπιασε τον περιβόητο Καρρά και τον παρέδωσε στην αστυνομία.


Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/02/blog-post_224.html#ixzz38c2Q13vs
 

Μηνύματα
11.602
Reaction score
1.456
Τον κόλλησε στον τοίχο…

Ένας στρατηγός, ο Ιωάννης Δημαράς, θέλοντας να διασκεδάσει ένα βράδυ με την παρέα του, έπιανε τους περαστικούς και τους κολλούσε στον τοίχο με ένα είδος ρετσινιού και πίσσας! Από τότε μας έμεινε η εν λόγω έκφραση.

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/02/blog-post_224.html#ixzz38c2hPDTW
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.560
Μηνύματα
2.865.628
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top