ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
http://www.avsite.gr/forum/threads/ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.92160/page-19#post-1835310


Προσθετω εδω οτι με την βοηθεια της αντιπροσωπειας http://www.ultimateaudio.gr και του κ.Καραγιαννη σε ευλογο χρονικο διαστημα και με απολυτα λογικη τιμη τυπου 35 ευρω ηρθε και η πλακετα του display που ειχε καταστραφει και ετσι το μηχανημα πλεον ειναι απολυτα λειτουργικο και παραδωμενο στον χρηστη .

θεωρω αψογη την σταση και την πολιτικη της http://www.ultimateaudio.gr και φανταζομαι οτι εαν η πλακετα ηταν marantz η Yamaha ας πουμε θα κοστιζε χαλαρα 100 ευρω και πλεον

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

Μηνύματα
27.261
Reaction score
25.256
Σάκη τι εξόδου είναι αυτά? sanken διπλά?
Καλά μιλάμε πήραν φώκο κανονικό.
 


east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service Advance Acoustic MAP 105
Ενα ακομα Advanced Acoustics ο ΜΑΡ 105 ηρθε κοντα μας με μικρη βλαβη , ελαχιστα θεματα που ειχαν σχεση με μαλλον κακη χρηση οπου εξηγω : το μηχανημα μαλλον ηταν σε καποιο σημειο το οποιο δεν μπορουσε να εξαεριστει αρκετα και το αποτελεσμα ηταν να ζοριστουν η κατα τα αλλα φτηνοι πυκνωτες και να αρχισουν τα προβληματα .

Ειδικοτερα αλλαξε το time delay στην διαδικασια start up , Αλλαξε το οφσετ στην εξοδο του ενισχυτη που δεν ηταν και τιποτα σπουδαιο αλλα σε γενικες γραμμες καταπονησε τον ρελε και αρχισε να κανει διακοπες προφανως μετα απο ενα η δυο χρονια που βρισκοταν το μηχανημα σε αυτη την κατασταση .

Η αποκατασταση της βλαβης φυσικα ηταν υποθεση 10 λεπτων αλλα για μια ακομα φορα η εταιρια αυτη με εξεπληξε με το ηχητικο απολεσμα που εβγαλε σε ενα μαλλον απλο και μαλλον φτηνο μηχανημα .

Η ουσια ειναι εξαιρετικα απλη

Μπροστα σου εχεις ενα μηχανημα οπως ενα LUXMAN L235 με πολυ προσεγμενες επιλογες στους ημιαγωγους με ακομα πιο εξυπνη επιλογη στα οδηγα τρανσιστορ σε σχεση με αυτες που εκανε η Luxman . Η επιλογη το να βαλεις ενα οδηγο ειναι σε γενικες γραμμες ευκολη απλα τσεκαρεις τα στοιχεια ασφαλειας ταση ενταση κλπ και επιλεγεις εναν ημιαγωγο να μπορει να ανταπεξελθει στην σχεδιαση και τις απαιτησεις του μηχανηματος . Στις περισσσοτερες μαλιστα των περιπτωσεων εαν εχεις επιλεξει τρανσιστορ εξοδου της Χ εταιριας εχεις ηδη και την προταση για τα οδηγα .

Στον ΜΑΡ 105 δεν εγινε ετσι η επιλογη των οδηγων εγινε με βασικο σκοπο εναν μαλλον μικρο ημιαγωγο που πολυ πιθανον να ειναι και οριακος για αυτη την εφαρμογη , με σκοπο να οδηγηθει στα ορια του γιατι εκει φυσικα παιζει καλυτερα . Πιθανον σε μια τετοια εφαρμογη μπορει ενα οδηγο να καει χωρις ιδιαιτερο λογο και τελικα να ζησει και λιγοτερο απο οτι θα ζουσε η εφαρμογη της LUXMAN αλλα ειναι δεδομενο οτι θα παζει καλυτερα .

Ομως η διαφορα δεν προερχεται μονο απο εκει . Ο κυριοτερος λογος ειναι η αψογη δομηση του μηχανηματος η απολυτη συμμετρια και η τροφοδοσια που ειναι χτισμενη με λογικη dual mono …Τοσο Dual mono που ακομα και η τροφοδοσια των υποστιρικτικων κυκλωματων εχουν δικο τους ξεχωριστο μετασχηματιστη .

Τελικα … το δυνατοτερο εργαλειο αυτη της εταιριας ειναι η δομηση . Ενα συν ακομα ειναι ο επιλογεας εισοδων ο οποιος ειναι σχεδιασμενος με ρελεδες και ετσι το συνολικο αποτελεσμα ειναι ενα πολυ ησυχο κυκλωμα εισοδων .

Σακης Πετροπουλος

Ναι σε αγορα μεταχειρισμενου

Ναι απο πλευρας επισκευης οτι και να εχει ειναι επισκευασιμο 100% Συν οτι η εταιρια εχει και παρεχει τα παντα απο πλευρας ανταλλακτικων και σε απιστευτα χαμηλες τιμες

Ναι και απο πλευρας ηχου εξαιρετα δομημνο , πολυ ησυχο γλυκο και καθαρο συν οτι αξιζει τα λεφτα του μεχρι δεκαρας εξαιρετικα τιμιο θα ελεγα .



 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
για τους προενισχυτες της Advanced Acoustics οπως τουτος τι θα 'λεγες Σακη ? (για ενα καλο hi-fi συστημα ... )
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Καλημερα ισχυουν τα ιδια οπως στα περισσοτερα μοντελα της εποχης εκεινης και της σειρας εκεινης Αψογα δομημενο μηχανημα αλλα δυστυχως με μαλλον κακη ποιοτητα υλικων ..Προσωπικα εαν το εβρισκα μεταχειρισμενο θα το αγοραζα με κλειστα τα ματια θα το εκανα μια "βολτα" να φυγουν απο πανω του τα υλικα τα φτηνα και θα εφιαχνα ετσι ενα μηχανημα το οποιο θα ηταν αρχικα για 100 χρονια και αξιοπρεπεστατο στον ηχο του .

Θελω να τονισω για ακομα μια φορα οτι η ΑΑ το "πηρε " το μηνυμα απο την αγορα και στα καινουργια της μηχανηματα εχει ανεβει αρκετα κλικ πανω και σε αυτο το θεμα ενω αντιστοιχα παρα πολλες εταιριες απο την στιγμη που αποκτησαν πωλησεις κοιτανε μαλλον να ριξουν το κοστος αντι να το ανεβασουν .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service Denon TU 660
Αρκετα tuner περνανε απο τα χερια μας σε γενικες γραμμες και με τοσο συχρονες πηγες ( αλλα και με αυτα που παιζουν στην Ελλαδα στα ραδιοφωνα ) Θα ελεγα οτι ερχονται ολο ενα και λιγοτερα αλλα και ο κοσμος δεν ακουει πλεον τοσο πολυ ραδιοφωνο .

Υπηρξε μια εποχη που ακουγα Νιτρο νομιζω πριν απο 5 χρονια πολλες απο τις μουσικες που μου αρεσουν επαιζαν τοτε εκει οποτε ηταν μια καλη επιλογη αλλα η αληθεια ειναι οτι δυσκολευτηκα να βρω ενα tuner παραγωγης σε προφανως λογικη τιμη που να παιζει αξιοπρεπως .

Δοκιμασα καποια Vintage οπου πρωτα επρεπε να λυσω τα προβληματατους οπως ολισθηση και διαφορα αλλα με μαλλον κακο αποτελεσμα .Δοκιμασα ενα δυο μοντελα της Sony που ηταν διαθεσιμα , ενα μοντελο της Philips , ενα Denon, δυο PIONEER το ενα vintage και καταληξα σε ενα YAMAHA γιατι απο ολα οσα δοκιμασα τελικα το ΥΑΜΑΗΑ ηταν το πιο προσιτο για χεριασμα .

Η αληθεια ειναι μετα απο πολυ χεριασμα με αναβαθμισεις σε εξαρτηματα , τροφοδοσιες , ολκληρωμενα εξοδου προσθηκη ρελε στην εξοδο κλπ το αποτελεσμα ηταν εξαιρετικα καλο …βεβαια επαιζε πολυ καλα στην αναλογη μουσικη και επαιζε και καλα συχρονισμενο κατα καποιον τροπο με τον επεξεργαστη που χρησιμοποιουσε ο Νιτρο εκεινη την εποχη ..Ειχε υποστει αναλογο Fine tuning …..Η αληθεια ειναι οτι σε καποιο υς αλλους σταθμους που το ακουσα και σε καποιους που επαιζαν Ελληνικα επαιζε λιγο “καπως ” αλλα αφου εμενα ευχαριστουσε ποιος ειμαι εγω που θα αποφανθω για ηχο Ελληνικης μουσικης …

Το χειροτερο ολων απο πλευρας ηχου ηταν ενα Sony το οποιο τα ειχε σχεδον ολα μαζι στην εξοδο σε ενα ολοκληρωμενο καποιο LAxxx και αρα δυσκολα καποιος θα μπορουσε να κανει κατι εκει στο Audio κομματι .

ΜΕ μεγαλη μου απογοητευση ειδα οτι και το Denon TU660 φορουσε το ιδιο ολοκληρωμενο πλην ομως και πλακετα ηταν αρκετα πιο πλουσια και το τροφοδοτικο ηταν πολυ πιο σοβαρο αλλα και στο σταδιο εξοδου εδειχναν να υπηρχαν πολυ περισσοτερα πραγματα απο το Sony . Με εβαλε σε σκεψεις και με την δευτερη ματια στο σχηματικο ειδα οτι στην εξοδο του υπαρχει ενα μαγικο μπαφερ μαλιστα πολωμενο αρκετα ψηλα για τετοια εφαρμογη σε ταξη Α .

Τελειωσα οσο μπορουσα πιο γρηγορα τις βλαβες γενικο ξηλωμα στο τροφοδοτικο που αρκετοι πυκνωτες φουσκωμενοι δεν αφηναν το μηχανημα να δουλεψει σωστα και μια καλη και δυσκολη βλαβη στην IF ενα πηνιο με φεριττη ειχε ραγισει προφανως απο χτυπημα η πεσιμο και το ραδιοφωνο δεν μπορουσε πλεον αν λειτουργησει σωστα .3 ωρες ο εψαχνα για να καταλαβω τι εχει γινει .

Το αποτελεσμα ηταν παρα πολυ καλο δειχνει οτι οι ανθρωποι της Denon πηραν το ολοκληρωμενο που εβαζε και η sony αλλα και η Pioneer και του εδωσαν πραγματικη ζωη …Αυτο σημαινει ορθη χρηση των διαθεσιμων υλικων !!!

Ναι σε αγορα μεταχειρισμενου

ΝΑι ειναι επισκευασιμο αλλα οχι 100% υπαρχουν πραγματα τα οποια ειναι καστουμ και δεν θα ειναι ευκολα

Ναι απο πλευρας ηχου απο τα καλυτερα tuner consumer που εχω ακουσει ποτε ( χωρις μετατροπες )

Σακης Πετροπουλος



 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Επισκευη Marantz PM 66 KIS
O Marantz PM 66 KIS ειναι ενα διαφορετικο μηχανημα το οποιο εχει υποστει τις σχετικες βελτιωσεις στο Ηνωμενο Βασιλειο που πιστευω οι περισσοτεροι να γνωριζουν την σειρα αυτη ειδικα τα CD player που αφησαν πραγματικα εποχη και πιστευω μεχρι και σημερα ειναι απο τα πολυ συμπαθητικα player και συχνα καλυτερα απο σημερινα κατα τα αλλα τεχνολογικα θαυματα .

Στο συγκεκριμενο μην φανταστει κανεις οτι εχουν γινει τιποτα δραστικες βελτιωσεις Οι δουλειες που εχουν γινει μεσα ειναι μαλλον λιγες αλλα απλα ειναι εξυπνες επεμβασεις σε καταληλα σημεια .

Σε γενικες γραμμες εχουν μπει καλυτεροι πυκνωτες σε σημαντικα σημεια , εχουν γινει ελαχιστα μικρες βελτιωσεις στην ψυξη ( θα μπορουσε εκει να εχει γινει πολυ καλυτερη δουλεια ωστε να μπορει το μηχανημα να εχει αρκετη πολωση παραπανω αφου σε ολες τις περιπτωσεις το υπολοιπο κυκλωμα το υποστιριζει ) Τελικα υπαρχει μολις 30% παραπανω πολωση απο το στανταρ μοντελο , εχουμε στρογγυλο μετασχηματιστη και επιμεταλλωμενο σασσι στο χρωμα του χαλκου το οποιο φυσικα δεν προσφερει απολυτως τιποτα πλην ομως ειναι πανεμορφο .

Το θεμα της πολωσης το φυλαξαν μαλλον για τα μεγαλυτερα μοντελα τα οποια εχουν και επιλογη ταξης Α η ταξης ΑΒ και γενικα θα ελεγα οτι το μηχανημα αυτο ειναι μαλλον λαιτ. Πολυ ζουμι υπαρχει γυρω απο το ολοκληρωμενο οδηγησης το οποιο πραδοξως ειναι της Panasonic AN 7062 και εαν καποιος αναζητησει πληροφοριες για το τι ειναι αυτο και πως λειτουργει θα καταληξει σε ενα DATASHEET το οποιο ειναι κοροιδια και δεν γραφει απολυτως τιποτα για το ολοκληρωμενο http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/13426/PANASONIC/AN7062N.html.

Προφανως αυτο ανοικει στην πολιτικη της Philips η οποια τοτε δουλευε σε τετοια θεματα με την Marantz και υπηρχε και μια πλαινη συνεργασια μεσω της B&C components το οποιο ηταν και αυτο παραμαγαζακι της Philips και σχεδον την ιδια εποχη δουλευε με την Matsushita για να παραγουν την σειρα SE για την Technics .Οπως καποιος μπορει να καταλαβει ευκολα η ολη τοτε εποχη ηταν μια εποχη που η βιομηχανικη κατασκοπεια πηγαινε συνεφο και οι συμφωνιες αλλαζαν μεσα σε μια νυχτα !

Με 30% παραπανω πολωση η οχι οι ενισχυτες αυτοι κανουν μονο 2-3 πραγματα

–Ψυχρες κολλησεις εκετεταμενα σε ολη την πλακετα του ενισχυτη , σε ολα τα μοντελα της σειρας αυτης που εχουν αυτη την δομηση πραγμα το οποιο ειναι και λιγο περιεργο απο την στιγμη που το σασσι ειναι κυριολεκτικα σουρωτηρι απο παντου για να παιρνει αερα .

–Ρελεδες που χαλανε δυσαναλογα ευκολα για την ποιοτητα τους .

–Προβληματα στην πλακετα τροφοδοσιας των βοηθητικων κυκλωματων που ειναι τοποθετημενη ορθια πανω απο τα ρυθμιστικα τονων .

ΝΑι σε αγορα μεταχειρισμενου

Ναι ειναι επισκευασιμο 100% οτι και να εχει και προφανως φτηνα

Ναι απο πλευρας ηχου ταχυτατο , γλυκο , με χαρακτηρα , για μικρο συστημα , με διαυγεια και ποιοτητα , απλο phono , εξαιρετικα ησυχος προενισχυτης , μηχανημα με λιγα μαλλον προβληματα και ευκολα .

Σακης Πετροπουλος









 

Μηνύματα
27.261
Reaction score
25.256
Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ , απο μένα στον Σάκη , για την τεράστια βοήθεια που μου παρείχε απλόχερα στο θέμα που είχα με το μηχάνημά μου.
Χίλια ευχαριστώ Σάκη.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service Sansui BA 3000
Θα δουμε ενα μηχανημα απο το οποιο επισκευαστηκαν στην ουσια δυο μαζι τυχαια βρεθηκαν και τα δυο στο εργαστηριο μια και ειναι αρκετα σπανιο σαν μηχανημα και μαλιστα στο παρελθον ειχε τυχει να φιαξω μονο ενα αλλη μια φορα με μαλλον αστεια βλαβη .

Το μηχανημα σαν μηχανημα οπως θα δουμε στις φωτογραφιες ενω αρχικα δειχνει σχετικα απλο τελικα δεν ειναι . Ναι μεν εχουν φροντισει οι τρεις κυριες πλακετες * επιμερους τροφοδοσια πρωτων σταδιων * χωριστες πλακετες οδηγησης για καθε καναλι να ειναι μοντουλαρ και φισωτες ωστε με μια βιδα να βγαινουν εξω να μπορεις να δουλεψεις ειναι πρακτικα αδυνατον να μετρησεις εκει που ειναι χωμενες και πρεπει να ξηλωσεις το μισο μηχανημα για να ‘”σου δωσει χερι ”

Για το πρωτο μηχανημα το οποιο ανοικει στον φιλο μας Γιανννη Μαρκου :

Η βλαβη μια και η συνταγη απλη : το ενα απο τα δυο καναλια δεν σηκωνε πολωση και περαν ολων των αλλων το μηχανημα ηθελε το γνωστο πακετο πυκνωτες κολλησεις καθαρισμα Προφανως καποιος θα υποθεσει οτι αυτο δεν θα ηταν παραπανω απο μια δυο ωρες δουλεια ….Πραγματι η εργασιες συντηρησης δεν πηραν παραπανω απο δυο τρεις ωρες αλλα η ανιχνευση της βλαβης πηρε σχεδον 20 ωρες .

Ο λογος ηταν οτι επειδη η βλαβη ηταν εξαιρετικα περιεργη και εδινε εσφαλμενες πληροφοριες του τυπου η πολωση ερχοταν οταν το χτυπαγες και αυτο σε οδηγαει να πιστεψεις οτι ειναι θεμα επαφης , ψυχρης κολλησης , κομμενου δρομου η ακομα και καλωδιωσης αλλα τελικα δεν ηταν . Αντιστοιχα με θερμο αερα επισης ανεβαινε η πολωση απο την στιγμη που ανεβαινει η θερμοκρασια καποια διαστολη γινεται και το μηχανημα παιζει … και αυτο σε πηγαινει σε επαφες , κολλησεις κλπ …

Το παιχνιδι αυτο εφτασε να παει χαλαρα μια η ωρα το βραδυ χωρις λυση και συνεχιστηκε για αρκετες ωρες την αλλη μερα το πρωι …Η μεθοδος ηταν να χρησιμοποιησω τον σταθμο κολλησης για εξαρτηματα SMD ωστε να μπορω να ριχνω ζεστο αερα στοχευμενα πανω απο καθε εξαρτημα . Η μεθοδος απεδωσε μεσα σε μερικα λεπτα και το ενα απο τα οδηγα τρανσιστορ εκανε την συγκεκριμενη ζημια το οποιο ειναι μια παραξενη κατασταση που συμβαινει επειδη ο ημιαγωγος απο μεσα του εχει ξεκολησει και δεν ειναι ανοιχτος η καμμενος με βραχυκυλωμα . Υψηλη θεμροκρασια οδηγει σε καποια διστολη στο εσωτερικο του με αποτελεσμα να λειτουργησει μονο εαν εναι ζεστος .

Ντριβερ για αυτο το μηχανημα δεν υπαρχουν πουθενα οσοι τα εχουν τα πουλανε μεχρι και 25 USD το ενα και η προελευση παραμενει αμφιβολη . ΘΑ περιμενε κανεις τα οδηγα του να ειναι σουπερ γρηγορα τυπου 30ΜΗΖ και ανω αλλα αντιθετως η επιλογη του κατασκευαστη εκει ειναι μολις στα 6 ΜΗΖ … Μετα απο λιγη σκεψη η επιλογη ειναι απολυτα λογικη γιατι μετα απο τα οδηγα μεχρι να φτασεις στο μπλοκ της εξοδου ακολουθει εινας αχταρμας καλωδιωσεων που πιθανον να εριχνε ολο το συστημα σε ταλαντωση εαν οι ημιαγωγοι ηταν ανοιχτοι τοσο ψηλα .

Η επιλογη ηταν στο κοντυνοτερο που ηταν μαλιστα ακριβως το ιδιο αλλα ενα κλικ πιο αργο στους 4 ΜΗΖ γενικα φοβηθηκα να βαλω τι αμερικανικες προτασεις για MJE 15030 κλπ τα οποια αρχικα ειναι 30ΜΗΖ οποτε μπορει και να δουλευαν χωρις προβληματα αρκετη διαφορα μεν αλλα τουλαχιστον οχι 100ΜΗΖ Ομως κατα γενικη παραδοχη οπου βαζεις ο ηχος σκληραινει παρα πολυ .

Το δευτερο μηχανημα:

Ειχε τα επτα κακα της μοιρας του φορουσε τρανζιστορ εξοδου ΝΤΕ αναμοικτα με τα Toshiba της μανας του , φυσικα ολα τα γνωστα προβληματα με πυκνωτες κολλησεις και καθαριοτητα και ρελεδες και στο τελος μετα απο ολα αυτα ειχε και και το ενα ντριβερ με το ιδιο προβλημα οπου φυσικα αλλαχτηκαν και τα 4 για σιγουρια .

Οι ψυκτρες του μηχανηματος ανοικουν νομιζω στον 7900 η καποιο αλλο που δεν θυμαμαι της ιδιας σειρας αλλα για να φτασουν ο Ιαπωνας βαζει 4 σαντουιτς για να μπορεσει να φιλοξενησει τα 6 εξοδου σε καθε καναλι ..ολα αυτα τα κανει ενα αχταρμα καλωδιων και τα στελνει ανισομερως στις πλακετες και στις τροφοδοσιες . Παραλληλα οσο και εξωτερικα να δειχνουν ιδια τα δυο μηχανηματα το πρωτο με το δευτερο στην τροφοδοσια και την οδηγηση δουλευουν τελειως διαφορετικα οι πλακετες οδηγησης εχουν αλλο κωδικο και φυσικα τελειως διαφορετικες δομησεις και τροφοδοσιες .

Το πιθανοτερο ειναι οτι κατι δεν τους πηγε καλα και επαιξε αναβαθμιση στο φτερο Βεβαια το σχηματικο που κυκλοφορει στο internet ειναι του αναβαθμισμενου μοντελου ενω στην αγορα τελικα κυκλοφορουν κομματια τα οποια δεν λειτουργουν με τον ιδιο τροπο .

Θα περιμενε κανεις μετα απο τοση μαχη που δωθηκε για την επισκευη τους ,τα ειδικα προβληματα που συνατησα ,τις σχεδιαστικες προχειροτητες που υπαρχουν μεσα , και την αναρχη δομηση να εγραφα κακα πραγματα για τον ηχο τους …Η αληθεια ειναι οτι το παλιομηχανημα παιζει ….παιζει καλυτερα απο Luxman M03 και μακραν καλυτερα απο Adcom 555 … Οι κυριοτεροι λογοι ειναι η πολυ καλη τροφοδοσια των πρωτων σταδιων του ενισχυτη , η εξαιρετικη σημασια στην κυκλωματικη λεπτομερια , και τελος η επιλογη των ημιαγωγων .

Ναι σε αγορα μεταχερισμενου

Ναι ειναι επισκευασιμος οτι και να εχει , εφικτα σχεδον ολα αλλα τετοια μηχανηματα ειναι δεδομενο οτι θα κοστισουν για να γινουν .

Ναι απο πλευρας ηχου …για την ισχυ του μιλαμε για απιστευτα γλυκο μηχανημα πραγμα το οποιο ειναι εξαιρετικα σπανιο σε τελικους τετοιας ισχυος …

Αν ηταν στο χερι μου θα του αλλαζα τα φωτα ωστε να φυγουν ολες οι καλωδιωσεις απο πανω του και να ξαναχτιστει απο την αρχη .

Σακης Πετροπουλος

 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service Hitachi HMA 7500
Ενα μηχανημα της εποχης και του ειδους του Sanyo Plus 55 . Γεγονος παραμενει οτι εχει σχεδον την ιδια αξια σαν συλλεκτικο κομματι οπως και ο Sanyo 55 και ανθρωποι που ξερουν τον αναζητουν μανιωδως το ιδιο και ισως περισσοτερο απο τον Sanyo 55 .

Σημαντικη διαφορα ειναι οτι τελικα δεν ετυχε της ιδιας αναγνωρισης σε σχεση με τον Sanyo 55 μια και κατα την γνωμη μου και ο ηχος του ειναι καλυτερος και η κατασκευη ειναι μακραν πολυ καλυτερη . Θεωρω οτι ο Sanyo ειναι καλυτερος μονο στο οτι τα μεσαια του ειναι πολυ πιο γεματα , upfront και εξαιρετικα καθαρα …Σε ολα τα υπολοιπα ο Hitachi ειναι απολυτα καλυτερος . Ρευματα και ηχοι της εποχης καθιερωσαν τον Sanyo 55 σαν μηχανημα στην αγορα αλλα παραμενει η αποψη μου οτι σε σχεση με τον Hitachi δεν το αξιζε ουτε τεχνικα ουτε ηχητικα .

Μην ξεχναμε οτι και οι δυο φορανε τα ιδια τρανσιστορ εξοδου που σημαινει οτι οι διαφορες τους θα ειναι μονο κατασκευαστικες . Ειναι προφανες οτι μεταξυ δυο κατασκευαστων περισσσοτερες ελπιδες θα επρεπε να εχει η Hitachi αφου τα τρανσιστορ εξοδου ηταν δικα της και συνεπως θα ηξερε να τα δουλεψει καλυτερα απο ολους .

Η κατασκευη του Hitachi ειναι μακραν καλυτερη απο την Sanyo σωστα δομημενος σαν ενισχυτης και οχι σαν φορητο κασσετοφωνο οπως ειναι ο Sanyo διαδρομες και καλωδια δεν υπαρχουν σχεδον πουθενα , μονο τα βοηθητικα κυκλωματα ειναι καλωδιωμενα , Dual mono σχεδιαση αλα Sanyo , ξεχωριστη ταση τροφοδοσιας για τα πρωτα σταδια του ενισχυτη επισης αλα Sanyo .

Η σωστη ψυξη και γενικα η καλη δομηση κοστισε στην Hitachi ενα σασσι 3 U που ενω για τον ενισχυτη ηταν εξαιρετικα ανετο προσφερε τελεια δομηση και εξυπηρετουσε ολους τους κανονες που ηθελαν να τηρησουν , το μεγεθος ηταν μαλλον δυσαναλογο με την ισχυ μολις 75+75 βαττ και απο αποψη στυλ και μοδας ο Sanyo ηταν πολυ πιο design μηχανημα για την εποχη του .

Το κοστος πληρωσαν και οι δυο, οπου η μεν Hitachi με χαμηλες πωλησεις, η δε Sanyo με ενα μηχανημα το οποιο ειχε αρκετα προβληματα και στις μερες μας πλεον αποδεδειγμενα χαμηλη διαχρονικοτητα . Κατα ενα παραξενο τροπο ο Hitachi ειχε προβληματα ηλικιας , σημαδια φθορας απο την χρηση και τον χρονο αλλα ουτε για αστειο τα προβληματα που εχουν οι Sanyo 55 στις μερες μας οπου δεν εχει μεινει ουτε ενας πυκνωτης μεσα και ουτε μια κολληση .
Μην ξεχναμε οτι ο Sanyo ηταν και περισσοτερα βαττ οποτε το μικρο ατακτο σασσι που ειχαν κατασκευασει ακομα και με την ψυξη με φρεον ηταν σιγουρο οτι θα αγκομαχουσε . Τελικα ο Hitachi ηταν σε πολυ καλη κατασταση και με ελαχιστα προβληματα σε σχεση με τον ανταγωνιστη του . Θα τολμουσα να πω οτι θα επαιζε αξιοπρεπως ακομα και εαν δεν τον ειχαμε πειραξει για αρκετα χρονια ακομα .

Παραδοξο και αξιο συζητησης ειναι οτι οι ψυκτρες του μηχανηματος ειναι μερικως καλυμενες με πεπιεσμενο χαρτι αντιθετα με ολους τους κανονες που λενε οτι οι ψυκτρες πρεπει να ειναι ελευθερες για εξαερισμο κλπ . Ο λογος ειναι πολυ απλος η Hitachi τον ηξερε ( η τον εμαθε στην πορεια ) οτι τα τρανσιστορ τους δεν επαιζαν εαν δεν εφταναν σε βαθμο τηγανισματος . Το μηχανημα για να παιξει η θερμοκρασια πρεπει να ανεβει καλα και να μεινει εκει ωστε το ηχητικο αποτελεσμα να απαλλαγει απο την σκληροτητα που εβγαζαν τα τρανσιστορ τους κρυα .

Για τον Sanyo δεν υπηρχε τετοιο θεμα μια και ολο το μηχανημα εβραζε η ψυξη ηταν οριακη και ετσι εξασφαλιστηκε οτι θα παιζει καλα ασχετα εαν αυτο σχεδιαστηκε ετσι η ηταν σχεδιαστικη αποτυχια .

Ναι σε αγορα μεταχειρισμενου

Ναι ειναι απολυτα επισκευασιμος οτι και να εχει και μαλλον φθηνα . Σιγουρα φθηνοτερα απο τον Sanyo P55.

Ναι απο πλευρας ηχου κατα την αποψη μου ειναι τονικα πιο καλα φιαγμενος και πιο ισιος απο τον Sanyo 55 , θα ελεγα οτι εχει αρκετη γλυκα στον ηχο του για την κατηγορια του μηχανηματος , και σε καποια σημεια σε μαλλον σε χαμηλη ισχυ και προφανως σε ταξη Α θυμιζει μαλλον τρανσιστορικο ενισχυτη παρα φετατο . Απαλλαγμενος απο τα “τεχνικα” και θερμικα προβληματα με απιστευτα καλη κατασκευη , σχεδιασμενος να ζησει ευκολα 50 χρονια , ενα μηχανημα το οποιο οδηγει σχετικα ευκολα για την κατηγορια του με πολυ καλο kick και ταχυτητα και θα ελεγα απο τα λιγα φετατα που εχω ακουσει σε ταξη ΑΒ που παιζει τοσο καλα .

Σακης Πετροπουλος

 

K

kimon

Guest
Service Hitachi HMA 7500




.



Παραδοξο και αξιο συζητησης ειναι οτι οι ψυκτρες του μηχανηματος ειναι μερικως καλυμενες με πεπιεσμενο χαρτι αντιθετα με ολους τους κανονες που λενε οτι οι ψυκτρες πρεπει να ειναι ελευθερες για εξαερισμο κλπ . Ο λογος ειναι πολυ απλος η Hitachi τον ηξερε ( η τον εμαθε στην πορεια ) οτι τα τρανσιστορ τους δεν επαιζαν εαν δεν εφταναν σε βαθμο τηγανισματος . Το μηχανημα για να παιξει η θερμοκρασια πρεπει να ανεβει καλα και να μεινει εκει ωστε το ηχητικο αποτελεσμα να απαλλαγει απο την σκληροτητα που εβγαζαν τα τρανσιστορ τους κρυα .

Έτσι,για να μη νομίζουμε ότι οι <<εμβαλωματικές λύσεις>> είναι ελληνικό συνήθειο μόνο!
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service Crown CE 4000
Ταξης D με τουλαχιστον 2KW διαθεσιμα σε καθε καναλι μηχανημα το οποιο δεν παρουσιαζει καποιο ενδιαφερον απο πλευρας επισκευης μια και δεν ειχε βλαβη και εχει ερθει κοντα μας μονο για ελεγχο , προφανως δεν θα παρουσιαζει και ενδιαφερον απο πλευρας ηχου αφου ειναι πρωτης γενιας ταξης D οπου αναμενουμε ο ηχος του να ειναι αποδεκτος και βαλε για εφαρμογες PA αλλα οριακα HIFI … Λογικο απολυτα, λογικο για ενα μηχανημα σε αυτη την ισχυ και αυτη την κατηγορια .

Εκεινο που εχει σημασια να δουμε σε αυτο το μηχανημα συγκριτικα με αλλα αντιστοιχα που κλυκλοφορουν στην αγορα αλλα και σαν μαθημα για τα δικα μας μηχανηματα τα οποια ειναι σε ταξη Α-AB-Β . Αρχικα το μηχανημα εχει πισω του PFC που σημαινει Power factor corrector το οποιο ειναι τυπου Boost και σημαινει οτι αρχικα εχουμε σχεδον σταθεροποιημενη ταση σε ολο το φασμα της ισχυος , και δευτερον εξισου σημαντικο ειναι η διορθωση που κανει στους παλμους το ημιτονου ωστε το τροφοδοτικο στην ουσια να βλεπει μονιμως “ωμικο ” και σταθερο φορτιο .

Αυτο εχει δυο παραμετρους το ενα οτι βελτιωνει τον βαθμο αποδοσης το οποιο ειναι πιθανον σημαντικο για ενα συστημα μεγαλου PΑ Αλλα για μας τους ανθρωπους του ηχου το σημαντικοτερο ειναι οτι στην ουσια στην τροφοδοσια εχουν εξαλειφθει ολα τα επαγωγικα παραγωγα τα οποια μπορει να φερει ενας ενισχυτης σε ενα τροφοδοτικο σε συνδυασμο με μουσικη για πηγη και ηχεια για φορτια .

Ακομα πιο πισω σε χωρο θωρακισμενο υπαρχει ενα τοπικο Power Conditioner του οποιου η δουλεια ειναι να σιγουρεψει οτι το εναλασσομενο που φτανει στο μηχανημα θα ειναι απολυτα καθαρο και απαλλαγμενο απο spikes, surge, noise, και EMI που μπορει να περιεχεται μεσα στην γραμμη του 230.

Κανω ενα Brake εδω να θυμησω τα “τραπεζικα” PC τα οποια δεν ειναι τιποτα παραπανω απο τα PC που εχουμε στο σπιτι μας συνηθως πολυ χαμηλοτερων δυνατοτητων αλλα καλης ποιοτητας κατασκευης και με δυο ακομα add on , θερμοστατικους ανεμιστηρες για να μην γεμιζουν σκονη ασκοπα τα PC , τροφοδοτικα με power conditioner και PFC . Το αποτελεσμα ειναι μηχανηματα που αγοραστηκαν σημερα απο μια τραπεζα να μεινουν αναμενα για 5 χρονια και να μην παρουσιασουν κανενα απολυτως θεμα στην λειτουργια τους μεχρι να αντικαταστασθουν απο την επομνη συμβαση αγορας .

Η προσωπικη μου εμπειρια λεει οτι απο το 1999 που εβαλα power conditioner στους υπολογιστες του μαγαζιου δεν χρειαστηκε να αλλαξω ποτε τροφοδοτικο σε υπολογιστη και μην φανταστει κανεις οτι εχω τιποτα τροφοδοτικα σοβαρα . Απλα τροφοδοτικα των 35 ευρω …Ο υπολογιστης που ειχαμε το 1999 κατεβηκε απο το συστημα οχι λογο βλαβης απλα λογο παλαιοτητας . Ανλογα τα PC στο εργαστηριο ξεκινανε 10,00 το πρωι και κλεινουν συχνα και 10,00 το βραδυ οποτε οι ωρες λειτουργιας ειναι σιγουρα πολλες .

Αρα η ποιοτητα του ρευματος που δινουμε στις συσκευες μας παιζει απιστευτα μεγαλο ρολο στην ασφαλη λειτουργια των μηχανηματων μας και για μενα καλο 230 σημαινει σιγουρα και καλυτερο ηχο σε καποια σημεια .

Κλεινωντας θα ελεγα οτι το εβαλα το μηχανημα να παιξει σε εφαρμογη HIFI δλδ με εναν απλο προενισχυτη πισω του και δυο αξιοπρεπη ηχεια και θα ελεγα οτι ο ηχος του ηταν απλα αποδεκτος επαιζε ελαχιστα καλυτερα απο εναν ενισχυτη με STK η εναν κακο ενισχυτη με μοσφετ . Ειπαμε οτι ο σκοπος του δεν ειναι αυτος , ειπαμε οτι εδω εχει μεγαλυτερη σημασια η τεραστια ισχυς και η ασφαλης λειτουργια του μηχανηματος . Προσθετικα θα πρεπει να πω οτι η ποιοτητα κατασκευης και η ποιοτητα των υλικων δεν εχει απολυτως καμμια σχεση με τα UCD , η με τα διαφορα Behringer που κυκλοφορουν στην αγορα .

Σακης Πετροπουλος

 


east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Kαλημερα Γιαννο !
Το μηχανημα εχει διαφορα πηνια μεσα στο τροφοδοτικο αλλα και στην εξοδο του ενισχυτη τα οποια ειναι συνηθως στραγγαλιστικα και εχουν σκοπο να καταπνιξουν τον θορυβο της διαμορφωσης του παλμου σε σχεση με το ηχητικο σημα ( στην εξοδο ) στα τροφοδοτικα ακριβως το ιδιο πραγμα αλλα ο σκοπος εκει ειναι να διορθωσουν την κυματομορφη στα σημεια που θελει ο κατασκευαστης .
Εκπληξη μου εκανε οτι σε σταδιο του τροφοδοτικου υπαρχουν και συντονιζομενα πηνεια που εχουν ρυθμιστικο απο πανω τους τα οποια πρεπει κατα την διαρκεια της παραγωγης να συντονιστουν και να σφραγιστουν ωστε οι κυματομορφες να αποκτησουν την μορφη που πρεπει .

Πρακτικα απιθανο να μπει ανθρωπου χερι μεσα εαν δεν εχει τα καταληλα εργαλεια αλλα και τα καταληλα στοιχεια ωστε να προχωρησει σε επισκευη .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
 


east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service Cybernet CA50
Ειχα την εντυπωση οτι η Cybernet ηταν μια εταιρια τυπου Tensai δλδ καποιο φασον εργοστασιο που ειχε καποιο δικο της brand name που ειχε δημιουργηθει απο συγκεκριμενο πωλητη και προφανως σε συγκεκριμενη χωρα . Τελικα εκανα λαθος η Cybernet ηταν μια αυτονομη μικρη εταιρια με μικρη γκαμα προιοντων αξιοπρεπη μεν αλλα μαλλον στην φτηνη κατηγορια η οποια τελικα ειχε μαλλον συντομη ιστορια και αγοραστηκε εν ενεργεια και πολυ κερδοφορα απο την Kyocera οποτε το brand name τελειωσε καπου εκει .

Αργοτερα η Kyocera προσπαθησε να απλωσει τα χερια της στον χωρο αλλα τελικα οχι με μεγαλη εμπορικη επιτυχια αν και εταιρια κολοσος και συνηθως με πετυχημενες εμπορικα κινησεις .Τα προιοντα που εφιαχναν ηταν το λιγοτερο στρατιωτικων προδιαγραφων και αρα δεν ηταν και ιδιαιτερα προσιτα για το ευρυ κοινο . Εμπορικα το ονομα δεν εκανε το αναλογο “μπαμ” σε σχεση με την ποιοτητα κατασκευης .

Το συγκεριμενο Cybernet ειναι της δεκαετιας του 1980 και η πλακετα θυμιζει ELNA αλλα δεν ειναι , η δομηση ειναι εξαιρετικα διαφορετικη , η κατασκευη και σχεδιαση ειναι επισης λιγακι ανατρεπτικη για τα δεδομενα της εποχης .

Κατα εναν πολυ παραξενο τροπο το μηχανημα εχει εισοδους MM ΜC , step up στην εισοδο phono αλλα εχει και ενα ποτενσιομετρο το οποιο ρυθμιζει την ευαισθησια εισοδου για την εισοδο αυτη . Πραγμα το οποιο δεν εχουμε ποτε ( μαλλον ) ξαναδει σε Ιαπωνικο μηχανημα πραγωγης . Αντιστοιχα και περα απο ολες τις αλλες εισοδους που ειναι σταθερες υπαρχει και μια εισοδος Aux η οποια επισης εχει μια ρυθμιζομενη ευαισθησια απο 150-1500mv το οποιο επισης παραμενει παραξενο απο την στιγμη που πηγες με τοσο υψηλη σταθμη εξοδου τοτε δεν υπηρχαν .

Για τα σταδια εξοδου ειχαν επιλεξει Sanken pack τα οποια ειναι κατι σαν ολοκληρωμενα STK τα οποια ειχαν αρκετα καλη ποιοτητα ηχου νομιζω καλυτερη απο τα τοτε STK που εβγαζε η Sanyo πλην ομως δεν αποτελεσαν ποτε εμπορικη επιτυχια και στην αγορα των ολοκληρωμενων αυτων η Sanyo μεγαλουργησε μεχρι να μπει και η Philips στο τριπακι και αυτα πολυ πριν εμφανιστουν οι Κινεζοι αρχοντες .

Απο πλευρας δομησης το μηχανημα ειναι υποδειγματικο , απο πλευρας τροφοδοσιας ικανοποιητικο ενω απο πλευρας ηχου εαν το ακουσεις σου δινει την εντυπωση οτι ειναι ενα μηχανημα το οποιο εχει μονιμα ενα ελαφρυ loudness πατημενο και ο ηχος του ειναι εξαιρετικα γεματος με μπολικα χρωματα και μια ζεστη τονικη ισοροποια σε εντονο θα ελεγα βαθμο το οποιο σε κερδιζει απο την πρωτη στιγμη …Προφανως θα πηγαινε καλα με μαλλον ευαισθητα και ισως σκοτεινα ηχεια ( μονοδρομα Fostex ειναι η πρωτη επιλογη θα ελεγα και πραγματι ειναι στοχος μου να αποκτησω δυο απο αυτα ωστε να εχω και μια τετοια επιλογη ακορασης στο μελλον )

Το μηχανημα εχει εξοδο pre οποτε μπορει να λειτουργει και ως προενισχυτης και θα ελεγα οτι με τα ρυθμιστικα που εχει για την ευαισθησια θα ηταν ιδανικη επιλογη για vintage και ισως για αναισθητο τελικο πχ ταξης Α η μοσφετ που εχει σκληρο ηχο αλλα και γιατι οχι εναν λαμπατο τελικο .

Οικιακη βρωμα , ψυχρες κολλησεις και γενικο “σκουπισμα” στους πυκνωτες ηταν τα προβληματα του οπως θα δουμε και απο τις φωτογραφιες . Κριτικες για αγορα μεταχειρισμενου δεν θα γραψω θεωρω πρακτικα αδυνατο να βρεθει καπου . Η τελευταια φορα που ειδα τετοια μηχανηματα ηταν πριν απο 30 χρονια ενα σετ προενισχυτης και τελικος σε ασημενιο χρωμα με βελονες VU τα οποια εκτος απο πανεμορφα επαιζαν και ωραια . Τα δε ηχεια της Cybernet εμοιαζαν και επαιζαν σαν τα 1000 της ΥΑΜΑΗΑ .

Σακης Πετροπουλος



 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Service -Ανακατασκευη NVA AP50
Επιστροφη απο τις διακοπες και η αφιξη επιφυλαξε ενα ακομα καπνισμενο NVA . Ο ακροατης ετυχε να φυγει για διακοπες και ξεχασε το μηχανημα ανοιχτο. Οταν επεστρεψε το σπιτι του μυριζε καμμενο το μηχανημα ειχε καει ολοκληρωτικα και απο θαυμα δεν πηρε φωτια το σπιτι του μια και ο ενισχυτης ειχε και ξυλινα πλαινα αλλα και ξυλινα στιριγματα τα οποια θα μπορουσαν να δωσουν αληθινη φλογα .

Η συνταγη καταστροφης απλη , ασφαλειες σχεδον πουθενα μια στο 220 μονο η οποια τελικα καηκε αλλα αφου το μηχανημα ειχε ηδη ψιλοαρπαξει φωτια και ευτυχως σταματησε το θεμα εκει . Τρανσιστορ εξοδου κολλημενα στον πατο του μηχανηματος με κολλα …Θερμοστατης πουθενα , η πολωση του μηχανηματος αφημενη στην τυχη της , λιγο η μεγαλη ζεστη του Αυγουστου και ισως και οι υπερτασεις απο την απουσια των Αθηναιων οδηγησαν το αφυλαχτο μηχανημα στο φαινομενο thermal runaway οπου σημαινει οτι απο την στιγμη που δεν υπαρχει θερμοστατης η vbe multiplier οπως ειναι η σωστη ονομασια , η πολωση του μηχανηματος ανεβαινει αναλογα την θερμοκρασια των τρανσιστορ εξοδου οπου το οριο προφανως ειναι παρα πολυ λεπτο και πολλαπλασιαζεται ταχυτατα με λιγη ταση παραπανω η με αυξημενη θερμοκρασια χωρου πανω απο τους 30 βαθμους .

Για τα υπολοιπα κατασκευαστικα του μηχανηματος εχω αναφερθει, με ενοχλουν τα συρματα που χρησιμοποιει ο NVA χωρις καμμια θωρακιση χυμα , ο τροπος που καλωδιωνει και γενικα ο τροπος που κατασκευαζει τα μηχανικα του μερη χωρις βιδες με κολλα και τα σχετικα .

Προσπαθεια για επισκευη ουτε συζητηση δεν ηθελα και δεν θα το δεχομουν ποτε να επισκευασω ενα τετοιο μηχανημα οποτε μονταρα μεσα την πλακετα απο ενισχυτη δικης μου σχεδιασης σιγουρος και ανετος οχι μονο γιατι τον ενισχυτη τον ξερω οτι παιζει παρα πολυ καλα , οχι μονο γιατι την δουλεια αυτη την εχω ξανακανει αλλες δυο φορες σε NVA αλλα κυριως γιατι πισω μου ειχα την σιγουρα οτι το κυκλωμα του NVA απλα δεν παιζει .

Απολυτα λογικο τα τρανσιστορ εξοδου που εχει μεσα δεν κανουν παρα μονο για χρηση σε ασανσερ .Κατα την αποψη των ακροατων κυριου Δαλεζιου με ηχεια Harbeth , κυριου Παπαγεωργιου με ηχεια Mission , και κυριου Χεινοπορου με ηχεια Ζαναντου που ειναι και αρκετα δυσκολο φορτιο εχω δικαιωθει περα για περα . Αυτο μου αρκει και πλεον θα θεωρησω δεδομενο οτι οι NVA εκεινης της εποχης νοσουν πραγματικα σε θεματα σταθεροτητας και ασφαλειας αλλα και οτι ο ηχος τους κατω απο συνθηκες μπορει να αρεσει σε καποιους πλην ομως η πραγματικοτητα απεχει παραπολυ .

Προτασεις για μεταχειρισμενο ουτε για αστειο . Αποψεις για τον ηχο τους σε αυθεντικη κατασταση δεν εχω μια και δεν εχω ακουσει ποτε NVA αφου ολοι οσοι εχουν ερθει σε μενα ηταν καμμενοι beyond repair οποτε απλα θα πρεπει να μεταφερω απλα το feedback των ακροατων.

Φωτογραφιες μπολικες και αχνιστες

Καλο χειμωνα και καλη δυναμη σε ολους σας .

Σακης Πετροπουλος


PS Το παρον αρθρο ειναι αφιερωμενο στους της απεναντι οχθης οπου η σθεναρη υποστιριξη των αποψεων μου στα θεματα ασφαλειας και σταθεροτητας των συγκεκριμενων μηχανηματων μου κοστισε κλεισιμο των νηματων μου και μονιμο μπαν !!!

 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.111
Reaction score
20.605
Δε λες πάλι καλά που είχε το ΜΤΣ βιδωμένο... Αν τον είχε κι αυτόν κολλημένο θα είχαν απογειωθεί κι άλλο οι χροιές... :rolleyes:
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.242
Reaction score
1.107
Οχι ...δυστυχως αυτη ειναι σχετικα παλια εκδοση οποτε ναι τοτε ο ανθρωπος δεν ειχε τις αναλογες γνωσεις Στα επομενα μοντελα το διορθωσε και αυτο ωστε πλεον μετα το κολλημα των μετασχηματιστων και της ψυκτρας στον πλαστικο πλεον πατο του σασσι ο ηχος του μηχανηματος πραγματικα απογειωθηκε
Τεκμηριωνω τα λεγομενα μου με απολαυστικες φωτοογραφιες ενος αλλου κατα καμμενου NVA

 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.684
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top