Υπολογισμός απαιτούμενης ισχύος για χρήση κατάλληλου τροφοδοτικού

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους (και Χρόνια Πολλά στις Σοφίες)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ το Extreme Power Supply Calculator Pro ως βάση για αρχικό υπολογισμό ισχύος τροφοδοτικού, προκειμένου να βρίσκω αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα (και ασφαλέστερα) για έναν υπολογιστή. Πάντα, φρόντιζα να χρησιμοποιώ τροφοδοτικά, των οποίων τόσο η ονομαστική όσο και η υπό πραγματικές συνθήκες παρεχόμενη ισχύς (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κατασκευαστή) να είναι μεγαλύτερη ή το πολύ ίση με αυτή των αποτελεσμάτων που έπαιρνα από τον ως άνω Calculator.

Βεβαίως, οι "δημιουργοί-διαχειριστές" της ιστοσελίδας έχουν φροντίσει να προειδοποιήσουν/ενημερώσουν τους χρήστες (και πελάτες τους) ότι η χρήση του Calculator δίνει απλά μια γενική ιδέα της συνολικής ισχύος ενός τροφοδοτικού. Λένε επίσης ότι ο κρίσιμος παράγοντας δεν είναι η επιλογή με βάση τη συνολική ισχύ του τροφοδοτικού, αλλά το συνολικό ρεύμα (σε Αμπέρ) στη γραμμή (ή στις γραμμές) των +12V, ακολουθούμενο (σε σημασία) από το αντίστοιχο ρεύμα των +5V και έπεται (πάλι σε σημασία) το ρεύμα των +3.3.V, προτείνοντας φυσικά στον χρήστη που χρησιμοποιεί δωρεάν την έκδοση Lite, να αγοράσει την έκδοση Pro, η οποία του δίνει και την εικόνα των Αμπέρ για τις γραμμές των +12, +5 και +3.3 V. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα:

The eXtreme Power Supply Calculator Lite provides you with recommended total Power Supply Wattage only, which gives you a general idea on what to look for in Power Supply. However, wattage is NOT crucial factor in Power Supply selection! Total Amperage Available on the +12V Rail(s) is the most important, followed by the +5V amperage and then the +3.3V amperage.

Example: Power Supply that you would like to buy has 400W total wattage output but only has 16A on +12V rail. Depends on the Video Card and CPU selected you might easily rich 18-28A on +12V! Consequences? Best case scenario: your PSU has overload protection and it will shutdown the system. Worst case scenario: you might 'fry' some of your components, like motherboard, video card, hard drive, etc
.

Σε μια πρόσφατη προσπάθειά μου, μετά την εισαγωγή των απαραίτητων παραμέτρων στην έκδοση Pro που χρησιμοποιώ, παίρνω τα εξής αποτελέσματα (με προσαυξημένη την αρχικά υπολογιζόμενη ισχύ κατά 35%, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η γήρανση των πυκνωτών μετά από διαρκή χρήση, μια παράμετρος που δίνεται από τον ίδιο τον Calculator στον χρήστη):

Minimum PSU Wattage:678 W
Recommended PSU Wattage:
728 W
Amperage (combined)

+3.3V +5V +12V
17.8 A 20.1 A 47.4 A

Επί του προκειμένου, έχω ένα τροφοδοτικό XFX Pro Series 650W 80Plus Bronze, το οποίο μου δίνει τα εξής νούμερα:

Total (Combined) PSU Wattage: 650 W
Max. Amperage

+3.3V +5V +12V -12V +5Vsb
25 A 25 A 53 A 0.5 A 3 A

Μπορεί κάποιος να μου πει αν το συγκεκριμένο τροφοδοτικό (σε μακρόχρονη χρήση), είναι κατάλληλο με βάση τα στοιχεία που παρέχονται, αφού ναι μεν ο υπολογισμός του Calculator βγάζει παραπάνω συνολική απαιτούμενη ισχύ, αλλά στο δικό μου η παροχή σε ρεύμα βρίσκεται σαφώς πιο ψηλά από την αντίστοιχη υπολογισμένη από τον calculator?

Ευχαριστώ.
-
 

Μηνύματα
3.060
Reaction score
632
το υπάρχον hardware αλλά και η χρήση που κάνεις σ' αυτό εχουν σημασία. Αν έχεις OC'd CPU, SLI ή Crossfire στα γραφικά, αν τρέχεις απαιτητικές εφαρμογές κλπ.
Καλό το τροφοδοτικό που έχεις αλλά θα χρειαστείς ένα 750άρι έτσι όπως τα νούμερα παραθέτεις.
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.402
Reaction score
74.686
Όπως έχω γράψει πολλές φορές, τα calculators για να είναι "μέσα" έχουν υπερβολικές ανοχές προς τα πάνω.
Το hardware του Παναγιώτη έχει maximum κατανάλωση που βρίσκεται εύκολα απο tests.
Πρακτικά, κι αν δεν μιλάμε για extreme gamers με OC, η κατανάλωση είναι πάντα πολύ χαμηλότερη.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
το υπάρχον hardware αλλά και η χρήση που κάνεις σ' αυτό εχουν σημασία. Αν έχεις OC'd CPU, SLI ή Crossfire στα γραφικά, αν τρέχεις απαιτητικές εφαρμογές κλπ.
Καλό το τροφοδοτικό που έχεις αλλά θα χρειαστείς ένα 750άρι έτσι όπως τα νούμερα παραθέτεις.
Όπως έχω γράψει πολλές φορές, τα calculators για να είναι "μέσα" έχουν υπερβολικές ανοχές προς τα πάνω.
Το hardware του Παναγιώτη έχει maximum κατανάλωση που βρίσκεται εύκολα απο tests.
Πρακτικά, κι αν δεν μιλάμε για extreme gamers με OC, η κατανάλωση είναι πάντα πολύ χαμηλότερη.
Αρχικά πρέπει να συμφωνήσω ότι έχετε και οι δύο δίκιο, ο καθένας από την οπτική γωνία που βλέπει το θέμα. Στη συνέχεια, ήταν παράλειψή μου να μην παραθέσω, έστω χοντρικά, μια εικόνα του (βασικού) hardware, από το οποίο προκύπτουν τα νούμερα του υπολογισμού για το τροφοδοτικό σε αντιστοιχία με τα νούμερα αυτού που εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα, όμως. Και πρώτα απ' όλα το βασικό υλικό (που κατά καιρούς έχω ξανά παραθέσει). Πάμε λοιπόν:
Μητρική: Gigabyte GA-EP45T-UD3R
CPU: Intel Xeon (Quad Core) X5482
Σημείωση: Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι από τους πιο ενεργοβόρους, έχοντας Max. TDP 150W. Στον υπολογισμό της ισχύος του τροφοδοτικού, μέσω του Extreme Power Supply Calculator, παρέθεσα ως επιπλέον παράμετρο για τον υπολογισμό της ισχύος το Overclocking στα 4.0 GHz με αύξηση του Vcore από το κανονικό 1.2V στο 1.34V (1.35V είναι το μέγιστο επιτρεπτό γι αυτόν τον επεξεργαστή). Με αυτά τα στοιχεία, ο Calculator μου υπολογίζει ότι η απορροφούμενη ισχύς θα είναι 234 W
RAM: 4 x DDR3 DIMMs Corsair Vengeance CMZ16GX3M4A1600C9
Κάρτα Γραφικών: Sapphire-AMD Radeon HD7870
Κάρτες Επέκτασης: 1 x PCI-E AVerMedia AverTV CAptureHD H727 TV Card, 1 x PCI-E SCM SATA Raid Controller (2 SATA), 1 x DAWICONTROL PCI SATA RAid Controller (4 SATA)
Δισκος Συστήματος: ADATA Premier Pro SSD SP900
Ένας (περιστρεφόμενος) Δίσκος SATA ακόμα: Western Digital RE3 WD5003ABYZ
Ένας οπτικός οδηγός ATAPI DVD-R/RW
Ένας οπτικός οδηγός SATA BD-ROM/DVD-R/RW
Ένα Floppy Drive
Μια ψύκτρα μνήμης RAM με ανεμιστηράκι 60mm
2 συσκευές USB (π.χ. ένας εξωτερικός δίσκος και ένα στικάκι), που απορροφούν ισχύ από το τροφοδοτικό

(Το υπόλοιπο ενεργοβόρο υλικό - δίσκοι αποθήκευσης, ανεμιστήρες κουτιού, υδρόψυξη κλπ. - το αναλαμβάνουν αφ΄ενός ένα δεύτερο τροφοδοτικό και αφ' ετέρου εξωτερική τροφοδοσία, γι αυτό και δεν το αναφέρω).

Με βάση λοιπόν αυτό το βασικό υλικό, και υιοθετώντας τη λογική ότι σε διαρκή χρήση θα υπάρξει γήρανση των πυκνωτών του τροφοδοτικού, παραθέτω στις παραμέτρους υπολογισμού μια αύξηση ισχύος κατά 35%. Έτσι προκύπτουν τα νούμερα, όπως τα υπολογίζει ο Calculator.

Όμως, όπως λέει ο Δημήτρης, αυτά τα όρια είναι πολύ "τσιμπημένα" προς τα πάνω, ώστε να προκύπτουν αυτά τα νούμερα. Σε καθημερινή χρήση, λογικά όλα πρέπει να βρίσκονται πολύ πιο κάτω. Απλά, από τη δική μου οπτική γωνία, θέλω να παίρνονται υπ' όψη τέτοιου είδους συνθήκες, ώστε ο τελικός υπολογισμός - άρα και η επιλογή του τροφοδτικού - να τις περιέχει και να βρίσκομαι πάντα προς την ασφαλή πλευρά.

Το βασικό μου ερωτηματικό όμως έχει να κάνει με τη σημασία που πρέπει να δώσω στα νούμερα κατά την επιλογή του τροφοδοτικού. Δηλαδή, αυτό που ρωτάω είναι:

Είναι ασφαλές ένα τροφοδοτικό, με φτασμένο (ή και ελαφρά ξεπερασμένο) το όριο της συνολικά υπολογιζόμενης απορροφούμενης ισχύος σε συνδυαστικά νούμερα υπολογισμού (σε Watt), αλλά με αρκετά περιθώρια στα πάνω όρια των ρευμάτων (σε Αμπέρ) ή όχι?
-
 

gid

Μηνύματα
7.403
Reaction score
8.638
Για κάθε ενδιαφερόμενο, θα ήθελα να σημειώσω πως στο PC μου (dual core Athlon, ένας SATA δίσκος, δύο DVD συσκευές, low-end κάρτα γραφικών), μετρητής πραγματικής κατανάλωσης έχει δείξει από 105 ως 125 watt σε χρήση Office/Browsing/email/video-playback.
 



Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Δε με λες μπρε καρντάση μ', γιατί δε συνδέεις το ένα ένα 6πινο βύσιμα της κάρτας στο άλλο τροφοδοτικό, με χρήση του σχετικού ανταπτορέως, να αλαφρύνεις λιγάκι το πρωτεύον τοιούτον;
Καθόλου κακή ιδέα - Τι κακή; Εξαιρετική θα έλεγα - το είχα σκεφτεί κι εγώ από την αρχή, απλά ήμουν λίγο επιφυλακτικός για το αν η τροφοδοσία της ίδιας κάρτας από δυο διαφορετικά τροφοδοτικά είχε προβλήματα ή όχι.

Ωστόσο, με βάση τη λογική, δεν χάνω τίποτα να το δοκιμάσω.

(θενκς)

πάρε έναν μετρητή ενέργειας και ξεκίνα τις μετρήσεις...
http://efergy.com/eu/products/electricity-monitors/energy-monitoring-socket
Κανένα ελληνικό μαγαζί ξέρουμε να το δίνει;
-
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
.......
Κανένα ελληνικό μαγαζί ξέρουμε να το δίνει;
OK, το βρήκα, όχι ότι είναι ακριβώς αυτό που θέλω (μέτρηση ισχύος), αλλά μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα, αν συνδυάσει ένα παρόμοιο όργανο με ένα χρονόμετρο.
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα, Γιώργο κι ευχαριστώ.

Ναι, τα έχω δει. Όπως έγραψα και πιο πάνω, όλα αυτά είναι μετρητές ενέργειας και όχι ισχύος. Φυσικά, μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα με ένα τέτοιο όργανο και για μέτρηση ισχύος, γιατί - όπως γνωρίζουμε από τη Φυσική - η Ισχύς είναι το φυσικό μέγεθος που εκφράζεται από τη μαθηματική σχέση: Ενέργεια/Χρόνος. Μάλιστα, κάποια από αυτά (αν όχι όλα) διαθέτουν από ότι είδα και χρονόμετρο, οπότε μπορεί κάποιος να κάνει έναν αρκετά ακριβή υπολογισμό ισχύος.

Απλά, θα προτιμούσα στη θέση τους να είχα ένα Βαττόμετρο (ή Κιλοβαττόμετρο)**, που να μετράει πραγματική ισχύ (σε W ή kW) ή και εικονική (σε VA ή kVA). Σίγουρα υπάρχει τέτοιο και δεν αποκλείεται σε κάποιο ή κάποια από αυτά τα παραπάνω να παρέχεται και τέτοιου είδους ένδειξη ή μέτρηση, απλά θέλω να το ψάξω λίγο, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση του νήματος, αλλά και για γενικότερη χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, σ' ευχαριστώ και πάλι.

**Ας πούμε κάτι τέτοιο (που κι αυτό βέβαια είναι μετρητής ενέργειας, αλλά έχει και μέτρηση πραγματικής και εικονικής/φαινομενικής ισχύος)
http://www.eaparts.gr/search.aspx?s=Βαττόμετρο

-
 
Last edited:

Μηνύματα
240
Reaction score
16
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ένα calculator που υπολόγιζε και παράμετρο "aging" δηλαδή με την πάροδο του χρόνου ένα -10 εως 30% λιγότερη απόδοση λόγω παλαίωσης των διαφόρων εξαρτημάτων του τροφοδοτικού. Ξέρουμε αν έχει βάση;
 




Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ένα calculator που υπολόγιζε και παράμετρο "aging" δηλαδή με την πάροδο του χρόνου ένα -10 εως 30% λιγότερη απόδοση λόγω παλαίωσης των διαφόρων εξαρτημάτων του τροφοδοτικού. Ξέρουμε αν έχει βάση;
Υπάρχει στο Etreme Outer Vision Power Calculator, Έκδοση Pro. Υπάρχει όμως και στην έκδοση Lite, που είναι δωρεάν.

Ο εκδότης του συγκεκριμένου Calculator, προκειμένου ο χρήστης να γνωρίζει τη "ζωή" του τροφοδοτικού του, θέτει ως προϋπόθεση την επίδραση της γήρανσης των πυκνωτών του, ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης. Το επισημαίνω στο πρώτο μου μήνυμα. Το Calculator θέτει ως αρχικό υπολογισμό της ισχύος, χωρίς καθημερινή και διαρκή χρήση και για λιγότερη από 1 χρόνο, μια προσαύξηση λόγω γήρανσης των πυκνωτών της τάξης του 10~15%, από την αρχικά υπολογιζόμενη. Αυτό δεν το αναφέρουν πουθενά, αλλά σε ένα-δυο μηνύματα που έχω ανταλλάξει μαζί τους, μου το ανέφεραν ξώφαλτσα.

Από κει και πέρα, αν η χρήση ξεπερνάει την παραπάνω διάρκεια, ο χρήστης μπορεί να προσθέσει κατά τον υπολογισμό, όποιο ποσοστό προσαύξησης θεωρεί πρέπον, με ανώτατο όριο το 50% και με προτεινόμενα όρια τα εξής:

- Προσαύξηση κατά 10-20% αν ο χρήστης προτίθεται να κρατήσει το τροφοδοτικό για πάνω από 1 χρόνο στον ίδιο υπολογιστή (κατά την άποψή μου, το 20% είναι ασφαλέστερο από το 10%, αφού το πρώτο το προτείνει έτσι κι αλλιώς και για λιγότερη χρήση)
και
- Προσαύξηση κατά 20-30% αν ο χρήστης προτίθεται όχι μόνο να κρατήσει το τροφοδοτικό για πάνω από 1 χρόνο, αλλά και να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του συνεχώς (24 ώρες x 7 μέρες τη βδομάδα). Η άποψή μου είναι για μια τέτοια χρήση να υπολογίζεις από 30% μέχρι 40%, και ενίοτε και το ανώτατο 50%, ανάλογα με τον κατασκευαστή του τροφοδοτικού (δες την παρακάτω φράση).

Αυτά προτείνει η ιστοσελίδα. Η αλήθεια όμως μάλλον τείνει σε αυτά που επεσήμαναν τόσο ο Δημήτρης (Zizic), όσο και ο Γιώργος (gkontoletas).

-
 
Last edited:

Μηνύματα
240
Reaction score
16
Ευχαριστώ και πάλι! Κοινώς δηλαδή αν είναι καλά τα εξαρτήματα του τροφοδοτικού η γήρανση είναι αμελητέα σε σχέση με το χρόνο που θα το κρατήσει κάποιος...
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Παναγιώτη μέτρησες κατανάλωση?

Το καινούργιο που έφτιαξα καταναλώνει περίπου 80W σε κατάσταση ηρεμίας με 8 δίσκους, οι 2 είναι WD Raptor 740GD που καταναλώνουν όσο 4 σύγχρονοι.

stresstest
Prime95 105W
OCCT CPU only 112W
OCCT CPU and GPU 140W
 
Last edited:

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Παναγιώτη μέτρησες κατανάλωση?

Το καινούργιο που έφτιαξα καταναλώνει περίπου 80W σε κατάσταση ηρεμίας με 8 δίσκους, οι 2 είναι WD Raptor 740GD που καταναλώνουν όσο 4 σύγχρονοι.

stresstest
Prime95 105W
OCCT CPU only 112W
OCCT CPU and GPU 140W
Καλησπέρα, Γιώργο

Μόλις πραγματοποίησα μια πρώτη - ενδεικτική - μέτρηση:

Με 4 δίσκους - 3 SATA & 1 IDE - ένα BD-ROM και ένα DVD-R drive, ένα Floppy και έναν SSD, όλα σε κατάσταση ηρεμίας παίρνω περί τα 120-125 W, τρέχοντας μόνο το λειτουργικό και απλή σύνδεση στο διαδίκτυο (γράφοντας εδώ).

Με την κάρτα γραφικών να τρέχει stress test (Full Mark), παίρνω περί τα 325-330 W.

Αυτά προς το παρόν. Φυσικά είναι μόνο ενδεικτικές οι μετρήσεις, αλλά είμαι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα. Το καλό είναι ότι με τα περίπου 10 ευρώ του μετρητή του e-shop (τιμή, που ισχύει ακόμα για 3 μέρες - προλάβετε, είναι καλό), έχω απ' ευθείας ένδειξη ισχύος, έστω και ενδεικτική, έστω και με σχετική ακρίβεια, αλλά πάντως διαβάζω Watt.

Ευχαριστώ και πάλι! Κοινώς δηλαδή αν είναι καλά τα εξαρτήματα του τροφοδοτικού η γήρανση είναι αμελητέα σε σχέση με το χρόνο που θα το κρατήσει κάποιος...
Όχι, δεν είναι αμελητέα, απ' αυτήν (τη γήρανση) δεν γλυτώνει κανένας πυκνωτής. Απλά, όσο περισσότερο ζορίζεται ο πυκνωτής τόσο πιο γρήγορα γερνάει. Αυτό είναι και το νόημα της περίσσειας ισχύος, που προτείνει το Extreme Power Calculator - και κάποια άλλα, φαντάζομαι. Η ποιότητα κατασκευής υπεισέρχεται στην τελική επιλογή, με λίγα λόγια στο πόσα χρόνια θέλεις να κρατήσεις εν λειτουργία το τροφοδοτικό σου. Και δεν υπάρχουν νούμερα να υπολογίσεις εδώ, απλά στηρίζεσαι στην καλή - ή κακή, αντίστοιχα - φήμη του κατασκευαστή και των χαρακτηριστικών της εκάστοτε μονάδας.
-
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.590
Μηνύματα
2.866.738
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top