Δεδομένα απο χτυπημένο σκληρό;

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.447
Ένας εξωτερικός WD φίλου χτύπησε αλλά χρειάζεται τα αρχεία.
Τι κάνει; Πού πάει;
 



gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
αρχικά ένα μικρό ποσό για τον έλεγχο και έπειτα ανάλογα με τα GB που θα σώσουν και τη δυσκολία ανάκτησης...
 


VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.074
Reaction score
14.058
Αν ο σκληρος ξεκιναει, μπορει να δοκιμασει το ελευθερο προγραμμα Dolphin που δουλευει με Λινουξ. Επισης μπορει να δοκιμασει να συνδεσει εξωτερικα τον σκληρο και με το μαγικο Teamviewer μπορει και να τα δει.
Το πρωτο το δοκιμασα σε ''κτυπημενο'' σκληρο με μεγαλο ποσοστο διασωσης και το δευτερο σε ''κτυπημενο'' στικακι με επιτυχια 100%.
 





gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Αν τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά καλό είναι να μην κάνουμε πειράματα, μπορεί να χειροτερέψουμε την κατάσταση του HDD και να δυσκολέψουμε την ανάκτηση.
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.447
Σιγά μην τον άφηνα να κάνει αυτές τις σαχλαμάρες. Έχει σημαντικά αρχεία αλλά όπως όλοι, δε με άκουσε για διπλό-τριπλό backup.
 


Μηνύματα
1.058
Reaction score
731
Αναφέρω για στατιστικούς λόγους, ότι πάνω στους 20 μήνες, χτύπησε και δικός μου wd my book 3 τεράτων, ο οποίος ετύγχανε ελάχιστης χρήσης ... ή δεν μας τα λέει καλά η wd, ή οι μεγάλης χωρητικότητας σκληροί είναι πίκρα σε θέματα αξιοπιστίας ...
 

Μηνύματα
705
Reaction score
995
Κι μέσω της εταιρίας που εργάζομαι πήγαμε στην TicTac ένα δίσκο. Ήταν εύκολο το πρόβλημα (δεν είχε χτυπήσει ο δίσκος, είχε χαλάσει ο μηχανισμός ανάγνωσης)
Οι εταιρείες αυτές συνήθως έχουν σε εφεδρεία τα μοντέλα που κυκλοφορούν και κάνουν "μεταμοσχεύσεις" οργάνων (ιδέ: κεφαλές ανάγνωσης) από τον εφεδρικό στο χαλασμένο, τραβάνε τα δεδομένα και ξαναβάζουν τα μεταμοσχευμένα στον εφεδρικό.

Το κόστος διάγνωσης ήταν 80 ευρώ και μαζί με την ανάκτηση κόστισε 600 ευρώ (!)

Σε χτύπημα παλαιότερου δίσκου προ πενταετίας, τον είχαμε στείλει σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο στην Αγγλία.
Μας έστειλαν φωτογραφία του 1.5 εκατοστών μήκος και 2 βάθους αυλακιού που είχε χαραχτεί πάνω στο μαγνητικό υλικό :frown:
Τη φωτογραφία την κράτησα και τη δείχνω σε πιτσιρικάδες συναδέλφους για να κάνουν το backup τους (πώς λέμε "για να τρώνε το φαγητό τους;")

Αν (=όταν) μου χτυπήσει δικός μου δίσκος:

α) και ο γκαντέμης δεν έχω πάρει backup (παίρνω σε 3 sticks, 2 εξωτερικούς, αλλά μόνο με RAID θα ένιωθα κάποια σιγουριά),
β) δεν έχει πειραχτεί η μαγνητική επιφάνεια

...τότε θα έψαχνα μεταχειρισμένο το ίδιο μοντέλο στο ebay, και θα έκανα μεταμόσχευση κεφαλών. Χαμένος για χαμένος θα ήμουνα, 600 ευρώ να σκάσω από την τσέπη μου δεν έχω, οπότε θα το έκανα και ό,τι έβγαινε.

Αυτά Μήτσε, καλή τύχη στο φίλο σου.
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.447
Ο συγκεκριμένος 1TB WD MyBook ήταν τεσσάρων ή πέντε ετών και λειτουργούσε ασταμάτητα.
 

Μηνύματα
705
Reaction score
995
Μπορεί να δουλεύει χρόνια χωρίς πρόβλημα, μπορεί να χαλάσει και σε μέρες. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή θα χαλάσει. Νομοτελειακά.

Jesus saves. So should we.
 

Μηνύματα
67
Reaction score
44
Μονο στην περίπτωση που έχεις / έχει το μεράκι:

Κατα πάσα πιθανότητα είναι θέμα πλακέτας εφόσον δεν ξεκινάει, αλλά μπορεί απλά και να φταίει και το usb interface του κουτιού. Θα το διαπιστώσεις βγάζοντας τον δίσκο απο αυτό το κουτί και τοποθετώντας σε άλλη usb θήκη ή κατευθείαν σε ένα pc.Αν δέν, τότε:

Αγοράζεις την ίδια πλακέτα (μτχ) απο το ebay

Για να δείς το μοντ. του δίσκου αναγκαστικά πρέπει να το βγάλεις απο το πλαστικό κουτί. Τοτε θα δείς το μοντέλο π.χ. WD10EARX και στην πίσω πλακέτα θα λέει κάθετα χαραγμένο στο pin της τροφοδοσίας ένα κωδ. όπως π.χ. REV2 2060-771698-002. Με αυτούς τους 2 κωδικούς θα κάνεις αναζήτηση στο ebay. Είμαι σίγουρος οτι θα βρείς. Δουλεύει όλος ο πλανήτης έτσι. Εγώ έχω σωθεί 2 φορές!

Συνήθως πρέπει να κάνεις τράμπα στις 2 πλακέτες το τσιπάκι του bios. Αυτό γίνεται σε ελάχιστα λετπά με σταθερό χέρι και ένα πιστόλι θερμού αέρα (15€-25€)

Κόστος:
Πλακέτα: 20-40€
Heat Gun: 15-25€
Κατσαβιδάκι torx: 2-3€

Παρεπιπτόντως φίλος πλήρωσε 1500€ για ανάκτηση σε δίσκο 160GB IDE και όταν δοκιμάσαμε το παραπάνω κόλπο του έπεσαν τα μαλλιά. Ο δίσκος είχε κάψει την πλακέτα του λόγω μια άθλιας εξωτερικής θήκης. Μετά την παραπάνω επέμβαση ο δίσκος παίζει ακόμα...
 

Μηνύματα
54
Reaction score
18
Να μεταφέρω δύο εμπειρίες μου μια καλή και μια κακή για το θέμα.
Η καλή: WD Mybook 500 Gb πενταετίας έκανε το ίδιο τικ τικ. Κάποιες μέρες έμπαινα μέσα έβλεπα κάποια αρχεία και μετά τα ίδια. Λίγο που το έψαξα στο ίντερνετ έφταιγε λέει η τροφοδοσία, οπότε πήρα το μεγάλο ρίσκο και ξεκοίλιασα το κουτί, έβγαλα το δίσκο, τον φόρεσα πάνω στο PC κι ο δίσκος δούλεψε αέρα. Επειδή όμως ο φόβος φυλάει τα έρμα αγόρασα νέο και μετέφερα όλα τα αρχεία εκεί. Όμως...

Η κακή: πριν πέντε χρόνια πάω πρωί στη δουλειά με το ίδιο χτύπημα στο δίσκο κατά την εκκίνηση του PC. Κάνω ένα δύο reset, και συνεχίζω τα reset καμιά 15αριά φορές χωρίς αποτέλεσμα (ο μλκ@ς), οπότε απευθύνομαι σε φίλο τεχνικό ο οποίος με παραπέμπει σε εταιρεία ανάκτησης (δε λέω ποια δεν έχει σημασία). Μετά από εξέταση του δίσκου μου λένε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο δίσκος πρέπει να πάει Βέλγιο ή Αγγλία. Επειδή μας έχει μπει το αυγό στον κ@λ@ ο δίσκος φεύγει και σε λίγες μέρες μας έρχεται το κουστούμι: 6000€ συν τα μεταφορικά!!!!!!!!!! Εγκεφαλικά, καρδιακά, κλπ αλλά έτσι είναι η ζωή. Αποτέλεσμα; Το παραπάνω ποσό, τρεις μήνες στασιμότητα στο γραφείο και παραλίγο να κυρηχθουμε έκπτωτοι για καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα.
Από τότε στο γραφείο δουλεύον δύο back up σε NAS, δυο σε εξωτερικό σκληρό, ένα σε server και δύο σε client, διότι όπως ορθά λέει ο σοφός λαός "κάηκε η γριά στο κουρκούτι, φυσάει και ..... τα παγάκια"!!!
Γνώμη μου: αν είναι με τροφοδοσία από πρίζα δεν χάνει τίποτα να τον ξεκοιλιάσει. Αν όμως παίρνει ρεύμα από το USB κλάφτα, καλό είναι να πάει σε κάποια εταιρεία, αλλά με κάθε επιφύλαξη, γιατί έχω την άποψη ότι εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Αυτά...
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.325
Μηνύματα
2.858.593
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top