Βελτιωση ηχειου

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Εχωντας συμβιωσει αρκετα χρονια μαζι του και εχωντας στο μυαλο μου αν μπορει να βελτιωθει , ηρθε το πληρωμα χρονου και αυτο γιατι ετυχε να τα παιξει η μοναδα των μεσοχαμηλων.
Το ηχειο ειναι δυο δρομων, με κροσσ πρωτης ταξης και ιδιαιτερη σχεδιαση και φιλοσοφιας γενικοτερα, η δε εταιρια δεν υφισταται σημερα οπως επισης και οι μοναδες που φερει.
Εξαιτιας της ιδιαιτερης καμπινας του, και της ομορφης εμφανισης του, πιστευω οτι αξιζει να ασχοληθω, σκοπος να μπορει να διατηρησει τα αρχικα χαραχτηρηστικα του δηλ ευκολο φορτιο με ετσι ωστε να παιξει με μικρης ισχυος ενισχυτες, τρανζιστορ η λυχνιες .
Εξωτερικες διαστασεις καμπινας 97χ36χ18 (ΥΧΒΧΠ) με μπροστινη μπαφλα μεταβλητου παχους απο πραγματικο ξυλο 4~6εκατoστων, πλαινα mdf 16 χιλιοστων και πλατη 25 χιλιοστων, πατος απο λαμαρινα 5 χιλιοστων με deflex panel κολημμενο ,κατω ενα ανοιγμα 5 εκατοστων πλαι εκατερωθεν του ηχειου και ενα νευρο επισης απο mdf που δημιουργει μια κορνα φορτισης προς το κατω μερος του ηχειου οπου υπαρχει και το ανοιγμα, (μεσα κανενα απορροφητικο υλικο...)
http://www.acoustica.org.uk/impulse/images/lali1.jpg
Seas part H3310: 6.5" diecast magnesium chassis, coated paper cone. No further info available.
Focal TC90K: 1.35T magnet, kevlar inverted dome. TC90K.pdf (116K)
Well, not quite: The kevlar dome the Impulses used was a custom build using the kevlar/glassfibre dome in a 120-sized magnet and faceplate... which is 120 x 120mm, rather than the 90 x90mm of a TC90.
cross πρωτης ταξεως οπου στο woofer εχει κουμπωσει αναποδα τη φαση? παραθετω εικονες.

DSCN1962[1].JPG
DSCN1965[1].JPG
DSCN1966[1].JPG
DSCN1968[1].JPG
DSCN1973[1].JPG


το ερωτημα λοιπον ειναι μπορω να βρω καποιο αντικαταστατη του bass-mid woofer? στο cross τι αλλαγες μπορουν να γινουν?μπορω να παω σε δευτερη-τριτη, με τι ηχητικο κοστος?θυμιζω θελω να παιζει και με λαμπες (εχω μικ και το προγραμμα REW, μπορω να τα χρησιμοποιησω ως εργαλεια?)
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Πολύ δύσκολη η περίπτωση σου μιας και η καμπίνα είναι πολύ ιδιαίτερη και τα χαρακτηριστικά του μεγαφώνου άγνωστα.

Η καμπίνα σου μου θύμισε σχεδίαση Voigt Pipe, αλλά με τη διαδρομή διπλωμένη.
Από τη στιγμή που δεν έχεις γνώσεις να φτιάξεις κύκλωμα διαχωρισμού μην πειράξεις κάτι, γιατί πιθανότατα θα το κάνεις χειρότερο.

Η πρώτη τάξη θέλει κατάλληλα μεγάφωνα και φίλτρο ψαγμένο στη λεπτομέρεια, όσον αφορά τις τιμές των υλικών, αλλά ηχητικά είναι περίπτωση αν σου κάτσει.

Θα κοιτούσα κάποιο σύγχρονο Seas από τη σειρά Prestige, με πρώτο υποψήφιο το CA18RLY.
 

Μηνύματα
950
Reaction score
1.128
Το ενδεχομενο να επισκευασεις τη μοναδα που εχει προβλημα σε ενδιαφερει ?
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Αν ειναι εφικτο σαφως και αξιοπιστα, να εξηγησω οτι παιζει χαμηλοτερα με θορυβο ο ποιος γινεται εντονοτερος ανεβαζωνατς την ενταση, τοποθετωντας δε τα δυο δακτυλα στις δυο πλευρες του κωνου κινωντας μπρος πισω τ ακουω ξυσιμο μαλλον ακουμπαει το πηνιο στα τοιχωματα ?

ο πυνκωτης στο τουιτερ ειναι 3.3mf για να εχετε μια εικονα που εχει κοπει το κροσσ..
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Έχει αρπάξει το πηνίο του μεγαφώνου από υπερθέρμανση.
Η επισκευή για ένα τόσο παλιό μεγάφωνο δεν θα έλεγα ότι αξίζει το κόπο.
Επιπλέον έχω δει μεγάφωνα μετά από επισκευή εντελώς <<κατεστραμμένα>> ηχητικά.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
η καταστροφη του προφανως εχει να κανει με ζωρισμα απο προγραμματα με εντονο περιεχομενο σε χαμηλες συντοτητες και υψηλες εντασεις? απο κακοσχεδιασμενο κρος? η λογω παλαιοτητας ?
ρωτω στη προφανεστατη αντικατασταση με καποιο αντιστοιχο(φανταζει ως ιδανικο το ποιιο πανω της ιδιας εταιριας με παρομοιο υλικο κατασκευηςκωνου) τουλαχιστον να εχω βελτιωμενη συμπεριφορα στο θεμα προσληψης ισχυος και ψυξης (μεγαλυτερο πηνιο-μαγνητη?)
γιατι δε φαινεται στις φωτο , απλα ο μαγνητης του τουιτερ ειναι μεγαλυτερος απο του woofer(εδω μαλλον εχει γινει υπερβολη στο τουιτερ ,αλλα και το woofer παραειναι μικρο σε μεγεθος το μαγνητικο του συστημα.
αργοτερα θα μετρησω διαμετρο αυτου για να εχετε μια εικονα.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Ποτέ το woofer δεν καίγεται από κακοσχεδιασμένο κροσόβερ. Μόνο το tweeter έχει τέτοια πιθανότητα.
Από υψηλή ένταση σε συνδυασμό με χαμηλό περιεχόμενο συνήθως συμβαίνει αυτό.

Το μέγεθος του μαγνήτη του μεγαφώνου εναρμονίζεται με την υπόλοιπη κατασκευή του.
Αυτά περί μεγέθους του μαγνήτη και αυτόματα αξιολόγησης της ποιότητας του μεγαφώνου ξεκίνησαν από άσχετους δοκιμαστές (reviews), που προφανώς δεν έχουν ιδέα τι εστί μεγάφωνο.

Πρόσεξε...
Ενδεχομένως η απόκριση στις υψηλές συχνότητες του αρχικού μεγαφώνου να είναι πολύ ομαλή και χωρίς εξάρσεις, οπότε ένα φίλτρο πρώτης τάξης να του αρκεί.
Δεν είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί το ίδιο με το μεγάφωνο που σου προτείνω. Αν μπορείς μέτρησε την αυτεπαγωγή του πηνίου στο κροσόβερ.
 
Last edited:

Μηνύματα
950
Reaction score
1.128
Αν ειναι εφικτο σαφως και αξιοπιστα, να εξηγησω οτι παιζει χαμηλοτερα με θορυβο ο ποιος γινεται εντονοτερος ανεβαζωνατς την ενταση, τοποθετωντας δε τα δυο δακτυλα στις δυο πλευρες του κωνου κινωντας μπρος πισω τ ακουω ξυσιμο μαλλον ακουμπαει το πηνιο στα τοιχωματα ?

ο πυνκωτης στο τουιτερ ειναι 3.3mf για να εχετε μια εικονα που εχει κοπει το κροσσ..
To κοστος επισκευης εκτιμω οτι ειναι τοσο ,ωστε να αξιζει να το δοκιμασεις.
Το θεμα ειναι ΠΟΙΟΣ κανει την επισκευη.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
θεωρω χωρις να γνωριζω, αλλα οπως το βλεπω τεχνικα αν ειναι κατι σωστο να ερχεται στο κοστος ενος καινουργιου , γιατι θα πρεπει ο χειρουργος να ξεκολησει πολλα μεχρι να βρεθει στο πηνιο που θα αντικατασταθει με νεο(η θα γινει περιελιξη?) δεν ξερω. υπαρχουν τετοιοι τεχνικοι?
γιατι ενταξυ αυτο ειναι φτηνο μεγαφωνο και μαλλον δεν αξιζει, καποιος με πολυ ακριβοτερα μεγαφωνα που δεν ειναι στην κυκολοφορια τι κανει? μαλλον αυτο που κοιταω εγω με μεγαφωνα παρομοιων χαραχτηριστικων.

Οχι δεν εχω πηνιομετρο ...
 

Μηνύματα
950
Reaction score
1.128
Προφανως υπαρχει τετοιος τεχνικος στην Αθηνα. Ολοι οι επαγγελματιες του χωρου εκει επισκευαζουν τα καμμενα μεγαφωνα τους.
Αν σε ενδιαφερει λεγεται Μιλανακης ,ειναι σε μια στοα στην Αριστειδου.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Hi,


I think a replacement driver could be our new CA18RLY.


Please check:


http://www.seas.no/index.php?option...8rly&catid=44:utv-prestige-woofers&Itemid=461


The old model called CB17RCY would be better, but is no longer in production.


http://www.seas.no/images/stories/vintage/pdfdataheet/h0404_cb17rcy.pdf



Med vennlig hilsen / Kind regards

SEAS Fabrikker AS

Αν καποιος γνωριζει που μπορω να βρω στοκ το παλιοτερο μοντελο που προτεινει η εταιρια ..
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Επειδη κατι δε μου πηγενε καλα τουλαχιστον για το ποτε η το πως εγινε η ζημια , ειπα πριν κανω καποια οριστικη κινηση και μιας και ειχα χρονο, να κανω το εξης, να περασω ολες τις κολλησεις ενα περασμα ως αποτελεσμα, να ερθει στα ισα του!!! ακουστικα δεν υπηρχε ο θορυβος τουλαχιστον, παλι ειχε διαφορες φαματικα και επισης το ξυσιμο υφισταται κατα την εφαρμογη των δακτυλων στο woofer..
Σαν δευτερη κινηση ειπα να κανω και μετρησεις καθε ηχειου ξεχωριστα κατα καποιο τροπο οσο γινεται με τη λιγοτερο δυνατη επιρροη του χωρου, ετσι τα πηγα στη μεση του δωματιου με αποσταση ακριβως ενος μετρου απο το μικροφωνο που επισης ειχε αναλογη αποσταση απο τους τοιχους, και εκαστο ηχειο στο ιδιο καναλι του ιδιου ενισχυτη(εαν και δεν ειχε στην τελικη διαφορα αλλα ειπα να ειναι με ισους ορους..)

l+r speaker 1 meter each.jpg

η διαφορα ειναι απο αλλο μεγαφωνο τελικα τουιτερ, και ισως και να υπηρχε αυτη η διαφορα εξαρχης , δεν ξερω εαν ο πυκνωτης που ειναι στη σειρα μπορει να δημιουργησει αυτη τη διαφορα η ειναι απλα της ιδιας μοναδας ...
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Καθότι η δύναμη που ασκούν τα δύο δάχτυλα δεν είναι πότε ίση... Αν το διάκενο του μεγαφώνου είναι πολλή μικρό, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο σε παλιά μεγάφωνα, ενδέχεται να ακούγεται το <<γδάρσιμο>> που αναφέρεις χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.
Από την άλλη ο ενοχλητικός αυτός ήχος ακούγεται σε κάποια ένταση και επάνω.
Σε τι στάθμη έκανες τη μέτρηση? Για χώσε λίγο γκάζι και ξαναμέτρα...
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
λοιπον να πω οτι εχεις αδικο?:D παιζει ρολο το συχνοτικο περιεχομενο, σε μουσικη θελει το γκαζι του, σε ταινιες το σκαει (ισως μετα πο λιγη ωρα λειτουργειας οχι αμεσως και σε χαμηλες εντασεις)
θα δοκιμασω με pink noise σε διαφορετικες συχνοτητες, με το που βρω χρονο..
 

Μηνύματα
1.217
Reaction score
1.750
Μηπως απλως εχει κρεμασει το basket απο το βαρος;
Αν εχει βιδες απο πισω, χαλαρωσε τες και χτυπα ελαφρα με μια ματσολα,
γυρω απο το στεφανι ενω κρατας το μεγαφωνο απο τον μαγνητη.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Λοιπον τελικα αφου πηγα στο μαστορα (Μιλανακης) και εγινε ελεγχος του ζευγους διαπιστωθηκε οτι ειχε ξεκολησει ο κωνος απο την αραχνη , και αυτο φανηκε αφου πλεον εκανε ο ιδιος κινησεις αυτου απο την κατω πλευρα σε πληρη αναπτυξη προς τα εξω, τωρα ισως να ηταν και μερικως και ξεκολλησε τελιως με το πρεσσαρισμα , πραγμα που δεν ηταν ορατο απο την μπροστινη πλευρα και τις μετακινησεις που εγω εκανα, και το ωραιο ειναι οτι μαζι με το κουλο μεγαφωνο ξεκολλησε και το καλο προφανως ηταν στα σκαρια η ξεραμμενη απο την πολυκαιρια κολλα..
και τα δυο μεγαφωνα μετραγανε το ιδιο δεν χειρουργηθηκε το ''κουλο'' μεγαφωνο, κολληθηκαν πλεον και τα δυο και πλεον παιζουν σωστα ..
εγινε η δουλεια μου πολυ οικονομικα, απο ολες τις αποψεις, συστηνεται μιας και μπορει η δουλεια να μην ακουγεται κατι το σοβαρο, αλλα το κυριοτερο πραγμα σε τετοιες περιπτωσεις ειναι η σωστη διαγνωση και οι πιθανες λυσεις που μπορει να σου προταθουν ...
ευχαριστω ολους που με τον τροπο τους βοηθησαν ο καθενας ξεχωριστα..
 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.313
Μηνύματα
2.858.198
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top