Περί αποκωδικοποιητών λόγος . Ανάλυση - Τεχνολογίες

Μηνύματα
279
Reaction score
40
Οι δέκτες DVB-T MPEG4 ειναι το απαραίτητο εξάρτημα για την παρακολούθηση ψηφιακών επίγειων καναλιών. Πλέον ολη η Αττική καλύπτεται, ΜΟΝΟΝ απο ψηφιακό σημα. Συνεπώς οι κάτοχοι TV απο το 2009 και πισω πιθανότατα να αναγκάστουν να προμηθευτούν ενα τέτοιο μηχάνημα, καθώς αυτά τα μοντελα διαθέτουν παρωχημένο δεκτή τεχνολογίας MPEG2


Βλέποντας ολο και περισσότερους χρήστες να αναρωτιούνται για την επιλογή του δεκτή και να γεννούνται συχνά διλήμματα, στο παρακατω θέμα αναλύω τις διάφορες τους. οσο ποιο άπλα μπορώ



ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Η εργασία που αναλαμβάνει ο ψηφιακός δέκτης ειναι σχετικά απλή. Το ψηφιακό σήμα εκπέμπεται στο ιδιο φάσμα συχνοτήτων με τις αναλογικές. Οι διάφορες ειναι στην πολυπλεξια και την διαμόρφωση του σήματος.Η ψηφιακή μορφή (0,1) εκπέμπεται σε πακετα. Οι μέθοδοι πολυπλεξιας στην Ελλαδα ειναι δυο. 16 QAM (NERIT), 64 QAM DIGEA. Το 64 είναι σε θέση να εκπέμπει με μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης (bitrate), αλλά είναι πιο ευαίσθητο σε παρεμβολές.



QAM (Quadrature Amplitude Modulation)
Η λειτουργία της QAM διαμόρφωσης είναι γενικά κάτι αρκετά απλό. Η φιλοσοφία είναι η εξής : διαμορφώνεται μία ημιτονοειδής φέρουσα σε πλάτος και φάση. Κάθε σύμβολο (symbol) είναι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός τιμής πλάτους και φάσης. Το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης δεν είναι ένα σήμα μίας συχνότητας αλλά ένας συνδυασμός συχνοτήτων. Το εύρος συχνοτήτων ενός QAM σήματος εξαρτάται από την ροή των δεδομένων (symbol rate).



Στην ψηφιακή τηλεόραση η QAM διαμόρφωση αναλύεται ως εξής. Ο διαμορφωτής δέχεται μία ροή δεδομένων και το διαιρεί σε 2 μισής ταχύτητας ροές οι οποίες ονομάζονται I και Q. Η ροή I είναι ένα κατά πλάτος διαμορφωμένο σήμα πάνω στη φέρουσα αναφοράς ενώ η ροή Q είναι και αυτό ένα κατά πλάτος διαμορφωμένο σήμα πάνω στην ίδια φέρουσα με διαφορά φάσης 90 μοιρών. Για το λόγο αυτό η ροή I χαρακτηρίζεται «ως σε φάση» (In-Phase) και η ροή Q ως τετραφωνική συνιστώσα (Quadrature component). Οι δύο αυτές συνιστώσες I και Q έρχονται σε μίξη (συνήθως από ένα διαχωριστή αντεστραμμένο).



Συνοψίζοντας λοιπον ο δεκτής αναλαμβάνει να δεχτει τα πακέτα απο το κέντρο εκπομπής και να τα συνδυάσει ωστε να καταλήξει στο τελικο αποτέλεσμα, Μαζι με τα βασικά πακέτα εκπέμπονται και καποια διορθωτικά. Σε περίπτωση λήψεως πολλών σφαλμάτων στην φέρουσα ο δεκτής μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προσθετά πακέτα ωστε να βρει ποια ηταν η πρωτότυπη μετάδοση. Αυτες οι τεχνολογίες που αποκωδικοποιούν τα προσθετά πακετα ονομάζονται reed Solomon και viterbi.

Τελος ο δεκτής αναλαμβάνει να μετατρέψει τα ψηφιακά πακέτα σε βίντεο σήματα τα οποια θα είναι ικανα να οδηγήσουν μια tv.



Ενας δέκτης αποτελείται απο τον κεντρικό επεξεργαστή, μνημη ram, μονάδα tuner λήψεως συχν. UHF, μονάδα επεξεργασίας σημάτων βίντεο - μονάδα αποπλεξης.



Επεξεργαστές.
Στην Ελληνική αγορά συναντάμε δέκτες με τους παρακατω τύπους επεξεργαστών.



SD
ALi Μ3105,



HD
1. Mstar MSD7818

2, ALi Μ3601E

3. Ali Μ3801



Ουσιαστικά ειναι παρόμοιοι σε απόδοση για θέαση καναλιών.

Τα θετικά των Mstar ειναι η υποστήριξη για καλύτερο media player και φορματ.

Ενω το θετικό των ALI ειναι η γρηγορότερη εναλλαγή των καναλιών. άλλα υστερεί σε media player.



Βεβαία τωρα με τα τελευταία firmware εχουν διορθωθεί τα περισσότερα προβλημάτα και η ψαλίδα εχει σχεδόν κλείσει. Στα νέα μοντελα ειναι πλέων παρόμοιοι.



Μνήμη RAM
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν DDR3 512MB και επιλεγούν την εταιρια NANYA.


ΤΥΠΟΙ ΔΕΚΤΩΝ
.

SD (STANDARD DEFINITION)
Οι SD δέκτες ικανοποιούν τις απαιτήσεις του περισσότερου κόσμου και απευθύνονται σε όσους θέλουν έναν απλό αποκωδικοποιητή για να βλέπει τηλεόραση και να κάνει εγγραφές. Από αυτές τις λειτουργίες εξαιρείται το πιλοτικό κανάλι ΝΕΡΙΤ HD και όποια άλλα HD κανάλια πιθανόν υπάρξουν στο μέλλον, καθώς αδυνατούν να τα απεικονίσουν. Ως προσιτοί δέκτες όμως, δεν έχουν πλούσιες πολυμεσικές δυνατότητες. Φυσικά παίζουν MP3 και εμφανίζουν φωτογραφίες, αλλά αναπαράγουν μόνο βιντεάκια τύπου DivX/Xvid που δεν ξεπερνούν την ανάλυση 720x576, ενώ ο ήχος μπορεί να είναι μόνο MP3 ή AAC.



HD (HIGH DEFINITION)
Οι HD αποκωδικοποιητές δίνουν την επιπλέον δυνατότητα παρακολούθησης HD καναλιών τυχών προκύψουν στον μέλλον. Προτιμώνται και από όσους είναι απαιτητικότεροι στην ποιότητα εικόνας, αφού διαθέτουν ψηφιακή σύνδεση HDMI με αναλυσεις να φτανουν τα 1080p και ισχυρό επεξεργαστή.
Ο συνηθέστερος λόγος επιλογής τους φαίνεται πως είναι οι πολυμεσικές τους δυνατότητες. Δεν έχουν τον περιορισμό ανάλυσης των SD και υποστηρίζουν περισσότερες μορφές αρχείων και κωδικοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά, δεν συναγωνίζονται τις συσκευές media player και οι δυνατότητές τους θα πρέπει να θεωρούνται ως βασικές. Ενδεικτικά, δεν υποστηρίζουν FLV ή WMV αρχεία, ούτε το διαδεδομένο πια DTS, ενώ κάποιοι δεν υποστηρίζουν καν Dolby Digital (AC3).



ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Στο πισω μερος των δεκτών συναντάμε τις επαφές συνδέσεως με την TV. (SCART, HDMI, COMPOSITE, COMPONENT, COAXIAL, OPTICAL RF LOOP RF OUT).



Σημειώνω οτι το RF LOOP ειναι ουσιαστικά η επιστροφή του σηματος που δίνουμε απο την κεραια, για να το δώσουμε και σε αλλη συσκευή, (αλλο δεκτη, DVD recorder κτλ.) Το RF OUT ειναι εξοδος σήματος βιντεο σε μορφή RF (modulator), πολυ χρήσιμο σε TV που δεν εχουν καμια σύνδεση πλην είσοδο κεραίας.



ΜΟΡΦΗ

Τους συναντάμε σε επιτραπέζια μορφή






Και σε μορφη mini οπου τοποθετούνται πίσω απο την tv και παρέχουν ματακι infrared με καλώδιο για τις εντολές. Χρήσιμοι σε tv που είναι επιτοιχιες.






MODULES (PCMCIA)


Αυτο ουσιαστικά ειναι μια ''πατέντα'' που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μόνον σε TV που διαθέτουν την αντίστοιχη θύρα. Αυτες ειναι συνήθως μοντελα με ηδη ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, αλλα τυπου MPEG2 Η θύρα αυτή χρησιμοποιείται επισημα για την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων συνδρομητικών ψηφιακών καναλιών (συνήθως στο εξωτερικό). Μια εταιρια (ΝΕΟΤΙΟΝ) ουσιαστικά εκμεταλλευτικέ αυτην την θύρα χακαροντας τον δεκτη της TV. H κάρτα αυτή χονδρικά αποκωδικοποιούσε τα σήματα MPEG4 και τα μετέτρεπε σε MPEG2, ωστε να τα βλεπει το tuner της tv.



Αυτη η διαδικασία εχει το θετικό οτι δεν απαιτείται εξωτερική συσκευή που πιάνει χώρο και οτι χρησιμοποιούμε το τηλεχειριστήριο της TV μας.

Εχει ομως και πολλα αρνητικά. Ενα βασικό ειναι οτι σημειώνει μεγαλη ασυμβατότητα με πολλά μοντέλα tv, Εχει ασταθή λειτουργία και ενδεχομένως να προκαλέσει και μόνιμη δυσλειτουργία σε κάποια μοντελα τηλεοράσεων και τελος δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν HD κανάλια.
 

Μηνύματα
279
Reaction score
40
ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των δεκτών στην Ελλαδα ειναι μέτριες προς κακες Κινέζικες υλοποιήσεις. Το μέγιστο πρόβλημα ειναι η φτωχη αποπλεξη των σηματων βιντεο και το αδύναμο upscaling. Αυτο εχει ως αποτέλεσμα και σχετικα φτωχή ποιότητα εικόνας. Βεβαία η πλειοψηφία των χρηστων με λογικες απαιτησεις δεν θα ενοχληθούν.



H ποιότητα κατασκευής ειναι κατω του μετρίου, με αποτέλεσμα να σφάλουν αρκετα συχνα. Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές που χρησιμοποιούν ειναι πολυ κακης ποιότητας (ελεώ τιμής) με αποτέλεσμα συχνα να φουσκώνουν (capacitor plague). Το ιδιο ισχυει και για τους μετασχηματιστές που φορούν. Ακομα σε μερικες περιπτώσεις ακόμα και η ιδια πλακέτα είναι μέτρια, Ποιότητα κολλήσεων, διάταξη εξαρτημάτων, στήριξη PCB, προστασία απο ESR κτλ.





Εδώ μερικά παραδείγματα απο προϊόντα της αγοράς που είχα για service.



Crystal audio MICRO HD

Σαν ποιότητα κατασκευής απο τους πιο καλούς. Το ποιο προσεγμένο pcb, Φοράει MSTAR και εχει τα νεα μενού. Επίσης και το πιο ικανό τροφοδοτικό. οι πυκνωτές τους ομως σκέτα σκουπίδια....

Ο παρακατω δεκτής ειχε πρόβλημα στην ενεργοποίηση του. Έκανε 5 λεπτα να ανοίξει πλήρως και κολλούσε. Το πρόβλημα ήταν δυο ηλεκτρολυτικοί 1000uf 10V κινεζικοί τις κακιάς συμφοράς. Αντικαταστάθηκαν με παρόμοιους της LELON (βλέπε κόκκινα κυκλακια)

Σε εικόνα αρκετά ανεκτός στο HDMI και απλώς μέτριος στο Scart.

Το κοντρολ μεσαίου μεγέθους αρκετά μέτριο σε ευαισθησία και αφή.













Crypto REDI 210A
Ο δεκτής αυτος ηταν αρκετά πιο μετριος σε ποιότητα κατασκευής. Δεν ειχε κάποιο σφάλμα, απλως των άνοιξα για τον δουμε σε σύγκριση με τους άλλους. Φοράει τον ALI επεξεργαστή και εχει παρόμοια διαταξη με τους άλλους, ΝΑΝΥΑ μνημες, παρόμοιο τροφοδοτικό κτλ. Tuner δεν κατάλαβα τον κατασκευαστή καθως θα επρεπε να το καταστρέψω.


Σε εικόνα τυπικός με μεση απόδοση στο HDMI και κάπως απογοητευτική στο Scart.

Το κοντρολ μικρου μεγεθους τυπου καρτας, απαράδεκτο στη αφη και κακη ευαισθησία, προτείνεται για λατρεις σκοποβολής καθως θελει κάλο σημάδι.






F&U MPF3460

Ο παρακατω δεκτης δεν ανοιγε καθόλου. Και αυτος θύμα capacitor plague. Ειχε ανοίξει τελείως και εiχε διαρροή. Η τιμη ηταν 1000uf 16V. Αντικαταστάθηκε με ιδιο LELON και πλεον λειτουργεί οκ. (βλεπε κόκκινο κυκλο)



Άλλος ενας HD δέκτης με το MSTAR. Εχει ακριβώς τα ιδια μενού με τον crypto με το ALI (τα παλαιά γαλαζια μενού). Μου φάνηκε αρκετα παρόμοιος σε εικόνα με τον crypto. Σε ποιότητα κατασκευής μάλλον έρχεται τριτος καθως το pcb ηταν στον αερα οπως και αυτο των υπερύθρων. Απο σχηματικό παρόμοιο με το crypto. Φτωχο τροφοδοτικό και αθλιοι πυκνωτές.



Σε εικονα στο HDMI έδωσε μετρια εικόνα αλλά ανεκτή. Στο scart πολυ απογοητευτικός.

Το κοντρόλ ειναι ιδιου τύπου με του crypto, κοινως τα ιδια χάλια.














Μια λυση για να έχουμε ενα ποιοτικό κοντρόλ και να μην εχουμε δυο ειναι να πάρουμε καποιο προγραμματιζόμενο με δυο μνήμες (TV - DVB-T).



Μια σοβαρή και ποιοτική λύση που εχω δοκιμάσει με crystal και crypto ειναι το One for All URC7120

Συνεργάζεται άψογα με samsung, LG, PHILIPS, Sony και τους άνωθεν δέκτες. (Με F&U οχι ολ τα μοντελα)


Ως φθηνή λύση αναφέρεται και το TELE USB 300.

Συνοψίζοντας, Οι ψηφιακοί δεκτες που διατιθονται στην αγορά ειναι παρόμοιοι. Κοινως μην σκατε. Πάρτε οποιν σας αρεσει. Τουλάχιστον για θέαση καναλιών μην περιμένετε να βρειτε ουσιώδεις διάφορες. Ειναι πλέων μονόδρομος η επιλογή HD δεκτών καθως αναμένουμε περισσότερα HD καναλια. Μεγάλη σημασία δωστε τα παρεχόμενα κοντρόλ, εκτός εαν διατιθεστε να πάρετε ενα για ολα. Μην περιμένετε μακροχρόνια χρήση καθως τα υλικά που ειναι κατασκευασμένοι ειναι μακράν κατω του μετρίου. (φθηνοι πυκνωτές, μικρος χώρος για ψυξη, κακό pcb, ψύχρες κολλήσεις κτλ)



Τέλος όσοι ανήκετε στο Hi-END και εχετε σοβαρά μηχανήματα, ξεχάστε τα. Να πατε σε επώνυμα blueray με ενσωματωμένο δεκτη που εχουν σοβαρούς scaler.



Αυτα τα ολίγα, ελπιζω να τα έγραψα κατανοητά. Οσοι εχετε περισσότερες πληροφοριες εμπλουτίστε το ελεύθερα.


AV Group
 



vlasis

Φωτογράφος!
Μηνύματα
11.725
Reaction score
7.504
Mπραβο αγαπητε......πολυ χρησιμο το αρθρο σου και οι πληροφοριες που μας εδωσες!!!!!!!:drinks::drinks::taunt:
 


Μηνύματα
4
Reaction score
0
Οταν ο δεκτης εχει μονιμα αναμενο το πρασινο LED και δεν εχουμε καθολου εξοδο,τοτε τι μπορει να φταιει?
Οπως επισης να ειναι το LED μονιμα κοκκινο η πορτοκαλι η και να μην αναβει καθολου?
 

Μηνύματα
279
Reaction score
40
Οταν το LED δεν αναβει η αναβοσβήνει, τοτε συνήθως υπαρχει σφαλμα στο τροφοδοτικό. Οταν ανοιγει αλλα δεν εχουμε σημα εικονας, συνηθως η mainboard. Γενικως επισκευή σε αυτα δεν αξίζει, εκτος εαν ειναι κανας πυκνωτης, αντισταση, διοδος. Και αυτο εαν το κανει καποιος μονος του, καθως σε τεχνικο παλι δεν αξιζει.
 

stampol

Οι θυσίες...
Μηνύματα
2.303
Reaction score
5.341
Προτεινε μας μερικες καλες συσκευες ομως...γιατι απογοητευομαι μ αυτα που βλεπω εξω στην αγορα στα 20-30-40 ευρω...οταν εχω δωσει τοσα χρηματα στις υπολοιπες συσκευες
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
Προτεινε μας μερικες καλες συσκευες ομως...γιατι απογοητευομαι μ αυτα που βλεπω εξω στην αγορα στα 20-30-40 ευρω...οταν εχω δωσει τοσα χρηματα στις υπολοιπες συσκευες

Το τροφοδοτικο δεν ειναι σιγουρα, το εχω κοιταξει. Απ οτι καταλαβα ειναι το ολοκληρωμενο που κανει τη ζημια.
Οι καλυτεροι δεκτες της αγορας αυτη τη στιγμη ειναι ο SILVER σε SD και ο OPTICUM σε HD.
 

stampol

Οι θυσίες...
Μηνύματα
2.303
Reaction score
5.341
Το τροφοδοτικο δεν ειναι σιγουρα, το εχω κοιταξει. Απ οτι καταλαβα ειναι το ολοκληρωμενο που κανει τη ζημια.
Οι καλυτεροι δεκτες της αγορας αυτη τη στιγμη ειναι ο SILVER σε SD και ο OPTICUM σε HD.
κατι σε combo??
 



Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.556
Μηνύματα
2.864.273
Members
37.930
Νεότερο μέλος
l.koustimpis@visualacoust
Top