Αναγνώριση παλαιών ηχείων

Μηνύματα
18
Reaction score
11
Αγαπητοί λάτρεις του ήχου,

Με μεγάλη μου χαρά έγινα μέλος στο φόρουμ έπειτα από μια επίμονη αναζήτηση στο Internet για ένα set ηχείων που έχω εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τα οποία δεν βρίσκω απολύτως καμία πληροφορία κάπου.
Είναι ένα πολύ παλιό set ηχείων που παίζει αδιάληπτα δυο ώρες την μέρα αρκετά δυνατά, αλλά είχε την ατυχία να "κάψει" έναν ηλεκτρολυτικό πυκνωτή και στα δυο crossover του. Αναγκαστικά κάθισα και άλλαξα με την ευκαιρία όλους τους πυκνωτές και αποφάσισα να αλλάξω και χρώμα στις καμπίνες για να ταιριάζουν περισσότερο με το σαλόνι μου.
Σε πρώτο χρόνο θα ήθελα να μου πείτε αν γνωρίζει κάποιος κάτι για τα "ORION NT-301" χρονολογίας περίπου 1970-1976. Μόλις ετοιμάσω τις καμπίνες θα σας ανεβάσω μερικές φωτογραφίες που θα συνοδεύσω με πολλές ερωτήσεις για βελτιώσεις κτλ.

Ευχαριστώ προκαταβολικά όλους όσοι μπουν στο κόπο να με βοηθήσουν για τον χρόνο και τις απαντήσεις σας. :)


Υ/γ.: Μέχρι να έρθουν και άλλες πληροφορίες σας παρουσιάζω την πλακέτα του crossover για λίγη βοήθεια σχετικά με την αναγνώριση.
 

Attachments


spylab

Shalom
Moderator
Μηνύματα
12.344
Reaction score
30.719
Oυτε στις εικονες του google ,δεν υπαρχουν!!
Βαλε τουλαχιστον καμια φωτο μετα την αναπαλαιωση να τα χαρουμε και εμεις ...:thumbsup:
 

Μηνύματα
18
Reaction score
11
Καλησπέρα αγαπητοί συνφορουμίτες,

Σε συνέχεια το αρχικού μου post σχετικά με τα ηχεία των οποίων την ταυτότητα αναζητούμε, έβγαλα φωτογραφίες τα ηχεία για να σας τα παρουσιάσω. ίσως να γνωρίζει κάποιος κάτι για αυτά. Φτιάχτηκαν έπειτα από παραγγελία στο κατάστημα του κυρίου Ανδρέα Θεοχαρίδη στην Εγνατία οδό στην Θεσσαλονίκη (το κατάστημα έκλεισε πριν από 20 χρόνια περίπου) Οι καμπίνες δεν είναι έτοιμες ακόμη, τελείωσα το τρίψιμο και το βγάλσιμο του παλαιού χρώματος, εξαφάνισα κάποιες γρατζουνιές που έγιναν γιατί χρησιμοποιήθηκαν και ως έπιπλα και θα τα βάψω μόλις είμαι έτοιμος.
Για να δούμε με τις επιπλέον φωτογραφίες αν αναγνωρίσουμε κάτι...
 

Attachments


Μηνύματα
18
Reaction score
11
Και το τελευταίο, ενδέκατο αρχείο, που δεν επιτρέπει να ανεβάσεις το σύστημα σε ένα post...
 

Attachments



Μηνύματα
18
Reaction score
11
Απίστευτα website! Σε ευχαριστώ για την υπόδειξη. Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με τα τελευταία στοιχεία που δηλώνουν εκεί μήπως και βγάλω άκρη για να βρω κάποιο manual για το συγκεκριμένο μοντέλο σετ ηχείων.
Εν τω μεταξύ, αν κάποιος θα ήθελε να μας κάνει μια εκτίμηση των ηχείων από αυτά που είδε στις φωτογραφίες σε ότι αφορά στην σύνθεση και την επιλογή του υλικού, θα χαρώ να λάβω τις απόψεις του. Σήμερα το βράδυ, θα σας ανεβάσω και φωτογραφία τις καινούργιες καμπίνες (τις έτριψα και τις έβαψα σε μαύρη λάκα από καφέ που ήταν).
Ξέχασα να σας ανεβάσω όμως φωτογραφίες από την πλακέτα των crossover και των ρυθμιστικών τονικότητας. θέλω και να σας ρωτήσω σχετικά με κάποιο θέμα που αφορά στις συχνότητες των φιλτρων και το καταλληλότερο υλικό για γέμισμα των καμπίνων (είχαν υαλοβάμβακα). Θα επανέρθω το βράδυ.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και την συμβολή σας.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Μία πρώτη παρατήρηση...
Στη πρώτη φωτογραφία που ανέβασες το ταμπελάκι αναφέρει για τριών δρόμων ηχείο, ενώ εσύ μας έχεις δείξει τέσσερα μεγάφωνα, σίγουρα διαφορετικών δρόμων.
Τα τρία έχουν τυπωμένο το Orion και λογικά είναι τα μεγάφωνα του ηχείου σου.
Το κορνάκι που ανέβασες που κολλάει?
 

Μηνύματα
18
Reaction score
11
Προφανώς ήταν συνδεμένο παράλληλα με κάποια γραμμή. Τώρα δεν θυμάμαι την συνδεσμολογία για να σου δώσω ακριβή απάντηση. Αλλά με την αφορμή και επειδή μου ακύρωσαν μια συνάντηση, έβγαλα τις φωτογραφίες που θα ανέβαζα το βράδυ. Ίσως βγάλετε άκρη...

Με την ευκαιρία άλλαξα και τα καλώδια που ήταν πολύ χάλια κολλημένα και έβαλα κλιπ στις άκρες για την σύνδεση τους. Έβγαλα τις κολλήσεις από παντού και τα έκανα από την αρχή (θα δείτε ένα πριν-μετά στις φωτογραφίες).

Ανεβάζω τις καμπίνες, το κύκλωμα των crossover (με καινούργιους πυκνωτές) και τα control τονικότητας. Δεν βρήκα πουθενά καλούς πυκνωτές για ήχο και συμβιβάστηκα με φτηνά εξαρτήματα της σειράς. Οι χωρητικότητες που ορίζουν τον τόνο του ήχου και τον διαχωρισμό ήταν 33μf, 6,8μf, 2,2μf και 14μf. Με τάση εισόδου τα 50v. (Δεν έβρισκα με 50v. και έβαλα των 100v.) Στις μέρες μας πλέον δεν κατασκευάζονται πυκνωτές με χωρητικότητα 14μf και έτσι έβαλα 3 των 4,7μf σε παράλληλη σύνδεση επάνω στην γραμμή.

Η διαφορά των 0,1μf έχει σημασία; δεδομένου πως δεν υπάρχει πυκνωτής με απόλυτη τιμή. Όλοι έχουν 10% πάνω κάτω.


Ladies and gentlemen! I GIVE YOU... the RESTORED speakers!
 

Attachments

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Σε κάθε περίπτωση μια καλή κόλληση είναι προτιμότερη από τα κλιπς που χρησιμοποίησες.

Βλέποντας το <<ηχείο>> σου, και κρίνοντας από το τρόπο που έγιναν οι τρύπες, αμφιβάλω αν ποτέ παράχθηκε σε εργοστάσιο.
Επιπλέον κανείς σοβαρός κατασκευαστής δεν συνδέει ένα tweeter με μία κόρνα παράλληλα.
Και βέβαια η φίρμα Orion που γράφουν επάνω πιστεύω πως ουδεμία σχέση έχει με τη γνωστή εταιρία.
Μάλλον κάπου εδώ γύρω κατασκευάστηκαν, με τυχαία επιλογή μεγαφώνων και κροσόβερ.
 


PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ "MADE IN JAPAN" EINAI ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΦΥΡΙ?:o:D
Όπως σε βλέπω και με βλέπεις.
Έχεις δει κάπου το input power να γράφεται in put power όπως στο ταμπελάκι του <<ηχείου>>?
Μικρές διαφορές που όμως μαρτυράνε πολλά.
 

Μηνύματα
29.073
Reaction score
23.098
Όπως σε βλέπω και με βλέπεις.
Έχεις δει κάπου το input power να γράφεται in put power όπως στο ταμπελάκι του <<ηχείου>>?
Μικρές διαφορές που όμως μαρτυράνε πολλά.
ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΝΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟ......

 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΦΩΝΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΟ......

Ίσως να υπήρχαν τα υλικά αυτά σαν κιτ και κάποιος συμπατριώτης μας τα συναρμολόγησε σε κάποια καμπίνα.
Σε αυτό με οδηγεί και η κόρνα που είναι άσχετη με τα υπόλοιπα, ενώ παλιά υπήρχε η τάση για τσιρίδα!!!
 

Μηνύματα
18
Reaction score
11
Ευχαριστώ πολύ για τις τοποθετήσεις σας.

Λοιπόν το μυστήριο λύθηκε! Ρώτησα τους γηραιώτερους και έμαθα. Ο πατέρας μου είχε παραγγείλει κιτ ηχείων από το κατάστημα που σας προανέφερα. Η εισαγωγή έτοιμων, λόγο του όγκου, κόστιζε ιδιαίτερα υψηλά και αυτό παραγγέλθηκαν ως κιτ. Είναι original ORION αλλά παραδόθηκαν ασυναρμολήγητα. Τα ξύλα και όλα, ήρθαν στην Ελλάδα σαν συσκευασία του ΙΚΕΑ. με οδηγίες για την συναρμολόγηση και την συνδεσμολογία. Περιελάμβανάν ακόμη και τα καλώδια. Η πρόσοψη δεν ήταν τρυπημένη διότι είχε δυο-τρείς επιλογές για την διάταξη των μεγαφώνων και είχε ένα πατρόν στις διαστάσεις της πρόσοψης για να το εφαρμόσεις και να τρυπήσεις ανάλογα με την διάταξη που προτειμούσες. Το κιτ όντος δεν περιελάμβανε κόρνα. Την προσθέσανε στο κατάστημα αγοράς διότι είχε χώρο στην πρόσοψη και τους φάνηκε ωραία ιδέα ( ;;; ) "παλιά υπήρχε η τάση για τσιρίδα".
Συγνώμη για την μορφοποίηση του κειμένου, αλλά γράφω από κινητό, μέσα σε λεωφορείο. Θα το διόρθωση αργότερα.
 

Μηνύματα
562
Reaction score
590
Πάντως μη μου πεις ότι η αναζήτηση πληροφοριών (ειδικά όταν δεν αποδίδουν οι προσπάθειες στο διαδίκτυο ), δεν έχει τη γοητεία της; Καλά αποτελέσματα!
 

Μηνύματα
18
Reaction score
11
Πάντως μη μου πεις... ...Καλά αποτελέσματα!
Εννοείται! για αυτήν την γοητεία άλλωστε αξίζει η αναζήτηση. Για την ανταλλαγή απόψεων, την διαφωνία, την καζούρα ακόμη και την κακοπροαίρετη, πέρα από την καλοπροαίρετη, άσκηση κριτικής. Όλα βοηθούν να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι και από αυτό το φόρουμ πιο συγκεκριμένα, και ως ακροατές. Εγώ και μόνο από ένα sticky άρθρο, ήδη έμαθα πολλά που αγνοούσα και από τα σχόλια σας στο συγκεκριμένο νήμα, μαθαίνω ακόμη και για το εξοπλισμό που είχα πολλά χρόνια στην κατοχή μου και δεν γνώριζα τα εσώψυχα του...

Ευχαριστώ όλους λοιπόν, που γοητεύουν το νήμα μου με τις απόψεις τους. :)
 
Last edited:


PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Πιστεύω πως κατάλαβες τι πρέπει να κάνεις τις κόρνες εεε...


Επιπλέον θα σου πρότεινα να βρεις τη θέση των ρυθμιστικών που είναι η καταλληλότερη και να βάλεις στη θέση τους αντιστάσεις. Με τον καιρό οι επαφές θα έχουν παραδώσει το πνεύμα τους.
 

Μηνύματα
18
Reaction score
11
Α ρε σε μπελάδες που θα μας βάλεις εσύ!

Θα τις βιδώσω επάνω στο ξύλο αλλά δεν θα τις συνδέσω, το κατάλαβα. Σε αυτήν την περίπτωση θα με βοηθήσεις όμως σχετικά με το διάγραμμα τις νέας συνδεσμολογίας γιατί είμαι λίγο (οκ πολύ) άνιωθος.

Τα ρυθμιστικά του τόνου ελέγχθηκαν με πολύμετρο και δείχνουν μια χαρά σε ολόκληρη την διαδρομή του ποτενσιόμετρου. Δεν δουλευτήκανε σχεδόν καθόλου όπως καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη. Μια ζωή στο "normal" τα θυμάμαι από μικρό παιδί που τα έλιωνα στην disco και αργότερα στην pop και rock των 80's. Μην σε ακούσει όμως ο Τζιμάρας γιατί θα μας κρεμάσει όλους ανάποδα μέχρι να βρέξει!

Λοιπόν, ερωτήσεις για να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά την αποκατάσταση:

1. Να χρησιμοποιήσω τον παλιό υαλοβάμβακά που είχαν ως επένδυση της καμπίνας, ή να βάλω κάποιο άλλο σύγχρονο (με λογικό κόστος) υλικό;
2. Τα δύο ρυθμιστικά τονικότητας να τα παρεμβάλω σε tweeter και mid-range? όπως ήταν, ή είναι καλύτερο να πάει ένα στο woofer; (δεν θέλω σκωπτικά σχόλια αν πέταξα κανά τούβλο).

Αυτά για αρχή ώστε να κάνω ένα πρόχειρο διάγραμμα σιγά-σιγά (δεν είμαι ηλεκτρονικός και δυσκολεύομαι λίγο με αυτά). Άντε βιαστείτε γιατί, με έχει πρήξει ο Τζίμης να τα ακούσει. Τον έπιασε ο καημός μετά 35 χρόνια και θα την πληρώσω εγώ τώρα, κατάλαβες;
Α ρε κακομοίρη και να δει την φωτογραφία που ανέβασες με τους κάδους τι έχεις να πάθεις...


Υ/γ.: Φίλε @George Sakkas, που να δεις την άλλη μεριά του τοίχου. αλλά μην νομίζεις, δεν είναι πάνω από 450-500 συνολικά. Απλά πέρασα και εγώ το στάδιο της εφηβείας ακούγοντας μουσική με την ευκαιρία να εργάζομαι τα καλοκαίρια και έτσι μπορούσα να αποκτήσω κάποια CD τα οποία όμως δεν έχουν διαχρονική αξία γιατί τα περισσότερα είναι mainstream μουσική που έπαιζε κατά περιόδους σε ραδιόφωνα και club. Τα βινύλια μου (300-400) είναι ίσως πιο ενδιαφέροντα.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Α ρε σε μπελάδες που θα μας βάλεις εσύ!

Θα τις βιδώσω επάνω στο ξύλο αλλά δεν θα τις συνδέσω, το κατάλαβα. Σε αυτήν την περίπτωση θα με βοηθήσεις όμως σχετικά με το διάγραμμα τις νέας συνδεσμολογίας γιατί είμαι λίγο (οκ πολύ) άνιωθος.

Τα ρυθμιστικά του τόνου ελέγχθηκαν με πολύμετρο και δείχνουν μια χαρά σε ολόκληρη την διαδρομή του ποτενσιόμετρου. Δεν δουλευτήκανε σχεδόν καθόλου όπως καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη. Μια ζωή στο "normal" τα θυμάμαι από μικρό παιδί που τα έλιωνα στην disco και αργότερα στην pop και rock των 80's. Μην σε ακούσει όμως ο Τζιμάρας γιατί θα μας κρεμάσει όλους ανάποδα μέχρι να βρέξει!

Λοιπόν, ερωτήσεις για να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά την αποκατάσταση:

1. Να χρησιμοποιήσω τον παλιό υαλοβάμβακά που είχαν ως επένδυση της καμπίνας, ή να βάλω κάποιο άλλο σύγχρονο (με λογικό κόστος) υλικό;
2. Τα δύο ρυθμιστικά τονικότητας να τα παρεμβάλω σε tweeter και mid-range? όπως ήταν, ή είναι καλύτερο να πάει ένα στο woofer; (δεν θέλω σκωπτικά σχόλια αν πέταξα κανά τούβλο).

Αυτά για αρχή ώστε να κάνω ένα πρόχειρο διάγραμμα σιγά-σιγά (δεν είμαι ηλεκτρονικός και δυσκολεύομαι λίγο με αυτά). Άντε βιαστείτε γιατί, με έχει πρήξει ο Τζίμης να τα ακούσει. Τον έπιασε ο καημός μετά 35 χρόνια και θα την πληρώσω εγώ τώρα, κατάλαβες;
Α ρε κακομοίρη και να δει την φωτογραφία που ανέβασες με τους κάδους τι έχεις να πάθεις...
Δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο η συνδεσμολογία από τη στιγμή που οι κόρνες ήταν συνδεδεμένες παράλληλα των tweeters.
Απλά δεν συνδέεις καθόλου το καλώδιο τους!

Αυτό για τα ρυθμιστικά τώρα. Κάνε αυτό που προτείνω σαν δοκιμή μόνο και πες μας τι διαφορές άκουσες...

Οπωσδήποτε μόνο στα μεγάφωνα που ανέφερες πάνε τα ρυθμιστικά και ποτέ σε woofers.

Κρατάς τον υαλοβάμβακα όπως έχει αλλά προσοχή στη τοποθέτηση. Πάντα γάντια.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.316
Μηνύματα
2.858.268
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top