Audio Spectrum Artemis TLS (transmission line)

Status
Not open for further replies.
Μηνύματα
462
Reaction score
346
Πωλούνται ζεύγος ηχείων Audio Spectrum Artemis TLS από τις παλαιότερες σειρές HPCM. Τα ηχεία έχουν υβριδική φόρτιση χαμηλών δηλ. το άνω γούφερ φορτίζεται με bass reflex σε ξεχωριστό θάλαμο ενώ το κάτω φορτίζεται μέσω αναδιπλωμένης γραμμής μεταφοράς που καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας. Ανάμεσά τους βρίσκεται το tweeter.

Τα ηχεία της αγγελίας αγοράστηκαν καινούργια πριν πολλά χρόνια από κατάστημα. Το εργοστασιακό φινίρισμά τους ήταν μαύρο πλαστικό σε απομίμηση ξύλου ενώ πλην της mdf πρόσοψης η υπόλοιπη καμπίνα ήταν από νοβοπάν. Λόγω "μαύρου" και "σαλονιού" τα ανακατασκεύασα πριν μερικά χρόνια στα ηχεία των φωτό δηλ. με πλαϊνά από 19άρι mdf με επιπλέον προσθήκη 4 χιλιοστά mdf με επικάλυψη καπλαμά γνήσιας κερασιάς. Η πίσω πλευρά παρέμεινε η εργοστασιακή. Η εμπρόσθια μπάφλα παρέμεινε η αρχική 19χιλ. mdf με την επιπλέον προσθήκη ενός φύλλου 4χιλ. mdf με καπλαμά κερασιάς όμοιου με των πλαϊνών. Εσωτερικά το ηχείο παρέμεινε ανέπαφο ώστε να μη χαλάσει στο παραμικρό ο εσωτερικός του όγκος. Τα δεσίματα των νέων mdf πλαϊνών έγιναν με άφθονες ξύλινες καβίλιες και ξυλόκολλα. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου βίδες. Επιπρόσθετα έφτιαξα και τις βάσεις τους που είναι χοντρό mdf με επάνω όμοια κερασιά και αποκάτω βαφή σατινέ λάκας. Το βίδωμα στη κάτω πλευρά των ηχείων γίνεται με ανοξείδωτες βίδες ενώ στη βάση ή και χωρίς αυτή και απεθείας στα ηχεία μπορούν να τοποθετηθούν ακίδες ή λαστιχένια ποδαράκια όπως αυτά που χρησιμοποιώ. Περιμετρικά των ακμών των ηχείων αλλά και της βάσης χρησιμοποίησα πομπέ μασίφ πηχάκια ξύλου κερασιάς. Το λουστράρισμα των ηχείων έγινε αρχικά με βερνίκι προεργασίας 2 συστατικών ενώ η τελική γυαλάδα έγινε με απανωτά χέρια κεριού επιπλοποιίας. Κατά την τοποθέτηση του τελικού φύλλου καπλαμά κερασιάς επέλεξα έτσι τα κομάτια ώστε σε πρόσοψη και πάνω πλευρά να φαίνονται εντελώς συμμετρικά τα νερά του ξύλου όπως απεικονίζεται και στις φωτό. Η κερασιά ανάλογα με τη γωνία που πέφτει το φώς και τη κοιτάς αλλάζει και απόχρωση δηλ. σκουραίνει ή φαίνεται ανοιχτόχρωμη, κάτι που φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Τα ηχεία λόγω της αλλαγής πλαϊνών από 19άρι νοβοπάν σε 19+4 χιλ. mdf μεγαλύτερου πάχους είναι πλέον σημαντικά βαρύτερα και στιβαρά με αποτέλεσμα τη σημαντική ηχητική βελτίωσή τους κυρίως στα χαμηλά. Οι διαστάσεις τους αυξήθηκαν κατά περίπου 1 εκατοστό σε κάθε διάσταση. Τελικές διαστάσεις ΠxΥxΒ αν θυμάμαι καλά είναι 25,5x109X32.5 χωρίς τη βάση τους και τους λαστιχένιους αποστάτες βάσης-καμπίνας. Καλύματα στις προσόψεις δεν έφτιαξα μιας και τα θεωρώ άχρηστα για σοβαρές ακροάσεις αλλά και προτιμώ γυμνές τις προσόψεις τους.
Τα αρχικά γούφερ SEAS P17RCY/P πουλήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με καινούργια ολόϊδια παραγωγής 2003 από Αγγλία.
Αργότερα και μη ικανοποιημένος από την απόδοση των μεταλλικών τουϊτερ, άλλαξα τα original SEAS 25TAF/DLG με τα εξαιρετικά μεταξωτού θόλου SEAS 27TFFC.
Εσωτερικά έχουν αλλαχθεί όλοι οι πυκνωτές των φίλτρων με γαλλικούς SCR ίδιας ακριβώς χωρητικότητας καθώς και οι καλωδιώσεις από τα φθηνά ηλεκτρολογικού τύπου σε πλεγμένα Cat5e.
Από την Audio Spectrum ζήτησα και μου ξαναέφτιαξαν καινούργια αυτοκόλλητα ταμπελάκια με το ίδιιο serial number όπως επίσης μου έστειλαν καινούργια σφουγγαράκια που καλύπτουν την έξοδο της γραμμής μεταφοράς μιας και τα υπάρχοντα είχαν μαδήσει. Δυστυχώς και τα αλλαγμένα δείχνουν να αρχίζουν να πολυμερίζονται όπως και του άλλου ζεύγους Artemis που είναι και αυτά καινούργια και ακόμη αχρησιμοποίητα. Προφανώς σαν υλικό έχουν μειωμένη διάρκεια ζωής αλλά θεωρώ ότι έυκολα μπορούν να βρεθούν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξαιρετική υποστήριξη από την εταιρία (μου τα έστειλε τότε δωρεάν χωρίς χρέωση!)
Η ανακατασκευή τους μαζί με ένα δεύτερο όμοιο ζευγάρι ηχείων (που δυστυχώς παρέμεινε μισοτελειωμένο) μου πήρε πάμπολλα μεροκάματα σε αποσπασματικά διαστήματα 2 χρόνων με μπόλικα όμως ξενύχτια όποτε εργαζόμουν. Το σίγουρο είναι ότι ήταν ένα project που ούτε κατά διάνοια δεν θα επαναλάβω.

Η κατάστασή τους είναι αυτή που φαίνεται στις συνοδευτικές φωτό...

Πωλούνται στα 1000 ευρώ λόγω του ότι μετά από αρκετά χρόνια μαζί τους και επειδή τα χρόνια περνάνε γρήγορα, θέλω να τα αλλάξω με μεγαλύτερα ηχεία.
 

Attachments


Μηνύματα
462
Reaction score
346
Το βίδωμα στη κάτω πλευρά των ηχείων γίνεται με ανοξείδωτες βίδες ενώ στη βάση ή και χωρίς αυτή και απεθείας στα ηχεία μπορούν να τοποθετηθούν ακίδες ή λαστιχένια ποδαράκια όπως αυτά που χρησιμοποιώ.
Λάθος, οι βίδες βάσης-ηχείου είναι μαύρες. Ανοξείδωτες είναι οι 4 βίδες των λαστιχένιων ποδαρακιών.
 


Μηνύματα
13.612
Reaction score
6.568
αν και ειναι σπαστικο να βλεπεις μηνυματα στην αγγελια σου (οχι απο αγοραστη) θα μου επιτρεψεις να σε συγχαρω για το αποτελεσμα.
 


Μηνύματα
34
Reaction score
23
Ξεθάβω αυτή την παλιά αγγελία γιατί νιώθω την ανάγκη να σου ότι “Είσαιμεγάλος μάστορας !!!!”
Τι έγινε τα πούλησες τελικά??
Έχω τα ίδια ηχεία και με την πάροδο των χρονών παρουσίασαν το προβλήματα που προανέφερες !
 

Μηνύματα
462
Reaction score
346
1. Ευχαριστώ πολύ! Να 'σαι καλά.

2. Τα έχω ακόμη.

3. Στα σφουγγαράκια τους αναφέρεσαι;
 
Last edited:

Μηνύματα
34
Reaction score
23
Ναι, έχουν μαδήσει τα σφουγγαράκια που καλύπτουν την έξοδο της γραμμής μεταφοράς και το φινίρισμα (μαύρο πλαστικό σε απομίμηση ξύλου) παραμορφώθηκε (μάζεψε και φάνηκε από κάτω το MDF) στα σημεία που τα χτυπούσε ο ήλιος.
Τα γούφερ είναι τα αρχικά (1996) αρά υπόθετο ότι θα έχουν χάσει μέρος των αρχικών τους αρετών.
Είναι φυλαγμένα στην αποθήκη και σκέφτομαι τι να τα κάνω.
Αντικαταστήθηκαν από ένα ζεύγος Sonus Faber Mini Tower το οποίο παίζει άρτια στον μεγάλο μου χορό (7μ χ 11 μ) σε άπλα ηχητικά κομμάτια, αλλά δεν έχει την έκταση των AS Artemis ιδιαίτερα στις πιο σύνθετες ηχογραφήσεις.
 

Μηνύματα
462
Reaction score
346
Κοίτα, τα σφουγγαράκια δεν τα έχω αντικαταστήσει. Στο μεταχειρισμένο Athena TLS που αγόρασα πριν 4-5 χρόνια τα σφουγγαράκια έλειπαν αλλά να σου πώ την αλήθεια δεν με πειράζει. Τα έχω χωρίς αυτά δηλ. ανοιχτές εντελώς οι τετράγωνες έξοδοι της γραμμής μεταφοράς. Ίσως το χαμηλό να είναι πιο ελεύθερο αλλά δεν είμαι σίγουρος. Χωρίς σφουγγαράκια φαίνεται το κιτρινωπό ηχομονωτικό αφρώδες. Αν ήταν μαύρο δεν θα φαινόταν πολύ, αλλά ξανά δεν με απασχολεί πλέον. Καλύτερα έτσι να φαίνεται και ένα μέρος της γραμμής μεταφοράς.

Ειδικά το Athena TLS είναι από τα πιο άσχημα ηχεία. Κοντόχοντρο σα ... φέρετρο. Αισθητική μηδέν. Μια μαύρη κούτα. Το Artemis TLS μπροστά του είναι κούκλα. Αλλά έχω ερωτευτεί τρελά την Athena.
Κάποτε με ενδιέφερε πρωτίστως η εμφάνιση και η αισθητική. Τώρα πιά όχι τόσο. Άμα παίζει καλά τη μουσική...

Σαν τις γυναίκες, μπορεί να εντυπωσιαστείς βλέποντας μια κούκλα αλλά άμα σου μιλήσει να πάρεις ...δρόμο, σε αντίθεση με μια άλλη που βλέποντάς τη δεν σε εξιτάρει αλλά άμα τη γνωρίσεις πιο ... ζεστά λιώνεις και μόνο που είναι δίπλα σου.

Πέρα από τη πλάκα έψαξα λίγο και σου βρήκα 2 διευθύνσεις, νομίζω ότι τέτοιο υλικό είχα δει στη Wilmslow Audio στην Αγγλία, για ψάξε:
http://www.wilmslow-audio.co.uk/grille-foam-356-p.asp

Δες και εδώ, ίσως σε βοηθήσει:
http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?p=2336607
 

Μηνύματα
34
Reaction score
23
Θα μπορούσα να τα πάω σε κάποιο επιπλοποιό για να τους βάλει καπλαμάδες και να κλίσω τις τρύπες της γραμμής μεταφοράς.
Το θέμα είναι αν το ηχείο αξίζει τα έξοδα δεδομένης της ηλικίας των γούφερ (δεν θέλω να μπω σε διαδικασία αντικατάστασης γούφερ, καλωδίων και cross over). Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να διαλέξω μεταξύ των Audi Spectrum Artemis η των ελαφρός μεταχειρισμένων (2 ετών) Sonus Faber Toy Tower.

Οι άλλες δυο επιλογές είναι είτε να τα πουλήσω σε κάποιον που θέλει να τα περιποιηθεί είτε να τα αφήσω στην αποθήκη να κάθονται.

Η photo δείχνει τα Toy Tower στον χώρο.
 


Μηνύματα
34
Reaction score
23
Καλιμέρα!
Επιπλοποιό για να αντικαταστήσει τη βινιλένια απομίμηση ξύλου (που είναι καταστραμμένη) με κάποιο καπλαμά.
Με το να “κλίσω τις τρύπες της γραμμής μεταφοράς” εννοούσα να αποκαταστήσω το αφρώδες υλικό.
 

Μηνύματα
462
Reaction score
346
Άααα, ο.κ.
Λάθος κατάλαβα για κλείσιμο των τρυπών....

Πάντως για καπλαμά αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου δεν χρειάζεται να πας σε επιπλοποιό. Μπορείς με ένα σίδερο σιδερώματος ρούχων στη χαμηλή θέση για βαμβακερά να σιδερώσεις την υπάρχουσα πλαστικοποιημένη επικάλυψη παρεμβάλλοντας ανάμεσα σε σίδερο και ηχείο ένα πανί π.χ. από παλιό t-shirt. Έτσι ζεσταίνοντας τις πλευρές θα ξεκολλήσει πανεύκολα η επικάλυψη. Κατόπιν μπορείς να προμηθευτείς έτοιμο αυτοκόλλητο καπλαμά ή και απομίμηση καπλαμά που δεν θέλει λουστράρισμα και με τον ίδιο τρόπο δηλ. ζέσταμα με σίδερο, να τον κολλήσεις πάνω στο γυμνό πλέον νοβοπάν της καμπίνας. Με ένα ξυράφι ή ξυλόλιμα (ράσπα) κόβεις τα περισσέματα και είσαι έτοιμος...

(Αν ήμουν Αθήνα ευχαρίστως να σε βοηθούσα)
 
Last edited:

Μηνύματα
20
Reaction score
1
Ξέρεις να μου πείς τα χαρακτηριστηκά των ARTEMIS TLS ?
Πόσα Watt και Om είναι?
Έχω ένα ζευγάρι με λίγες ώρες λειτουργίας και θέλω να τα
χρησιμοποιήσω αλλά χρειάζομαι καινούριο ενισχυτή και δεν
παίζει το ένα μου tweeter(περίεργο γιατι εχουν λειτουργίσει
ελάχιστα και όχι πολύ δυνατά).
 

Status
Not open for further replies.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.307
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top