Ποδήλατο

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Έδωσα πολύ πόνο σήμερα.

Μετά από αποχή μίας εβδομάδας, σήμερα αποφάσισα να κάνω extreme ποδηλασία. Πόσο extreme; ΟΚ, σκεφτείτε το έτσι: Συνολική απόσταση 107χλμ, εκ των οποίων τα 54χλμ ήταν ανηφορικά. Συνέχεια, χωρίς σταματημό, χωρίς να "ισιώνει" η διαδρομή πουθενά. ΜΙλάμε για κλίσεις 8%-10% για συνεχόμενη απόσταση 5-6χλμ κάθε φορά... Προορισμός; Η "Κορυφή Παπούτσα", η οποία αποδείχθηκε πούτσ@, διότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1356 μέτρων! Τα γ@μησα όλα λέμε, γύρισα σπίτι και για να σηκωθώ από την καρέκλα για να κάνω δύο βήματα μέχρι την άλλη καρέκλα :D κάνω τάμα!

Δεν παραπονιέμαι, γούσταρα τρελά, είχα και παρέα μια τρελλαμένη ποδηλάτισσα, η οποία κάθε φορά που έμενα πίσω (σημ: αυτή είναι πρώην αθλήτρια της ποδηλασίας), με "μπρίζωνε" για να συνεχίσω πιο δυνατά! Θέλετε και νούμερα; 5317 θερμίδες "εξατμίστηκαν" (3254 υδατάνθρακες και 2063 λίπος), διάρκεια 6 ώρες (4 ώρες ανηφόρα και 2 ώρες κατηφόρα) και μέσο όρο ταχύτητας 17.7χλμ/ώρα, μέγιστη θερμοκρασία 31 βαθμοί Κελσίου και ελάχιστη 17 βαθμοί Κελσίου.

Επόμενη διαδρομή: Φιλανθρωπικός ποδηλατικός γύρος της επαρχίας Λεμεσού, με σκοπό τη συλλογή χρημάτων προς ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ημερομηνία: 09 Νοεμβρίου, απόσταση 140χλμ!
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Επόμενη διαδρομή: Φιλανθρωπικός ποδηλατικός γύρος της επαρχίας Λεμεσού, με σκοπό τη συλλογή χρημάτων προς ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ημερομηνία: 09 Νοεμβρίου, απόσταση 140χλμ!

Καλημέρα σε όλους!

Εδώ θα βρείτε τη διαδρομή της Κυριακής στο gpsies και εδώ το χάρτη με τις περιοχές/χωριά από τα οποία θα περάσουμε την Κυριακή!
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Δεν είμαι εγώ ρε, δεν έχω καν λογαριασμό στο gpsies! Άλλος την έκανε (το 2012) και την ανέβασε προς ενημέρωση άλλων!
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Καλημέρα σε όλους!

Εδώ θα βρείτε τη διαδρομή της Κυριακής στο gpsies και εδώ το χάρτη με τις περιοχές/χωριά από τα οποία θα περάσουμε την Κυριακή!
Νέο προσωπικό record την Κυριακή, 140,1χλμ με το ποδήλατο.

Εάν με ρωτούσε κάποιος, ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός που θα έδινα στη διαδρομή είναι "μαζοχιστική"! ΟΚ, γουστάρω ανηφόρες, μεγάλες αποστάσεις, αλλά όλα έχουν ένα όριο... Απλά, για να φανταστείτε σε τι μέγεθος μαζοχισμού αναφέρομαι, το bikecomputer μου κατέταξε τη διαδρομή στην κατηγορία Hors catégorie - κοινώς, ανάβαση η οποία ξεφεύγει της κατηγοροποίησης των αναβάσεων του TourdeFrance (από το link, διαβάστε μόνο την πρώτη παράγραφο για να καταλάβετε)!!! Για κάποιον ερασιτέχνη ποδηλάτη, όπως εμένα, η Hors catégorie είναι απλά απάνθρωπη!

Από οργανωτικής πλευράς ήταν όλα ΟΚ. Υπήρχαν 3 αυτοκίνητα συνοδείας, κατάλληλα εξοπλισμένα με ανταλλακτικά για on-the-spotservice και διαμορφωμένα για να μεταφέρουν ποδηλάτες που για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Επίσης, υπήρχαν 3 μηχανές, οι αναβάτες των οποίων εκτελούσαν χρέη ελέγχου της κατάστασης των ποδηλατών, ενημερώναν για τη διαδρομή και - σε κάποιες περιπτώσεις - τραβούσαν και ποδηλάτες οι οποίοι δεν άντεξαν τις ανηφόρες. Τέλος, μας συνόδευαν 2 περιπολικά, 2 μηχανές της Τροχαίας, ένα ασθενοφόρο και ένα αυτοκίνητο εφοδιασμένο με ηλεκτρολύτες, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, παστά φρούτα και νερά, το οποίο εκτελούσε χρέη "ανεφοδιασμού" σε κάθε μία από τις 4 προγραμματισμένες στάσεις.

Ξεκινήσαμε γύρω στους 120 ποδηλάτες κι εξ όσων γνωρίζω, τερματίσαμε όλοι, εκτός από δύο οι οποίοι σε κάποια φάση της διαδρομής χρειάστηκαν το ασθενοφόρο. Από ότι κατάλαβα, έμειναν στο ασθενοφόρο μέχρι το τέλος της διαδρομής – ελπίζω να είναι καλά στην υγεία τους.

Το μόνο που με εκνεύρισε στη διαδρομή ήταν το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν ήταν ειλικρινείς όσον αφορά στο τι μας περίμενε μετά από κάθε στάση. Με άλλα λόγια, προσωπικά μιλώντας, θεωρώ σπαστικό να έχω μόλις ανέβει ένα ανήφορο, στην κορυφή του να βρίσκεται άνθρωπος των διοργανωτών και να μου λέει «τέλος οι ανηφόρες, όλο κατήφορο από ‘δω και πέρα» και 5χλμ πιο μετά να πρέπει να ανέβω ένα άλλο ανήφορο, πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Αυτή η φάση επαναλήφθηκε 2-3 φορές και ομολογώ ότι μου χάλασε λίγο την διάθεση.

Την τελευταία ανηφόρα, μήκους 4χλμ και κλίσης 9%, την ανέβηκα με τρύπιο μπροστινό λάστιχο – κάτι το οποίο διαπίστωσα όταν βρισκόμουν περίπου στο μέσο της. Έκανα κάποιες ορθοπεταλιές και κοιτώντας το δρόμο, βλέπω ότι ο μπροστινός τροχός είναι «ένα με το δρόμο». Η μόνη μου σκέψη ήταν «δεν πρόκειται να σταματήσω εδώ, θα ανέβω στο τέρμα της ανηφόρας και θα δω τι θα κάνω». Τα αυτοκίνητα συνοδείας ήταν μακριά, το spare ελαστικό που έχω πάντα μαζί μου το είχα χρησιμοποιήσει προηγουμένως για να αλλάξω το πίσω ελαστικό (είχα μια ατυχία λίγο πριν να εκκινήσουμε), οπότε υπήρχε κίνδυνος να μείνω αβοήθητος στη μέση του πουθενά, 32χλμ μακριά από τη Λεμεσό. Ευτυχώς, είχα μαζί μου κάψουλες CO2 και ειδική τρόμπα… Φτάνοντας την κορυφή της ανηφόρας, κατέβηκα από το ποδήλατο, φούσκωσα το λάστιχο, άντεξε για 15-16χλμ, άδειασε ξανά, το φούσκωσα για δεύτερη φορά και κατάφερα να τερματίσω χωρίς άλλα παρατράγουδα!

Συνολικά, η στρατηγική μου ήταν τέτοια που μου επέτρεψε να ολοκληρώσω τη διαδρομή χωρίς βοήθεια – και αυτό είναι κάτι για το οποίο δηλώνω περήφανος. Είδα πολλούς (ακόμα και νυν ή πρώην αθλητές της ποδηλασίας) οι οποίοι το έπαιζαν «μάγκες» κατά τη διάρκεια της διαδρομής, «τα έδιναν όλα» σε κάποιες ανηφόρες για να μην μείνουν πίσω (λες και είναι κάτι κακό…) και όλοι αυτοί, στο ανήφορο, παραδείγματος χάριν, που οδηγεί από το χωριό Πέρα Πεδί στο χωριό Πελέντρι, μια διαδρομή μήκους 8χλμ με κλίση 10-11%, έπεφταν δεξιά και αριστερά όπως τις μύγες. Κράμπες ο ένας, κράμπες ο άλλος και δώσ’ του να φορτώνουν τα ποδήλατα στα αυτοκίνητα συνοδείας μέχρι την κορυφή της ανηφόρας και να συνεχίζουν τη διαδρομή κατηφορίζοντας μέχρι την επόμενη ανηφόρα… ΟΚ, δεν κρίνω κανέναν, ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει, ποδηλατεί όπως θέλει και όπως μπορεί κτλ κτλ. Προσωπικά, έμεινα πολλές φορές τελευταίος, αλλά θα έχω να λέω ότι ολοκλήρωσα τη διαδρομή βασιζόμενος μόνο στα πόδια μου – και αυτό είναι το πραγματικό personal record για μένα.

Δεν έχω σκοπό να επαναλάβω τη διαδρομή. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη και από ένα σημείο και μετά, μειώθηκε κατά πολύ το αίσθημα της ευχαρίστησης που έχω κατά τη διάρκεια και στο τέλος μιας ποδηλασίας. Είμαι σίγουρος ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να «γράψω» περισσότερα χιλιόμετρα με το ποδήλατο – για αυτό προσπαθώ άλλωστε – αλλά θέλω να ελπίζω ότι η επόμενη φορά θα είναι σε μια πιο βατή, πιο στρωτή διαδρομή.

Στατιστικά:
Απόσταση: 140.1χλμ (70,95χλμ ανηφόρες, 69,15χλμ κατηφόρες)
Μέγιστο υψόμετρο: 952μ
Διάρκεια ποδηλασίας: 7 ώρες και 58 λεπτά (κατέβηκα από το ποδήλατο και νόμιζα ότι δεν είχα κώλο…)
Μέση ταχύτητα: 18.48χλμ/ανά ώρα
Μέγιστη ταχύτητα: 69,8χλμ/ώρα
Θερμίδες: 7808 (4707 υδατάνθρακες, 3101 λίπος)

Υ.Γ. 1: Η διαδρομή ήταν απίστευτης ομορφιάς - πραγματικά, η ορεινή επαρχία Λεμεσού είναι καταπράσινη, χάρμα ειδέσθε στην κυριολεξία. Ελπίζω και εύχομαι να διατηρηθεί έτσι και να μην καεί το πράσινο από "καλοθελητές οικοπεδοφάγους".
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
ΟΚ, αύριο είναι μεγάλη μέρα... Θα προσπαθήσω να σπάσω κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Πάμε για διαδρομή 180χλμ συνολικά! Λευκωσία - Αγία Νάπα και πίσω. Αν τα καταφέρω, θα ανεβάσω και την διαδρομή από το Google.
 

Μηνύματα
76
Reaction score
87
Ποδήλατο για τη δουλειά όταν δεν κυκλοφορώ, ΣΚ προπόνηση με άλλο ποδήλατο, Carbon κουρσάκι. Οπαδός cannondale...
Βέβαια σαν το πρώτο μου Mercier κανένα...
Πάντα κράνος παιδιά...
Ωραίο εργαλείο για να παρακολουθείς φίλους και να βλέπεις διαδρομές που επιλέγουν άλλοι είναι το Strava...ωραίο app...έχεις το κινητό στη τσέπη και γράφει διαδρομές ταχύτητα, elevation και τα βασικά....
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Λοιπόν, η χθεσινή ποδηλασία ξεκίνησε ιδανικά.

Ήμασταν 3 ποδηλάτες, φύγαμε στην ώρα μας (07:00), θερμοκρασία γύρω στους 16οC. Όλα καλά, μέχρι την στιγμή, μετά από σχεδόν 2 ώρες, που το μπροστινό μου λάστιχο αποφάσισε να τρυπήσει. Ευτυχώς, το πήρα είδηση νωρίς, πριν να κάνω ζημιά στη ζάντα. Σταματάμε λοιπόν, να το αλλάξω με τη ρεζέρβα (σαμπρέλα) που είχα μαζί μου. Βγάζουμε το ελαστικό, βάζουμε την καινούρια σαμπρέλα, ξεκινάω να την φουσκώνω και... δεν φούσκωνε με τίποτα. Ρε γ@μώτο, τι συμβαίνει; Ε, τι να συμβαίνει; Η καινούρια σαμπρέλα ήταν κι αυτή τρύπια - από κατασκευής! Jesus, την γκαντεμιά μου μέσα! Είμαι στη μέση του πουθενά (στην κυριολεξία, απείχαμε 20χλμ από το πλησιέστερο χωριό), με δύο λάστιχα τρυπημένα, τι ωραία! Ευτυχώς, ο ένας από την παρέα, θυμήθηκε ότι έχει μαζί του κιτ επιδιόρθωσης ελαστικών (YES!!!), οπότε κολλήσαμε επί τόπου και τις δύο σαμπρέλες, εφαρμόσαμε τη μία, τη φουσκώσαμε (YES!!!) και ξεκινήσαμε εκ νέου τη διαδρομή. Χάσαμε σχεδόν μία ώρα, αλλά ΟΚ, shit happens. Την επόμενη φορά ή θα κουβαλάω 2 σαμπρέλες ή κιτ επιδιόρθωσης.

Φτάνοντας στην Αγία Νάπα, κάναμε την απαραίτητη στάση για ανεφοδιασμό (δείτε photo, φοράω το ποδηλατικό μπλουζάκι RUSH) και πιάσαμε το δρόμο της επιστροφής.

Μας έπιασε λίγο η νύχτα, ευτυχώς είχαμε προβλέψει να έχουμε μαζί μας πισινά φώτα, έφτασα στο σπίτι μου σώος, αβλαβής, πολύ, μα πάρα πολύ κουρασμένος αλλά και πολύ πολύ ευτυχισμένος που τα κατάφερα! Μέχρι την επόμενη φορά...

Συνολική απόσταση: 199,89χλμ
Θερμίδες: 6888
Μέση ταχύτητα: 22,35χλμ/ώρα
Διάρκεια ποδηλασίας: 8 ώρες, 55 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Καταρχήν, καλημέρα σας κι ευχαριστώ όλους για τα likes.

Απορίες προς όσους γνωρίζουν: Διαβάζω στα μπουκαλάκια των ηλεκτρολυτών ότι σε 750ml νερού προσθέτεις 1 tablet ηλεκτρολυτών ή εάν θέλεις πιο "δυνατή" (strong) γεύση, προσθέτεις 2 tablets.

Δηλαδή, η διαφορά είναι μόνο στη γεύση;

Εάν προσθέσω 2 tablets ηλεκτρολυτών σε 750ml νερού, δεν αυξάνω και την ποσότητα των ηλεκτρολυτών που λαμβάνω;

Εάν ισχύει το πιο πάνω, υπάρχει threshold; Δηλαδή, μέχρι πόσα tablets ηλεκτρολυτών μπορώ να προσθέσω σε 750ml νερού;

Βασικά, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αναπληρώνω επαρκώς τα στοιχεία που χάνω κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Έχω βρει ότι με 1.5 tablet ηλεκτρολυτών σε 750ml νερού, είμαι ΟΚ, αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας.
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.716
Reaction score
83.446
Το πρόβλημα με την απώλεια ηλεκτρολυτών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται. Η μόδα των ποτών αναπλήρωσης μας έχει κάνει υπερβολικούς. Σε μη ακραίες συνθήκες (π.χ. πολύ ζέστη), οι ηλεκτρολύτες που λαμβάνουμε έχουν περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα. Εντάξει, στις μεγάλες διαδρομές είναι πιο αναγκαίοι, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει ψύχωση. Παλιότερα με 1-2 μπανάνες και σκέτο νερό ήμασταν μια χαρά.

Κατανάλωσε τη minimum ποσότητα που ικανοποιεί την "ανασφάλειά" σου, την τσέπη σου και τη γεύση σου. ;)
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Το πρόβλημα με την απώλεια ηλεκτρολυτών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται. Η μόδα των ποτών αναπλήρωσης μας έχει κάνει υπερβολικούς. Σε μη ακραίες συνθήκες (π.χ. πολύ ζέστη), οι ηλεκτρολύτες που λαμβάνουμε έχουν περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα. Εντάξει, στις μεγάλες διαδρομές είναι πιο αναγκαίοι, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει ψύχωση. Παλιότερα με 1-2 μπανάνες και σκέτο νερό ήμασταν μια χαρά.

Κατανάλωσε τη minimum ποσότητα που ικανοποιεί την "ανασφάλειά" σου, την τσέπη σου και τη γεύση σου. ;)
Σου διαφεύγει το γεγονός ότι στην Κύπρο, 7-8 μήνες το χρόνο, έχει πολύ ζέστη, τουλάχιστον για απαιτητικές δραστηριότητες εκτός κλειστών χώρων (outdoor activities, που λένε και στο χωριό μου) όπως η ποδηλασία! Δες στο post #1061, 26/10/2014, μέγιστη θερμοκρασία 31 βαθμοί Κελσίου! Οπότε, στην περίπτωσή μου, "προσέχω για να έχω", ίσως λίγο παραπάνω από τον μέσο ερασιτέχνη ποδηλάτη.

Η τσέπη μου και η γεύση μου, ποσώς με ενδιαφέρουν, προτιμώ να αισθάνομαι καλά (να μην παθαίνω κράμπες κτλ). Για παράδειγμα, την ποδηλασία της Κυριακής την έβγαλα χωρίς μία κράμπα, ένα σφίξιμο, κάτι, όλα normal. ΟΚ, έπαιξαν κι άλλα ρόλο (οι 4 μπανάνες που κατανάλωσα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας κτλ), αλλά δεν παραγνωρίζω τους ηλεκτρολύτες και το έργο τους.
 



wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Πήγα το Σάββατο - με την ευκαιρία αγοράς νέων παπουτσιών για το road bike - κι έκανα bike fitting για να "ταιριάξει" καλύτερα το ποδήλατο πάνω μου. Το δοκίμασα με μια σύντομη βόλτα (30 λεπτά) και η διαφορά ήταν αισθητή. Ανυπομονώ να πάω σε "σοβαρή" ποδηλασία (> 3 ώρες) για να εξάγω τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα - το θέμα είναι πότε. Έπιασε να βρέχει από το Σάββατο το απόγευμα και σταμάτησε Κυριακή απόγευμα - έλεος! Ελπίζω το επόμενο ΣΚ να μην βρέχει - ας έχει κρύο, δεν με νοιάζει!
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
"Χτύπησα" μια 40άρα χλμ χτες (41.18χλμ για την ακρίβεια), ό,τι πρέπει για τις μέρες που έρχονται...!

Υ.Γ.: Το bike fitting "μετράει" πολύ!
 

Μηνύματα
590
Reaction score
1
Wizzy είσαι πολύ μεγάλος! Εγώ με το ballistic μου βαράω 40χλμ διαδρομή στο στυλ του xfader (μόνος για άθληση) και νομίζω οτι κάτι κάνω
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.947
Reaction score
20.454
Φίλε synthercat, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά είμαι πολύ "μικρός". Τα χιλιόμετρα που έχουν "γράψει" ο xfader και o PeterMeni δεν τα φτάνω ούτε εάν ποδηλατώ δύο ζωές! Αυτοί είναι οι "μεγάλοι" του thread!
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.716
Reaction score
83.446
Φίλε synthercat, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά είμαι πολύ "μικρός". Τα χιλιόμετρα που έχουν "γράψει" ο xfader και o PeterMeni δεν τα φτάνω ούτε εάν ποδηλατώ δύο ζωές! Αυτοί είναι οι "μεγάλοι" του thread!

Δεν είσαι καθόλου "μικρός" από τη στιγμή που έχεις τη διάθεση να κάνεις χιλιόμετρα χωρίς αγωνιστικό λόγο. Η θέληση είναι πάνω απ' όλα!

Εγώ, τα πολλά χιλιόμετρα τα είχα κάνει σε σχετικά μικρή ηλικία, όταν έκανα πρωταθλητισμό. Από τα 13 ως τα 17-18. Κατηγορία παίδων και εφήβων. Μετά απλά παρακολουθούσα τις εξελίξεις και τους ξένους αγώνες, αλλά στο ποδήλατο δεν ανέβηκα ξανά μέχρι τα 40 μου, κι αυτό για λόγους βελτίωσης της υγείας. Στο ενδιάμεσο έκανα personal training σε άλλα αθλήματα.

Κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρχει αγωνιστικός λόγος, ποδηλατώ περίπου με το ζόρι. Επειδή πρέπει δηλαδή. Τα αθλήματα δεν μπορώ να τα δω ως τρόπο ζωής, μόνο για αγώνες. Γι' αυτό ποτέ δεν είδα το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς. Και γι' αυτό σε θαυμάζω Γιώργο όταν σε βλέπω να κάνεις με χαρά αυτό που εγώ πλέον βλέπω σαν υποχρέωση. ;)
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.563
Μηνύματα
2.865.682
Members
37.934
Νεότερο μέλος
corfu11
Top