Η εποχή του UHD και το μέλλον της βιντεοπροβολής

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.244
Reaction score
8.743
Ας ξεκινήσουμε μ' ένα quiz. Γνωρίζει κανείς τι δείχνει το παρακάτω γράφημα;
 

Attachments





loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.244
Reaction score
8.743
Γατόνια!
Το διάγραμμα δείχνει μια εξομοίωση του φάσματος φωτός για το rec.2020. Είναι τα 3 βασικά χρώματα που σχηματίζουν το λευκό, όταν ωθήσουμε τους κορεσμούς (κυρίως του πράσινου) στα όρια του rec.2020.
rec.2020.jpg

Παρακάτω παραθέτω ένα διάγραμμα φάσματος προβολέα dlp για το rec.709

rec.709.jpg
 


loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.244
Reaction score
8.743
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ωθώντας τα όρια των 3 βασικών χρωμάτων περιορίζεται το φάσμα συχνοτήτων τους σε βαθμό που μιλάμε για single wavelenth (σε ελεύθερη μετάφραση μια συχνότητα-μήκος κύματος).
Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί το φαινόμενο του μονομερισμού της όρασης (monomerism), κατά το οποίο χονδρικά, το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται, ανάλογα με την ευαισθησία των αισθητήρων του, διαφορετικά τα 3 βασικά χρώματα.
Συνεπώς, περνάμε στα όρια του υποκειμενικού όταν θα έχουμε να δούμε μια ταινία κωδικοποιημένη σε rec.2020, από ένα προβολικό μέσο που μπορεί να υποστηρίξει το συγκεκριμένο χρωματικό πρότυπο.
 

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.244
Reaction score
8.743
Το φαινόμενο που αναλύσαμε παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ταινίες είναι κωδικοποιημένες σε χρωματικό πρότυπο dci (P3) για τις ανάγκες των κινηματογραφικών αιθουσών, καθιστά ενδεδειγμένη και εύκολη την μετάβαση στο συγκεκριμένο gamut .
Επιπλέον είναι πιο εφικτή η αναπαραγωγή του απ' τα προβολικά μέσα. Προς το παρόν αυτό μπορεί να επιτευχθεί στους προβολείς με τη χρήση χρωματικών φίλτρων.
Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση του χρωματικού τριγώνου, καθώς και το νέο τρικ του hdr (high dynamic range), το οποίο τελικά φαίνεται να είναι το πιο δυνατό χαρτί της uhd εποχής, ενισχύουν την ανάγκη για περισσότερα lumens. Πολλά περισσότερα lumens!
Η πόρτα για υλοποιήσεις laser, έχει μόλις ανοίξει.
 

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.244
Reaction score
8.743
Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν. Όπως ήταν αναμενόμενο η αρχή έγινε απ' τις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι πρώτες υλοποιήσεις φυσικά στηρίζονται στην φιλοσοφία του laser illuminated projection (lip).
Αφού αντιμετωπίστηκαν κάποια προβλήματα με την Αμερικάνικη νομοθεσία και τη συνετή χρήση των πηγών laser (σημειωτέον οι κανονισμοί στην Ευρώπη είναι πιο ελαστικοί), οι πρώτες αίθουσες είναι έτοιμες για τη νέα εποχή τόσο σε εικόνα, όσο και σε ήχο (dolby atmos κλπ).
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την εντυπωσιακή υλοποίηση της Imax


Την παράσταση ωστόσο κλέβει η υλοποίηση που συναντάται σε αίθουσες dolby. Το προϊόν της συνεργασίας dolby-christie είναι ένας θηριώδης 4k προβολέας, που μπορεί να αποδώσει χρωματικό τρίγωνο μέχρι και rec.2020 και να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη υλικό high dynamic range.
Η πρώτη hdr ταινία (tomorrowland) προβάλλεται ήδη και τα σχόλια περί εικόνας είναι διθυραμβικά.
Η πιο ενδιαφέρουσα πληροφορία προέρχεται από το άρθρο του avsforum και μπορεί να μας δώσει έναν μπούσουλα για τις απαιτήσεις σε φωτεινότητα που θα χρειαστούν να έχουν οι προβολείς μας μελλοντικά (περίπου 30 fl) για να μπορούν να αποδώσουν με πιστότητα υλικό hdr.
 



Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
ε καλα νταξ...ουτε 30fl θαναι ουτε 2.2

σε νουμερα......λιγο πιο κατω το πρωτο και λιγο πιο πανω το δευτερο :D

υπολογιζε ενα 20% μαξιμουμ :)
 
Last edited:

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.244
Reaction score
8.743
Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο ότι το peak white πρέπει να είναι ντε και καλά 30fl. Μπορεί να είναι λιγότερα, μπορεί να είναι και καλύτερα με περισσότερα fl. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η παραπάνω φωτεινότητα για να μπορέσουν οι προβολείς να απεικονίσουν την διαφορά του hdr και να ξεπεράσουν την πτώση φωτεινότητας που προκαλούν τα χρωματικά φίλτρα.
Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές βέβαια ισχύουν για υλικό που έχει κωδικοποιηθεί σε hdr. Θα υπάρχει ένα metadata αρχείο στο UHD bluray που θα ειδοποιεί την αλυσίδα συσκευών. Αν είναι συμβατές λογικά θα ενεργοποιείται στον προβολέα αυτόματα ένα mode (όπως συμβαίνει με το 3d) που θα τρέχει το st 2084.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.587
Μηνύματα
2.865.067
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top