Σπίρτζης σε "Ψηφιακή Τηλεόραση" : “Μονοπωλιακές καταστάσεις στην ψηφιακή TV”

Μηνύματα
213
Reaction score
84
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Ψηφιακή Τηλεόραση» και στη δημοσιογράφο Ματίνα Παπαχριστούδη ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης.


Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χρήστος Σπίρτζης τονίζει επίσης ότι:


· Θα γίνει έλεγχος της σύμβασης και των ενεργειών της ΕΕΤΤ
· Η ευθύνη του διαγωνισμού ανήκει στην ΕΕΤΤ και στην προηγούμενη ηγεσία
· Οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες των μελών της ΕΕΤΤ στο διαγωνισμό
· Ο διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων έχει πολλά γκρίζα σημεία, αφού άλλαξαν εκ των υστέρων όροι
· Είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ και της Digea να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας
· Η ΕΕΤΤ είναι ρυθμιστική αρχή και δεν πρέπει να κάνει διαγωνισμούς για τους οποίους δεν ελέγχεται
· Αν υπάρξει διάφανες πλαίσιο ανταγωνισμού θα υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές
· Η ΕΡΤ θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο λειτουργίας.


Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:


Ψηφιακή Τηλεόραση (Ψ.Τ.): Ποια είναι η αίσθησή σας για την ψηφιακή τηλεόραση στο λίγο χρόνο που έχετε ασχοληθεί με αυτό το θέμα;


Χρήστος Σπίρτζης (Χρ. Σ.): Δεν είναι αίσθηση είναι βεβαιότητα. Θεωρώ πως έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις οι οποίες εμποδίζουν ένα πλαίσιο λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών στο οποίο να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο-τρεις εταιρείες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες εξάρτησης. Κάτι που εξαρτάται από το πως έχει δημιουργηθεί το τοπίο στην ψηφιακή τηλεόραση.


Ψ.Τ.: Έχω διαβάσει όλες τις δηλώσεις και παρεμβάσεις σας για τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων. Ωστόσο ο διαγωνισμός αυτός ολοκληρώθηκε, μια αρμόδια αρχή έχει δώσει το σύνολο των συχνοτήτων και πλέον η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση. Η Digea θεωρεί και η ΕΕΤΤ το επιβεβαιώνει, πως είναι εντάξει με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της σύμβασης που υπέγραψε.


Χρ. Σ.: Όχι, δεν είναι εντάξει. Και δεν είναι, γιατί δεν είναι εντάξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Έχουμε μια σύγκρουση αρμοδιοτήτων μέσα στην ΕΕΤΤ σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο. Η ΕΕΤΤ δεν είναι μια ανεξάρτητη αρχή, είναι μια ρυθμιστική αρχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση όφειλε να έχει διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ και τη λειτουργία της σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τι έχουμε όμως εδώ; Μια ΕΕΤΤ που υλοποιεί διαγωνισμούς και δεν ελέγχεται από πουθενά. Γνώμη μου είναι πως ο διαγωνισμός που έχει υλοποιήσει έχει πολλά γκρίζα σημεία τα οποία και θα ελέγξουμε. Χωράει πολύ συζήτηση αν τα μέλη της ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητα, όπως εκείνα θέλουν να επικαλούνται, ή ακόμη ότι είναι μέλη μια ρυθμιστικής αρχής που οφείλουν να έχουν ανεξαρτησία. Η λειτουργία της ΕΕΤΤ σε σχέση με το συγκεκριμένο διαγωνισμό και η όλη μεθόδευση σε σχέση με το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και τι έκανε η ΕΕΤΤ δείχνει μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση.


Ψ.Τ.: Έχετε εστιάσει σε κάποια συγκεκριμένα γκρίζα σημεία κατά τον έλεγχο αυτό;


Χρ. Σ.: Βεβαίως. Κατά αρχή στο υπουργείο υπάρχει μια μελέτη για τον χάρτη συχνοτήτων τηλεοπτικού σήματος που έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες και εκδόθηκε μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία μεταφέρει κάτι άλλο από τον χάρτη που έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου...


Ψ. Τ.: Αναφέρεστε στη μελέτη του κ. Αθανάσιου Κανάτα το καλοκαίρι του 2012 η οποία μετέπειτα άλλαξε ...


Χρ. Σ.: Ακριβώς. Το θέμα είναι ότι άλλαξε στην υπουργική απόφαση! Εμείς δεν έχουμε κάποια άλλη μελέτη που να αλλάζει τα δεδομένα του κ. Κανάτα. Η ομάδα του είχε αναλάβει τη μελέτη κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, όχι απευθείας ανάθεσης, η μελέτη τους κατατέθηκε, παρελήφθη από τις υπηρεσίες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο.


Ψ.Τ.: Αν όμως δεν κάνω λάθος οι υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με κάποια στελέχη της ΕΕΤΤ, είχαν αναλάβει την εξέταση των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί. Μπορεί να είναι λεπτομέρεια αυτό αλλά...


Χρ.Σ.: Όχι δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Πρώτον δεν ισχύει για τις υπηρεσίες του υπουργείου. Έχουν ερωτηθεί για αυτό. Για το θέμα, απ’ όσο γνωρίζουμε από... πληροφορίες, είχε ασχοληθεί μια άτυπη ομάδα, που είχε οριστεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου με ορισμένα στελέχη της ΕΕΤΤ. Αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω. Οι άτυπες ομάδες μπορούν να γίνονται συμβουλευτικά προς τον υπουργό, την πολιτική ηγεσία...Αλλά σε κάθε περίπτωση το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να περάσει και από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Δεν πέρασε κάτι. Και δεν είναι λεπτομέρεια. Γιατί έχουμε μια πολύ μεγάλη απόκλιση και του αριθμού και των σημείων που πρέπει να μπουν οι πομποί για να εκπέμπονται τα τηλεοπτικά προγράμματα, καλύπτοντας πολύ μεγάλο ποσοστό γεωγραφικής κάλυψης. Γιατί από ότι λέει η ΕΕΤΤ, έχει θέσει ως στόχο το 95% της πληθυσμιακής κάλυψης όχι της γεωγραφικής. Οι διεθνείς οργανισμοί ωστόσο προτείνουν το 98% της πληθυσμιακής κάλυψης. Αυτή η διαφορά του 3% όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση.


Η συνέχεια της συνέντευξης στο :

http://www.digitaltvinfo.gr/news/me...tefksi-anapliroti-ypourgoy-ypodomon-metaforon
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.612
Μηνύματα
2.867.977
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top