Το (νέο μου) HTPC/HEPC δια πνεύματος Κοντολέτα

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά

Επειδή μόλις πρόσφατα τελείωσε μια επίπονη προσπάθεια, στην οποία σοβαρότατο μερίδιο - από άποψη πενυματικής βοήθειας - έχει ο γνωστός ύποπτος και συντονιστής μας Γιώργος, είπα να το βάλω εδώ, για να ακούσω και τις κρίσεις σας.

Πάμε λοιπόν:

Η αρχική ιδέα απαιτούσε να φτιαχτεί ένας υπολογιστής all-around, με έμφαση στη χρήση Home Theater, αλλά που να μπορεί να εξυπηρετεί κι άλλες ανάγκες. Το ήδη υπάρχον HTPC, του οποίου έχω ήδη αναρτήσει τη βασική σύνθεση και τις φωτογραφίες, στο διπλανό νήμα (posts #45 και #46) σε αυτή την κατηγορία, λειτουργεί τόσο ως υπολογιστής γενικής χρήσης όσο και ως HTPC για το σαλόνι μου, οπότε ήθελα έναν παρόμοιο για τον ξεχωριστό χώρο, που στεγάζει το Home Theater.

Επίσης, προαπαιτούμενο ήταν να ξοδευτούν όσο γίνεται λιγότερα χρήματα, αφού ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθούν υλικά, που υπήρχαν σε στοκ και καθόντουσαν αναξιοποίητα.

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω, το νέο PC στήθηκε πάνω στα (και με τα) εξής:

Κουτί υπολογιστή: Υπήρχε ένα καλής ποιότητας κουτί, μεγάλο σε μέγεθος και πολύ βολικό για το σκοπό που θα επιτελούσε, το οποίο είχα αγοράσει πριν περίπου 5 χρόνια από το ΠΛΑΙΣΙΟ και είχα παρουσιάσει εδώ. Είναι το Thermaltake Xaser VI VG4000BWS, σε κόκκινο-μαύρο χρώμα (γιατί υπάρχει και σε ασημί-μαύρο-ανθρακί).


Λόγω του μεγάλου μεγέθους του και των άπλετων χώρων που αυτό παρέχει, θα ήταν κρίμα να μείνει ανεκμετάλλευτο. Αποφάσισα λοιπόν, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις, τόσο αυτές των 3.5", όσο και αυτές των 5.25". Αυτό έκανε αναγκαία και τη χρήση όλων των φατνίων που δέχονται ανεμιστήρες ψύξης και έτσι προστέθηκαν όλοι οι ανεμιστήρες που μπορούσε να δεχτεί το κουτί, πέραν αυτών που το συνοδεύουν από τη μάννα του. Τέλος, λόγω της πληθώρας των δίσκων, των οπτικών οδηγών και των ανεμιστήρων, θεώρησα ότι δεν θά 'πρεπε να υποστώ ξανά την ταλαιπωρία που είχα υποστεί όταν έφτιαχνα το Home Server Computer και έτσι εξ αρχής κρίθηκε αναγκαία η χρήση δεύτερου τροφοδοτικού, το οποίο θα αναλάμβανε την τροφοδοσία των (περισσότερων) σκληρών δίσκων και σχεδόν όλων των ανεμιστήρων.

Με αυτή λοιπόν τη λογική, εγκαταστάθηκαν δύο τροφοδοτικά, ένα - το κύριο - στην κανονική θέση του κουτιού, ψηλά και πίσω και ένα - το δευτερεύον - κάτω χαμηλά, στον πάτο του κουτιού. Τα τροφοδοτικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα παρακάτω:

Κύριο τροφοδοτικό: Etasis Gaming ET-650, 650W (Άλλο ένα link, από την ελληνική αγορά, εδώ)


Δευτερεύον Τροφοδοτικό: Addronics CWT-420ATX12, 420W. Ένα παλιό. αλλά καλό και αξιόπιστο τροφοδοτικό, που είχε περισσέψει από ένα παλιό PC, που είχε παροπλιστεί.



Μητρική: Μια Abit IP-35 Pro (LGA 775), καινούργια εντελώς, που υπήρχε και παρέμενε ανενεργή και αναξιοποίητη. Δυστυχώς, όπως έχω γράψει και αλλού, η Abit, ως κατασκευαστής έχει κλείσει, μολονότι έκανε πολύ καλές και προσιτές μητρικές. Το ευτύχημα είναι ότι η Universal έχει αναλάβει εν μέρει την τεχνική υποστήριξη των μητρικών της Abit, με αποτέλεσμα να μπορέσω να κατεβάσω και να εγκαταστήσω την τελευταία βερσιόν του firmware.



Επεξεργαστής (CPU): Ο τετραπύρηνος Core 2 Quad Q9550 της Intel (12M Cache, 2.83 GHz, 1333MHz FSB - της οικογένειας Yorkfield)

(Συνεχίζεται)
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Για ψύκτρα του επεξεργαστή, χρησιμοποίησα μια Zalman CNPS9500A LED



Μνήμη RAM (Dual Channel): 4 x DDR2 DIMMs, Kingston HyperX PC2-8500 2GB (2x1GB), 1066 MHz

4 x


Δίσκος Συστήματος: SSD SanDisk SDSSDX-240G, 240GB, SATA III.

Αποθηκευτικοί Δίσκοι:
- 1 x Samsung SSD MLC SSD 256GB, Model: MMDPE56G5DXP-0VBD1
- 1 x Kingston SSD 64 GB ssdNow V Series, Model: SNV-425-S2BD/64GB, SATA II

Σημείωση: Και οι τρεις αυτοί SSD έχουν τοποθετηθεί σε μια θέση 5.25" του κουτιού (με τα ανάλογα πλαϊνά στηρίγματα, φυσικά), στηριγμένοι πάνω σε ένα κιτ εγκατάστασης 3.5", που συνόδευε έναν SSD της Intel, ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε άλλον υπολογιστή και το κιτ περίσσευε. Η στήριξη έγινε με παλά custom made λαμάκια από αλουμίνιο.



Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους αποθηκευτικούς δίσκους:
- 1 x Western Digital Caviar Blue WD5000AAKB, EIDE, 500GB (συνδεδεμένος στη μητρική στη θέση ATA/IDE, φυσικά)
- 1 x Western Digital WD5000AVDS-63U7B1, WD AV-GP Caviar Green, 500GB, SATA II
- 2 x Samsung HD501LJ, 500 GB, SATA II
- 3 x Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS, 500 GB, SATA II

Κάρτα Γραφικών: Connect 3D ATI-AMD Radeon HD4890, 1GB GDDR5P



Οπτικοί Οδηγοί:
- 1 x LG CH10LS20, Super Multi Blue Blu-Ray, BD-ROM, DVD/CD-R/RW Drive (SATA)
- 1 x Sony NEC Optiarc AD-7191A DVD/CD-R/RW Drive (EIDE)

Ένας Οδηγός Δισκέττας (Floppy)

(Συνεχίζεται)
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Επιπλέον, πάνω στη μητρική, έχει εγκατασταθεί ένας ελεγκτής SATA/RAID (Κάρτα PCI-X) της γερμανικής DAWICONTROL, το μοντέλο DC-4300 με τις 4 θέσεις SATA


Αυτή η κάρτα ελέγχει (και οδηγεί) τους δύο αποθηκευτικούς SSD και τους δύο από τους τρεις Seagate Barracuda.

Το λειτουργικό σύστημα είναι Windows 8 Pro 64-bit, (Αγγλικά) ενώ μερικά από τα επιπλέον προγράμματα, που έχουν εγκατασταθεί είναι:
- Cyberlink Media Suite 12 Ultra (περιέχει το PowerDVD 12)
- Avast! Pro Antivirus & Internet Security
- Adobe Photoshop Starter Edition 3.2
- Ashampoo Burning Studio 12
- AnyDVD HD
- CloneCD
- CloneDVD
κ.α.

Για Internet Browser χρησιμοποιώ τον I.E. και τον Google Chrome.

Τέλος, ο υπολογιστής "πατάει" σε ειδικά φτιαγμένη τροχήλατη βάση 6 τροχών, προκειμένου να μετακινείται εύκολα, κατασκευής δικής μου, από γαλβανιζέ λαμαρίνα 2 mm και με πάτο από καπλαντισμένο νοβοπάν 8 mm. Μπροστά, στη φάτσα της, υπάρχει μια αλουμινένια μασίφ χειρολαβή, για να μπορείς να την πιάσεις. Στα πλάγια, έχουν τοποθετηθεί δυο "μαξιλαράκια" (ένα σε κάθε πλευρά) από αφρώδες υλικό, για να μην βρίσκει ο υπολογιστής πάνω στη γυμνή λαμαρίνα:



Μερικές φωτογραφίες από τον ίδιο τον υπολογιστή:




(Συνεχίζεται)
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Φωτογραφίες:

Το εσωτερικό του υπολογιστή, από την πλευρά που φαίνονται τα "σπλάχνα" του. Θα παρατηρήσετε το δεύτερο τροφοδοτικό, στο κέντρο του πάτου του κουτιού.


Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι προκειμένου να δουλεύει σωστά το δεύτερο τροφοδοτικό, εκτός από το γνωστό καλώδιο προέκτασης ATX, με το οποίο συνδέεται το τροφοδοτικό στη μητρική και επομένως στον διακόπτη εκκίνησης του κουτιού, έχω εγκαταστήσει και δυο έξτρα αντιστάσεις-τουβλάκια των 15W η κάθε μία, συνδεδεμένες παράλληλα πάνω σε μια από τις ανενεργές γραμμές των 3.3.V του δεύτερου τροφοδοτικού, προκειμένου αυτό να λειτουργεί σωστά (να βλέπει δηλαδή, κάποιο φορτίο στη γραμμή των 3.3.V). Οι αντιστάσεις αυτές έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δύο αλουμινένιες ψύκτρες και βρίσκονται μπροστά στο ρέυμα αέρα του κάτω εσωτερικού ανεμιστήρα, ώστε να ψύχονται, επειδή ζεαστάινονται αρκετά κατά τη λειτουργία. Ιδού η λεπτομέρεια:



Η άλλη πλευρά του εσωτερικού του κουτιού:



Και η πίσω πλευρά:

 

Μηνύματα
1.665
Reaction score
1.501
Κοιτα, αν δε σε ενδιαφερει η ησυχια γιατι ριχνεις 10μετρο hdmi ναι. Αλλα στο σαλονι πολλη βαβουρα δεν ειναι;
Ειμαι κι εγω στη φαση στησιματος και ο θορυβος απο το τροφοδοτικο προεξεχει. Ποσο μαλλον των δυο. Και δυστυχως αν θελεις να κατεβαζεις στο ιδιο πισι ο δισκος που θα λειτουργει ακουγεται ακομα χειροτερα :( Παντως για καθαρα htpc και κατεβαστηρι μαζι, σε χωρο απομακρυσμενο με ενα καλο σετακι πληκτρολογιου ποντικιου η με το κινητο εχεις κανει την καλυτερη δουλεια . Αλλα για audio αν ειναι να πεσει 5μετρο usb μεχρι το rack μαλλον θα υπαρχει θεμα
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα και σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση

Αν πρόσεξες, στην αρχή μιλάω για τον ξεχωριστό χώρο Home Theater. Θα έλεγα μάλιστα ότι στη δική μου την περίπτωση, πλην των δύο τροφοδοτικών, επιπλέον πηγές θορύβου είναι η πληθώρα των ανεμιστήρων και των σκληρών δίσκων, καθώς και οι δίδυμοι ανεμιστήρες της κάρτας γραφικών. Τέτοιο "θηρίο" είναι λογικό να υποφέρει από θόρυβο. Δεν είναι όμως το σαλόνι, που σωστά επισημαίνεις. Στον ξεχωριστό χώρο που αναφέρω, όλα μπορούν να κανονιστούν έτσι, ώστε το PC να βρίσκεται μακρυά από τις θέσεις ακρόασης/θέασης, τις οποίες σαφώς θα επηρεάζει με το θόρυβό του. Αν βέβαια δουλεύει για άλλες χρήσεις ως PC γενικών καθηκόντων (δηλ. με το σύστημα OFF), τότε η συζήτηση για το πού θα βρίσκεται αυτό και ο χρήστης του είναι περιττή.

Όσο για τηλεχειρισμό, θα δοκιμάσω μια από τις δυο λύσεις: Ή ένα Logitech diNovo Mini Keyboard+Mouse Combo



ή ένα Microsoft Remote,


με προτίμηση μάλλον προς το diNovo Mini, λόγω πολλαπλής ευχρηστίας. Υπάρχουν και τα δύο, πάντως και δεν θα χρειαστεί να αγοράσω κάτι.
-
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Το Dinovo mini ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, προσωπικά το μισώ.
Το MC remote είναι πολύ βολικό, υποστηρίζεται από πολλά προγράμματα αναπαραγωγής άμεσα ή με plugin
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Το Dinovo mini ή θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, προσωπικά το μισώ.
Το MC remote είναι πολύ βολικό, υποστηρίζεται από πολλά προγράμματα αναπαραγωγής άμεσα ή με plugin
Καλημέρα, Γιώργο.
Γενικά, συμφωνώ μαζί σου, οι πρώτοι πειραματισμοί έδειξαν ότι δεν είναι και τόσο εύχρηστο. Ακόμα δεν έχω εγκαταλείψει τη χρήση του κοινού πληκτρολογίου και ποντικιού, προκειμένου να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή ως τέτοιο (υπολογιστή δηλαδή και όχι μόνο HTPC). Όμως, επειδή τελικά τον έχω τοποθετήσει δίπλα στην τηλεόραση για να παίξει το ρόλο για τον οποίο φτιάχτηκε, δηλαδή HTPC, πρέπει τελικά κάπου να καταλήξω.

Δεν ξεκίνησα με το MC Remote γιατί δεν έχω εγκατεστημένο το Media Center πάνω στα 8άρια, χρησιμοποιώ αποκλειστικά τη σουίτα της Cyberlink (που ειρήσθω εν παρόδω αναβαθμίστηκε από 10 σε 11 Ultra και το PowerDVD από 12 σε 13).

Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα το MC Remote, άρα δεν ξέρω πώς δουλεύει με τα 8άρια, που δεν έχουν το MC και δεν ξέρω ποιό plugin χρειάζεται για να μπορεί να λειτουργήσει πλήρως το Remote Cointrol στο περιβάλλον της Cyberlink. Αυτό είναι το πρώτο μου ερωτηματικό.

Το δεύτερο, που μπορεί να μην είναι καν ερωτηματικό, αλλά απλή διαπίστωση, είναι ότι μάλλον πρέπει να συνεχίσουν να είναι συνδεδεμένα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, για βοηθητική χρήση (κείμενα, browsing, windows explorer κλπ.) και απλά να είναι διακριτικά κρυμμένα σε μια γωνιά, ώστε να μη φαίνονται και να χρησιμοποιούνται όποτε χρειάζονται.

Τί λες;
-
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Επαναφέρω το νήμα στην επικαιρότητα, για να περιγράψω μια κακιά στιγμή και την εξ αυτής προερχόμενη βλάβη, που μου συνέβη λίγες μέρες πριν.

Συγκεκριμένα, πριν 3-4 μέρες, είχαμε μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος στην περιοχή μας, ενώ λείπαμε από το σπίτι. Όταν γύρισα, βρήκα το συγκεκριμένο PC - το οποίο ήταν ήδη συνδεδεμένο σε ένα Line Interactive UPS 2000VA - να βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχών εκκινήσεων-σβησιμάτων-επανεκκινήσεων.

Αμέσως έβαλα στο OFF τους διακόπτες των τροφοδοτικών και το αποσυνέδεσα από το UPS. Όταν επανήλθε το ρεύμα, άφησα το UPS να φορτώσει εντελώς και δοκίμασα να επανεκκινήσω το PC. Μάταια όμως. Είχα πλήρη αποτυχία εκκίνησης, χωρίς να παίρνω καθόλου εικόνα, ούτε καν την αρχική εικόνα του BIOS της μητρικής. Το PC ξεκινά και λαμβάνω ένα αρχικό μπιπ ενός ή δύο δευτερολέπτων, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο πολύ βραχύ μπιπ. Μετά το PC κλείνει και σε 2-3 δευτερόλεπτα επανεκκινεί για να επαναλάβει το ίδιο φαινόμενο. Επανέλαβα το τεστ εκκίνησης, αφού το αποσύνδεσα από το UPS, ώστε να αποκλείσω την πιθανότητα βλάβης του, με σύνδεση απ' ευθείας στην πρίζα, και είχα τα ίδια αποτελέσματα. Στη συνέχεια και προκειμένου να αποκλείσω και άλλες πιθανές αιτίες, αποσύνδεσα το δεύτερο τροφοδοτικό και το άφησα μόνο με ένα (το κύριο), αποσυνδέοντας φυσικά όλα τα περιφερειακά, που συνδέονται με το 2ο τροφοδοτικό. Τα αποτελέσματα τα ίδια.

Ψάχνοντας το διαδίκτυο, βρήκα μια λίστα με τα ηχητικά σφάλματα (beep error codes) των μητρικών της ABIT, και ανακάλυψα ότι σε εκείνη τη λίστα αναφέρεται ότι ένα μακρύ και ένα βραχύ μπιπ σημαίνει ότι υπάρχει σφάλμα στα RAM DIMMs. Αντικατέστησα τα υπάρχοντα ζευγάρια με άλλα, που διαπιστωμένα λειτουργούν σωστά, αλλά είχα τα ίδια αποτελέσματα.

Μπας και μπορεί κάποιος να μου δώσει καμιά ιδέα πού αλλού να κοιτάξω για να εντοπίσω τί φταίει?

Ευχαριστώ.
-
 

Μηνύματα
14.213
Reaction score
1.842
Να βάλεις τα RAM DIMMs - και τα "προβληματικά" και τα 2α - σε άλλο υπολογιστή να διαπιστώσεις τι θα προκύψει. Αν εκεί "παίζουν" πας για μητρική.
 

Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
Κάρτα Γραφικών: Connect 3D ATI-AMD Radeon HD4890, 1GB GDDR5P...

Κύριε Κοντολέτα τι έγινε εδώ... δια πνεύματός σου....:p :laugh: :laugh: :laugh:
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
του έχει μείνει από την προϊστορική περίοδο, τι να κάνω???
τουλάχιστον είναι δυνατή όχι σαν την πρώην δικιά σου που έπαιζε μόνο DVD:fuckyou:
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.423
Reaction score
94.052
Έπαιζε ή τα 'παιζε; :D
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Επαναφέρω το νήμα στην επικαιρότητα, για να περιγράψω μια κακιά στιγμή και την εξ αυτής προερχόμενη βλάβη, που μου συνέβη λίγες μέρες πριν.

Συγκεκριμένα, πριν 3-4 μέρες, είχαμε μια παρατεταμένη διακοπή ρεύματος στην περιοχή μας, ενώ λείπαμε από το σπίτι. Όταν γύρισα, βρήκα το συγκεκριμένο PC - το οποίο ήταν ήδη συνδεδεμένο σε ένα Line Interactive UPS 2000VA - να βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχών εκκινήσεων-σβησιμάτων-επανεκκινήσεων...
Καλημέρα σε όλους ξανά.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, αποφάσισα ότι έπρεπε να ξανα-ασχοληθώ με το θέμα αυτό της βλάβης και να προσπαθήσω να επαναφέρω το PC σε λειτουργία.

Έχουν γίνει οι εξής ενέργειες:
  1. Αφού διαπιστώθηκε ότι η αιτία της βλάβης ήταν η μητρική της Abit, αυτή αλλάχθηκε με μιαν ASUS P5Q Pro Turbo. Όμως, η Abit είχε τα P35 και ICH9R chipsets, ενώ η ASUS τα P45 και ICH10R chipsets.
  2. Το PC έχει παραμείνει ανενεργό, αφού είχε βλάβη και δεν έκανα κάποια προσπάθεια να το επαναφέρω σε λειτουργία μέχρι σήμερα.
  3. Στον δίσκο συστήματος έχουν ήδη περάσει τα Windows 8 64-bit, και έχουν ενεργοποιηθεί.
  4. Ο επεξεργαστής και το υπόλοιπο hardware, που χρησιμοποιήθηκε όταν το έχτιζα, παραμένει το ίδιο, εκτός από το βασικό τροφοδοτικό, που άλλαξε με ένα νεότερο, καινούργιο.
Εάν προσπαθήσω να το επαναφέρω σε λειτουργία, δεν είμαι σίγουρος αν θα αντιμετωπίσω πρόβλημα στα εξής:

1) Το γεγονός ότι άλλαξα μητρική, θεωρώ ότι αυτόματα απενεργοποιεί τα περασμένα Windows 8. Εκεί ίσως χρειαστεί να τα επανενεργοποιήσω μέσω τηλεφώνου. Νομίζω ότι γίνεται, έτσι δεν είναι;
2) Όταν έχτιζα το PC με την Abit, είχα επιλέξει από το BIOS το AHCI Mode για τους δίσκους SATA. Υποθέτω ότι πρέπει να κάνω το ίδιο και με την Asus, σωστά;
3) Όπως επεσήμανα παραπάνω, η Abit έχει διαφορετικά chipsets από την Asus. Επομένως ο ελεγκτής storage είναι κι αυτός διαφορετικός. Οι οδηγοί για τον ελεγκτή (για όλους τους ελεγκτές) έχουν ήδη ενσωματωθεί στο λειτουργικό. Τί ενέργειες πρέπει να κάνω σ' αυτή την περίπτωση και με ποιά σειρά, ώστε να επαναλειτουργήσει το PC με τα υπάρχοντα Windows στον δίσκο συστήματος;
4) Αν τελικά, δεν μπορούν να γίνουν τα παραπάνω, αν χρειαστεί να ξαναπεράσω από την αρχή τα Windows (πάντα από το ίδιο αρχικό DVD της Microsoft), είναι εφικτό ή τώρα που ενεργοποιήθηκαν δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Ευχαριστώ.
-
 

Μηνύματα
1.665
Reaction score
1.501
όπως και να χει με αλλαγή μητρικής το να μην κάνεις clean install ακόμα και να δουλέψει είναι μια τεμπελιά που θα την πληρώσεις.
Γνώμη μου, πάρτο απ την αρχή να τελειώνεις μια και καλή.
Με τα windows 8 αφού τα έχεις αγορασμένα δε νομίζω πως θα έχεις θέμα.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
όπως και να χει με αλλαγή μητρικής το να μην κάνεις clean install ακόμα και να δουλέψει είναι μια τεμπελιά που θα την πληρώσεις.
Γνώμη μου, πάρτο απ την αρχή να τελειώνεις μια και καλή.
Με τα windows 8 αφού τα έχεις αγορασμένα δε νομίζω πως θα έχεις θέμα.
Καλησπέρα κι ευχαριστώ. Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Δεν είναι θέμα τεμπελιάς (σιγά να μη βαρεθώ να το ξανακάνω από την αρχή), αλλά τα οχτάρια είναι οχτάρια αναβάθμισης, από αγορασμένα και κατεβασμένα οχτάρια, τότε με την προσφορά που έκανε η Μικρο-Μαλακή, τον Ιανουάριο του 2013. Δεν είναι δηλαδή από την αρχή καθαρά οχτάρια (δεν είμαι σίγουρος αν τότε υπήρχε καν η δυνατότητα "καθαρής" αγοράς λειτουργικού για οχτάρια). Και φυσικά, ενεργοποιημένα, όπως γράφω παραπάνω.

Επομένως, ρωτάω ξανά αν ισχύει αυτό που έγραψα στο Νο. (4), πιο πάνω. Και αν ναι, τί κάνω; Ξαναβάζω το DVD από την αρχή μέσα και ξανακάνω την εγκατάσταση, τώρα που δεν υπάρχει το παλιό λειτουργικό, ώστε να γίνει η αναβάθμιση, όπως έγινε στην αρχή;

Φυσικά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν τρόποι και "καθαρής" εγκατάστασης, αλλά δεν ξέρω αν θα συναντήσω εμπόδια για κάτι τέτοιο, αφού είναι ήδη ενεργοποιημένα.
-
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Ξαναγράφω εδώ, στο ίδιο νήμα, προκειμενου να ενημερώσω για την εξέλιξη της υπόθεσης που με ταλάνισε επ' αρκετόν και που τελικά είχε ευτυχή κατάληξη.

(Να σημειώσω ότι στην πορεία είχα την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από τον όντως εμβληματικό Συντονιστή μας. Το να τον ευχαριστήσω είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω, στην πραγματικότητα του οφείλω πολλά περισσότερα).

Ας πάρουμε λίγο τα γεγονότα από την αρχή.

Όπως έγραψα και στο προηγούμενο post μου, η μητρική αλλάχτηκε, όχι όμως με την ASUS P5Q Pro Turbo, που είχα αρχικά σκοπό να το κάνω, αλλά με μια άλλη περεμφερών δυνατοτήτων με την κατεστραμένη Abit, την Gigabyte GA-P35-DS4, Rev. 1.0, που ήταν στα χέρια μου από πιο παλιά και καθόταν αχρησιμοποίητη σε μια γωνιά. Οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε αυτήν και την Abit είναι ότι η Giagabyte μπορεί να δεχτεί μνήμες RAM (DDR2 φυσικά) μέχρι 1066 MHz (η Abit πήγαινε μέχρι 800) ενώ δεν διαθέτει θύρες eSATA στο πίσω πάνελ και έχει μια μόνο υποδοχή LAN σε σχέση με τις δύο της Abit. Από την άλλη μεριά διαθέτει 6+2, σύνολο 8 υποδοχές SATA πάνω της, πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα αντικαθίσταται η έλλειψη υποδοχών eSATA του πίσω πάνελ με ένα E-SATA Bracket , συνδεδεμένων σε μία ή δύο από τις επιπλέον υποδοχές SATA της μητρικής. Επίσης, η Gigavbyte διαθέτει υποδοχές σειριακού και παράλληλου διαύλου στο πίσω πάνελ (αρχαίες μεν, αλλά ενίοτε αναγκαίες για παλιότερους εκτυπωτές κ.α.), πράγμα που η Abit δεν διέθετε. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, μικρότερης σημασίας.

Αλλάχτηκε επίσης και ο επεξεργαστής. Όχι ηθελημένα, στην αρχή απλά για δοκιμή, αλλά μετά έμεινε μόνιμα πάνω της. Είναι ένας παλιότερος τετραπύρηνος Intel Core 2 Quad Q6600 (Kentsfield), ο οποίος προϋπήρχε από παλιότερο και κανιβαλισμένο PC, ελάχιστα όμως χρησιμοποιημένος και 100% λειτουργικός.

Λοιπόν, με το που έγιναν οι αλλαγές αυτές, αυτή η μητρική με τον επεξεργαστή μπήκαν πάνω στο Test Bench V1.0 της CoolerMaster και μαζί με την υπάρχουσα κάρτα γραφικών και το δίσκο συστήματος, παραλείποντας βέβαια όλα τα άλλα υποσυστήματα, πλην του τροφοδοτικού. Στη συνέχεια, έβαλα μπροστά το σύστημα και αφού έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στη BIOS, άφησα τον υπολογιστή να μποτάρει κανονικά στα Windows 8 Pro, που ήταν ήδη εγκατεστημένα στον SSD. Το λειτουργικό άνοιξε κανονικά, είδα όλα τα προγράμματα να δουλεύουν και μέσα από τον Πίνακα Ελέγχου διαπίστωσα ότι τα Windows ήταν (παρέμεναν) ενεργοποιημένα. Μάλιστα κάποια στιγμή πήρα και τη γνωστή προειδοποίηση ότι υπάρχουν έτοιμες ενημερώσεις, που πρέπει να κατέβουν και να εγκατασταθούν.

Εδώ ξεκίνησε ενας μικρός γολγοθάς. Ο υπολογιστής αρνιόταν πεισματικά να μπει στο Internet. Οι επανειλημμένοι έλεγχοι και προσπάθειες που έκανα μου υπεδείκνυαν πρόβλημα με τον οδηγό του κυκλώματος LAN της μητρικής (Realtek) ή με αυτό καθεαυτό το κύκλωμα (hardware). Υπέθεσα στην αρχή ότι όντως θα είναι πρόβλημα οδηγού και προσπάθησα να τον απεγκαταστήσω και εγκαταστήσω αυτόν που βρήκα στο site της Realtek. Και ενώ ο οδηγός έδειξε να εγκαθίσταται κανονικά, το πρόβλημα παρέμενε. Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά με το κύκλώμα. Μπήκα ξανά στη BIOS, απενεργοποίησα το κύκλωμα LAN και μετά εγκατέστησα μια παλιά καρτούλα PCI Gigabit LAN που είχα από παλιά. Εγκατέστησα πάλι τους οδηγούς για την καρτούλα (οι ίδιοι ήταν τελικά) και ξαναδοκίμασα. Τζίφος!

Σκέφτηκα ότι θα έφταιγε ίσως το γεγονός ότι η κάρτα ήταν παλιά (ήταν και PCI) και λέω ας βάλω μια πιο καινούργια σε PCI--E, φτηνή ήταν (κάτω από 10άρικο), μια και δυο πήγα και πήρα μία της TP Link και την έβαλα, αντικαθιστώντας την παλιότερη PCI.

Αμ δε!

Ο υπολογιστής εξακολουθούσε να αρνείται την είσοδό του στο δίκτυο (στην πραγματικότητα μου έδειχνε εξαρχής ότι το κύκλωμα LAN δεν λειτουργούσε). Να σημειώσω άλλη μια φορά, ότι σε αυτό τον γολγοθά, η βοήθεια του Γιώργου ήταν διαρκής και πολύτιμη.

Στη συνέχεια και μετά από τη συμβουλή του Γιώργου, προχώρησα και έκανα "επισκευή" του λειτουργικού, με την οποία θα αφαιρούνταν όλες οι εγκατεστημένες εφαρμογές και το λειτουργικό θα έμπαινε στην αρχική του κατάσταση. Πράγματι - και αφού χρειάστηκε να έχω ήδη μέσα στο DVD Drive το DVD των Windows - η επισκευή έγινε με επιτυχία, δημιουργήθηκε μια λίστα από τις αφαιρεθείσες εφαρμογές, ώστε να μπορώ να τις εγκαταστήσω μία-μία εκ των υστέρων, ενώ το πρόβλημα της λειτουργίας του κυκλώματος LAN, τόσο την μητρικής, όσο και της καρτούλας, λύθηκε μια και καλή.

Εδώ ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος του γολγοθά.

Ναι μεν αποκαταστάθηκε η λειτουργία σύνδεσης στο Internet (και μάλιστα μπόρεσα να κατεβάσω και να εγκαταστήσω τις ενημερώσεις - 130 τον αριθμό, παρακαλώ), αλλά πλέον τα Windows ειχαν απενεργοποιηθεί. Και μάλιστα δεν λειτουργούσε η αυτόματη ενεργοποίηση μέσω Internet, ενώ δεν μου δινόταν ούτε η επιλογή να τα ενεργοποιήσω μέσω τηλεφώνου. Μου έβγαζε ένα Error Code 0x8007232B. Αφού συμβουλεύτηακ άλλη μια φορά το Γιώργο, έστειλα ένα μήνυμα στη Microsoft Hellas, εξηγώντας ότι είχα αναγκαστεί να αλλάξω μητρική και επεξεργαστή στο PC μου λόγω βλάβης, μέσω της υποστήριξης πελατών της στο chat room που έχουν. Σε λίγο εμφανίστηκε κάποιος υπάλληλος, με τον οποίο συνομιλήσαμε (γραπτά), αφού είχε διαβάσει το μήνυμά μου. Μου συνέστησε να μιλήσω δια ζώσης σε ένα τηλεφωνικό νούμερο και να εξηγήσω και σε αυτούς αυτά που έγραψα στο μήνυμά μου.

Πράγματι, την άλλη μέρα, κάλεσα αυτό το νούμερο και βγήκε ένας υπάλληλος, ο οποίος, αφού με άκουσε προσεκτικά, με διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημά μου θα επιλυθεί άμεσα. Μάλιστα μου πρότεινε ότι, αντί να ενεργοποιήσω τα υπάρχοντα Windows 8 Pro, θα ήταν καλύτερα να μου έστελνε ένα link, μέσω του οποίου θα κατέβαζα και θα εγκαθιστούσα απευθείας τα 8.1 Pro, σε αντικατάσταση των ήδη πεπερασμένων 8 Pro. Πράγματι, μετά από λίγη ώρα, έλαβα το email (η πλάκα είναι ότι ενώ μιλάγαμε με τον υπάλληλο και είχε κρατήσει όλα μου τα στοιχεία - όνομα, επίθετο, διεύθυνση, email, διαθέσιμα άλλωστε στο λογαριασμό μου στη Microsoft - το email που ήρθε, με αποκαλούσε "κ. Βέλλα", αλλά λίγη σημασία έχει αυτό).

Την επόμενη, μπήκα στο link αυτό, και ακολουθώντας τις οδηγίες (τυφλοσούρτης είναι) κατέβασα το νέο λειτουργικό 8.1 Pro, το οποίο εγκαταστάθηκε με το ίδιο κλειδί των 8 Pro, αλλά για να τα ενεργοποιήσω, χρειάστηκε να το κάνω μέσω τηλεφώνου. Το έκανα και τέλος καλό και όλα καλά.

Έγραψα αυτή την ιστορία για να υπάρχει σαν παράδειγμα, ώστε όποιος αντιμετωπίσει τέτοιου είδους πρόβλημα στο μέλλον, να γνωρίζει τόσο τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, όσο και τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

Και κλείνοντας, άλλη μια φορά πρέπει να ευχαριστήσω από καρδιάς το Γιώργο, χωρίς τη βοήθεια του οποίου θα ήμουν στο σκοτάδι.

Καλό απόγευμα.
-
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.326
Μηνύματα
2.858.606
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top