Παλευοντας με τα θηρια

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Οχι, δεν ειναι χαρτοπαιχτικη εκφραση , δε παιζει ρουλετα η μπλακ τζακ :D, αλλα χαμηλες συχνοτητες!!

Σκοπος να τιθασευτουν με τον ελαχιστο δυνατο χωρο μιας και δε περισσευει ....και φυσικα χωρις να χαθει η ζωντανια του χωρου..

Το ζητουμενο ειναι να πεσει ο χρονος εξασθενησης τους και εαν γινεται να μειωθουν οι βυθισεις , πραγμα καθολου ευκολο ειδικα σε χωρο κατοικισιμο. Μεχρι στιγμης αυτο που εκανε τη μετρησιμη διαφορα ηταν μια τυπου μεμβρανης διστασεων 60χ120 εκατ με 3χιλ mdf σε μια γωνια .Αυτο βοηθησε πανω απο τα 70hz -130, οποτε σαν γενικο σχεδιασμο σκεφτομαι να κινηθω προς αυτη την σχεδιαστικη επιλογη μιας και δεινει καλο ευρος και αποτελεσματικοτητα περαν ττης στοχευμενης συχνοτητας.
Αυτη τη φορα για να πιασω ακομη χαμηλοτερες συχνοτητες πρεπει να κινηθω σε ποιο βαριες μεμβρανες ομως οχι με την επιλογη του παχυτερου αλλα με την επιλογη του πυκνοτερου ελαστικοτερου κατι που επιτρεπει ετσι τη ζητουμενη ταλαντωση χωρις να αυξησω μεγεθος επιφανειας , και διαστασεις καμπινας κατι που μπορει να οδηγησει σε δημιουργια νεων συντονισμων σε αλλες συχνοτητες που δεν ειναι φυσικα επιθυμητο.
Καλυτερα πολλες μικρες , παρα μια μεγαλη δηλ. (αποσο εχω διαβασει μιας και δε προκειται να πιασουμε ποτε τις διαστασεις του μηκους κυμματος που επιθυμουμε , αθροιστικα ειναι εξισου αποτελεσματικο χωρις παρενεργιες), επιλεχτηκε γιαυτο λοιπον ελαστικο epdm 5kg/m2 και βαθος 25~40 εκατοστα, (ευθεια-γωνια)στις ευθειες δηλ 25 ενω στη γωνια ειναι μεταβλητο αυτο.

Το θεμα ειναι οτι οι γνωμες ειναι πολλες τοσο οσο αναφορα το τι υλικο θα πρεπει να χρησιμοποιηθει εντος οσο και ποσο χωρο(αλλα και που μεσα σε αυτο)θα καλυφθει ...δε συζηταμε για τον τροπο στηριξης της μεμβρανης η το τεντωμα της, αποφασισα να μην εχω πολλους παρανομαστες να τρεχουν οποτε επελεξα τη χρηση πηχακιων που θα πιεζουν αυτη ομοιομορφα και αυτη με τη σειρα της θα πατα σε ενα λεπτο στρωμα αφρωδες ελαστικου και οχι αμεσα πανω στο ξυλινο κουτι, οποτε αφηνω το βαρος της να τεντωσει οτι τελοσπαντων απο μονο του , αλλωστε δε μπορεις να κανεις και πολλα πολλα σε μεγεθος 60χ100 και 60χ60 οπου τελικα αποφασισα να καταληξω γιατι βολευει και το πως πωλειται η μεμβρανη ως ρολο...

Σαν αρχη θα ακολουθησω γεμισμα μονο πισω πλατη τερμα στον τοιχο μια στρωση 18kg πυκνοτητας και βλεπουμε , οποιος φυσικα εχει κανει οποιαδηποτε κατασκευη και εχει πειραματιστει πολυ θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη του γιατι θα με γλιτωσει απο κοπο και χρονο που μου ειναι πολυτιμα!!

Φωτο-μετρησεις κλπ θα ακολουθησουν για την ωρα εχω πολυυυυ δουλεια με τα τελαρα χωρις πλατη(ο τοιχος θα εκτελει τα χρεη της)
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Κατασκευαστηκαν μια 60χ60 στη γωνια μπροστα αριστερα κατω απο την οθονη και αλλες 2 ,60χ100 κατω απο αυτη βαθους 25 εκατοστων στις ευθειες και 25~45 στη γωνια. δοκιμαστηκαν πολλες επιλογες τοσο σε γεμισματα οσο και σε τεντωματα.
water only full in corner.jpg
water rub up corner.jpg


η πανω ειναι ολες οι παγιδες γεμισμα full η γωνια και με κενο 10 εκατοστων οι αλλες 2 full ομως με μονωτικο 18kg και μπροστα αλουμινοφυλλο(χωρις δηλ μεμβρανη ελαστικου) και κατω ειναι οι δυο παγιδες οι μεγαλες ως εχουν αλλα με τη γωνια μονο με την ελαστικη μεμβρανη χωρις κανενα τεντωμα στερεωμα μονο στο ανω σημειο και οτι πεφτει με το βαρος της σαν κουρτινα δηλ. εμφανης η διαφορα 70-120 .για μονο μια γωνια...
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
rub full tensioned.jpg
all spl 1).jpg
εδω 3 μετρησεις οι ποιο σημαντικες γιατι ζαλιστηκα , εδω και δυο μερες , εκει που ουσιαστικα δουλευουν , 1) μονο αποροφητικο,3)χαλαρο,4)τεντωμενο ,μονωση μονο πισω τερμα στον τοιχο 5 εκατοστα και οχι γεμισμα εδωσε τα καλυτερα αποτελεσματα εστω και με μικρη διαφορα(ισως γιατι δεν χρησιμοποιηθηκε υψηλοτερης πυκνοτητας απορροφητικο υλικο.
 

Attachments


Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Αποφασισα ενα τραπεζακι ικεα το κατω μερος του να το κανω λειτουργικο ομως χωρις να το καταστρεψω, ετσι κατασκευασα ενα κουτι 40 επι 45 περιπου και αφου ειχα μια αποτυχημενη προσπαθεια με ξυλο κοντραπλακε 6χιλιοστων ειπα να προσπαθησω με τη ελαστικη μεμβρανη, μονο απου αυτη τη φορα το κομματι που ειχα ρεταλι ηταν απο μια ταινια μεταφορας διαστασεων 35χ40 ....
τι να κανεις με ενα τετοιο σκατουλακι? μαλλον μια τρυπα στο νερο λεω , αλλα μια που την ειχα ειπα να δοκιμασω .
Μετα απο πααααρρρα πολλες μετρησεις και αφου το μετακινησα σε πολλες θεσεις διαπιστωσα κατι πολυ ενδιαφερον... ορατα αποτελεσματα (εστω και αρνητικα )οταν αυτη κοιταει τον τοιχο και οχι τα ηχεια!!!(τοτε δεν αλλαζε τιποτε και μιλαμε για την ιδια θεση ) και σε αποσταση απο 25-35 εκατοστων περιπου!!! δηλ η πλατης της κουτας κοιταει τα ηχεια και το χωρο γενικα!!!
rub window vs rub office face wall vs nothing.jpg

το γραφημα ειναι ανα 5db για να ειναι ακομη καλυτερα ορατα τα αποτελεσματα..
1. ειναι απο την πλευρα του καναπε κοιτωντας τον τοιχο πισω μου
3.ειναι στην πλαινη αριστερη μπαλκονοπορτα κοιτωντας το τζαμι δηλ
5. χωρις αυτην στο χωρο.
φυσικα και κρατησα τη ν3 κουρτινα , ειναι απιστευτα εντυπωσιασμενος απο το τοσο μικρο μεγεθος της !!!
impulse responce nothing.jpg
impulse response rub back w.jpg
 


Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Αρχικη σκεψη ηταν να κανω κατι μαυτη τη χαραδρα στα 55 hz , και αν γινοταν να πιασω και παραπλησιες συχνοτητες, πραγμα που με τη χρηση των παραπανω υλικων θα επρεπε να δουλεψει , εγινε αυτο αλλα υψηλοτερα ομως...
Τωρα δεν ξερω εαν εδω ο στοχος δε θα επρεπε να ειναι η αυτη(55 hz) αλλα τα 45 hz , αν καποιος εχει καποια ιδεα πολυ ευχαριστως να την ακουσω , να τονισω οτι αυτη η χαραδρα δεν αλλαζει με οποια μετακινηση ηχειων κλπ ειναι δηλ ακυρωση λογω χωρου .
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την υπομονή σου.

Η μπασοπαγίδα που έφτιαξες φαίνεται να λειτουργεί στα 50 hz, ενώ το πρόβλημά σου είναι στα 44 + 64 Hz. Προσωπικά θα εστίαζα το ενδιαφέρον μου σε αυτές τις συχνότητες και όχι στην βύθιση που έχεις στα 53 Hz.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την υπομονή σου.


Η μπασοπαγίδα που έφτιαξες φαίνεται να λειτουργεί στα 50 hz, ενώ το πρόβλημά σου είναι στα 44 + 64 Hz. Προσωπικά θα εστίαζα το ενδιαφέρον μου σε αυτές τις συχνότητες και όχι στην βύθιση που έχεις στα 53 Hz.
Μιας και ειχες κανει και εσυ προσπαθειας με helmohltz ,
λεω να κανω προσπαθεια σε τυπου helmholtz , αλλα εχω καποια ερωτhματικα ως προς την κατασκευη τους(mh-audio cal):
1)σε διαστασεις 60χ60χ30 (υχπχβ) η γωνια δηλ και χρησιμοποιωντας σωληνα εσωτερικης διαμετρου 11.5εκατ , και μηκους 6 εκατοστων μας δεινει στοχο 43.55 hz με Q 28.7 με συντ γωνιας k 1.023
2)σωληνας διαμετρου 16εκατ και μηκους 16 εκατ δεινει στα 44.02 hz , Q46.4 με συντ γωνιας k 1.708

τα νουμερα δειχνουν οτι ειναι ποιο αποτελεσματικη οσο μεγαλωνουμε διαμετρο και μηκος για να πετυχουμε τον ιδιο συντονισμο απλα μικραινει το ευρος αυτης υπαρχει κατι που πρεπει να μεινουμε σε καποια νουμερα ετσι ωστε να πετυχουμε τη χρηση τομη?
Επισης στο τυπο η αποσταση του βαθους ενω μπαινει στον υπολογισμο για τα λιτρα της καμπινας επηρεαζει την αποσταση που πρεπει να εχει η ακρη της σωληνας(port)απο την πλατη της παγιδας? (απο τη στιγμη που θα ερχεται ευθεια απο την μπροστινη πλευρα αυτης.) ετσι στην 1) θα ειναι 30-6= 24 και 2) 30-16=14 εκατοστα η δεν παιζουν ρολο? στον τυπο εγω εχω βαλει τις εσωτερικες διαστασεις της καμπινας και τη σωληνας οσο παει μεσα σε καθε πειπτωση.
επισης με το θεμα του εσωτερικου απορροφητικου υλικου, ποσο ,που και εαν επηρεαζει τις διαστασεις αυτης.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Είχα καλύτερα αποτελέσματα με σωλήνες μικρής διαμέτρου 1-4cm.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Ειπα υστερα απο αρκετο χρονο να ξαναπροσπαθησω με helmholtz αυτη τη φορα :) στοχος τα 44hz:mad:
Κατασκευαστηκαν 2 κουτια διαφορετικων διαστασεων ιδιων λιτρων ~26.5 με σωληνα 7.1 Εσωτερικες διαστασεις ολες.
Το ενα κουτι ειναι 21χ25χ50 και το αλλο ειναι διπλο 27χ28χ35 το καθε διαμερισμα ο σωληνας τοποθετηθηκε στην μακρινη διασταση φυσικα. Ξυλα σωληνες οτι ειχα καβα ...Να φωτο απο το ενα διπλο .. 20180127_113234[1].jpg
Να πω οτι αρχικα το συντονισα στα 41.75 για να ειμαι μεσα σε τοιχον αποκλισεις μιας και η συγκεκριμενη εχει band ~0.12hz μονο αλλα εξαιρετικα υψηλο Q .Και μιας και το κοντο μακραινει και εχοντας καβα εξτρα λιτρα για ηχομονωτικο ηταν η πιο ασφαλη οδος.
Δε θα σας βαλω τις ατελιωτες μετρησεις οι οποιες δε θα τελιωσουν εδω φυσικα αλλα το τελικο αποτελεσμα.
Να συμπληρωσω οτι η σωληνα κοπηκε απο τα 20 εκατοστα μηκους στα 16 οποτε καταλαβενετε....>:(
Το δε διπλο κουτι οι διαστασεις του οποιου ειναι τετοιες για να μπουν σε συγκεκριμενη θεση κατασκευαστηκε με τη μια πλευρα οπως βλεπετε στη φωτο ,ανοιχτη, τοποθετηθηκε αφρωδης ταινια και με σφυχτηρες κλειστηκε για να δοκιμαστουν υλικα εντος...
Το μονο τοποθετηθηκε γωνια πισω απο τα ηχεια και το αλλο στον τοιχο παλι πισω απο αυτα ....
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
hel traps 1.jpg
μπλε πριν,μωβ γωνια,κοκκινη ολες μαζι χωρις μονωσεις.
hel traps 2.jpg
μπλε πριν,κοκκινη γωνια μονο, η ιδια με ηχοπερατο υφασμα στην εισοδο της σωληνα οχι μονωση εντος.
hel traps 3.jpg
μπλε πριν, και εδω ολες με υφασμα σε πρασινο και μονο με ηχομονωτικο εντος η μπλε (χωρις υφασμα)
spectro-no hel traps.jpg spectro-hel traps final.jpg εδω η τελικη απεικονιση πριν και μετα με ηχομονωτικο εντος οπου εδωσε την καλυτερη συμπεριφορα εδω ...
Δεν εκανα πολλες δοκιμες με υλικα πυκνοτητες -ποσοτητες εβαλα μονο την μια πλευρα κατω αυτο των 2-3εκατοστων τη λευκη βατα που βαζουν στα ηχεια .
[DOUBLEPOST=1517384017][/DOUBLEPOST]Οι επομενες σκεψεις μου ειναι κατασκευες με υψηλοτερο στοχο στα 47hz?
Βλεποντας δυστυχως το μικρο ευρος τους...οι κατασκευες παντως φτιαχτηκαν σε διαστασεις τετοιες για να ενσωματωθουν σε ηδη υπαρχουσες κατασκευες - ραφια... επισης αλλες σκεψεις για ακομη μικροτερες σε φαρδος στα 10-12 εκατοστα μελλοντικα ομως επειδη παιζει ρολο και η επιφανεια γυρω απο την οπη,αυτο θα μειωση το Q αυτης υπαρχουν καποιες σκεψεις ομως για βελτιωσεις ροων και αυξησεις πιεσεων, ομως χρονο και ορεξη να βρω, ηδη περασαν 2,5 χρονια απο την προηγουμενη φορα...:cautious:
 

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Μηνύματα
2.312
Reaction score
7.823
Πως κανεις τις μετρήσεις? Από τη θεση ακροασης?
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.359
Reaction score
79.407
Ναι, πρέπει να δεις το Q...Και πόσα τεμάχια θα χρειαστείς.

Και τις ακυρωσάρες που ακολουθούν μετά, στο 50-60Hz αλλά και παρακάτω.

Μισώ τις ακυρώσεις, τις μισώ περισσότερο απο τις κορυφές.
 
Last edited:

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Πως κανεις τις μετρήσεις? Από τη θεση ακροασης?
Ναι,δεν εχω και πολλα περιθωρια να θυμισω οτι ειμαι σε τελιως ανορθοδοξη θεση ακροασης σ ενα καλο χωρο γεωμετρικα .
Ναι, πρέπει να δεις το Q...Και πόσα τεμάχια θα χρειαστείς.

Και τις ακυρωσάρες που ακολουθούν μετά, στο 50-60Hz αλλά και παρακάτω.

Μισώ τις ακυρώσεις, τις μισώ περισσότερο απο τις κορυφές.
Οπως εχω ξαναπει οσο μεγαλυτερο Q τοσο μικροτερο ευρος ,δεν ειναι ευκολα εκει κατω δυστυχως....οπως επισης πρεπει να ενσωματωθουν σε κατοικισιμο χωρο εξυπνα ,σκεψου αυτη τη διπλη ειναι μετρημενη και υπολγισμενη για να καταλαβει μια θεση στο επιπλακι του ΙΚΕΑ εκει εχω βαλει κατι πορωδη που κλανουν μαντρες εκει κατω :gotcha:

3 παγιδες μεσοσταθμικα -3db απο 41-45 hz (με απορφ)ή 7.6 db (σκετα)στα ~44hz -+ 0.25 hz ειναι εξαιρετικη αποδοση οπως και να το δεις, λιγακι βοηθηκε εκει η χαραδρα οταν αυξηθηκε το ευρος αλλα παλι ειναι γκραν κανυον :fuckyou:.
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Προσπαθωντας να κατανοησω καποια πραματα του πως ακριβως δουλευουν παγιδες πιεσης hel,μεμβρανης,και γιατι δε δουλευουν σε ολους τους χωρους εχω βγαλει καποια συμπερασματα...
Πρωτα απολα και οι 2 τυποι ειναι βασισμενοι στην εξουδετερωση βασει πιεσης που ασκουν τα λιτρα αερα στη συχνοτητα που θελουμε να εξασθενησουμε..οι hel ειναι αρκετα ποιο μικροτερου ευρους αλλα και ποιο αποτελεσματικες ,εαν ομως θες να πιασεις ενα ευρος περι τα 7-10hz καλυτερα να προχωρησει καποιος σε μεμβρανες ,στον ιδιο χωρο που θα καταληφθει δηλαδη οι μεμβρανες ειναι καλυτερη λυση.
Τωρα γιατι αποτυγχανουν καποιες υλοποιησεις ειναι πρωτον γιατι δεν εχουν υλοποιηθει με ακριβεια,και δευτερον δεν ειναι σωστη η θεση και τριτον δεν εχει επιλεχτει η σωστη συχνοτητα ...
Εχωντας στις ιδιες θεσεις τις παγιδες μεμβρανης ξαναδοκιμασα να τις υλοποιησω με μεγαλυτερη ακριβεια και στοχο οχι τα 55hz (χαραδρα)αλλα ακομη χαμηλοτερα...
Αυτο δεν θα ηταν εφικτο παραμονο στη γωνιακη που εχω μεγαλυτερο βαθος απο την αλλη(ειχα δυο πισω απο τα ηχεια η μια αντικατασταθηκε δεινοντας τη θεση σε σαμπ γιαυττο και λιγο διαφορετικες μετρησεις απο τις παλαιοτερες).
Την λασκαρα στο θεμα τεντωματος και αδειασα αρκετα τα μονωτικα αφηνοντας μονο μια στρωση τερμα πλατη...χτυπησα χαλαρα τα 43hz-καπου μεσα στη χαραδρα...με την πρωτη θα ανεβασω μετρηση..
Συμπερασμα μεσα στη χαραδρα ηταν λαθος στοχευση γιατι εκει πισω δεν υπηρχε κατι στα 55 για να μειωθει... ισως να χρειαζεται κατι να γινει στα 22 εξαρχης για να γεμισει εκει,πραγμα εξωφρενικο,η να παιξω εκει στα 41-45 και να δω τι θα γινει που ειναι και ποιο λογικο...
Αλλωστε και εχω και πολλες πιθανες επιλογες θεσεων για να καταλυφθουν...
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
:rolleyes::rolleyes:Ορθη επαναληψη...Αλλωστε δεν εχω και πολλες θεσεις να καταλυφθουν...:D
Πλεον οι μετρησεις θα περιλαμβανουν ολα τα καναλια και το σαμπ....εγινε αλλαγη στοχου λογω περιορισμενων θεσεων,στα 63 ενω εχω επεμβει στα 40κατι ,εδω ομως θα εστιασω στα 60κατι που ειναι του ταβανιου,επιβεβαιωνοντας το σιμιουλειτορ τοσο στο 40κατι του μηκους οσο και το 60κατι του ταβανιου ....
63hz.jpg

Δυο τεμαχια των 9κουτιων συνολικα...(5+4)
Η κιτρινη ειναι ταπωμενες οι τρυπες πριν δηλαδη και η μπλε μετα περιπου στα 5 db κατω !! ατελιωτες μετρησεις ρυθμισεις >:(..
Μπορει να κατεβει κιαλλο δυσαναλογα πολυ ομως σε ποσοτητες κουτιων μιας και στην αρχη εχουμε μεγαλυτερη πιεση και μικροτερο ευρος ....στο στοιχειο της helm δηλαδη...
waterf-63 1.jpg
waterf-63  2.jpg
 


Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
hel 80+.jpg
hel 80 front-back.jpg

very last waterfall.jpg



οπως θα δειτε επεσε κιαλλο η σταθμη στα 60hz+ ,tsek σε σχεση με 40hz+ και 80hz+ απο το προηγουμενο μου ποστ...
Τωρα εδω στα 80+ με ουσιαστικη την καλυψη της χαραδρας και ελαχιστα την πτωση της κορυφης ....εδω χρησιμοποιηθηκε σωληνας 2 εκατοστων....και κλεινω εδω ...σε καμια διετια ναμαστε καλα :D.
Στο δευτερο γραφημα ειμαι ~25 εκατοστα ποιο μπροστα με ολες τις επεμβασεις...
Ανακεφαλαιονοντας ,οι στοχευμενες επεμβασεις εγιναν κυριως στα σημεια ιδιοσυντονισμων του δωματιου διοτι σε αλλα σημεια δεν εχει νοημα (και οχι μονο γιαυτο..)επειδη σε διαφορετικες θεσεις του καναπε αλλαζουν πολλα ειδικα οταν αυτος ειναι κολλητα σε τοιχο και πλησιον γωνιας οπως της περιπτωσης μου...
Παντως εαν ημουν σε χωρο που θα μπορουσα να αλωνιζω ειναι η πρωτη φορα που νιωθω οτι μπορω να κανω eq με παθητικα μεσα και εξαιρετικη ακριβεια,τις χαμηλες πλεον μονο θηρια δεν τις βλεπω8-):smg:τι λες βρε?:gotcha: παω για ταινια...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.598
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top