Adidas ultra boost vs. springblades vs.energy boost

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Στα hobby του υποφαινομένου ανήκουν οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων και το τρίαθλο.
Στον παρόντα σύνδεσμο εκτίθενται αναλυτικά οι κατηγορίες πατήματος και οι επιπτώσεις στην επιλογή κατάλληλου υποδήματος για τρέξιμο
Την τελευταία διετία είχα δε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω εντατικά τα τρία πολυδιαφημισμένα αθλητικά μοντέλα της Adidas:

energy boost 2


springblades


ultra boost


Παρατίθεται εδώ λοιπόν σε...παγκόσμια διαδικτυακή πρεμιέρα μία συγκριτική δοκιμή μεταξύ τους...

Εμφάνιση
Υπερτερούν τα springblades όχι επειδή είναι πιό καλαίσθητα,αλλά επειδή οι πολυμερείς προσεκβολές της σόλας προξενούν αμέσως έντονες θετικές ή αρνητικές έντυπώσεις.Οι μισοί τα θαυμάζουν και οι υπόλοιποι τα απεχθάνονται.Διαθέτουν επίσης και την πλέον υπερυψωμένη σόλα.Εξαιρουμένης της ολόμαυρης χρωματικής σύνθεσης,οι υπόλοιποι συνδυασμοί κρίνονται υπέρ το δέον φανταχτεροί,στις παρυφές του kitsch.

Τα energy boost ακολουθούν με πιο συντηρητική εμφάνιση,ενισχυμένη από ανακλαστικές λωρίδες κι επιλογή έντονων χρωματισμών και καλαίσθητων αντιθέσεων.

Τα ultra boost τέλος,με μοναδικό καλλωπιστικό στοιχείο τη λεπτή χρυσή επιγραφή στη φτέρνα και τη λευκή αντικραδασμική σόλα εκτεταμένη κι ελαφρώς προεξέχουσα καθόλο το εμβαδόν της πατούσας,έχουν την πιο διακριτική εμφάνιση,δίνοντας την εντύπωση ότι τίθεται αυτή σε δεύτερη μοίρα έναντι της λειτουργικότητας.Οι μέχρι στιγμής διαθέσιμοι χρωματικοί συνδυασμοί κρίνονται αδιάφοροι.


Άνεση
Τα ultra boost κερδίζουν το χρήστη κατά την πρώτη δοκιμή αγκαλιάζοντας το πόδι σα νοητό γάντι,με τη διαμόρφωση της φτέρνας και το μειωμένο βάρος.
Η κατασκευή τους είναι προορισμένη για δρομείς με ουδέτερο πάτημα έως ελαφρύ υπερπρηνισμό.
Η πλέξη στο πολυμερές άνω περίβλημα εξασφαλίζει βέλτιστο εξαερισμό του ποδιού και αυξημένη απαγωγή θερμότητας.Μοναδικά ανελαστικά σημεία επαφής οι πλευρικές τριπλές λωρίδες,δημιουργούν κατά τον αρχικό χρόνο χρήσης κάπως άβολη αίσθηση στους έχοντες πλατιά πόδια.

Το πυκνότερο άνω περίβλημα και η λεπτότερη αντικραδασμική σόλα των energy boost τα τοποθετεί αναπόφευκτα ένα σκαλί κάτω από τα ultra.
Απευθύνονται αποκλειστικώς σε δρομείς με ουδέτερο πάτημα.
Μετά την αρχική δοκιμή προσαρμόζονται άψογα σε οποιοδήποτε τύπο ποδιού,παρέχοντας κιόλας μεγαλύτερη προστασία υπό συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.Οι ανελαστικές τριπλές λωρίδες δεν γίνονται αισθητές.Η εσωτερική διαμόρφωση του εμπρόσθιου τμήματος θ'απαιτήσει σε ορισμένους χρήστες το αμέσως μεγαλύτερο νούμερο από το συνηθισμένο τους.

Η ιδιόμορφη κατασκευή και το μεγάλο βάρος καθορίζουν τη μειωμένη άνεση των springblades κατά την αρχική επαφή.
Προορισμένα για δρομείς με ουδέτερο πάτημα,ανέχονται ελαφρές τάσεις υποπρηνισμού.
Η σόλα και το περίβλημα διακρίνονται από σκληρότερες πλαστικές επιφάνειες που γίνονται αισθητές κατά τα πρώτα χιλιόμετρα χρήσης.Η εσωτερική ραφή του σκληρού πλαστικού με το πολυμερές άνω περίβλημα ενδεχομένως να ενοχλήσει πλευρικά τον ταρσό.Η άνω επένδυση επιτρέπει μολαταύτα ικανοποιητικό εξαερισμό του ποδιού.


Τρέξιμο σε στεγνές επιφάνειες
Τα ultra boost παρέχουν την πληρέστερη αντικραδασμική προστασία σε ποικιλία επιφανειών και στυλ τρεξίματος.Η διαμόρφωση της φτέρνας και το διαμήκες ελαστικό σασί που δημιουργεί εσοχή στη σόλα μειώνουν το φόρτο,αποτρέποντας αφύσικες κινήσεις ακόμα και υπό έντονη πίεση.Οι περιμετρικές επεκτάσεις της αντικραδασμικής σόλας προωθούν τη δυναμική προσαρμογή σε διαφορετικά στυλ τρεξίματος.Η κατώτερη επένδυση της σόλας εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση,δημιουργεί όμως ερωτηματικά περί αντοχής της σε σκληρή χρήση.Οι πλευρικές προεκτάσεις του αντικραδασμικού προσφέρουν αυξημένη στήριξη και σταθερότητα.

Τα energy boost παρουσιάζουν μικρή αλλά αισθητή διαφορά στην αντικραδασμική τους προστασία.Το ποσοστό διαφοράς μικραίνει κατά τη χρήση σε χώμα.Περισσότερο αποτελεσματικά για όσους δρομείς έχουν υιοθετήσει στυλ τρεξίματος που φέρνει πρώτο το τμήμα της φτέρνας σε επαφή με το οδόστρωμα.

Η Αρχή Λειτουργίας των springblades προϋποθέτει και ιδιαίτερο στυλ τρεξίματος,εφόσον ο χρήστης επιδιώκει ν'αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη της κατασκευής.Απαιτούν πρώτη επαφή με το οδόστρωμα στο τμήμα του ταρσού-μεταταρσίων και υπό μικρή κλίση προς τα εμπρός.Υπό αυτούς τους όρους,υπερτερούν των άλλων δύο κατά το τρέξιμο πάνω σε ταρτάν.Σε οποιοδήποτε άλλο τύπο οδοστρώματος,η διαφημισμένη ώθηση προς τη φορά της κίνησης συναρτάται με το στυλ τρεξίματος.


Τρέξιμο σε υγρές επιφάνειες
Η πρόσφυση των ultra boost υπερτερεί,εφόσον διατηρείται η δομή στην κατώτερη επένδυση της αντικραδασμικής σόλας.Μηδαμινή προστασία της κάλτσας από την εξωτερική υγρασία.

Οι λεπίδες των springblades καταλήγουν σε ελαστική γόμμα με μειωμένο εμβαδόν στην επιφάνεια πρόσφυσης.Σε μαλακό χιόνι εμφανίζει βέλτιστη συμπεριφορά λόγω βύθισης.Για τον ίδιο λόγο το επακόλουθο καθάρισμα θα γίνεται εφιάλτης κατά το τρέξιμο πάνω σε λασπωμένες επιφάνειες.Η δομή της γόμμας είναι ακατάλληλη σε περιπτώσεις παγετού,ενώ απαιτεί ρυθμίσεις στο στυλ τρεξίματος πάνω σε βρεγμένες σκληρές επιφάνειες.Οι επενδύσεις τους κρατούν την κάλτσα στεγνή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα άλλα δύο.

Οι σκληρές πλαστικές λωρίδες που διατρέχουν την κατώτερη επιφάνεια των energy boost προστατεύουν ικανοποιητικά το αφρώδες αντικραδασμικό υλικό,απαιτούν όμως ιδιαίτερη προσοχή υπό συνθήκες παγετού ή λιπαρών κηλίδων πάνω στο οδόστρωμα.


Συμπεριφορά σε καθημερινό περπάτημα αντί τρεξίματος
Τα energy boost παρουσιάζουν ιδανικό συνδυασμό χαρακτηριστικών υπό αυτές τις συνθήκες,σε βαθμό που ο χρήστης λησμονεί την ύπαρξή τους.

Παρά την αυξημένη αντικραδασμική τους άνεση,ο τρόπος με τον οποίο τα ultra boost είναι σχεδιασμένα ώστε να περιβάλλουν το πόδι δίχως ανοχές κάνει πάντα αντιληπτή την παρουσία τους.

Ο υποφαινόμενος θεωρεί το springblades ακατάλληλα για πολύωρη συνηθισμένη χρήση.Η ακαμψία της σόλας και ο ήχος των εύκαμπτων λεπίδων πάνω στο οδόστρωμα κατά το απλό περπάτημα τα καθιστούν θορυβώδη και προσδίδουν εκκεντρική αίσθηση.Δεν είναι επίσης ικανοποιητική επιλογή για χρήση επί ποδηλάτου.


Ανθεκτικότητα στη χρήση

Η πάροδος του χρόνου δικαιώνει μέχρι στιγμής τη ΄΄χρυσή τομή΄΄ των energy boost.Λερώνονται και καθαρίζονται ευκόλως με wettex και υγρό απορρυπαντικό.Το χρώμα διατηρεί τη ζωντάνια του,δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη λευκότητα του αφρώδους αντικραδασμικού.Οι ανακλαστικές λωρίδες αλλοιώνονται ερχόμενες σε επαφή με οινόπνευμα ή άλλα καθαριστικά διαλυτικά.

Η αντοχή των ultra boost είναι ακόμα ερωτηματικό λόγω της ηλικίας του μοντέλου.

Τα springblades εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αντοχή σε λεκέδες της καθημερινότητας,αν και η διατήρηση της γυαλάδας στη μαύρη σόλα και τις λεπίδες απαιτεί συχνό κι επιμελές καθάρισμα.Οι πολυμερείς επενδύσεις στο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού παρέχουν μέγιστη προστασία από αθέλητες τριβές σε σκληρές επιφάνειες,αλλά η ελαστική γόμμα στις απολήξεις των λεπίδων φθείρεται γρήγορα σε επιλεκτικά σημεία,αναλόγως του στυλ τρεξίματος-περιπάτου.
 
Last edited:

vet

Audio, Δημοσιογράφος
Μηνύματα
8.228
Reaction score
8.106
ωραια παρουσιαση...
εχεις δοκιμασει asics gel?
τι λενε τα adidas ως προς την απορροφηση κραδασμων?
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
ωραια παρουσιαση...
εχεις δοκιμασει asics gel?
τι λενε τα adidas ως προς την απορροφηση κραδασμων?
Όχι τα Kayano,αλλά πλήθος παλαιότερων μοντέλων.Προτιμούσα τότε τις αεροσόλες της Nike και μεταγενέστερα το wavemotion της Mizuno.
Αυτές οι προτιμήσεις τερματίστηκαν με την έλευση των boost.

Τα energy και τα ultra είναι εξαιρετικά στην απορρόφηση κραδασμών στο κάθετο επίπεδο,τα δε ultra εμφανίζουν αποτελεσματικότητα και σε κραδασμούς με πλευρική φορά.
Τα springblades μετατρέπουν τους κάθετους κραδασμούς σε μερική επιστροφή ενεργείας,υπό τον όρο ότι θα υιοθετηθεί συγκεκριμένο στυλ τρεξίματος.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: vet



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.062
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top