Αλλαγή πυκνωτών ή άλλων υλικών σε εργοστασιακά μηχανήματα

Μηνύματα
284
Reaction score
113
Ξεκινώ αυτό το post ορμώμενος από ένα άλλο post με τίτλο «αλλαγή υλεκτρολυτικών πυκνωτών στο κρος με καλύτερης ποιότητας», ώστε να μοιραστούμε τις απόψεις μας σχετικά με αυτό το θέμα, πάντα μιλώντας για εργοστασιακούς ενισχυτές CD ή ηχεία.

Η άποψή μου είναι ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι κατασκευαστές επιλέγουν τα υλικά. Αφού ο κατασκευαστής έχοντας στη διάθεσή του όλες τις μάρκες υλικών και πολύ πιο εύκολα από οποιοδήποτε DIYer και με ασήμαντο κόστος, κατέληξε σε αυτούς τους πυκνωτές, σημαίνει ότι αυτοί ταιριάζουν καλύτερα. Αν κάποιος άλλος πυκνωτής αναβάθμιζε καταφανώς το ηχείο σε όλους τους τομείς και όχι επιλεκτικά, θα τον είχε βάλει ο κατασκευαστής.

Ένας κατασκευαστής δεν ξεκινά ποτέ από τον πιο ακριβό και εξωτικό πυκνωτή (ή οποιοδήποτε άλλο υλικό) που υπάρχει.

Η μεθοδολογία που ακολουθούν είναι να ξεκινάνε από το πιο φτηνό και να ανεβαίνουν σιγά σιγά στο ακριβότερο, μέχρις όλες οι προδιαγραφές που έχουν θέσει να ικανοποιούνται. Φυσικά αυτό πραγματοποιείται με το συνδυασμό του συνόλου των υλικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πυκνωτές, αντιστάσεις πηνία, μονάδες μεγαφώνων, καμπίνας και εσωτερικής καλωδίωσης.

Οι προδιαγραφές είναι ένα σύνολο απαιτήσεων και όχι κάποια συγκεκριμένη «χρειούλα» σε κάποιες συχνότητες ή οτιδήποτε άλλο.

Στις δικές μας ιδιοκατασκευές αλλάζουμε ότι θέλουμε, είμαι και εγώ DIYer !!!!, αλλά σε ένα εργοστασιακό μηχάνημα φτιαγμένο μάλιστα από καταξιωμένους κατασκευαστές διεθνούς φήμης, των οποίων τα μηχανήματα έχουν περάσει από διεθνείς κριτικές κλπ κλπ, πιστεύω ότι είναι καθαρή φαντασίωση να νομίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο στο σύνολο ή σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, χωρίς να χαλάσουμε κάτι άλλο (ή ακόμα χειρότερα πολλά άλλα).
 

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Χμ.. ενδιαφερον θα εχει η αποψη του Σακη Πετροπουλου (eastelectronics)
 

Μηνύματα
713
Reaction score
9
Iσχύει. Μην πειράζετε τα μηχανήματα ακούγοντας τους εισαγωγείς...Ο κατασκευαστής ξέρει πάντα καλύτερα.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Οι κατασκευαστες νοιάζονται βασικά για το κέρδος.
Από εκεί και πέρα ανάλογα με την κατηγορία τιμής και τον ανταγωνισμό γίνονται και οι αντίστοιχες επιλογές και οι συμβιβασμοί.

Όσο ποιο παλαιά ή ποιο χαμηλής κατηγορίας είναι μια συσκευή τόσο μεγαλύτερα περιθώρια αναβάθμισης έχει.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
 

Μηνύματα
107
Reaction score
36
Οι κατασκευαστες νοιάζονται βασικά για το κέρδος.
Νοιάζονται μόνο για το κέρδος, γιατί αλλιώς, ξέρετε... Tα υπόλοιπα (τεχνολογική υπεροχή, φήμη, αξιοπιστία, ηχητικός χαρακτήρας) απασχολούν τους σχεδιαστές και τo markering, αλλά τελικά περνάει ότι εγκρίνει το management. Και ο εκάστοτε manager, CEO κλπ. μπορεί να είναι, χωρίς υπερβολή, αγράμματος και αγροίκος πολυτελείας, αλλά έχει ισχυρότατο ένστικτο σε θέματα κέρδους, κόστους και ρίσκου. Σε τελική ανάλυση, απ' αυτά εξαρτάται το μόνο που τον ενδιαφέρει: Το δικό του κέρδος :)

Από εκεί και πέρα ανάλογα με την κατηγορία τιμής και τον ανταγωνισμό γίνονται και οι αντίστοιχες επιλογές και οι συμβιβασμοί.
Μμμ... όχι ακριβώς. Πολύ συχνότερα απ' ότι φανταζόμαστε, το καθοριστικό κριτήριο είναι τα κολητιλίκια του τάδε ανθυπομάνατζερ του κατασκευαστή με τους ομότιμους του στους προμηθευτές εξαρτημάτων, τεχνογνωσίας, εργαλείων κλπ.
 

Μηνύματα
427
Reaction score
425
Οι πιο πολλοί τελικοί αλλα και ολοκληρωμενοι έχουν έναν πυκνωτη στην είσοδο ο οποίος σε πλείστες περιπτώσεις είναι ηλεκτρολυτικός 4,7 ή 10 μF. Δηλαδή αυτος ο πυκνωτής ακούγεται καλύτερα ? Η μήπως δεν παραδίδει το πνευμα σε λιγότερο απο δεκαετία? Ο χειρότερος MKP MKT foil κτλ κάνει διαφορά. Το κόστος είναι το μόνο που ενδιαφέρει τον κάθε κατασκευαστή και θα ήταν ευχής εργο οι μάνατζερ να μην μπορούσαν να υπερκεράσουν τον σχεδιαστή ή τον μηχανικό. απλά δεν συμβαίνει.
 

Μηνύματα
107
Reaction score
36
...σε ένα εργοστασιακό μηχάνημα φτιαγμένο μάλιστα από καταξιωμένους κατασκευαστές διεθνούς φήμης, των οποίων τα μηχανήματα έχουν περάσει από διεθνείς κριτικές κλπ κλπ, πιστεύω ότι είναι καθαρή φαντασίωση να νομίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο στο σύνολο ή σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, χωρίς να χαλάσουμε κάτι άλλο (ή ακόμα χειρότερα πολλά άλλα).
Περισσότερο συμφωνώ παρά διαφωνώ, αλλά σημασία έχει που και πώς παρεμβαίνουμε. Το να αλλάξεις πυκνωτή εξομάλυνσης με άλλο που έχει μικρότερη ESR, αυτεπαγωγή και διηλεκτρικές απώλειες, είναι απίθανο να κάνει κακό. Μπορεί να είναι περιττό ή να επιφέρει πολύ μικρή βελτίωση σε σχέση με το κόστος. Το να διπλασιάσεις π.χ. τη χωρητικότητα χωρίς αλλαγές στο τροφοδοτικό είναι επικίνδυνη ανοησία. Το να πειράξεις τα ρεύματα πόλωσης σε κάποιο στάδιο ενός ενισχυτή είναι σοβαρό ρίσκο και προϋποθέτει ότι ξέρεις τι κάνεις, πώς το κάνεις και ποια είναι τα όρια.

Το χειρότερο που συμβαίνει στην πράξη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι οι σκιτζίδικες επεμβάσεις. Τι να τους κάνεις τους καλύτερους πυκνωτές όταν αυτός που θα τους τοποθετήσει δεν ξέρει να κάνει μια κόληση της προκοπής, χωρίς να ταλαιπωρεί εξαρτήματα και πλακέτες... Έχω δει ένα πολύ ωραίο ενισχυτή με παγωμένα σταγονίδια κόλησης ορατά μέσα από τις οπές εξαερισμού... Θύμα επισκευής ή "αναβάθμισης"; Δεν ξέρω, ούτε ασχολήθηκα περισσότερο μαζί του.
 
Last edited:

Μηνύματα
284
Reaction score
113
Μιλάμε για καταξιωμένους κατασκευαστές, πχ Cary Audio, Audio Research, Audio Note κλπ κλπ και όχι για κάποιο κινέζικο μηχάνημα που το παίρνει κανείς με σκοπό να αλλάξει σχεδόν τα πάντα ώστε τελικά να φτιάξει τη δική του ιδιοκατασκευή!

Το κέρδος του κατασκευαστή πιο είναι; Να πουλήσει δέκα μηχανήματα από τα οποία να έχει τεράστιο κέρδος ή να πουλήσει 1000 με μικρότερο κέρδος;

Μήπως το κέρδος του κατασκευαστή είναι να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο για την αξιοπιστία και τη ποιότητά του;

Φυσικά ισχύει ότι η τιμή ενός μηχανήματος είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων που έχει θέσει ο κατασκευαστής σαν στόχο για το συγκεκριμένο μηχάνημα στο συγκεκριμένο κόστος. Αν ήταν τόσο εύκολο αλλάζοντας δύο πυκνωτές ένα μηχάνημα να γίνει 10 κλάσεις καλύτερο, δεν θα το είχε κάνει ο κατασκευαστής από μόνος του ώστε να το πουλήσει πολύ πιο ακριβά;
 

Μηνύματα
107
Reaction score
36
Το κέρδος του κατασκευαστή πιο είναι; Να πουλήσει δέκα μηχανήματα από τα οποία να έχει τεράστιο κέρδος ή να πουλήσει 1000 με μικρότερο κέρδος;
1. Να θέσει την τιμή εκεί που περιμένει να γίνει μέγιστο το γινόμενο πωληθέντα κομμάτια επί τιμή μονάδας.
2. Να ελαχιστοποιήσει το κόστος παραγωγής με κάθε τρόπο, χωρίς να θίξει τις πωλήσεις του έστω έμμεσα (ίματζ, φήμη, αξιοπιστία)
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Η ερώτηση είναι πολύ γενική και αρα γενικές είναι και οι απαιτήσεις.

Όσον αφορά τους λαμπατους ενισχυτές (Cary, Audio Note κτλ.) είναι πάγια τακτική η αλλαγή λυχνιων απο τους ιδιοκτήτες τους.
 

Μηνύματα
284
Reaction score
113
Η ερώτηση είναι γενική αλλά σιγά σιγά την εξειδικεύουμε!!!

Σχετικά με τη πάγια τακτική αλλαγής λυχνιών στα λαμπάτα, έχω να πω κάποια πράγματα.

Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να ακούσει κανείς ένα μηχάνημα με τις λυχνίες που προτείνει ο κατασκευαστής, ώστε να μπορέσει να καταλάβει την ηχητική άποψη του κατασκευαστή στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Το θέμα είναι τι γίνεται αν τελικά δεν μας αρέσει αυτή η ηχητική άποψη και τυγχάνει να έχουμε πληρώσει αυτό το μηχάνημα, τις περισσότερες φορές αρκετά ακριβά; Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι η πώληση του εν λόγω μηχανήματος ως έχει, χωρίς παρεμβάσεις, που σε τελική ανάλυση μειώνουν και την αξία τους μηχανήματος.

Έχω δύο παραδείγματα να αναφέρω.

Σε ένα JJ322 που είχα, δοκίμασα να αλλάξω της JJ300B με άλλες 300Β με την ελπίδα να μου αρέσει περισσότερο μιας και η άποψη του JJ δεν μου ταιριάζει. Χμμμ, καθαρή ανοησία. Τελικά τον πούλησα! Ευτυχώς οι 300Β που δοκίμασα δεν πήγαν χαμένες……..

Ένας φίλος, γνωστός και πολύ έμπειρος χαιφιντελίστας έχει ένα VTL 150 Watt με λυχνίες από κατασκευής 6550 Svetlana. Είναι αλήθεια ότι οι 6550 Svetlana στο συγκεκριμένο ενισχυτή δεν είναι πολύ ανθεκτικές και συχνά πυκνά του «έσκαγε» και μια. Τελικά τις άλλαξε με TungSol 6550 made in USA. Μου είπε χαρακτηριστικά: «Ηχητικά παίζει καλύτερα με τις δικές του, τις 6550 Svetlana, αλλά οι TungSol 6550 είναι πολύ ανθεκτικές, έτσι έχω κάνει κάποιες μικρές –εκπτώσεις- στο ηχητικό αποτέλεσμα αλλά έχω την ησυχία μου και δεν αναγκάζομαι να μετράω bias κάθε τρείς και λίγο».

Το θετικό πάντως στην αλλαγή λυχνιών είναι ότι το μηχάνημα επαναφέρεται άμεσα στη πρότερα κατάσταση.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Δηλαδή όλος αυτός ο κόσμος που ασχολείται με την αλλαγή λυχνιων είναι άσχετος, δεν νομίζω.

Μάλλον εσύ και ο ο φίλος σου ήσασταν άτυχοι.
 

Μηνύματα
284
Reaction score
113
Δηλαδή όλος αυτός ο κόσμος που ασχολείται με την αλλαγή λυχνιων είναι άσχετος, δεν νομίζω.

Μάλλον εσύ και ο ο φίλος σου ήσασταν άτυχοι.

Άσχετος κάποιος που αλλάζει λυχνίες, όχι βέβαια, απλά όπως λένε ‘η ελπίδα πεθαίνει τελευταία’.

Σχετικά με τον JJ322, έχουμε μια πολύ ειδική περίπτωση που ο κατασκευαστής του ενισχυτή είναι και ο κατασκευαστής των λυχνιών (και των πυκνωτών). Τώρα σε ένα τέτοιο μηχάνημα να ελπίζω ότι θα παίξει καλύτερα αλλάζοντας τις 300Β…….. τι να πω. Ήμουν άτυχος, σίγουρα όχι, άφρων…… σίγουρα ναι!

Οι λυχνίες πρέπει να έχουν δύο χαρακτηριστικά, να είναι το δυνατόν φτηνές και να είναι εύκολα διαθέσιμες. Με αυτά τα κριτήρια επιλέγουν οι περισσότεροι κατασκευαστές τις λυχνίες που χρησιμοποιούν και γύρο από αυτές τις λυχνίες κτίζουν και τιουνάρουν τα μηχανήματά τους.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Νομίζω πως γενικεύεις, βασιζόμενος σε μια - δύο περιπτώσεις που όντως μπορεί να είναι ιδιαίτερες.

'Οσον αφορά τις αναβαθμίσεις ότι ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται κυρίως το εμπορικό κομμάτι και διστάζει να επέμβει σε ένα μηχάνημα φοβούμενος ότι θα χάσει την εμπορική του αξία. Δικαίως.

Από την άλλη αν ξεχάσουμε το εμπορικό κομμάτι και ασχοληθούμε πραγματικά και σε βάθος με την συσκευή το κύκλωμα και τα επιμέρους εξαρτήματα (κάτι που απαιτεί γνώσεις και διάθεση για πειραματισμό), τότε είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε έστω και μικρή βελτίωση, ή για να το πω καλύτερα θα τιουνάρουμε το μηχάνημα στα δικά μας γούστα.

Είναι βέβαιο πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στης περισσότερες συσκευές, άλλωστε αν οι εταιρείες έφτιαχναν "τέλεια" μηχανήματα, θα είχαν μόνο ένα μοντέλο στην γκάμα τους και τέλος.

Για εμένα τουλάχιστον το θέμα είναι αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς ή όχι.
 

Μηνύματα
284
Reaction score
113
Στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου.

Φυσικά και είναι βλακεία να καταστραφεί ένα ονομαστό και καταξιωμένο μηχάνημα με αμφιβόλου αποτελέσματος αναβαθμίσεις, χάνοντας έτσι και την αξία του.

Ασφαλώς με τις απαραίτητες γνώσεις, πολλά υλικά για πειραματισμό, πολύ καλή τύχη για το πάντρεμα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα τιουνάρουμε το μηχάνημα στα δικά μας γούστα. Βέβαια όλα αυτά δεν θα τα κάνουμε σε ένα πχ Cary 805, αλλά θα πάρουμε ένα κινέζικο 845 και θα του αλλάξουμε τα φώτα……..!

Οι εταιρείας φτιάχνουν διαφορετικά μηχανήματα για διαφορετικά πορτοφόλια.
Πάντως οι περισσότερες εταιρείες δεν φτιάχνουν πχ ένα μέτριο SE 300B, ένα μεσαίο και ένα πολύ καλό (με εξαίρεση ίσως την Audio Note), αλλά έχουν στη γκάμα τους πχ ένα SE 300B ένα Parallel SE 300B, ένα 845, ένα parallel 211, κλπ κλπ.


Αν αξίζει τον κόπο;
Εξαρτάται από πολλά.
Το πιο συναρπαστικό πάντως σε αυτό το παιγνίδι είναι ότι δεν τελειώνει ΠΟΤΕ!!!!!!!!
Ή μάλλον τελειώνει όταν θες να το σταματήσεις…………….
 

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Μηνύματα
5.684
Reaction score
2.728
Εχω ακουσει σημαντικη αναβαθμιση στον ηχο με αλλαγη λυχνιων, ενισχυτικων σοβαρων εταιρειων οπως Tri, Leben κλπ. To θεμα ειναι οτι ο κατασκευαστης καταληγει στην επιλογη των λυχνιων με βαση το λογο κοστος/ αποδοση, τις περισσοτερες φορες υπαρχει καποια ποιοτικοτερη λυχνια η οποια "καθεται" στο μηχανημα και μπορει να δωσει κατι παραπανω στον ηχο του. Δοκιμαζοντας ομως σιγουρα θα βρεθουν και καποιες που δεν θα κανουν τη δουλεια.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.457
Reaction score
50.619
- και εγώ αλλάζω λάμπες σ΄ ένα μπάφερ , αλλά όχι για βελτίωση αλλά για μικρή μεταβολή του ήχου

- επί του θέματος , πιστεύω πως μπορούμε να αναβαθμίζουμε συσκευές με καλλίτερα / ποιο αναγνωρισμένα υλικά , με την προϋπόθεση ότι ΔΕΝ αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά τους ,

αλλιώς δεν αναβαθμίζουμε αλλά παραλλάσουμε το αποτέλεσμα , βγαίνοντας όμως εκτός προδιαγραφών
 


Staff online

  • n_olympios
    Μαντιναδόρος!
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.041
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top