Sushi Restaurants

Μηνύματα
9.775
Reaction score
1.827
Ανοίγω αυτό το θέμα για όλους εμάς που λατρεύουμε το sushi ώστε να συζητήσουμε για τα μέρη που μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό. Το site έχει αρκετούς καλοφαγάδες και είμαι σίγουρος ότι πολλοί ομοϊδεάτες βρίσκονται εδώ τριγύρω.

Προσωπικό αγαπημένο μακράν είναι το Rakkan στη Κηφισιά. Εξαιρετικό sushi σε όμορφο περιβάλλον που σέβεται το πελάτη. Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το black cod και τα signature sushi's. Τρώω πάντα εξαιρετικά εκεί. Ίσως είναι γενικότερα το καλύτερο εστιατόριο που έχω επισκεφτεί ποτέ. Στα συν του τα super coctail!

http://www.rakkanrestaurant.gr/

Στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Met στο Sky Bar μπορείτε επίσης να γευθείτε πραγματικά εξαιρετικό sushi. Στα συν τα ωραια coctail, το εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό και φυσικά η θέα.

http://www.themethotel.gr/sky-bar-(seasonal-operation)-,dining_viewItem_6-gr.html

Για πιο budget καταστάσεις το koi sushi bar στo Σύνταγμα έχει πολύ καλό sushi για τις τιμές που ζητάει, είναι όμως πολύ δύσκολο να βρεις τραπέζι έξω το καλοκαίρι.
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.250
Reaction score
7.491
ΘΕΟΣ! :thumbsup:

Εμείς το καλύτερο Sushi το τρώμε στο Σύνταγμα στο Furin Kazan και στο "αδερφάκι" του Yamato Furin Kazan στο Παγκράτι.

"Από τα πλέον αγαπημένα γιαπωνέζικα εστιατόρια, το «Furin Kazan» της Απόλλωνος απέκτησε πρόσφατα δεύτερη γευστική «βάση» στην πόλη.Yakisoba, tempura, maki, nigiri και τα λοιπά σας αναμένουν εναλλακτικά και στο «Yamato Furin Kazan», στο Παγκράτι, σε στιλ αναλόγως λιτό και μοντέρνο μαζί κι ένα cheesecake με azuki beans - είναι τα δεύτερα, μετά τα soy beans πιο δημοφιλή «φασόλια» της Ιαπωνίας τα οποία, «παίζουν» αρκετά και στα τοπικά γλυκά."


Στο Rakkan όμως θα πάω άμεσα να δοκιμάσω και θα επανέλθω!
 

Μηνύματα
9.775
Reaction score
1.827
To Furin Kazan το Matsuhisa και το Li-Li Shu είναι τα επόμενα που θα επισκεφθώ!

Ναι οπωσδήποτε να πας στο Rakkan, στο προτείνω ανεπιφύλακτα.

Να πω εδώ ότι μεγάλη απογοήτευση για μένα ήταν το Oozora στη Κηφισιά, πολύ μέτριο sushi.
 

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Μηνύματα
5.250
Reaction score
7.491
Και κάτι απολύτως σχετικό/απαραίτητο...

 

argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.876
boracay
ο σεφ (για οσους ξερουν που ηταν πριν) (και ποσο κοστιζε να φας)
εγγυονται .........
ολα τα αλλα ειναι απλα σουσι μπροστα του
http://boracay.gr/menu/
και δεν ειμαι του σουσι
 

Μηνύματα
4.003
Reaction score
3.833
Xαλαρούς σας γλιέπω σχετικά με την αντιγονική δράση της ωμής πρωτείνης!:errwhat:
 


argi

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
30.024
Reaction score
6.876
σφαδαζουν οι μπαλταδες
κονταροχτυπιουνται τα μαχαιροπηρουνα
η χοληστερυνα βαραει ρεκορια
http://flickrhivemind.net/Tags/kokoretsi/Interesting
και μας νοιαζουν τα ωμα ?
εδω δεν ξερουμε με τα αυγα τι παιζει , και λεμε οτι διαβασουμε......
να μας κοπει η ορεξη και αντι για μισο αρνι να φαγε 2 γουρουνακια θεται ?
 

Μηνύματα
9.775
Reaction score
1.827
Γενικ
Και κάτι απολύτως σχετικό/απαραίτητο...

Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι το ginger το τρως όταν θες να αλλάξεις γεύση ανάμεσα σε sushi και το wasabi τονίζει τη γεύση και βγάζει τα αρώματα του ψαριού αλλά σκοτώνει και τυχών μικρόβια...;)

Προσωπικά είμαι πιο πολύ του maki και του sashimi τα nigiri δεν με συγκινούν ιδιαίτερα όπως και τα τηγανητά teriyaki, tempura κτλ.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.873
Reaction score
34.211
Θεσνικη, κι απ οτι ειδες, το επιπεδο ειναι αρκετα χαμηλο, ακομα κ το καλυτερο, ας πουμε του Met, ενω πανακριβο δεν ειναι κατιτις ιδιαιτερο.

Εκει που φαγαμε στην παραλιακη μαζι, στο πρωην Bungalow ηταν μετριο θα ελεγα, αλλα κ μετρια τιμη!
Παλιοτερα ειχε ενα παλικαρι που εκανα ολα τα sushi μονος του, ηταν πολυ καλος, ακριβοτερες τιμες βεβαια, αλλα πολυ ανεβασμενη ποιοτητα.

Κανονισε τωαρ που θα κατεβω, να με βγαλεις να φαμε Μike !
 


indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.042
Reaction score
4.010
Sushi για υγεία!
ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεκινώντας από τα βάθη της Aσίας πριν από 27 περίπου αιώνες, το sushi εισχώρησε δυναμικά στην αμερικανική σκηνή την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας μία νέα τάση στο φαγητό. Tα τελευταία χρόνια, η πολύπλευρη εμπειρία του sushi έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Tι είναι τελικά αυτό το φαγητό με το ωμό ψάρι που κάνει εκατοντάδες ανθρώπους να ανοίξουν το πορτοφόλι τους, να πιάσουν τα chopsticks και να εισχωρήσουν στην ιαπωνική παράδοση; Aπό τη Nέα Yόρκη μέχρι την Aθήνα, το sushi αποτελεί μόδα. Tα γιαπωνέζικα εστιατόρια τσακίζουν τα ρεκόρ της επιτυχίας στο παγκόσμιο χρηματιστήριο των γαστρονομικών τάσεων. Oι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των εστιατορίων έχουν μετατρέψει στο μυαλό πολλών την ιαπωνική κουζίνα σε γευστική απόλαυση για την ελίτ. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο οικονομικά sushi stands και takeouts, αλλά και οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών.

TI EINAI TO SUSHI
Sushi δεν σημαίνει απλώς ωμό ψάρι, είναι ο συνδυασμός ρυζιού με ψάρι, θαλασσινά ή λαχανικά. Tόνος, καπνιστός σολομός, χταπόδι, χέλι, καβούρι ή γαρίδα είναι οι σημαντικότερες επιλογές που έχει κανείς, όταν αποφασίζει να πειραματιστεί με τη γιαπωνέζικη κουζίνα. Πάντα φρέσκο, το sushi μπορεί να ετοιμαστεί ως nigiri ή maki. Tο nigiri είναι λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού που σερβίρεται πάνω σε ρύζι. Mπορείτε να το φάτε χρησιμοποιώντας τα ειδικά ξυλάκια, γνωστά ως chopsticks, ή και με τα χέρια. Tο maki, ή maki-roll, αποτελείται και αυτό από λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο όμως με ρύζι και φύκι. Tο maki είναι φτιαγμένο για να τρώγεται με τα χέρια. Tο περίβλημα από φύκι λειτουργεί προστατευτικά ώστε να μην κολλάει το ρύζι πάνω στα δάχτυλα. Tα ψάρια που χρησιμοποιούνται είναι πάντα φρέσκα και, αν δεν καταναλωθούν μέσα στην μέρα, πρέπει να αλλαχθούν. Στην περίπτωση που μείνουν εκτός ψυγείου, είναι αναγκαίο να αποσυρθούν έπειτα από 4 ώρες. Oι «κανόνες» αυτοί είναι πολύ σημαντικοί για τα sushi bars, και συνήθως τηρούνται πιστά.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ ΚΑΘΕ ΦΑΓΗΤΟ
Λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σκουμπρί, χέλι): Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, και ω-3 λιπαρά οξέα.
Iαπωνικό ρύζι: Yψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και βιταμίνες B.
Nori (φύκια): Πηγή καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ιωδίου.
Wasabi (μουστάρδα): Πλούσιο σε βιταμίνη C.
Ξίδι: Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Ginger (τουρσί): Καταπολεμά προβλήματα πέψης και ναυτίας.


ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
● Tο sushi χρησιμοποιεί απλά, υγιεινά θαλασσινά συστατικά, ρύζι και λαχανικά, σερβιρισμένα έτσι ώστε να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Aποτελεί το ιδανικό φαγητό όχι μόνο γι’ αυτούς που μετράνε τις θερμίδες, αλλά και για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή. Eάν, λοιπόν, προσπαθείτε να διατηρήσετε την πίεσή σας σε χαμηλά επίπεδα, να αυξήσετε την ενέργεια του οργανισμού σας ή απλώς να χωρέσετε στο αγαπημένο σας τζιν, δεν έχετε παρά να πιάσετε τα chopsticks, τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα ξυλάκια! Oι Iάπωνες ειδικεύονται σε μια ευρεία ποικιλία πιάτων, με το ρύζι ως κεντρικό συστατικό, εδώ και 2.000 χρόνια. Mερικά από τα πιο διάσημα πιάτα είναι: μπάλες ρυζιού, sushi, tempura, noodle, sashimi και yakitori.
● Όλα αυτά τα φαγητά είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, λίπη και θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Aκόμα και οι πιο παχυντικές κατηγορίες ψαριού που χρησιμοποιούνται στο sushi (τόνος, σολομός, χέλι) δίνουν λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα. Δηλαδή το μισό από όσο παρέχει μία μπριζόλα. Η γαρίδα και το χταπόδι είναι ακόμα πιο διαιτητικά, με 100 περίπου θερμίδες ανά μερίδα.
● Tο πιο σημαντικό παρ’ όλα αυτά είναι ότι ακόμα και οι θερμίδες από τα «παχυντικά» ψάρια περικλείουν χρήσιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Kυρίαρχα είναι όχι μόνο η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες B και τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα.
● O ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο σερβίρεται το sushi αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα. Oι μερίδες είναι σχετικά μικρές για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελούνται από μικρά κομματάκια-μπουκιές, βοηθώντας στην αργή κατανάλωση τροφής.

ΠPOΣOXH! Eνώ το ωμό ψάρι που χρησιμοποιείται στο sushi θεωρείται πλούσιο σε περιεκτικότητα ενζύμων και θρεπτικών συστατικών, συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων είναι προτιμότερο να το αποφεύγουν. Aν είστε έγκυος ή έχετε πεσμένο ανοσοποιητικό, καλό θα ήταν να απορρίψετε το ωμό ψάρι και το χέλι, λόγω της πιθανής ύπαρξης βακτηρίων και παρασίτων. Bέβαια, ο κίνδυνος μειώνεται όσο πιο γνωστό είναι το εστιατόριο, και άρα προμηθεύεται και συντηρεί το ψάρι, σύμφωνα με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας. Γενικά, στα ιαπωνικά εστιατόρια και στα sushi bars τηρούνται αυστηρότατοι κανόνες για υγιεινή προετοιμασία, γεγονός που εξηγεί και την υψηλή τιμή του sushi.



ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΤΡΩΤΕ...
Maki-roll: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο με ρύζι και φύκι.
Nigiri: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού, που σερβίρεται πάνω σε ρύζι.
Sashimi: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού.
Chirashi:
Pύζι με ποικιλία λαχανικών και seashimi.
Wasabi: Γιαπωνέζικο είδος μουστάρδας με πράσινο χρώμα και με ιδιαίτερα έντονη καυτερή γεύση.
Ginger: Γλυκό και ταυτόχρονα πικάντικο τουρσί, σε ροζ φέτες, που σερβίρεται μαζί με το wasabi. Φρεσκάρει τη γεύση ανάμεσα από διαφορετικές γεύσεις sushi.
Nori: Bαθυπράσινο ξερό φύκι.


http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/6166/sushi-gia-ygeia/
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.042
Reaction score
4.010

Outside of Japan, most people have the image that sake must be served warmed but in actuality, whether or not to warm sake should be up to the type of sake served, the season or climate, and personal preference. While a warm cup of junmai sake may be very enjoyable on a cold or snowy day, a well-chilled glass of namazake (draft sake) may be just the right beverage for a warm summer day.


Fragrant premium sakes such as ginjo and daiginjo types are best enjoyed slightly chilled, room temperature or slightly warmed. Since heating these delicate types of sake results in the dispersal of pleasant aromas, the first impression of over-heated ginjo and daiginjo will result in an overpowering nose and after time, the sake will lose its best flavor characteristics.


Namazake and namachozo sake are "fresh" sakes which are best serve chilled or over ice. Because these sakes do not undergo the pasteurization process common in other sakes, heating these kinds of sake can result in an unpleasant yeasty smell. To enjoy these sakes at their freshest, fruitiest best, low temperature servings are highly recommended.


These sakes are the most versatile and may be served at any temperature between well-chilled and well-heated. Special care must be taken, however, not to overheat. At temperatures over 55℃, the finer characteristics become indistinguishable and the sake assumes an overpowering alcohol odor.




more...
http://www.hakushika.co.jp/en/top.html

http://sake-world.com/
 


indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.042
Reaction score
4.010
Παρουσιαση του ENTER•Sake Black Dot το Σαββατο στο Τοκυο στο club Ageha

ENTER.Sake is a boutique sake collection curated by musician and DJ, Richie Hawtin. Richie has been exploring the world of sake for twenty years during his extensive trips to Japan. For the past three years, through his ENTER. events across the world, Richie has been tirelessly promoting sake as a core part of the ENTER. experience. Every summer he creates ENTER. in Ibiza, Spain, complete with Europe’s largest sake bar stocked with special sakes not available anywhere else outside of Japan. Now ENTER.Sake is beginning a new phase to bring its sake collection to restaurants, bars, and wine stores across USA and Europe. Take the next step.
 

Μηνύματα
1.849
Reaction score
2.322
Furin Kazan στο Συνταγμα και απο εμενα! Συνδιαζει λογικες τιμες με ποιοτικο φαγητο και τρομερη εξυπηρετηση!
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.042
Reaction score
4.010
What is Shochu?
Shochu is a Japanese traditional hard liquor, distilled spirits made from grains and vegetables. The most common base ingredients are sweet potato, barley, rice, buckwheat and sugar cane.

How is Shochu different from Nihonshu (Sake) ?
"Sake" is a general term for alcohol beverages in Japan. However Nihonshu (Seishu) is commonly referred as "Sake" in America.

Nihonshu and Shochu are both traditional Japanese alcoholic beverages, but there are some important differences between them as follows.

1) Manufacturing Process

Shochu is distilled liquor, similar to brandy and vodka. However Nihonshu is categorized as fermented liquor putting it in the same category as wine.

Grapes are both fermented to make wine and distilled to make brandy. In Japan, rice can be fermented to make Nihonshu, or distilled to make rice Shochu. Before Nihonshu became famous in west, it sometimes used to be referred to as "rice wine" in acknowledgement of the resemblances between wine making and Nihonshu making.

2) Alcohol content
Wine, as a fermented beverage, has a lower alcohol content than distilled liquors. Similarly, Nihonshu, as a fermented beverage, has a lower average alcohol content (13% to 16%) than does Shochu. As a distilled beverage, Shochu has an average alcohol content of 25% to 37%. Because of its higher alcohol content, Shochu can be enjoyed in variety of ways.

3) The main ingredients
Nihonshuʼs main ingredient is only rice. Shochu, however, can be made from a number of base ingredients, examples of which include Imo (Japanese sweet potato), barley, rice, buckwheat, and sugar cane. Because each of these base ingredients brings its own unique flavor to the final product, Honkaku Shochu comes in a wide variety of flavors and overtones. This variety in flavor is behind much of the popularity of Honkaku Shochu in Japan.

4) Serving Style

Nihonshu is usually enjoyed warmed or chilled but Shochu is enjoyed in more variety of ways. Because of Shochu's higher alcohol content, it can be served straight, on the rocks, mixed with soda or water of different temperatures and also used as a cocktail base.

Additionally, Shochuʼs alcohol level can be changed by adding different amount of water. So you can enjoy Shochu with different ways depending on your body condition, atmosphere and the circumstances around you. Connoisseurs take advantage of the different serving temperatures and styles to accentuate the particular Shochuʼs taste.

For example, in Kagoshima, the home of Imo (sweet potato) Shochu, it is common to enjoy Imo Shochu with hot water at a 60:40 ratio. This serving style enhances the natural sweetness and aroma of the sweet potato (Satsuma Imo). Because Shochu matches with wide varieties of foods, it is enjoyed with meals, before meals, and after meals in Japan.

5) Storage Requirements

Many of premium Nihonshu need to be kept under refrigeration to maintain its good quality. After the bottle is opened, it is recommended to finish the Nihonshu within about three weeks. Shochu doesnʼt require this level of care because of its distillation process. As long as Shochu is kept in cool area, away from direct sunlight, the quality will not degrade over time.

Because of these Shochuʼs advantages and characteristics are so valued by people of today, Shochu has become increasingly popular and it has been outselling Nihonshu since 2003 in Japan.


http://www.satsuma.co.jp/english/con-shouhin-ichiran-imo.html
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.042
Reaction score
4.010
Ιστορία
Αυτό που έγινε η μαγειρική τέχνη στην Ιαπωνία, με νόστιμες γεύσεις και πολύχρωμους τύπους, στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης στο πέρασμα των χρόνων. Τον 7ο αιώνα οι νοτιοανατολικοί ασιάτες εισήγαγαν την τεχνική του παστώματος. Οι Ιάπωνες απέκτησαν την ίδια πρακτική η οποία αποτελούνταν από το συνταίριασμα του ρυζιού με το ψάρι. Καθώς το ψάρι έβραζε, το ρύζι παρήγαγε γαλακτικό οξύ το οποίο στη συνέχεια προκαλούσε το πάστωμα του ψαριού. Το Νare σούσι είναι ηλικίας 1300 ετών και αναφέρεται στο τελικό φαγώσιμο προϊόν που προέρχεται από την αρχαία μέθοδο.



Πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας, παντού και για 2 μήνες μέχρι ένα χρόνο, μια παραλλαγή της μεθόδου εμφανίσθηκε τόσο στο 15ο όσο και το 16ο αιώνα. Το Nama-Nare αναφέρεται σε μια πιο σύντομη διαδικασία παστώματος, η οποία παραλείπει το χρόνο ζύμωσης, ενώ περιλαμβάνει το ρύζι σα μέρος του γεύματος. Το αρχαίο σούσι, όπως το Nama-Nare και το Νare σούσι, αποτελούσε τη βάση γι αυτό που αργότερα έγινε το απολαυστικά νόστιμο σούσι, το οποίο γνωρίζουμε σήμερα.
Επήλθαν βελτιώσεις κατά το πέρασμα των αιώνων εξαιτίας των Ιαπώνων ειδικών οι οποίοι κατείχαν αυτή την επιδεξιότητα έμπνευσης ποικιλίας συνταγών. Το 17ο αιώνα αυτού του είδους οι μεζέδες συμπληρώθηκαν με ξύδι. O Matsumoto Yoshiichi του EDO (Τοκιο) εισήγαγε τη χρησιμοποίηση του ρυζιού με ξύδι στο σούσι. To ξυδι ήταν ένα αποδεκτό συστατικό. Χρησιμοποιήθηκε για να μειώσει τη μακρόχρονη διαδικασία του παστώματος, προσθέτωντας μια ευχάριστη γεύση ξινού. Αν και η διαδικασία της ζύμωσης περιορίζονταν, η συνήθεια του εθίμου του παστώματος με τις παραδοσιακές μεθόδους συνεχίσθηκε μέχρι το 19ο αιώνα.

Το 1820 ο Hanaya Yohei του Edo (Τόκιο), έφερε στους κατοίκους του Edo μια συνταγή παρόμοια με αυτή που σήμερα σερβίρεται. Τα κομμάτια περιείχαν Sashimi (φρέσκο ωμό ψάρι κομμένο σε φέτες) ή θαλασσινά συνδυασμένο με ξυδάτο ρύζι και προετοιμαζόταν και σερβίρονταν στους πελάτες, απευθείας από το πάγκο παρασκευής του σούσι. Ο Hanaya δεν εισήγαγε μόνο το συνδυασμό ωμού ψαριού με σούσι ρύζι (Edomae-sushi/Nigiri-Sushi), αλλά ξεκίνησε την παράδοση σερβιρίσματος απλού γεύματος στην πιο φρέσκια και γρήγορη μορφή του. Η ιδέα του βρήκε απήχηση ανάμεσα στα δοκιμασμένα και καθιερωμένα στο χρόνο πιάτα σούσι. Ο φορητός πάγκος ήταν διάσημος κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου και ήταν ο πρόγονος του γρήγορου φαγητού στα σημερινά σούσι μπαρ.
Αυτή η υγιεινή και νόστιμη μπουκιά (σούσι) γνώρισε την πιο πρόσφατη μεταμόρφωση τον 20ο αιώνα. Σαν τέχνη το Ιαπωνικό σούσι συνεχίζει να αυξάνει, να αλλάζει και να εξελισσεται. Τα πιο συνηθισμένα είδη σούσι είναι το Nigiri-Sushi (μέγεθος χεριού), το Maki-Sushi (ρολό σούσι) και το Sashimi-Sushi (σκέτο φιλέτο). Οι αλλαγές που επήλθαν δεν σχετίζονται με την προετοιμασία και τη μορφή, αλλά με τα συστατικά υλικά και την ατμόσφαιρα σερβιρίσματος. Αυτές οι περιπετιώδεις και γευστικές δημιουργίες μπορεί κανείς να τις βρει στα πιο εκλεπτυσμένα μπακάλικα ή στους πάγκους των μανάβηδων.

Αλλαγή επήλθε και στο επίπεδο των Itamae-San (έμπειρος Σεφ) κατά απαίτηση της εξέλιξης της τεχνικής τους. Κάποιος πολλά χρόνια πριν δε θα μπορούσε να εξασκήσει αυτή τη μορφή τέχνης, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί και να έχει αποδείξει την ικανότητά του, για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Σήμερα, εξαιτίας της εξέλισσόμενης ανάγκης για Σεφ, τα εστιατόρια προσλαμβάνουν άτομα με εμπειρία λίγων ετών. Αλλά το σούσι απαιτεί μαγειρική εμπειρία και έναν Itamae-San που πρέπει συνεχώς να αγωνίζεται να βελτιώνει τις ικανότητές του, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του εργοδότη του και προσφέροντας ποικιλία γεύσεων και αισθήσεων. Ακόμα και ο πιο άτολμος μπορεί να μείνει ικανοποιημένος από τις απίστευτες επιλογές σούσι. Μόνο η ιστορία αυτών των θησαυρών γεύσης μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμα... γι αυτό αφεθείτε και απολαύστε μια αυθεντική Ιαπωνική φαγώσιμη μορφή.


Ο Hanaya Yohei, ο πατέρας του σύχρονου σούσι, έφερε επανάσταση στη κουζίνα κατά το 1820, όταν πρωτοεισήγαγε το Sashimi (ωμό ψάρι) στο σούσι. Αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε και ο φορητός πάγκος, ένα παρακλάδι του πιο συγκεντρωτικού uogashi. όχι πολύ αργότερα όμως, το σούσι υπέφερε από το σεισμό του Kanto, το 1923, οποίος κατέστρεψε πολλές από τις αγορές σούσι. Αργότερα, και κάτω από την προστασία του Κεντρικού Νόμου Αγοραπωλησιών, τρεις νέες αγορές σούσι εγκαθιδρύθηκαν: οι Tsukiji, Kanda και Koto. Κατά τη διάρκεια, του 20ου αιώνα αυτές οι τρεις αγορές επεκτάθηκαν ταχύτατα εξαιτίας της πληθυσμιακής αύξησης. Σήμερα, η αγορά Tsukiji του Τόκιο θεωρείται η "απάντηση της βιομηχανίας ψαρέματος στην Wall Street" (Bestor, Foreign Policy 54), η οποία πουλά περισσότερα από 2.4 εκατομμύρια κιλά θαλασσινών την ημέρα.


Σάκε


Τα αφέψιμα που σερβίρονται με το σούσι -πράσινο τσάι, σάκι και μπύρα –ικανοποιούν κάτι περισσότερο από την ανάγκη του οργανισμού να ξεδιψάσει. Το τσάι και το Σάκε είναι αρχαία και αποτελούν τμήμα της Ιαπωνικής κουζίνας, όσο το ψάρι και το ρύζι. Αυτά συμπληρώνουν τις διακριτικές γεύσεις των θαλασσινών και σαν ένα ξεχωριστά επιλεγμένο κρασί, σερβίρεται για να εντείνει τη γεύση, και όχι απλά να ξεπλύνει το στόμα.
Οι Ιάπωνες παραδοσιακά πίνουν μόνο πράσινο τσαϊ. Το μαύρο τσάι το θεωρούν ξενόφερτο. Τον 12ο αιώνα, οι μοναχοί Zen χρησιμοποιούσαν τσάι σε σκόνη σαν διεγερτικό, για να διατηρηθούν άγρυπνοι κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας και η χρήση του άκμσε κατά τη Βουδιστική θρησκεία, όπου η παρασκευή του εξελίσσεται σε ιεροτελεστεία.




Το Ιαπωνικό τσάϊ πίνεται πάντοτε καυτό και χωρίς κρέμα ή ζάχαρη. Προτείνεται να το ρουφάτε καταπίνωντας μαζί με το τσάι, αέρα ενώ αυτό κρυώνει.
Το Σάκε είναι μυρωδάτο, χλωμά χρυσό, ελαφρώς γλυκό κρασί ρυζιού, με γεύση παρόμοια με το κεράσι. Σερβίρεται ζεστό το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι και την άνοιξη σερβίρεται κρύο.

Biru σημαίνει μπύρα και στα σούσι μπαρ σερβίρονται πολλές διαφορετικές Ιαπωνικές ποικιλίες, όλες εξαιρετικής ποιότητας. Η Kirin έχει πλούσια γεύση καρυδιού ενώ η Sapporo είναι πιο πικρή και ελαφριά σαν τις Ευρωπαϊκές. Η Asahi είναι η πιο γλυκιά και μοιάζει στη γεύση με τις αμερικάνικες. Η μπύρα έχει μια καθαρή, δροσιστική υφή που ταιριάζει με το σούσι και αν είστε λάτρης της μπύρας θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε μια Ιαπωνική.

Πέντε βασικά στοιχεία εμπλέκονται κατά την απόσταξη του σάκι - το νερό, το ρύζι, η τεχνογνωσία, η μαγιά και το χώμα/καιρός. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το σάκι είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας απόσταξης κατά την οποία χρησιμοποιείται ρύζι και πολύ νερό.
Αρχικά το σάκι απέδειξε εύκολα ότι αξίζει εκτίμησης ιδίου επιπέδου με αυτή που αρμόζει σε εξαιρετικό κρασί. Οι οσμές, οι γεύσεις, η πολυπλοκότητα και η αποχρώσεις του σάκι μπορούν να σε θέλξουν και να σε συναρπάσουν. Το εύρος των γεύσεων και των οσμών του σάκι, ενώ ομολογουμένως παγκοσμίως είναι πολύ μικρότερο από αυτό του κρασιού, χαρακτηρίζεται από απίστευτη ποικιλία.
Φυσική εξέλιξη των παραπάνω είναι η ιδέα και η πρακτική συνδυασμού του φαγητού με το σάκι. Με την εμφάνιση του σάκι στη δύση, όχι μόνο άνοιξε η πόρτα σε νέες ελπιδοφόρες προσπάθειες συνταιριάσματος φαγητού και σάκι, αλλά την ίδια στίγμη η βιομηχανία παραγωγής σάκι κληρονομεί δεόντως την υπευθυνότητα να εκπαιδεύσει με το γνήσιο τρόπο το ενδιαφερόμενο κοινό για τον προηγούμενο συνδυασμό.

http://archive.is/4TQf0#selection-205.0-327.390
 

Attachments



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.344
Reaction score
125.281
Στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Met στο Sky Bar μπορείτε επίσης να γευθείτε πραγματικά εξαιρετικό sushi.
Μόνο το καλοκαίρι είναι ανοιχτό αν δε κάνω λάθος. Σωστά;
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.591
Μηνύματα
2.865.158
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top