ενεργά diy ηχεία 3 δρόμων

Μηνύματα
56
Reaction score
215
καλησπέρα σε όλους. συμμετέχω σε διάφορα forums του εξωτερικού αλλά βρήκα το δικό σας forum μετά από αναζήτηση στο net και βρήκα αρκετά θέματα αρκετά ενδιαφέροντα. Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να σας δείξω τις τελευταίες κατασκευές που έχω κάνει. Ειναι ηχεία 3 δρόμων με αρκετά καλά μεγάγωνα μαζί με το ενεργό crossover και τον 6κάναλο ενισχυτή και λαμπάτο προενισχυτή - όλα φτιαγμένα από εμένα. IMG_2461.jpeg 03042011111.jpg 25042011127.jpg 06022011049.jpg 21052011152.jpg
 





zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Συγχαρητήρια για τις κατασκευές σου.

Τις έχω συναντίσει σε ξένα φόρα και πραγματικά είσαι εκπληκτικός.
:thumbsup:
 

Μηνύματα
1.097
Reaction score
1.168
Πολύ εντυπωσιακή η κατασκευή των ηχείων σου. Θα ήθελα λίγα λόγια για την κατασκευή και περισσότερες φωτογραφίες.:)
Ή βάλε ένα link εάν τα έχεις παρουσιάσει κάπου.

Εκτός από την κατασκευή των ηχείων σου που είναι άψογη φοβερή λεπτομέρεια και στις υπόλοιπες κατασκευές διακρίνεται.
Από το τυπωμένο μέχρι και στα καλώδια διασύνδεσης.

Ένα μεγάλο μπράβο.:)

"more comments"
 


Μηνύματα
771
Reaction score
1.010
Πραγματικα μπραβο!!Και εγω εχω πετυχει ξανα τα ηχεια σου στα ξενα φορα!!!!
φοβερη δουλεια!!!
 



daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.635
Reaction score
77.055
Απίστευτα πράγματα!!!Άξιος!!!
Γράψε και 2-3 λογάκια για το ζουμί μωρέ,πως παίζουν?δεν είναι όλοι οπτικοί τύποι...specs! specs! specs!
και μετρήσεις!!!
 

Μηνύματα
56
Reaction score
215
λοιπόν, τα ηχεία αυτά τα έχω κάπου 3 χρόνια με παθητικό cross. Αυτές τις μέρες τα έχω διαλύσει , τα αλλάζω χρώμα, έχω βγάλει ήδη το παθητικό cross και έχω φτιάξει το ενεργό και τον 6κάναλο τελικό. Πριν είχα ένα δικάναλο τελικό 2χ200w στα 8ohm και τώρα έχω κάνει και άλλα 4 ίδια κανάλια και τα έβαλα και τα 6 σε ένα κουτί. Αρα έχω τελικό 6χ200w χωρίς να χρειαζόντουσαν τόσο μεγάλα σε ισχύ τα κανάλια για τα mid και τα tweeter. απλά ήθελα να είναι όλα ίδια. ο τελικός έχει 3 μετασχηματιστές 600va και 28000uF ανά κανάλι εκτός απο τα 2 κανάλια (που θα ειναι για τις χαμηλες) που έχει 37600uF ανά κανάλι. το κάθε κανάλι έχει 4 ζευγάρια irfp240/9240.
τα ηχεία δεν είναι ευαίσθητα (85-86db/m). είναι τα seas excel w26fx001, w15ch001, t29cf002.
Η καμπίνα είναι κλειστού τύπου μόνο με μαλλί προβάτου μέσα και στα χαμηλά και στα μεσαία. Οπως είπα τα ηχεία είναι ζόρικα όσο αφορά την ισχύ του ενισχυτή. με τον 200w ανα κανάλι μια δυο φορές μου ψαλίδισε. Το καταπληκτικό είναι ότι σε όση ένταση και να τα βάλεις παίζουν το ίδιο καλά. Το woofer έχει μεγάλη διαδρομή και δεν παραμορφώνει ή δεν δείχνει καθόλου σημάδια κόπωσης στις μεγάλες διαδρομές. Είναι κατάλληλο για κλειστού τύπου καμπίνα (είναι περίπου 30λιτ) και κατεβαίνει αρκετά χαμηλά μες στο δωμάτιο (μέτρησα περίπου 28hz -3db). Τα χαμηλά είναι πολύ σφιχτά όπως τα ήθελα πολύ γρήγορα χωρίς χρωματισμούς από την καμπίνα. Οσο δυνατά και να τα βάλεις να παίζουν με το χέρι σχεδον δεν καταλαβαίνεις αν παίζουν αν ακουμπίσεις την καμπίνα η οποία είναι από πολυεστέρα με ίνες γυαλιού και τα τοιχώματα πάχους 2cm. η κάθε καμπίνα χωρίς τα μεγάφωνα και χωρίς την γρανιτένια βάση ζυγίζει περίπου 40kg. συνολικά το κάθε ηχείο ζυγίζει περίπου 72kg. Τα μεσαία είναι επίσης πολύ καθαρά και με πολύ λεπτομέρια και ζωντάνια, σε αυτό βοηθάει και ο προ με λάμπες, και τα ψιλά επίσης. Οι συχνότητες διαχωρισμού ήταν με το παθητικό cross 300hz και 3Khz /12db και τώρα με το ενεργό θα είναι ίδιες απλώς με κλίση 24db. Εδώ να πω ότι είδικά το μεγάφωνο των μεσαίων είναι ένα σχετικά δύσκολο μεγάφωνο όσο αφορά την σχεδίαση των cross αλλά αν γίνει σωστά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Αυτό αλλά και το προηγουμενο cross έχει υπολογιστεί με το leap software χρησιμοποιόντας τις καμπύλες των συγκεκριμένων μεγαφώνων. Αρα το crossover είναι φτιαγμένο ακριβώς για αυτά τα ηχεία. Τo ενεργό cross χρησιμοποιεί εξαρτήματα πολύ καλής ποιότητας όπως και ο τελικός και χρησιμοποίησα τους OPA 2134. Εδώ να πω ότι τα ηχεία έχουν πάει για αλλαγή χρώματος σε μαύρα μεταλλικό (πριν ήταν μπλε σκούρο μεταλλικό) και ανυπομονώ να τα ακούσω σαν ενεργά πλέων. Ελπίζω ότι ο τόσος κόπος και χρόνος αλλά και αρκετό χρήμα για να τα μετατρέψω σε ενεργά να άξιζε τον κόπο γιατί είμουν ήδη πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση του συστήματος. Δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα ενεργό σύστημα οπότε θα δούμε. Πάντος το παθητικό crossover το κρατάω μήπως και χρειαστεί να το ξαναβάλω πίσω. :)
 
Last edited:


daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.635
Reaction score
77.055
Αυτά είναι!!!!!
Τις μονάδες με πόσες μοίρες κλίση τις τοποθέτησες?Βλέπω έχουν μία απόκλιση
 

Μηνύματα
56
Reaction score
215
οι μονάδες στον κάθετο αξονα είναι κεντραρισμένες και δεν έχουν καμία απόκλιση μεταξύ τους. ίσως στην φωτογραφία έτσι φαίνεται και ούτε έχει κάποια μονάδα κλίση πανω - κάτω. Η μόνη απόκλιση που έχουν είναι όσο αφορά το βάθος έτσι ώστε να μην έχουν διαφορά φάσης μεταξύ τους
στην φωτο επίσης δεν φαίνεται το υλικό που έχω βάλει πάνω στο tweeter , ένα δακτυλίδι, για να μειωθεί το difraction λόγω του σχήματος τις καμπίνας του tweeter.
 
Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Οι συχνότητες διαχωρισμού ήταν με το παθητικό cross 300hz και 3Khz /12db και τώρα με το ενεργό θα είναι ίδιες απλώς με κλίση 24db.
Από την στιγμή που αλλάξες την κλίση των κροσσ, θα έπρεπε να αλλάξεις και τις συχνότητες.

Αυτό αλλά και το προηγουμενο cross έχει υπολογιστεί με το leap software χρησιμοποιόντας τις καμπύλες των συγκεκριμένων μεγαφώνων
Τις καμπύλες που δημοσιεύει ο κατασκευαστής?


Τo ενεργό cross χρησιμοποιεί εξαρτήματα πολύ καλής ποιότητας όπως και ο τελικός και χρησιμοποίησα τους OPA 2134.
Δυστυχώς τα Αναλογικά ηλεκτρονικά κροσ δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς ευεληξίας και παραμετροποίσης, ίσως και ποιότητας. Θα σου πρότεινα μελλοντικά να σκεφτείς και τα ψηφιακά
Καλοί οι OPA2134, αλλά είναι αρκετά χρωματισμένοι.


Δεν είχα ποτέ μέχρι τώρα ενεργό σύστημα οπότε θα δούμε.
Αν φτιαχτεί σωστά θα είναι μακράν καλύτερο του παθητικού.


Έχεις κάνει μετρήσεις των ηχείων με το παθητικό κρος?
 

Μηνύματα
56
Reaction score
215
καλησπέραα,
νομίζω πως άλλο οι κλίσεις και άλλο οι συχνότητες διαχωρισμού. εννοώ το καθένα από αυτά επιλέγεται με διαφορετικά κριτήρια. Απότι φαίνεται σε αυτές τις συχνότητες παίρνεις το καλύτερο από αυτά τα μεγάφωνα (αν και τα 300hz θα μπορούσαν να είναι και 200-250) και με την -24db κλίση δεν χρειάζεται ξεχωριστό φίλτρο για το cone break up που έχει ο κώνος μαγνησίου. Δεν θα μπορούσα πότε να κάνω fine tuning (δυστυχώς δεν έχω χώρο μετρήσεων) στο πολύ σημαντικό φίλτρο αυτό με αποτέλεσμα να υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ακουστεί. με την κλίση αυτή στις συχνότητες αυτές έχω αρκετά db κάτω οπότε δεν με απασχολεί. θα μπορούσα φυσικά να επιλέξω 2Κ cross με 12db (χειροτερο πάλι από τα 3K με 24db) αλλά πάλι δεν θέλω να πιέζω τόσο τα tweeter.
έχουν γίνει μετρήσεις με τις καμπίνες αυτές (όχι τις δικές μου, αλλά ακριβώς ίδιες) με τα συγκεκριμένα μεγάφωνα από αυτόν που τα σχεδίασε και φάνηκε πως δεν υπάρχουν σηματικές διαφορές από αυτες που δίνει ο κατασκευαστής ώστε να αλλάξει κάτι στο cross, οπότε χρησιμοποιήσα οι καμπύλες που δίνει ο κατασκευαστής για τον υπολογισμό τους. (και ο κατασκευαστής σε αντίστοιχα λίτρα κλειστού τύπου τα έχει μετρήσει αλλα φυσικά σε διαφορετικού σχηματος καμπίνα) εξάλλου δεν αναζητώ ηχεία με ακρίβεια 1db πιστεύω και έχω ακούσει διάφορα ηχεία ακριβείας ότι δεν είναι πάντα το καλύτερο ακουστικά σε ένα φυσικό χώρο ακρόασης ο οποίος δημιουργεί συνήθως αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις στην απόκριση.
όσο για τα cross το σκεύτηκα πάρα πολύ προτού αποφασίσω αναλογικό ή ψηφιακό. Ναι σίγουρα το ψηφιακό έχει περισσότερες δυνατότητες να παίξει κανείς αλλά δεν πιστεύω να συγκρίνεται ένα φτηνό (πχ 300ευρώ) ψηφιακό cross (με adc's και dac's) με ένα καλοκατασκευασμενο με τους opa2134 ή αντοίστοιχους. Κάτι σε ψηφιακό ανάλογης κλάσης ήθελε πολλά χρήματα που δεν ήθελα να δώσω . τους τελεστικούς αυτούς τους έχω χρισημοποιήσει και σε άλλες κατασκευές και μπορώ να πω πως μου αρέσει ο ήχος τους σε σχέση με αλλους. :)
Mετρήσεις με το παθητικό cross έχω κάνει αρκετές (σε διάφορες γωνίες και θέσεις για το κάθε ηχείο κτλ. ) αλλά θα ξανακάνω από την αρχή σε μερικές μέρες ώστε να είναι το μικρόφωνο ακριβώς στην ίδια θέση και με την ίδια ένταση και θα συνδέω μια το ενεργό και μετά το παθητικό cross. Eυκολο είναι γιατι είναι εξωτερικο το παθητικό cross.
Εχει πολύ μεγάλη σημασία η θέση του mic και θέλω να το κάνω σωστά για να έχω συγκρίσιμα αποτελέσματα. Tο σύστημα που έχω για τις μετρήσεις είναι απλό αλλά αρκετό για εμένα και αποτελειται από ένα μικρόφωνο ecm8000 καλιμπραρισμένο, μια εξωτερική κάρτα ήχου της ίδιας εταιρίας και το προγραμμα rew. Mόλις έχω όλες τις μετρήσεις θα τις ανεβάσω για να τις δούμε.
 

Μηνύματα
56
Reaction score
215
καλησπέρα και πάλι,
σήμερα έκανα κάποιες μετρήσεις στον χώρο μου. Ο χώρος δεν έχει καμία ηχοπαγίδα. στις 3 εικόνες βλέπετε στο ένα μέτρο απόσταση την απόκριση με και χωρίς αναστροφή του tweeter του δεξιού ηχείου και την απόκριση του αριστερού ηχείου με το tweeter ανεστραμένο.Αν και φαίνεται καλύτερα στο γράφημα με το tweeter ανεστραμένο η μέτρηση στην θέση ακρόασης ειναι καλύτερη και ακούγεται καλύτερα με το tweeter κανονικα (μη αναστρεμένο) right speaker.jpg right speaker tweeter inverted.jpg left speaker tweeter inverted.jpg
 
Last edited:



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.075
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top