Windows 10

Μηνύματα
2.677
Reaction score
1.393
Τελικά στη θέση 1 ήταν ο boot. Εβγαλα απο τη λίστα του boot τον 2ο δίσκο. Έκανα save changes & exit. Εκανε 2 restart και έμφανίζε το μήνυμα operating system not found. press any key to restart. Εκανα ξανά τις ίδιες κινήσεις μέσα στο uefi ez setup και στην 3η έδειξε να παίρνει μπρός και να βλέπει τον boot δίσκο κανονικά. Δείχνει να δουλεύει οκ αλλα δεν είμαι 100% σίγουρος οτι στο επόμενο restart δεν θα κάνει ξανά τα ίδια...o_O
Το πρόβλημα εξακολουθεί. Την 1η φορά που θα το ανοίξω, βγάζει μήνυμα operating system not found. Press any key to restart. Κανω restart και φορτώνει κανονικά windows. Πιστεύετε οτι η εγκατάσταση του λειτουργικού σε clean install σε νέο δίσκο θα έλυνε το πρόβλημα ?
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Το ίδιο μου έκανε και η δική μου μητρική όταν έβαζα έβγαζα δίσκους από τους storage controllers της μητρικής μέχρι που έκανα αυτό που σου είχα γράψει πιο πάνω, στη λίστα των δίσκων για εκκίνηση άφησα μόνο τον δίσκο που έχει το λειτουργικό.
Δες μήπως υπάρχει update για το UEFI της μητρικής σου.
 

Μηνύματα
2.677
Reaction score
1.393
Το ίδιο μου έκανε και η δική μου μητρική όταν έβαζα έβγαζα δίσκους από τους storage controllers της μητρικής μέχρι που έκανα αυτό που σου είχα γράψει πιο πάνω, στη λίστα των δίσκων για εκκίνηση άφησα μόνο τον δίσκο που έχει το λειτουργικό.
Δες μήπως υπάρχει update για το UEFI της μητρικής σου.
Εχει βγεί bios update και το εγκατέστησα. Παρατήρησα στο boot menu οτι εμφανίζεται εκτός του boot δίσκου και μια ακόμη επιλογή που λέγετε P1 Windows boot manager τον οποίο είδα οτι ήταν στην 1η θεση. Τον έβαλα στην δευτερη και έκανα restart. Το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε ξανά. Στο 2ο restart μπηκε κανονικά...έχω αρχίσει και εκνευρίζομαι...>:(
 


Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους

Σήμερα το απόγευμα, και με την τηλεφωνική υποστήριξη του Γιώργου, αποφάσισα να βάλω κι εγώ τα 10άρια σε έναν υπολογιστή μου, που περιληπτικά έχει την εξής διαμόρφωση:

Μητρική: Asus P5QC, κατάλληλα μοντιφικαρισμένη ώστε να δεχτεί τη CPU
CPU: Intel Xeon X5492
Μνήμη RAM: Kingston KHX8500D2K2/4G, DDR2 1066 MHz, 2x4 = 8GB σύνολο
Δίσκος Συστήματος: ADATA Premier Pro SSD, Model SP900, 256 GB, χωρισμένος σε δύο partitions, το ένα περίπου 190 GB που έφερε το προηγούμενο λειτουργικό Windows 8.1 Pro 64-bit και το άλλο το υπόλοιπο του δίσκου, που φέρει λειτουργικό Linux Mint Cinnamon, 17.2 Rafaela.

Η διαδικασία αναβάθμισης από 8.1 σε 10 ξεκίνησε πριν περίπου 2 ώρες και ενώ όλα προχωρούσαν κανονικά, στο τελευταίο στάδιο της εγκατάστασης, όταν ο υπολογιστής έφτασε στο 76% και αυτό το (τελευταίο) στάδιο με όνομα: Configuring settings έδειξε 4% πρόοδο, η εγκατάσταση πάγωσε και δεν προχωράει άλλο για πάνω από μιάμιση ίσως και δύο ώρες τώρα. Η οθόνη μου δείχνει διαρκώς το παρακάτω:

DSC_0002_2.jpg

Φοβάμαι να κάνω κάτι, μπας και χάσω εντελώς το λειτουργικό.

Μια βοήθεια μπας και ξεκολλήσει!
Ή, τέλος πάντων, τί να κάνω, ώστε τουλάχιστον να μη χάσω αυγά και πασχάλια.
-
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.966
Reaction score
20.486
Παναγιώτη, 30 λεπτά μετά, η κατάσταση παραμένει ίδια ή άλλαξε κάτι;

Από την εμπειρία μου σε τρία PCs που αναβάθμισα, το καθένα ήθελα "την ώρα" του, αλλά σε κανένα δεν κόλλησε η διαδικασία - άσχετα εάν κάποιο ποσοστό επίτευξης παρέμενε στην οθόνη για (αρκετή) ώρα.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Παναγιώτη, 30 λεπτά μετά, η κατάσταση παραμένει ίδια ή άλλαξε κάτι;
...
Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω τίποτα δεν έχει αλλάξει, η κατάσταση παραμένι η ίδια (παγωμένη εικόνα στο monitor, όπως την έχω αναρτήσει).

Ήδη προσπαθώ να ανοίξω ένα νέο νήμα στο φόρουμ των windows (http://forums.windowscentral.com/ask/), που να εξηγώ τί συμβαίνει και φυσικά να δω αν θα πάρω απάντηση να προχωρήσω με ασφαλή τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας, πριν χάσω τα πάντα.
 


gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Windows 10 και ιδιωτικότητα...

From the very beginning, we designed Windows 10 with two straightforward privacy principles in mind:

  1. Windows 10 collects information so the product will work better for you.
  2. You are in control with the ability to determine what information is collected.
With Windows 10, information we collect is encrypted in transit to our servers, and then stored in secure facilities.
Unlike some other platforms, no matter what privacy options you choose, neither Windows 10 nor any other Microsoft software scans the content of your email or other communications, or your files, in order to deliver targeted advertising to you.
http://blogs.windows.com/bloggingwindows/2015/09/28/privacy-and-windows-10/
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους

Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου εδώ σε αυτό το νήμα και αφού τελικά διαπιστώσαμε με το Γιώργο ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο εγκατεστημένο λειτουργικό εκείνου του υπολογιστή, άφησα την προσπάθεια για αναβάθμιση σε Win 10 και προχωρώ αυτή τη στιγμή σε αναβάθμιση άλλου υπολογιστή από 8.1 Pro σε Win 10. Τώρα που γράφω, η λήψη των 10 βρίσκεται περίπου στο 98% και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγη ώρα.

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής είναι κάποιος που τον έστησα (στα βασικά του) λίγο πριν φύγω για διακοπές το καλοκαίρι, αλλά τον άφησα στη μέση. Όταν γύρισα, δοκίμασα να τον αναβαθμίσω, αλλάζοντας τον σκληρό δίσκο συστήματος με έναν 240άρη SSD της OCZ, αλλά όταν κλωνοποίησα τον υπάρχοντα σκληρό στον SSD, χρησιμοποιώντας το Acronis True Image, κάτι δεν πήγε καλά με την κλωνοποίηση. Πιθανόν επειδή είχα περάσει σε ένα δεύτερο partition του αρχικού σκληρού, τότε που τον έστησα, και ένα Linux Mint Cinammon, το οποίο ως γνωστόν, δημιουργεί πάνω στο δίσκο ένα δικό του bootloader (το grub), το οποίο για κάποιον άγνωστο λόγο κατά την κλωνοποίηση, κατέστησε μη αναγνώσιμο το partition των Windows.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξαναφορμάρω τον SSD και να ξαναπεράσω από την αρχή τα Windows 8.1. Μάλιστα, επειδή με είχε εκ των προτέρων απασχολήσει η δυνατότητα αναβάθμισης σε 10, είχα πριν 2-3 μέρες αναζητήσει μια κάρτα γραφικών, που δεν θα είχε πρόβλημα με τους drivers των 10.

Τέλος πάντων, μετά από διάφορες ανακατατάξεις, ο συγκεκριμένος υπολογιστής πήρε την τελική του μορφή στο βασικό hardware. Αμέσως μόλις πέρασα εκ νέου τα 8.1 στον ξαναφορμαρισμένο SSD, η πρώτη "ειδοποίηση" που μου έβγαλε ήταν αν θέλω να πάω κατ' ευθείαν στα Windows 10, μάλλον επειδή όταν τον είχα πρωτοστήσει και είχα - τότε - κατεβάσει τα updates, είχε ήδη εμφανιστεί η επιλογή της μεταπήδησης στα 10 (το γνωστό εικονίδιο με τη σημαιούλα) και είχα από τότε επιλέξει να γίνει η αναβάθμιση, όταν θα γίνει διαθέσιμη.

Μετά το ξαναπέρασμα των 8.1, δεν προχώρησα σε κανένα update φυσικά, ούτε στην εγκατάσταση κανενός driver ή έξτρα λογισμικού. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν με την εγκατάσταση των 10, θα ανπροσαρμοστούν και οι βασικοί drivers του συστήματος, π.χ. για το LAN, το ενσωματωμένο στη μητρική κύκλωμα ήχου και όλα τα υποσυστήματά της, οι drivers της κάρτας γραφικών κλπ. ή μήπως πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εγκατάταστασης να ψάξω να βρω εξ αρχής τους βασικούς drivers?

Σημείωση:
Ληφθεί υπόψιν ότι στον υπολογιστή δεν έχω ακόμα βάλει κανενός είδους άλλο hardware (κάρτες επέκτασης, δίσκους κλπ.). Ότι σκέφτομαι να βάλω, θα γίνει μετά το πέρας της εγκατάστασης των 10.
-
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Πρέπει ακόμα να διευκρινίσω ότι η κάρτα που έχω επιλέξει για τον συγκεκριμένο υπολογιστή, στον οποίον ήδη ολοκληρώθηκε η λήψη των 10 (τώρα που γράφω ξανά) και είναι στη διαδικασία της εγκατάστασης, είναι μια παλιότερη Sapphire-AMD Radeon HD5770, για την οποία υπάρχουν drivers για τα 10άρια, σύμφωνα με την AMD.

Την καρτούλα που συνέστησε ο Γιώργος, την πήρα χθες, αλλά σκέφτηκα να την χρησιμοποιήσω σε ένα άλλο PC μου, με καλύτερες προδιαγραφές, που κι αυτό θα αναβαθμιστεί σε 10.
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Για παλαιότερο hardware δεν χρειάζεται να ψάξεις drivers, τους παίρνουν από το Windows Update, εξαιρούνται οι κάρτες γραφικών με την προϋπόθεση ότι δίνει ο κατασκευαστής.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Για παλαιότερο hardware δεν χρειάζεται να ψάξεις drivers, τους παίρνουν από το Windows Update, εξαιρούνται οι κάρτες γραφικών με την προϋπόθεση ότι δίνει ο κατασκευαστής.
ΟΚ, Γιώργο, ευχαριστώ.

Όταν λες ότι: "...εξαιρούνται οι κάρτες γραφικών με την προϋπόθεση ότι δίνει ο κατασκευαστής." εννοείς:

1) ότι αν τους drivers τους δίνει ο κατασκευαστής, αυτοί εγκαθίστανται αυτόματα, μέσω του Windows update?
ή
2) ότι η εγκατάσταση των drivers εξαιρείται από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εγκατάστασης και πρέπει ο χρήστης να πάει στο site του κατασκευαστή και να τους κατεβάσει μόνος του, αφού υπάρχουν εκεί?

Ρωτάω γιατί, στον συγκεκριμένο υπολογιστή, που εγκαθίστανται (τώρα) τα 10άρια, όταν τον επανεκκίνησα μετά την αρχική (επαν)εγκατάσταση των 8.1 και πριν αρχίσει να κατεβάζει τα 10άρια, πήγε μόνος του και βρήκε μέσω των updates τους drivers για την HD5770 και τους εγκατέστησε, χωρίς καν εγώ να του το ζητήσω.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Γράφω ήδη από το νεοστημένο PC μου με τα 10άρια!

Ως πρώτη εντύπωση, το περιβάλλον είναι πολύ ωραίο. Η παραπάνω ερώτηση σχετικά με τους drivers και ειδικότερα με αυτούς της κάρτας γραφικών απαντήθηκε ήδη. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, έλεγξα την επιφάνεια εργασίας και υπάρχει η τελευταία σουΐτα Catalyst εγκατεστημένη. Δείτε το screenshot:

amd-catalyst.jpg


Όπως ίσως παρατηρείτε, δίπλα στην εικόνα του Catalyst, πάνω στην επιφάνεια εργασίας, υπάρχουν δυο συντομεύσεις, δυο αρχειάκια με την ονομασία desktop.ini. Φαντάζομαι ότι αυτά πρέπει να δημιουργήθηκαν κατά τη μετάβαση από τα 8.1 στα 10. και νομίζω ότι είναι απλά πληροφοριακά και άχρηστα.

Να τα σβήσω?

Παρακάτω, βάζω ένα ακόμα screenshot , που δείχνει τις πληροφορίες του συστήματος, όπως τις καταγράφει το λογισμικό του Catalyst. Πείτε μου αν βρίσκετε κάτι περίεργο ή κάτι που να χρειάζεται προσοχή, παρακαλώ.

system10.jpg
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Όλα καλά μέχρι στιγμής. Εγκατέστησα και antivirus (avast internet security) και το "πακέτο" των 3 βασικών προγραμμάτων της Slysoft (AnyDVD, CloneDVD, CloneCD).
Το περίεργο μετά την εγκατάσταση των τελευταίων είναι ότι τα Windows δεν βλέπουν τον οπτικό οδηγό, ένα DVD-R της LG με IDE interface. Η πλάκα είναι ότι μ αυτό τον οδηγό έγινε η επανεγκατάσταση των 8.1, που ανέφερα πιο πάνω.

Καμία ιδέα γιατί;
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
....
Το περίεργο μετά την εγκατάσταση των τελευταίων είναι ότι τα Windows δεν βλέπουν τον οπτικό οδηγό, ένα DVD-R της LG με IDE interface. Η πλάκα είναι ότι μ αυτό τον οδηγό έγινε η επανεγκατάσταση των 8.1, που ανέφερα πιο πάνω.

Καμία ιδέα γιατί;
Καλημέρα σε όλους, πάλι.

Το DVD-R της LG είναι το GSA-H50L, ένα μοντέλο του 2007. Στο site της LG αναφέρεται ότι το τελευταίο διαθέσιμο firmware είναι για Vista.

Μήπως γι αυτό δεν το βλέπουν τα 10;

Να σημειώσω ότι το BIOS της μητρικής το βλέπει κανονικά και με αυτό πέρασα πριν λίγο και Linux στο άλλο partition του SSD, και το Linux το βλέπει κι αυτό κανονικά.
 

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Πρέπει ακόμα να σημειώσω ότι όταν έκανα την αναβάθμιση από 8.1 σε 10 δεν είχα κάποια προειδοποίηση ότι κάτι από το εγκατεστημένο hardware δεν είναι συμβατό με το νέο λειτουργικό.
 

gkontoletas

trouble in my brain
Μηνύματα
16.841
Reaction score
2.192
Παναγιώτη έτσι όπως περιγράφεις το πρόβλημα μάλλον οφείλεται σε κάποιο από τα προγράμματα της Slysoft.
Στον δικό μου Η/Υ χρησιμοποιώ κανονικά ένα Pioneer DVR-108XL IDE/ATAPI που είναι παλαιότερο από το LG που έχεις.
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.966
Reaction score
20.486


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.608
Μηνύματα
2.867.799
Members
37.938
Νεότερο μέλος
AlexisAvdis
Top