Πρόταση για δικάναλο σύστημα στα 5-6k Eur σύνολο

Μηνύματα
11
Reaction score
5
Σκεπτόμενος κατόπιν λίγων επισκέψεων σε συγκεκριμένα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, αποφάσισα να ξεκινήσω το στήσιμο ενός συστήματος από κάτι σχετικά λογικό σε τιμή και παρουσία, ως βάση, και κατόπιν να αναβαθμίσω σταδιακά όπως κι όταν χρειαστεί.

Αρχική σκέψη ήταν να πάω σε ολοκληρωμένο Ιαπωνικό (Luxman, Accuphase) με ικανά αντίστοιχα ηχεία, αλλά βλέπω ότι χρειάζομαι ακούσματα και εμπειρίες. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να βιαστώ. Το ταξίδι είναι που κρύβει την ευχαρίστηση.

Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας για σύστημα λοιπόν με Πικάπ / CD / Ενισχυτή δικάναλο / Ηχεία δαπέδου, συν καλώδια κι ένα ρακ // όλα μαζί σύνολο έχοντας έναν σχετικά λογικό προυπολογισμό (5,000 - 6,000 Ευρώ).

Δεν με ενδιαφέρει να βλέπω ταινίες, θα ήθελα να ακούω λίγα βινύλια, τα CD μου κι επίσης μουσική από internet (YouTube, radio) οπότε καλοδεχούμενη κι όποια συμβουλή για streamer ή DAC (δεν έχω καμμία γνώση πάνω σε αυτά). Ηχεία θα προσπαθήσω να πάω για τα Αμερικάνικα Klipsch RF-280, οπότε αν μου κάτσουν καλά ηχητικά στη δοκιμή θα ήθελα μετά κάτι που να τους ταιριάζει (εννοώ ως επιλογή για ενισχυτικό και CD).

Ακούω κυρίως ηλεκτρονική μουσική, soundtracks, '80s, new age, λίγη jazz και κλασσική, ελάχιστο rock ή ό,τι άλλο παρεμφερές, επιλεγμένα Ελληνικά (λ.χ. Μάνο Χατζηδάκι, Αρβανιτάκη) κι αρκετό dance/progressive trance από internet.

Με βάση τη μουσική που προτιμώ, δεν νομίζω πως θα πήγαινα σε λάμπες, αλλά ποτέ μη λες ποτέ. Πρώτο άκουσμα πρόσφατα, και ούτε ενθουσιάστηκα ούτε απογοητεύτηκα. Το θέμα 'λάμπα' θα το ψάξω κι άλλο φυσικά.

Ο χώρος για το σύστημα είναι αρκετός, 40τ.μ. σαλόνι σε όροφο με σύνολο 80τ.μ., οπότε (σε λογικά πλαίσια) μεγάλα ηχεία δαπέδου δεν θα έχουν πρόβλημα.

Αν κανείς θέλει λοιπόν να βοηθήσει ελάχιστα στο θέμα (με πιθανή πρόταση για ενισχυτή, CD ή ακόμη και για ηχεία), θα το εκτιμούσα. Για πικάπ νομίζω ένα Project ή ένα Dual (ή ακόμη κι ένα μεταχειρισμένο άλλης μάρκας, λίγο κάτω από τα 1,000 Ευρώ) πιθανόν να είναι μία καλή λύση...

Ευχαριστώ - γνώμες και προτάσεις ευπρόσδεκτες.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.966
Reaction score
20.486
Καλημέρα! Όσον αφορά στον ενισχυτή, προσωπική μου άποψη είναι ότι, καλά και κάνεις και σκέφτεσαι να μείνεις μακριά από ενισχυτές λυχνίας. Από προσωπική εμπειρία και βάσει ηχητικών ακουσμάτων (κυρίως metal & hard rock, λιγότερο jazz και κλασσική), ο ένας ενισχυτής λυχνίας που δοκίμασα ήταν καλός σε jazz και κλασσική, αλλά του έλειπε εκείνο το "punch" (=μπάσο!) στα metal και hard rock τραγούδια.

Ναι, ΟΚ, ο ένας ενισχυτής δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω άλλον. Στράφηκα σε υλοποιήσεις σε Class D και "είδα το φως το αληθινό"! Εάν τα κύρια ακούσματά σου (πέραν του 80%) είναι σε dance και progressive trance "μονοπάτια", συστήνω Class D ανεπιφύλακτα. Όταν "τάισα" το σύστημα με χορευτική μουσική (κυρίως psychedelic και uplifting trance, καθώς και το live των Prodigy από το Milton Keynes), απέδωσε πολύ ικανοποιητικά.

Πάντως, θα πρότεινα, μιας και το σύστημα θα κληθεί να αποδώσει σε οικιακό περιβάλλον, να σκεφτείς μήπως "κόψεις" κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό αγοράς συσκευών και να τα διαθέσεις σε room treatment (=ακουστική φροντίδα χώρου), στο μέτρο του δυνατού, βεβαίως. Υπάρχουν λύσεις που δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σαλόνι - κοινώς "ενσωματώνονται" στο χώρο, χωρίς να "φωνάζουν" ότι είναι εκεί. Ψάξε το λίγο. Το σκεπτικό είναι ότι συσκευές (πικ απ, κεφαλή, CD player, DAC κτλ), μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξεις, το χώρο σου όμως, είναι πιο δύσκολο και λιγότερο πιθανό. Οπότε, εάν περιποιηθείς το χώρο εξ αρχής, η αλλαγή συσκευών με καλύτερες, μόνο βελτίωση θα παρουσιάσει στο τελικό αποτέλεσμα.
 

Μηνύματα
1.299
Reaction score
313
Ερωτήσεις:
- Η απόσταση ακρόασης και οι επιθυμητές εντάσεις, ποιες είναι;
- Υπάρχουν ή θα αποκτηθούν πολλοί δίσκοι βινυλίου;
- Η ύπαρξη CD Player είναι απαραίτητη;
 

Μηνύματα
11
Reaction score
5
Ευχαριστώ και απαντώ,

- Χώρος με απόσταση περίπου 3.5 - 3.8 μέτρα ανάμεσα στα ηχεία
- Απόσταση ακρόασης περίπου 4 μέτρα
- Υπάρχουν περίπου 100 δίσκοι βινυλίου και δεν θα είχα αντίρρηση να αποκτήσω κι άλλους
- Υπάρχουν περίπου 250-300 CD και θα ήθελα να τα ακούω και αυτά
 

Μηνύματα
608
Reaction score
580
καλησπέρα. Εχουμε και λεμε -έαν δεν είχαμε δεν θα λεγαμε τιποτα- αφου θελεις να ξεκινησεις με klipsch, ετσι αυθαίρετα και καλα κανεις! θα πρεπει να ξερεις ότι αυτά τα ηχεια ταιριαζουν με λαμπατους ενισχυτες, εάν δεν θελεις να βαλεις λαμπατο (που εγω προσωπικα δεν βρίσκω τον λογο) το τραντζιστορ που θα χρησιμοποίησης θα πρεπει να είναι ευγενικο, χωρίς πολλα και εκτεταμένα ακρα - λογο της μεγαλης ευαιστησιας του ηχείου και της κορνας.(κάπως ετσι ξεκίνησα και εγω).Οσο αφορα το πικαπ την σήμερον ημερα με κατω απο 1000 Ε βρίσκεις ...... πικαπαρες! (σε μεταχειρισμένα), αλλα μην αρκεστείς μονο σε αυτο γιατί το πικαπ δεν παιζει μονο του! ο συνδυασμός (που φυσικα θα γνωριζεις) πικαπ κεφαλη και phono θα σου δωσουν το αποτελεσμα που επιμηθείς.το cd εγω θα το άφηνα για τελευταίο ....
 

Μηνύματα
1.299
Reaction score
313
Συνεχίζω τη συζήτηση, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις εξοπλισμού.

Η απόσταση είναι μεγάλη - όπως και ο συνολικός χώρος.
Θεωρητικά, απαιτούνται μεγάλα ηχεία δαπέδου και πολύ ικανός ενισχυτής.

Εάν θέλετε να δώσετε μεγάλη βαρύτητα στο βινύλιο, ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα καλό πικάπ.
Ειδάλλως, με 100 (ή και 200) δίσκους, ίσως αρκεστείτε σε ένα αξιοπρεπές, της τάξης των 500 - 700 ευρώ.

Όσον αφορά τα CDs, μιας και (θα) είναι μάλλον...σπάνια η απόκτηση νέων,
ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην προβείτε σε απόκτηση CDplayer,
παρά να μετατρέψετε, σταδιακά, αυτά που επιθυμείτε σε FLAC και να τα απολαμβάνετε
(όπως και τα νεότερα downloaded αποκτήματα) μέσω ενός συστήματος υπολογιστή και DAC.

Σημείωση:
Καθώς προχωρά η συζήτηση, θα σας προταθεί και συγκεκριμένος εξοπλισμός! ;)
 

Μηνύματα
11
Reaction score
5
Χμμμ πολύ ενδιαφέροντα. Ευχαριστώ για τις γνώμες. Είχα μια καλή ακρόαση σήμερα, η οποία περιλάμβανε και ενισχυτικά/ηχεία πολύ ακριβότερα του συστήματος που πάμε να προτείνουμε εδώ. Οι εμπειρίες είναι σημαντικές για να ξέρεις τί θέλεις και πώς θα προχωρήσεις...

Κοιτώ το θέμα DAC, PC κλπ. και προχωράμε. Για πικάπ κοιτώ ήδη δύο μεταχειρισμένα, όπως κι ένα ενισχυτικό από αγγελία εδώ... Και, ναι, το CD τελευταίο. Δεν γνώριζα ότι μπορώ να κάνω FLAC τα CD μου...
 


Μηνύματα
11
Reaction score
5
Ξεκίνησα με ένα Καναδέζικο ολοκληρωμένο ενισχυτικό και ένα (Ιταλικό) CD player. Τα ονόματα δεν τα θυμάμαι. Ηχεία πάλι δεν τα θυμάμαι, ήταν floorstanders.

Είχαν μερικά ενδιαφέροντα cd-άκια εκεί, οπότε ο επιλαχών Isaac Hayes θα έμενε ως το τέλος του μεσημεριού.

Κρατήσαμε ενισχυτικό και CD και αλλάξαμε ηχεία. Ήταν κάποια Paradigm, τα οποία ήταν καλύτερα από τα προηγούμενα αλλά πάλι ήθελαν το παραπάνω. Αλλάζουμε ενισχυτικό και μπαίνει προ/τελικός ΒΑΤ. Καλύτερα αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ Focal, οπότε πάμε μία το ζευγαράκι εκεί δίπλα. Λίγο πιό διαυγή αλλά έχουμε πει πως είμαι της Αμερικάνικης σχολής οπότε βάλε πάλι τα Paradigm.

Ναι, καλύτερα αλλά σε πιό μεγάλο μέγεθος ακόμη πιο καλά, οπότε μου βάζει τα ίδια στην έκδοση Signature 6. Τέσσερα μισό η demo εκδοση, μου λέει. Μ'άρεσαν πολύ. Κάνω το δικηγόρο του διαβόλου κι ακούω ένα ζευγάρι Usher καθώς και το μεγάλο το Dynaudio, 2m ύψος, το προηγούμενο version (το ΙΙ) πού'χει 10-11k λιανική. Εντάξει, φαίνονται τα παραπάνω χρήματα αλλά εγώ βγάζω σπυριά μ'αυτού του τύπου τον ήχο, στα 20" τού'χα ζητήσει να το βγάλουμε.

Για να δούμε κανένα άλλο ενισχυτικό. Βγάζει το Devialet 240, ούτε που την ξέρω τη μάρκα. Καλός... Άνεση αυτό το remote control. Τώρα παίζει μ'ενα transport. Φέρνει κάτι άλλα Usher, 125kg έκαστο. Σαν τα Dynaudio και καλύτερα, πάλι όμως μου λείπει η ακρίβεια, το μπάσο και η καθαρότητα του Signature 6 (αν και το τελευταίο Usher ήταν βέβαια ανώτερο του Paradigm). Βγάλε τον πολύ κυριλέ αλλά και αποδοτικά ουσιαστικό Devialet και πήγαινε πίσω στον ΒΑΤ, σταθερά στα S6. Μμμμμμ, ελάχιστα καλύτερα. Εντάξει.

Πάμε στο άλλο δωμάτιο τώρα... Ένα ζευγάρι Nova Utopia στα δέκα χιλιάρικα λόγω του ότι είναι από trade-in (Θεέ μου τί τέρας ηχείο), Jadis transport με ξεχωριστό power supply και προ/τελικός ML, ο 532 ήταν ο τελικός. Εντάξει, εδώ τώρα τι να πω. Τα Focal βέβαια αν και τίμια θα τα άλλαζα πιθανόν με Αμερικάνικα, όμως το θέμα είναι αλλού: η άνεση οδήγησης των Focal από το θηρίο ήταν απλά παροιμιώδης...

Αυτά. Παραμένουμε, συνεχίζουμε, η κρίση εξακολουθεί να ρίχνει τις τιμές (από τα λίγα καλά το οποίο έρχεται ως συνέπεια του να συνεχίζουν να ψηφίζουν οι απαίδευτοι νεοέλληνες πάλι όμορφο Αλέξη), και κοιτάμε μπροστά στις επικείμενες ακροάσεις...
 

Μηνύματα
1.299
Reaction score
313
Ανοίγω μία παρένθεση στην αναζήτησή σας, θέτοντας ένα διαφορετικό σκεπτικό.
Μιας και ακούσατε ηχεία και ενισχυτικά πέραν του αρχικού οικονομικού ορίου που είχατε θέσει,
σας προτείνω να ακούσετε κάτι..."αιρετικό", που θα αποτελούσε την πρώτη μου επιλογή σε αυτό το κόστος:
Focal SM9
Πρόκειται για ενεργό ηχείο, με ενσωματωμένους ενισχυτές και τιμή ανά τεμάχιο.
Η μοναδική μου επιφύλαξη σχετίζεται με τα 4 μέτρα της απόστασης ακρόασης...
 

Μηνύματα
11
Reaction score
5
Ευχαριστώ, θα το δω. Αναφορικά με το budget για το όλο σύστημα, υπήρχε από την αρχή και 'plan B' στα 10-15k Eur.

Αυτή τη στιγμή έχω εστιάσει σε μερικές συγκεκριμένες επιλογές, μηχανήματα υψηλότερου κόστους αλλά pre-owned ώστε να είναι το τελικό/συνολικό κόστος κτήσης έως Eur 15k.

Μιλάμε πάντα για πικάπ + phono stage, ολοκληρωμένος, ένα CD player και ένα ωραίο ζευγάρι ηχεία.
[DOUBLEPOST=1444726388][/DOUBLEPOST]Ευχαριστώ, θα το δω. Αναφορικά με το budget για το όλο σύστημα, υπήρχε από την αρχή και 'plan B' στα Eur 10-15k.

Αυτή τη στιγμή έχω εστιάσει σε μερικές συγκεκριμένες επιλογές, μηχανήματα υψηλότερου κόστους αλλά pre-owned ώστε να είναι το τελικό/συνολικό κόστος κτήσης έως Eur 15k.

Μιλάμε πάντα για πικάπ + phono stage, ολοκληρωμένος, ένα CD player και ένα ωραίο ζευγάρι ηχεία. Η ουσία είναι να καταφέρω να τα παντρέψω καλά, αν είναι δυνατόν.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.608
Μηνύματα
2.867.743
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top