Βασικές γνώσεις Ψηφιοποίησης Μουσικής

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Εισαγωγή:
Στη φυσική, ήχος είναι δόνηση που μεταδίδεται σαν ακουστικό κύμα μέσω ενός μέσου πχ αέρας ή νερό.
Στη φυσιολογία και την ψυχολογία , ο ήχος είναι η λήψη αυτών των κυμάτων και το πώς αντιλαμβάνονται από τον εγκέφαλο.
Δεν θα κάνω καμιά ανάλυση αφού μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες αναλύσεις για τον ήχο: πχ ΕΔΩ : ή ΕΔΩ :……

Aναλογικός ή ψηφιακός ήχος??
Το σωστό είναι να λέμε αναλογικός ή ψηφιακός τρόπος διαχείρισης του ήχου;
  • Μια αναλογική εγγραφή αντιστοιχεί στις διακυμάνσεις πίεσης του αέρα από τον αρχικό ήχο .
  • Μια ψηφιακή καταγραφή είναι μια σειρά από δυαδικούς αριθμούς που αντιστοιχούν στις συνεχείς διακυμάνσεις του ήχου , αλλά οι αριθμοί αυτοί πρέπει να μετατραπούν σε αναλογικά σήματα, για να μπορέσουν να ακουστούν…..
Η συζήτηση analog vs. digital μαίνεται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες , και δεν υπάρχει σαφής νικητής , γιατί εξακολουθεί να είναι ακριβώς θέμα προσωπικής προτίμησης .

Ψηφιοποίηση Μουσικής ( Music Digitization)
Όλοι μας κάποτε είχαμε δίσκους βινυλίου 33-rpm και 45-rpm , μικρές κασέτες , κασέτες των 8-track ή μαγνητοταινίες (καρούλια) και πολλοί χρησιμοποιούμε ακόμα τα βινύλια.
  • Τα μαγνητόφωνα όλων των παραπάνω τύπων έχουν εξόδους line-level outputs (Στάθμη της τάξεως του 1 Volt) και άρα μπορείτε να τα συνδέσετε απ’ ευθείας στο line input του audio interface (soundcard) του computer .
  • Τα πικάπ (turntables) των δίσκων βινυλίου έχουν έξοδο Phono Level πάρα πολύ μικρή – της τάξεως του 0,01 Volt - σε σχέση με το line-level και αν συνδεθούν στο Line In της sound card θα ακούγονται ελάχιστα και με θόρυβο.
  • Περαιτέρω ανάλυση τέτοιων πικάπ και πικάπ USB σε μελλοντικό ξεχωριστό άρθρο.
Σήμερα όλα τα ανωτέρω μπορούμε , αφού τα ψηφιοποιήσουμε ,να τα ακούσουμε στο PC, στο MP3 ή άλλο media player.


Μέθοδος Ψηφιοποίησης Μουσικής από μαγνητόφωνα & Πικάπ
(επεξήγηση της φωτογραφίας)
  • Σύνδεση του Line Out των μαγνητοφώνων στο Line In ή Aux In του Stereo Receiver
  • Σύνδεση του πικάπ ( turntable) στα phono jacks του stereo receiver
  • Σύνδεση του line out του stereo receiver (ή αν δεν διαθέτει line out τότε του tape out) στο line input της sound card του PC (συνήθως το μπλε χρώματος mini-stereo jack στο πίσω μέρος της sound card). Η σύνδεση πραγματοποιείται με καλώδιο RCA σε mini stereo.
  • Μια μεσοβέζικη λύση (ανάγκης ή μηδενικού κόστους) με μέτρια αποτελέσματα - αν δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε Line out ούτε tape out - είναι η σύνδεση της out headphone jack του stereo receiver στην line input της sound card.
  • Μπορούμε βέβαια να κάνουμε την ψηφιοποίηση και χωρίς τον Stereo Receiver, απλά κάνοντας την συνδεσμολογία που δείχνεται με τις εστιγμένες γραμμές.
  • Αφού γίνουν οι ανωτέρω συνδέσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα δεκάδες software (Magic Editor, Audacity….) για να κάνετε record, edit, και save αυτών σε WAV, MP3, WMA….και άλλα formats.
  • Μερικά Software διαθέτουν και restoration features - μπορούν πχ να απομακρύνουν κάπως τους διάφορους θορύβους πχ εδώ:….. (γι αυτό καλόν είναι να καθαρίζετε τους δίσκους βινυλίου και να ξετυλίγετε μπρος-πίσω μια δυο φορές την κασέτα πριν ξεκινήσετε την ψηφιοποίηση). Βέβαια η αποθορυβοποίηση με τέτοια software δε μπορεί να κάνει θαύμα αν ο δίσκος ή η κασέτα έχει σοβαρό πρόβλημα.
  • Δείτε ένα καλό ξενόγλωσσο άρθρο για αρχεία FLAC - Free Lossless Audio Codec –– now makes it possible to download music at CD quality or better, or store your CD on computer or external storage, while saving up to 50% of the file size without losing any quality…..
  • Το αν ένα αρχείο θα ακούγεται πολύ καλύτερα, αν αντί wav, ψηφιοποιηθεί FLAC 24/192 (losslessly compressed file) είναι θέμα υποκειμενικό , θέμα αυτιού και πρωτίστως θέμα audio εξοπλισμού (η σίγουρη διαφορά είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν στο δίσκο).

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.426
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top