Πλυντήριο δίσκων Pro-ject VC-S

Μηνύματα
1.500
Reaction score
2.824
Εδώ και λίγο καιρό απέκτησα το καινούργιο πλυντήριο VC-S της Pro-ject και έκανα μερικά ενδιαφέροντα τεστ, τα οποία θεώρησα ενδιαφέρον να μοιραστώ μαζί σας, μιας και υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται με τον καθαρισμό των βινυλίων.
Πριν από αυτό, είχα το χειροκίνητο πλυντήριο SpinClean, το οποίο επέλεξα για λόγους οικονομίας αρχικά, μιας και η διαφορά τιμής σε σχέση με τα αυτόματα πλυτνήρια είναι πολύ μεγάλη (περίπου 500 ευρώ το Pro-ject σε σχέση με τα 120 ευρώ για τη βασική έκδοση του SpinClean).
Καταρχήν να σημειώσω ότι δεν είχα προηγούμενη εμπειρία από άλλα μηχανήματα, οπότε η κριτική μου θα περιοριστεί αποκλειστικά σε αυτά τα δύο.

Εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση:
Εδώ και αρκετό καιρό, ψηφιοποιούσα τα βινύλιά μου σε έναν "φίλο/γνωστό" (οι παρενθέσεις γιατί πριν από αυτό δεν τον γνώριζα τον άνθρωπο), ο οποίος απ' οτι μου έλεγε, έπλενε τους δίσκους πριν από κάθε εγγραφή με ένα πλυντήριο VPI 16.5.
Όταν πήρα αρχικά το SpinClean και μετά το Pro-ject, ξαναέπλυνα τους δίσκους πριν τους ψηφιοποιήσω (με το δικό μου σύστημα πλέον) και η διαφορά του Pro-ject με το VPI ήταν μεγάλη (υπέρ του Pro-ject), αλλά επειδή δεν ήμουν παρόν για να δω πως και εάν τελικά καθάριζε τους δίσκους με το VPI, δε μπορώ να παραθέσω συγκριτικά για τα δύο πλυντήρια γιατί θα ήταν άδικο.
Προσωπικά δε νομίζω ότι το Pro-ject καθαρίζει καλύτερα (τόσο τουλάχιστον όσο διαπίστωσα από τους δίσκους μου που καθαρίστηκαν και από τα δύο) από το VPI, αλλά όπως είπα αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να αποδείξω.

Στο θέμα μας τώρα, αξίζει ή όχι να επενδύσει κανείς σε ένα αυτόματο πλυντήριο όπως το Pro-ject VC-S σε σχέση με ένα πολύ φθηνότερο χειροκίνητο όπως είναι το SpinClean ?
Η προσωπική μου άποψη είναι πως αξίζει και με το παραπάνω, μιας και η διαφορά (όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας) στο αποτέλεσμα είναι σημαντική, πέρα από την πρακτική πλευρά του θέματος. Δηλαδή, με το SpinClean έπρεπε να κάνω batch processing, δηλαδή να καθαρίζω κάθε φορά καμιά 30αριά τουλάχιστον δίσκους σχεδόν μαζί (γιατί το υγρό διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε διάστημα το πολύ μίας εβδομάδας, μετά πρέπει να ξαναφτιάξεις καινούργιο), πράγμα το οποίο είναι κουραστικό και δεν είναι πάντα εφικτό.

Φυσικά και ο χρόνος καθαρισμού είναι σημαντικά μεγαλύτερος με το SpinClean (προετοιμασία διαλύματος, χειροκίνητο γύρισμα του δίσκου αρκετές φορές, σκούπισμα με τα πανιά και μόλις τελείωνε ο καθαρισμός πλύσιμο των βουρτσών και στέγνωμα μέχρι το επόμενο session), για κάποιον δηλαδή που έχει μεγάλη δισκοθήκη είναι θέμα...

Επίσης, παρ' όλο που στις οδηγίες του SpinClean αναφέρει ότι ο κάθε δίσκος αρκεί να γυρίσει 3 φορές αριστερόστροφα και 3 φορές δεξιόστροφα, εγώ για καλύτερο καθάρισμα τους γυρνούσα 5-6 φορές σε κάθε κατεύθυνση. Επιπλέον, μετά από κάθε καθάρισμα τοποθετούσα τους δίσκους σε κανούργιες αντιστατικές θήκες και κάθε φορά πριν από την ψηφιοποίηση τους "πυροβολούσα" με το Milty Zerosta 3, επιπλέον πέρασμα με αντιστατικό βουρτσάκι με ίνες άνθρακα πάνω στο πλατώ και καθάρισμα της βελόνας με υγρό βουρτσάκι.

- Tο πρώτο δείγμα (Sample 1), είναι από ένα κομμάτι των Styx, από έναν δίσκο που αγόρασα από εξωτερικό και δεν είχα ξαναπαίξει. Αρχικά "πυροβολήθηκε" με το Zerostat, περάστηκε με το βουρτσάκι με τις ίνες άνθρακα και καθαρίστηκε η βελόνα του πικάπ. Κατόπιν, πλύθηκε με το Pro-ject, επαναλήφθηκε η παραπάνω διαδικασία και έγινε ξανά η εγγραφή. Απλά είναι ένα πριν και μετά από ένα καθάρισμα με το Pro-ject, η διαφορά πιστεύω είναι εντυπωσιακή !

- Τα υπόλοιπα δύο δείγματα (Sample 2, Sample 3) είναι από κομμάτια των Pink Floyd και Dire Straits αντίστοιχα. Πρόκειται για δίσκους σφαγισμένους (καινούργιους), οι οποίοι αρχικά καθαρίστηκαν με το SpinClean (με όλη τη διαδικασία που αναφέρω παραπάνω) και κατόπιν πλύθηκαν με το Pro-ject. Η διαφορά είναι σημαντική και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η διαφορά στην τιμή έχει ουσιαστικό λόγο και δεν είναι απλά marketing.

Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να κάνουμε συγκριτικά και με άλλα πλυντήρια της αγοράς που κινούνται στα ίδια περίπου χρήματα (Okki Nokki, Moth, Vpi, Nitty Gritty κλπ), αλλά και με ακριβότερες υλοποιήσεις, θα βγάζαμε ενδιαφέροντα πιστεύω συμπεράσματα...

Ελπίζω να μην σας κούρασα, περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις, σχόλια και γνώμες...

Τα αρχεία μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ
https://mega.nz/#!jhYEnSpZ!TrcFhd22Rfe8vUseERhBDT6v5MWbLy8YwF4PBeNlD7U
https://mega.nz/#!HtpCSSrZ!lG6Qz1mV1SXbTjyqbMG0jK94Ts8ETeMghFJ76GprR5w
https://mega.nz/#!XlBhlYBD!alr4FbPnGj7ciX8nFGVJ4o-fQs9H1xXHrWw3EvP9atQ
https://mega.nz/#!Ko4mmT7T!MuGqDTvRmFEfW6Uq3qM378KfO5C7Efp4geqjdzWk30A
https://mega.nz/#!3gBwgRrZ!W1ffVv8xSu4_OYRuu_3wao1LbKfERYstuU9yhIepTR8
https://mega.nz/#!HpIVUQZa!549I8aP2OxudDjabsnhQbfHeQpg4J2N9qWN4e-Og0Ro
 
Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.963
Reaction score
20.483
Ωραίος! Ευχαριστούμε! Θα κατεβάσω τα αρχεία και θα γράψω τις εντυπώσεις μου. Το πλυντήριο της Pro-ject έχει λίγο καιρό που το έχω στα υπόψιν.
 

Μηνύματα
1.500
Reaction score
2.824
Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα link ή μου φαίνεται ?
 





wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.963
Reaction score
20.483
Πάντως, τα links στο post #6, δεν φαίνεται να δουλεύουν.
 


Μηνύματα
1.500
Reaction score
2.824
Οι σύνδεσμοι του Dropbox πρέπει να δουλεύουν όλοι κανονικά....
 

Μηνύματα
16
Reaction score
4
γυρίζει ανάποδα της φοράς του ρολογιού όταν απλώνεις το υγρό, ή μόνο κατά την απορρόφηση ;
 

Μηνύματα
1.500
Reaction score
2.824
γυρίζει ανάποδα της φοράς του ρολογιού όταν απλώνεις το υγρό, ή μόνο κατά την απορρόφηση ;
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά δεν είχα δει το ποστ.
Ναι, γυρνάει ανάποδα και όταν απλώνεις το υγρό, βασικά έχει ξεχωριστό διακόπτη που σου επιτρέπει να γυρνάς το δίσκο αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα όποτε θελήσεις...
 

Μηνύματα
16
Reaction score
4
Ευχαριστώ για την πληροφορία,
έχω διαβάσει πάντως πoλλοί προτιμούν να μην χρησιμοποιούν την αντίστροφη φορά καθώς έτσι οι βρωμιές μπαίνουν πιο μέσα στο αυλάκι, ενώ άλλοι (βλέπε VPI) το θεωρούν προσόν για τα μοντέλα που το υποστηρίζουν (17F)
Θα ψάξω για περισσότερες λεπτομέρειες για την κοπή των δίσκων, για να καταλάβω αν πρόκειται για υπερβολή
 


Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.334
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top