Πως ξεκινήσαμε να ακούμε μουσική

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.438
Reaction score
50.515
- εδώ θα ήθελα να επικεντρωθούμε στα πρώτα μας βήματα , ή δυνατόν και στην πρώτη μας εμπειρία

- είμαστε περίπου στα τέλη του 1974 , χειμώνας και 6η δημοτικού , όταν στο σχολικό ακούγεται το ''ο ποιο καλός τραγουδιστής'' , από τον Κώστα Τουρνά . . . μένω κάγκελο , ξαφνικά αγαπάω τα πάντα , και τα θέλω όλα

- στο σπίτι είχαμε ένα ολοκληρωμένο hi-fi Philips , αλλά η μόνη μουσική παιδία που είχα , ήταν ΕΙΡΤ , ΥΕΝΕΔ , ραδιόφωνο την Μ. Εβδομάδα και κανά δημοτικό

- αμέσως μετά αγοράζω από Αφοι Λαμπρόπουλοι , το the dark side of the moon ,( λόγω εξώφυλλου ) , και το led zeppelin 4 λόγω stairway to heaven ( είχα ήδη αρχίσει να ακούω Γιάννη Πετρίδη , κάτι που συνεχίζω ακόμα ) , τον Τουρνά τον βρήκα αργότερα

. . . έκτοτε , μια ζωή μουσική
 

ika

News
Μηνύματα
13.938
Reaction score
12.941
Κάπου μέσα στο 1975.
Ο πατέρας μου είχε ένα μαγνητόφωνο TELEFUNKEN, αλλά δεν με συγκινούσε γιατί έπρεπε να γράφεις ταινίες σε δισκάδικα και δεν ήταν και τόσο εύκολο τότε.
Όπως εκ των υστέρων έμαθα, για να μην αρχίσω να πηγαίνω σε μπιλιαρδάδικα, άλλά μάλλον το ήθελε και ο ίδιος πιο πολύ, μου πήρε το πρώτο σύστημα:
1. πικάπ ELAC
2. ROTEL ενισχυτή
3. κασσετόφωνο SHARP
4. RANK DOMUS ηχεία.

Από εκεί και μετά, άρχισε ο κατήφορος.........
Πρώτος δίσκος JOHN KEATING - SPACE EXPERIANCE
 

Μηνύματα
6.906
Reaction score
5.786
1980 ειμουν στο δημοτικο και στο σπιτι υπηρχε ενα φορητο ραδιοφωνο οπου επαιζε μονο λαικα οταν ηταν ο πατερας μου στο σπιτι. Η μητερα μου ακουγε rock n roll την υπολοιπη ημερα απο εναν σταθμο που δεν θυμαμαι.

Εκεινη την εποχη στο πανω σπιτι οπου εμενε η αδερφη της μητερας μου,ο ξαδερφος μου αγορασε με τον πρωτο του μισθο σε ηλικια 19 ετων περιπου εναν ραδιοενισχυτη με πικαπ Toshiba.
Tα ακουσματα του Queen,Doors,Led Zeppelin.Οποτε ακουγε μουσικη του εκανα παρεα!
Το 1983 στο γυμνασιο μου πηρε ο πατερας μου ενα φορητο Sanyo M9830K Radio Casette Japan 80's.

s-l1600.jpg


Mε το χαρτιλικι του παπου,μαζεψα και πηρα την πρωτη μου κασετα των ACDC For those about to rock.
Mε το φορητο αυτο την εβγαλα μεχρι το 1989,οπου αγορασα το πρωτο μου στερεοφωνικο σε κομματια.Ραδιοενισχυτη,κασετοφωνο,ηχεια Τechnics.

Aπο εκει και περα αρχισε η κατρακυλα στην Μetal μουσικη μεχρι τωρα,και στην αλλαγη πολλων μηχανηματων.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.438
Reaction score
50.515
ika. . . Από εκεί και μετά, άρχισε ο κατήφορος.........

Γίάννης. . . Aπο εκει και περα αρχισε η κατρακυλα στην Μetal μουσικη μεχρι τωρα . . .




- γιατί τα λέτε αυτά ; νομίζω πως το χόμπυ μας είναι ''ανεβαστικό''
 


ika

News
Μηνύματα
13.938
Reaction score
12.941
Αγαπητέ Mr Spock, "κατήφορος" με την καλή έννοια, γιατί μετά αρχίζουν και οι αλλαγές μηχανημάτων που δεν έχουν τέλος......
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.438
Reaction score
50.515

Μηνύματα
502
Reaction score
247
Το 1977 αγόρασα το Sad Wings of Destiny από ένα δισκάδικο στον Πειραιά, στη Σωτήρος, για να το ακούσουμε με ένα φίλο που είχε πικάπ.
Έτσι στην τύχη, γιατί μουσική άκουγα από το 74-75 στο σπίτι σε ραδιάκι και το 1977,ενώ, λίγο πριν αγοράσω το δίσκο, είχαμε αγοράσει στο σπίτι ένα στερεοφωνικο ραδιοκασσετόφωνο Sanyo, το οποίο χρησιμοποιιείτο κυρίως από εμένα για ράδιο κι εγγραφές σε κασέττες, από το ράδιο ή με το μικρόφωνό του από άλλα κασεττόφωνα σε ανηχοικές συνθήκες (το βράδυ σε δωμάτιο κλειστό και τα δύο κασεττόφωνα κοντά το ένα στο άλλο, για να μην ενοχλούμε τους υπολοίπους).
Γύρω στο 1982 αγοράσαμε το πρώτο hi-fi σύστημα, Dual 505/Luxman L230/Aiwa AD3150/Kef Karina, με δίσκους πια κι όχι ραδιάκι ή κασέττα.
 

Μηνύματα
4.876
Reaction score
25.847

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.438
Reaction score
50.515
. . . πασχίζοντας να ηχογραφίσω κάποια κομμάτια από το ράδιο . . .
- καλημέρα , και ποια ήταν αυτά τα πρώτα κομμάτια ;
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.110
Reaction score
18.812
Δεν θυμαμαι πιο πριν αλλα το 1979 - 80 πρεπει να ηταν... ακουσα σε ενα μονοφωνικο Silver ραδιοκασετοφωνο που ειχαμε αυτο...
Μετα απο 1-2 χρονια αφου επρηξα τον πατερα μου πηραμε κατι σαν κι αυτο...
https://www.google.gr/search?q=Pana...ved=0ahUKEwjtk5z54YTNAhWmCsAKHTgaC0gQ_AUIBygB
Οταν τελειωσα μαζι του (καθως ηταν περιοδος πειραματισμων και με κατσαβιδια) μετα απο λιγα χρονια..... (κρατησε πολυ το αθεοφοβο) πεταξα οτι απεμεινε... και πηρα το 1980 με το μισθο μου πια, SU 810 ενισχυτη μαζι με ενα απλο πικαπ, ραδιοφωνο, διπλο deck και ηχεια, ολα Technics... Αυτη η 15ετια, 20ετια εως το '88 περιπου ηταν η εποχη που εμαθα απο deep purple, iron maiden, black sabbath, joy division, sex pistols, μεχρι bonnie tyler, duran duran, και οτι αλλο φανταζεστε... Περιεργα αυτα τα 80's... Επισης οι γειτονες εμαθαν πως δεν ημουν τοσο ''γλυκουλης'' οσο νομιζαν αρχικα...χαχαχ... Οι πρωτοι μου δισκοι αγοραστηκαν τυχαια απο ενα φιλο του πατερα μου που τους ειχε απο Αμερικη... Νομιζω ειχα παρει μαζι με αλλους deep purple, supertramp, peter frampton, chic.. χαχαχ.. 1-2 κομματια beetles, stepenwolf... Πολλους απο αυτους τους εχασα καθως τους κουβαλουσα σε παρτυ κλπ...Αυτα...
 
Last edited:




Μηνύματα
409
Reaction score
438
Πεμπτη δημοτικου 1975. Εταιρικο δωρο στα παιδια . Φορητο πικαπ και ενας δισκος.
The Τymes - Trustmakers

Τον εχω ακομα .
Αν και ειχε μεσα το χιτ Miss Grace λογω ηλικιας μου αρεσε το πιο θορυβωδες Someway, Somehow I'm Keeping You
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.990
Reaction score
8.042
Κάπου στα μέσα του 60 (65-66 δηλαδή), ο μόνος τρόπος για να ακούσω μουσική ήταν ένα τρανζιστοράκι με am που έπιανε 2 - 3 σταθμούς. Ο καλύτερος για μένα ήταν το δεύτερο πρόγραμμα και μάλιστα μια καθημερινή απογευματινή εκπομπή διάρκειας κάπου 30 λεπτών που παρουσίαζε τις νέες κυκλοφορίες. με αυτό πρωτοάκουσα τους war, τους temtations τους beatles κλπ. Από 30sec έως 1 min κάθε νέο κομμάτι.
Υπήρχε στο σπίτι και ένα παλιό γραμμόφωνο το οποίο δεν λειτουργούσε, (παροπλισμένο δηλαδή). Όμως διέθετε έναν υποτυπώδη ενισχυτή για μια δεύτερη είσοδο εκτός αυτής του πικάπ. Υπήρχε και ένα μεγάφωνο ταλαιπωρημένο προελεύσεως από αυτοκίνητο εκείνης της εποχής.
Ευκαιρία λοιπόν για πειραματισμούς από το περίεργο μιαλουδάκι μου των 10 περίπου ετών...

Ανοίγοντας το τρανζίστορ και με την βοήθεια ενός απλού καλωδίου, κατάφερα να το συνδέσω με το ενισχυτή, κατόπιν σενέδεσα και το μεγαφωνάκι και έτσι πέτυχα λίγο καλύτερο ήχο από αυτόν του απλού μου τρανζίστορ. Όμως το μεγάφωνο ευρίσκετο ελεύθερο στον αέρα και έτσι δεν είχε όπως είναι φυσικό καθόλου μπάσο... Ψάχνοντας λοιπόν από εδώ κει από εκεί, πρόσεξα ότι όταν υπάρχει κλειστός χώρος, ο ήχος μεταμορφώνεται (τυχαία πλησίασα το μεγάφωνο σε ένα ανοικτό ντουλάπι). Έτσι άρχισε να με βασανίζει η εύρεση τρόπου βελτίωσης της παραπάνω κατάστασης. Και πράγματι βρέθηκε λύση.... Ένα παλιό κομοδίνο, μια τρύπα στην πόρτα για τοποθέτηση του μεγαφώνου, και έτσι έφτιαξα το Πρώτο Μου Ηχείο.. Χωρίς υπόδειγμα, χωρίς κάποιον μπούσουλα. Απλώς δούλεψε η περιέργεια και η φαντασία ενός 10χρονου αγοριού.

Κάτι έχω ξαναγράψει εδώ μέσα σχετικά με το θέμα βέβαια αλλά νομίζω ότι αξίζει να το ξανα αναφέρω για να δείξω την αδυναμία που έχω για την μεγάλη, την μεγαλύτερη πιστεύω των τεχνών, την μουσική.
 
Last edited:


Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.990
Reaction score
8.042
ika. . . Από εκεί και μετά, άρχισε ο κατήφορος.........

Γίάννης. . . Aπο εκει και περα αρχισε η κατρακυλα στην Μetal μουσικη μεχρι τωρα . . .




- γιατί τα λέτε αυτά ; νομίζω πως το χόμπυ μας είναι ''ανεβαστικό''
από το 1965 έως 2013-2014 ψαχνόμουν. Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι με καλύπτει πλέον αυτό που ακούω!
Αν και έχω αλλάξει και σε αυτό το διάστημα κάτι από την αλυσίδα (πχ marantz sr7009), οι βασικές χροιές παραμένουν (ακόμη και ο 7009 δηλαδή έχει απενεργοποιημένες τις περισσότερες από τις παραμετροποιήσεις του).

μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια... ξέρετε ασφαλώς την αιτία....:);)
 
Last edited:

Μηνύματα
238
Reaction score
19
Ξεκίνησα με ένα Grundig KS680U



Ήμουν 5 περίπου απ' ότι μου λένε (~1980). Οι γονείς μου άκουγαν σχεδόν τα πάντα Ελληνικά & ξένα... ήμουν πολύ τυχαιρός.... Από πίσω κι εγώ, ska sou sou, barry white, john lennon, Βαγγέλη Γερμανό, Πάριο τα πάντα.... Σκαμπό από κάτω (δεν έφτανα), αλλαγή δίσκων και παμε.... Τι απίστευτο μηχάνημα... τι ήχος ήταν αυτός. Τι εταιρειάρα ήταν αυτή. Ακόμα δεν το έχω ξεπεράσει μετά από 35 χρόνια, still in love with it... και δυστυχώς είναι εκτός λειτουργίας... Τελευταία φορά που το άκουσα ήταν όταν ήμουν στο γυμνασιο....
 

Μηνύματα
299
Reaction score
321
Γέλασα πολύ με τα γραφόμενα του Vakis2000. Απίστευτα παρόμοια ιστορία: στην 5η δημοτικού κατέβασα από το πατάρι το ραδιοπικαπ του πατέρα μου, κατασκευής υποθέτω '68. Δεν ήξερα πως δουλεύει και για καιρό γύρναγα το πλατώ με το χέρι! Κάτι μου έλεγε πάντως, δεν είναι αυτό τη φωνή του Μπιθικώτση! Κάποτε χάλασε και η βελόνα, και άκουγα με μία σακοράφα βελόνα ανάμεσα από τα δόντια και κλειστά αυτιά. Ναι, το κεφάλι μου ως...αντηχείο και βραχίονας μαζί! Τουλάχιστον είχα μάθει να εκκινώ το μοτέρ!!! Στην πορεία αξιοποίησα την είσοδο του μονοφωνικού ενσωματωμένου ενισχυτή συνδέοντας το century κασσετόφωνο (περι το 1986). Αλλά παρά τον δυνατό ήχο έπρεπε να βρω τρόπο να αυξήσω το μπάσο του ανοιχτού πίσω ηχείου-καπακιού του πικαπ. Α, εγώ Ιάκωβε σε ξεπέρασα, απλά έστηνα το ηχειο ανάμεσα στον τοίχο και την πόρτα, την οποία ακινητοποιούσα με ένα σκαμπό. Και από πάνω ένα βιβλίο πλάτους ίσου με αυτού του ηχείου. Για καλύτερη απομόνωση. Εκεί να δεις τσακωμός με τη μάνα μου για το σκαμπό.
Μετά ήρθε το studio standard της fisher με όλα ενσωματωμένα εκτός του πικαπ. Είχε και equalizer. Μετά ήρθε και το περιοδικό Ήχος, μπας και καταλάβω τι έκανα λάθος και η συστηματάρα μου δεν με πείθει. Και έτσι ξεκίνησε η γλυκιά ταλαιπωρία που μέχρι τώρα χρωματίζει την ζωή μου/μας!
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.553
Μηνύματα
2.864.219
Members
37.929
Νεότερο μέλος
stergiosgk
Top