Το πλατό γυρίζει με 35 rpm περίπου...

Μηνύματα
15
Reaction score
9
Τα τελευταία 16 χρόνια,ακούω τα λίγα αλλά πολύτιμα για μένα βινύλια,από ένα thorens td-190.
Έπειτα από μια μικρή περίοδο απραξίας 4 μηνών περίπου,έβαλα να ακούσω ένα δίσκο.Όλα καλά μέχρι εδώ.
Στον δεύτερο δίσκο που έβαλα όμως,κάτι δεν έφτανε καλά στο αυτί μου.Πιθανολογωντας πως ίσως είμαι υπερβολικός,έβαλα χιλιοακουσμένους δίσκους να παιξουν για να μου φύγει η ιδέα.
Δυστυχώς,επαληθεύτηκε η πρωτη μου εντύπωση και με μια πρόχειρη και μπακαλιστικη μέτρηση,οι στροφές είναι περίπου 35..
Ιμάντα-είχα αγοράσει γνήσιο- έχω αλλάξει πριν από 2-3 χρονια περίπου(δεν τα πάω καλά με τις ημερομηνίες),όταν είχε αρχίσει να παρουσιάζει το ακριβώς αντίθετο σύμπτωμα.Να ξεκινάει δηλαδή αργά το πλατό και να καθυστερει να έρθει στις σωστες στροφές.
Προβληματίζομαι επίσης γιατι το πρώτο βινύλιο το έπαιξε μια χαρά(έτσι θυμάμαι τουλάχιστον) και μετά άρχισαν τα προβλήματα.
Οι ερωτήσεις μου τώρα αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει..
Να προβώ σε αγορά νέου ιμάντα,δικαιολογουνται οι αυξημένες στροφές από φθορα του ιμάντα?
Να επέμβω στο μοτερ του πικαπ?(Δεν εχει ρυθμιστή στροφών αλλά αν δεν κανω λάθος,κάπου έχω διαβασει για κάποιες βίδες κοντά στο μοτερ που μπορω να "πειράξω".Φοβάμαι όμως μην του κάνω ζημια και δεν είναι και η καλύτερη εποχή για να πληρώνω την πιθανή ατσαλοσυνη μου).
Οποιαδήποτε υπόδειξη-παρατήρηση,είναι ευπρόσδεκτη...
 

Μηνύματα
1.169
Reaction score
185
Δες εξακριβωμένα και όχι όπως λες μπακαλίστικα, αν και πόσο "τρέχει" και ψάξου στο κύκλωμα που οδηγεί το μοτέρ μήπως κάποιος πυκνωτής είναι υπεύθυνος γι αυτό. Πριν κάνεις όμως τα παραπάνω βεβαιώσου ότι ο ιμάντας είναι OK.
 

Μηνύματα
1.802
Reaction score
1.528
Χαλασμενος ιμαντας ( να εχει ανοίξει δηλαδη) και να σου γυρίσει πιο γρήγορα το πλατό δεν υπαρχει περίπτωση, το αντίθετο ναι. Μάλλον κατι άλλο συμβαίνει. Για αρχή βρες ενα στροφοσκοπικο δισκο για να δεις και να ρυθμίσεις (αν γίνεται) της στροφές του πικαπ σου στο ιδανικό.
 

Μηνύματα
15
Reaction score
9
Ναι κι εγω μάλλον αποκλείω το ενδεχόμενο να οφείλεται στον ιμάντα το πρόβλημα,γι αυτό και είπα πως τον άλλαξα όταν υπήρχε ακριβώς το αντίθετο θεμα,λιγότερες στροφές δηλαδή.
Δεν έχω τις γνώσεις για να ελέγξω τους πυκνωτές αλλά ο στροφοσκοπικός δίσκος και η ρύθμιση στροφών,είναι μάλλον ένα καλό σημείο εκκίνησης(φτάνει βέβαια να βρω εαν και από που ρυθμίζονται οι στροφές στο πικαπ μου).
 

Μηνύματα
1.169
Reaction score
185
Ειδικά τα thorens είναι πολύ περίεργα στο θέμα ιμάντα και θέλουν κυρίως το δικό τους original που έχει διαφορές από του εμπορίου όχι τόσο στο μήκος όσο στην πυκνότητα και το πλάτος. Αν έχεις βάλει original και σου κάνει αυτά τα κόλπα, ψάξε να βρεις τα alignment pots του μοτέρ ή κάποιο βιδάκι στο κάτω μέρος του πικαπ νομίζω με ένδειξη L., όλα αυτά όμως με τη βοήθεια στροβοσκόπιου. Αν έχεις ιμάντα εμπορίου μη πειράξεις τίποτα και προσπάθησε να βρεις το δικό του. Μπορεί να έχει πρόβλημα και το pulley του thorens.
Αν είσαι Αθήνα πολύ ευχαρίστως να σε βοηθήσω, αν μπορώ
 

Μηνύματα
15
Reaction score
9
Φίλε archontas,πραγματικά σε υπερευχαριστώ για την προσφορά σου να με βοηθήσεις.
Ξέρω πως ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλους μας γι αυτό και εκτιμώ ιδιαίτερα την πρόθεσή σου.
Αθήνα ειμαι(Περιστέρι πιο συγκεκριμένα),όμως σκέφτομαι να το παλέψω λίγο μόνος μου για να μην σε ταλαιπωρώ.
Αν δεν βγάλω άκρη και σε βολέψει κάποια μέρα,ίσως να του έριχνες μια ματιά...(φτάνει να μην το λερώσεις με τα σουβλάκια και τις μπύρες που θα έχει το μενου :) )

Edit:Ναι τρομάρα μου.Δε φτάνει που θέλεις να βοηθήσεις,θέλω και να έρθεις εσυ..
Εννοείται πως μπορώ να το φέρω εγω(μαζί με τα σουβλακια),απλά δεν το σκέφτηκα..
 


Μηνύματα
15
Reaction score
9
οκ..Θα προσπαθήσω μήπως το επαναφέρω μόνος μου και αν δεν τα καταφέρω,θα σου στείλω πμ.
Σ ευχαριστώ πολύ και πάλι..
 

dcure

Επαγγελματίας
Μηνύματα
761
Reaction score
349
...... μήπως επειδή είχες καιρό να ακούσεις το πλατώ σου να παίζει απολύτως σωστά αλλά εσύ να έχεις διαφορετικές προσλαμβάνουσες; Λέω τώρα.........ένα στροβοσκόπιο απλά θα σου λύσει τις απορείες!
 

Μηνύματα
15
Reaction score
9
...... μήπως επειδή είχες καιρό να ακούσεις το πλατώ σου να παίζει απολύτως σωστά αλλά εσύ να έχεις διαφορετικές προσλαμβάνουσες; Λέω τώρα.........ένα στροβοσκόπιο απλά θα σου λύσει τις απορείες!
Χμμ..δεν θέλω να είμαι απόλυτος αλλά το θεωρώ λιγάκι δύσκολο.
Η διαφορά στις στροφές,έγινε άμεσα αντιληπτή στο αυτί μου και το μπακαλίστικο μέτρημα των στροφών,την επιβεβαιώνει προς το παρόν.
Προφανώς και είναι απαραίτητη η χρήση στροβοσκοπίου για "επίσημα" αποτελέσματα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.187
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top