Έλεγχος ταχύτητας Internet με το speedtest. Ποιόν Server να προτιμούμε;

Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
Καλημέρα σε όλους.

Εδώ που βρίσκομαι ((ΒΔ Νάξος, περιοχή Φανερωμένης, κάπου 13 χλμ μακρυά από τη Χώρα και εκτός πόλης ή οικισμού) η σύνδεση ADSL (conn-x OTE-Cosmote) που έχω "καίει κάρβουνο". Αναγκάζομαι πολλές φορές να ελέγχω την ταχύτητα του Internet, μέσω του γνωστού Speedtest της OOKLA, αλλά ειδικά προσαρμοσμένο για τον ΟΤΕ (http://athens-ote.speedtest.net/), σύμφωνα πάντα με την υπόδειξη των ειδικών του ΟΤΕ/Cosmote.

Όταν μπαίνω στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με προτρέπει να επιλέξω έναν από τους δύο - διαθέσιμους - servers για να πραγματοποιηθεί το τεστ, είτε τον Recommended Server είτε τον Preferred Server. Ιδού:

speedtest_1.jpg

Αν επιλέξω τον πρώτο, παίρνω κάποια αποτελέσματα, διαφορετικά (κατά κανόνα) από το αν επιλέξω τον δεύτερο. Αν και ψυχανεμίζομαι ότι η διαφορετικότητα έχει μάλλον περισσότερο να κάνει με την αστάθεια του δικτύου (που κατά τη διάρκεια της ημέρας πότε υπερφορτώνεται και πότε επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα φορτίου, όλα με τυχαίες διακυμάνσεις). Ιδού δυο τυχαία αποτελέσματα, το πρώτο με τον Recommended και το δεύτερο με τον Preferred Server:

speedtest_2_1.jpg


speedtest_3_1.jpg

Το βασικό μου ερώτημα είναι:
Ποιόν Server να προτιμώ, προκειμένου να είμαι πιο κοντά στην αλήθεια; 'Η μήπως, δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό;

Ευχαριστώ.
-
 


Sugah

Ζαχαρούλης
Μηνύματα
1.974
Reaction score
3.326
Αν δε θέλετε να συγχίζεστε, να μην κοιτάτε κανένα από τα δυο.
Αν το χρησιμοποιείτε για να τους το δείχνετε ως μέτρο ποιότητας σύνδεσης να προτιμάτε αυτόν που σας προτείνουν.
Σε κάθε περίπτωση δε σημαίνει και πολλά πράγματα η ταχύτητα που δείχνει το speedtest με την "ταχύτητα" που αντιλαμβανόμαστε κάνοντας χρήση του internet.
Όλα τα site πλένον "σέρνονται" καθώς μέχρι να έρθουν οι διαφημίσεις, έχεις βλάστιμήσει δυο και τρεις φορές.
Το θέμα download είναι διαφορετική ιστορία ευτυχώς
 

Μηνύματα
777
Reaction score
820
Το ping πάντως είναι τραγικό και στις δύο περιπτώσεις. Θα πρότεινα να μιλήσετε με τις βλάβες μήπως μπορέσουν να κάνουν κάτι με τη γραμμή σας.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.629
Reaction score
83.112
Παναγιώτη, αυτό που πρέπει πρώτα να ελέγχεις είναι η ταχύτητα που "κλειδώνει" το router σου (μέσω του web interface). Έτσι μπορείς να υπολογίσεις τη max ταχύτητα που μπορείς να πιάσεις στην πράξη.

Μετά κάνεις το speedtest και συγκρίνεις τα αποτελέσματα. Αν είναι κοντά στις τιμές (πάντα προς τα κάτω) του router τότε είσαι εντάξει. Αν είναι αρκετά χαμηλότερα σημαίνει ότι το δίκτυο του παρόχου μέχρι τον server έχει πρόβλημα.

Ο πιο γρήγορος server φανερώνει ότι υπάρχουν λιγότερα bottlenecks στη μεταξύ σας σύνδεση. Τα bottlenecks οφείλονται ή στις κορεσμένες γραμμές, ή σε βλάβες/παλαιότητα δικτύου, ή και στα δύο.

Υ.Γ. Όπως είπε κι ο φίλος Sakkas, το ping είναι απαράδεκτο και "δείχνει" χάλια γραμμή,
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.920
Reaction score
7.992
Νέα Σμύρνη & Hol
Χωρίς τίτλο.jpg

Για δοκιμάστε και οι υπόλοιποι να δούμε που βρισκόμαστε.

Παναγιώτη, έχει αναφέρει το πρόβλημα στον πάροχο? Μήπως υπάρχει κάποια άλλη λύση δηλαδή!
 

Mufasa

Top teaser
Μηνύματα
673
Reaction score
2.149
Αν θες να μετρήσεις ταχύτητες σε βάθος χρόνου και όχι το burst της ΟΟΚLA τότε πήγαινε εδώ και δες τι ταχύτητες πιάνεις.

Προφανώς αυτό το σκάλισμα και η απορία ξεκίνησε επειδή το ίντερνετ σέρνεται και η πραγματική ερώτηση δεν αφορά το speedtest.

Βάσει αποτέλεσματος η ταχύτητα είναι απελπιστική εκτός...

αν έχουμε 2007 και εχεις πάρει 2άρι πακέτο

what-year-is-it-robin-williams.jpg

Xρήζει προσοχής από έσενα και τον πάροχο βεβαίως-βεβαίως. Μπορείς να κοιτάξεις στις ρυθμίσεις του router το Downstream Attenuation για να διαπιστώσεις το μέγιστο θεωρητικό potential της γραμμής σου.

Να καλέσεις τον πάροχο για να τον βρίσεις και να τον κατηγορήσεις. Εσύ ίσως δεν γνωρίζεις γιατί ή αν το αξίζουν αλλά αυτοί ξέρουν.

P.S. απαραίτητα να βάλεις και ένα ad blocking πρόσθετο για να γίνουν πιο λάιτ οι σελίδες
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
Εφ' όσον πρόκειται για ελληνικό νησί του 2016, το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάπου σύνδεση με RF, οπότε 200ms ping είναι κάτι αναμενόμενο.
 

Μηνύματα
777
Reaction score
820
Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα: Ανεξαρτήτως των όποιων τεχνικών προβλημάτων έχει η γραμμή (εξασθένηση σήματος, λόγος σήματος προς θόρυβο κ.λπ.), και εφόσον έχετε επιλέξει το πρόγραμμα των 4 μεγαμπίτ, ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να σας παρέχει αυτή την ταχύτητα - δλδ. το μόντεμ σας, πρέπει να κλειδώνει στα 4 μεγαμπίτ ο κόσμος να χαλάσει.

Στη δική μου περίπτωση, που μένω στην επαρχία, πολύ μακριά από το κοντινότερο dslam και με ένα τραγικό δίκτυο από πλευράς ΟΤΕ, η παραπάνω συνθήκη σπανίως τηρείται. Κάθε τόσο λοιπόν, στέλνω μια ωραιότατη επιστολή στον ΟΤΕ, με cc στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και στην ΕΕΤΤ, και μου επιστρέφουν κάποια από τα πάγια που έχω πληρώσει στο ενδιάμεσο.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.296
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top