Αλκοολούχα ποτά






Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.550
Reaction score
37.786
@Mr Spock : εχω προβληματακια στην εισοδο... απεξω με εχουν ακομα.. :/



.........ενα μπουκαλιιιιιιιιιιιιιιιι.....να φυγει ο φονοκεφαλος!!!!
 

Μηνύματα
106
Reaction score
123

Μηνύματα
106
Reaction score
123
Και αν ειναι καποιος μερακλης και ενδιαφερεται ανοιγουμε νεο thread πως φτιαχνουμε μπυρα σπιτι (diy).Εκτος lager, pilsner που δεν συμφερει
 








Μηνύματα
106
Reaction score
123
Μπυρα...Καταναλωστε υπευθηνα!

Ενας μινι οδηγος ...

1.Η μπυρα χωριζεται σε δυο κατηγοριες :Τις Ale (αφροζυμωτες (Ελληνικα)) και τις Lager (Βυθοζημωτες)

2.Το 99% των καλυτερων μπυρων στον κοσμο ειναι Ale, το οξυμορο ειναι οτι οι Lager κατεχουν το μεγαλυτερο μεριδιο της αγορας (ισως πανω απο 80%) μιας και η συγχρονη βιομηχανια (1970 μεχρι και σημερα) επενδυει σε ζυθοποιεια που παραγουν μπυρα τυπου Lager.

3.Δεν υπαρχει καλη και κακη μπυρα οσον αφορα την ασφαλεια του καταναλωτη ειναι ενα απλο αλκοολουχο ποτο που παραγεται απο βυνοποιημενο κριθαρι λυκισκο και μαγια μεσω ζυμωσης ειναι συνηθως χαμηλου περιεχομενου σε αλκοολ (στην μπυρα θεωρουμε χαμηλοβαθμη την περιεκτικοτητα απο 3,5% μεχρι και 6-6,5% και υψηλοβαθμη απο εκει και πανω σταματωντας λιγο πριν τους 15% ) .

4.Αντιθετα υπαρχει η Ευγευστη και η Αγευστη μπυρα και εχει να κανει αποκλειστικα με την εκπαιδευση του καταναλωτη να ξεχωριζει το "καλο" οπως ολα τα πραγματα στην ζωη μας .

5.Τα ειδη που υπαρχουν ειναι αρκετα και οι ονομασιες τους επηρεαζονται ειτε απο την χωρα προελευσης , την κατηγορια καταναλωτων ,των υλικων που χρησημοποιουνται η απο την εμπορικη της χρηση .Π.χ. Pilsner απο το Pils της Τσεχιας,Porter απο το ειδος μπυρας που καταναλωναν οι αχθοφοροι στα λιμανια της Αγγλιας,India Pale Ale η μπυρα που εξαγοταν απο την Αγγλια στην Ινδια για να εφοδιασει τον Αγγλικο στρατο ,American pale ale ,California common κλπ κλπ.



6.Η μπυρα καταναλωνεται "ζεστη" απο 8-12 βαθμους κελσιου με συνεπεια να ελευθερονονται ολες τις γευσεις και τα αρωματα που εχει σχεδιασει ο ζυθοποιος , επισης κατω των τεσσαρων βαθμων οι γευστικες αποληξεις της γλωσσας και του στοματος αδρανοποιουνται οποτε αν θελουμε να γευτουμε πραγματικα (ισχυει για οτιδηποτε) περιμενουμε αν η μπυρα μας ειναι παγωμενη.

7.Παστεριωμενη , Φιλτραρισμενη / Απαστεριωτη και Αφιλτραριστη
Ολες σχεδον οι εμπορικες μπυρες εισαγωγης η ενδοδιμες παστεριωνονται και φιλτραρονται για λογους σταθεροτητας ποιοτητας παραγωγης και διαρκειας .Σαφως δεν σημαινει οτι υπολοιπονται σε γευση σε σχεση με τις απαστεριωτες και αφιλτραριστες.
Η συνεχης αναπτυξη των μικροζυθοποιειων και το μκρο τους μεριδιο αγορας εβαλε ξανα παλι στο παιχνιδι την αφιλτραριστη και απαστεριωτη μπυρα (green beer) .Γευστικα οι διαφορες ειναι μικρες και εχουν να κανουν με την "φρεσκαδα"που παρεχεται στον τελικο καταναλωτη.Τεχνικα θελει φροντιδα και προδερμ αν αγοραζουμε τετοιου τυπου μπυρα ,καλο θα ειναι να προσεχουμε τον χωρο στον οποιο διανεμεται να ειναι σκιερος και δροσερος (αν διατηρειται σε ψυγειο ακομα καλυτερα) και την ημερομηνια ληξης αν δεν τηρουνται ολα τα προηγουμενα καλο ειναι να κοιταξουμε αλλο καταστημα και αυτο γιατι η μαγια που περιεχεται υπο ιδανικες συνθηκες θα αλοιωσει το περιεχομενο .Υπαρχει σχετικη κινηση στην Ελλαδα απο τα μικροζυθοποιεια που παραγουν τετοιου τυπου μπυρας να υποχρεωνεται το σημειο πωλησης να διατηρει τα προιοντα σε ψυγειο.

8.Υγεια και καταναλωση ...Υπαρχουν πολλες μελετες για την καταναλωση κρασιου που γινεται λογος για καποια ωφελημα συστατικα για καλη υγεια ,αλλες τοσες υπαρχουν για την μπυρα.Αν δεν υπερβαινουμε τα ποσοστα ημερισιας καταναλωσης που εχουν θεσπιστει για την προσληψη αλκοολ ειναι ενα ωφελημο ποτο .

9.Οι γευσεις και τα αρωματα που θα συνατησουμε...
Σαν γενικο γνωρισμα εχουμε την γευση των δημητριακων και των παραγωγων τους (σιταρι ,ψωμι κλπ)
Στις σκουροχρωμες συνανταμε περισοτερες "καβουρντισμενες" γευσεις ,σοκολατα, βανιλια ,κοκκινα φρουτα ,σταφιδα καραμελα,καφε.
Στις ανοικτοχρωμες επειδη ειναι λευκος καμβας που επιτρεπει τα διαφορα ειδη λυκισκου να φανουν συνανταμε συνηθως αχνα δημητριακα ,ψωμι,καραμελα,και εντονα αρωματα και γευσεις εσπεριδοειδων,φρουτων,ρετσινιου,ανθων.

11.Αφρος ...Δεν ειναι ενδειξη καλης μπυρας ,αναλογα με τα υλικα που εχουν χρησημοποιηθει και την περιεκτηκοτητα σε διοξειδιο ο αφρος ειναι παχυς η αδυναμος διατηρειται η χανεται γρηγορα (π.χ.οι Αγγλικες μπυρες με σχεδον μηδενικο διοξειδιο δεν κρατανε αφρο αλλα καποιες εχουν τρομακτικες γευσεις και αρωματα).

12.Βαρελι η μπουκαλι ?
Μπουκαλι ,ειδηκα σε μερη που δεν εχουν καταναλωση η παραγγειλαμε κατι που δεν εχει καταναλωση υπαρχει μεγαλη περιπτωση να πιουμε ακομα και χαλασμενη μπυρα .Βαρελι προτιμαμε μονο αν ξερουμε οτι το καταστημα καθαριζει τακτικα τα συστηματα του και εχει καταναλωση.Τεχνικα αν ολα ειναι καλα δεν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα απλα αλλαζει ο τροπος αποθηκευσης (περα απο τις παραδοσιακες Real Ale που θα βρειτε μαλλον μονο στην Αγγλια).

13.Παλαιωση ,ημερομηνια ληξης ...
Καλο ειναι να μην καταναλωνουμε μπυρα με περασμενη ημερομηνια ληξης .Εξαιρεση αποτελουν μπυρες με υψηλο αλκοολ (πανω απο 8% )που λογω υψηλης περιεκτικοτητας σε αλκοολ μπορουν να συντηρηθουν φυσικα, ορισμενες επιδεχονται και παλαιωση αλλα οχι οπως τα κρασια μια καλη Βελγικη με υψηλο αλκοολ μπορει να μας εκπληξει ευχαριστα μετα απο 1-2 χρονια.Εξαιρουνται οι Lambic που ειναι το μονο ειδος που παραγεται και απαιτει παλαιωση ακολουθωντας τα προτυπα του κρασιου .

Αυτα....
 

m1ts0s

News poster
Editor
Μηνύματα
2.331
Reaction score
3.635
Καλύτερες μπύρες σύμφωνα με beeardvocate οι ale? Ίσως είναι πιο εντυπωσιακές στην αρχή, αλλά στην πορεία κουράζουν. Οι καλές φρέσκες lager πάντα μου άρεσαν παραπάνω εμένα προσωπικά.
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.442
Reaction score
50.535
- άψογος niktsel

- ως προς το [5] , νόμιζα πως άλλες είναι οι pilsner και άλλες οι lager , οπότε αυτό δεν ισχύει , για το ότι όμως γενικά οι πρώτες είναι ποιο πικρές από τις δεύτερες υπάρχει κάποια εξήγηση ;

- ως προς το [8] , οι ενστάσεις που έχουν κάποιοι ιατροί και φίλοι είναι ως προς το γεγονός ότι λόγω σύστασής της δεσμεύει το αλκοόλ για περισσότερο διάστημα στον οργανισμό μας , και ότι περιέχει κάποια ( κακά ) μεταλλικά στοιχεία τα οποία επίσης επικάθονται στο σώμα μας

- ξέρεις κάτι γ΄ αυτά ;
 

Μηνύματα
106
Reaction score
123
Καλύτερες μπύρες σύμφωνα με beeardvocate οι ale? Ίσως είναι πιο εντυπωσιακές στην αρχή, αλλά στην πορεία κουράζουν. Οι καλές φρέσκες lager πάντα μου άρεσαν παραπάνω εμένα προσωπικά.
Αναλογα τι ζητας και σου αρεσει.Εμενα ας πουμε δεν με τρελαινουν οι Αμερικανικες που ειναι σε φαση hype αλλα καποιες ειναι κορυφαιες.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.183
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top