Τι ξύλα καίτε στο τζάκι; + Αντλίες θερμότητας

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.337
Reaction score
125.263
Και μέσα στην Θεσσαλονικη είναι μεγάλο το πρόβλημα.
Μόλις πιάσουν κρύα, βρωμαει καμμένο λάστιχο σε συνδυασμό με κάρβουνο, όλο το κέντρο.
Όταν στο πρακτικερ και στα συνοικιακά μαγαζάκια πουλάν ξυλοσομπες με 70€, κι ο κόσμος βογγαει οικονομικά, αυτά θα είναι τα αποτελέσματα..

Κατάντησαν τον φτωχό έλληνα σα τους γυφτους που μαζεύονται γύρω από ένα βαρέλι και καίνε λάστιχα αυτοκινήτων μέσα.. κόβουν και κάνα δέντρο από όπου βρούν, κι όλα καλά.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.337
Reaction score
125.263
Άσε που με τα €2500+ κασετίνα μονο (ούτε εγκατάσταση ούτε καπναγωγος ούτε επένδυση , Καλά κρασα) μιλάμε για αντίστοιχο κόστος αντλία θερμότητας Hitachi που ακόμα και μηδενικές θερμοκρασίες κοστίζει λιγότερο τόσο στον χρήστη όσο και στο περιβάλλον
Επί της ουσίας, δεν έχεις και τόσο άδικο φίλε μου.

Η πιο οικονομική και ταυτόχρονα εύχρηστη θέρμανση είναι οι αντλίες θερμότητας και τα μεγάλα Κλιματιστικά.

Όμως και το ξύλο (αντικειμενικά), σε οικονομοτεχνικό επίπεδο ακολουθεί στενά, και σε χώρες που έχουν γερά κρύα, το ξύλο έχει αποδείξει την αξία του.

Φυσικά, η σωστή εγκατάσταση για καύση ξύλου (ή μπριγκετας και πελλετ) δεν είναι ιδιαίτερα φτηνή, όπως φτηνή δεν είναι και η επιλογή της αντλίας θερμότητας. Σε αυτό το επίπεδο, η επιβάρυνση για το περιβάλλον δεν διαφέρει ιδιαίτερα.

Η επιλογή όμως του τζακιού, γίνεται και για λόγους αισθητικής, καθώς πέραν της θέρμανσης, προσφέρει και μία αδιαμφισβήτητη ομορφιά στο χώρο.

Όσον αφορά το θέμα της ευκολίας, σε ένα σωστό ενεργειακό τζάκι, το να ρίχνεις ένα κούτσουρο κάθε 2 ώρες, μάλλον απόλαυση είναι, παρά μπελάς. ;)

Η απομάκρυνση της στάχτης μία φορά την βδομάδα με τη σκούπα για στάχτη, είναι επίσης διαδικασία πολύ χαλαρή για να θεωρείται μπελάς. Μπελάς είναι να καθαρίσεις ένα σπίτι με ηλεκτρική σκούπα, όχι το τζάκι! ;)

Φυσικά και τα κλιματιστικά έχουν την απαίτησή τους για καθαρισμό και συντήρηση, όπως και οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης. Και βλάβες υπάρχουν, και διάφορα μπερδέματα.

Προσωπικά έχω ζήσει αρκετή ταλαιπωρία με βλάβες από κλιματιστικά, και μάλιστα μεγάλες μονάδες της κορυφαίας daikin.

Και η φασαρία τους είναι ένα θέμα ακόμα.

Αντιθέτως, το τζάκι μου δεν βγάζει προβλήματα, δουλεύει χωρίς ανεμιστήρια, άρα εντελώς αθόρυβα, δε καπνίζει, δε κλάνει, δε βήχει, δε το νοιάζουν διακοπές ρεύματος (δε θέλει ρεύμα), είναι πολύ οικονομικό στην κατανάλωση, και ομορφαίνει το σαλόνι μου. ;)
 

Μηνύματα
272
Reaction score
92
Αντιθέτως, το τζάκι μου δεν βγάζει προβλήματα, δουλεύει χωρίς ανεμιστήρια, άρα εντελώς αθόρυβα, δε καπνίζει, δε κλάνει, δε βήχει, δε το νοιάζουν διακοπές ρεύματος (δε θέλει ρεύμα), είναι πολύ οικονομικό στην κατανάλωση, και ομορφαίνει το σαλόνι μου. ;)
Έχει τόσο εξελιγμένα τζάκια??? :tongue:
 

Μηνύματα
14.975
Reaction score
20.642
τα βλέπεις , τα βλέπεις , τα βλέπεις;

το γύρισαμε στο συναίσθημα μετα πδφιου βεβαίως βεβαίως.
εντωμεταξύ αυτο το ομορφαίνει το σαλόνι μου , μου θυμίζει αποστροφή απο αστερίξ (οβελίξ και σια , στο μεταφρασμένο) που αποφασιζουν οι ρωμαιοι να πουλησουν τα μενιρ (ο κοσμος αγοαράζει α) οτι ειναι χρησιμο, β) οτι ειναι πρακτικο ... δ) οτι κανει τον γειτονα να ζηλέψει =======> ε) οτι ομορφαινει το σαλονι του κωσταυτια)

δεν εχω καποιο συγκεκριμενο θέμα με την καύση ξύλου υπο προυποθέσεις (πχ εχεις ελιές τις κλάδεψες σου μείναν 2 τονοι ξύλα ===> εννοείται θα τα κάψεις) αλλά τεχνοοικονομικά/οικολογικά δεν είναι η κορυφαία λύση στη θέρμανση.

προφανώς σε συνθήκες κάτω του 0 οι αντλίες θερμότητας και τα κλιματιστικά γίνονται μη αποδοτικά και τείνουν να γίνουν αερόθερμα/ηλεκτρολέβητες (βέβαια αν δε ζείς Φλώρινα και έχεις απλά 5-6 μέρες κάτω απο -5 το χρόνο κατα μέσο όρο η περίοδος θέρμανσης θα σου βγεί οικονομική.
απο κεί και πέρα η καύση στην καθαρότερη μορφή της ειναι τα αέρια καύσιμα ( που παρεπιπτώντως φέτος στην τιμή που θα πωληθούν είναι σχεδόν τσάμπα , 4-5 με 4.8 λεπτα η κιλοβατώρα) και μετά έπονται τα υπόλοιπα.

επίσης υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ξυλολεβήτων με ανεστραμένη φλόγα και 3 διαδρομές , με ανεμιστήρα και ρύθμιση αέρα καύσης (στοιχειομετρικη - το κατα δύναμην- καύση , υψηλές θερμοκρασίες κλπ) που τους φορτώνεις ημερισίως και ασχολείσαι μαζί τους μονο μια φορά για να μαζέψεις τέφρα και να συμπληρώσεις ξύλα. αυτοί όμως θέλουν λεβητοστάσιο και σώματα (δεν ομορφαίνουν σαλόνι)
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.793
Reaction score
11.034
Για καποιον που εχει βαλει πριν πεντε χρονια λεβητα πετρελαίου (με το αντίστοιχο κοστος), συμφερει αλλαγη σε αντλία θερμότητας; Περίπου σε ποσα χρονια γίνεται η απόσβεση;
 

Μηνύματα
162
Reaction score
8
δεν εχω καποιο συγκεκριμενο θέμα με την καύση ξύλου υπο προυποθέσεις (πχ εχεις ελιές τις κλάδεψες σου μείναν 2 τονοι ξύλα ===> εννοείται θα τα κάψεις) αλλά τεχνοοικονομικά/οικολογικά δεν είναι η κορυφαία λύση στη θέρμανση.

Μην αποενοχοποιούμε και την καύση του πετρελαίου από τις περιβαντολογικές επιπτώσεις , ακόμα και σε σύγκριση με την καύση στεγνού ξύλου από ένα ενεργειακό τζάκι.
 

Μηνύματα
14.975
Reaction score
20.642
Για καποιον που εχει βαλει πριν πεντε χρονια λεβητα πετρελαίου (με το αντίστοιχο κοστος), συμφερει αλλαγη σε αντλία θερμότητας; Περίπου σε ποσα χρονια γίνεται η απόσβεση;
αναλογα την περιοχη (κλιμα) και το ποσο σωστα θα διαστασιολογηθει η αντλια (τυχουσα υπερδιαστασιολογηση μπορει να στειλει την αποσβεση στο απειρο) και αναλογα την σχετικη τιμη πετρελαιου / kwh ρευματος και επισης αναλογα την οποια υπερδιαστασιολογηση στα σωματα (συνηθες φαινομενο στα παλιοτερα σπιτια - ευεγερτικο στην περιπτωση αυτη ομως ωστε να δουλευει η αντλια σε χαμηλες θερμοκρασιες νερου) , αυτη τη στιγμη τουλαχιστον 4-5 χρονια.

αλλα δυστυχως θελει μελετη κατα περιπτωση για να απαντηθει.
οι πολυ χαμηλες εξωτερικες θερμοκρασιες, οι υψηλες θερμοκρασιες νερου και η μεγαλη συνολικη ισχυς δρουν αρνητικα στον βαθμο αποδοσης (τα πρωτα δυο) και στην κλιμακα χρεώσης (το τελευταιο)

επισης ο λεβητας απο τη στιγμη που ειναι 5ετιας αν εινια σωστα συντηρημενος και καθαρος , αν δεν χρησιμοποιειται για ζεστο νερο χρησης on demand (οχι αν απλα ειναι συνεδεμενος σε ενα δοχειο ζεστου νερου , εκει δεν υπαρχει θεμα . αν εχει ομως εσωετικο εναλλακτη και καθε φορα που ζητας νερο κανει εναυση τοτε ειναι θεμα λιγων εβδομαδων να βρωμισει και αν πεσει η αποδοση του) και αν εχει εγκατεστημενο κυκλωμα αντισταθμισης εξωτερικης θερμοκρασιας (δηλαδη κυκλωμα που ρυθμιζει την θερμοκρασια του νερου αναλογα με την διαφορα εξωτερικης θερμοκρασιας και σημειου ρυθμισης) σε συνδιασμο με καλο "αναλογικο" κυκλοφορητη και καλο θερμοστατη μπορει να αποτελεσει σχετικα καλη λυση. γενικα καλο ειναι ο λεβητας να εχει τετοιο μεγεθος και τετοια ρυθμιση ωστε αν ειναι δυνατον να μην σβησει ποτε στο 3/4μηνο θερμανσης. υπαρχει δυστυχως το οριο στο οτι το πετρελαιο θερμανσης περιεχει θειο (εστω και χαμηλη ποσοτητα) οπου υπαγορευει αναγκαστικα ελαχιστη θερμοκρασια καυσαεριων πανω απο τους 180 βαθμους ωστε να μην συμπυκνωνετε θεικο/θειωδες/υπθειικο οξυ και τρυπησει οτι βρει. για αυτο το λογο οι λεβητες πετρελαιου δεν μπορουν να πιασουν τους βαθμους αποδοσης των λεβητων αεριου (ειτε φυσικου ειτε υγραεριου) αφου δεν υπαρχει θεμα να πεσουν αρκετα πιο κατω (και οι ανοξειδωτοι να βγαζουν συμπυκνωμα στην εξατμιση , με καυσαερια εως και 50 βαθμους)

η αντλιες θερμοτητας καλο ειναι να σχεδιαζονται εξ αρχης ωστε να συνδιαστουν ειτε με ενδοδαπεδια θερμανση ειτε με fancoils (σε αυτην την περιπτωση εκτος απο θερμανση, μπορουμε να εχουμε και δροσισμο και ανανεωση αερα (αν ειναι κοντα σε εξωτερικο τοιχο τοποθετημενα) και φιλτρανση του αερα - αν δε ειναι υπερδιαστασιολογημενα θα δουλευουν σε χαμηλη ταχυτητα ανεμιστηρα οποτε πρακτικα μη ακουστα)
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.793
Reaction score
11.034
Αναλυτικοτατος, ευχαριστώ.

Η μελετη του μηχανικού για το σπίτι μου δινει θερμικό φορτίο 20kw. Ο λεβητας πετρελαίου που εχω ειναι 33-41kw χαμηλων θερμοκρασιών, με εξ. αντισταθμιση θερμοκρασίας. Εντυπωση μου ειναι οτι ειναι υπερδιαστασιολογημενος.

Το σπίτι ειναι στην Αττική, θερμοκρασιες σπανια πεφτουν στο μηδέν και για ελάχιστες μερες. Ενδοδαπεδια θερμανση. Ζεστο νερό από ηλιακά εκτος ελαχιστων ημερών το χειμωνα. Καταναλωνω περιπου 2000 lt πετρελαίου για πέντε μηνες συνεχούς λειτουργίας.

Αν παω σε αντλία θερμότητας:
1. τι ισχύος πρέπει να ειναι;
2. τι ετησιο κοστος / καταναλωση ηλεκτρικού θα εχω για πεντε μηνες συνεχους λειτουργίας;
 

Μηνύματα
14.975
Reaction score
20.642
Χοντρά χοντρά καις κάπου 20600kwh πετρέλαιο πες με συντελεστή απόδοσης 0.92 για καλά συντηρημένο λέβητα (αν και η υπερδιαστασιολογηση πρακτικά μπορεί να τον μειώσει τον συντελεστή ) άρα στο σπίτι βάζεις κάτι λιγότερο από 18500 kwh θέρμανσης .

Στο κλίμα της Αττικής μια καλή αντλία θερμότητας θα μπορούσε να έχει cop από 3.8 και πάνω κατά μέσο όρο ίσως και πάνω από 4.5 αν μείνουμε μακρυά από το 0 σε εξωτερικές θερμοκρασίες . άρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατανάλωση θα είναι κοντά στις 4500 kwh ρεύμα .

Τώρα ανάλογα τον παροχο ρεύματος στην χειρότερη θα κοστίσει κάπου 22 λεπτά ή kwh οπότε κάτι λιγότερο από 1000 ευρώ στην ίδια περίοδο . δεν ξέρω αν για αυτές τις καταναλώσεις υπάρχει κάτι καλύτερο σε ανταγωνιστικους παροχους .

Τώρα διάσταση ακριβώς θα πρέπει να σου κάνει ο κάθε προμηθευτής που έχει τις καμπύλες απόδοσης της κάθε αντλίας . Θέλεις λοιπόν για λόγους επάρκειας να καλύψεις την ακραία περίπτωση των 0 βαθμών της Αττικής όπου λογικά σε αυτή την θερμοκρασία υπολογιστηκαν οι απώλειες θέρμανσης άρα σίγουρα θες μια ισχύ των 20kw σε συνθήκες 0 εξωτερική και 38 θερμοκρασία νερού (ή πιο σωστά στον ακριβές σημείο όπου η ενδοδαπεδια αποδιδει τα 20kw , κάπου εκεί γύρω θα είναι).

Επειδή λοιπόν η θερμοκρασία κατά μέσο όρο θα είναι αρκετά μεγαλύτερη (η εξωτερική ) θες μια αντλία που θα έχει μεγάλα cop σε σημεία λειτουργίας πχ 7 εξωτερική και νερού την θερμοκρασία που απαιτείται για να βγάλει την απαιτούμενη για 7 βαθμούς εξωτερική (αρκετά μικρότερη ) η ενδοδαπεδια (πχ 30 βαθμους). επίσης ιδανικά θέλεις αδιάκοπη λειτουργία άρα μια αντλία που όχι μόνο θα είναι τύπου inverter αλλά επιπλέον θα μπορεί να δουλέψει σε πολύ χαμηλά φορτία (25% και κάτω ιδανικα).

Επίσης θες έναν γμτ κυκλοφορητη για την ενδοδαπεδια ένα δοχείο αδράνειας και φυσικά αντιστάθμιση .

Τουτέστιν απόσβεση σε βάθος 5 ετίας και βάλε αναλογως τιμών πετρελαίου και ρεύματος. Έχεις βέβαια καλες προοπτικές λόγω ενδοδαπεδιας .

Επίσης αν αποφασίσεις να κρατήσεις τον λέβητα καβατζα θα μπορούσες να πας σε μικρότερη αντλία με καλύτερα cop που θα δουλεύει σε καλύτερες περιοχές λειτουργίας στο 90% τη περιόδου θέρμανσης και αν χρειαστεί θα παίρνει μπρος ο λέβητας 5 μέρες το χρόνο .
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.337
Reaction score
125.263
Επίσης αν αποφασίσεις να κρατήσεις τον λέβητα καβατζα θα μπορούσες να πας σε μικρότερη αντλία με καλύτερα cop που θα δουλεύει σε καλύτερες περιοχές λειτουργίας στο 90% τη περιόδου θέρμανσης και αν χρειαστεί θα παίρνει μπρος ο λέβητας 5 μέρες το χρόνο
Σοφό!
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.793
Reaction score
11.034
Χοντρά χοντρά καις κάπου 20600kwh πετρέλαιο πες με συντελεστή απόδοσης 0.92 για καλά συντηρημένο λέβητα (αν και η υπερδιαστασιολογηση πρακτικά μπορεί να τον μειώσει τον συντελεστή ) άρα στο σπίτι βάζεις κάτι λιγότερο από 18500 kwh θέρμανσης .

Στο κλίμα της Αττικής μια καλή αντλία θερμότητας θα μπορούσε να έχει cop από 3.8 και πάνω κατά μέσο όρο ίσως και πάνω από 4.5 αν μείνουμε μακρυά από το 0 σε εξωτερικές θερμοκρασίες . άρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατανάλωση θα είναι κοντά στις 4500 kwh ρεύμα .

Τώρα ανάλογα τον παροχο ρεύματος στην χειρότερη θα κοστίσει κάπου 22 λεπτά ή kwh οπότε κάτι λιγότερο από 1000 ευρώ στην ίδια περίοδο . δεν ξέρω αν για αυτές τις καταναλώσεις υπάρχει κάτι καλύτερο σε ανταγωνιστικους παροχους .

Τώρα διάσταση ακριβώς θα πρέπει να σου κάνει ο κάθε προμηθευτής που έχει τις καμπύλες απόδοσης της κάθε αντλίας . Θέλεις λοιπόν για λόγους επάρκειας να καλύψεις την ακραία περίπτωση των 0 βαθμών της Αττικής όπου λογικά σε αυτή την θερμοκρασία υπολογιστηκαν οι απώλειες θέρμανσης άρα σίγουρα θες μια ισχύ των 20kw σε συνθήκες 0 εξωτερική και 38 θερμοκρασία νερού (ή πιο σωστά στον ακριβές σημείο όπου η ενδοδαπεδια αποδιδει τα 20kw , κάπου εκεί γύρω θα είναι).

Επειδή λοιπόν η θερμοκρασία κατά μέσο όρο θα είναι αρκετά μεγαλύτερη (η εξωτερική ) θες μια αντλία που θα έχει μεγάλα cop σε σημεία λειτουργίας πχ 7 εξωτερική και νερού την θερμοκρασία που απαιτείται για να βγάλει την απαιτούμενη για 7 βαθμούς εξωτερική (αρκετά μικρότερη ) η ενδοδαπεδια (πχ 30 βαθμους). επίσης ιδανικά θέλεις αδιάκοπη λειτουργία άρα μια αντλία που όχι μόνο θα είναι τύπου inverter αλλά επιπλέον θα μπορεί να δουλέψει σε πολύ χαμηλά φορτία (25% και κάτω ιδανικα).

Επίσης θες έναν γμτ κυκλοφορητη για την ενδοδαπεδια ένα δοχείο αδράνειας και φυσικά αντιστάθμιση .

Τουτέστιν απόσβεση σε βάθος 5 ετίας και βάλε αναλογως τιμών πετρελαίου και ρεύματος. Έχεις βέβαια καλες προοπτικές λόγω ενδοδαπεδιας .

Επίσης αν αποφασίσεις να κρατήσεις τον λέβητα καβατζα θα μπορούσες να πας σε μικρότερη αντλία με καλύτερα cop που θα δουλεύει σε καλύτερες περιοχές λειτουργίας στο 90% τη περιόδου θέρμανσης και αν χρειαστεί θα παίρνει μπρος ο λέβητας 5 μέρες το χρόνο .
Εισαι υπεροχος, με διαφωτισες! Σε μια φυσιολογικη χωρα και υπο φυσιολογικες συνθηκες, αξιζει η επενδυση. Εδω θελει σκεψη. Σε καθε περιπτωση παντως θα κρατουσα και το λεβητα πετρελαιου.
 

Μηνύματα
14.975
Reaction score
20.642
Κοίταξε ναούμ, ένας συνάδελφος που ειδικεύεται σε κλιματισμό θα μπορούσε με περισσότερη ακρίβεια να σου πει τι και πως.
Γενικά η αθ θέλει πολύ ψειρισμα στην διαστασιολογηση και χαμηλές το δυνατόν θερμοκρασίες νερού.

Κατά καιρούς βάλανε αρκετοί αθ υψηλών θερμοκρασιών και πραγματικά πετάξανε λεφτά με το τσουβάλι .

Επίσης αρκετοί σκιτζηδες βάλανε ότι βρήκανε μπροστά τους (οχι μονο αθ αλλά και περιφεριακα πχ δοχεία κυκλοφορητής κλπ) και έφτανε μια αθ να καίει πιο πολύ από λέβητα πετρελαίου .

Από κάτι τέτοια μπορείς να την πατήσεις γιατί καλές οι αθ αλλά άμα δουλεύουν σε μη αποδοτικό σημείο λειτουργίας χεστηκε η φατμε στο γένι τζαμί .

Μετά πάμε και μια βόλτα στον κατάλογο της eurovent να δεις αν όντως οι τιμές cop/eer είναι πιστοποημενες .
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.793
Reaction score
11.034
Μία τελευταία ερώτηση για να με βοηθήσει να αποφασίσω αν θα ασχοληθώ σοβαρά με το θέμα: Υποθέτοντας ότι παίρνω μία αθ π.χ. 16kw, τι τάξη μεγέθους κόστος θα έχει η εγκατάσταση και τα περιφερειακά για σύνδεση με το δίκτυο της ενδοδαπέδιας και με χειροκ. επιλογή μεταξύ αθ / λέβητα;
 

Μηνύματα
14.975
Reaction score
20.642
Κάνα 7αρι χονδρικά ανάλογα τι λείπει από την εγκατάσταση αλλά θέλει να ψάξεις .

Ο λέβητας θα μπορούσε να δουλεύει και αυτόματα (αν και δεν είναι απαραίτητο ) με λίγη σκέψη στην επιλογή σημείων λειτουργίας .
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.337
Reaction score
125.263
Το σημαντικότερο όλων των παραμέτρων, είναι να δουλεύει πάντα στο υψηλότερο σημείο απόδοσης.

Αυτό με απλά λόγια, μεταφράζεται στο ότι δε θα αρκεί ενα μηχάνημα σε ακραίες θερμοκρασίες, είτε αυτές διαρκούν 5 μέρες το έτος, είτε 45 μέρες το έτος.

Αυτό στη συνέχεια, συνεπάγεται ότι δε θα έχεις μόνο ένα τρόπο θέρμανσης. Και θεωρώ σωστό να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, καθότι χαλάει ρε αδερφέ, και μπορεί να θέλει 2 βδομάδες το ανταλλακτικό.. Επίσης, χωρίς ρεύμα δουλεύει το τζάκι..

Στη διαστασιολογηση, για να επιτύχεις υψηλό βαθμό συνεχούς απόδοσης, υπάρχει το εξής κόλπο: όσα κιλοβατ σου πει ο μηχανικός, βγάλε 25%, και έχε μπακαπ κι άλλους τρόπους θέρμανσης.

Αν εσύ σε συνθήκες 0 βαθμών έξω (σπάνιο του θανάτου) θες θεωρητικά 20 κιλοβάτ, και ο υπάρχον λέβητας αποδίδει 18,5 κιλοβατ περίπου (και σου φτάνει), τότε θα πρέπει να μπεί μηχάνημα 18,5-25%=13 κιλοβατ το οποίο θα δουλέψει σταθερά στην μέγιστη δυνατή απόδοση, και προφανώς θα είναι πιο οικονομικό στην αγορά, άρα συντομότερη απόσβεση.

Ομοίως, τζάκι βάλε 13 κιλοβατ. Θα δουλέψει και αυτό στη μέγιστη δυνατή απόδοση. Επίσης, προφανώς θα είναι πιο οικονομικό στην αγορά από ένα τζάκι 18,5 κιλοβατ, θα καίει λιγότερα ξύλα με περισσότερη απόδοση, άρα συντομότερη απόσβεση.

Ομοίως στα κλιματιστικά. 9-ακια ινβερτερ με εκο μοουντ, πολύ χαμηλής κατανάλωσης, υψηλής απόδοσης, και χαμηλής τιμής αγοράς, γρήγορη απόσβεση.

Αυτα εφαρμόζω και γω. Στις ακραίες καιρικές συνθήκες, χρησιμοποιω εδώ και πολλά χρόνια παράλληλα λύσεις θέρμανσης, που όλες δουλεύουν στη μέγιστη δυνατή απόδοση. Επίσης, Ένα εντελώς παγωμένο σπίτι, μετά από πολυήμερες διακοπές που όλα ήταν κλειστά, θα το ζεστανω γερά σε ντε τε, με τζάκι, καυστήρα πετρελαίου και κλιματιστικά όλα ταυτόχρονα. Το καθένα από μόνο του, θα ήθελε πολύ περισσότερο χρόνο για να φέρει το χώρο στη θερμοκρασία που πρέπει. Η διαστασιολογηση όταν γίνεται έτσι ώστε να το φέρνει από μόνο του ένα μέσο θέρμανσης σε ντε τε το σπίτι στην επιθυμητή θερμοκρασία, είναι εκ των πραγμάτων υπερβολική και λάθος.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.793
Reaction score
11.034
Πολύ πολύ σωστά και ωραία όλα αυτά. Ίσως στα σύγχρονα σπίτια και λόγω κρίσης, να έχουν αρχίσει να τα εφαρμόζουν οι μηχανικοί (μελετητές - εγκαταστάτες). Προ 2010 όμως όπως το δικό μου; Μελέτη για 20kw (στους 0 βαθμούς) -> εγκατάσταση λέβητα σχεδόν διπλάσιας ισχύος, παρόλο που έχει βα > 0.9. Βάλε δυνατό πράμα μήπως και κρυώσει μία μέρα το χρόνο ο ιδιοκτήτης και δεν μείνει ικανοποιημένος. Ούτε λόγος για αθ τότε...και μιλάμε για μελέτη του 2008. Πλερώνουμε τώρα τζάμπα πετρέλαια...
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.388
Reaction score
74.653
Πόσο περισσότερο πιστεύεις πως καταναλώνεις Δημήτρη; 10%; :)






Σ' αυτό που κατοικώ πάντως, που αν και κλασσικά υπερδιαστασιολογημένο είχε αρκετά ψυχρά σημεία όντας μεγάλο, ημιμονωμένο (τοίχοι και οροφή αλλά όχι πατώματα) και του 1996, η ποικιλία πηγών θέρμανσης με πετρέλαιο και A/C (και τζάκι σε πολύ μικρό βαθμό) προσέφερε μικρότερες διαφορές θερμοκρασίας και απίστευτη, 50%+, οικονομία χωρίς να σβήνουν ποτέ απο τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. :party:
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.793
Reaction score
11.034
Μάλλον συνδυασμό πετρελαίου και A/C θα δοκιμάσω και εγώ φέτος γιατί 7000€ επένδυση με απόσβεση σε >5 χρόνια στο Ελλαδιστάν, δεν κάνω. Το (ενεργειακό) τζάκι το έχει απαγορέψει το έτερον γιατί δε θέλει τα ... παραπροϊόντα του. (Προσπάθησα να της αλλάξω γνώμη εαρ, αλήθεια.)
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.388
Reaction score
74.653
Το 2012 που προσέθεσα άλλα 2 A/C στα 3 που ήδη είχα και τα λειτούργησα όλα, ενώ πριν άναβα μόνο ένα στο σαλόνι όταν έπεφτε πολύ η θερμοκρασία, η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κάτω απ' το μισό. Αποσβέστηκαν στον ίδιο χειμώνα.
Το 2014 που άλλαξα τα δύο παλιότερα με σύγχρονα μεγαλύτερα, η κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κατά 30% απο τον προηγούμενο χρόνο, με αστεία αύξηση της χρέωσης ρεύματος. :) Αποσβέστηκαν σε λίγο περισσότερο από έναν χειμώνα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.337
Reaction score
125.263
Το (ενεργειακό) τζάκι το έχει απαγορέψει το έτερον γιατί δε θέλει τα ... παραπροϊόντα του. (Προσπάθησα να της αλλάξω γνώμη εαρ, αλήθεια.)
Δες (αν τα ξύλα απορρίπτονται) την επιλογή για ενεργειακό τζάκι με υγραέριο. Οι αποδόσεις τους φτάνουν στο 95℅! Ένα μικρό τέτοιο τζάκι (60cm) σε μία γωνία, κάνει τη διαφορά.

Αν δεν είχα χώρο για ξύλα, θα ήταν μονόδρομος. Μηδέν καυσαέρια, μεγάλη απόδοση σε ζέστη και πολύ γρήγορη, ομορφιά στο χώρο, κι απίθανες ευκολίες χρήσης (τηλεκοντρόλ, προγραμματισμός αυτόματου ωραρίου λειτουργίας, έλεγχος θερμοκρασίας χώρου και ελάττωση καύσης κλπ).
Το τζάκι στην πιο πολιτισμένη του έκδοση.;)
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.581
Μηνύματα
2.864.931
Members
37.932
Νεότερο μέλος
JimmyP
Top