Ένα πρωινό στου Mufasa

Τι πιστεύετε;

  • Creative EMU 0404

    Votes: 1 5,9%
  • Behringer UMC202HD

    Votes: 4 23,5%
  • Ωραία αυτά τα συστήματα, αλλά εγώ που στο καλό θα βάλω το δίσκο μου να παίξει;;;

    Votes: 5 29,4%
  • Η σωστή χρήση του πικάπ είναι για βάση του λάπτοπ...

    Votes: 7 41,2%

  • Total voters
    17

drSotos

Molto Gustoso
Μηνύματα
23
Reaction score
84
Πρωί Σαββάτου, η βροχή έξω μαστίγωνε την άσφαλτο (δεν υπάρχει χώμα στην Αθήνα!!) και ταυτόχρονα τα όποια όνειρά μου για μια ηλιόλουστη βόλτα όταν ξαφνικά... χτυπάει το τηλέφωνο! Κοιτάω την αναγνώριση κλήσεων και ήταν ο γεροΜουφάσα που μου λέει: "φτιάχνω εδώ έναν προενισχυτή, τον έχω σε beta/alpha μορφή, έλα να τσεκάρουμε!"
Ευκαιρία λέω να αρπάξω κι εγώ την BEHRINGER UMC202HD audio interface / usb κάρτα που πρόσφατα είχα αγοράσει για να την εξετάσουμε πλήρως και να τη συγκρίνουμε με την θρυλική EMU του Mufasa!!

Το κανάλι του ήχου μας... Ένα λαπτοπ τοποθετημένο πάνω σε ρέφερενς βάση για HiFi digital audio, ο συνδετικός κρίκος (EMU / UMC), ο προενισχυτής, ο τελικός Class D και δύο ηχεία Cambridge S30.
total.jpg


pikap.jpg


Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για την χρησιμότητα του προενισχυτή... Βάζουμε πρώτα μόνο τον τελικό και ακούμε μερικά συγκεκριμένα κομμάτια, αρκετές φορές ώστε να μας μείνει η σωστή γεύση, συνεχίζουμε και βάζουμε τον προενισχυτή στη σειρά του σήματός μας και ξανακούμε τα ίδια κομμάτια, το αποτέλεσμα; Σαφώς πιο ισορροπημένος ήχος, τα όργανα ξεχωρίζουν πιο εύκολα, αρχίζεις να νιώθεις τη μουσική να γεμίζει τον χώρο πιο σωστά... Μαζί με αυτά βέβαια, δίδεται εντύπωση χαμηλότερου μπάσου αλλά μάλλον αυτό γίνεται γιατί έχουμε πιο δυνατά με καλύτερη παρουσία τα πρίμα στο όλο σύνολο. Προσωπικά θεωρώ πιο σωστό τον ήχο με προενισχυτή για τα δικά μου ακούσματα...

Στη συνέχεια έχουμε την αλλαγή, και τοποθετούμε την UMC, μια κάρτα που την αγοράζεις με ~ 70 ευρώ καινούρια.
ΩΣ.jpg

Στα δικά μου αυτιά μικρές οι διαφορές με την EMU, ωστόσο νικάει η UMC, με πιο φιλικό και ξεκούραστο ήχο στο άκουσμα, χωρίς να ξυρίζει όταν ανεβάζαμε ένταση. Μεταξύ των δύο βέβαια, να σημειωθεί ότι η UMC δεν χρειάζεται έξτρα παροχή ρεύματος (φορητότητα), είναι εξολοκλήρου μεταλλική κατασκευή και έχει όλα τα κουμπάκια της μπροστά. Και οι δύο κάρτες είναι 24bit/192KHz. Προφανώς εδώ εξετάσαμε μόνο την ικανότητα στην αναπαραγωγή μουσικής κι όχι στην εγγραφή.

Τέλος να σημειώσω ότι τα S30 είναι εντυπωσιακά για το μέγεθός τους, δυνατό μπάσο, γεμίζουν τον χώρο χωρίς πρόβλημα, αναρωτιέσαι πραγματικά αν όντως χρειάζεσαι κάτι μεγαλύτερο για ένα τυπικό ελληνικό σαλόνι.
art.jpg

Τα δικά μου ακούσματα έιναι κυρίως στον χώρο της ροκ/μεταλ σκηνής, και είχα την τύχη να έχω χάιφιντελά φίλο, κάτοχο πανάκριβου ηχοσυστήματος (zingali home monitor, luxman amp + luxman dsd dac) το οποίο το έχω ακούσει αρκετές φορές.

Εν κατακλείδι... χρειάζεσαι άραγε πολλά λεφτά για να ακους όπως σου αρέσει; Σίγουρα όχι. Χρειάζεσαι άραγε πολλά λεφτά για να ακούς και σωστά; Πιστεύω ότι αν ξεπεράσουμε τους ψυχαναγκασμούς και την ανάγκη να δείχνουμε ποιός το έχει μεγαλύτερο (το εργαλείο; το πορτοφόλι; το αυτοκίνητο; το εγώ; όπως θέλει το παίρνει καθένας) ώστε να κατευθύνουμε το μυαλό μας και να χαρούμε τη μουσική κι όχι το ηχοσύστημα, πραγματικά, με ένα λογικό χρηματικό ποσό μπορούμε να ακούσουμε και σωστά.

Υ.Γ.: Πολλά ευχαριστώ στον Χάρη που δε μας έδιωξε απ' το σπίτι!
cat2.jpg

Υ.Γ. 2: Ο dr Strange μας άκουσε και αλλοίωσε την πραγματικότητά μας (πανόραμα σου λένε μετά...)!
 
Last edited:

Mufasa

Top teaser
Μηνύματα
673
Reaction score
2.149
Εγώ θα σταθώ σε δύο σημεία.

Έχει ήδη χυθεί αρκετό μελάνι στο θέμα pre. Passive, buffer ή active; To γνωστό επιχείρημα των passive είναι αυτό της καθαρότητας κι αγνότητας του σήματος. Οι φωτό είναι από Τορτούγα Όντιο.

1.jpg


Είναι κάπως απλοϊκή και συμφεροντολογική αυτή η προσέγγιση αλλά ούτε κι εντελώς λάθος οπότε δεν θα τη σχολιάσω. Το αντικειμενικό του θέματος έγκειται ότι στην εξίσωση υπεισέρχεται μία αδιαμφισβήτητη μεταβλητή: Τα καλώδια. Είναι ίσως η μόνη περίπτωση όπου ένα καλώδιο επιφέρει συγκεκριμένες και ξεκάθαρες διαφορές στο αποτέλεσμα.

roll.jpg


Αν και η διαδικασία είναι απλή, ήτοι διαλέγεις καλώδιο μικρής χωρητικότητας, προτίμησα να αφαιρέσω τη μεταβλητή, κι όπως έκανα με τα καλώδια ηχείων των 3 ευρώ/μέτρο (πριν το δώρο του αγαπητού gonis!), να βάλω ένα interconnect και να μην ξανακοιτάξω πίσω. Συν την επιλογή εισόδων, ένα πιο ακριβές ποτενσιόμετρο. (...)

Προενισχυτής it is λοιπόν. Μία οικονομική υλοποίηση του προσφιλούς a20 το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί δύο φορές από άτομα του avsite (1, 2). Θα γίνει μια παρουσίαση όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή (αναμένω διακόπτες και knobs να έρθουν με snail mail). Οι προαναφερθείσες υλοποιήσεις είναι σαφώς deluxe, καιρός λοιπόν να παρουσιαστεί κάτι με ένα πιο γήινο κόστος. Αναμείνατε αλλά μην κρατήσετε την αναπνοή σας. Ένα sneak-peek:

pre.jpg


Στο θέμα Behringer VS E-MU. Well. Τα ψηφιακά προχωράνε και προχωράνε γρήγορα. Είχα την «προϋποψία» (;) ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές. Όταν είχα ένα άλλο DAC παρόμοιας κατηγορίας τιμής δεν είχα παρατηρήσει μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι λένε έλα μωρέ όλα τα DACs κάτω από $100 (ή/και $200) ακούγονται ίδια, είχα δέσει το γάιδαρο μου. Άλλωστε τα οικονομικά περιθώρια που έχω είναι πιο μικρά κι από τα στήθη της Πάρις Χίλτον.

Το λέω ξεκάθαρα ότι η Behringer δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ε-ΜU, ίσα-ίσα ήταν καλύτερη. Ε ΚΑΙ, θα πει κάποιος; Η απάντηση διττή: ένα ημιαποδεκτό VFM ντακάκι ήταν κι είναι η E-MU και σαν τιμή μεταχειρισμένου είναι στην ίδια κατηγορία με την Μπέρινγκερ ως brand new. Ένα αυτό. Οπότε, και το λέω με εσωτερική αιμορραγία καθώς έχω την 0404 σε αγγελία, ΔΕΝ νοείται κάποιος που θελει κάτι φθηνό να ανατρέξει σε παλιές τάχα δοκιμασμένες λύσεις τύπου 0404 αλλά να αγοράσει -σχεδόν- οτιδήποτε καινούριο πωλείται τώρα. Chances are ότι θα πάρει κάτι καλύτερο. ΙΜΗΟ.

Βίβα ντίτζιταλ, βίβα σέξτεϊπς, βίβα Dark Dimension, βίβα Χάρης, βίβα το ανεκδιήγητα φωτογενές σκυλί του Κεφάλα, βίβα drSotos, βίβα avsite!

Υ.Γ. Είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι η ενεργή προενίσχυση θα βελτίωνε τα δυναμικά ενώ αρκετά κομμάτια που ακουσαμε ήταν....

dr4.jpg
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.380
Reaction score
125.494
Στην παρούσα φάση, η ύπαρξη προ τείνει να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον, σε αντίθεση με παλιά, που οι "φέτες" των μηχανημάτων βασίλευαν. ;)

Εκτιμώ ότι τα σύγχρονα media players, ικανοποιούν πλήρως μία πληθώρα χρήσεων (συμπεριλαμβανομενου του ντακ), και χωρίς μειονεκτήματα στο επίπεδο της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής ήχου.
 

Mufasa

Top teaser
Μηνύματα
673
Reaction score
2.149
Ι respectfully disagree.

Ένας προενισχυτής χρειάζεται. Τι γίνεται στην περίπτωση ελλιπούς gain, οδήγησης δύσκολου τελικού ή/και διενίσχυσης όπου χρειάζονται παραπάνω από μία εξόδους;

Στην παρούσα φάση, η ύπαρξη προ τείνει να μην παρουσιάζει ενδιαφέρον, σε αντίθεση με παλιά, που οι "φέτες" των μηχανημάτων βασίλευαν. ;).
Eίναι ωραίο όμως! Με τις πολλές φέτες πηγαίνεις σε άλλο επίπεδο.

fet.jpg


Με δύο μηχανήματα ακόμη φτάνεις στη στρατόσφαιρα.
 


Μηνύματα
442
Reaction score
561
Ρε παιδια, ειλικρινα απολαυστικα τα οσα εχουν γραφτει, αλλα εγω θα μεινω σε ενα...

μεγαλη φατσα αυτος ο Χαρης! ολα τα λεφτα! :)
 



Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.343
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top