Κεφαλή-Βελόνα για Dual

Reaction score
146
Καλησπέρα
Έχω (3 μήνες) ένα Dual CS-455 1M με κεφαλή την Ortofon ΟΜΒ-10.
Phono stage έχω ένα Pro-ject mm/mc (Παλιότερο μοντέλο)
Ήδη όμως θέλω να αναβαθμίσω τον ήχο του πικάπ, και πιο συγκεκριμένα
θα ήθελα περισσότερη ανάλυση, έκταση στα πρίμα, και πιο δυναμικό και σφιχτό μπάσο!
Ακούω κυρίως metal...
Επίσης θα ήθελα να μειωθεί σημαντικά το "Inner Groove Distortion" (αν και το θεωρώ δεδομένο
με καλύτερη κεφαλή) και αν είναι δυνατόν να μην είναι τόσο "ευαίσθητο" σε θόρυβο, "clicks"
και "pops" μιας και οι δίσκοι μου είναι παλιοί και αγοράζω μεταχειρισμένους κυρίως. (Τους "πλένω"
βέβαια και μειώνονται αισθητά τα προβήματα).
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ο βραχίονας είναι (ultra) low mass (ULM) και δεν ξέρω αν θα έχω πρόβλημα με συγκεκριμένες κεφαλές.. ή τι θα πρέπει να προσέξω.
Θα μπορούσα να δώσω μέχρι 150-170 ευρώ (αν γίνεται η δουλειά και με λιγότερα, ακόμα καλύτερα!)
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Reaction score
146
γιατι δεν κοιτάζεις για μια καλύτερη βελονα στην υπάρχουσα κεφαλή σου ? http://www.ortofon.com/stylus-20-p-372-n-3384
Το σκέφτηκα, αλλά σε αυτά τα λεφτά μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο, για παράδειγμα η ΑΤ-440mlb που είναι και "line contact"?
Συμβατότητα δεν ξέρω...

Reaction score
146
Έψαξα λίγο και αν κατάλαβα σωστά, χρειάζομαι κεφαλή low mass/high compliance, οπότε οι επιλογές περιορίζονται.
Η πιο safe επιλογή είναι να αλλάξω βελόνα μόνο (ΟΜ20 ή ΟΜ30).
Αλλά, λένε για την ΟΜ20 ότι είναι πιο "ραφιναρισμένη"-smooth sounding και δεν ξέρω αν μου κάνει..
Η δε ΟΜ30 είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλω (από ότι έχω διαβάσει) αλλά είναι ακριβή..

Last edited:

Reaction score
1.391
Έψαξα λίγο και αν κατάλαβα σωστά, χρειάζομαι κεφαλή low mass/high compliance, οπότε οι επιλογές περιορίζονται.
Η πιο safe επιλογή είναι να αλλάξω βελόνα μόνο (ΟΜ20 ή ΟΜ30).
Αλλά, λένε για την ΟΜ20 ότι είναι πιο "ραφιναρισμένη"-smooth sounding και δεν ξέρω αν μου κάνει..
Η δε ΟΜ30 είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλω (από ότι έχω διαβάσει) αλλά είναι ακριβή..
η 30 ειναι ποιο..μη σμουθ , και σε ενα μη αρκετά ισορροπημένο σύστημα μπορεί να εχει αρνητικα αποτελέσματα...
πιστευω με την 20 θα μείνεις ευχαριστημενος

Reaction score
146
Έτσι όπως το ακούω το σύστημα μου (με cd) είναι πολύ ισορροπημένο τονικά - ουδέτερο και χωρίς να κουράζει, όπως μου αρέσει.
Οπότε έχω ΠΟΛΛΑ περιθώρια να "σκληρύνω" - καθαρίσω τον ήχο από το πικάπ.
Μην τα ρίχνω βέβαια όλα στη ΟΜ10... το ίδιο το πικάπ αλλά και το Phono stage δεν είναι και ότι καλύτερο σε δυναμικά-ανάλυση..
Τουλάχιστον πιστεύεις ότι με την ΟΜ20 θα έχω περισσότερη έκταση ψηλά και ανάλυση?

Reaction score
146
Μάλλον για την "20" με κόβω, είναι και σίγουρη επιλογή-αναβάθμιση.. έχει που έχει μανούρα το πικάπ, δεν θέλω
να μπλέξω με τυχόν ασυμβατότητες!
Σε ευχαριστώ πολύ!

Reaction score
146
Μια τελευταία ερώτηση..
Βρίσκω την "SUPER OM20" (κεφαλή + βελόνα) 30-35 ευρώ παραπάνω από το να πάρω σκέτη τη βελόνα om20.
Mήπως είναι καλύτερα για 30-35 ευρώ, καθώς η δικιά μου κεφαλή δεν είναι η "super" αλλά η απλή "OMB"?
Αξίζει ή δεν κερδίζω τίποτα?

Reaction score
1.391
πάντα η αναβελονωση ειχε αυτο το ερωτηματικό... με λιγα ακομη ευρο αγοράζουμε ολη την κεφαλη ...

δε γνωρίζω κατά πόσο εχουν διαφορά οι γεννήτριες αυτες..

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.437
Έτσι όπως το ακούω το σύστημα μου (με cd) είναι πολύ ισορροπημένο τονικά - ουδέτερο και χωρίς να κουράζει, όπως μου αρέσει.
Οπότε έχω ΠΟΛΛΑ περιθώρια να "σκληρύνω" - καθαρίσω τον ήχο από το πικάπ.
Μην τα ρίχνω βέβαια όλα στη ΟΜ10... το ίδιο το πικάπ αλλά και το Phono stage δεν είναι και ότι καλύτερο σε δυναμικά-ανάλυση..
Τουλάχιστον πιστεύεις ότι με την ΟΜ20 θα έχω περισσότερη έκταση ψηλά και ανάλυση?
Πάντως, εάν το phono σου είναι κάποιο από τα λαμπάτα της Pro-ject, μην περιμένεις να "σκληρύνει" ο ήχος σου αλλάζοντας την κεφαλή. Μιλάω εξ ιδίας πείρας.

Reaction score
146
Όχι δεν έχω το λαμπάτο, δεν ταιριάζει στα γούστα μου..
Αυτό που με καίει είναι μήπως η ΟΜ30 είναι πιο δυναμική από την ΟΜ20 και
αν αξίζει τα 70-80 περίπου ευρώ παραπάνω.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.437
Αυτό δεν το ξέρω. Περίμενε να σου απαντήσει κάποιος που έχει εμπειρία κι από τις δύο κεφαλές.

ika

News
Reaction score
16.582
Χρειάζεται κεφαλή με ψηλό compliance (25+ περίπου) αν ο ULM βραχίονας έχει ενεργή μάζα 8,5γρ περίπου.

Και η Audiotechnica πρέπει να έχει.

Last edited:

Reaction score
1.391
Audio Technica AT150MLx που επισης ακουω εκτεταμενα σε φιλο , πολυ καλη , αλλα εχει πανω απο 400 ευρο..

Reaction score
146
Όσον αφορά τις τιμές, ακόμα και τα 200 της ΟΜ30 μου φαίνονται πολλά, και οι επιλογές
λόγω και του ULM βραχίονα περιορίζονται "ασφυκτικά"! (Ας πρόσεχα, δεν το είχα φανταστεί όταν αγόραζα..).
"Πατέντες" δεν θέλω να κάνω. Και μου κάνει εντύπωση που αναφέρουν στο link πιο πάνω ότι ακόμα και
οι καινούριες version om (20 και πάνω) δεν έχουν το υψηλό compliance που έχουν οι παλιότερες. (Και όντως..)
Να πάω για τη Shure m97? Τι λέτε και για την Nagaoka mp110 ή τις GRADO?
(Sorry που σας πρήζω!)

Reaction score
146
Nagaoka όχι, No match.

Τελικά υπάρχουν 3 επιλογές..

ΟΜ20 βελόνα, Shure M97, Grado Prestige (Blue ή Red)

Τι λέτε?

Reaction score
1.391
η Shure M97 απο τα λεγομενα σου θα σου φανει υπερβολικα σμουθ , αν και ειναι καλο παντρεμα

grado την gold που ειχα , ναι ..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.805
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός