Σκανδαλόπετρα, the Greek way...

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524


Στις 24-28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με "σκανδαλόπετρα". Οι αγώνες οργανώθηκαν από τον νεοσύστατο Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον δήμο Λινδίων στην Ρόδο, την Apnea Academy Competition, την Apnea Evolution Hellas και την στήριξη της Ιταλικής Ομοσπονδίας. Στους αγώνες είχαμε συμμετοχές από πολλές χώρες και στην διάρκειά τους πραγματοποιήθηκε παγκόσμιο ρεκόρ από τον πρωταθλητή HERBERT NITSCH με μια βουτιά στα -107 μέτρα!

...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524


Η "σκανδαλόπετρα" είναι μια πέτρα συνήθως από μάρμαρο, με στρογγυλεμένςς γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, που χρησιμοποιούσαν ως μέσο κατάδυσης (έρμα) οι σφουγγαράδες του Αιγαίου (κυρίως τους Καλύμνιους), μέχρι το 1960 που ήρθαν τα λεγόμενα σκάφανδρα. Τότε ήταν που η κατάδυση για αλιεία σφουγγαριών μετετράπη από κατάδυση άπνοιας (ελεύθερη κατάδυση) σε κατάδυση με αναπνευστικά μέσα (αυτόνομη κατάδυση).







Ο Απνεϊστής-σφουγγαράς, γυμνός, κρατά την πέτρα η οποία είναι δεμένη, σε μια τρύπα στην άκρη της, με ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και μαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ΄ αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά (γάσα), την οποία περνούσε στον καρπό του ο σφουγγαράς, για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα. Το σχοινί που είναι δεμένη η πέτρα είναι το μέσον επικοινωνίας δηλ. αποτελεί τον "ομφάλιο λώρο" μεταξύ του σφουγγαρά και της βάρκας. Η "σχέση" αυτή, πέτρα - σφουγγαράς - βάρκα έδωσε επί αιώνες μέγιστο βαθμό ασφαλείας σ΄ αυτό τον τύπο κατάδυσης. Κατά την ανάδυση ο δύτης στηριζόταν με τα πόδια επάνω στην πέτρα και ο λεγόμενος κολαουζέρης τον τραβούσε επάνω.

Στην αγωνιστική σκανδαλόπετρα ο δύτης επιτρέπεται να φορά μόνο μαγιώ και nose clip για να κάνει ευκολότερα εξισώσεις, πρέπει να βουτήξει παρασυρόμενος από την πέτρα και ανασύρεται με αυτήν. Φυσικά υπάρχει μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών. Η κατάδυση με σκανδαλόπετρα είναι απλή αλλά προϋποθέτει την γνώση κάποιων τεχνικών.

...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524


Αυτός ο πολύ αποτελεσματικός τρόπος ελεύθερης κατάδυσης, ο Ελληνικός τρόπος κατάδυσης, είναι μια ολόκληρη κληρονομιά που οι άνθρωποι του χώρου σε όλον τον πλανήτη αναγνωρίζουν. Παρά το γεγονός ότι τότε η ελεύθερη κατάδυση δεν ήταν διαδεδομένη, το ρεκόρ του Γιώργου Χατζή που βούτηξε στα -83 μέτρα για να σηκώσει την χαμένη άγκυρα ενός Ιταλικού θωρηκτού το 1913, έκανε πολλές δεκαετίες για να καταρριφθεί.

...
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524




Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβίωσης της σκανδαλόπετρας, με διοργάνωση αγώνων διεθνούς εμβέλειας, συμμετοχές σε εκθέσεις ανάλογου ενδιαφέροντος κλπ. Τα εύσημα ανήκουν στον Νικόλα Τρικοίλη, τον καλύμνιο καταδυτικό γιατρό που υπήρξε και ένας από τους γιατρούς του μεγάλου Jacques Mayol.

:624::624:

...
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.181
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top