stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Frequency Response
Εισαγωγή:
Ο ήχος μετριέται σε συχνότητες . Η ένταση του (loudness) μετριέται σε decibel με βάση το SPL.

Όταν οι εταιρείες αξιολογούν το πόσο καλά ανταποκρίνεται η συσκευή τους (μικρόφωνο , ηχείο ,για τα αυτιά μας) σε ένα εύρος συχνοτήτων , σχεδιάζουν τα αποτελέσματα με τη μορφή ενός γραφήματος – ‘’Απόκριση Συχνότητας’’.
  • Το φάσμα συχνοτήτων που αντιπροσωπεύουν αυτά τα γραφήματα είναι 20Hz έως 20.000Hz ( 20kHz ) , το οποίο είναι το εύρος ανθρώπινης ακοής .
  • Με την εξέταση τέτοιου γραφήματος απόκριση συχνότητας , μπορούμε να δούμε πόσο ικανό είναι πχ το ηχείο να αποδώσει τις συχνότητες που λαμβάνει .
  • Γενικά μιλώντας , το εύρος των μπάσων είναι από 20Hz - 500Hz ,των μεσαίων από 500Hz- 5.000Hz και των πρίμων από 5.000Hz - 20kHz, αν και συχνά συναντάμε περαιτέρω υποκατηγορίες όπως " midbass‘’ , "upper midrange"...
Ωστόσο, η πλήρης κατανόηση των διαγραμμάτων απόκριση συχνότητας ήχου απαιτεί τη γνώση και πολλών άλλων μεταβλητών που εμπλέκονται πχ: Την ικανότητα του αυτιού μας, την αλληλεπίδραση με τα άλλα μεγάφωνα , το cabinet του ηχείου , την ακουστική του χώρου ….

Στα προϊόντα ήχου , όσο πιο επίπεδη (flat) είναι η απόκριση, τόσο πιο ακριβέστερα θα αναπαράγεται ο ήχος από την πηγή εισόδου .
Στο μάρκετινγκ , αυτό προωθείται και ναι , σε κάποιο βαθμό , είναι καλό πράγμα . Ωστόσο , δεν σημαίνει ότι πάντα θα αποδίδει και καλά (ο λόγος είναι ότι η ακρόαση του κάθε ατόμου δεν είναι η ίδια με οποιονδήποτε άλλο και κάτι που ακούγεται καλό για ένα άτομο μπορεί να ακούγεται απαίσια στο άλλο αλλά και θέμα κουλτούρας ).

Αν κάποιος , ας πούμε , έχει πρόβλημα ακοής στην περιοχή των πρίμων, ένα σύστημα ηχείων με επίπεδη απόκριση ήχου θα του ακούγεται υπόκωφο και η κριτική που θα κάνει αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι του στυλ πχ:
" τα πρίμα δεν μου είναι σαφή και τα μπάσα και τα μεσαία μου ακούγονται πολύ δυνατά’’ .

Το σενάριο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αλλά και πολύ συχνό.

Για το λόγο αυτό τα HIFi επιτρέπουν στο χρήστη να προβαίνει σε προσαρμογές στην έξοδο ήχου με την αύξηση / μείωση της έντασης ορισμένων περιοχών συχνοτήτων .

Έτσι ο ανωτέρω άνθρωπος με το πρόβλημα του στα πρίμα επωφελείται από τη ρύθμιση του ‘’treble’’ ώστε να ακούσει τις υψηλές συχνότητες.



Ελέγξτε την ευαισθησία της ακοής σας

Πλήρεις πληροφορίες ΕΔΩ :


Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.069
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top