AV ενισχυτής, ή ... πολυκάναλο DAC

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Στο χώρο του πολυκάναλου κινηματογραφικού ήχου, τα δεδομένα των consumer συσκευών είναι συγκεκριμένα:

Έχεις ως πηγή κάποιο Blue Ray disc player ή ένα media player.

Από κει, στέλνεις με HDMI το οπτικοακουστικό ψηφιακό σήμα σε κάποιον AV ολοκληρωμένο πολυκάναλο ενισχυτή, ή σε έναν AV πολυκάναλο προενισχυτή, και μετά σε ανάλογους τελικούς ενισχυτές, περίπτωση σχετικά σπάνια στο ευρύ κοινό.

Δηλαδή, ο AV πολυκάναλος ενισχυτής, οσον αφορά τον ήχο, αναλαμβάνει τα εξής:

1. την αποκωδικοποίηση όλων των φορμά του πολυκάναλου κινηματογραφικού ήχου σε διακριτά ψηφιακά κανάλια
2. Την ψηφιακοαναλογική μετατροπή αυτών των 6 (5.1) ή 8 (7.1) καναλιών, με διακριτά DAC, ανάλογα σε αριθμό με τον αριθμό των καναλιών.
3. Την προενίσχυση αυτών των αναλογικών καναλιών ώστε να οδηγήσουν τους τελικούς ενισχυτές
4. Την ενίσχυση από τους ενσωματωμένους (ή εξωτερικούς στην δεύτερη περίπτωση) τελικούς ενισχυτές, για οδήγηση των ηχείων.

Αμέσως πριν το στάδιο Νο.2, υπάρχει και μία άλλη διαδικασία στον ήχο, πολύ σημαντική, που είναι η επεξεργασία σε ψηφιακό επίπεδο των διακριτών καναλιών του πολυκάναλου κινηματογραφικού ήχου, ώστε να έχουμε τις σωστές σχετικές στάθμες ακρόασης από τα ηχεία, τις σωστές φάσεις, αλλά και σωστές αποκρίσεις πλάτους (συχνότητας) με ισοστάθμιση που γίνεται είτε χειροκίνητα, είτε με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Όλο αυτό το πακέτο, ας το ονομάσουμε "επεξεργασία", χάριν συντομίας.

Συνολικά λοιπόν, έχουμε μία συσκευή, που κάνει 150 δουλειές μαζί. Αυτά είναι λίγο "ξένα" στον καλό δικαναλο ήχο, όπου ο ψαγμένος χρήστης προτιμάει ξεχωριστό DAC, ξεχωριστό προενισχυτή και τελικούς, και ξεχωριστή συσκευή για ισοστάθμιση, αν ασχοληθεί και με αυτό το θέμα δηλαδή, που καλά θα κάνει να ασχοληθεί.

Στον δικαναλο ήχο, έχουμε ας πούμε καταλήξει, πως πχ το DAC από μόνο του, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στον ήχο, και πολλοί χρήστες έχουν δώσει σημαντικό τίμημα για αγορά ενός μόνο δικαναλου DAC. Δεν είναι όλοι αυτοί χαζοί.

Άλλοι πάλι χρήστες δικαναλου ήχου, προτιμούν πιο ολοκληρωμένες λύσεις ηχείων, και δη των ενεργών, για πολλούς και αντικειμενικούς λόγους, οπότε προμηθεύονται με ηχεία που το καθένα έχει ενσωματωμένους 2 ή και 3 τελικούς ενισχυτές, οπότε γλυτώνουν την παρουσία εξωτερικού τελικού για κάθε ηχείο, αλλά στην πραγματικότητα έχουν παραπάνω από 1 τελικό ενισχυτή σε κάθε κανάλι, συν άλλη μία συσκευή, το ενεργό κρος.

Βλέπουμε δηλαδή, ότι στον δικαναλο ήχο δίνεται μεγάλη βαρύτητα σε διακριτά βήματα, ενώ στον πολυκάναλο κινηματογραφικό ήχο, ο βασιλιάς που έχει εδραιώσει τη θέση του σε όλα τα σεταπ, λέγεται AV ενισχυτής και τα κάνει όλα.

Είναι όμως δυνατόν να τα κάνει όλα τόσο καλά, όσο τα καλής ποιότητας διακριτά μηχανήματα του δικαναλου; Ή απάντηση μονολεκτικά είναι όχι. Γι αυτό και κανείς σοβαρός ακροατής δικαναλου ήχου, δε παίρνει 2 ηχεία κι έναν AV ενισχυτή. Θα διαλέξει το καλύτερο DAC που βασταει η τσέπη του, αν χρειάζεται προενισχυτή κι εκεί το ίδιο.

Και αν το βάλεις κατω οικονομοτεχνικα, ένα πολύ καλο δικαναλο DAC, ένα καταξιωμένο και σχετικά φτηνό, ενα βεϊς, ένα μπεντσμαρκ ρε αδερφέ, έχει λίγο πάνω από 1,5 χιλιάρικο. Αμα θέλεις 4 τέτοια δικαναλα DAC για τον πολυκάναλο κινηματογραφικό ήχο, μόνο τα DAC κοστίζουν 6 χιλιάρικα. Ε, και άντε τα πήρες, πως θα τα συνδέσεις στο HDMI; Αυτά δε γίνονται, πάρε έναν AV αδερφακι μου, και τελείωνε..

Εμένα προσωπικά δε μου άρεσε αυτός ο συμβιβασμός.Λογω της χρονιας ενασχόλησής μου με το δικαναλο, ηθελα να τα διερευνήσω, να τα ακούσω.

Πως λοιπόν γεφυρώνει κανείς αυτους τους 2 ξεχωριστούς κόσμους;

Μία επιλογή είναι μέσω PC. Δε το συνιστώ, το είδα το ποίημα. Καταντάει πολύ πολύπλοκο, σε ένα σχετικώς ασταθές περιβάλλον, δύσχρηστο, απαιτεί ειδικές γνώσεις στησιματος σοφτγουερ και χαρντγουερ, δε μπορεί να απευθυνθεί σε πολύ κόσμο.

Οπότε, πάμε σε πιο εύχρηστες λύσεις, χωρίς κατ'αναγκην την χρήση PC.

Για να σας προϊδεάσω, μπαινω στον κόπο να τα γράψω αυτά, διότι ... μόλις το άκουσα κι είναι αλλού!
Stay tuned, έρχεται η συνέχεια..
 

vet

Audio, Δημοσιογράφος
Μηνύματα
8.252
Reaction score
8.153
Πως λοιπόν γεφυρώνει κανείς αυτους τους 2 ξεχωριστούς κόσμους;
να πω;
Τι να πω δηλαδή, εδώ μιλάμε για παγκόσμια πρώτη....
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Το πρώτο που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι τα DAC, και θέλουμε 8 κανάλια.

Βάζω ως κριτήριο επιλογής αφενός την ποιότητα των DAC (αυτών καθαυτών, αλλά υπολογίζω και το θεμα της απαραίτητης επεξεργασίας σε ψηφιακό επίπεδο), κι αφετέρου το κόστος απόκτησης, ώστε το πακέτο να έχει την πιο ευρεία δυνατή αγοραστική βάση.

Εδώ τα πράγματα οδηγούν σε μόνο μία λύση, κατά την ταπεινή μου άποψη. Η λύση αυτή ακούει στο όνομα metric halo lio 8.

http://mhsecure.com/metric_halo/products/hardware/lio-8.html

Επιλέγω lio 8, διότι:

1. Έχει ήχο πραγματικά άριστο, αναγνωρισμένο σε ευρύ κοινό γι αυτό, είναι Archival Grade Converter Quality DAC, πίνουν νερό στο όνομά της ένα σωρό στουντιαδες... Ο ήχος της δεν είναι θέμα συζήτησης, είναι δεδομένο. Οι μετρήσεις της είναι αλλού.
2. Έχει 8 ψηφιακές εισόδους, AES/EBU μάλιστα.
3. Έχει απίστευτες δυνατότητες ψηφιακής επεξεργασίας, σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, φανταστικό software.
4. Έχει 8 άριστα προενισχυτικα στάδια, για τις 8 αναλογικές εξόδους, κορυφαίες υλοποιήσεις σε κάθε τμήμα τους, κορυφαίες επιδόσεις κι εδώ, μετρήσεις αψεγαδιαστες.
5. Πολύ λογική τιμή, περί τα € 2.500

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναλάβει αυτή την δουλειά, αδιαμφισβήτητης ποιότητας.

Τέτοιας ποιότητας DAC ούτε για αστείο δεν υπάρχουν σε AV, όπως και τέτοιας ποιότητας επεξεργασία, και προενισχυτικα στάδια. Άλλης κλάσης εξοπλισμός. Αυτά είναι δεδομένα.

Έχει υπάρξει θρεντ για την lio 8 εδώ στο φόρουμ, όπου μπορείτε να δείτε τα πάντα, μαζί με τα απαραίτητα καλώδια που θα χρειαστείτε, από τασκαμ 25πινο σε XLR, είτε για τις αναλογικές εξόδους, είτε για τις ψηφιακές εισοδοεξόδους, εσείς μόνο εισόδους θα χρειαστείτε.

Θα χρειαστείτε κι ένα μακ, είτε μακ μίνι είτε κάποιο λάπτοπ, για τον προγραμματισμό της, για το σεταρισμα. Αυτό μπορεί να σας το κάνει κάποιος ειδικός, κάποιος εγκαταστατης, ώστε να μη χρειαστεί να αγορασετε μακ αν δεν έχετε ήδη (αν έχετε, μάλλον από το μακ - βλέπε αμαρα - θα παιζετε και μουσική, κιπ δατ ιν μαϊντ). Αλλιώς, θέλει κάποιο διάβασμα το μανιουαλ για να το σεταρετε μόνοι σας, αλλα μπορεί να σας στείλουν έτοιμο σετ ρυθμίσεων οι κατασκευαστές της μετρικ, είναι οι άνθρωποι πολύ εξυπηρετικοί, βέβαια σεταρισμα των ηχείων σας από μακριά δε γίνεται..

Μετά την μετρικ, βαζετε τα ενεργά ηχεία σας, ή τους τελικούς και τα ηχεία σας. Οκ, απλό.

Πριν τη μετρικ? Απο που θα πάρει τα 8 διακριτά ψηφιακά κανάλια του κινηματογραφικού ήχου που μεταφέρει το HDMI;

Ακολουθεί η απάντηση..
 

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
πιες ενα ποτηρι νερο πρωτα και στακα για λιγο...:)

δεν μπορεις να παιξεις με το ρημαδι metric halo lio 8 το 7-1-4
.....το 7.1 ειναι ξεπερασμενο πλεον...:roflmao:
ειμαστε στην εποχη UHD και οχι την HD :p
...το οποιο οπως δειχνει θα παει ως 9-1-4

αργησες :D
 
Last edited:

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Θα έχει χχχχχροιές το σήμα ?
Ασε που θα πρέπει να έχει και "αέρα" .....:rolleyes: όπως είπε ο αποπάνω κινηματοφρίκουλας



:whistling:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Το μηχάνημα που θα χρειαστείτε, είναι της άγνωστης - γνωστής Arvus, και συγκεκριμένα το HDMI2A, (με κόστος περί τα € 500 αν θυμάμαι καλά):

http://www.aes-hdmi.com/hdmi-2a.html

Άλλο μηχανάκι που να κάνει αυτή τη δουλειά, δε ξέρω.

Το Arvus, έχει μία είσοδο HDMI (και έξοδο HDMI για να στείλετε εικόνα στον προβολέα) και βγάζει 8 διακριτά ψηφιακά κανάλια στις 4 AES EBU εξόδους του, υποστηρίζοντας όλες τις δειγματοληψίες, αλλά σε PCM μορφή, κι όχι σε bitstream, κάτι που δε θα βρείτε πουθενά γραμμένο, εγώ σας το λέω. ;)

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά πώς δεν κάνει το Arvus την αποκωδικοποίηση των ψηφιακών φορμά του κινηματογραφικού ήχου (DTS κλπ), οπότε αυτό θα πρέπει να το κάνει το media player, άρα προμηθευτειτε ένα media player που να δίνει τη δυνατότητα PCM over HDMI, όπως το OPPO ή το dune, και να υποστηρίξει τα φορμά που χρειαζεστε.

Και αυτά.

Εγώ έβαλα το OPPO BDP-103D και ρύθμισα το HDMI να βγάζει PCM, όπως φαίνεται στην φωτό, από κει το σήμα πήγε και αναγνωρίστηκε στην μετρικ, σε όλες τις ταινίες και σε όλα τα γνωστά φορμά, έγιναν στη συνέχεια στη μετρικ οι απαραίτητες ρυθμισεις και επεξεργασίες, μετά κατευθείαν στα ενκορ, μετά στα ηχεία, μετά ... συγκίνηση! Απίστευτο το τι ήχο βγάζουν οι ταινίες ρε παιδιά, αλήθεια, είναι σοκαριστική εμπειρία...

Αυτά τα ολίγα. State of the art στον πολυκάναλο. Γουελκαμ του δε κλαμπ της πρωτοπορίας! :)

Υ.Γ. 1) και μουσική παίζει το OPPO στο παραπάνω σχήμα, μέσω HDMI και μην ανατριχιασετε οι τζιτεροπληκτοι, ρολογακι παίρνει ξανά στη μετρικ, άσε που το τελευταίο HDMI πρωτόκολλο έχει λύσει τα προβλήματα του παρελθόντος. Δουλεύει όλα τα μουσικά φορμά, σε όλες τις δειγματοληψίες. Βέβαια, όποιος θέλει, παίζει μουσική από την FireWire, όλα εύκολα είναι, κι από το ταμπλετ, κι από το κινητό, αλλά σε Apple, I'm sorry, δε θα πάρω προσωπικά. Εσείς, ελεύθερα.



Υ.Γ. 2) Όλα αυτά, μέχρι 7.1 παρακαλώ.
Για περισσότερα κανάλια, προτείνω συμπληρωματική λύση στην 8-καναλη αυτή βάση.
Αλλά δε θα ασχοληθώ στο παρόν θρεντ για πάνω από 7.1
 

Attachments


Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά πώς δεν κάνει το Arvus την αποκωδικοποίηση των ψηφιακών φορμά του κινηματογραφικού ήχου (DTS κλπ), οπότε αυτό θα πρέπει να το κάνει το media player, άρα προμηθευτειτε ένα media player που να δίνει τη δυνατότητα PCM over HDMI, όπως το OPPO ή το dune, και να υποστηρίξει τα φορμά που χρειαζεστε.
ολα τα player κανουν υποχρεοτικα και με νομο pcm το dts-dolby(αν θες)
.....αλλα για hd ηχο μονο και ως 7.1

Υ.Γ. 2) Όλα αυτά, μέχρι 7.1 παρακαλώ.
Για περισσότερα κανάλια, προτείνω συμπληρωματική λύση στην 8-καναλη αυτή βάση.
Αλλά δε θα ασχοληθώ στο παρόν θρεντ για πάνω από 7.1
Δυστυχως για καναλια υψους (π.χ atmos) και λοιπα μονο bitstream
.....που μονο ενας av μπορει να κανει
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Προσωπικά, το σεταπ μου είναι λίγο πιο εξελιγμένο, λίγο πιο σύνθετο. Το Arvus δίνει στην lynx AES16SRC και η λυνξ αφού εκτελέσει χρέη AES EBU server, δίνει στην μετρικ. Με μία είσοδο στο PC, μπορούν να δουλέψουν άλλα 8 κανάλια ήχου, αλλά θα χρειαστεί μία μετρικ ακόμα, η λυνξ υποστηρίζει 16 κανάλια με σαμπλ ρεϊτ κονβερσιον, είναι χορταστική. Με το PC φυσικά οι δυνατότητες επεξεργασίας εκτινάσσονται, ολα είναι συμβατά και δυνατά, από ντιρακ μέχρι ότι σας καπνισει.. τες πα..
[DOUBLEPOST=1470863506][/DOUBLEPOST]
ολα τα player κανουν υποχρεοτικα και με νομο pcm το dts-dolby(αν θες)
.....αλλα για hd ηχο μονο και ως 7.1

Δυστυχως για καναλια υψους (π.χ atmos) και λοιπα μονο bitstream
.....που μονο ενας av μπορει να κανει
Σωστά. Το παραπάνω σεταπ μπορεί λοιπόν να συνδυαστεί και με έναν AV ή PC ή κάποια άλλη λύση, για τα κανάλια ύψους, ή γενικά για οτιδήποτε πάνω από 7.1.

Προφανώς δε θα χρειαστείτε κάποιο κορυφαίο προϊόν μόνο για τα κανάλια ύψους, αλλά περί ορεξεως..
 
Last edited:

Μηνύματα
22.269
Reaction score
15.543
θες αποκωδικοποιητη dts-x και dolby atmos
...το player δινει 7.1 dts -dolby που ειναι γραμενα πανω σε αυτα τα αλλα 4 καναλια
αν δεν εχεις αποκωδικοποιητη dts-x και dolby atmos ακους απλα 7.1

το ξεχνας για την ωρα το 7-1-4
......μονο αν βγει player με τους αποκωδικοποιητες αυτους και μπορεις να παρεις pcm στην εξοδο.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Αυτό φίλε μου παίζει μόνο δικαναλο pcm μέσω HDMI.

Η δική μου πρόταση είναι για χρήση ενός κορυφαιου 8-καναλου DAC με τρομερές δυνατότητες επεξεργασίας, σε έως 7.1 πολυκάναλο κινηματογραφικό ήχο, με τα τυπικά Dolby φορμά. Κι όλα αυτά σε συμπαθητικό κοστολόγιο.
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.309
Reaction score
93.856
Αυτό φίλε μου παίζει μόνο δικαναλο pcm μέσω HDMI.

Η δική μου πρόταση είναι για χρήση ενός κορυφαιου 8-καναλου DAC με τρομερές δυνατότητες επεξεργασίας, σε έως 7.1 πολυκάναλο κινηματογραφικό ήχο, με τα τυπικά Dolby φορμά. Κι όλα αυτά σε συμπαθητικό κοστολόγιο.
Define "συμπαθητικό κοστολόγιο" please...
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Ε, τα έγραψα, χονδρικά το πακέτο μετρικ και αρβους, μαζί με τα καλώδια, είναι κοντά στα 3 χιλιάρικα.
Συμπαθητικό κοστολόγιο για ενα τοπ ήχου AV-προ.
 


Μηνύματα
7.237
Reaction score
4.617
Με 3 χιλιάρικα όμως παίρνεις πχ τον Yamaha 5100 και έχεις ρέστα .
Για ευκολίες δεν το συζητάμε καν (internet radio , Spotify κλπ ) .
Έχεις atmos , dtsx κλπ.
Εσείς που τα πάτε καλα με τα specs , πείτε μας τώρα ποιο εχει καλύτερα ντακ , ίσοσταθμιση κλπ.
Έτσι για την κουβέντα .
Και για να σας γίνει ακομα ποιο εύκολο ας εξαιρέσουμε τους hd (dtsx, Dolby atmos , dtshd κλπ κλπ.) ύψους βάθους ήχους κλπ κλπ .
Μόνο ίσοσταθμιση και ντακ .
Ποιος θα κανει τον κόπο να τα συγκρίνει ?
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.670
Reaction score
28.006
Με 3 χιλιάρικα όμως παίρνεις πχ τον Yamaha 5100 και έχεις ρέστα .
Για ευκολίες δεν το συζητάμε καν (internet radio , Spotify κλπ ) .
Έχεις atmos , dtsx κλπ.
Εσείς που τα πάτε καλα με τα specs , πείτε μας τώρα ποιο εχει καλύτερα ντακ , ίσοσταθμιση κλπ.
Έτσι για την κουβέντα .
Και για να σας γίνει ακομα ποιο εύκολο ας εξαιρέσουμε τους hd (dtsx, Dolby atmos , dtshd κλπ κλπ.) ύψους βάθους ήχους κλπ κλπ .
Μόνο ίσοσταθμιση και ντακ .
Ποιος θα κανει τον κόπο να τα συγκρίνει ?
Το project έχει τελικούς όπως κατάλαβα.
Οπότε με κάτι λίγα ακόμα έχεις τον Anthem AVM60 που εδώ μιλάμε πια για High End AV και θα ήθελα πολύ να τα ακούσω δίπλα με την Metric. Συν όλα τα άλλα καλούδια ενός ΑV.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.385
Reaction score
125.511
Τα καλουδια κι ευκολία χρήσης των av που αναφέρετε, δε παλευονται.

Συγκριτικα με τον γιαμαχα που λες, από πλευράς ευκολίας και από πλευράς καλουδιων, ο συνδυασμος μετρικ-αρβους είναι στην εποχή των σπηλαίων, ιουρασιο και βγάλε.

Ο ήχος από μέτρικ και αρβους, δε παλεύεται.

Συγκριτικα με το συνδυασμό μέτρικ-αρβους που λεω, από πλευράς ήχου, ο γιαμαχα είναι στην εποχή των σπηλαίων, ιουρασιο και βγάλε.

Οπότε, αν κυνηγάει κανείς ευκολία χρήσης και καλουδια, γιαμαχα και τα μυαλά στα κάγκελα. Αν όμως κυνηγάει τοπ ήχο, δειχνω το δρόμο.. ;)
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.431
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top