Full-Range Speakers, o Nelson Pass και τα πειράματά του!

Y

Yiannis_B

Guest
Τώρα τελευταία, έπεσαν στα χεράκια μου δύο χειροποίητα ηχειάκια υλοποιημένα γύρω από το full-range τρί-ινστο μεγαφωνάκι της fostex fe83en.

Άλλη προσέγγιση από τα τρίδρομα 50ρια ATC του κυρίως συστήματος...

Έχω μείνει τελείως %$@λ@&! με τον δρόμο που προτείνουν για την αναπαραγωγή του μουσικού γεγονότος.

Τα θέματά τους τα έχουν, κυρίως μία υποψία σκληρών μεσο-υψηλών (εκτός από την σχετική έλλειψη μπάσου και στάθμης ακρόασης - η υψηλή περιoχή είναι μια χαρά - για τα αυτάκια μου πάντα) , κάτι που λύθηκε σχετικά αποδεκτά με ένα software PEQ με το οποίο εφαρμόστηκε μια σχετική εξασθένιση στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αλλά ομολογώ με έχουν ενθουσιάσει!!!!!

Τόσο, ώστε το ΄ρηξα στο διάβασμα για να κατασκευάσω κάτι αντίστοιχο με μεγαλύτερη full range μονάδα.....και ο δρόμος είναι μακρύς.

Έπεσα λοιπόν πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον αρθράκι του papa στο 6moons.

Most interesting are the full-range high-efficiency drivers that deliver the goods with only a watt or so. It's a big design challenge to produce a good sounding full-range acoustic transducer with 100dB/watt efficiency. When it is properly achieved, you get a wealth of detail, exceptional dynamic range and a sense of musical 'aliveness' that you don't often hear elsewhere.

Tube amplifiers seem to bring out the best from such drivers. They have more bottom end, a warmer mellower mid- and upper mid-range and often more top octave. By comparison, the 'best' solid-state amplifiers make them sound more like transistor radios - less bottom end and an occasionally strident upper midrange. If you are a solid-state kind of guy like me, you start wondering how that could be. If you are a tube aficionado, you smirk and say, "I told you so." The solid-state guy probably starts fixing the response with a parametric equalizer and the tube guy enjoys his music with a nice glass of wine.

Καλή ανάγνωση! :107:

Reaction score
1
Απάντηση: Full-Range Speakers, o Nelson Pass και τα πειράματά του!

και μονο για τα depon που θα γλυτωσεις απο την απουσια crossover, αξιζει:114:

θελω να δω τι θα φτιαξεις:109:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.134

η εξήγηση βέβαια όσων λέει ο ασπρομάλλης είναι απλή: DF. με πολύ χαμηλό DF βγάζουν κάποιο μπάσο, αλλιώς είναι σα κουδουνίστρες.

Reaction score
1.788

Γιαννη το ιδιο επαθα οταν προσφατα ακουσα ενα 6μιση ιντζες της audio nirvana.
Oπως πολυ σωστα λεει ο Κωστας με εναν ενισχυτη με πολυ χαμηλο df [ set] τα πανε πολυ αξιολογα!!
Παντως απο προσωπικη εμπειρια τα μεγαφωνα της συγκεκριμενης εταιρειας παντα στις μεσαιες συχνωτητες μου εκαναν κατι σε θυροτηλεφωνο! ειχαν τρομερη σπιρταδα σε φυσικα οργανα, αλλα σε φωνες δεν τα μπορουσα με τιποτα!!!!!
Τα audio nirvana που ακουσα μου αρεσαν παρα πολυ!!! Δεν σου κρυβω οτι σκεφτομαι πολυ σοβαρα μια κατασκευη με το 10ιντζο της ιδιας εταιρειας! Λογω του πολυ χαμηλου df του OTL μου πιστευω οτι θα ειναι πολυ καλο ταιρι!! Το κακο ειναι οτι δεν το εχει κανενας φιλος diyερ να τα ακουγα !!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.134

πέρασαν καμιά 10-αριά χρόνια που έλεγα πως ο πιο φτηνός τρόπος να ακούσεις όμορφα μουσική (εννοείται με κάποιους σαφέστατους περιορισμούς) είναι ένα φουλ-ρέιντζ και μια λαμπίτσα γλυκιά και δαχτυλιδένια.

ε, τίποτα δεν άλλαξε από τότε.

πάντως όσο "καλύτερο" κι αν γίνει ένα φουλ-ρέιντζ, πάλι τα ίδια προβλήματα θα έχει, οπότε δε βλέπω ειλικρινά κανένα λόγο να κατασκευάσεις κάτι άλλο. άκου αυτό το ηχείο με κάποιο ενισχυτικό (κατά προτίμηση λαμπάτο) με γλυκές μεσουψηλές και με πολύ χαμηλό DF. Μούρλια άκουσμα!

Reaction score
1.788

Στην ποιο πανω φωτο οταν εκανα δοκιμη με ενα fostex .Δεν μπορεσα να το ανεχθω παραπανω απο δυο μερες!! Ηταν πολυ ωραιο σε κιθαρες και γενικα σε φυσικα οργανα, αλλα αν επαιζε κατι ποιο συνθετο ,με πολα οργανα, εχανε την μπαλα!!

Y

Yiannis_B

Guest

η εξήγηση βέβαια όσων λέει ο ασπρομάλλης είναι απλή: DF. με πολύ χαμηλό DF βγάζουν κάποιο μπάσο, αλλιώς είναι σα κουδουνίστρες.
Higher electrical damping of the loudspeaker is not necessarily better.[dubious – discuss] Some loudspeakers sound better with lower electrical damping.[citation needed] A lower damping factor helps to greatly enhance the bass response of the loudspeaker, which is useful if only a single amplifier is used for the entire audio range. Therefore, some amplifiers, in particular vintage amplifiers from the 1950s, 60's and 70's, feature controls for varying the damping factor.

One example of a vintage amplifier with a damping control is the Accuphase E-202, which has a three-position switch described by the following excerpt from its owner's manual:[1]

"Speaker Damping Control enhances characteristic tonal qualities of speakers. The damping factor of solid state amplifiers is generally very large and ideal for damping the speakers. However, some speakers require an amplifier with a low damping factor to reproduce rich, full-bodied sound. The E-202 has a Speaker Damping Control which permits choice of three damping factors and induces maximum potential performance from any speaker. Damping factor with an 8 ohm load becomes more than 50 when this control is set to NORMAL. Likewise, it is 5 at MEDIUM position, and 1 at SOFT position. It enables choosing the speaker sound that one prefers."
http://en.wikipedia.org/wiki/Damping_factor

:107:

Τα άκουσα και με SET και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό!

Θα δοκιμάσω και με βατικές αντιστάσεις σε τρανζιστοράτο, σε σειρά με την Zs έτσι από περιέργεια, ίσως καλύτερα με ένα βατικό ποτενσιόμετρο!

Στην ποιο πανω φωτο οταν εκανα δοκιμη με ενα fostex .Δεν μπορεσα να το ανεχθω παραπανω απο δυο μερες!! Ηταν πολυ ωραιο σε κιθαρες και γενικα σε φυσικα οργανα, αλλα αν επαιζε κατι ποιο συνθετο ,με πολα οργανα, εχανε την μπαλα!!
Την ίδια αίσθηση μου άφησε και μένα. Αλλά σε κομμάτια με λίγα όργανα ζωγραφίζει!

Μπορώ πάντως να ζήσω μόνιμα με τέτοιο ηχείο.

πέρασαν καμιά 10-αριά χρόνια που έλεγα πως ο πιο φτηνός τρόπος να ακούσεις όμορφα μουσική (εννοείται με κάποιους σαφέστατους περιορισμούς) είναι ένα φουλ-ρέιντζ και μια λαμπίτσα γλυκιά και δαχτυλιδένια.

πάντως όσο "καλύτερο" κι αν γίνει ένα φουλ-ρέιντζ, πάλι τα ίδια προβλήματα θα έχει, οπότε δε βλέπω ειλικρινά κανένα λόγο να κατασκευάσεις κάτι άλλο. άκου αυτό το ηχείο με κάποιο ενισχυτικό (κατά προτίμηση λαμπάτο) με γλυκές μεσουψηλές και με πολύ χαμηλό DF. Μούρλια άκουσμα!
Τα μεγαφωνάκια έχουν 80 eur το ζευγάρι. Δεν θα δω σημαντικές διαφορές με 6ιντσα-8ιντσα των 2000 eur το ζευγάρι , σε προσεγμένη καμπίνα?

http://areteaudio.wordpress.com/tag/full-range/

Δεν φαίνονται και τόσο δύσκολες οι υλοποιήσεις. Το παραπάνω είναι απλά ένα παράδειγμα, έχουμε πολύ δρόμο!

Reaction score
1.788

Γιαννη δεν θα καταφερεις κατι με το να βαλεις τις αντιστασεις και απλα να χαλασεις λιγο τον συντελεστη αποσβεσης! στα set η μαγεια ειναι αλλου!!

Reaction score
1.788

παντως κανε μια δοκιμη και με τα audio nirvana!! εχουν την ειδια σπιρταδα , αλλα χωρις να χαρτιαζουν τις φωνες!!!

Reaction score
1.754

Τιποτε λιγοτερο απο ενα Lowther σε οπισθια κορνα η σε ανοιχτη μπαφλα με επιπλεον subwoofer.
Eιδικα τα PM5 σε καμπινα Duelund ειναι μοναδικη εμπειρια.
Eγω εχω τα P6M Ticonal (1957) σε καμπινα Carfrae Little Big Horn (Tractrix) με ενεργα Peerless 10XLS και πειραματιζομαι με ενα Seas Exotic T35 (Alnico) tweeter και διαφορα x-over.
Γενικα τα full range ειναι ενα πολυ ενδιαφερον κεφαλαιο και για τους περισσοτερους που το προσεγγισαν, το mainstream hi-end εκλεισε για παντα.

Attachments

Reaction score
1.788

θεμα για full range στο av site:111:!!!!!! και set !!!!!!! παει χαλασε ο κοσμος!!!!:119:

Y

Yiannis_B

Guest

Αν όμως έφτιαχνες δική σου καμπίνα, δεν θα γινόταν όλα πιο προσβάσιμα?

Y

Yiannis_B

Guest

Ναι! Μόνο που εγώ δεν είμαι παλιά καραβάνα! Ούτε 3 χρόνια δεν έχω! Τα ανακαλύπτω όλα από την αρχή!

Βρε με σας που έμπλεξα δεν ξέρω πιο "project" να πρωτοτρέξω! Και το ταμείο είναι μείον!

-Ενεργή τριενίσχυση στα ATC.

-Μετρήσεις και παθητική και ενεργή περιποίηση του χώρου ακρόασης.

-Κατασκευή full-range.

-Επισκευή 2 ενισχυτών (μαζεύω και παλιατζούρες!)

-Α!!! έχουμε και τους λαμπάτους ενισχυτές που δεν τους έχω αγγίξει ακόμη και πάνε χέρι-χέρι με τα μονόδρομα....:107:

Reaction score
1.754

Το ATC SCM 50 που αναφερθηκε σαν μετρο συγκρισης, εχει πολλαπλασια τιμη απο το PM5A/Duelund ακομη και αν προστεθουν ενεργα subwoofer και το ακριβοτερο RAAL 140-D15 dipole tweeter με Duelund Cast Copper 4.7μF/100V (8.4Khz) πυκνωτη.
Κατω απο Lowther κατηγορια, δεν αξιζει τον κοπο κατασκευης της καμπινας. Ειναι πραγματι πολυ περιορισμενα τα ορια που μπορει να φτασει ενα Fostex.

Y

Yiannis_B

Guest

Δεν πρόκειται να φύγουν τα ATC και οι ενισχυτές για χρηματοδότηση full-range project!

Άλλο άκουσμα, και για μένα εξακολουθούν να με πορώνουν με τον τρόπο τους, ...ειδικά όταν τα λαμπάκια του 4BSST2 αρχίζουν και κοκκινίζουν. :107:

Ίσως μετά από χρόνια να έχω κατασταλάξει σε ένα σύστημα. Αλλά τώρα τα θέλω όλα τα ακούσματα για να ωριμάσω! :116:

Reaction score
1.788

Ναι! Μόνο που εγώ δεν είμαι παλιά καραβάνα! Ούτε 3 χρόνια δεν έχω! Τα ανακαλύπτω όλα από την αρχή!

Βρε με σας που έμπλεξα δεν ξέρω πιο "project" να πρωτοτρέξω! Και το ταμείο είναι μείον!

-Κατασκευή full-range.

-Α!!! έχουμε και τους λαμπάτους ενισχυτές που δεν τους έχω αγγίξει ακόμη και πάνε χέρι-χέρι με τα μονόδρομα....:107:
αρχιζεις να περνεις το σωστο δρομο!!!!:119:

Y

Yiannis_B

Guest

Έχουμε ένα εργαστήριο στην δουλειά, για επισκευές βιομηχανικών ηλεκτρονικών.

Ξεκίνησα πηγαίνοντας ένα παλιό ραδιοκασετόφωνο αυτοκινήτου για να ακούμε λίγο ράδιο (εργασία και χαρά!)

Στον μήνα τα πήρα στο κρανίο με το πρόγραμμα-κονσέρβα των σταθμών, …και μετακόμισε εκεί ένα TEAC μίνι σύστημα, για να παίζουμε από το laptop.

Στο εξάμηνο μετακόμισε ένα παροπλισμένο DAC και ένας Sansui.

Προχθές, έφερα από το σπίτι τον TEAC A-BX10 και τα fostexάκια…

Περιττό να πω πως από τότε το εργαστήριο έχει γίνει σαν το καπνοπωλείο του Harvey Keitel.

Όχι ότι πριν δεν ήταν, αλλά τώρα παραέγινε! Και κατεβαίνουν στην υπόγα με στικάκια και CD παραμάσχαλα!

Εκδήλωσαν την επιθυμία να τα ακούσουν στο σπίτι τους …ο ένας στους δύο.!

Να δω πότε θα μπουκάρει το μεγάλο αφεντικό και θα μας στείλει για μόνιμες διακοπές….

Ευτυχώς έχει Ναυτίλους…..και ελπίζω να καταλάβει. :116:

Reaction score
2.566
Re: Απάντηση: Full-Range Speakers, o Nelson Pass και τα πειράματά του!

-Κατασκευή full-range.

Πιστεύω θα δεις τις μεγαλύτερες διαφορές...

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.519
Νεότερο μέλος
mrkgeo