stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203

2 χονδροειδή μηχανικά ισοδύναμα:
Αν φτιάχναμε πχ ένα κουτί με τοιχώματα όπως από σφουγγάρια , τότε αν το γεμίζαμε με νερό μέρος του νερού θα απορροφούνταν από τα σφουγγάρια και το περισσότερο θα διέρρεε έξω (Δηλαδή όχι μπλοκάρισμα και μόνωση αλλά απορρόφηση).

Αν σ’ ένα δωμάτιο με τοίχους μπετόν ρίχναμε στο πλακόστρωτο πάτωμα έγχρωμα μπαλάκια σε διάφορες κατευθύνεις αυτά θα χτυπούσαν στον ένα τοίχο μετά στο πάτωμα μετά στον απέναντι τοίχο ή ταβάνι κ.ο.κ μέχρι η ενέργεια τους να εξασθενήσει ( διαδοχικές ανακλάσεις).

Αν ντύναμε τώρα τους τοίχους του δωματίου με αφρώδη υλικό και ξαναρίχναμε τα ίδια μπαλάκια ,τότε με το χτύπημα τους θα απορροφούνταν η ενέργεια απ’ αυτό (απορρόφηση)

Ένα ηχητικό κύμα μέσα σε αυτό το δωμάτιο είναι ακριβώς όπως τα μπαλάκια . Θα ανακλάται, σε οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια , αλλά θα απορροφάται από μια μαλακή επιφάνεια .

Τα ανωτέρω είναι μια αρχή για την κατανόηση του προβλήματος. Για το επόμενο βήμα σας , δείτε τα υλικά που παρουσιάζω στο άρθρο: ‘’ Βασικές Γνώσεις για Ηχομόνωση – Ηχοαπορρόφηση’’ (χωρίς την παραμικρή προσπάθεια διαφήμισης τους) ή βρείτε κάποιον εμπειρογνώμονα ή τουλάχιστον κάποιον που γνωρίζει τα συγκεκριμένα προϊόντα και τα έχει χρησιμοποιήσει και είχε απτά αποτελέσματα.
  • Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο ήχος μέσα σε ένα χώρο εξαρτάται και από τις διαστάσεις του χώρου.
  • Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό αν ακούσουμε τα ίδια μηχανήματα σε ένα κυβικό δωμάτιο και σε ένα ακανόνιστο δωμάτιο.
  • Το μικρό δωμάτιο έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί είναι πρακτικά κυβικό
  • χώροι με απαιτήσεις για καλή ακουστική δεν πρέπει να έχουν ποτέ κυβική μορφή.
Έτσι , πριν συζητήσετε με κάποιον ειδικό μηχανικό, κάντε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας :
  • Θέλετε το δωμάτιο σας να μπλοκάρει τον ήχο (ηχομόνωση) ή να απορροφά την ηχώ (ηχοαπορρόφηση); Δείτε το άρθρο: ‘’ Βασικές Γνώσεις για Ηχομόνωση – Ηχοαπορρόφηση’’
  • Ποιες είναι οι διαστάσεις του δωματίου σας ;
  • Ποια είδη ήχου θέλεις το δωμάτιο σου να μπλοκάρει / απορροφήσει ; (Υψίσυχνους ήχους, φωνές , χαμηλής συχνότητας ήχους - μπάσο ή όλα ;)
Room Treatment
Ο λόγος που αποτρέπει τους περισσοτέρους στο να προχωρήσουν στο όποιο room treatment είναι ότι πρέπει να είναι και αισθητικά αποδεκτό ειδικά από τις γυναίκες μας που αν τις δώσετε την ευθύνη να επιλέξει το Décor που θα καλύπτει τα διάφορα ηχομονωτικά/ηχοαπορροφητικά υλικά θα κάνει πιο σωστή επιλογή και μπορεί όχι μόνο να ταιριάξει αλλά και να προσθέσει επιπλέον θετικά στοιχεία στο αισθητικό αποτέλεσμα του δωματίου , σαλονιού…





Δείτε διαχύτες ΕΔΩ : Θα γράψω σχετικό πλήρες άρθρο για μπασοπαγίδες

Δείτε μπασοπαγίδες ΕΔΩ :






Αυτά τα σημεία ανακλάσεων θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε ή με τη μετακίνηση των ηχείων αν είναι δυνατόν ή αλλιώς με απορροφητικά υλικά.
Mic Screen
Βέβαια πρώτη προϋπόθεση είναι ότι τα μονωτικά υλικά που θα τοποθετήσετε επιτρέπονται από τον ιδιοκτήτη της οικίας .
Αν δεν επιτρέπονται τότε μια άλλη λύση είναι το Mic Screen : Δείτε τιμές ΕΔΩ : και το Isolation box ΕΔΩ :


Ανάθεση της μελέτης σε ειδικό
Όσοι θέλουν να μελετήσουν επιστημονικές λύσεις πριν αναθέσουν τη δουλειά σ’ έναν ειδικό , υπάρχουν πολλά σημεία στο διαδίκτυο , πχ ΕΔΩ : και φωτογραφίες ΕΔΩ :​
Αν λοιπόν πρόκειται για studio ή χώρους μεγάλους , για αξιοπιστία πρέπει να απευθυνθούμε σε κατάλληλους (με εμπειρία σε Δομική Ακουστική & Μουσική Ακουστική:) μηχανικούς (Αρχιτέκτονες Μηχανικούς , Συμβούλους Σχεδιασμού Ακουστικής /Acoustical Consultants. – Δηλαδή να γνωρίζουν : Την παραγωγή, τη μετάδοση, τη λήψη και την αλληλεπίδραση του ήχου με τα διάφορα υλικά μέσα, καθώς επίσης και τις τεχνικές ελέγχου και επεξεργασίας για την εκμετάλλευση του ήχου σε εξειδικευμένες εφαρμογές..) γιατί απαιτείται υπολογισμός και μετρήσεις:
Απορρόφησης ήχου , πηγών θορύβου , στάθμης ήχου , ακουστικής ποιότητας, ηχομόνωσης δομικών στοιχείων ,συχνότητες συντονισμού – πλευρική μετάδοση του ήχου, επιλογής ηχοπαγίδων……
Δείτε πχ ΕΔΩ :
Αν η μελέτη δεν γίνει από πεπειραμένους μηχανικούς τότε μια βίλα πολυτελείας μπορεί να έχει την ίδια χαμηλή ακουστική ποιότητα, με μια εργατική κατοικία…..!!

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :​
Βασικές Γνώσεις για Ηχομόνωση – Ηχοαπορρόφηση
Οδηγός για Μεγάφωνα – Ηχεία - Παράμετροι αυτών
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Η απορροφηση στις χαμηλες δε μπορει να επιτευχθει με ρικοφον και πετροβαμβακα , ουτε και η εκτεταμενη χρηση τους προτεινεται (αλλα αυτο εναι και προσωπικη γνωμη) γιατι δημιουργει ανομιομορφοια στις ταχυτητες αποσβεσης συχνοτητων που εκφυσεως σβηνουν νωριτερα απο χαμηλοτερες , να μην πω οτι σε ενα κατοικισιμο σπιτι ηδη οι αφρωδης επιφανειες που εχουν τα επιπλα ειναι αρκετες ...
oι χαμηλες μονο με helmholtz ή μεμβρανες μπορουν να απορροφηθουν...
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Πράγματι υποκειμενικές απόψεις αλλά και κάθε τόσο παράγονται νέα υλικά ανώτερα του ρικοφον....με βάση την αφρώδη, εύκαμπτη πολυουρεθάνη και με συνδυασμό με μεμβράνης διάχυσης βελτιώνει τον συντελεστή ηχοαπορρόφησης στις χαμηλές συχνότητες. Η διαχυτική μεμβράνη μπορεί να είναι ένα ακρυλικό διάφανο υλικό, κοντραπλακέ, HPL/ Φορμάικα, φελλός, καθώς και οποιαδήποτε εύκαμπτή επιφάνεια που μπορεί να κυρτωθεί. Η ακρυλική μεμβράνη μπορεί να επικαλυφθεί με ύφασμα, είτε με οποιαδήποτε αυτοκόλλητη εκτύπωση. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να δημιουργηθούν άπειρες αισθητικές παρουσιάσεις, για να καλύψουν τις αισθητικές απαιτήσεις του χώρου εφαρμογής.
Όλα όμως είναι υποκειμενικά.....
ISOTEK - FOAM
Είναι γκρι του πάγου κυματοειδές αφρώδες μελαμίνη της BASF υψηλής θερμικής αντοχής από -60oC έως +150oC. Δε στάζει σε περίπτωση φωτιάς και δεν περιέχει ίνες. Παρέχει τέλεια ηχοαπορρόφηση ειδικά σε χαμηλές και μέτριες συχνότητες 500 - 1000 Hz.

AKUSTIK – STOP
Έτσι είναι κατάλληλο για στούντιο ηχογραφήσεων, αίθουσες συναυλιών, θέατρα και γενικά σε χώρους που μπορούν να δώσουν πολύ υψηλές αλλά και πολύ χαμηλές συχνότητες

Πετροβάµβακας
Η ηχοαπορροφητική ικανότητα του πετροβάµβακα βελτιώνεται σηµαντικά στις χαµηλότερες συχνότητες (οκτάβες), µε την αύξηση της πυκνότητας και του πάχους. Γενικά για κάθε διπλασιασµό του πάχους του πετροβάµβακα η καµπύλη ηχοαπορρόφησης µετατοπίζεται κατά µία οκτάβα προς τις χαµηλές συχνότητες. Αντίστοιχη µετατόπιση κατά 2/3 οκτάβας, γίνεται µε τον τριπλασιασµό της πυκνότητας του πετροβάµβακα.

POLYFON-BT
η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου από τα ηχοαπορροφητικά υλικά είναι σαφώς ανώτερη από ηχοαπορροφητικές πλάκες τύπου Ricofon.

Στην πάνω πλευρά αυτού μπορεί να δεχθεί λεπτή μεμβράνη (DM), η οποία προσφέρει αύξηση της ηχοαπορρόφησης στις χαμηλές συχνότητες και παράλληλα διάχυση του ήχου.

Αποτελείται από το κυρίως μέρος (μπασοπαγίδα) , POLYFON -BT Base και την πρόσθετη Διαχυτική Μεμβράνη (DM).
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Η καθε εταιρια μπορει να λειει οτι θελει στη πραξη για να εχεις αποτελεσμα οσο αναφορα τις χαμηλες και λογω μεγαλου μηκους κυματος πρεπει η εφαρμογη να γινεται στο 1/4 αυτης , οποτε μονο σε στοχευμενες συχνοτητες μπορεις να πετυχεις αποτελεσμα που να εχει σημασια , ο πετροβαμβακας μεγαλης πυκνοτητας θελει παχος και αμφιβαλω
απο καποιο σημειο και μετα θα αποροροφα η θα αντανακλα, ασε που ο ογκος που θα χρειαστει να καταλαμβανει θα ειναι τεραστιος.


Το εχω ξαναπει η καλυτερη vfm λυση ειναι πετροβαμβακας-υαλοβαμβακας οχι πανω απο 35κιλα με φυλλο αλουμινιου , ακομη καλυτερα τυπου αριθερμ- ιζιθερμ(τα ιδια ειναι διαλεχτε το φτηνοτερο..) που παιζουν μεχρι ~80hz χωρις να κανουν τον χωρο μουντο απορροφωντας τις πολυ ψηλες συχνοτητες..
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
ToTIP που αναφέρω με μικρά κυβάκια αντί πολύ παχύ απορροφητικό υλικό το έχω δει σε εφαρμογή σε γωνιακές μπασοπαγίδες με καλά αποτελέσματα.

Ισχύει το εμπειρικό ‘‘πόρισμα’’: ‘’Διπλασιασμός του πάχους του αφρώδους απορροφητικού υλικού το κάνει αποτελεσματικό για μια οκτάβα κάτω και το αντίστροφο’’.

Πχ αν με ένα κομμάτι μπασοπαγίδας αφρώδους απορροφητικού των 10 cmέχουμε αποτελεσματικότητα στην μπάντα πχ 300- 500 Hzαν αυτό γίνει 20cm θα είναι αποτελεσματικό στην μπάντα 150 – 250Hzή κάπου τόσο με κυβάκια κολλημένα στο πίσω μέρος της μπασοπαγίδας των 10cm….

Πάλι όμως απαιτούνται πειράματα ανάλογα με τη θέση των ηχείων και του ακροατή....
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Αν στα 10cm (παιζει και η πυκνοτητα ρολο ) εχεις στα 300 - 4000 , στα 20 cm ιδιας πυκνοτητας θα εχεις στα 150-4000. το παχος ιδιας πυκνοτητας αυξανει τις συχνοτητες απορροφησης προς τα κατω δε μειωνει τις ανω,(αυτο ισχυει και για διαχυση με τους διαχυτες αναλογα αλλα παιζουν και αλλα εκει) και αυτο συμβαινει λογω του μηκους κυματος οτι λεει το βιντεακι, απλα οι χαμηλες θελουν μαζα για να απορροφηθουν και αυτη να ειναι εφαρμοσμενη στο 1/4 της καθε συχνοτητας.
Οπως σωστα εγραψες η απορροφηση γινεται με μετατροπη σε θερμοτητα, η ταλαντωση ομως αυτη(ο συντονισμος) δε μπορει να επιτευθει παντου σε ολη την μπαντα με την ιδια πυκνοτητα υλικου , περαν του σημειου εφαρμογης του.
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Οι μπασοπαγίδες έχουν κάποια κεντρική συχνότητα συντονισμού πχ 75 Hz(ή όχι μόνο μια πχ και 100 Hz) και καλύπτουν (ανάλογα με την κάθε εταιρεία)κάποιο φάσμα συχνοτήτων (30 – 120 Hz ) άλλες πιο στενό άλλες πιο ευρύ με μεγαλύτερα ή μικρότερα πάχη.

Αλλά τα μικρά δωμάτια ειδικά τα τετραγωνικά είναι πάντα δύσκολο να αντιμετωπιστούν καλά και απαιτούνται πειραματισμοί με τα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά υλικά γιατί ποιος θα πλήρωνε μηχανικό για μελέτη δωματίου 2Χ3;

Τα αναφερόμενα στην ενότητα: ‘’Κατανόηση των ηχοαπορροφητικών υλικών’’ δίνουν μια γενική ιδέα για το τι να περιμένουμε ανάλογα με το υλικό (αφρώδες, συμπαγές, με μεμβράνη…) και έναν εμπειρικό τύπο που ισχύει για συγκεκριμένα φάσματα.

Όπως αναφέρω στην εισαγωγή το συγκεκριμένο άρθρο απλά είναι καθαρογραμμένες σημειώσεις χρόνων ,όπως τις έχω κατανοήσει εγώ, κάνοντας αντίστοιχα πειράματα πριν χρόνια σε δωμάτιο 4Χ3 με τα τότε υλικά και απλά δίνοντας τις βασικές γνώσεις για περαιτέρω μελέτη.

Ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό του άρθρου κι αν θέλεις ανέπτυξε συνοπτικά τα Helmholtz, τη θεωρία μεμβρανών, το γιατί όχι των ρικοφόν, τα φάσματα απορρόφησης και το υλικό για το καθένα , ποια υλικά διαφημίζονται χωρίς να αξίζουν ή να επιτελούν έστω στο ελάχιστο τις προδιαγραφές και ότι άλλο νομίζεις ότι θα ενδιέφερε κάποιον για περαιτέρω μελέτη
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
http://www.mh-audio.nl/acalculators.asp#showcalc

Κλικαροντας στο καθε υπολογιστη και αλλαζοντας τις παραμετρους περνουμε μια ιδεα το ποσο επηρεαζουν οι διαστασεις και η πυκνοτητα του καθε υλικου.
Στα πανελ ρεσονειτορ , μπορει να χρησιμοποιηθει για μεμβρανη, κοντραπλακε 3mm, η mdf 3mm, η ακομη και ελαστομερες epdm
http://www.lazarakis-constructions.gr/files/1644.pdf ,
το δε γεμισμα αυτης να ειναι πολυ χαμηλης πυκνοτητας >18κιλα για να δουλευει σωστα η μεμβρανη αλλα και να αποσβενει νεους συντονισμους λογω της ταλαντωσης της.
Χαμηλης πυκνοτητας επισης καθε γεμισμα helmholtz τα οποια να πω την αληθεια δεν τα εχω δουλεψει λογω του στενου φασματος οπου δουλευουν.

Γενικα η απορροφηση πρεπει να ειναι σε οσο το δυνατον περισσοτερες συχνοτητες , αυτο βεβαια καλο ειναι να προηγηθει μια μετρηση να δουμε την rt και αναλογα να επεμβουμε .
Για να εχουμε ομως μεγαλη μπαντα απορροφησης χρειαζομαστε παχος -βαθος για να πιανουμε οσο το δυνατον και ποιο χαμηλες συχνοτητες.
Εγω δε θα χρησιμοποιουσα ρηχες (5εκ ) αλλα ελαχιστο 10 εκατοστα και αναλογως το μεγεθος του προβληματος αντιστοιχα κενο απο πισω και τυπου frk δηλ με φυλλο αλουμινιου μπροστα ,(δουλευει προσωμιαζοντας τη παγιδα μεμβρανης) απορροφηση και λιγο κατω απο τα 100 hz (Σε γωνια οπου συνολικα πιανει περιπου τα 30 εκατοστα κεντρο)χωρις απορροφηση των υψηλων συχνοτητων πραγμα πολυ σημαντικο.
Αυτα τα αφρωδες στις γωνιες δε κανουν τιποτε στις πολυ χαμηλες συχνοτητες εξηγησα και πριν το γιατι θελει εξηδικευμενες παγιδες με κεντρικη συχνοτητα συντονισμου, η οποια ομως οσο θες μεγαλυτερο αποτελεσμα στη συγκεκριμενη συχνοτητα θα χανεις σε ευρος.. πειραματιστειτε στο calculator..

https://www.gearslutz.com/board/bas...etc/743040-tims-limp-mass-bass-absorbers.html

http://ethanwiner.com/basstrap.html
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Φυσικά δεν υπάρχουν μαγικά υλικά ή έστω με τέλειες ιδιότητες που διαφημίζουν οι εταιρείες αλλά ούτε και μυστικά τοποθέτησης τους αν πράγματι θέλει κάποιος να μελετήσει διεξοδικά ειδικές ιστοσελίδες για το θέμα απορρόφησης και ειδικά για τις μπασοπαγίδες.
Βέβαια τα περισσότερα είναι στην αγγλική όπως και τα calculators για τις προβληματικές συχνότητες...

Γι’ αυτούς όμως που δεν γνωρίζουν αγγλικά (τη συγκεκριμένη ορολογία) αλλά και γι αυτούς που θέλουν να φτιάξουν στούντιο το δωματιάκι τους χωρίς να ασχοληθούν με μαθηματικούς τύπους και επιθυμούν τουλάχιστον απορρόφηση μπάσων θα προτιμούσαν να ξέρουν με λίγα λόγια:

1. Μπορούν να απορροφηθούν εύκολα τα μπάσα στο δωματιάκι τους;

2. Τι τελάρα και με τι συγκεκριμένο υλικό (πάχος , πυκνότητα,είδος,διαστάσεις);

3. Πόσα τέτοια τελάρα απαιτούνται στις γωνιές; (αρκούν 4;)

4. Τρόπος τοποθέτησης τους

5. Ποιες συνήθως οι προβληματικές συχνότητες;

6. Ένα μικρό τελάρο για κάθε προβληματική ή ένα μεγαλύτερο που να καλύπτει εύρος πέριξ αυτής;

7. ……

8...........

Τα links που παραθέτεις (αλλά και αυτά που παραθέτω εγώ στο άρθρο) πράγματι περιέχουν πλούτο γνώσεων , αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και απαιτούν χρόνο για τη μελέτη τους και πιστεύω το παρών άρθρο μαζί με το άρθρο Βασικές Γνώσεις για Ηχομόνωση – Ηχοαπορρόφηση δίνει τέτοιο έναυσμα (αυτός ήταν ο σκοπός του εκτός από βασικές γνώσεις).
Δεν προσπάθησα να μεταφράσω κάποιο απ΄ αυτά τα links για το λόγο ότι δεν έχω εμπειρία κατασκευαστική.
Επειδή παρατήρησα ότι έχεις ασχοληθεί με το αντικείμενο ένα νέο άρθρο σου για ‘’Μπασοπαγίδες’’ με περιεχόμενο κάτι σαν τα παραπάνω για ένα σύνηθες δωμάτιο ή σαλόνι θα ήταν ωφέλιμο για τα μέλη του avsite.gr.
 

Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Καλησπερα κι απο 'μενα, παρακολουθω τα σχετικα νηματα - δυσκολευομαι να βγαλω ακρη ... αν γινεται πειτε μου ,κατι τετοιο
19df6393a5c214346db846f8cda72b60.jpg

μπορει να δουλεψει σε συχνοτητες περιξ των 120 hz ?
αν ναι , τι διαστασεις - υλικο "γεμισματος" - τοποθετηση πρεπει να 'χει ?
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Πιστεύω ότι είναι μια παραλλαγή Helmholtz που περιλαμβάνει ένα πλαίσιο γεμισμένο πχ με fiberglass(υαλόνημα) με ένα κάλυμμα κατασκευασμένο πχ από κόντρα πλακέ με πολλές οπές .

Τέτοιες παγίδες συντονίζονται ρυθμίζοντας τον αριθμό των οπών και το μέγεθος τους ώστε να απορροφούν μια ευρεία περιοχή χαμηλών (πχ από 30 – 150 Hz).

Άρα αν το αγοράσεις έτοιμο να εννοείται ότι θα απορροφήσει και τις δικές σου προβληματικές συχνότητες του δωματίου σου.
Αν φτιάξεις κάτι παρόμοιο (οι οπές μπορεί να είναι και στην πρόσοψη) θα πρέπει για να ''πιάσεις'' αυτές να είναι τουλάχιστον 50 Χ 50 Χ 20 cm

Δώσε μας όμως το linkτης φωτογραφίας ίσως έχουμε περισσότερες και πιο ορθές πληροφορίες
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Oχι δεν ειναι helmholtz, κλασικο bass trapp 60x120x10 ειναι οσο δηλ βγαινουν και τα φυλλα πετροβαμβακα η αλλων αντιστοιχων υλικων , οι τρυπες στο πλαι ειναι για να αυξηθει η επιφανεια απορροφησης ...
η τοποθετηση σε γωνιες βοηθα στις χαμηλες συχνοτητες

μιλαμε για δυο φυλλα 35~50 κg 120χ60χ5 cm πετροβαμβακα η καποιο πολυεστερικων ινων οπως το αριθερμ (αν εχει φυλλο αλουμινιου την χαμηλη πυκνοτητα μονο ενα μπροστα και προσθετεις τα υπολοιπα χωρις φυλλο...)

Aritherm,πετροβαμβακας.

http://data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxMTEhESExMWFRUXGRYWFhcWGBcTFhYYGhcYFhgVGhgYHiggGBonGxUVITEiJSorLjAvFx8zODMsNygtLisBCgoKDg0OGxAQGy0mI http://data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxMTEhESExMWFRUXGRYWFhcWGBcTFhYYGhcYFhgVGhgYHiggGBonGxUVITEiJSorLjAvFx8zODMsNygtLisBCgoKDg0OGxAQGy0mI
 
Last edited:

Μηνύματα
543
Reaction score
379
Πειράζει αν κάποιος αντί για πετροβάμβακα χρησιμοποιήσει ορυκτοβάμβακα που είναι οικολογικός;
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Oχι δεν ειναι helmholtz.....
Helmholtz αντηχεία λέγονται αυτά τα οποία απορροφούν τις χαμηλές συχνότητες μέσω μιας μικρής οπής σε μια αεροστεγή κοιλότητα.

Γι αυτό δεν είπα ότι είναι Helmholtz αλλά σαν παραλλαγή Helmholtz (λόγω των οπών). Ίσως η σύγκριση δεν ήταν επιτυχής....
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
http://data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxMTEhESExMWFRUXGRYWFhcWGBcTFhYYGhcYFhgVGhgYHiggGBonGxUVITEiJSorLjAvFx8zODMsNygtLisBCgoKDg0OGxAQGy0mI
Πειράζει αν κάποιος αντί για πετροβάμβακα χρησιμοποιήσει ορυκτοβάμβακα που είναι οικολογικός;
κανενα θεμα φτανει να τηρηθουν οι πυκνοτητες ..
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
http://data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wCEAAkGBxMTEhESExMWFRUXGRYWFhcWGBcTFhYYGhcYFhgVGhgYHiggGBonGxUVITEiJSorLjAvFx8zODMsNygtLisBCgoKDg0OGxAQGy0mI

κανενα θεμα φτανει να τηρηθουν οι πυκνοτητες ..
Θα ήθελα να προσθέσω , επειδή θυμάμαι από παλιά , ότι τα προϊόντα ορυκτοβάμβακα (πχ πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας και κεραμοβάμβακας, …)είχαν κατηγορηθεί για πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία (αναπνευστική οδό) , υπάρχουν εδώ και χρόνια συστάσεις ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος (Δείτε εδώ: πχ ως μη καρκινογόνα υλικά -Group 3 .
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Σε καθε περιπτωση εαν καλυφθει με υφασμα δεν υπαρχει θεμα, ομως οταν η τιμη δεν εχει σημαντικη διαφορα γιατι να μην επιλεγει κατι που δε θα σου φερει και κνισμο(βαλε γαντια :whistling:) η να σε επηρεασει αλεργικα,(βαλε μασκα:o) και επισης εαν επισκεφτειτε ενα μαγαζι που να εχει ολα τα ειδη , απο κοντα μπορειτε να κρινετε στις ιδιες πυκνοτητες ποιο ειναι καλυτερο ...
Το οτι προτεινω τις πολυεστερικες ινες ειναι η αντοχη στο χρονο (υγρασιες-θερμοκρασιες)και η διατηρηση της γεωμετριας υστερα απο πιεση (δοκιμαστε με το χερι ) .
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
.....Το οτι προτεινω τις πολυεστερικες ινες ειναι η αντοχη στο χρονο (υγρασιες-θερμοκρασιες)και η διατηρηση της γεωμετριας υστερα απο πιεση (δοκιμαστε με το χερι ) .

Τι θα λέγατε για ένα τελάρο πχ 50 Χ 50 Χ 5 cm αλλά, αντί με ορυκτοβάμβακες ( πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας και κεραμοβάμβακας..) , πολυεστερικές ίνες… με τα όποια έστω ερεθιστικά προβλήματα στα μεν και το κόστος στα άλλα , να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό εν αφθονία και τζάμπα που έχει και μεγαλύτερη μάζα και υψηλότερη πυκνότητα και είναι η πρώτη ύλη για τις ύαλο ίνες – κοσκινισμένη άμμο θαλάσσης!!! αφού βέβαια ,πριν ,την αφήσουμε στον ήλιο ή την ψήσουμε στο φούρνο για να αφυγρανθεί πλήρως αλλά και για να καταστραφούν τα όποια μικρόβια.
Θα το υλοποιούσα ευχαρίστως και είμαι πεπεισμένος ότι θα έχει αποτελέσματα σαν μπασοπαγίδα, δυστυχώς δεν έχω στερεοφωνικό συγκρότημα και το δωμάτιο δεν ενδείκνυται (λόγω μικρών διαστάσεων)
 

Μηνύματα
5.280
Reaction score
6.428
Υπαρχουν παρα πολλα υλικα που μπορει να πειραματιστει κανεις,ομως στις πολυ χαμηλες πρεπει να γινει εκτεταμενη χρηση για να φανει καποιο αποτελεσμα, τωρα αν η αμμος μπορει να φερει αποτελεσμα και ποσο και που θελει ορεξη και μετρησεις, θεωρω οτι καποιοι αλλοι το εχουν ψαξει και εχουν καταληξει καπου, εαν οχι, παντα υπαρχει η πρωτη φορα βεβαια.
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Το αναφέρω γιατί έχω δει σε οικοδομικές κατασκευές, με τσιμεντόλιθους ,όπου θα τοποθετούνταν θορυβώδη μοτέρ ψυγείων , οι τσιμεντόλιθοι να γεμίζονται με άμμο θαλάσσης για ηχομόνωση.....
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.190
Μηνύματα
2.855.504
Members
37.876
Νεότερο μέλος
grgstrts33
Top