Jaco Pastorius "Criteria Sessions": Μουσική...απεριορίστων διαδρομών

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806


Δύο περίπου χρόνια προτού το άστρο του ξεκινήσει να λάμπει εκτυφλωτικά πάνω στο μουσικό στερέωμα,ο εικοσιδυάχρονος τότε Jaco Pastorius είχε περάσει νύχτες στo Criteria Studios (Miami) ηχογραφώντας σειρά κομματιών υπό μορφή τζαμαρίσματος,με τη σύμπραξη φίλων μουσικών λιγότερο και περισσότερο γνωστών. Αυτά έπαιξαν το ρόλο demo γιά το πρώτο προσωπικό αlbum του μπασίστα το 1976.Μερικά εμφανίζονται γιά πρώτη φορά στην παρούσα κυκλοφορία η οποία περιλαμβάνει το σύνολο εκείνων των αμοντάριστων ηχογραφήσεων.

Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα των δισκάδικων (Record Store Day-19η Απριλίου),εκτός από κατατοπιστικά σημειώματα και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό,η έκδοση συνοδεύεται από βινύλιο με τα 6 κομμάτια που είχαν μεταφερθεί εκείνη την εποχή σε πολυμερές οξικού βινυλίου...Παρέχει ακόμα κωδικό γιά τη διαδικτυακή μεταφόρτωση του άλμπουμ σε άϋλη μορφή.

Παρά τις αναπόφευκτες ατέλειες στην παραγωγή και την ηχητική πιστότητα,αυτή η κυκλοφορία με την απόλαυση που προσφέρει,μοιάζει να περιπαίζει την όλη μυθοπλασία γύρω από τις ηχογραφήσεις και τα ανάλογα συστήματα αναφοράς.

Aκλόνητη ρυθμική αγωγή διατρέχει τη συνθετική πολυπλοκότητα,δίνοντας στις δημιουργίες του Jaco την αιθέρια σχεδόν χορευτική υφή.Ο λυρισμός στη μελωδία κατορθώνει να συμπράξει ελκυστικά με την αρμονική εμβάθυνση στο "Havona" αποφεύγοντας εκπτώσεις χάριν της ανελέητης ταχύτητας, υπαγορευμένης από τις χαρακτηριστικές γραμμές 16ων νότας.Ο συνδυασμός θα απογειωθεί παρασυρόμενος από το εξαχνωτικό ρεύμα του εμβληματικού "Continuum".

Η απουσία των πνευστών από το "Kuru" οξύνει τη δυναμική συνέργεια του μπάσου με τις δροσοσταλίδες από το Fender Rhodes του Alex Darqui και τις κρουστές εξάρσεις του περκασιονίστα Don Alias.Από την άλλη πλευρά,η πρωτόγονη μορφή του "Opus Pocus" ακούγεται λιγότερο ανάλαφρη,απουσία του φάνκι μανδύα που είχαν προσδώσει οι Chick Corea & Lenny White με την σύμπραξή τους στη μεταγενέστερη επίσημη έκδοση.

Μουσική ευφυΐα και παρανοϊκή προσήλωση στη λεπτομέρεια έρχονται μάρτυρες ενός Jazz-Rock ιδιώματος που γινόταν κυριολεκτικά απεριόριστο.Θεαματική αντίπραξη της ουσιαστικής διαφοράς ενάντια στις κλασικές τζαζ ΄΄αναφορές΄΄ που συνηθίζουν να ακροώνται οι χαϊενδόκριτοι από διάφορα ΄καθώς πρέπει΄ σύνολα.

Σύνδεσμος προεπισκόπησης κομματιών
 
Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.874
Reaction score
20.366
Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δίσκος κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της φετινής Record Day (όπως αναφέρει ο Bhutia) και είναι εξαιρετικά δυσεύρετος! Ουφ! Το Amazon.co.uk, δίνει χρόνο παράδοσης 1 με 2 μήνες!
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.297
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top