Pink vs White Noise - Εφαρμογές

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
White Noise
Ο όρος "λευκός θόρυβος" αναφέρεται κυρίως στα χαρακτηριστικά θορύβου στο FrequencyDomain.

Ο ιδανικός λευκός θόρυβος έχει ίση ισχύ ανά μονάδα εύρους ζώνης, με αποτέλεσμα να έχουμε επίπεδη φασματική πυκνότητα ισχύος σε όλο το εύρος συχνοτήτων που μας ενδιαφέρει .

Πχ, η ισχύς στην περιοχή συχνοτήτων από 100 Hz έως 110 Hz είναι η ίδια με την ισχύ στην περιοχή συχνοτήτων από 1000 Hz έως 1010 Hz.

Η γεννήτρια White Noise δεν χρησιμοποιείται για τη δοκιμή ηχείων καθώς το φάσμα της έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα στις υψηλές συχνότητες (αφύσικο για τα αυτιά μας που έχουν λογαριθμική απόκριση).

Εφαρμογές WhiteNoise
Θυμάμαι τον εβδομαδιαίο έλεγχο με όργανα Λευκού Θορύβου στα Αναλογικά Ψηφιακά Ραδιοδίκτυα για τη μέτρηση του NPR.
Πχ σε Ραδιο Φορέα των 1800 FDM (Frequency Division Multiplexing) καναλιών στέλναμε, στην πλευρά εκπομπής, λευκό θόρυβο και στην πλευρά λήψεως, μ’ ένα φίλτρο εγκοπής σ’ ένα μόνο κανάλι, μετρούσαμε πως επηρέαζαν τα υπόλοιπα 1799 (που με φόρτιση με τον λευκό θόρυβο ήταν σαν να μιλούσαν όλα) αυτό το συγκεκριμένο κανάλι (Intermodulation)
Ακούστε white noise εδώ:

Pink Noise
PinkNoise, είναι ένας θόρυβος που έχει ενισχυμένη την κάτω περιοχή συχνοτήτων για να αντισταθμίσει την αφύσικη ‘’λαμπρότητα’’ του λευκού θορύβου​

Εφαρμογές Pink Noise
Το RMS rating (και ειδικά το νέο standard ‘’AES Power Rating‘’ που θα αναπτύξω σε ξεχωριστό άρθρο) για επαγγελματικά ηχεία σχεδόν πάντα μετριέται χρησιμοποιώντας ‘’ροζ θόρυβο’’ για σήμα δοκιμής.​
Έτσι δοκιμάζοντας ένα μεγάφωνο με ''ροζ θόρυβο'' απαιτεί έναν ενισχυτή που μπορεί να παράγει peaks των 6 dB πάνω από το επίπεδο RMS του σήματος εισόδου στο μεγάφωνο ,χωρίς clipping . Το test τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο 2 ωρών.

Ακούστε pink noise εδώ:

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων
Οδηγός για Μεγάφωνα – Ηχεία - Παράμετροι αυτών
Κατανόηση των όρων RMS & DynamicPower

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.190
Μηνύματα
2.855.499
Members
37.876
Νεότερο μέλος
grgstrts33
Top