Η κυρά Λέγγω aka Lenco

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Μπήκε στη θέση του και το πικάπ

Lenco L78 SE
δεν ξέρω τι νούμερο χέρι είμαι, το πήρε κάποιος κύριος από το δίπλα φόρουμ από τον κ. Πετρόπουλο ο οποίος του είχε κάνει κάποιο service από ότι καταλαβαίνω...δεν έχω καταφέρει να τον βρω στο τηλέφωνο και να μιλήσω μαζί του να μάθω περισσότερα...αν διαβάζει ας στείλει ένα pm με τις ώρες που μπορώ να τον βρω.

Παίζει καλά θα έλεγα. Εχω ένα θέμα με το αλφάδιασμα γιατί δεν έχει ποδαράκια ρυθμιστικά και δεν ξέρω αν ρυθμίζεται η οριζοντίωση του πλατώ από τα ελατήρια αναρτήσης του και πως.
Παρακαλώ οι γνώστες ας μου δώσουν μερικά στοιχεία για το βραχίονα που βλέπουν στις φωτο. Εχει μια κεφαλή shure Μ44ΜΒ πάνω...το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι κάποια χαλαρότητα συναρμογής του πλαστικού που φέρει τη βελόνα με το πλαστικό που είναι το λοιπό κέλυφος και αν έχω καταλάβει το λέμε κεφαλή.
Τα στοιχεία που ψάχνω είναι τι ρυθμίσεις γίνονται σε αυτό το βραχίονα και πως, τι βάρος θέλει αυτή η κεφαλή για να δουλεύει σωστά.
Επίσης ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να κυττάω όταν βλέπω στις αγγελίες κεφαλές ώστε να καταλαβαίνω αν μου κάνουν ή όχι και ποια χαρακτηριστικά αντίστοιχα στο βραχίονα.
Φαντάζομαι ότι μια πρώτη αλλαγή που θα έκανε κανείς είναι στη κεφαλή ώστε να ξέρει ότι έχει πάνω κάτι που δεν έχει ταλαιπωρηθεί ή φθαρεί έντονα και μετά ως βελτίωση ίσως στο βραχίονα.
Εχω δει και διαβάσει αντίστοιχα τοπικς με εκτεταμμένες αλλαγές σε plinth και όλα τα άλλα. Επειδή είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση το ξύλο του δεν ξέρω αν θα επέμβω ποτέ στο plinth, ίσως μόνο για αισθητικούς λόγους αν βαρεθώ το vintage style, ή από 'βλακεία'...δεν ξέρει κανείς πότε μωραίνεται!

Παίζει καλά σας το είπα; :wink:

ΥΓ φώτο λίγο αργότερα γιατί τώρα δεν με αφήνει :thumbsdown:

Reaction score
118
Απάντηση: Η κυρά Λέγγω aka Lenco

For those who don't know the Lenco L78 SE, this is the top of the line Lenco, based on the famous L75 but with automatic shut off function (can be switched back to manual) and an improved decoupling system with four heavy springs that can be set individually in order to balance the turntable. The L78 SE comes standard with a Japanese Jelco tone arm that work much better with modern, light weight cartridges and have better tracking performance than the standard L75. This version was very expensive and therefore not much sold. Nowadays they are very very rare and sought after by collectors for both collectors and performance reasons. The Jelco tone arm is so good, there is absolute no reason to modify this turntable with another arm.
The Lenco L78 SE is a true classic turntable that is highly rewarded by manyenthusiastic analog audiophile adapts for its sound. It outperforms the rare and expensive Garrard 401 and 301, Thorens TD-124 and also many other, modern turntables in terms of bass slam, stereo image and detail. The heavy platter idler wheel principle seems to be the most audiophile way to build a turntable. The build quality of the Lenco L78 SE is much better than the Garrard and Thorens turntables and can only be surpassed by the very expensive, professional EMT turntables.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Thanks Nick!!!
Από το πολύ διάβασμα που ρίχνω γύρω γύρω στο τέλος χάνω τα κομμάτια ουσίας.
Θα κυττάξω για τη ρύθμιση από τα ελατήρια της οριζοντίωσης, από ότι είδα όταν το πήρα είναι επισκέψιμα απο κάτω...αργότερα όμως γιατί τώρα παίζει!!!

Σχετικά με τις κεφαλές τι ταιριάζει σε αυτόν τον βραχίονα; Κάπου είχα διαβάσει για ενδοτικότητα και τέτοια...αν το έχει κάποιος καθαρό και πρόχειρο στο μυαλό του ας μου πει τι κεφαλές να κυττάω (ΜΜ πάντα για τώρα) για να μην τα διαβάζω όλα από την αρχή.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Γεωμετρία βραχίονα. Από ότι διαβάζω φημολογείται ότι είναι της jelco.

κλικ

με τη οριζοντίωση δεν έχω βγάλει άκρη για την ώρα, κάτι βίδες που φαίνονται και έχουν μια σχισμή για κατσαβίδι δεν γυρνάνε με τίποτα, και ένα περικόχλιο που φαίνεται θέλει κάποιο ειδικό εργαλείο για να το στρίψω που δεν έχω και δεν είμαι και σίγουρος αν θα κάνω έτσι τη δουλειά.

Παρατηρώ ότι ακούγεται πολύ η βελόνα!!! αν πλησιάσω στο πικάπ στο μισό μέτρο ακούω τη μουσική κατευθείαν από τη βελόνα...είμαι καλά γιατρέ μου; :unsure:

Reaction score
1.815

Μια χαρά είσαι μην πειράξεις τίποτα!
Μια μεταχειρισμένη ΜΜ Shure V-15III και μια βελόνα Jico SAS και είσαι αρχηγός!

Δε χρειάζεται να κάνεις τίποτε άλλο!
Απλά απόλαυσε τα δισκάκια σου. Το πικαπάκι είναι πολύ καλό man!!!!:thumbsup:

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Βλέπω διάφορες τιμές στο ebay για τη shure...τι θεωρείται fair price για αυτή;
Κάποια πιο οικονομική πρόταση παίζει για αυτό το πικάπ;

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Τελικα παω για shure m97xe.

Τι μεγεθος βραχιονα θα προτεινατε και ποιο μοντελο σε μια value for money προσεγγιση;

Από το κινητό μου τηλέφωνο.

Reaction score
118

Στη μαμά θέση ή σε πλίνθο ?

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Ανεξαρτήτου θέσης (στην περίπτωση μου σε νέο πλίνθο, αν και θέλω να μετρήσω να δω τι περιθώρια υπάρχουν στο δικό του plinth αλλά εκτός του top plate που έχει).
Διαβάζω γύρω γύρω και δεν προκύπτει σαφές συμπέρασμα, οι πιο μεγάλοι έχουν καλύτερο tracking και λιγότερο γεωμετρικό σφάλμα αλλά πάσχουν λόγω μεγαλύτερης μάζας και οι ταλαντώσεις περνούν πιο έντονα λόγω μεγαλύτερου μοχλού, πιο ευαίσθητα σε VTA που αλλάζει με το πάχος του δίσκου....και επειδή όλα αυτά τα διαβάζω πρώτη φορά και δεν έχω εμπειρία τελικά τι υπάρχει και φαίνεται ως πρόβλημα στο άκουσμα ενός δίσκου και από ποιο σημείο και πέρα ξεφεύγει σε λεφτά η υπόθεση ώστε να πιάσεις ψύλλους στα άχυρα.

Υπάρχει κάποιος γενικός μπούσουλας στο περίπου για το Mounting distance για 9-10-12" βραχίονα; (και εκεί βλέπω διαφορές για το ίδιο μέγεθος βραχίονα που έχει να κάνει κυρίως με το Offset που δίνουν στην κεφαλή και την επιθυμητή ευθυγράμμιση του βραχίονα, απλά λέω μήπως έχει κανείς από εμπειρία κωδικοποιήσει τα νούμερα και έχει καταλήξει σε κάποιο εύρος τιμών για κάθε περίπτωση για να δω τι μπορεί εν δυνάμει να παίξει στον υπάρχοντα πλίνθο).

Reaction score
118

Υπάρχουν κάποιοι που είναι απευθείας αντικατάστασης με τον εργοστασιακό. Αλλά εάν το δικό σου έχει τον τύπου S που έφτιαχνε η Jelco με ανα-καλωδίωση και κεφαλή σωστά επιλεγμένη το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό ενώ παράλληλα θα έχεις το μικρότερο δυνατό κόστος.
Αν τον χρειάζεσαι για άλλη πλίνθο τότε «μόνο ο ουρανός είναι το ταβάνι». Σε αυτό που φτιάχνω τώρα θα βάλω τον SA-750L (12”) ενώ στο παρελθόν έχω ακούσει 75-78 με υπέρ-βραχίονες αξίας μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Ευχαριστώ Νίκο.
Σίγουρα θα δοκιμάσω με τη Shure M97Xe μόλις έρθει κατευθείαν πάνω στο βραχίονα του. Είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα από αυτό που έχω τώρα.

Ενα θέμα που έχω είναι τι προτράκτορα να χρησιμοποιήσω με αυτό τον βραχίονα. Αν και δεν επιτρέπει να περιστρέψω το βραχίονα μέχρι το κέντρο του άξονα περιστροφής με πρόχειρους τρόπους βγάζω ότι πρέπει να έχει περίπου 10mm overhung εκεί που είναι τώρα. Ο βραχίονας σχεδιαστικά έχει 210mm effective length και μετράω spindle to pivot (όχι με μεγάλη ακρίβεια) περίπου 200 mm.
Εχεις καμιά ιδέα τι να χρησιμοποιήσω;

Βάζω τα νούμερα και στο παρακάτω υπολογιστήρι αλλά δεν βγάζω άκρη γιατί στο τέλος που βγάζει κάποια συγκεντρωτικά νούμερα δίνει άλλες αποστάσεις και offset γωνία από αυτές που έχω. Πως δουλεύει αυτό το πράγμα;

http://www.vinylengine.com/tonearm_...=iec1&ogv=&ig=iec&igv=&cal=y&submit=calculate

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Λοιπόν πάω στο vinylengine calculator pro βάζω τα δικά μου νούμερα (effective length 210mm, overhung 10mm, offset angle 19), πατάω calculate και βγάζει τα παρακάτω γραφήματα και αποτελέσματα (arm1 ο δικός μου).

tracking distortion.jpg

tracking error.jpg

ve calc.jpg

Μετά πάω και σχεδιάζω την όλη κατάσταση για να φτιάξω ένα προτράκτορα δικό μου, βάζω τα null Points που βγάζει (τα οποία όμως είναι με άλλο offset και overhung) προσπαθώ να τα πιάσω με τη γεωμετρία του δικού μου βραχίονα και από ότι βλέπετε αυτό δεν γίνεται με τίποτα, στο ένα σημείο θέλει στρίψιμο 3 μοίρες και στο άλλο 1, αντίστροφα όμως, όπερ 4 μοίρες διαφορά από θέση σε θέση.

Τι δεν έχω καταλάβει και δεν κάνω σωστά;

myprotractor.jpg

Reaction score
118

Χρησιμοποιώ πάντα αυτόν Dr. Feickert alignment protractor

http://www.feickert.de/index.php?id=17&L=1

.. ακόμη και σ ένα L78 που έβαλα τον S βραχίονα. Σίγουρα κάποιο μέλος έχει εμπειρία με το vinylengine calculator pro .. είναι θέμα χρόνου να σου απαντήσει ..

Reaction score
1.173

Δοκίμασε έναν από εδώ αν και εγώ παίζω με τον stevenson.
Έχει κλίμακα επάνω και μετά την εκτύπωση σε χαρτί να επιβεβαιώσεις εάν είναι ΟΚ με ένα χάρακα.

Μετά ότι και να ρυθμίσεις πρέπει να το επιβεβαιώσεις με ένα τέτοιο

Προσωπικά έχω πολύ καλά αποτελέσματα.

Reaction score
1.173

Κάτι πολύ χρήσιμο είναι αυτό για να μην ψάχνεσαι στα test. Με το αλφάδι αυτό έχεις σωστή ρύθμιση αζιμούθιου και σε βοηθά να ορίσεις τις υπόλοιπες ρυθμίσεις όσο ποιο σωστά γίνεται.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
OK το βρήκα, έχει μια επιλογή ο calculator που λέει custom. Αν επιλέξεις αυτό και βάλεις τα δικά σου στοιχεία κάνει τους υπολογισμούς σύμφωνα με αυτά και εμφανίζει το αντίστοιχο γράφημα δίπλα στα άλλα.
Δεν μπορώ τώρα από εδώ που είμαι να βάλω τις εικόνες αλλά τα πράγματα είναι απογοητευτικά ως αναφορά τη γεωμετρία του μαμά βραχίονα.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.328
Από ότι φαίνεται αν θέλω να κρατήσω την ίδια θέση τοποθέτησης του βραχίονα (οπότε και το πικάπ στην αρχική του μορφή) η μόνη γεωμετρικά σωστή λύση είναι ο βραχίονας της pro-ject σε μήκος 8.6".
Τι λέτε αξίζει τον κόπο; Εχει διάφορα μοντέλα με ένα από αυτά να είναι full carbon (8.6cc).
Το θέμα είναι ότι τον βρίσκω μόνο του ως εξάρτημα μόνο σε ένα μαγαζί στην Αγγλία, στο e-bay τίποτα και στο site της pro-ject έχει μόνο τα καινούργια μοντέλα.
Επίσης, τι να κυττάξω για να βεβαιωθώ ότι μπορεί να πάει στην ίδια θέση, εννοώ βγάζοντας τον παλιό αν η υποδοχή που αφήνει είναι κατάλληλη και για τον pro-ject.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.130

Γιατί δεν ρωτάς και στον Ορφέα (click) μπορεί να έχουν τον τρόπο - ως επίσημος αντιπρόσωπος της Pro-Ject - να φέρει τον 8.6cc.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.141
Members
38.415
Νεότερο μέλος
arishonda