Επιστροφή στο Forum : μπορω να βαλω 6αρι σασμαν στο χρεπι μου?????
Το ριμαδι καιει αρκετα αν περασω τα 130 χλμ/ωρα.
Ταιριαζει κανενα 6αρι σασμαν να του βαλω μπας και με την 6η στο ταξιδι παψει να καιει τα αντερα του????
Το αμαξι ειναι focus II 1.600cc 115ps μοντ του 2005.
Τωρα αν βρουμε σασμαν που να ειναι ενα κλικ πιο μακριες οι σχεσεις του απο το υπαρχον,δεν χαλασε και ο κοσμος.Απο δυναμη δεν εχω παραπονο.Θα ειναι λιγο πιο αργο στις ρεπριζ,αλλα προκειμενου να μην καιει δεν γαμιε......................
δεν ξερω να υπαρχη σαζμαν 6αρι για το αμαξι σου.
βαλε υγραεριο.
υ.γ. ισως ταιριαζει κανενα απο volvo.
JOHN MARKOU
02-09-11, 10:16
Δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η κατανάλωση με άλλο σαζμάν. Αμα το μοτέρ σου καίει , θα καίει οτι κι αν του κάνεις.Σαζμάν με πιο μακριές σχέσεις θα σου καίει παραπάνω λόγω του αυξημένου φορτίου που θα βλέπει το μοτέρ. Και ας δουλεύει σε λιγότερες στροφές.Γιατί δεν κοιτάς για κανά ντήζελ μοτέρ που είναι σαφώς πιο οικονομικό? Και το υγραέριο είναι μια λύση , αλλά εχει κόστος εγκατάστασης το οποίο θα αποσβεστεί κάποια στιγμή, αλλά πάλι το μοτέρ σου θα καίει πολύ, ανεξαρτήτως καυσίμου.
Τα ντήζελ είναι σαφώς πιο οικονομικά , και με περισότερη ροπή.
έχω το ίδιο, για την κατανάλωση .....έβαλα υγραέριο και ησύχασα
με τα χλμ που κάνω υπολογίζω απόσβεση σε 6 μήνες, και πάει και μια χαρά (αν και παιδευτήκαμε αρκετά στο θέμα απόδοσης)
άσε που θα σου έρθει και πιο φτηνά :)
υγ. μια χαρά αμαξι είναι, εμένα έχει 180.000χλμ χωρίς προβλήματα
antonis_sp
02-09-11, 10:33
Σαζμάν ξέχνα το.
Ή υγραέριο (με ότι συνεπάγεται αυτό) ή μια ίντσα μικρότερη ζάντα και στενότερο λάστιχο... (αν φυσικά φοράς κάτι μεγαλύτερο από το βασικό του focus)
Petros_Dalipis
02-09-11, 10:57
ΜΗΝ τα ξεπερνάς τότε!
costas EAR
02-09-11, 11:38
σίγουρα μπορεί να τοποθετηθεί 6-άρι σασμάν, αλλά:
1. θα είναι πολύ ακριβό (από τον αγωνιστικό χώρο)
2. θα σου αυξήσει την κατανάλωση στις πρώτες 5 ταχύτητες
3. σκοπός του είναι να αυξήσει τις επιδόσεις, και θα το καταφέρει αυτό.
Costas Coyias
02-09-11, 12:05
βαλε υγραεριο.
...
Δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα η κατανάλωση με άλλο σαζμάν. Αμα το μοτέρ σου καίει , θα καίει οτι κι αν του κάνεις.Σαζμάν με πιο μακριές σχέσεις θα σου καίει παραπάνω λόγω του αυξημένου φορτίου που θα βλέπει το μοτέρ. Και ας δουλεύει σε λιγότερες στροφές.Γιατί δεν κοιτάς για κανά ντήζελ μοτέρ που είναι σαφώς πιο οικονομικό? Και το υγραέριο είναι μια λύση , αλλά εχει κόστος εγκατάστασης το οποίο θα αποσβεστεί κάποια στιγμή, αλλά πάλι το μοτέρ σου θα καίει πολύ, ανεξαρτήτως καυσίμου.
Τα ντήζελ είναι σαφώς πιο οικονομικά , και με περισότερη ροπή.
νομιζω οτι απαγορευεται αλλαγη μοτερ απο βενζινη σε πετρελαιο.
αν γινεται με ενδιαφερη και εμενα.
costas EAR
02-09-11, 13:02
δεν απαγορεύεται. απλά θα πρέπει να το δηλώσεις.
costas EAR
02-09-11, 13:03
αν είναι να το κρατήσεις το αυτοκίνητο για χρόνια, άλλαξε μηχανή και βάλε ντίζελ.
αν είναι να ψάχνεις λύση για 2-3 χρόνια, βάλε υγραέριο.
1 ολα τα 1600 ρια καινε πιο πολυ μετα τα 130
2 το αεριο κστιζει φουλ 1500 ευρω, αν κανεις χιλιομετρα καινεις γρηγορη αποσβεση,
3 το να βαλεςι σασμαν ( αν βρεθει) δεν ξερει ποσο θα κοστισει ολο το πακετιο , και δεν ξερεις τι αποδοση θα εχει (αναλογα με αυτο που θες0
4 πετρελαιο
5 παρε ενα μικρο αμαξακι και μη το πατας πανω απο 90 (απο εκει και μετα καιει και αυτο ) (στο μετρο του παντα)
6 σηκωνεσαι πιο νωρις και πας πιο αργα
costas EAR
02-09-11, 13:49
είναι μια χαρά αυτοκίνητο, αν είσαι απόλυτα ικανοποιημένος δες το ενδεχόμενο να αλλάξεις κινητήρα.
υπάρχει ο πολύ καλός TDCi 1.6 λίτρων που ήδη φοριέται στο αμάξι σου (διαθέσιμος με 95 PS ή 115 PS).
κάνε μια ερώτηση για το κόστος αλλαγής του κινητήρα (εννοείται πως θα πουληθεί ο δικός σου).
MaxHeadroom
02-09-11, 15:18
Ενδεικτικά, το SVT (http://myfordfocus.com/svt/) με 1,08:1 στην 6η και τελική σχέση μετάδοσης 2,88:1, δίνει συνολική σχέση 3,11:1. Το εργοστασιακό αυτόματο εξάρι Durashift (http://media.ford.com/images/10031/2012_Focus_Specs.pdf) του δίλιτρου Focus 2012, με 0,702:1 στην 6η και τελική σχέση μετάδοσης 3,85:1, δίνει συνολική σχέση 2,7:1. Το πεντάρι με 0,82 και 3,51 αντίστοιχα, δίνει συνολική σχέση 2,88:1. Αμφιβάλλω ότι θα γίνει ποτέ απόσβεση του κόστους τοποθέτησης...
Στις δύο άλλες λύσεις που ήδη προτάθηκαν (υγραέριο και πετρέλαιο), θα πρόσθετα και μία άλλη, δοκιμασμένη κι ακόμα πιο αποτελεσματική όσον αφορά την περιστολή του κόστους: βρίσκεις έναν -ή περισσότερους συνεπιβάτες- και μοιράζεστε το κόστος -άσε που περνάει πιο γρήγορα κι ευχάριστα η ώρα! :123:
Κακαλιός Στέργιος
02-09-11, 16:05
υγραέριο all the way. Σε Xsara picasso 1.8 μου βγάζει 440 χιλιόμετρα με 35 ευρώ (τιμή 0,805).
Πλέον καίει σημαντικά λιγότερο από το fiat panda που έχει η γυναίκα μου.
Γύρω στα 30.000 έχω κάνει ήδη.
Απαγορευεται η αλλαγη αυτη και το ξερω.
Αυτο που ψαχνω ειναι ενα 6αρι σασμαν,που οι πρωτες 5 σχεσεις να ειναι πολυ κοντα στις τωρινες και απλα να ειναι η 6η πιο μακρια για να πεφτουνε οι στροφες στο ταξιδι.
Το υγραεριο το ξεχναμε γιατι θελω το πορτ-μπαγαζ να ειναι ολοκληρο και οχι το μισο.Ρεζερβα δεν καταργω,να αγορασω διαφορετικο αυτο/το με μοτερ ντιζελ δεν παιζουνε φραγκα,οποτε???????
Petros_Dalipis
02-09-11, 18:32
Ξέρεις ότι το αυτοκίνητό σου έβγαινε με τέτοιο σασμάν; Αν ναι, βιδώνει στο μοτέρ σου; Μήπως καλύτερα στο υπάρχων σασμάν σου να έβαζες μακρύτερο διαφορικό;
Δεν έχει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σου κάποιο σάιτ με τα ανταλλακτικά να ψάξεις να δεις ακριβώς τους λόγους σχέσεων του δικού σου και την ονομασία του σασμάν;
Επίσης να δεις άλλα σασμάν και τους λόγους τους και να δεις αν μπαίνουν;
Επίσης υπάρχει περίπτωση το ίδιο σασμάν να το έβγαζε με διαφορετικά διαφορικά. Βρίσκεις ένα με μακρύτερο και να το αλλάξεις όλο μαζί. Μετά πουλάς το παλιό σύνολο.
MaxHeadroom
02-09-11, 21:02
Πάντως στις μεγάλες ταχύτητες το εμπόδιο που πρέπει να υπερνικηθεί -και αυτό που προκαλεί την αύξηση της κατανάλωσης- δεν είναι τόσο οι τριβές στον κινητήρα λόγω των αυξημένων στροφών, όσο η αεροδυναμική αντίσταση και οι τριβές στο σύστημα μετάδοσης και τα λάστιχα.
Υπό αυτή την έννοια, ένα αεροδυναμικά καθαρό αμάξωμα, λάστιχα χαμηλής αντίστασης κύλισης και υψηλές πιέσεις αέρα σε αυτά (ενδεικτικά, στο ένα αυτοκίνητό μου προτεινόμενες πιέσεις είναι 35/42 psi) μπορούν να προσφέρουν θετικά στον τομέα της εξοικονόμισης καυσίμου. Το ίδιο και το σταθερό πόδι στο γκάζι -ακόμα καλύτερα: σύστημα cruise-control.
Petros_Dalipis
02-09-11, 21:05
^Σωστά!
παντως αργυρη οι ταχυτητες ανω των 130 θελουν δυναμη και η δυναμη θελη καυσιμο.
αν δεν εχει το αυτοκινητο σου υπερβολικα κοντη 5η δεν θα κερδισεις τιποτα.
Αν απο τα 120 σταθερα,ανεβω στα 140 σταθερα,η διαφορα στην καταναλωση ειναι πολυ μεγαλη.Ακομη και με 120 να πηγαινω,παλι το ριμαδι καιει.Γενικα και με αλλους που τα εχουμε πει για το ιδιο αμαξι,μου λενε οτι καιει,σε αντιθεση με το προηγουμενο γκολφακι 1.600 fsi που ειχα μεχρι τον Ιανουαριο,το οποιο το χαιροσουνα στον εθνικη με 140-150 και καταναλωση σχετικα χαμηλη.
Απλα ψαχνω ενα σασμαν που να κουμπωνει στο μοτερ κανονικα με τις 5 πρωτες σχεσεις να ειναι κοντα στις υπαρχουσες και με μια 6η πουνα ειναι καπου στα 40χλμ/ωρα ανα 1.000στροφες,για να μην καιει.Το μοτερ δεν μασαει,την σηκωνει μια τετοια 6η οποτε θα μου ερθει κουτι αν βρω τετοιο σασμαν,η' αν μπορω να κανω πατεντα ωστε να γινει η 5η που εχω τωρα πιο μακρια,χωρις να χαλασω ομως τις προηγουμενες 4 ταχυτητες.Βοηθατε αδερφια,γιατι θα κανω απο σεπτεμβριο περι τα 3.000χλμ το μηνα.
Petros_Dalipis
03-09-11, 17:13
Είχα βρει μια φορά στο ιντερνετ κάποιον που είχε αλλάξει γρανάζια, μόνο στην 5η στο σασμάν του. Τα γρανάξια της είναι στην άκρη του κιβωτίου και ίσως αλλάζουν. Αλλά με 3000 km.μήνα, δεν αλλάζεις αυτοκίνητο λέω εγώ καλύτερα;
Αλλά με 3000 km.μήνα, δεν αλλάζεις αυτοκίνητο λέω εγώ καλύτερα;
Δωσε μου λεφτα εσυ και εγω το αλλαζω το αμαξι:105::105:
Petros_Dalipis
03-09-11, 20:46
Καλά τότε, δίνε τα λίγα λίγα στις βενζίνες!! :103:
Αν μιλάμε για 3000 χιλιόμετρα το μήνα , τότε έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει αυτοκίνητο !
costas EAR
04-09-11, 12:58
Πάντως στις μεγάλες ταχύτητες το εμπόδιο που πρέπει να υπερνικηθεί -και αυτό που προκαλεί την αύξηση της κατανάλωσης- δεν είναι τόσο οι τριβές στον κινητήρα λόγω των αυξημένων στροφών, όσο η αεροδυναμική αντίσταση και οι τριβές στο σύστημα μετάδοσης και τα λάστιχα.
Υπό αυτή την έννοια, ένα αεροδυναμικά καθαρό αμάξωμα, λάστιχα χαμηλής αντίστασης κύλισης και υψηλές πιέσεις αέρα σε αυτά (ενδεικτικά, στο ένα αυτοκίνητό μου προτεινόμενες πιέσεις είναι 35/42 psi) μπορούν να προσφέρουν θετικά στον τομέα της εξοικονόμισης καυσίμου. Το ίδιο και το σταθερό πόδι στο γκάζι -ακόμα καλύτερα: σύστημα cruise-control.
πολύ σωστά.
ίσως να βοηθήσουν πολύ την κατάσταση κάποια αεροδυναμικά βοηθήματα που θα δίνουν ώθηση σε μεγάλες ταχύτητες.
Με το Cruise control σε ευθεία μπορέι να επιτύχεις την κατανάλωση καυσίμου που ορίζει ο κατασκευαστής !
Αξίζει να το βάλεις
Με το Cruise control σε ευθεία μπορέι να επιτύχεις την κατανάλωση καυσίμου που ορίζει ο κατασκευαστής !
Αξίζει να το βάλεις
Μπορω να το βαλω και στο δικο μου και ας μην το ειχε απο το εργοστασιο????Αν ναι,ποσο κοστιζει????
Πρέπει να έχεις κινητήρα με ηλεκτρική πεταλούδα !
Πρέπει να υπάρχει άλλο μοντέλο να το έχει απο το εργοστάσιο , πχ μια έκδοση ποιο πλούσια !
Μετά με τον αριθμό πλαισίου παίρνεις τηλέφωνο σε μια αντιπροσωπία και σου λένε !
Κόστος για A3 2007 Sportback 1.6 FSI που έχω ρωτήσει είναι 200 € όλα πακέτο ( υπήρχε η καλωδίωση ) .
Πρέπει να έχεις κινητήρα με ηλεκτρική πεταλούδα !
Πρέπει να υπάρχει άλλο μοντέλο να το έχει απο το εργοστάσιο , πχ μια έκδοση ποιο πλούσια !
Μετά με τον αριθμό πλαισίου παίρνεις τηλέφωνο σε μια αντιπροσωπία και σου λένε !
Κόστος για A3 2007 Sportback 1.6 FSI που έχω ρωτήσει είναι 200 € όλα πακέτο ( υπήρχε η καλωδίωση ) .
ok ok
MaxHeadroom
04-09-11, 15:02
Ενημερωτικά, το κέρδος από τη χρήση του cruise-control το είχα μετρήσει κάποτε σε κάτι λιγότερο από μισό λίτρο στα 100 χλμ, σε σχέση με το να προσπαθείς... ποδοκίνητα να κρατάς την ταχύτητα περίπου σταθερή. Η διαφορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με "άτσαλη" οδήγηση, όπου θα υπάρχουν συνεχείς επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
Η χρήση του προϋποθέτει βέβαια να μην υπάρχει υπερβολική κίνηση στο δρόμο, γιατί αλλιώς θα είσαι συνέχεια με το χέρι στο σινιάλο για να κάνουν στην άκρη οι αργοί ή θα πρέπει να κάνεις σφήνες για να τους αποφεύγεις (κάτι που ενέχει άλλους κινδύνους) ή κάθε τόσο να φρενάρεις. Το τελευταίο σημαίνει αφενός ότι θα πρέπει κάθε λίγο να το επανενεργοποιείς (το φρενάρισμα το απενεργοποιεί άμεσα, το λίγο γκάζι όχι), αφετέρου χάνεις το πλεονέκτημα της διατήρησης της κινητικής ενέργειας, απ'όπου προκύπτει η οικονομία καυσίμου.
Πέρα από το πλεονέκτημα της πιο ξεκούραστης και κάπως πιο οικονομικής οδήγησης, έχει κι άλλο ένα: μπορείς να διατηρείς με ακρίβεια τα όρια ταχύτητας (ή τουλάχιστον να μην τα υπερβαίνεις πάνω από 30 χλμ/ώρα, κάτι που επισύρει πρόστιμο 350€ και επιτόπου αφαίρεση άδειας για δυο μήνες).
Λοιπόν ας ανακεφαλαιώσουμε:
1. Την υπόθεση 6άρι σασμάν απλώς την ξεχνάς! Δεν κυκλοφόρησε ΠΟΤΕ το Focus II 1.6Ti-VCT με τέτοιο σασμάν, οπότε ΔΕΝ μπορείς να βάλεις τίποτα.
2. Εφόσον η χαμηλή κατανάλωση ήταν η προτεραιότητά σου (και πως να μην είναι με 3.000 Km το μήνα), τότε απλώς αγόρασες ΛΑΘΟΣ αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το είχα για 40.000 Km και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η χαμηλή κατανάλωση δεν ήταν στα προτερήματά του.
3. Θα έπρεπε να είχες αγοράσει το 1.6 TDCi με 90 ή 110 ίππους, αλλά εφόσον δεν το έκανες, ξέχνα τη μετατροπή σε diesel. Θα σου κοστίσει τουλάχιστον όσο και η διαφορά μεταξύ της πώλησης του δικού σου και της αγοράς ενός μεταχειρισμένου 1.6 TDCi και θα ταλαιπωρηθείς με αμφίβολα αποτελέσματα. Οπότε απλώς πούλα το και πάρε πλέον ένα σωστό αυτοκίνητο για τις ανάγκες σου.
4. Αν δεν θες να ξοδευτείς χοντρά, δες τη λύση του υγραερίου, αλλά με προσοχή! Κυκλοφορούν πολλοί ημιάσχετοι κι επιπλέον δες αν ο κινητήρας σου τα πάει καλά με το αέριο.
Συγνώμη, αν τα λέω τσεκουράτα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Απλώς κάποιες φορές το φθηνό είναι ακριβό...
Σημείωση !
Με το υγραέριο η κατανάλωση ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ !
Απλά το υγραέριο είναι πολύ ποιό φτηνό ΤΩΡΑ με αποτέλεσμα να σου κοστίζει πολύ λιγότερο !
ΤΩΡΑ λοιπόν θα ωφεληθείς από την διαφορά τιμής , αυριο όμως ξέρεις ???
Ξέρεις τι θα κάνει ο Jefrey αν δεί ότι η συνολική κατανάλωση αερίου αυξάνεται ???
Σημείωση !
Με το υγραέριο η κατανάλωση ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ !
Απλά το υγραέριο είναι πολύ ποιό φτηνό ΤΩΡΑ με αποτέλεσμα να σου κοστίζει πολύ λιγότερο !
ΤΩΡΑ λοιπόν θα ωφεληθείς από την διαφορά τιμής , αυριο όμως ξέρεις ???
Ξέρεις τι θα κάνει ο Jefrey αν δεί ότι η συνολική κατανάλωση αερίου αυξάνεται ???
Συνήθως αυξάνεται ελαφρώς περίπου στο 1 λίτρο ανά 100 χλμ
Ακόμα και όσοι προσπάθησαν να διατηρήσουν την κατανάλωσή τους όπως πριν, λόγω προβλημάτων αναγκάστηκαν να ρυθμίζουν και να ξαναρυθμίζουν το μίγμα τους για να δουλέψει σωστά
Σαφώς και το κέρδος είναι στην τιμή του αερίου αλλά εκτός από τις αμφιβολίες που έχεις στο κατά πόσο θα παραμείνει φθηνό (και συμφωνώ αφού ανήκει στην κατηγορία καυσίμου που μπορούν να κάνουν φοβερές τρίπλες με τους ειδικούς φόρους - και να προσθέσω και την δυσκολία λόγω μη διάθεσής του παντού) βλέπω κι άλλα μειονεκτήματα, όπως:
Tην απόσβεση των εξαρτημάτων κι εγκατάστασης (1.500 έως 2.000€ περίπου) μόνο αν κάνεις πολλές χιλιάδες χλμ το χρόνο αλλιώς ίσως και να μην συμφέρει ή να έρχεται μία η άλλη ή να θες αρκετό χρόνο ν΄αποσβέσεις κλπ (γενικά αυτό)
Το κόστος της συντήρησης της όλης εγκατάστασης, η οποία προβλέπει αλλαγή μερών κάθε 2 χρόνια και όλου του συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της δεξαμενής) κάθε 4 χρόνια
Η επιφύλαξη (παρά τα σύγχρονα συστήματα και τις εγγυήσεις και των κατασκευαστών ακόμα και τις εργοστασιακές αν το αυτοκίνητο αγοραστεί καινούργιο με το σύστημα) στην αξιοπιστία των κινητήρων σε βάθος χρόνου.
Έχεις απόλυτο δίκαιο ! Η φράση μου "δεν αλλάζει" πήγαινε προς το καλύτερο , δηλαδή "δεν μειώνεται"
Το ότι η κατανάλωση αυξάνεται , αυτό είναι γεγονός αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μικρότερος αφού η ΣΗΜΕΡΙΝΗ τιμή του αερίου είναι χαμηλή !
Και βέβαια το κόστος της συντήρησης δεν το είχα λάβει υπόψην !
Ίσως η μόνη λύση να είναι το πετρέλαιο !
Giovanni Dimitropoulos
05-09-11, 14:09
Μήτσο, δώσε μας περιγραφή των 3000km/μήνα.
Εθνική? Επαρχιακός? Επίπεδος ή ανηφόρες κατηφόρες? Σταμάτα ξεκίνα?
Πόσα σου καίει το focus με σταθερή 120km/h?
Giovanni Dimitropoulos
05-09-11, 14:21
Πούλα το focus και χτύπα ένα Kia (http://www.car.gr/classifieds/cars/?offer_type=sale&category=&make=165&model=&variant=&price-from=&price-to=&so=dm&or=d®istration-from=®istration-to=&rg=&mileage-from=&mileage-to=&engine_power-from=&engine_power-to=&engine_size-from=&engine_size-to=%3C1600&fuel_type=2&exterior_color=&significant_damage=&hi=&modified=&doors=&number_plate_ending=&gearbox_type=&drive_type=) ή Hyundai Diesel (δες: 1 (http://www.car.gr/classifieds/cars/view/1718759/) & 2 (http://www.car.gr/classifieds/cars/view/1569586/))
Giovanni Dimitropoulos
05-09-11, 17:06
Για κάποιο λόγο κλειδώθηκε το θέμα κατά λάθος.
Και το πρόσεξα τώρα....
Έφυγε το λουκέτο και συνεχίζουμε...
...
Ίσως η μόνη λύση να είναι το πετρέλαιο !
Όχι, γιατί η διαφορά της τιμής του γκαζιού παρά τις παραπάνω αμφιβολίες μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο απόσβεσης.
Ειδικά γι αυτούς που κάνουν πολλά χλμ μπορούν ν΄αποσβένουν σε λιγότερο από ένα χρόνο...
Δεν είναι τυχαίο πως ο χρόνος αναμονής για ραντεβού εγκατάστασης φτάνει και 5 μήνες.
Aλλά κυρίως:
Mην ξεχνάς πως πολλές φορές δεν υπάρχει ουσιαστικά το κέρδος του πετρελαίου αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα συγκεκριμένο μάρκα/μοντέλο:
Ας πάρουμε χοντρικά ένα παράδειγμα:
Focus 1.6 150hp 21340 €
Focus 2.0D 140hp 26340 €
1.6 μικτός κύκλος 6lt/100km
2.0D μικτός κύκλος 5lt/100k
(εργοστασιακές τιμές)
Αν θεωρήσουμε τιμή αμόλυβδης στο 1.60 και πετρελαίου στο 1.40 η απόσβεση θα έρθει σε 192.307 χλμ.
Και απόσβεση εννοώ την διαφορά τιμής των μοντέλων και μόνο γιατί αν βάλουμε λειτουργικά έξοδα βάσει φορολόγησης δεν το συζητάμε καν...
Άρα μόνο ένα μικρότερο αυτοκίνητο με μικρότερο κινητήρα και ίσως μτχ (όπως προτείνει ο Giovanni πιο πάνω) φέρνει οικονομικό αποτέλεσμα σε λογικούς χρόνους και όχι το πετρέλαιο γενικώς κι αορίστως...
YΓ: το παράδειγμα αφορά παραπλήσιες επιδόσεις γι΄αυτό κι απέφυγα την σύγκριση με 1.6D 115hp (22590€) αφού αυτός, θα ήταν δικαιότερο να συγκριθεί με τον απλό 1.6 105hp (17610€)
Αν εξαιρέσουμε φορολογικές διαφορές, στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξουμε...
JOHN MARKOU
05-09-11, 19:05
Δλδ στην απόσβεση δεν εχεις περιλάβει την διαφορά τιμής καυσίμου?
Δλδ στην απόσβεση δεν εχεις περιλάβει την διαφορά τιμής καυσίμου?
Aν υπολογίσεις βάζω μια διαφορά 20 λεπτών...
Χοντρικά δεν είναι παραπάνω.
Αν είχα διαλέξει άλλη μάρκα το πρόβλημα θα ήταν πιο εμφανές γιατί η Ford έχει και μεγάλη γκάμα κινητήρων που μειώνει τις διαφορές οικονομικά.
Όπως πχ 1.6D 95hp που μειώνει την διαφορά στο τριχίλιαρο αλλά περνάμε σε τραγωδία από πλευράς επιδόσεων.
Τι ροπή και σε ποιές στροφές έχει το 1.6D 95Hp ??
Σε ταξίδι με σταθερή ταχύτητα η ροπή , δηλαδή η δύναμη να διατηρήσεις την ταχύτητά σου είναι σημαντική !
http://www.ford.gr/cs/BlobServer?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3D%22%CE%9D %CE%AD%CE%BF+Focus+%CE%A6%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AC% CE%B4%CE%B9%CE%BF.pdf%22&blobheadervalue2=abinary%3Bcharset%3DUTF-8&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheader=application%2Fpdf&blobwhere=1214406149229&blobkey=id
σελίδα 24
Άποψή μου για ταξίδι , ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ , με 6η και 2000 σαλ η κατανάλωση είναι αστεία !
Τι ροπή και σε ποιές στροφές έχει το 1.6D 95Hp ??
Σε ταξίδι με σταθερή ταχύτητα η ροπή , δηλαδή η δύναμη να διατηρήσεις την ταχύτητά σου είναι σημαντική !
Συμφωνώ απόλυτα
αλλά
να δίνεις 20 χιλιάρικα +
για 95 άλογα
σε εποχές που μικρότεροι σε χωρητικότητα υπερτροφοδοτούμενοι βενζινοκινητήρες (1.4) βγάζουν παραπλήσια ροπή και σχεδόν διπλάσια άλογα (πχ 170) ?
Ένα αμάξι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να τα έχει ΟΛΑ !
Το συγκεκριμένο 1.6D 95Hp έχει ΜΙΚΡΗ κατανάλωση 3.7 εκτός πόλης !
Θα το πάρει κάποιος που ΤΟΝ ΝΙΑΖΕΙ η κατανάλωση και κάνει ΠΟΛΛΑ χλμ τον μήνα !
Δυστηχώς ( και για μένα) δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα !
( η μάλλον κάτι παει να κάνει η MB με το νέο μοτέρ της , αλλά είναι 5.5λίτρα ( όχι τα 100χλμ) χωρητικότητα )
http://autozonews.wordpress.com/2011/08/24/mercedes-amg-confirms-the-new-atmospheric-5-5-v8-engine-and-the-first-image-of-mercedes-slk-55-amg/
Μήτσο, δώσε μας περιγραφή των 3000km/μήνα.
Εθνική? Επαρχιακός? Επίπεδος ή ανηφόρες κατηφόρες? Σταμάτα ξεκίνα?
Πόσα σου καίει το focus με σταθερή 120km/h?
Μας ηρθε ξαφνικα η ''μετακομιση'' στην Αθηνα για ενα χρονο και τα χλμ θα ειναι εθνικη οδο,Λαρισα- Αθηνα καθε σαβα/κυριακο.Μπορεις να πηγαινεις με 110-120 τοσο δρομο?Εγω οχι.
Αν αντεχε η τσεπη μου θα αγοραζα αλλο αμαξι αλλα δεν παιζει φραγκο,οποτε πρεπει να την κανουμε καπος διαφορετικα την δουλεια.Μαστορα της προκοπης στην Αθηνα για φορντ ξερουμε κανενα,να μου κανει την 5η πιο μακρια????
Με 120 καιει καπου στα 8 παρα,με 140 το εχει για πλακα το 10ρικο(λιτρα ειναι αυτα ετσι?)
Σερβις του εκανα,μπεκ καθαρισα,η εξατμιση δεν χανει,το διαγνωστικο δεν βρισκει ζημια πουθενα,αλλα παλι καιει.
Κουβα του στυλ πικαντο δεν αγοραζω για να βγαινω εθνικη.Εχει πολλα ποδαρια ο διαολος.
Νομίζω υπερβάλλεις! Μια χαρά κατανάλωση είναι αυτή. Μη ξεχνάς ότι μιλάμε για αυτοκίνητο 1300+ κιλών! Δηλαδή και σχετικά τσιμπημένη να ήταν τι θα περίμενες ακριβώς; Να καίει αντί για 8 παρά στα 120, 7-7.5; Θα μιλούσαμε δηλαδή για περίπου 15 ευρώ καυσίμου το μήνα παραπάνω, με βάση τα χιλιόμετρα που προβλέπεις να κάνεις μηνιαίως. Δε νομίζω ότι το ενδεχόμενο κέρδος από κάποια αλλαγή θα μπορούσες να το αποσβέσεις.
Ενδεχομένως να μπορούσες να άλλαζες την τελική σχέση μετάδοσης. Αλλά έτσι:
α) θα μάκραιναν όλες οι σχέσεις και όχι μόνο η 5η και
β) μπορεί από την ανάγκη σου για να περισσότερο νεύρο στις χαμηλές ταχύτητες να κατέληγες να καις συνολικά περισσότερο από ότι τώρα, και ας κέρδιζες στο ταξίδι.
Υ.Γ. Δεν πρόσεξα να ανέφερες τίποτα για ζαντολάστιχα. Τι διάσταση φοράς;
Ίσως να μπορούσες να δοκιμάσεις και μια μικρή αεροδυναμική βελτίωση: Λεπτότερα λάστιχα, ίσως και αυτά τα διάφανα πλαστικά που βάζουν στις κολώνες του παρμπρίζ, όλο και κάτι θα γλυτώσεις.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 10:51
Νότη στα 120 καίει καλά. Στα 140 ανεβαίνει πολύ. Και για μένα (αν δεν κάνει απότομες αλλαγές ρυθμού κίνησης ο Μήτσος) είναι πολλά τα 10lt/100km για ένα σύγχρονο αυτοκίνητο C-segment στα 140km/h.
Η μόνη λύση είναι να συγκρατεί τον ρυθμό του στα 120km/h και με πόδι πούπουλο (οπότε μπορεί να καταφέρει και άλλο ένα 0.5lt/100km προς τα κάτω).
Βοηθητικό ρόλο στην αεροδυναμική παίζει και το χαμήλωμα (πέρα από τα στενότερα ελαστικά)
Αν το χαμηλώσει, μειώνονται οι στροβιλισμοί στους θόλους και περνά λιγότερος αέρας στο πάτωμα (από κάτω), περιοχή που στα οχήματά μας δημιουργεί έντονες αναταράξεις και αύξηση αντιστάσεων.
costas EAR
06-09-11, 11:17
επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ποδιά (ως αεροδυναμικό βοήθημα κάτω από τη μηχανή).
γενικά, πάνω από τα 100χλμ/ω, η αντίσταση του αέρα είναι ο κύριος παράγοντας με τον οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς.
δες τα πιο μεγάλα φοκους τι αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν από "μαμά". Πέραν του ότι όντως κάνουν δουλειά (βελτίωση αεροδυναμικής), θα σου βελτιώσουν και το κράτημα του αυτοκινήτου (κάθεται πιο καλά το αυτοκίνητο στο δρόμο).
τέλος, η κατανάλωση που λες είναι μια χαρά. Η εργοστασιακή τιμή κατανάλωσης για "εκτός πόλης" είναι με τη μεγαλύτερη σχέση του κιβωτίου και με 90 χλμ/ω. Οπότε, αν πας με 90 χλμ/ω θα καίς 6 λίτρα στα 100 χλμ.
για ταχύτητες >120χλμ/ω θες μεγάλους κινητήρες, ώστε να είναι στις χαμηλές στροφές τους.
Αν ειχες ντίζελ 1.6 πάλι δε θα είχες εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση στα 140-150χλμ/ω. Στα 100 χλμ/ω θα σου έκαιγε 3 λ/100χλμ βέβαια.
άρα, βάλε αεροδυναμικά βοηθήματα και ότι καταφέρεις.
αλλιώς, πήγαινε με πιο χαμηλή ταχύτητα, με 110! βάλε μουσική, πάρε κομπολόι, φτιάξε καφέ, κάνε κάτι ρε παιδί μου, να περνάει η ώρα σου!
costas EAR
06-09-11, 11:31
επίσης δοκίμασε διαφορετικές βενζίνες. είναι απολύτως βέβαιο πως με όλες τις βεζίνες δεν έχεις την ίδια κατανάλωση, ούτε το ίδιο "τράβηγμα".
πρόσφατα, ο κουμπάρος μου μου έλεγε πως έβαλε από ένα άβιν και έπαθε πλάκα, έπεσε τρελά η κατανάλωσή του. από τότε βάζει μόνο από το συγκεκριμένο βενζινάδικο της άβιν, και έχει πολύ μεγάλη μείωση κατανάλωσης (κι αυτός κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα).
επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ποδιά (ως αεροδυναμικό βοήθημα κάτω από τη μηχανή).
γενικά, πάνω από τα 100χλμ/ω, η αντίσταση του αέρα είναι ο κύριος παράγοντας με τον οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς.
δες τα πιο μεγάλα φοκους τι αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν από "μαμά". Πέραν του ότι όντως κάνουν δουλειά (βελτίωση αεροδυναμικής), θα σου βελτιώσουν και το κράτημα του αυτοκινήτου (κάθεται πιο καλά το αυτοκίνητο στο δρόμο).
τέλος, η κατανάλωση που λες είναι μια χαρά. Η εργοστασιακή τιμή κατανάλωσης για "εκτός πόλης" είναι με τη μεγαλύτερη σχέση του κιβωτίου και με 90 χλμ/ω. Οπότε, αν πας με 90 χλμ/ω θα καίς 6 λίτρα στα 100 χλμ.
για ταχύτητες >120χλμ/ω θες μεγάλους κινητήρες, ώστε να είναι στις χαμηλές στροφές τους.
Αν ειχες ντίζελ 1.6 πάλι δε θα είχες εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση στα 140-150χλμ/ω. Στα 100 χλμ/ω θα σου έκαιγε 3 λ/100χλμ βέβαια.
άρα, βάλε αεροδυναμικά βοηθήματα και ότι καταφέρεις.
αλλιώς, πήγαινε με πιο χαμηλή ταχύτητα, με 110! βάλε μουσική, πάρε κομπολόι, φτιάξε καφέ, κάνε κάτι ρε παιδί μου, να περνάει η ώρα σου!
Απο μουσικη κωστα,καλα παμε.Τσιγαροφραπεδες,ειναι μεσα στο καθημερινο προγραμμα.:105:
Να το χαμηλωσω δεν μπορω ρε μαγκες.Πως θα πηγαινω μετα στις παραλιες και τα ποταμια για ψαρεμα οταν πρεπει να περναω απο χωματοδρομους?Ασε που δεν θα μπορω να κανω και το αγαπημενο μου καβαλημα πεζοδρομιων για να παρκαρω:137:
Οσο για λαστιχα φοραει τα μικρα 195/65/15.Το βαρος του ειναι 1.300 κιλα τωρα αδειο,το ζυγισα πριν απο 10 ημερες.Κατα την αποψη μου το αμαξι θελει μια πιο μακρια 5η ταχυτητα,ωστε να πηγαινει πιο χαλαρα στο ταξιδι.Το μοτερ δεν εχει προβλημα να σηκωσει μακρυτερη 5η,τα παει καλα στις χαμηλομεσαιες απο ροπη.Μαγνιτακι του εβαλα,φιλτρο ελευθερα ροης JR του φορεσα και κανανε δουλεια και τα 2 αυτα,αφου μειωσανε λιγο την καταναλωση.Γνωριζουμε κανεναν συνεργειο στην Αθηνα πο να τα παιζει στα δαχτυλα τα φορντ???
Αν μπορουσα να αγορασω διαφορετικο αμαξι θα το εκανα και θα χτυπαγα diesel,αλλα θα πρεπει να μπω τραπεζα,πραγμα αδυνατον λογω 2 δανειων που εχω απο προπερσι.
Λετε να μην ξερω τι με συμφερει???????
costas EAR
06-09-11, 12:15
αφού έβαλες και μαγνητάκι, είσαι αρχηγός! λεν όμως πως κάνει δουλειά μόνο σε χαμηλές ταχύτητες (στροφές)!
το φίλτρο ελευθέρας μπορεί να κάνει δουλειά, μπορεί και όχι, εξαρτάται από τις μετρήσεις που κάνει το εργαλείο, τι αισθητήρες έχει δηλαδή. ακόμα πάντως και στον "μαμά" παπά, ένα πιο ελεύθερο φίλτρο (κι όχι το χάρτινο της φορντ) μπορεί να είναι εξίσου αποδοτικό.
βάλε και μια εξάτμιση ελευθέρας, με χταπόδι κατά προτίμηση, κι αυτή κάνει δουλειά. μπορεί να βγει και σχετικά αθόρυβη, να μη σε ενοχλεί (εκτός κι αν γουστάρεις βαβούρα - γούστα είν'αυτά...).
βάλε κι ένα water injection, κι αυτό κάνει δουλειά, και σε όλο το εύρος στροφών (κυρίως ψηλά βέβαια).
άκουσα πάντως πως τα φορντ δε τα παν καλά με το υγραέριο. δε το πολυγουστάρουν.
όσο για την αλλαγή σχέσης της 5ης που λες, νομίζω πως μπορεί να γίνει. Και 6-άρι σασμάν μπορεί να μπει, και 7-άρι, κι ότι θες, λεφτά να έχεις, κι όλα γίνονται.
Θα πρέπει να ψαξεις, να βρεις ένα μάστορα της προκοπής, να κάνεις μια δοκιμή αλλαγής σχέσης της 5ης. Αν πχ στα 140χλμ/ω είσαι στις 4.000 στροφές, δες να πάει στις 3.500. Το θέμα είναι πως αυτή την "αλλαγή σχέσης" πρέπει να την κάνει μάστορας με εμπειρία, κυρίως από αγωνιστικά αυτοκίνητα. Θέλει ψάξιμο.
Μια πιο απλή αλλαγή σχέσης, μπορεί να γίνει και με άλλο τρόπο: βάλε πιο μεγάλα λάστιχα. έχεις τώρα 195/65/15, με διάμετρο ρόδας 63,4 εκ. Μπορείς να βάλεις μια ρόδα 205/65/16 (εννοείται αλλαγή ζάντας) με διάμετρο ρόδας 67,3 εκ. Να η αλλαγή σχέσης σου!
με αυτή την αλλαγή ρόδας, με τις ίδιες στροφές που πήγαινες με 120 χλμ/ω, τώρα θα πηγαίνεις με 127 χλμ/ω.
αν βάλεις 205/70/16, τότε διάμετρος ρόδας 69.3 εκ και 130χλμ/ω στις ίδιες στροφές.
costas EAR
06-09-11, 12:16
δες τι διάμετρο ρόδας χωράει το φτερό, ή δες ποια είναι η πιο μεγάλη ρόδα που φοράει το μεγάλο - γρήγορο φορντ φόκους.
βάλε πάντως (αν δεν έχει) μια ποδιά κάτω από τη μηχανή. Συνήθως είναι πλαστική, και κοστίζει πολύ φτηνά. Λεν πως προστατεύει τον κινητήρα από πετραδάκια. Στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικό αεροδυναμικό βοήθημα ( γι'αυτό το λόγο κι απαγορεύεται στα αγωνιστικά αναβάσεων - απ'όσο ξέρω)
Εντάξει, τα λάστιχα είναι μαμά, πιο στενά δύσκολο. Ψάξτο για μικρά αεροδυναμικά βοηθήματα (ΜΑΜΑ και όχι άλλα, άλλωστε αυτά έχουν εξελιχθεί στην αεροδυναμική σήραγγα της Ford) μπορεί όντως να βοηθήσει, αν και δεν ξέρω σε τι λεφτά θα τα βρεις και αν θα αξίζουν το κόστος. Πρόσεχε επίσης τις σωστές πιέσεις, μετράνε πολύ. Επίσης, οπωσδήποτε κλειστά παράθυρα, ανοικτά την αεροδυναμική την ξεσκίζουν.
(καφρίλα: θα μπορούσε να κλείσει και όλους τους αρμούς με κολλητική ταινία!!!)
Αλήθεια, σε τι στροφές λειτουργεί ο κινητήρας στα 120 και τα 140; Είναι βέβαιο ότι θα το σηκώσει πιο μακρύ κιβώτιο ο κινητήρας;
Εφόσον δεν υπάρχει κιβώτιο 6ρι για το φόκους κοίτα αν μπορείς να βάλεις κάποιο aftermarket διαφορικό (ή και μαμά, αν γνωρίζεις ότι υπάρχει κάποιο με διαφορετική σχέση, δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να κρατήσεις το ίδιο κιβώτιο και να αλλάξεις σε αυτό την τελική σχέση μετάδοσης) πιο μακρύ από αυτό που έχεις τώρα. Αν και πάλι δε γνωρίζω κατά πόσο θα σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, αφού θα μακρύνουν όλες οι σχέσεις έτσι και όχι μόνο η 5η.
Επέμβαση στο κιβώτιο πάντως θα την απ-έφευγα. Έχω την αίσθηση ότι εδώ και χρόνια τα κιβώτια είναι terra incognita για τα συνεργεία, μαύρα κουτιά. Όταν χαλάνε τα στέλνουν έξω και παίρνουν άλλα. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος. Ακόμη και να μην είναι έτσι όμως, πόσο αξιόπιστη θα μπορούσε να είναι μια τέτοια επέμβαση; Με τι προέλευσης γρανάζια; Και σε τι κόστος; Προσωπικά δε θα το εξέταζα ως επιλογή.
Πάντως μου κάνει εντύπωση το όλο θέμα, είχα την αίσθηση ότι τα Focus είχαν μακριές σχέσεις. Θυμάμαι Focus 1ης γενιάς να τερματίζει την 3η του στα 160!!
δες τι διάμετρο ρόδας χωράει το φτερό, ή δες ποια είναι η πιο μεγάλη ρόδα που φοράει το μεγάλο - γρήγορο φορντ φόκους.
βάλε πάντως (αν δεν έχει) μια ποδιά κάτω από τη μηχανή. Συνήθως είναι πλαστική, και κοστίζει πολύ φτηνά. Λεν πως προστατεύει τον κινητήρα από πετραδάκια. Στην πραγματικότητα είναι ένα εξαιρετικό αεροδυναμικό βοήθημα ( γι'αυτό το λόγο κι απαγορεύεται στα αγωνιστικά αναβάσεων - απ'όσο ξέρω)
Απο μετατροπες εχω χωρτασει στα προηγουμενα αυτοκ/τα μου,οποτε και λογω χρονολογιας γεννησης μας......δεν.Ασε που πλεον δεν συμπαθω το θορυβο καθολου.Γεραματα βλεπεις κωστα μου:142:
Τα λαστιχα καλα ειναι.Αν φορουσε και 14αρες ακομα καλητερα.Βαρκα στο δρομο και πατα οτι λακουβες θελεις.Ειπαμε γερασαμε πλεον.Αυτο με τα βενζιναδικα θα το κοιταξω,το εχω ακουσει και απο αλλους.
Πιστευω οτι με ενα καλο μαστορα θα βρω ακρη κα θα μου φτιαξει μια καλουτσικη 5η,λιγο πιο μακρια,αλλα σε ποιον να παω ρε γμτ μου που δεν ξερω κανεναν στην Αθηνα?????Ενδεικτικα με 3.500 στροφες,εχω στο κοντερ 120 χλμ.Αν μπορουσα να τα εχω αυτα τα χλμ με 3.000 η' 3.200στροφες,τιποτα αλλο δεν θα θελα.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 12:27
Κώστα, αλλαγή διάστασης δεν την προτείνω σε καμία περίπτωση.
Αφενός οι διαστάσεις που γράφεις πιθανότατα να μην υπάρχουν, αφετέρου θα χαλάσουν πολύ κράτημα και αίσθηση γιατί έχουν πολύ μεγάλο προφίλ.
Για να μην αναφέρω και πιθανή αλλαγή στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της ανάρτησης.
Συν το ότι όλα αυτά έχουν κόστος (και έχει ήδη καινούρια λάστιχα ο Μήτσος, αν θυμάμαι καλά), πάνω από 600€ για να κερδίσει (ΑΝ κερδίσει) μισό λίτρο βενζίνης στα 100km.
Στα 3000km τον μήνα δηλαδή θα έχει ένα κέρδος 25€.
Για να αποσβέσει τα 600+€ θα περάσουν.... 24 μήνες (2 χρόνια)!!!
Όσο για φίλτρα και ελεύθερα τελικά και αυτά μου κάνουν μεγάλη εντύπωση. Αυτά απελευθερώνουν τη ροή, μπαίνει (και βγαίνει) περισσότερος αέρας από τον κύλινδρο, και για να μείνει το λ στο 1 πρέπει να ψεκαστεί περισσότερο καύσιμο. Κατά κανόνα λοιπόν μιλάμε για αύξηση της κατανάλωσης (και της ιπποδύναμης, και της ροπής φυσικά) στις ίδιες στροφές, νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνουν τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.
Η αύξηση της διαμέτρου των τροχών θα μακρύνει την τελική σχέση μετάδοσης, με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνει και η αλλαγή της σχέσης μετάδοσης του διαφορικού. Αλλά το αυτοκίνητό σου είναι σχεδιασμένο για τη συγκεκριμένη διάσταση ελαστικών και σημαντικότερα για τη συγκεκριμένη διάμετρο. Και λάστιχο 205/70/16;;; Ζόρικο... Εκτός και αν σκοπεύει να το κάνει τζιπ. Επίσης αύξηση διαμέτρου των τροχών κατά 6 εκατοστά σημαίνει 3 εκατοστά ανύψωση του αμαξώματος. Χωρίς (σωστά μελετημένη) αλλαγή ανάρτησης με αντίστοιχο χαμήλωμα, όχι μόνο θα χάσει αεροδυναμικά ότι κερδίσει από τη μεγαλύτερη διάμετρο, αλλά και θα είναι το αυτοκίνητο επικίνδυνο.
Κώστα, αλλαγή διάστασης δεν την προτείνω σε καμία περίπτωση.
Αφενός οι διαστάσεις που γράφεις πιθανότατα να μην υπάρχουν, αφετέρου θα χαλάσουν πολύ κράτημα και αίσθηση γιατί έχουν πολύ μεγάλο προφίλ.
Για να μην αναφέρω και πιθανή αλλαγή στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της ανάρτησης.
Συν το ότι όλα αυτά έχουν κόστος (και έχει ήδη καινούρια λάστιχα ο Μήτσος, αν θυμάμαι καλά), πάνω από 600€ για να κερδίσει (ΑΝ κερδίσει) μισό λίτρο βενζίνης στα 100km.
Στα 3000km τον μήνα δηλαδή θα έχει ένα κέρδος 25€.
Για να αποσβέσει τα 600+€ θα περάσουν.... 24 μήνες (2 χρόνια)!!!
Ναι γιανη εχω ελαστικα 2 μηνων επανω και δεν θελεω να κανω αλλαγες για τους παραπανω λογους που ανεφερες.Οσο για το focus I,το εχει ενας φιλος μου στα 1.600CC μοντελο του 2001.Εχει στις 3.000 στροφες,118 χλμ στο κοντερ,πολυ καλη σχεση για ταξιδι,αλλα εκεινο το μοτερ ειναι ψοφιμι και δεν αρπαζει με 5η απο τα χλμ αυτα σχεδον καθολου.Εντελος αντιθετο αμαξι απο το δικο μου οπου η 5η του δεν μασαει καθολου.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 12:38
Απο μετατροπες εχω χωρτασει στα προηγουμενα αυτοκ/τα μου,οποτε και λογω χρονολογιας γεννησης μας......δεν.Ασε που πλεον δεν συμπαθω το θορυβο καθολου.Γεραματα βλεπεις κωστα μου:142:
Τα λαστιχα καλα ειναι.Αν φορουσε και 14αρες ακομα καλητερα.Βαρκα στο δρομο και πατα οτι λακουβες θελεις.Ειπαμε γερασαμε πλεον.Αυτο με τα βενζιναδικα θα το κοιταξω,το εχω ακουσει και απο αλλους.
Πιστευω οτι με ενα καλο μαστορα θα βρω ακρη κα θα μου φτιαξει μια καλουτσικη 5η,λιγο πιο μακρια,αλλα σε ποιον να παω ρε γμτ μου που δεν ξερω κανεναν στην Αθηνα?????Ενδεικτικα με 3.500 στροφες,εχω στο κοντερ 120 χλμ.Αν μπορουσα να τα εχω αυτα τα χλμ με 3.000 η' 3.200στροφες,τιποτα αλλο δεν θα θελα.
Η αλλαγή μίας σχέσης (πιο μακρυά 5η) σημαίνει πως θα πρέπει να ζορίζεις περισσότερο την 4η για να μην κρεμάει η 5η.
Ή απλά η 5η όταν κρεμάει και κατεβάζεις σε 4η, θα αυξάνονται περισσότερο οι στροφές.
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο λάθος να αλλάξεις μία σχέση, αφενός γιατί θα ξεκοιλιάσεις ένα σασμάν (ακριβή δουλειά και όχι σίγουρο αποτέλεσμα) για να κερδίσεις ελάχιστα.
Αν υποθέσω πως όντως θα γίνει σωστή επιλογή γραναζιού, το κατέβασμα-ξεκοίλιασμα-αντικατάσταση-ανέβασμα-αλλαγή βαλβολίνων θα έχει μεγάλο κόστος (να υποθέσω πως τα 700€ τα ακουμπάς χαλαρά) χωρίς να συμπεριλαμβάνω και την στραβή που μπορεί να προκύψει αν στο κατέβασμα δείτε κάποιο χτένι στον δίσκο αρπαγμένο.....
Αν καίγεσαι για αλλαγές στο σασμάν, ψάξε αλλαγή σχέσης τελικής μετάδοσης που θα μακρύνει λίγο όλες τις σχέσεις.
Αφού σου έκατσε στραβή, απλά συνεργάσου και πήγαινε σταθερά με 110-120km/h.
Χρονικά η διαφορά δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά, αλλά θα δεις μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση.
Υπάρχει κι άλλη λύση, αλλά δεν θα την δεχτείς.
Λέγεται ΚΤΕΛ
Αφήνεις το ford Αθήνα και τα ΣΚ ανεβαίνεις με το λεωφορείο.
Οικονομία εξασφαλισμένη....
Όσο για φίλτρα και ελεύθερα τελικά και αυτά μου κάνουν μεγάλη εντύπωση. Αυτά απελευθερώνουν τη ροή, μπαίνει (και βγαίνει) περισσότερος αέρας από τον κύλινδρο, και για να μείνει το λ στο 1 πρέπει να ψεκαστεί περισσότερο καύσιμο. Κατά κανόνα λοιπόν μιλάμε για αύξηση της κατανάλωσης (και της ιπποδύναμης, και της ροπής φυσικά) στις ίδιες στροφές, νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνουν τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.
.
Θεωρητικα ετσι ειναι,με τα φιλτρα αυτα.Πρακτικα ομως το αμαξι ξυπναει λιγο και υπαρχουνε ανηφορες,αλλα και προσπερασεις οπου δεν χρειαζεται να κατεβασεις ταχυτητα.Ετσι δουλευει με ποιο χαλαρους ρυθμους ο κινητηρας και πεφτει η καταναλωση.
Η αλλαγή μίας σχέσης (πιο μακρυά 5η) σημαίνει πως θα πρέπει να ζορίζεις περισσότερο την 4η για να μην κρεμάει η 5η.
Ή απλά η 5η όταν κρεμάει και κατεβάζεις σε 4η, θα αυξάνονται περισσότερο οι στροφές.
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο λάθος να αλλάξεις μία σχέση, αφενός γιατί θα ξεκοιλιάσεις ένα σασμάν (ακριβή δουλειά και όχι σίγουρο αποτέλεσμα) για να κερδίσεις ελάχιστα.
Αν υποθέσω πως όντως θα γίνει σωστή επιλογή γραναζιού, το κατέβασμα-ξεκοίλιασμα-αντικατάσταση-ανέβασμα-αλλαγή βαλβολίνων θα έχει μεγάλο κόστος (να υποθέσω πως τα 700€ τα ακουμπάς χαλαρά) χωρίς να συμπεριλαμβάνω και την στραβή που μπορεί να προκύψει αν στο κατέβασμα δείτε κάποιο χτένι στον δίσκο αρπαγμένο.....
Αν καίγεσαι για αλλαγές στο σασμάν, ψάξε αλλαγή σχέσης τελικής μετάδοσης που θα μακρύνει λίγο όλες τις σχέσεις.
Αφού σου έκατσε στραβή, απλά συνεργάσου και πήγαινε σταθερά με 110-120km/h.
Χρονικά η διαφορά δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά, αλλά θα δεις μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση.
Υπάρχει κι άλλη λύση, αλλά δεν θα την δεχτείς.
Λέγεται ΚΤΕΛ
Αφήνεις το ford Αθήνα και τα ΣΚ ανεβαίνεις με το λεωφορείο.
Οικονομία εξασφαλισμένη....
Δεν βολευει ρε γιαννη το κτελ.
Καπου στο club ford διαβασα οτι εχουνε κανει μετατροπες σε σασμαν ορισμενοι και ετσι εριξα την ιδεα για αλλαγη 5ης.Αν ειτανε λιγο πιο μεγαλη η ρημαδα............
Αν στη διαδρομή που σκοπεύεις να κάνεις τακτικά, χρειαζόταν κατέβασμα σε ανηφόρες, και τώρα λόγω φίλτρου δε χρειάζεται, λίγο άτοπο το βρίσκω το να ψάχνεσαι να αλλάξεις σχέση μετάδοσης. Το ίδιο θέμα με κατεβάσματα θα έχεις.
Συνολικά έτσι όπως το βλέπω εγώ λεφτά θα σκάσεις. Στο χέρι σου είναι το αν θα αφήσεις το αυτοκίνητο στην ησυχία του και να τα δίνεις λίγα λίγα στις βενζίνες, ή το να τα δώσεις μαζεμένα με αμφίβολα αποτελέσματα.
Πάντως ενδεικτικά σκέψου το εξής: Από τα 10 λτ/100χλμ, να πέσεις στα 9; Στα 8,5; πιο κάτω δύσκολο. Νομίζω μάλιστα ότι ήδη μιλάμε για πολύ μεγάλη πτώση, άνω του 10%, η οποία έτσι κι αλλιώς δύσκολα επιτυγχάνεται. 10% μείωση κατανάλωσης θα έκανε κάθε μηχανικό στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης ευτυχισμένο πέραν κάθε προσδοκίας. Αυτό το 1λτ που θα γλυτώσεις (λέμε τώρα) στα 100 χλμ, θα σου εξοικονομήσει περίπου 1.65 ευρώ, άρα στα 3000χλμ μιλάμε για 50 ευρώ. Δηλαδή ΑΝ κάνεις όντως 3000 χλμ το μήνα, ΚΑΘΕ μήνα χωρίς παρέκκλιση, σε ένα χρόνο θα εξοικονομήσεις 600 ευρώ. Και όλο αυτό, μόνο αν δεν αλλάξει κάτι στην κατανάλωσή σου εκτός εθνικής, αν η αλλαγή που κάνεις δεν αυξήσει την κατανάλωση στις υπόλοιπες διαδρομές που θα κάνεις εκτός από τα ταξίδια.
Δε λέω ότι 600 ευρώ είναι ευκαταφρόνητα, αλλά μιλάμε για ιδανικό όφελος, σε μια εξιδανικευμένη περίπτωση μεγάλης μείωσης κατανάλωσης και σταθερής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μιλάμε για καταβολή μετρητών τώρα, αντί για καταβολή άτοκων δόσεων στην περίπτωση που τα λεφτά τα δώσεις σε βενζίνες και όχι αλλαγές. Και με απαραίτητο δεδομένο ότι η όποια αλλαγή κάνεις θα είναι αξιόπιστη και θα σου δώσει όντως αυτό το μεγάλο όφελος. Πολλή αβεβαιότητα, εγώ θα έμενα με το αμάξι όπως είναι. Θα κινούμουν με 10χλμ/ώρα λιγότερα, με κλειστά παράθυρα, με προσεγμένες πιέσεις στα λάστιχα, και με προσεκτική οδήγηση, με σταθερό γκάζι για πολλή ώρα και εκμετάλλευση της φόρας του αυτοκινήτου. Είναι λίγο δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά έχει 100% αποτέλεσμα και χωρίς τον κίνδυνο να χαλάσεις το αυτοκίνητό σου και χωρίς κανένα περιττό έξοδο.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 12:57
Κουβαλάς πράγματα?
Τα κάνεις δέμα ή τα βάζεις σε βαλίτσα.
Δοκίμασέ το ένα (1) ΣΚ και βλέπεις.
Θα ρίχνεις υπνάκο στο λεωφορείο, θα παίξεις με το κινητό ή απλά θα πιεις τον καφέ σου και θα σου στοιχίσει αρκετά λιγότερα.
Ρώτα πόσο έχουν τα εισιτήρια.
Υπολόγισε πως 3000km/μήνα δεν είναι μόνο βενζίνες!!!
Είναι και λάστιχα και τακάκια και λάδια και συντήρηση που εκτοξεύουν το κόστος πολύ ψηλά.....
Μάλλον το κτελ είναι μονόδρομος Μήτσο!
Αν στη διαδρομή που σκοπεύεις να κάνεις τακτικά, χρειαζόταν κατέβασμα σε ανηφόρες, και τώρα λόγω φίλτρου δε χρειάζεται, λίγο άτοπο το βρίσκω το να ψάχνεσαι να αλλάξεις σχέση μετάδοσης. Το ίδιο θέμα με κατεβάσματα θα έχεις.
Συνολικά έτσι όπως το βλέπω εγώ λεφτά θα σκάσεις. Στο χέρι σου είναι το αν θα αφήσεις το αυτοκίνητο στην ησυχία του και να τα δίνεις λίγα λίγα στις βενζίνες, ή το να τα δώσεις μαζεμένα με αμφίβολα αποτελέσματα.
Πάντως ενδεικτικά σκέψου το εξής: Από τα 10 λτ/100χλμ, να πέσεις στα 9; Στα 8,5; πιο κάτω δύσκολο. Νομίζω μάλιστα ότι ήδη μιλάμε για πολύ μεγάλη πτώση, άνω του 10%, η οποία έτσι κι αλλιώς δύσκολα επιτυγχάνεται. 10% μείωση κατανάλωσης θα έκανε κάθε μηχανικό στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης ευτυχισμένο πέραν κάθε προσδοκίας. Αυτό το 1λτ που θα γλυτώσεις (λέμε τώρα) στα 100 χλμ, θα σου εξοικονομήσει περίπου 1.65 ευρώ, άρα στα 3000χλμ μιλάμε για 50 ευρώ. Δηλαδή ΑΝ κάνεις όντως 3000 χλμ το μήνα, ΚΑΘΕ μήνα χωρίς παρέκκλιση, σε ένα χρόνο θα εξοικονομήσεις 600 ευρώ. Και όλο αυτό, μόνο αν δεν αλλάξει κάτι στην κατανάλωσή σου εκτός εθνικής, αν η αλλαγή που κάνεις δεν αυξήσει την κατανάλωση στις υπόλοιπες διαδρομές που θα κάνεις εκτός από τα ταξίδια.
Δε λέω ότι 600 ευρώ είναι ευκαταφρόνητα, αλλά μιλάμε για ιδανικό όφελος, σε μια εξιδανικευμένη περίπτωση μεγάλης μείωσης κατανάλωσης και σταθερής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μιλάμε για καταβολή μετρητών τώρα, αντί για καταβολή άτοκων δόσεων στην περίπτωση που τα λεφτά τα δώσεις σε βενζίνες και όχι αλλαγές. Και με απαραίτητο δεδομένο ότι η όποια αλλαγή κάνεις θα είναι αξιόπιστη και θα σου δώσει όντως αυτό το μεγάλο όφελος. Πολλή αβεβαιότητα, εγώ θα έμενα με το αμάξι όπως είναι. Θα κινούμουν με 10χλμ/ώρα λιγότερα, με κλειστά παράθυρα, με προσεγμένες πιέσεις στα λάστιχα, και με προσεκτική οδήγηση, με σταθερό γκάζι για πολλή ώρα και εκμετάλλευση της φόρας του αυτοκινήτου. Είναι λίγο δύσκολο στην εφαρμογή του, αλλά έχει 100% αποτέλεσμα και χωρίς τον κίνδυνο να χαλάσεις το αυτοκίνητό σου και χωρίς κανένα περιττό έξοδο.
Αναφερθικες σε πιεσεις ελαστικων.Τα δικα μου 195/65/15 σε τι πιεση πρεπει να τα εχω,ωστε και οικονομια να εχω στο ταξιδι,αλλα και να πηγαινει το αμαξι με ασφαλεια στο δρομο?
Να μην ξεχναμε πως σε αποτομο φρεναρισμα η' σε ξαφνικη τιμονια,το αμαξι αντιδρα διαφορετικα αν του εχουμε λαθος πιεσεις ελαστικων.
Δε μιλάω για ταρζανιές βρε. Απλά μιλάω για ευλαβική τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Πάρε και ένα πιστοποιημένο πιεσόμετρο, βάζε αέρα στο βενζινάδικο και μετά μπορείς πολύ εύκολα να αφαιρείς αέρα με το δικό σου πιεσόμετρο, μέχρι το σωστό επίπεδο πίεσης. Αυτό επειδή τα πιεσόμετρα των βενζινάδικων δεν είναι πάντα αξιόπιστα.
Νομίζω ότι στον αυτοκινητόδρομο καλό είναι να ρυθμίσεις την πίεση στο άνω όριο των προδιαγραφών του κατασκευαστή.
Όσο για το ΚΤΕΛ, έχω κάνει πολλές δεκάδες δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι ξεκούραστο, άνετο, παίζει και ταινιούλα, φτηνό. Αν είσαι μαθημένος στο να χρησιμοποιείς συγκοινωνία (και σε βολεύει το να μην έχεις αυτοκίνητο εκεί που πας, βασικό) είναι εξαιρετική και οικονομική επιλογή.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 13:16
Δε μιλάω για ταρζανιές βρε. Απλά μιλάω για ευλαβική τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή. Πάρε και ένα πιστοποιημένο πιεσόμετρο, βάζε αέρα στο βενζινάδικο και μετά μπορείς πολύ εύκολα να αφαιρείς αέρα με το δικό σου πιεσόμετρο, μέχρι το σωστό επίπεδο πίεσης. Αυτό επειδή τα πιεσόμετρα των βενζινάδικων δεν είναι πάντα αξιόπιστα.
Νομίζω ότι στον αυτοκινητόδρομο καλό είναι να ρυθμίσεις την πίεση στο άνω όριο των προδιαγραφών του κατασκευαστή.
Εναλλακτικά, όταν είσαι μόνος, θα έχεις πιέσεις που δίνει η Ford για φορτωμένο όχημα σε εθνική.
Υποθέτω κάπου στα 34psi
Ε ναι, κάπως έτσι. Προς Θεού όχι αυτοσχεδιασμοί και πατέντες, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα...
Ε ναι, κάπως έτσι. Προς Θεού όχι αυτοσχεδιασμοί και πατέντες, δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα...
Τα κοψαμε τα πολλα γκαζια εδω και 2 περιπου χρονια
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 13:38
Έχε υπ' όψιν πως το ηχοσύστημα αυξάνει την κατανάλωση και 0.5lt/100km.
Βάρος και σε αποσυντονίζει από το να οδηγείς οικονομικά :121:
http://s3.postimage.org/2t58wi10/DSC00930.jpg (http://postimage.org/image/2t58wi10/)
Eτσι ειναι τωρα η ρουφηχτρα βενζινης
δΥΟ λεπτακια γιατι τα θελει ο κολος σου εσενα.Τραβαω μερικες και σου τις βαζω εδω να τις βλεπεις.Να δουμε τωρα θα σου κολαει ο υπνος το βραδι????Μη φυγεις ε?????
http://s3.postimage.org/2z7jub7o/DSC00932.jpg (http://postimage.org/image/2z7jub7o/)
http://s2.postimage.org/tchp2yec/DSC00934.jpg (http://postimage.org/image/tchp2yec/)
e:116:
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 14:02
http://s3.postimage.org/2t58wi10/DSC00930.jpg (http://postimage.org/image/2t58wi10/)
Eτσι ειναι τωρα η ρουφηχτρα βενζινης
Φαντάζομαι δεν ξέχασες να κουμπώσεις πάλι το κολάρο και το φιλτρόκουτο,ε? :116:
Άκου Μήτσο....
Βάλε ένα καθαρό ΜΑΜΑ φίλτρο, βγάλε και το μαγνητάκι και προσπάθησε να οδηγείς οικονομικά ΜΕΧΡΙ 120km/h.
Το ελεύθερο φίλτρο αυξάνει την κατανάλωση.-
Το μαγνητάκι κάνει δουλειά. Αλλά μόνο στην αυθυποβολή.-
Πλακα-πλακα 50 κιλα βαρος επιπλεον δεν ειναι και λιγα
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 14:05
http://s3.postimage.org/2z7jub7o/DSC00932.jpg (http://postimage.org/image/2z7jub7o/)
http://s2.postimage.org/tchp2yec/DSC00934.jpg (http://postimage.org/image/tchp2yec/)
e
Πούλα μου πηγή και ενισχυτές και βάλε τα μαμά.
Θα σου δώσω 6 κατοστάρικα (άντε 7) αλλά θα βάλεις και € στην τσέπη και θα πέσει η κατανάλωση 0.5lt/100km ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ :116:
(τι ωραίο το Ρ99 :404:)
Φαντάζομαι δεν ξέχασες να κουμπώσεις πάλι το κολάρο και το φιλτρόκουτο,ε? :116:
Άκου Μήτσο....
Βάλε ένα καθαρό ΜΑΜΑ φίλτρο, βγάλε και το μαγνητάκι και προσπάθησε να οδηγείς οικονομικά ΜΕΧΡΙ 120km/h.
Το ελεύθερο φίλτρο αυξάνει την κατανάλωση.-
Νομιζεις φιλαρακι!!!!
Την ριξανε την καταναλωση,οσο και αν σου πεφτει παραξενο στα οτα σου.Αν το ποδι σου ειναι ελαφρυ,εκμεταλευεσαι την παραπανω ροπη που σου δινουνε προς οφελος της καταναλωσης.Ακου τι σου λεω,δεν ειμαο παλαβος.
Ακομα ε???
Car_Audio_Test
06-09-11, 14:11
Κάπου διάβασα ότι είναι καλά τα 8 λίτρα κατανάλωσης με 120Km/h. Δεν συμφωνώ με τίποτα. Θα έπρεπε να είναι κάτω από τα 7.
Στον δικό μου κουβά είδα σοβαρή αλλαγή όταν άλλαξα χαρτογράφηση. +10,8 άλογα και 2,2 κιλά ροπής σε 900 στροφές χαμηλότερα. Κέρδισα σε κατανάλωση και ........ επιδόσεις, όσες είναι τέλος πάντων. Μειώθηκε λίγο η τελική (αδιάφορο τελείως) με ένα νούμερο πιο φαρδιά ελαστικά.
costas EAR
06-09-11, 14:11
λεν κάποιοι που το μετρήσανε πως κάνει δουλειά σε χαμηλές στροφές (μέχρι τις 2-2,5 χιλ. στροφές).
σε ψηλές δε "προλαβαίνει". Για να κάνει δουλειά σε ψηλές στροφές χρειάζονται πολλά μαγνητάκια μαζί σε σειρά (4-6 τεμάχια).
Υπόψιν, αυτά δε τα λέω γω, τα λεν κάποιοι που τους εμπιστεύομαι, που τα κοροϊδεύανε, αλλά και που ασχολήθηκαν και τα μετρήσανε (με κάποια μεθοδολογία διόλου του "ποδαριού").
τώρα, το γιατί κάνει δουλειά, αν κάνει, εγώ δε ξέρω να το απαντήσω. Με αυτά τα ολίγα που γνωρίζω, δε βρίσκω σαφή λόγο να κάνει "δουλειά".
Πούλα μου πηγή και ενισχυτές και βάλε τα μαμά.
Θα σου δώσω 6 κατοστάρικα (άντε 7) αλλά θα βάλεις και € στην τσέπη και θα πέσει η κατανάλωση 0.5lt/100km ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ :116:
(τι ωραίο το Ρ99 :404:)
Ονειρα γλυκα φιλαρακι μου:135::135:
Αν θελεις και καποιον να σου εξιγησει τα ονειρα το πρωι,δεν χρειαζεται παρα να καλεσεις 210-9950333 Alfa Sound.
Σε εφτιαξα παλι ε?????
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 14:14
Νομιζεις φιλαρακι!!!!
Την ριξανε την καταναλωση,οσο και αν σου πεφτει παραξενο στα οτα σου.Αν το ποδι σου ειναι ελαφρυ,εκμεταλευεσαι την παραπανω ροπη που σου δινουνε προς οφελος της καταναλωσης.Ακου τι σου λεω,δεν ειμαο παλαβος.
Ακομα ε???
Αν κάνεις 2 δυναμομετρήσεις (σε δυναμόμετρο που δεν έχει σχέση με αυτόν που πουλάει τα φίλτρα και τα μαγνητάκια) θα δεις πως είναι πολύ πιθανό να έχεις χάσει κιόλας......
Κάνε μια δοκιμή βρε φίλε.
ΜΑΜΑ φίλτρο και χωρίς μαγνητάκια για μία (1) βδομάδα.
Με το ίδιο στυλ οδήγησης και γράψε μας μετά καταναλώσεις.
Και μάλιστα καταναλώσεις γέμισμα σε γέμισμα, και όχι τι παπάτζες δείχνει το trip computer
Αν κάνεις 2 δυναμομετρήσεις (σε δυναμόμετρο που δεν έχει σχέση με αυτόν που πουλάει τα φίλτρα και τα μαγνητάκια) θα δεις πως είναι πολύ πιθανό να έχεις χάσει κιόλας......
Κάνε μια δοκιμή βρε φίλε.
ΜΑΜΑ φίλτρο και χωρίς μαγνητάκια για μία (1) βδομάδα.
Με το ίδιο στυλ οδήγησης και γράψε μας μετά καταναλώσεις.
Και μάλιστα καταναλώσεις γέμισμα σε γέμισμα, και όχι τι παπάτζες δείχνει το trip computer
Θα στο ξαναπω.Και τα 2 κανουνε καλη δουλιτσα,γιατι πατας λιγοτερο γκαζι πηγαινοντας με την ιδια ταχυτητα και τις ιδιες στροφες.Το εχω δει στην τσεπη μου αυτο,αφου οι διαδρομες που κανω ειναι στανταρ,δουλεια-σπιτι απο τον ιδιο δρομο,με την ιδια ταχυτητα και αποσταση 100 χλμ πηγαινελα
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 14:24
λεν κάποιοι που το μετρήσανε πως κάνει δουλειά σε χαμηλές στροφές (μέχρι τις 2-2,5 χιλ. στροφές).
σε ψηλές δε "προλαβαίνει". Για να κάνει δουλειά σε ψηλές στροφές χρειάζονται πολλά μαγνητάκια μαζί σε σειρά (4-6 τεμάχια).
Υπόψιν, αυτά δε τα λέω γω, τα λεν κάποιοι που τους εμπιστεύομαι, που τα κοροϊδεύανε, αλλά και που ασχολήθηκαν και τα μετρήσανε (με κάποια μεθοδολογία διόλου του "ποδαριού").
τώρα, το γιατί κάνει δουλειά, αν κάνει, εγώ δε ξέρω να το απαντήσω. Με αυτά τα ολίγα που γνωρίζω, δε βρίσκω σαφή λόγο να κάνει "δουλειά".
Πλάκα κάνεις βρε Κώστα?
Θα αρχίσουμε να βάζουμε και τοτέμ στα αυτοκίνητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα?
Και πολύ θα ήθελα να δω την μέθοδο μέτρησης της κατανάλωσης των γνωστών σου, που έβγαλε και αποτέλεσμα......
Που ακόμα και από μέρα σε μέρα οι διαφορετικές συνθήκες, ακόμα και η διαφορετική διάθεση του οδηγού, μπορεί να δώσει διαφορά 0.5 ή 0.3lt/100km.
Και αυτή η διαφορά πιθανότατα να είναι και λάθος μέτρησης....
Αν φορέσω και στο χέρι 4-5 τέτοια
http://www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2011/03/image.php_1.jpg
θα 'ναι καλύτερα?
Μην τρελαθούμε παιδιά με ματζούνια στα αυτοκίνητα....
λεν κάποιοι που το μετρήσανε πως κάνει δουλειά σε χαμηλές συχνότητες(μέχρι τα 200-250 Hz).
σε ψηλές δε "προλαβαίνει". Για να κάνει δουλειά σε ψηλές συχνότητες χρειάζονται πολλά κυπελλάκια μαζί σε σειρά (4-6 τεμάχια).
τώρα, το γιατί κάνει δουλειά, αν κάνει, εγώ δε ξέρω να το απαντήσω. Με αυτά τα ολίγα που γνωρίζω, δε βρίσκω σαφή λόγο να κάνει "δουλειά"
Και που να πιάσουμε κουβέντα για "αμορτισέρ" να δείτε τι έχει να γίνει!!
Πλάκα κάνεις βρε Κώστα?
Θα αρχίσουμε να βάζουμε και τοτέμ στα αυτοκίνητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα?
Και πολύ θα ήθελα να δω την μέθοδο μέτρησης της κατανάλωσης των γνωστών σου, που έβγαλε και αποτέλεσμα......
Που ακόμα και από μέρα σε μέρα οι διαφορετικές συνθήκες, ακόμα και η διαφορετική διάθεση του οδηγού, μπορεί να δώσει διαφορά 0.5 ή 0.3lt/100km.
Και αυτή η διαφορά πιθανότατα να είναι και λάθος μέτρησης....
Αν φορέσω και στο χέρι 4-5 τέτοια
http://www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2011/03/image.php_1.jpg
θα 'ναι καλύτερα?
Μην τρελαθούμε παιδιά με ματζούνια στα αυτοκίνητα....
Ματζουνια???????????
Τι μου θυμισες τωρα ρε φιλε?
Εγω μπορω να πω οτι με το φιλτρο και το μαγνητακι,εχω περιπου 50-60 χλμ επιπλεον σε καθε φουλαρισμα των 80 ευρω,αλλα πηγαινω απο 80-100χλμ/ωρα,οχι παραπανω
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 14:36
Ματζουνια???????????
Τι μου θυμισες τωρα ρε φιλε?
Εγω μπορω να πω οτι με το φιλτρο και το μαγνητακι,εχω περιπου 50-60 χλμ επιπλεον σε καθε φουλαρισμα των 80 ευρω,αλλα πηγαινω απο 80-100χλμ/ωρα,οχι παραπανω
Δηλαδή έκανες 500km και τώρα κάνεις 550?
Και μίλα πάντα με λίτρα, όχι €
Θα στο ξαναπω.Και τα 2 κανουνε καλη δουλιτσα,γιατι πατας λιγοτερο γκαζι πηγαινοντας με την ιδια ταχυτητα και τις ιδιες στροφες.Το εχω δει στην τσεπη μου αυτο,αφου οι διαδρομες που κανω ειναι στανταρ,δουλεια-σπιτι απο τον ιδιο δρομο,με την ιδια ταχυτητα και αποσταση 100 χλμ πηγαινελα
Αυθυποβολή^2
Αυτό που λες δεν παίζει. Οι κινητήρες τύπου Otto αποδίδουν καλύτερα όταν "πιέζονται", όταν λειτουργούν έτσι ώστε να λειτουργούν πιο κοντά στη μέγιστη για τις στροφές ροπή τους. Για αυτό και χαμηλώνουμε τις στροφές ανεβάζοντας ταχύτητα, για να πλησιάσουμε τις απαιτήσεις ισχύος στην μέγιστη ροπή του κινητήρα (στις δεδομένες στροφές ξαναλέω). Αν εσύ έχεις στις ίδιες στροφές περισσότερο απόθεμα ροπής, τότε λειτουργείς πιο μακρυά από τη μέγιστη ροπή για τις δεδομένες στροφές, άρα και με χαμηλότερο βαθμό απόδοσης και συνεπώς με μεγαλύτερη κατανάλωση.
Εφόσον μάλιστα μιλάμε για αυτοκίνητα με ηλεκτρονική πεταλούδα γκαζιού το ότι πατάς λιγότερο ή περισσότερο το γκάζι μικρή σημασία έχει.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 14:38
Έχεις υπολογίσεις και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων?
Κάνεις μέτρηση φουλάρισμα σε φουλάρισμα?
Αν παω σε συνεργειο που κανει μετατροπες σε φορντ,υπαρχει περιπτωση να καταφερει καποιος μηχανικος να μου κανει την 5η μονο πιο μακρυα,χωρις να θελει να σκασω πολλα χρηματα????
Δηλαδή έκανες 500km και τώρα κάνεις 550?
Και μίλα πάντα με λίτρα, όχι €
Εκανα περι τα 620 χλ μκαι τωρα ειμαι καπου στα 680
Μολις αναβε το λαμπακι,βουρ για φουλαρισμα μεχρι να κανει το πρωτο κλακ η μανικα.Ολλα αυτα χωρις να περασω τα 100χλμ γιατι τοτε εχετε για βρυσουλες απο καταναλωση.
Την μεθοδολογία/μετρήσεις κτλ. θα ήθελα να την δω/διαβάσω.....
Αν παω σε συνεργειο που κανει μετατροπες σε φορντ,υπαρχει περιπτωση να καταφερει καποιος μηχανικος να μου κανει την 5η μονο πιο μακρυα,χωρις να θελει να σκασω πολλα χρηματα????
Το καλύτερο είναι αυτό που προτείνουν τα παιδιά.
Χαμηλές ταχύτητες
Σταθερή ροή
Προσαρμογή στις συνθήκες κίνησης με πρόβλεψη κι αποφυγή φρενόγκαζων
Εκμετάλλευση της φόρας
Συν
Έλεγχος πιέσεων ελαστικών
Άδειασμα από περιττά βάρη
Κλείσιμο παραθύρων σε αυτοκινητόδρομους
Η φθηνότερη μετατροπή και με άμεσα αποτελέσματα δλδ
Οτιδήποτε άλλο όπως πείραγμα του σαζμάν δίνει όφελος μηδαμινό έως μηδενικό, που παρά τα πολλά χλμ, πολύ δύσκολα θα αποσβέσεις.
Εκανα περι τα 620 χλ μκαι τωρα ειμαι καπου στα 680
Μολις αναβε το λαμπακι,βουρ για φουλαρισμα μεχρι να κανει το πρωτο κλακ η μανικα.Ολλα αυτα χωρις να περασω τα 100χλμ γιατι τοτε εχετε για βρυσουλες απο καταναλωση.
Το λαμπάκι δεν είναι αξιόπιστο
Η το δυνατόν πιο αξιόπιστη -μέση πάντα- μέτρηση είναι η εξής
Μηδενίζεις τον μερικό χιλιομετρητή σου και φουλάρεις μέχρι πάνω στο κλακ της σκανδάλης
Κάνεις όσα περισσότερα χλμ μπορείς με το ίδιο ρεζερβουάρ για να ποικίλουν οι συνθήκες
Ξαναγεμίζεις στο ίδιο βενζινάδικο απ΄την ίδια αντλία μέχρι το κλακ της σκανδάλης
Τσεκάρεις πόσα λίτρα χώρεσε (δεν μας ενδιαφέρει τιμή που μπορεί να αλλάζει κιόλας ο βενζινάς από μέρα σε μέρα)
Υπολογίζεις πόσα χλμ διάνυσες με τα παραπάνω λίτρα βάσει του μερικού χιλιομετρητή σου.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 15:57
1. Ελέγχετε ανά τακτά διαστήματα την αξιοπιστία του βενζινά σας. Καλό εδώ να το συνδυάσουμε με το 3. Γέμισμα στο βενζινάδικο ποσοτήτων πάνω από 15lt αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια στον βενζινά να μας κλέψει (αν κλέβει βεβαίως). Είναι ευκολότερο σε γέμισμα των 30lt να χρεωθούν 31 ή 31.5, από ότι στα 15 να χρεωθούν 16.
2. Το φθηνότερο βενζινάδικο δεν σημαίνει πάντα και το οικονομικότερο. Αν ένα βενζινάδικο έχει μεγάλη διαφορά στις τιμές, επιβεβαιώστε αν κλέβει ή όχι και ενημερώστε φίλους και γνωστούς αν είναι απατεώνας. Μια εικονική τιμή των 1.64€/lt μπορεί άνετα να εκτοξευθεί στα 1.81 αν σας κλέψει (πχ βάλει 1 λίτρο λιγότερο και σας το χρεώσει σε βενζίνη 20€)
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 16:16
Έκανα διόρθωση στο παραπάνω γιατί τα πρώτα 4 τα έκανα copy paste και πιθανότατα να μην ισχύουν.
Τα τσεκάρω ένα ένα και αν είναι ΟΚ τα ξαναβάζω....
Petros_Dalipis
06-09-11, 17:38
Το λαμπάκι δεν είναι αξιόπιστο
Η το δυνατόν πιο αξιόπιστη (...) μέτρηση είναι η εξής
Μηδενίζεις τον μερικό χιλιομετρητή σου και φουλάρεις μέχρι πάνω στο κλακ της σκανδάλης
Κάνεις όσα περισσότερα χλμ μπορείς με το ίδιο ρεζερβουάρ για να ποικίλουν οι συνθήκες
Ξαναγεμίζεις στο ίδιο βενζινάδικο απ΄την ίδια αντλία μέχρι το κλακ της σκανδάλης
Τσεκάρεις πόσα λίτρα χώρεσε (δεν μας ενδιαφέρει τιμή που μπορεί να αλλάζει κιόλας ο βενζινάς από μέρα σε μέρα)
Υπολογίζεις πόσα χλμ διάνυσες με τα παραπάνω λίτρα βάσει του μερικού χιλιομετρητή σου.
Συμφωνώ απολύτως. Μάλιστα το έχω κάνει και για ίδιες συνθήκες, π.χ. οδήγηση μόνο σε πόλη και φουλάρισμα. Ή μόνο εθνική και φουλάρισμα. Κάποτε ελπίζω να μετρήσω και κατανάλωση με σταθερή ταχύτητα 120 Km/h.
Ο Κώστας αφού δε βάζει ματζούνια στα καλώδια, τα βάζει στα σωληνάκια!:136:
costas EAR
06-09-11, 20:55
Ο Κώστας αφού δε βάζει ματζούνια στα καλώδια, τα βάζει στα σωληνάκια!:136:
:116::138::137:
Πέραν της πλάκας (ξέρω, ξέρω) κι εγώ τα κοροϊδεύω αυτά τα "μαγνητάκια", και σίγουρα περισσότερο από σας.
Επέμενε ο μάστορας στη Ford που πάω το ντιζελ S-Max μου για σέρβις, κι επειδή τον συμπαθώ πολύ και τον εκτιμώ για τις γνώσεις του, και χωρίς να έχω πειστεί πως κάτι κάνουν αυτά τα "μαγνητάκια", ιδίως σε ντίζελ (μα για όνομα), τον άφησα να μου βάλει ένα. Μου πήρε 70 ευρώ για αυτό. Κολοκύθια λεφτά, λέω μέσα μου, πεταμένα, δε πειράζει.
Πάντα μετράω πόσα χιλ βγάζω με ένα φουλ ρεζερβουάρ. Συνήθως, έβγαζα 900-950 χιλ. Τώρα, μετά το "μαγνητάκι", βγάζω πάντα πάνω από 1000 χιλ, άλλες φορές 1130, άλλες 1050. Πάντως πάνω από 1000. Δε ξέρω τι να πω, τι να υποθέσω, αλλά βλέπω πως βγάζω περισσότερα χιλιόμετρα.
Ας πούμε πως είναι τυχαίο, ας πούμε πως δε κάνει τίποτα το μαγνητάκι που με το ζόρι (ουσιαστικά) μου έβαλε. Αλλά βλέπω το δείκτη καυσίμου σήμερα να είναι στο 1/4 και έχω βγάλει ήδη 870 χιλιόμετρα από το τελευταίο γέμισμα.
Αυτά...
Για τη "μεθοδολογία" μέτρησης, δε μπορώ να σας πω πολλά πράγματα, διότι δε ρώτησα. Δε με ενδιαφέρει να μάθω, ξέρω όμως ότι έγινε σε μηχανή η μέτρηση (όχι σε αυτοκίνητο), κάτι θυμάμαι που είπαν για δυναμομέτρηση και μέτρηση κατανάλωσης (συμπλήρωμα ρεζερβουάρ) σε σταθερές στροφές με τη μηχανή να δουλεύει πάνω στο δυναμόμετρο.
MaxHeadroom
06-09-11, 22:33
Έχεις σκεφτεί να βγάλεις δοκιμαστικά το μαγνήτη και να ξαναμετρήσεις;
costas EAR
06-09-11, 22:51
Έχεις σκεφτεί να βγάλεις δοκιμαστικά το μαγνήτη και να ξαναμετρήσεις;
όχι βέβαια! σιγά μην κάτσω να ασχολούμαι με το "μαγνητάκι", λες κ δεν έχω άλλες δουλειές! έτσι κι αλλιώς, το ντιζελάκι μου καίει απίστευτα λίγο, δε με απασχολεί το θέμα της κατανάλωσης καθόλου.
MaxHeadroom
06-09-11, 22:58
όχι βέβαια! σιγά μην κάτσω να ασχολούμαι με το "μαγνητάκι", λες κ δεν έχω άλλες δουλειές! έτσι κι αλλιώς, το ντιζελάκι μου καίει απίστευτα λίγο, δε με απασχολεί το θέμα της κατανάλωσης καθόλου.Αν κατάλαβα καλά πάντως, συνεχίζεις να μετράς την κατανάλωση.
Giovanni Dimitropoulos
06-09-11, 23:53
Για τη "μεθοδολογία" μέτρησης, δε μπορώ να σας πω πολλά πράγματα, διότι δε ρώτησα. Δε με ενδιαφέρει να μάθω, ξέρω όμως ότι έγινε σε μηχανή η μέτρηση (όχι σε αυτοκίνητο), κάτι θυμάμαι που είπαν για δυναμομέτρηση και μέτρηση κατανάλωσης (συμπλήρωμα ρεζερβουάρ) σε σταθερές στροφές με τη μηχανή να δουλεύει πάνω στο δυναμόμετρο.
Χωρίς φορτίο? :111:
Και σε μοτοσυκλέτα που ο πίσω τροχός έχει ελάχιστες τριβές?
Μήπως έριχναν και λάδι στον τροχό? :116:
Ακόμα και οι τυποποιημένες μετρήσεις πιο αντικειμενικές είναι.....
costas EAR
07-09-11, 09:52
στη δυναμομέτρηση υπάρχει "φορτίο" βρε!
Στα δυναμόμετρα δεν υπάρχουν οι τριβές του δρόμου και το μοτέρ δεν ζορίζεται το ίδιο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες μετρήσεις να είναι κατά προσέγγιση.
Οι ''ψαγμένοι'' μάλιστα προτιμούν μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες ή και αυτορυθμιζόμενους παράλληλους για πιο αξιόπιστη καυσανάλυση και ρύθμιση του μίγματος αλλά και πολλές δοκιμές για καλό αποτέλεσμα.
Και αν και η απόκλιση του δυναμόμετρου αν ρυθμίζουμε μίγμα στο φάσμα είναι μεν υπαρκτή, ένα αποτέλεσμα θα το δούμε και στο δρόμο.
Αλλά
Αν συγκρίνουμε κατανάλωση, θεωρώ οτι οι συνθήκες είναι πολύ αναξιόπιστες και από θέμα ποιότητας δείγματος και από λειτουργικότητα και από χρόνους, ειδικά αν μιλάμε για μικροδιαφορές.
Με τα μαγνητάκια χωρίς να έχω κάτι εναντίον:
Συμφωνώ με τον CostasEAR που λέει κι ο ίδιος πριν κάποιες σελίδες: ''Με αυτά τα ολίγα που γνωρίζω, δε βρίσκω σαφή λόγο να κάνει "δουλειά".
Mία ένσταση μόνο
Δεν γίνεται να διαφημίζονται κιόλας -σε τιμή 45€ και άλλο ένα δώρο- και να υπόσχονται εκτός της οικονομίας καυσίμου, καθάρισμα του κινητήρα και αύξηση της ιπποδύναμης !!!
Τραβάμε ένα X λοιπόν στα τμήματα έρευνας και εξέλιξης (γερμανικά, ιαπωνικά κλπ) κατασκευαστών κολοσσών και με 45€ καταφέρνουμε οτι δεν μπορούν αυτοί οι άχρηστοι ξοδεύοντας εκατομμύρια.
Ελεύθερη οικονομία .
Δεκτό.
Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο ακόμα και στο φιδεμπόριο.
costas EAR
07-09-11, 13:04
πολύ σωστά.
costas EAR
07-09-11, 13:16
Αν κατάλαβα καλά πάντως, συνεχίζεις να μετράς την κατανάλωση.
πάντα, πλέον από συνήθεια, αν και χωρίς μεγάλη ακρίβεια ή εμμονές επί του θέματος.
Κάθε φορά, αφού αδειάσει σχεδόν όλο (σίγουρα μένω με "λαμπάκι" 1-2 μέρες), γεμίζω το ντεπόζιτο πλήρως (παίρνω πάντα τιμολόγιο) και μηδενίζω το χιλιομετρητή. Αυτό. Τουλάχιστον, αν κάτι αρχίσει να πηγαίνει στραβά, θα το πάρω πρέφα σύντομα και κάποιος θα τη "φάει".
Επίσης, αλλάζω φίλτρο πετρελαίου κάθε 10.000 χλμ. Φύλαγε τα ρούχα σου που λένε!
Το δικό μου συμπέρασμα περί χαμηλής κατανάλωσης, συμπεριλαμβάνεται βασικά σε μια μόνο λέξη: ντίζελ. Καμιά σχέση με βενζίνη... Άλλος πλανήτης.
Επίσης, ντίζελ από ντίζελ, (όπως και βενζίνη από βενζίνη) είναι χαοτικά διαφορετικά. Αλλάζεις βενζινάδικο, κι αλλάζουν όλα! Οι κλέφτες είναι πολλοί, οι τρόποι νοθείας ακόμα περισσότεροι, και το πως αντιδρά κάθε κινητήρας σε κάθε διαφορετικό είδος νοθείας είναι και πάλι εντελώς διαφορετικό, οπότε μένει από σένα να βρεις τον καλύτερο για τον κινητήρα σου βενζινά, κάνοντας τις δοκιμές σου και βγάζοντας τα δικά σου συμπεράσματα.
Τα "μαγνητάκια" συγκαταλέγονται στις ουσιαστικά ασήμαντες παραμέτρους, όπως πχ τα κα(β)λώδια στα στέρεα. Με καλά κα(β)λώδια δεν ακούς καλά μουσική, χρειάζεσαι καλά ηχεία, ικανή οδήγηση, χαμηλές παραμορφώσεις, έκταση στο φάσμα, και πάνω απ'όλα χώρο σωστό και φροντισμένο. Δεν τά'χεις αυτά, και μιλάς για κα(β)λώδια ή (στο θέμα μας) για μαγνητάκια... ε, να, αυτά.
Giovanni Dimitropoulos
07-09-11, 13:32
στη δυναμομέτρηση υπάρχει "φορτίο" βρε!
Βρε Κώστα, ούτε το φορτίο είναι το ίδιο (ουσιαστικά μιλάμε για το ελάχιστο δυνατό που θα δεχθεί ένα όχημα) και το σημαντικότερο: δεν υπάρχουν αεροδυναμικές αντιστάσεις, στις οποίες χάνεται το σημαντικότερο ποσοστό καυσίμου αν μιλάμε για ταχύτητες ταξιδίου (80+km/h και στα 140+ να ξεκινά το πανηγύρι)
Κατά βάση, οι 2 «βαρύτεροι» παράγοντες εκτόξευσης της κατανάλωσης οποιουδήποτε οχήματος είναι η εκκίνηση από στάση και η κίνηση σε ταχύτητες που αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση (και αν συμπεριλάβω και την συντήρηση του οχήματος, ουσιαστικά κλείνουμε τον «λογαριασμό» του οδηγού)
costas EAR
07-09-11, 13:49
αν και δεν έχει κανένα νόημα, αλλά ασχέτως αεροδυναμικών αντιστάσεων, μπορεί να μετρηθεί διαφοροποίηση κατανάλωσης.
επί της ευκαιρίας, να πω πως στην συγκεκριμένη δοκιμή, δεν υπήρξε καμιά διαφοροποίηση της ιπποδύναμης, αλλά υπήρξε μια υποψία καλύτερης ροπής χαμηλά.
επαναλαμβάνω, όλα αυτά είναι ουσιαστικά ανούσια, ενώ ταυτόχρονα δε μπορώ να εξηγήσω απολύτως καμιά διαφοροποίηση είτε σε κατανάλωση είτε σε ροπή και ισχύ, αν πριν μπει η βενζίνη ή το πετρέλαιο στο θάλαμο καύσης περάσει μέσα από ένα μαγνητικό πεδίο. Ας περάσει και μέσα από ένα χομ-σίνεμα, ποια η διαφορά? Αντίθετα, οι καιρικές συνθήκες (κυρίως υγρασίας, αλλά και υψόμετρου και θερμοκρασίας) όπως και η καθαρότητα-ποιότητα-πυκνότητα της ατμόσφαιρας, μπορούν να επηρεάζουν την απόδοση του κινητήρα, αποδεδειγμένα και με σαφέστατες εξηγήσεις.
Μιλώντας για το Focus II 1.6 Ti-VCT, μπορώ να πω ότι η μεν κατανάλωση των 8- lt/100Km σε ταξίδι με 120 είναι λογική, η δε κατανάλωση των 10 lt/100Km σε ταξίδι με 140 είναι τσιμπημένη. Το δικό μου, με ζαντολάστιχα 205/55/16 και 205/50/17 (που όσο νά 'ναι επιβαρύνουν και λιγάκι την κατανάλωση σε σχέση με τα 195/65/15) έκαιγε σε ταξίδι με 130-140 (με 3 άτομα και αποσκευές και A/C) περί τα 8,5 lt/100Km. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να το ψάξεις λίγο το θέμα της συντήρησης, μήπως χρειάζεται κάποια ρύθμιση.
Κατά τ' άλλα Τάκη ξέχνα οποιαδήποτε επέμβαση σε σασμάν. Μόνη πιθανή λύση είναι η αλλαγή κορωνοπήνιου με κάποιο που θα σου μακρύνει λίγο όλες τις σχέσεις (εσύ την 5η μόνο θες, αλλά δεν γίνεται να μακρύνει μόνο αυτή, χωρίς να ανοίξεις σασμάν και να μπλέξεις σε περιπέτειες).
Σχετικά με τα λάστιχα, μπορείς πάντα πριν ξεκινήσεις ένα σχετικά σβέλτο ταξίδι να προσθέτεις στη συνιστώμενη πίεση άλλα 2-3 psi (όσο περίπου δίνει ο κατασκευαστής για φορτωμένο αυτοκίνητο). Κανένα πρόβλημα δεν θα έχεις από Αθήνα ως Λάρισα (ο δρόμος είναι καλός πλην Μαλλιακού, όπου ούτως ή άλλως κόβεις ταχύτητα) κι επιπλεόν οι περισσότεροι κατασκευαστές το συνιστούν.
Κατά τ' αλλα, συνεχίζω να προτείνω την ανταλλαγή του με κάποιο αντίστοιχο μεταχειρισμένο Focus 1.6 TDCi. Με τη χρήση που του κάνεις, η διαφορά θα έχει αποσβεστεί σε 2 χρόνια max, χωρίς να υπολογίσουμε την μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία που θα έχει το diesel. Και θα έχεις κι ένα αυτοκίνητο, κλάσεις γρηγορότερο σε ρεπρίζ (αυτό που μετράει).
MaxHeadroom
08-09-11, 17:45
Σήμερα που είχα κατέβει Αθήνα, είχα την ευκαιρία να πάρω μια ιδέα της διαφοράς σε κατανάλωση που μπορεί να έχει η χρήση της 5ης σε σχέση με την 6η. Τη δοκιμή την έκανα σε μια μεγάλη ευθεία με σταθερή, ελαφρά ανηφορική κλίση, αλλά με μερικό ευνοϊκό άνεμο. Παρεμπιπτόντως, και οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την κατανάλωση.
Η ταχύτητα δοκιμής ήταν τα 140 χλμ/ώρα -η ανώτατη σχετικά "ανώδυνη" από πλευράς προστίμων :117:, με ταρίφα "μόλις" 40€- και αυτό που έλεγξα ήταν η στιγμιαία κατανάλωση. Φυσικά έγινε χρήση του cruise-control για να υπάρχει μια σταθερή ένδειξη, γιατί αλλιώς η στιγμιαία κατανάλωση είναι ασανσέρ.
Τα αποτελέσματα που πήρα στις δεδομένες συνθήκες με αυτή τη -στοιχειώδη έστω- δοκιμή, ήταν 7,2 λίτρα ανά 100 χλμ με την 5η και 6,8 με 6η. Οι στροφές του κινητήρα ήταν 3200 / λεπτό με 5η και 2700 με 6η.
Όσο κι αν μιλάμε για άλλο αμάξωμα, κινητήρα και μετάδοση, αρχική μου εκτίμηση θα ήταν αυτό που έγραψαν κι άλλοι νωρίτερα, ότι δηλαδή δεν αξίζει ούτε το κόστος ούτε το ρίσκο της μετατροπής. Κρατάω ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη λόγω αυτού που είχες γράψει κάπου στην αρχή, ότι δηλαδή ψάχνεις μια σχέση που να βγάζει 40 χλμ/ώρα για κάθε 1000 rpm (που σημαίνει 3500 rpm στα 140 χλμ/ ώρα). Αναρωτιέμαι πόσο κοντή είναι η 5η σου και πόσες στροφές έχει τώρα ο κινητήρας σου σε αυτήν την ταχύτητα. :121: Αν θες γράψε μάς το, να με γλιτώσεις από τους υπολογισμούς...
Σήμερα που είχα κατέβει Αθήνα, είχα την ευκαιρία να πάρω μια ιδέα της διαφοράς σε κατανάλωση που μπορεί να έχει η χρήση της 5ης σε σχέση με την 6η. Τη δοκιμή την έκανα σε μια μεγάλη ευθεία με σταθερή, ελαφρά ανηφορική κλίση, αλλά με μερικό ευνοϊκό άνεμο. Παρεμπιπτόντως, και οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την κατανάλωση.
Η ταχύτητα δοκιμής ήταν τα 140 χλμ/ώρα -η ανώτατη σχετικά "ανώδυνη" από πλευράς προστίμων :117:, με ταρίφα "μόλις" 40€- και αυτό που έλεγξα ήταν η στιγμιαία κατανάλωση. Φυσικά έγινε χρήση του cruise-control για να υπάρχει μια σταθερή ένδειξη, γιατί αλλιώς η στιγμιαία κατανάλωση είναι ασανσέρ.
Τα αποτελέσματα που πήρα στις δεδομένες συνθήκες με αυτή τη -στοιχειώδη έστω- δοκιμή, ήταν 7,2 λίτρα ανά 100 χλμ με την 5η και 6,8 με 6η. Οι στροφές του κινητήρα ήταν 3200 / λεπτό με 5η και 2700 με 6η.
Όσο κι αν μιλάμε για άλλο αμάξωμα, κινητήρα και μετάδοση, αρχική μου εκτίμηση θα ήταν αυτό που έγραψαν κι άλλοι νωρίτερα, ότι δηλαδή δεν αξίζει ούτε το κόστος ούτε το ρίσκο της μετατροπής. Κρατάω ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη λόγω αυτού που είχες γράψει κάπου στην αρχή, ότι δηλαδή ψάχνεις μια σχέση που να βγάζει 40 χλμ/ώρα για κάθε 1000 rpm (που σημαίνει 3500 rpm στα 140 χλμ/ ώρα). Αναρωτιέμαι πόσο κοντή είναι η 5η σου και πόσες στροφές έχει τώρα ο κινητήρας σου σε αυτήν την ταχύτητα. :121: Αν θες γράψε μάς το, να με γλιτώσεις από τους υπολογισμούς...
Με 3.000 στρ εχω κοντερ 102 χλμ.Λιγα δεν ειναι?????
Άρα 3500 στροφές στα 120 και 4100 στα 140. Η 34 χαω/1000σαλ. Εντάξει σίγουρα δεν την λες και μακριά την 5η, αλλά και κοντή δεν είναι, θα μπορούσε και χειρότερα. Ενδεικτικά, προβληματική θεωρώ την 5η του micra, με 4000 σαλ στα 120.
Petros_Dalipis
08-09-11, 23:00
Φυσιολογικά, για αμάξι της δύναμής σου (110 περίπου άλογα δεν είπες;)
MaxHeadroom
08-09-11, 23:01
Λίγα είναι, αλλά τα περισσότερα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας τόσα περίπου βγάζουν, απ'ότι βλέπω... Ένα αμαξάκι "πόλης" που έχω (αλλά με κιβώτιο CVT), θέλει περίπου 2.350 rpm για τα 100 km/hr :105:
ΥΓ Η βάση δεδομένων του Honest John λέει πραγματική μέση κατανάλωση των αναγνωστών (http://www.honestjohn.co.uk/realmpg/Results?manufacturer=ford) του για το Focus II 1.6 Ti-VCT περίπου 8 lt/100km (35.2 mpg). Συμβαδίζει αυτό με τη δική σου κατανάλωση (μικτή, όχι αυτοκινητόδρομο μόνο);
Λίγα είναι, αλλά τα περισσότερα αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας τόσα περίπου βγάζουν, απ'ότι βλέπω... Ένα αμαξάκι "πόλης" που έχω (αλλά με κιβώτιο CVT), θέλει περίπου 2.350 rpm για τα 100 km/hr :105:
ΥΓ Η βάση δεδομένων του Honest John λέει πραγματική μέση κατανάλωση των αναγνωστών (http://www.honestjohn.co.uk/realmpg/Results?manufacturer=ford) του για το Focus II 1.6 Ti-VCT περίπου 8 lt/100km (35.2 mpg). Συμβαδίζει αυτό με τη δική σου κατανάλωση (μικτή, όχι αυτοκινητόδρομο μόνο);
Οταν μπορεσω θα σας πω τι καναμε το σασμαν.Ενα ξαδερφακι μου,που δουλευει,Ιταλια επεστρεψε για διακοπες στο ελλαντισταν και μου λει πως εκει εχουνε μακρινει την 5η αρκετα ατομα με το ιδιο αμαξι σε εναν πολυ καλο μαστορα.Επιπλεον,οι μετατροπες του,συνοδευονται απο 3 χρονια εγγυηση.Του λες πως θελεςι να ειναι οι σχεσεις του σασμαν και σου το φτιαχνει.Απλα δεν μπορει να ξεφυγει υπερβολικα απο τις σχεσεις του μαμα σασμαν.
Υπομονη και θα σας πω τι καναμε.
MaxHeadroom
09-09-11, 21:13
Πέρα από την όποια οικονομία, η μακριά "μεγάλη" ταχύτητα έχει άλλα δυο πλεονεκτήματα: μειωμένες φθορές στον κινητήρα και -κυρίως- πολύ πιο ήσυχο ταξίδι. Καλή επιτυχία εφόσον το αποφασίσεις κι αναμένουμε νεότερα μ'ενδιαφέρον!
εχτες βγηκα για λιγο εθνικη και παρατηρησα τις σχεσεις στο δικο μου.
εχεις δικιο να γκρινιαζεις τακη.
4100 εχει η 5η μου στα 140 και 3500 η 6η.
και να φανταστεις οτι το δικο μου ειναι 80hp.
δεν προλαβα ομως να μετρησω καταναλωση γιατι εκανα μικρη διαδρομη.
JOHN MARKOU
14-09-11, 15:16
Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τα λεγόμενά μου.
Οι πολύ μακριές σχέσεις δεν βοηθούν στην οικονομία. Γιατί? γιατί αυξάνεται το φορτίο του κινητήρα , και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγαλύτερο άνοιγμα της πεταλούδας του "γκαζιού) με αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αέρα και καυσίμου.
ΣΤΟ μόνο στο οποίο βοηθάει θεωρητικά μια μακριά 5η είναι σε ευθύ δρόμο χωρίςανηφόρες και στροφές όπου ο κινητήρας δουλεύει σε χαμηλές στροφές , και κυρίως κοντά στην μέγιστη ροπή του.
Δεν ωφελεί σε τίποτα να μακρύνει η 5η και να δουλεύει ο κινητήρας στις 2500 όταν η ροπή του είναι κάπου γύρω στις 3000-3500 η ακόμη και στις 4000 .
Στην παραμικρή ανηφόρα θα χρειαστεί να κατεβάσει 4η και οι στροφές να ανέβουν στις 4000 όπου και θα έχει ζωή το μοτέρ.
Μην ξεχνάμε και το πρόγραμα του ψεκασμού ε?
Οι πολύ μακριές σχέσεις δεν βοηθούν στην οικονομία. Γιατί? γιατί αυξάνεται το φορτίο του κινητήρα , και ως εκ τούτου χρειάζεται μεγαλύτερο άνοιγμα της πεταλούδας του "γκαζιού) με αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αέρα και καυσίμου.
ΣΤΟ μόνο στο οποίο βοηθάει θεωρητικά μια μακριά 5η είναι σε ευθύ δρόμο χωρίςανηφόρες και στροφές όπου ο κινητήρας δουλεύει σε χαμηλές στροφές , και κυρίως κοντά στην μέγιστη ροπή του.
Δεν ωφελεί σε τίποτα να μακρύνει η 5η και να δουλεύει ο κινητήρας στις 2500 όταν η ροπή του είναι κάπου γύρω στις 3000-3500 η ακόμη και στις 4000 .
Στην παραμικρή ανηφόρα θα χρειαστεί να κατεβάσει 4η και οι στροφές να ανέβουν στις 4000 όπου και θα έχει ζωή το μοτέρ.
WOW! Συμφωνώ με τον Μάρκου! Αμάν! :402::409::415:
ενταξει εχεις δικιο αλλα για αυτοκινητο 115 hp ειναι πολυ κοντη η 5η του.
νομιζω 500 στροφες παρακατω θα τραβαη ανετα.
Το έγραψα ξανά. Όσο πιο κοντά σε πλήρες φορτίο λειτουργεί ο κινητήρας (εφόσον είναι Otto) τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσής του. Άρα καλύτερα να "ζορίζεται" ο κινητήρας κοντά στη μέγιστη ροπή στις 2500 σαλ, παρά να λειτουργεί πιο χαλαρά στις 3500. Βασικός λόγος οι απώλειες στραγγαλισμού. Αν συνυπολογίσεις και τις τριβές οι οποίες αυξάνονται γεωμετρικά με την αύξηση των στροφών, καταλαβαίνεις ότι το να έχεις σε μια δεδομένη ταχύτητα όσο το δυνατόν χαμηλότερες στροφές (άρα μακριές σχέσεις) είναι σημαντικότατο βήμα για να έχεις οικονομία καυσίμου. Αυτές οι αρχές λειτουργίας των βενζινοκινητήρων είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης κιβωτίων CVT, κινητήρων που απενεργοποιούν κάποιους κυλίνδρους τους σε χαμηλά φορτία και φυσικά ο λόγος που οι κατασκευαστές εφοδιάζουν ολοένα και με περισσότερες σχέσεις τα κιβώτια ταχυτήτων τους, βλέπε κιβώτια 7 και 8 σχέσεων στις ναυαρχίδες των Mercedes, BMW, Lexus. Εννοείται ότι αυτή η οικονομία μεγιστοποιείται στην κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, όπου το φορτίο είναι σχετικά σταθερό.
Αυτό που λες εσύ ισχύει για ακραίες περιπτώσεις, όπου η ισχύς δεν επαρκεί για κίνηση με τη συγκεκριμένη σχέση. Τέτοιες μεταξύ άλλων ήταν αυτοκίνητα που εισήχθησαν στην Ελλάδα πριν είκοσι χρόνια με μικρούς κινητήρες και μακριές σχέσεις και κατέληγαν να καίνε περισσότερο από άλλα θεωρητικά πιο λαίμαργα αυτοκίνητα. Σε αυτό φυσικά συνέβαλλε και η μορφολογία του εθνικού οδικού δικτύου προ εικοσαετίας.
JOHN MARKOU
14-09-11, 18:22
Εεε καλά αν θεωρείς τα πιο πολλά σημερινά 1600άρια ακραίες περιπτώσεις ναι.
Οσον αφορά στις ναυαρχίδες που αναφέρεις , μιλάς για κινητήρες 4000 και 5000 κυβικών με blocks v6 , v8 , . Ναι φυσικά και κάποια απο αυτά απενεργοποιούν μερικούς κυλίνδρους όταν υπάρχει περίσσεια ισχύος . Οταν περισεύουν 200 άλογα ναι είναι λογικό.
Οταν όμως το ιπποφορβείο του κινητήρα εχει 115 η 140 ίππους , καταλαβαίνεις οτι αυτό δεν είναι εφικτό.
Στην προκειμένη περίπτωση , αν μακρύνει η 5η το αυτοκίνητο θα εχει πρόβλημα, είναι εμφανές , γιατί και βαρύ είναι και με "ασθενικές σχετικά επιδόσεις , αλλά και ισχύ" . Αλλο να εχεις στην καβάτζα 150 άλλογα , και άλλο με το ζόρι 30.
Επίσης μιας και το ανέφερες , να σου πω οτι το φορτίο στον αυτοκινητόδρομο κάθε άλλο παρά σχετικά σταθερό δεν είναι.Προσπάθησε να κάνεις ενα ταξίδι έχοντας πάντα το νου σου στο πόσο πατάς το γκάζι για να συντηρήσεις μια σταθερή ταχύτητα. Ας πούμε αθήνα -θασ/νίκη.
Θα ξεχάσεις πόσες φορές αυξομειώνεις το γκάζι για να κρατήσεις αυτές τις στροφές στον κινητήρα σου.Πρακτικά είναι τόσο πολλές που είναι άπειρες. Για να μην βάλω στο παιχνίδι και τους αέρηδες που μπορεί να συναντήσεις γιατί τότε θα χάσεις τον μπούσουλα . Δεν υπάρχει σταθερό φορτίο στους αυτοκινητόδρομους και ειδικά στην ελλάδα.
Δηλαδή από τις πιθανές διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος με ένα αυτοκίνητο, ο αυτοκινητόδρομος δεν έχει το πιο σταθερό για τον κινητήρα φορτίο; Για να καταλάβω δηλαδή αν παίζουμε με τις λέξεις.
Σε ότι αφορά τα 1600άρια, αυτό που λες θα ήταν λογικό αν δεν ήταν δεδομένο ότι κυκλοφορούν αυτοκίνητα με παραπλήσιες καμπύλες ισχύος και παραπλήσια βάρη, που να κυκλοφορούν με μεγάλες διαφορές στις σχέσεις τους. Στην πράξη όμως βλέπεις εύκολα αυτοκίνητα στην ίδια κατηγορία, που οι τελευταίες σχέσεις να κυμαίνονται από 30κάτι χλμ/1000σαλ μέχρι 40κάτι χλμ/1000 σαλ. Σαφώς και δεν έχουν πρόβλημα οι κινητήρες που κινούν τα αυτοκίνητα με τις πιο μακριές σχέσεις. Ειδικά αν μιλάμε για τους υπερτροφοδοτούμενους νέας σοδειάς, που έχουν ροπές που παλιότερα έπαιρνε κάποιος από 2500-3000 κυβικά, και πολλές φορές εφοδιάζονται με 6ες με χαρακτηριστικά overdrive.
Οι ναυαρχίδες έχουν τέτοια συστήματα επειδή το κόστος τους δικαιολογείται από το κόστος ολόκληρων των αυτοκινήτων. Σε πιο φτηνά βαλάντια, αντίστοιχη δουλειά κάνουν τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού, τύπου Vanos, VVTi κλπ, αφού αλλάζουν το βαθμό πλήρωσης, προκειμένου ο μεν κινητήρας να λειτουργεί με πλήρως ανοικτή πεταλούδα για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες στραγγαλισμού, αλλά και εντέλει να παραμένει στο χώρο καύσης τόσος αέρας όσος χρειάζεται για στοιχειομετρική καύση σε μερικό φορτίο (με απλά λόγια ελαχιστοποίηση κατανάλωσης). Πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι στα σύγχρονα αυτοκίνητα, το πόσο πατάμε το γκάζι δεν έχει σχέση με το πόσο ανοίγει η πεταλούδα του γκαζιού.
Giovanni Dimitropoulos
14-09-11, 18:41
Θα ξαναπώ τα ίδια κι ας γίνομαι κουραστικός.
Θέλει να ξεκοιλιάσει το σασμάν, να πληρώσει ανταλλακτικά (γρανάζια, φουρκέτες και κάποιες πιθανές φθορές που μπορεί να υπάρχουν ήδη) και κατέβασμα ανέβασμα για να έχει ένα πιθανό όφελος στην κατανάλωση.
Αλλά το κυριότερο: πότε θα προλάβει να κάνει απόσβεση?
Για μένα είναι πεταμένα λεφτά.
Προσωπικά, θα έριχνα νερό στο κρασί μου, θα έπαιζα με σταθερά 120km/h που θα έδιναν την μείωση της κατανάλωσης που αναζητώ, θα γλίτωνα από κλήσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας, θα έκανα λιγότερες φθορές στον κινητήρα.
Υπάρχουν και μερικές ακόμα εναλλακτικές αλλά ο Μήτσος δεν ακούει:
ΚΤΕΛ ή
πώληση του οχήματος άμεσα και αγορά ελαφρώς μεταχειρισμένου diesel μικρού μεγέθους το οποίο σε δύο χρόνια (που μάλλον θα απελευθερωθεί η χρήση diesel στην Ελλάδα) θα πουληθεί χαλαρά και άνετα χωρίς να χάσει ούτε € από την τιμή που θα αγοράσει σήμερα.
.
JOHN MARKOU
14-09-11, 18:44
Το έγραψα ξανά. Όσο πιο κοντά σε πλήρες φορτίο λειτουργεί ο κινητήρας (εφόσον είναι Otto) τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσής του. Άρα καλύτερα να "ζορίζεται" ο κινητήρας κοντά στη μέγιστη ροπή στις 2500 σαλ, παρά να λειτουργεί πιο χαλαρά στις 3500.
Εεε δεν είναι ετσι ακριβώς.
Ο κινητήρας δεν ζορίζεται δουλεύοντας στην περιοχή της μέγιστης ροπής του.Λάθος που το λέω έτσι , αλλά βαριέμαι να σβήνω και να γράφω πάλι.Στην μέγιστη ροπή του ενας κινητήρας ουσιαστικά βγάζει τον καλύτερο λόγο αποδιδόμενης ισχύος προς καταναλωνόμενο καύσιμο. Ομως η μέγιστη ροπή μπορεί να τροποποιηθεί όσον αφορά στις στροφές στις οποίες εμφανίζεται. Τεσπά , μην το κουράζω άλλο.
Εννοώ οτι το παραφράζεις όπως και πολλά άλλα , αλλά δεν είναι ετσι.
Οι απώλειες στραγγαλισμού είναι ενα άλλο θέμα, ρύθμισης της εισαγωγής κλπ κλπ.
Το θέμα΄μας είναι αν πρέπει να μακρύνει την 5η του ο τάκης. Εγω θεωρώ πως είναι λάθος κίνηση πέρα για πέρα μιας και δεν εχει μοτέρ 4 λίτρων με περίσσεια ισχύος. Γιατί τα 115 άλλογα στον στρόφαλο είναι πολύ λιγότερα στους τροχούς.Μακάρι να είχε σαζμάν με 7 σχέσεις, αλλά δεν εχει.
Το έγραψα ξανά. Όσο πιο κοντά σε πλήρες φορτίο λειτουργεί ο κινητήρας (εφόσον είναι Otto) τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσής του. Άρα καλύτερα να "ζορίζεται" ο κινητήρας κοντά στη μέγιστη ροπή στις 2500 σαλ, παρά να λειτουργεί πιο χαλαρά στις 3500.
Εεε δεν είναι ετσι ακριβώς.
Ο κινητήρας δεν ζορίζεται δουλεύοντας στην περιοχή της μέγιστης ροπής του.Λάθος που το λέω έτσι , αλλά βαριέμαι να σβήνω και να γράφω πάλι.Στην μέγιστη ροπή του ενας κινητήρας ουσιαστικά βγάζει τον καλύτερο λόγο αποδιδόμενης ισχύος προς καταναλωνόμενο καύσιμο. Ομως η μέγιστη ροπή μπορεί να τροποποιηθεί όσον αφορά στις στροφές στις οποίες εμφανίζεται. Τεσπά , μην το κουράζω άλλο.
Εννοώ οτι το παραφράζεις όπως και πολλά άλλα , αλλά δεν είναι ετσι.
Οι απώλειες στραγγαλισμού είναι ενα άλλο θέμα, ρύθμισης της εισαγωγής κλπ κλπ.
Το θέμα΄μας είναι αν πρέπει να μακρύνει την 5η του ο τάκης. Εγω θεωρώ πως είναι λάθος κίνηση πέρα για πέρα μιας και δεν εχει μοτέρ 4 λίτρων με περίσσεια ισχύος. Γιατί τα 115 άλλογα στον στρόφαλο είναι πολύ λιγότερα στους τροχούς.Μακάρι να είχε σαζμάν με 7 σχέσεις, αλλά δεν εχει.
Οκ let me rephrase. Δε μιλάω για τις στροφές της μέγιστης ροπής, μιλάω για τη μέγιστη ροπή στις εκάστοτε στροφές. Ή για να το θέσω όπως μας το έλεγαν στη σχολή, όταν στο διάγραμμα ροπής - στροφών κινούμαστε πάνω στην περιβάλλουσα. Σε απλά ελληνικά, μπορεί η μέγιστη ροπή στις 2500 σαλ να είναι 13 kg.m, και να λειτουργείς τον κινητήρα στις 2500 σαλ, αλλά να μην έχεις 13 kg.m, αλλά από 0-13. Όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες έτσι ώστε να έχεις 13 στις 2500 σαλ, τότε ο βαθμός απόδοσης μεγιστοποιείται. Και μιλάμε για μεγάλες διακυμάνσεις του βαθμού απόδοσης, από κάτω από 10% μέχρι 32-33% που είναι και το μέγιστο. Ο κύριος λόγος που επηρρεάζεται τόσο έντονα ο β.α. από το αν κινούμαστε στην περιβάλλουσα είναι οι απώλειες στραγγαλισμού, και δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη σχεδίαση της εισαγωγής, όσο με την ύπαρξη της πεταλούδας και την ίδια τη φιλοσοφία λειτουργίας του κινητήρα οtto.
Στο θέμα μας, ο Τάκης δεν πρέπει να μακρύνει τις σχέσεις του, όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως, επειδή αυτό, εφόσον δεν υπάρχει έτοιμο κιβώτιο για το αυτοκίνητό του, ώστε να μπορεί να πουλήσει το τρέχον και να βάλει το καινούριο με μικρή συνολικά οικονομική επιβάρυνση, θα του κοστίσει ακριβότερα από τη βενζίνη που θα εξοικονομήσει. Αν όμως ο Τάκης αγόραζε σήμερα αυτοκίνητο και είχε καταλήξει σε ένα αυτοκίνητο το οποίο έβγαινε σε δυο εκδόσεις, μια με πεντάρι και μια με εξάρι, θα είχε οπωσδήποτε όφελος από την αγορά αυτού με το εξάρι, επειδή οι μακρύτερες σχέσεις του εξαριού θα του έδιναν χαμηλότερη κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο.
Επίσης μια παρατήρηση. Αν πούμε ότι στις 6000 σαλ βγάζει 115 άλογα, είναι μια ασφαλής υπόθεση ότι στις 4000 θα βγάζει περίπου 80-85 και στις 3000 σαλ περίπου 70. Θα έλεγα ότι και οι δυο ιπποδυνάμεις είναι παραπάνω από αρκετές για να κινηθεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο που έχει Cd ελάχιστα πάνω από το 0.31-0.32 με 140 χαω.
JOHN MARKOU
14-09-11, 19:31
Σύμφωνοι αλλά με μια μεγάλη διαφωνία στην τελευταία παράγραφο.
Το οτι βγάζει 115 ίππους στις 6500 δεν σημαίνει με τίποτα οτι θα βγάλλει 80-85 στις 4000, η 70 στις 3000.Αυτό ξέρεις πολύ καλά οτι δεν στέκει εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Σύμφωνοι αλλά με μια μεγάλη διαφωνία στην τελευταία παράγραφο.
Το οτι βγάζει 115 ίππους στις 6500 δεν σημαίνει με τίποτα οτι θα βγάλλει 80-85 στις 4000, η 70 στις 3000.Αυτό ξέρεις πολύ καλά οτι δεν στέκει εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
ισχύς = ροπή x στροφές
Υποθέτοντας ότι η καμπύλη ροπής είναι σχετικά σταθερή (που μπορεί να λογιστεί και έτσι στα ατμοσφαιρικά, και είναι απολύτως σταθερή στα υπερτροφοδοτούμενα των τελευταίων ετών) τόσο βγαίνει. Αν υπολογίσεις μάλιστα ότι η ροπή στις 3-4000 που μεγιστοποιείται είναι και λίγο μεγαλύτερη από ότι στις 6000, νομίζω ότι είναι μια χαρά προσέγγιση. Μπακάλικη προφανώς, αλλά δε νομίζω να έχει μεγάλη απόκλιση.
Με ένα γρήγορο γκουγκλάρισμα
http://www.rri.se/spec/view/png/graph/STR-98101401-kW-Nm-C.png
βλέπω 52 kW στις 4000 σαλ και περίπου 39 kW στις 3000 με μέγιστη ισχύ 74 kW. Δηλαδή σε κινητήρα 100 περίπου ίππων 70 ίπποι στις 4000 σαλ και 53 στις 3000 σαλ. Αναγωγικά σε κινητήρα των 115 μάλλον έπεσα κοντά!! 80 και 61 ίπποι σε 4000 και 3000 σαλ αντίστοιχα
JOHN MARKOU
14-09-11, 21:28
Καλά η δικιάμου database λέει άλλα , αλλά δεν θα τσακωθούμε εκεί.
Με μια μικρή διόρθωση , αν μου επιτρέπεις, ροπή = ισχύς Χχρόνος.
Το ξέρω το έργο ,σχύς = ροπή x στροφές
JOHN MARKOU
14-09-11, 21:31
Ισχύς x χρόνος = ενέργεια
Ροπή = δύναμη x απόσταση
Εν προκειμένω η συνισταμένη δύναμη που ασκείται στο έμβολο επί την απόσταση ανάμεσα στο έδρανο του διωστήρα και το κέντρο περιστροφής του στροφαλοφόρου.
JOHN MARKOU
14-09-11, 23:49
Ναι σε λίγο πιο απλά ελληνικά ροπή = δύναμη χ χρόνο.
JOHN MARKOU
14-09-11, 23:53
Ροπή = δύναμη x απόσταση
Εν προκειμένω η συνισταμένη δύναμη που ασκείται στο έμβολο επί την απόσταση ανάμεσα στο έδρανο του διωστήρα και το κέντρο περιστροφής του στροφαλοφόρου.
Την ένοια της ροπής απο τα βιβλία του γυμνασίου όλοι λίγο πολύ την ξέρουν .
Ροπή = δύναμη χ απόσταση.
Ουδεμία σχέση εχει εδω , όμως μιας και μιλάμε για ροπή στρέψεως. Ναι?
Οπου το κοινά αποδεχόμενο μέγεθος είναι κάτι διαφορετικό και μετρούμενο σε ftlb , η αλλιώς σε λιμπρόποδα .Ναι?
MaxHeadroom
15-09-11, 07:51
Όχι.
Ναι σε λίγο πιο απλά ελληνικά ροπή = δύναμη χ χρόνο.
Όχι. Τα ελληνικά του ορισμού μια χαρά απλά είναι: ροπή = δύναμη x απόσταση
Εκτός αν υπάρχει κάποια αργκό η οποία μπερδεύει τις έννοιες του χρόνου με της απόστασης.
Επίσης επίτρεψέ μου να παρατηρήσω κάτι: Τη μια φορά είπες ότι ροπή = δύναμη x χρόνος και την άλλη ότι ροπή = ισχύς x χρόνος. Μήπως έχεις λίγο μπλεγμένες μεταξύ τους τις έννοιες της ισχύος και της δύναμης;
Την ένοια της ροπής απο τα βιβλία του γυμνασίου όλοι λίγο πολύ την ξέρουν .
Ροπή = δύναμη χ απόσταση.
Ουδεμία σχέση εχει εδω , όμως μιας και μιλάμε για ροπή στρέψεως. Ναι?
Οπου το κοινά αποδεχόμενο μέγεθος είναι κάτι διαφορετικό και μετρούμενο σε ftlb , η αλλιώς σε λιμπρόποδα .Ναι?
Ροπή = δύναμη x απόσταση παντού και πάντα, δεν είναι απλά ένας πρόχειρος ορισμός με μερική ισχύ που μας έμαθαν απλουστευτικά στο σχολείο, αν έχεις τέτοια εντύπωση. Για αυτό είτε μιλάμε για ροπή στρέψης, είτε για στρεπτικές ροπές, είτε για καμπτικές ροπές η μονάδα μέτρησης είναι παντού και πάντα ίδια. Αφού ο ορισμός της ροπής είναι σταθερός, ροπή = δύναμη x απόσταση η μονάδα μέτρησης είναι στο SI: Ν*m, Newton x μέτρα. Αυτοί που δε χρησιμοποιούν το SI αλλά το βρετανικό σύστημα μετράνε τη ροπή σε λιμπρόποδα, που είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Λίμπρες: μονάδα μέτρησης δύναμης, πόδια: μονάδα μέτρησης απόστασης.
JOHN MARKOU
15-09-11, 10:07
Εχεις δίκιο μ@λ@κίες έγραψα.
Ηθελα να γράψω ροπή στρέψης = ισχύς χ χρόνος.
Εχεις δίκιο μ@λ@κίες έγραψα.
Ηθελα να γράψω ροπή στρέψης = ισχύς χ χρόνος.
Μάλλον πρέπει να τα κάνεις μια επανάληψη :105: