Αντιβαρο κοντα στον αξονα περιστροφής του βραχίονα?

Reaction score
2.420
Κατα γενική ομολογία η Audio κοινότητα υποστηρίζει οτι το αντίβαρο πρέπει να είναι οσο το δυνατόν πλησίον του κατακόρυφου άξονα περιστροφής του βραχίονα.Θα μπορούσε κάποιος να μου πει τον νόμο της φυσικής που να αποδεικνύει οτι τα παραπάνω αποτελούν πλεονέκτημα?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.173
Απάντηση: Αντιβαρο κοντα στον αξονα περιστροφής του βραχίονα?

Αμάν! Ποιος το σκαρφίστηκε αυτό πάλι!

Reaction score
11.806
Εγώ νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει κάποια απόσταση, έτσι ώστε να έχει μικρότερο βάρος, για να επιβαρύνει λιγότερο το σημείο έδρασης του βραχίονα στο πηγάδι.

Reaction score
2.420
Απάντηση: Re: Αντιβαρο κοντα στον αξονα περιστροφής του βραχίονα?

Και έγω αυτό πιστευω, σε οποιοδήποτε σημείο να πάει το αντίβαρο δεν επηρεάζει τήν ανάγνωση της κεφαλής γι αυτό έκανα την ερώτηση να μας πεί κάποιος αν βάση της φυσικής υπάρχει καποιος νόμος που να αποδεικνύει το αντίθετο.Και σωστή η παρατήρηση του Πέτρου οτι εφοσον παμε κοντά στήν έδραση του βραχίονα θα χρειαστούμε μεγαλύτερο βάρος και θα έχουμε επιβάρυνση.

Reaction score
29.803

Νομίζω οτι μάλλον κατασκευαστικό είναι το θέμα δλδ τι συμφέρει τον σχεδιαστή κατασκευαστή.
Φυσικά όταν μιλάμε για αντίβαρο οσο πιο κοντά είναι στην έδραση του βραχίονα και οχι στο πηγάδι , που είναι η έδραση του πλατώ, τόσο πιο μεγάλη μάζα θα πρέπει να έχει , αυξάνοντας ετσι την μη αναρτώμενη μάζα, αλλά και την συνολική αδράνεια.
Απο την άλλη όμως παίζουν και κάτι πολικές ροπές περίεργες.Οι οποίες απο οτι εχω καταλάβει δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Δεν ξέρω και πολλά , μην λεω μαλακίες.
Ημίθεε τι λες?

Reaction score
11.806
Άμα είναι τέλεια οριζοντιομένο το πικάπ και τέλεια κατακόρυφος ο άξονας του βραχίονα, τί ροπές να υπάρξουν;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.173

Νομίζω οτι μάλλον κατασκευαστικό είναι το θέμα δλδ τι συμφέρει τον σχεδιαστή κατασκευαστή.
Φυσικά όταν μιλάμε για αντίβαρο οσο πιο κοντά είναι στην έδραση του βραχίονα και οχι στο πηγάδι , που είναι η έδραση του πλατώ, τόσο πιο μεγάλη μάζα θα πρέπει να έχει , αυξάνοντας ετσι την μη αναρτώμενη μάζα, αλλά και την συνολική αδράνεια.
Απο την άλλη όμως παίζουν και κάτι πολικές ροπές περίεργες.Οι οποίες απο οτι εχω καταλάβει δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Δεν ξέρω και πολλά , μην λεω μαλακίες.
Ημίθεε τι λες?
Κι εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου, αλλά παρά την υψηλή μάζα του, η επίδραση του αντίβαρου στην ενεργό μάζα του βραχίονα είναι αμελητέα, αφού η μοχλική του σχέση είναι πολύ μικρή.

... και εκτός αυτού, η επίδραση του αντίβαρου έχει ήδη ληφθεί υπ' όψιν από τον κατασκευαστή, στον υπολογισμό της ενεργού μάζας. Εκτός αν ο κατασκευαστής είναι high end και τον ενδιαφέρουν οι χροιές και η διαφάνεια και ο κόκκος του βραχίονα, και όχι τέτοια πεζά και ποταπά...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.127

εγώ άκουσα πως αν το αντίβαρο είναι μακριά από τον κατακόρυφο άξονα περιστροφής του βραχίονα, το μπάσο γίνεται πλαδαρό. και χάνεται το τέμπο. ο ρυθμός. είναι λόγω της αδράνειας περιστροφής του βραχίονα, που όπως το βλέπεις το βαρέλι του αντίβαρου, μακριά από τον άξονα περιστροφής του βραχίονα, σε πιάνει ένας καημός, πως διάλο θα ξεπεράσεις αυτή την αδράνεια, οπότες αρχίζουν να έχουν σημαντική αξία τα λεξοτανίλ και τα στεντόν, ενώ αν είναι ακριβώς πάνω στον κατακόρυφο άξονα, ρε δε πα νά'ναι και 50 φορές μεγαλύτερο το βάρος, δεν έχεις εσύ βάρος στη συνείδησή σου, όλα ρέουν όπως πρέπει, η πληροφορία βγαίνει αυτούσια από το αυλάκι, με τέμπο-ρυθμό-συ-γχρο-νι-σμό! (κλόπι-ράιτ κόγιας)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.127

η "Audio κοινότητα"! δε προσέχεις καθόλου!, χαμένε, ε χαμένε!

Reaction score
1.685

Να πω, να πω?

Ασε δεν λεω......:116:

Τραμπαλα με χοντρο - λιγνο δεν κανατε ποτε μικροι?

Ακαριαια επαναφορα με ελαχιστη κινηση του χοντρου...!!!

Reaction score
11.806
Αφού ο βραχίονας ισορροπεί, δεν κινείται πάνω κάτω. Ποια επαναφορά, μόνο η βελόνα κινείται.

Reaction score
1.685

Μονο η βελονα ΔΕΝ κινειται...

Reaction score
2.420

Η ερώτησή μου προέκυψε από το ότι πρίν μερικά χρόνια αγόρασα μία κεφαλή η οποία είχε βάρος 10 γραμμαρια και το αντίβαρο του RB 300 ήταν 100 γραμμάρια με αποτέλεσμα να μήν ισσοροπεί ο βραχίονας και να χρειαστώ μεγαλύτερο βάρος.Τότε απλά σκέφτηκα να πάω στον τορναδόρο της γειτονιάς μου και να φτιάξω ένα συμπληρωματικό αντίβαρο 40 γραμμάρια και να το βάλλω το ένα πίσω απο το άλλο.
Σας παραθέτω τη φωτογραφία του βραχίονα με τα δύο αντίβαρα:

Ακούγωντας πολλές απόψεις προβληματίστηκα για το εάν ήταν τελικά σωστό αυτό που έκανα ή λάθος.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.173

Πολύ καλά έκανες!

Reaction score
2.420

Αν και δεν πήρα συγκεκριμένη απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους κατέθεσαν τις απόψεις τους.Ύστερα απο αρκετή μελέτη και τη συνδρομή κάποιου Φυσικού θα προσπαθήσω τις επόμενες μέρες να βρώ την απάντηση στο αρχικό μου ερώτημα και να σας το κάνω γνωστό.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Χωρίς να μπλέξουμε με ροπές και αδράνειες...
Το γιατί είναι προτιμότερο να είναι το βαρίδι κοντά στο κέντρο έδρασης γίνεται ολοφάνερο κάνοντας το εξής απλό. Πάρε ένα κοντάρι και δέσε επάνω του ένα βάρος.
Δοκίμασε πόσο ποιο εύκολα ελέγχεται αυτό όταν βρίσκεται κοντά στα χέρια σου και πόσο λιγότερους συντονισμούς έχει.
Τι σημαίνει καλύτερος έλεγχος? Είναι το ζητούμενο για οποιαδήποτε μάζα εμπλέκεται στο χώρο του ήχου.

Και βέβαια σαφώς ο βραχίονας κινείται, εκτός αν δεν λειτουργεί το πικάπ, και η φόρτιση του σημείου έδρασης δεν διαφοροποιείται από αυξομειώνοντας βάρους και απόστασης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.127
Απάντηση: Re: Αντιβαρο κοντα στον αξονα περιστροφής του βραχίονα?

η φόρτιση του σημείου έδρασης δεν διαφοροποιείται από αυξομειώνοντας βάρους και απόστασης.
η ενεργός μάζα του βραχίονα διαφοροποιείται?

Reaction score
2.420

Επειδη η εργασία που εχω κάνει εχει σχέδια και τύπους και είναι χειρόγραφη μήπως μπορεί κάποιος να μου πεί τον τρόπο αφού πρώτα το σκαναρω πως να το ανεβάσω?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.237
Members
38.541