Συνδεσμολογιες 2 ενισχυτων και διπλοενισχυση

Reaction score
725
Βασικά θα ήθελα να κάνω 2 ερωτησεις,ισως χαζες......
1) Εχω τον προενισχυτη advance acoustic mpp-205 και τελικο advance acoustic maa-405 συνδεδεμενο με ενα ζευγαρι acoustic research 312 ho.
O προενισχυτης εκτος απο pre out(που εχω εκει τον maa-405) εχει και high pass out.
Εχω εναν ολοκληρωμενο δικαναλο ενισχυτη marantz pm-68.Θα μπορουσα να συνδεσω τον marantz pm-68 στο high pass out του προενισχυτη ωστε στον marantz να συνδεσω ενα αλλο ζευγαρι ηχείων;θα εχω το ποτενσιομετρο του marantz πχ μονιμα στη θεση 11 ή 12 ωρα;
2)Αλλη σκεψη ειναι με την συνδεση του marantz οπως ειπα επανω,να μην τον συνδεσω με αλλο ζευγος ηχεια αλλα ταυτοχρονα στα acoustic research 312 ho με διενισχυση.
Δηλαδη τον τελικο maa-405 στο low για το 12 ιντσο του ar312ho και τον marantz pm68 στο high δηλαδη μεσαια και πριμα του ar312 ho.Γινεται;

Reaction score
725
- έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα επάνω στην διενίσχυση ( οριζόντια και κατακόρυφη ) . . .

http://www.avsite.gr/forum/threads/Διενισχυση-Ηχειου.48993/

http://avmentor.gr/howto/poweramps_5.htm
Τα διάβασα και τα δυο...
Απο το πρωτο δεν εβγαλα ακρη.Το δευτερο το χα διαβασει.

Όποιος θέλει να απαντήσει στα 2 σκέλη του ποστ μου θα με βοηθούσε πολύ.
Ευχαριστώ πολύ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.415
Θα μπορουσα να συνδεσω τον marantz pm-68 στο high pass out του προενισχυτη ωστε στον marantz να συνδεσω ενα αλλο ζευγαρι ηχείων;
Ναι, αλλά το άλλο ζευγάρι θα παίζει χωρίς μπάσσα.

θα εχω το ποτενσιομετρο του marantz πχ μονιμα στη θεση 11 ή 12 ωρα;
Ότι θες κάνε.

2)Αλλη σκεψη ειναι με την συνδεση του marantz οπως ειπα επανω,να μην τον συνδεσω με αλλο ζευγος ηχεια αλλα ταυτοχρονα στα acoustic research 312 ho με διενισχυση.
Κι αυτό γίνεται, αν και δε θα στο πρότεινα, για πολλούς λόγους.
Δοκίμασε όμως, δε χαλάει τίποτα.
Μη ξεχάσεις να βγάλεις τα τζαμπερ

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.464
high pass out.
σε τι χρησιμευει το highpass out?
στο rec out οτι βαλεις.
θα εχω το ποτενσιομετρο του marantz πχ μονιμα στη θεση 11 ή 12 ωρα;
τι σχεση μπορει να εχει το ποτενσιομετρο!?τι χανω?!

ε καντο..αλλα παλι στην απλη ενισχυση θα καταληξεις..

Reaction score
725

Ότι θες κάνε.

Ευχαριστώ :)
Ναι ξέρω δε θα παιζει χαμηλες συχνότητες,θα το βαλω στη θέση 75 hz και οχι 150 hz.
Ως προς το δευτερο σκελος σκεφτηκα το high pass out για συνδεση με marantz αφου θα συνδεοταν για μεσαιες και υψηλες συχνοτητες του ar312ho...αρα απο πριν θα ειναι κομμενες οι συχνοτητες 75 ή 150 hz και κάτω.
[DOUBLEPOST=1483637182][/DOUBLEPOST]
σε τι χρησιμευει το highpass out?
στο rec out οτι βαλεις.

τι σχεση μπορει να εχει το ποτενσιομετρο!?τι χανω?!

ε καντο..αλλα παλι στην απλη ενισχυση θα καταληξεις..
Στο rec out το χα σκεφτεί αλλά δεν ήμουν σίγουρος..από rec out άρα για πρωτο σκελος,το άλλο ζεύγος ηχεία θα παίζει όλες τις συχνότητες μέσω marantz.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.091
Η έξοδος rec(ord) out δεν ελέγχεται από το volume. Μην τη χρησιμοποιήσεις παρά μόνο γι' αυτό, για το οποίο προορίζεται.

Reaction score
725
Η έξοδος rec(ord) out δεν ελέγχεται από το volume. Μην τη χρησιμοποιήσεις παρά μόνο γι' αυτό, για το οποίο προορίζεται.
Αυτο θυμομουνα με ενα παλιοτερο πειραμα που ειχα κανει με marantz.
Ευχαριστώ πολύ!

Reaction score
725

Ότι θες κάνε.

Τελικά αυτά τα AR312 HO δεν έχουν σταματήσει να με καταπλήσσουν...
Όπως ξερετε για χρόνια τα είχα με έναν marantz pm68 100 watt rms 8 ohm..οκ έκανε την δουλειά του...
Μετά συνέδεσα εναν τελικο advance acoustic maa-405 και είδα φοβερή διαφορά σε όλα.
Ε σήμερα έκανα διπλοενίσχυση..δηλαδη τον advance acoustic maa-405 για τις χαμηλές συχνότητες και τον marantz pm68 για υψηλές και μεσαίες.Δε ξέρω σε τι αναλογία χωρίζονται τα 250 watt του ηχείου για τις χαμηλές και τί για μεσαιουψηλές.
Γ**μηθηκε ο Διας...Καλά αυτο το ηχείο όσο περισσότερα watt το ταίσεις..τόσο δίνει;
Στην περίπτωσή μου η διπλοενίσχυση έκανε θαύματα πάλι...
Τελικά έχουν δίκιο όσοι λένε ότι όσα watt είναι το ηχείο σου rms χώστου ακόμα περισσότερα watt ενισχυτή.
Κρίμα που η acoustic research δε βγάζει πλέον ηχεία..όσοι έχουν μην τα πουλήσουν ποτε.

Reaction score
15.469
Καλημερα,
για να δουλεψει σωστα αυτη η διενισχυση δεν πρεπει οι δυο ενισχυτες να εχουν το ιδιο input sensitivity πως το λενε ... ? για να διεγειρονται το ιδιο απο τον προ και να παιζουν στην ιδια ενταση ...
επισης, οντως "ξεκουραζεται" ο τελικος οδηγωντας μονο τα γουφερ και απο ποσα βατ ?

Reaction score
725
Καλημερα,
για να δουλεψει σωστα αυτη η διενισχυση δεν πρεπει οι δυο ενισχυτες να εχουν το ιδιο input sensitivity πως το λενε ... ? για να διεγειρονται το ιδιο απο τον προ και να παιζουν στην ιδια ενταση ...
επισης, οντως "ξεκουραζεται" ο τελικος οδηγωντας μονο τα γουφερ και απο ποσα βατ ?
Πόσα watt ειναι το 12ιντσο ηχείο των χαμηλών συχνοτήτων δε ξέρω...γύρω στα 150 watt φανταζομαι...
Για να παίζουν στην ιδια ενταση,με το αυτί μου ρύθμισα το ποτενσιόμετρο του ολοκληρωμένου marantz (υπεύθυνο για μεσαιες-υψηλές) ωστε να παίζει στο σωστο επιπεδο σε σχεση με τις χαμηλες συχνότητες του τελικου advance acoustic.Ετσι το ποτενσιομετρο του προενισχυτή ανεβάζει ενταση για ολα σωστα...αν θελω παραπανω μεσαιες υψηλες σε σχεση με μπασο απλα ανεβαζω λιγο ποτενσιομετρο μαραντζ.

Reaction score
725
Και οχι απλα ξεκουραζεται ο advance acoustic αλλα τα ηχεια παιζουν ακομα καλυτερα..τουλαχιστον ετσι τα ακουω.
Και 500watt ενισχυτη να ειχα πιστευω θα ηταν ακομα καλυτερα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.431
Για διπλοενίσχυση οι δύο ενισχυτές θα πρέπει ιδανικά να είναι ίδιοι.
Σε περίπτωση διαφορετικών, όπως εσύ, θα πρέπει:
1) Να μπορείς να ρυθμίσεις χωριστά τη στάθμη του καθενός, ή έστω του ενός, ώστε να υπάρχει ισορροπία στον ήχο. Και βέβαια ρύθμιση όχι με το αυτί.
2) Να γνωρίζεις ποιος αναστρέφει τη φάση και ποιος όχι, για να συνδέσεις ανάλογα στο ηχείο.

Αν ο ένας αναστρέφει και ο άλλος όχι, έχεις μια τεράστια ακύρωση στη περιοχή του κροσόβερ, με αποτέλεσμα να λαμβάνεις πολύ χαμηλότερη πληροφορία.
Επειδή η χαμηλότερη πληροφορία κουράζει λιγότερο τον εγκέφαλο, αυτομάτως την εκλαμβάνει σαν καλύτερο αποτέλεσμα, πράγμα που βέβαια δεν ισχύει.

Reaction score
15.469
Να γνωρίζεις ποιος αναστρέφει τη φάση και ποιος όχι, για να συνδέσεις ανάλογα στο ηχείο.
αυτο υπαρχει τροπος να το βρουμε εμεις οι απλοι χρηστες ?
επισης να ρωτησω εαν οντως οδηγουνται καλυτερα τα γουφερ με μια τετοια συνδεσμολογια ?
ρωτω καθως εχω κι εγω εναν audiolab που παριστανει τον προ-προ κι εχω σκεφτει κι εγω (ετσι για πλακα) να κανω τη συνδεσμολογια που επιχειρησε ο ευγενης ιπποτης λανσελοτος :)

Reaction score
725
Για διπλοενίσχυση οι δύο ενισχυτές θα πρέπει ιδανικά να είναι ίδιοι.
Σε περίπτωση διαφορετικών, όπως εσύ, θα πρέπει:
1) Να μπορείς να ρυθμίσεις χωριστά τη στάθμη του καθενός, ή έστω του ενός, ώστε να υπάρχει ισορροπία στον ήχο. Και βέβαια ρύθμιση όχι με το αυτί.
2) Να γνωρίζεις ποιος αναστρέφει τη φάση και ποιος όχι, για να συνδέσεις ανάλογα στο ηχείο.

Αν ο ένας αναστρέφει και ο άλλος όχι, έχεις μια τεράστια ακύρωση στη περιοχή του κροσόβερ, με αποτέλεσμα να λαμβάνεις πολύ χαμηλότερη πληροφορία.
Επειδή η χαμηλότερη πληροφορία κουράζει λιγότερο τον εγκέφαλο, αυτομάτως την εκλαμβάνει σαν καλύτερο αποτέλεσμα, πράγμα που βέβαια δεν ισχύει.
Για την αναστροφή που λες δε το γνωρίζω,η συνδεσμολογία που εκανα ηταν η σωστή.
Κάλεσα την επόμενη μερα και 3 φιλαρακια που εχουν ακουσει απειρες φορες το συστημα μου και ασχολουνται με τη μουσική.Συμφωνησαν μαζι μου ακουστικά,οτι υπαρχει φοβερη παλι βελτιωση.
[DOUBLEPOST=1487501833][/DOUBLEPOST]Για μενα σημαντικο ειναι τα ηχεια να δεχονται διπλοενισχυση...τα δικα μου δεχονται..εχουν αλλους ακροδεκτες για χαμηλες και αλλους για υψηλες μεσαιες,απλα εβγαλα τα jumper που τα ενωνε.

Reaction score
725
Και τα + - ενωσεις δεν εκανα λάθος,λεει ξεκαθαρα ποιο ειναι + ποιο ειναι - καθως επισης εκτος απο αυτο εχει και χρωματισμο για τα + και - .

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.431
Και τα + - ενωσεις δεν εκανα λάθος,λεει ξεκαθαρα ποιο ειναι + ποιο ειναι - καθως επισης εκτος απο αυτο εχει και χρωματισμο για τα + και - .
Ναι μόνο που αν ο ένας ενισχυτής αναστρέφει τη φάση θα πρέπει να τον συνδέσεις ανάποδα στο ηχείο.
Δηλαδή το + του ενισχυτή στο - του ηχείου και αντίστροφα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.431
αυτο υπαρχει τροπος να το βρουμε εμεις οι απλοι χρηστες ?
επισης να ρωτησω εαν οντως οδηγουνται καλυτερα τα γουφερ με μια τετοια συνδεσμολογια ?
ρωτω καθως εχω κι εγω εναν audiolab που παριστανει τον προ-προ κι εχω σκεφτει κι εγω (ετσι για πλακα) να κανω τη συνδεσμολογια που επιχειρησε ο ευγενης ιπποτης λανσελοτος :)
Σε κάποιες περιπτώσεις το αναφέρει ο κατασκευαστής του ενισχυτικού αν αναστρέφει ή όχι.

Σκέφτηκα κάποιον τρόπο εύρεσης της φάσης, αλλά είναι ασφαλής μόνο για ολοκληρωμένο ενισχυτή και να γνωρίζει ο χρήστης, οπότε θεωρώ καλό να μην τον αναφέρω.

Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με την μικρότερη <<ταλαιπωρία>> του ενισχυτή των μεσο-υψηλών, αφού δεν επιβαρύνεται από τα υψηλά ρεύματα που απορροφά και παράγει το μεγάφωνο χαμηλών συχνοτήτων.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas