Ηxos εikona show 2017 Θεσσαλονίκη

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.411
Reaction score
125.600
Εχω πέντε σοβαρά επιχειρήματα για να αλλαξεις γνώμη:
  1. Η σύγχρονη προσέγγιση του ζητήματος του ήχου πρέπει να κοιτάει κυριως προς το πολυκάναλο και γιατι όχι και το immersive. Αρνούμαι πλέον να σκέφτομαι με όρους δικάναλου. Επίσης το σύστημα που σχεδιάζουμε καλο ειναι να περιλαμβάνει και την εικόνα, διότι την πολυτέλεια δυο dedicated χώρων, ενα για ήχο και ενα για εικόνα την εχουν ελάχιστοι.
Εξαιτίας αυτών των δεδομένων, και τις διαστάσεις του τυπικού ελληνικού σπιτιού, μιλάμε για θέση ακροασης μεταξύ 2.5-3.5 μέτρα για τη μεγάλη πλειοψηφία. (Το να πηγαίνεις μπροστα τον καναπέ για δικαναλο και πίσω για πολυκαναλο το θεωρώ νεαντερνταλιστικό και δεν το συζητάω). Πιο κοντά μπαίνεις μεσα στην οθόνη ολόκληρος, δεν γίνεται. Αντικειμενικά αυτές ειναι οι αποστάσεις για τις οποίες πρέπει να αναφερόμαστε, με λίγους προνομιούχους να φτάνουν και πάνω απο τα τέσσερα μετρα (αυτοί θα πρέπει να ρίξουν περισσότερα χρήματα σε room treatments).

Για μένα λοιπον οι αποστάσεις που εχουν ενδιαφέρον ειναι 2.5-3.5 μέτρα. Οχι όπου να ναι αρκεί να ακούμε καλά. Πρέπει ΚΑΙ να βλεπουμε καλά. Συζητάω για ηχεία που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, μικρότερα δεν με ενδιαφέρουν, και μεγαλύτερα ειναι για ελάχιστους.


Τα υπόλοιπα τέσσερα επιχειρήματα αύριο με μπύρες :drinks:
Νομίζω για πρώτη φορά ότι σκέφτεσαι σωστά,:), αν και με λάθος αποτέλεσμα στις πράξεις! :p

Όντως, η πιο λογική προσέγγιση είναι ο πολυκάναλος ήχος, και με τον ταβανάτο να δείχνει την πιο σύγχρονη τροπή.

Τα ρέστα, μεταφέρθηκαν εδώ. ;)

Στον απλό στερεοφωνικό ήχο έχουμε δύο ηχεια με γωνία 60 μοιρών, σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο, οκ. Απλά πράγματα.

Το τυπικό 7.1(/2-3-4 σαμπ) περιλαμβάνει 7 κυρίως ηχεια όμοιων προδιαγραφών που βρίσκονται στο ύψος του αυτιού (90-120cm το τουιτερ) και σε όμοιες αποστάσεις πέριξ της θέσης ακρόασης, σχηματίζοντας ένα κύκλο, όπου στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται η θέση ακρόασης.

Και τα ηχεία οροφής προστίθενται, είτε 2 σχεδόν πάνω από το κεφάλι σου (ελάχιστα προς τα μπροστά) είτε 4, σε ίσες αποστάσεις μπροστά και πίσω, κι αυτά σε ένα νοητό κύκλο.

Ξεκινάμε από το δικαναλο:

2016-12-14 15.56.59.jpg


Η εξέλιξη οδήγησε στον 5-καναλο:

2016-12-14 15.56.28.jpg



Αισίως φτάσαμε στο 7.1 channel layout:



Και από το πλέον σύγχρονο PDF του ατμος:

Screenshot_2017-04-03-15-14-18.png



Όπου θυμάσαι τώρα το στούντιο της πλάκας με τα 420 τα Κλάιν Μάιν παντού, γύρω γύρω και από πάνω, σε ίσες αποστάσεις όλα, από τη θέση ακρόασης. Αυτοί ξέρουν.

Κι ας μπούμε στην σωστή λογική, του ιμερσιβ ήχου, και να δούμε τις αποστάσεις σε ένα τυπικό οικιακό χώρο.

Έχουμε ύψος ταβανιού ~ 2.60, όταν κάθεσαι στον καναπέ σου, το αυτί σου απέχει από το δάπεδο ~100cm, άρα το ηχείο στο ταβάνι απέχει από τα αυτιά σου πόσο; Έλα, απλή αριθμητική είναι! :p

Η σωστή απάντηση είναι 1,60μ. Και πρέπει να αφαιρεθεί το βάθος του ηχείου, ώστε να δεις πόσο θα απέχει το τουιτερ από το αυτί σου.

Αν βάλεις 4 ταβανιού, στον νοητό κύκλο τοποθέτησης στο ταβάνι, όπως φαίνεται στο πιντιεφάκι, με 45 μοίρες γωνία από το κεφάλι σου, σχηματίζεται ένα ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο, η υποτείνουσα του οποίου είναι η συνολική διαθέσιμη απόσταση, και με πλευρές 1,60 η υποτείνουσα είναι 2,26μ και αφαίρεσε το βάθος του ηχείου, πες το μικρό Άνταμ που έχει βάθος 28 εκ, άρα έχεις 2 μέτρα απόσταση ακρόασης.

Για να τηρήσεις τα μόλις 2 μέτρα απόσταση ακρόασης σε όλα τα 7 ηχεία που έχεις γύρω σου, με ηχεια βάθους μόλις 28 εκατοστών τα οποία να τοποθετήσεις σε απόσταση μόλις 32 εκατοστών από τους τοίχους, θες ένα δωμάτιο που να έχει μίνιμουμ διάσταση 5,2μ!

Οπότε φίλε μου, καλέ μου φίλε, για να σου δώσω ένα εύκολο τρόπο να υπολογίσεις την ιδανική απόσταση ακρόασης για το χώρο σου, το μόνο που χρειάζεται είναι η ελάχιστη διάσταση του δωματίου.

Αν διαιρεθεί η ελάχιστη διάσταση του δωματίου δια 2, και αφαιρέσεις το (βάθος του ηχείου + την προβλεπόμενη απόσταση ηχείου-τοίχου), έχεις την ιδανική απόσταση ακρόασης για το χώρο σου.

Τα περισσότερα σύγχρονα ηχεια μπορούν να τοποθετηθούν στους 30-40 πόντους από τον πίσω τοίχο, κι αυτό είναι ένα θετικό βήμα.

Εκτιμώ ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των δωματίων του κόσμου, η σωστή απόσταση ακρόασης είναι μεταξύ 1,60 και 2,00, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. ;)

Τα υπόλοιπα, τα ακούω βερεσέ. :p

Εγώ έχω στο χώρο μου ελάχιστη διάσταση δωματίου 4,86 (σε αυτή τη διάσταση έχω τα κυρίως ηχεια και πανί προβολής). Για το χώρο μου, κρίνω ως ιδανική απόσταση ακρόασης το 1,85, κι αυτό οριακά, με ηχείο μικρού βάθους και πολύ μικρή απόσταση από τους τοίχους.8-)

Με τα λάθος ηχεια (για το χώρο και για πολυκάναλο) που έχω τώρα:p, η απόσταση ακρόασης είναι (με τις τελευταίες μετρήσεις) στο 2,90.:(

Η δική σου εκτίμηση για απόσταση ακρόασης 2,5-3,5μ, που προϋποθέτει και πιο μεγάλο ηχείο (μεγαλύτερου βάθους), σημαίνει για σωστό πολυκάναλο ιμερσιβ ήχο, ελάχιστη διάσταση δωματίου 7-9 μέτρα! Χαχαχαχαχα:D
(Κι εντάξει, τα ηχεία οροφής λάθος τοποθετημένα - έστω στο περίπου, εκτός αν έχεις ύψος ταβανιού 3,5-4,5 μέτρα!)

Όσο για το μέγεθος οθόνης, είναι λάθος αυτό που έγραψες ("Πιο κοντά μπαίνεις μεσα στην οθόνη ολόκληρος, δεν γίνεται") αλλά εντάξει, είσαι ακόμα νεοσσός στο σπορ της προβολής, ακόμα δε μπήκε καν προβολέας στο σπίτι σου, τι να συζητήσουμε..:p:D

Προς το παρόν να σου πω ότι πχ το κεντρικό μπορεί να απέχει 1,80 από το κεφάλι σου, και το πανί 2,30 από το κεφάλι σου. Αυτο είναι μία τυπική τοποθέτηση πανιού στον τοίχο, όπου το κεντρικό βρίσκεται αμέσως κάτω από το πανί, και προφανώς πιο μπροστά (σχεδόν κολλημένο -κακως- στον τοίχο - δεν είναι εντοιχιζόμενο), σε βάση, με μικρή κλίση προς τα πάνω, ώστε να σε "κοιτάει". Ξέρεις τι μέγεθος οθόνης προβλέπεται στα 2,30 (από τα PDF ντε) για να βλέπεις την ευκρίνεια του 4κ?:p

Σύμφωνα πάντως με το projector calculator, για τις 106 ιντσες οθόνη που έχω, η προβλεπόμενη απόσταση προβολής για να βλέπω την ευκρίνεια του 4κ είναι μάξιμουμ 7 πόδια (2,13μ): For 4k (3840×2160) resolution, you must sit: 7 feet or closer to see all available detail. Δηλαδή, αν είμαι πάνω από 2,13, δεν έχει νόημα το 4κ, δε μπορώ να δω διαφορά με το 1080! Απλά πράγματα..;)

Εγώ πάω με τα pdf, δε μου την κρέμασαν αδίκως την κουδούνα, οπότε αυτά από μένα, με τους προβλεπόμενους κύκλους και τις ίσες αποστάσεις και τα όμοια ηχεια, όλα by the book. Όπως στο νέο Abbey road στούντιο, αλλά σε μικρογραφία. ;)

Κι αρκετή ισχύ σε σαμπ, για 130 ντεσιμπέλ στη θέση ακρόασης. Μη ξεχνιόμαστε, στα μπάσα είναι τα SPL, όχι στα μεσαία..:p
 
Last edited:

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
11.830
Reaction score
2.427
Αν αυτο το χλαπ χλουπ του τερματισμενου γουφερακίου του Focal το θεωρειτε ...χαμηλο, τοτε :):):):):)
Στον Ορφεα δεν ακουσα τα "καλα" ηχεια, μα λυπηθηκα τα καημενα τα Audio Physics Codex(?) poy ta tyrannoysan asystolvw!
 


Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.740
Ένας φίλος νωρίτερα , είπε πως η JBL είχε φέρει μόνο soundbars.
Φέραμε μόνο νέα μοντέλα που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και όχι προιόντα που έχουμε δείξει σε προηγούμενες εκθέσεις.

Εδώ βλέπουμε το φρέσκο multiroom ηχείο JBL Playlist και τα ασύρματα-ενεργά, με μπαταρία JBL Control X.
IMG_20170401_100250.jpg
 








Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.740
το 9900 με ένα 15ιντσο δίνει frequency response από...48hz!
το 67000 με 2 15ιντσα δίνει από 29Hz.

Πόσα χαϊεντάδικα ηχειάκια με 2 6,5ιντσα δηλώνουν....40???

:dance:
Γιατί ρε φίλε καταστρέφεις τα όνειρα των χαϊεντάδων?
 



wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.974
Reaction score
20.494
Ρε παιδιά, ο αριστερά του EAR κι ο δεξιά του Αρβανιτάκη, ποιοι είναι;:)
Πάντως, το ερώτημα παραμένει κατά το ήμισυ αναπάντητο...
 




susano lx90

Professional Home Cinema
Μηνύματα
1.565
Reaction score
5.121
Το JBL είναι φανταστικό! Πως βγαίνει τόσος ήχος από τόσο μικρό μέγεθος, είναι πραγματικά απίστευτο
πραγματικά σε εκπλήσσει αφάνταστα!!! jbl Κώστα, Τι περιμένεις? το χω για ταινίες στο λαπ τοπ στη δουλειά, φοβερό με λεπτομέρεια..... 20170405_172640.jpg
 

Μηνύματα
12.855
Reaction score
10.072
Το έχει ένας φίλος και το έφερε για να ακούσουμε μουσική από το κινητό, στην παρέα σε σπίτι χωρίς άλλο ηχοσύστημα. Με εξέπληξε ευχάριστα ο ήχος από τόσο μικρό μέγεθος.
 


Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.382
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top