Ενίσχυση χαμηλών συχνοτήτων στον χώρο μου

Reaction score
195
Καλημέρα σε όλους!
Μια βοήθεια σε εμάς τους νέους με το χόμπι και Κρητικούς, στην προσπάθεια μας να βελτιωθούμε στον χώρο του δικαναλου ηχου. Λοιπόν μετά το πέρασμα απο το πολυκαναλο σύστημα στο δικαναλο (αφου τα λάθη πληρώνονται σε αυτόν τον χώρο) αποφάσισα να αρχίσω να στησω σιγά σιγά και εγώ το σύστημα μου. Έτσι αγόρασα ένα ζεύγος ηχείων δαπέδου (quadral ascent 90), έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή (audia flight two) και για πηγή ενα dac (gold note dac-7) μιας και μέχρι στιγμής τα ακούσματα μου είναι απο αρχεία flac όλων των ειδών. Ο χώρος ακρόασης μου είναι 25m2 ενώ ο υπολειπος αφού είναι ενιαίος είναι 65m2, και η απόσταση μεταξύ των ηχείων και της θέσης ακρόασης είναι 2,80m. Όσο άκουγα μουσική ένιωθα οτι μου έλειπαν η χαμηλές συχνότητες (μπασο) σε κάποια κοματια, οπότε η ερώτηση μου είναι με πιο τρόπο κατά την γνώμη σας μπορει να το διορθωθεί αυτό. Θέλω μεγαλύτερο ενισχυτη? έχω κάνει λάθος τοποθέτηση των ηχειων μου ή χρειάζομαι την προσθήκη subwoofer.

Ευχαριστώ πολύ.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.765
Αν δεν δείξεις φωτό και μετρήσεις, ασφαλές συμπέρασμα δεν βγαίνει.
Μόνο αμπελοφιλοσοφίες.

Θέλεις;

Reaction score
1.391
Καταρχάς ο χώρος σου είναι πολύ μεγάλος για να καλυφθεί με αυτά τα ηχεία και ο ενισχυτής μικρός για να τα κουνήσει σωστά ..
Το βολιουμ στη στάθμη που ακούς που φτάνει ?

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.018
Η μη χαβαλεδιάρικη απάντηση είναι απλή,αλλά απαιτεί μελέτη από το χρήστη.

Ξεκινάς πάντοτε από τις ενέργειες που δεν θα σου κοστίζουν επιπλέον εκταμίευση ποσών,προχωρώντας στο εκάστοτε επόμενο στάδιο με...μωρουδιακά βήματα.

Ο υπολογιστής ιδιορρυθμών στις χαμηλές οκτάβες από τη Harman που αναπαριστά κιόλας με γραφικά πάνω στην κάθε εικονική διάσταση δωματίου που του θέτεις τα σημεία μέγιστης πίεσης και ακυρώσεων :
https://www.harman.com/sites/default/files/Room Mode Calculator_0.xls

https://www.avsite.gr/forum/threads/Ανατομία-Ακουστικής-Χώρων-remastered.79626/page-3#post-1069432

Η κινούμενη γραφική αναπαράσταση των ακυρώσεων που προκύπτουν επίσης αναπόφευκτα κατά τη μεταβολή της απόστασης από την πρόσοψη του ηχείου στο τοίχωμα πίσω από εκείνο.
https://giphy.com/gifs/simulation-acoustics-smaart-l1J9Ltg6y1WTDSZxK/fullscreen
Εννοείται ότι στη ζώνη των χαμηλών - όπου υφίσταται παντοκατευθυντική απόκριση στη συντριπτική πλειοψηφία των ηχείων - θα ισχύει συνδυασμός ακυρώσεων από όμορο πλευρικό τοίχωμα-πάτωμα-οροφή.

https://www.avsite.gr/forum/threads/Ανατομία-Ακουστικής-Χώρων-remastered.79626/page-2#post-1060854

Last edited:

Reaction score
195
Καλήμερα παιδια!
Με συγχωρείτε που άργησα να απαντήσω.και το απόγευμα θα ανεβάσω και φώτο να μου πείτε την γνώμη σας για το χώρο .Λέτε να έκανα τόσο άσχετες αγορές ηχείων και ενισχυτή? Με πιάσε μια απογοήτευση τώρα (είπαμε ειμαστε και πρωτάρηδες) άλλα πρώτα από ολα θα ξεκινήσω το διάβασμα πρωί πρωί για την ακουστική χώρων. τώρα με τις στάθμες είμαι ευχαριστημενος μιας και δεν ακούω μουσική σε μεγάλες εντάσεις και το volume ειναι συνηθως στο -25, και εκτός των χαμηλών που μου λείπουν πραγματικά ευχαριστιεμαι να ακούω μουσική!

Reaction score
195
Να συμπληρώσω οτι είναι πολύ δύσκολο για κάποιον νέο στο χόμπι να έχει ακούσματα από άλλα συστήματα για να μπορέσει να καταλαβαίνει διαφορές μεταξύ τους και να δει τι του αρέσει γιατί εδώ στο Ηρακλειο Κρητης και δεν υπαρχουν καταστήματα για να εχεις ακροάσεις συστημάτων και δεν γνωρίζουμε ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια και εχουν προσωπική εμπειρία που να ακούσουμε τα δικά τους και να μας δώσουν τα φώτα τους έτσι μάλλον κάνουμε λάθη στην επιλογή μηχανημάτων που αγοράζουμε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.071
Βάλε μπάσα βρε! Ένα κουμπί που το γυρνάς είναι.

Πάτα και το κουμπί που λέει λάουντνες.

Reaction score
195
Σας στέλνω τις φώτο που ειπαμε. Τα ηχεια έχουν απόσταση από πίσω 60cm και μεταξυ τους 2.80m. Περιμενω τις συμβουλές σας.

Attachments

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.765
Το προβλημα Νο 1 ειναι οι Έλληνες αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, ή τέλος πάντων η πλειοψηφία τους.
Αγνοούν παντελώς τους κανόνες πως να ακούγεται ενα δωμάτιο σωστά,ενδιαφέρονται μόνο για το πως φαίνεται. Μισή δουλειά. Δεν ειναι ικανοί να σκεφτούν πως στα σπίτια μας ζούμε με όλες τις αισθήσεις μας. Και με την ακοή.
Τι σκατά τους μαθαίνουν στο Πολυτεχνείο δεν ξέρω.
Μια φωτό με σωστό χώρο δεν έχουμε δει. Και μετα άντε να τσακώνεσαι με την παντόφλα για να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

Reaction score
195
Το μεγαλύτερο προβλημα είναι ο σαρακας(γυναικα). Αντε να σε αφήσει να αλλάξεις θέση στα ηχεία αλλά ακούω τις προτάσεις σας

Reaction score
195
Μήπως η λύση είναι να πάρω κανένα sub να το κρυψω πουθενά. Αλλά που και τι sub?

TGD

Thread Gravedigger
Reaction score
10.752
Το ηχείο έχει ζόρικη αντίσταση

και επιπλέον έχει αυτό το βύθισμα-ανέβασμα-πέσιμο στο κάτω άκρο:

Ο ενισχυτής σίγουρα δεν επαρκεί για υψηλές εντάσεις.

Ξεκίνα όμως από τους υπολογισμούς του χώρου, γιατί η αλλαγή θέσης μπορεί να φτιάξει τα πράγματα. Αν όμως εννοείς για μπάσο κάτω από τα 50Hz, σε βλέπω για σαμπ.

Reaction score
370
Λές λοιπόν Διονύση, οτι δεν σου αρκούν οι χαμηλές, αλλά κατα τα άλλα ευχαριστιέσαι να ακούς μουσική. Σε συνάρτηση και με τις φωτό που βλέπω, έχω να σου πώ τα εξής: Τον ενισχυτή και τα ηχεία ως μηχανήματα αυτά καθ' αυτά, δεν θα βιαζόμουν να τα ενοχοποιήσω για την έλλειψη χαμηλών. Αυτά τα μηχανήματα και γενικά τα υψηλής πιστότητας φτιάχτηκαν για να δίνουν ένα ισορροπημένο ηχητικό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην υπερβάλουν σε καμία συχνοτική περιοχή του ηχητικού φάσματος. Εκείνο που με βάζει σε σκέψεις είναι το πώς εσύ εκπαίδευσες τα αυτιά σου να ακούν τις χαμηλές, πριν αποκτήσεις τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Αν για παράδειγμα για πολύ καιρό άκουγες παραμορφωμένα και πλαδαρά μπάσα τότε ο εγκέφαλός σου εθίστηκε σε αυτά και δεν ικανοποιείται με τα ελεγχόμενα και τα στακάτα, που κατα την γνώμη μου είναι και τα σωστά. Αν ακούσεις σε ένα στούντιο ηχογράφησης την μπότα των ντράμς θα καταλάβεις τί εννοώ. Επομένως χρειάζεται να επανεκπαιδεύσεις το ακουστικό σου σύστημα, ακούγοντας μουσική για κάποιο χρονικό διάστημα με αυτά τα μηχανήματα και ύστερα αποφασίζεις τί είναι επιθυμητό για σένα. Επίσης, εκείνο που θα μπορούσες να δοκιμάσεις είναι να μειώσεις στα 2 μέτρα την απόσταση των ηχείων, σε παράλληλη θέση μεταξύ τους ή ελαφρώς συγκλίνουσα, μεταφέρνοντας το αριστερό ηχείο δεξιά της TV(όπως την βλέπουμε) και φέρνοντας πιο κοντά την θέση ακρόασης. Εννοείται οτι τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις βάσει εμπειριών και εκπεφρασμένες με φιλική διάθεση.

Reaction score
195
Λέγοντας υψηλές εντάσεις σε τι όριο αναφέρεσαι και κατα την γνωμη σου ποιος ενισχυτής μπορεί να καταφερει να οδηγησει σωστά τα συγκεκριμένα ηχεία. πάντως εχεις δίκιο θα προσπαθήσω να πειραματιστω λίγο με τον χώρο.
[DOUBLEPOST=1522174082][/DOUBLEPOST]Σε ευχαριστώ πολύ chris53 για τις συμβουλές σου και ίσως να έχεις δίκιο για τι για 5 χρόνια άκουγα μουσική από ένα συστημα 5.1 οπότε έχασα την αίσθηση του σωστού ακουσματος . Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι και forum σαν και αυτο και δείνουν τις γνωσεις και τις εμπειρίες σας.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.018
Λέγοντας υψηλές εντάσεις σε τι όριο αναφέρεσαι και κατα την γνωμη σου ποιος ενισχυτής μπορεί να καταφερει να οδηγησει σωστά τα συγκεκριμένα ηχεία. πάντως εχεις δίκιο θα προσπαθήσω να πειραματιστω λίγο με τον χώρο.
[DOUBLEPOST=1522174082][/DOUBLEPOST]Σε ευχαριστώ πολύ chris53 για τις συμβουλές σου και ίσως να έχεις δίκιο για τι για 5 χρόνια άκουγα μουσική από ένα συστημα 5.1 οπότε έχασα την αίσθηση του σωστού ακουσματος . Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι και forum σαν και αυτο και δείνουν τις γνωσεις και τις εμπειρίες σας.
https://www.avsite.gr/forum/threads/dynamic-range-και-dynamic-headroom.155327/

Και μετά από όλα όσα θα διαβάσεις,μη βιαστείς να ξεφορτωθείς κάποια συσκευή προτού να βασανίσεις όλα τα άλλα ενδεχόμενα.

Πολλά διακυβεύονται πάνω στις στάθμες και την απόσταση ακρόασης που επιλέγεις.Η δε αρχιτεκτονική των ηχείων σου δεν ευνοεί τις ακροάσεις στο εγγύς πεδίο.Είναι μολαταύτα εφικτή κάποια μείωση διάστασης σε στερεοφωνικό τρίγωνο με πλευρά δύο και κάτι μέτρων.

Κρατάς επίσης υπόψιν ότι ο συνδυασμός με sub - όποτε και να συμβεί αυτός - οφείλει να γίνει με κροσάρισμα,ούτως ώστε τα κύρια ηχεία να μην δέχονται σήμα με πλήρες φάσμα...Αυτό είναι ίσως ένα χαρακτηριστικό όπου η πρότερη ενασχόληση με συστήματα οικιακού κινηματογράφου μπορεί να έχει εξοικειώσει το χρήστη ωφελιμιστικώς.

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.202
Members
38.539
Νεότερο μέλος
jabe