Το Βινύλιο "επέστρεψε" - Υπάρχει κάτι που να σας ενοχλεί στην όλη μπίζνα;

Status
Not open for further replies.
Reaction score
165
Έχω σταματήσει τις κριτικές ακροάσεις που να αφορούν δικές μου αγορές πολλά χρόνια. Είμαι οκ με αυτά που έχω. Σε software τα cd υπερτερούν κατά χιλιάδες των βινυλίων. Και αυτό γιατί όταν αγόραζα αυτά που με ενδιέφεραν , τα βινύλια στη χώρα μας δεν έρχονταν ποτέ. Δεν πρόκειται να αγοράσω σε βινύλιο κάτι που το έχω σε cd. Αν σήμερα έχω την επιλογή, θα το αγοράσω σε βινύλιο. Αδιαφορώ για το μέσο, με ενδιαφέρει το περιεχόμενο. Πάντα το software ήταν σημαντικότερο από το hardware. Το ότι ο ήχος του βινυλίου μου αρέσει περισσότερο δεν σημαίνει ότι το θεωρώ καλύτερο format. Αυτό που έχει σημασία είναι πότε θα βγάλουν οι Tool καινούργιο άλμπουμ.
Μουσικό tip: Habibi records, Ahmed Malek σε βινύλιο, cd, download. Εννοείται βινύλιο, οτιδήποτε άλλο θα ήταν σαν να το είχα μισό. Γεροπαραξενιές.

Reaction score
34
Σε μερικα χρονια θα μιλαμε για σεβαστο ποσοστο επι του γηινου πληθυσμου

https://www.statista.com/statistics/244995/number-of-paying-spotify-subscribers/

Εδω σε λιγα χρονια θα εχουν και οι τοστιερες app για netflix , spotify και tidal.Ακομα με τα βινυλια και τα t-shirts ? :p
Oταν αυτοι σκεφτονταν πως θα τα κονομησουν απο το internet of things εμεις βλεπαμε ακομα μανταμ Σουσου και γραφαμε καμμια κασετα απο το ραδιοφωνο :D
Εδω ζοριζονται οι παραδοσιακοι μηντιαρχες που ανεβοκατεβαζαν κυβερνησεις...μπροστα στον Zuckerberg , το βινυλιο :p
Ποιο jitter ? Χιλιους να ρωτησεις στο δρομο, ενας δεν το ξερει.
Τα απλα..οικονομικα (του καφενειου δηλαδη :D ) λενε τα εξης.Οταν οι streaming υπηρεσιες , περασουν απο το σταδιο της προσελκυσης (εκ) πελατων , σαν τεραστιες εταιρειες θα εφαρμοσουν τις γνωστες .. πολιτικες .Θα υπαρχουν τα ακριβα πακετα, τα φθηνοτερα πακετα,αοριστου και περιορισμενου χρονου, συνδυαστικα πακετα , πιθανοτατα και απο διαφορες εταιρειες (που θα εχουν συνεργαστει η συγχωνευτει) .Φυσικα κανεις δεν θα ξερεις ποιος θα εχει μετοχες ,μπορει ενα fund απο το Κουβειτ , μπορει και μια εταιρεια βινυλιου.Το t-shirt με την Μαντονα και τους Motorhead ,μπηκε στο χρονοντουλαπο,μαζι με το βινυλιο σιγα σιγα.:D
Πηγατε παιδια πολυ πισω.Φθασαμε σχεδον στην εποχη του Παπανδρεου και του γερου Καραμανλη :o

Ρε μαν, δινεις πληροφοριες με τοσο καταιγιστικο και απολαυστικο τροπο, πες μου οτι δεν εισαι ταξιτζης ??? :p

Φιλικα εννοειται ! :smile: :drinks:

Reaction score
34
Έλα όμως που συμβαίνει το εντελώς ανάποδο. Μας αρέσει ή όχι. Αλλά όπως τη βρίσκει ο καθένας, που λένε.

Ps: το ποιό δύσκολο πράγμα στο ανθρώπινο μυαλό είναι να αλλάξει μια πεποίθηση.

Κοιτα, σε επιπεδα προδιαγραφων αλλα και μετρησεων μπορω να φανταστω οτι ο ψηφιακος ηχος (wav) υπερεχει εναντι του αναλογικου.
Το digital υπερτερει κατα κρατος στην ακριβεια ή στον χρονισμο αν το λεω σωστα. Εκει υπαρχει θεμα, αν και πλεον στα πικαπ υπαρχει σημαντικη βελτιωση πια στην σταθεροτητα των στροφων.

Τωρα αν αφησουμε τα pdf και τις μετρησεις και παμε στο τι αποτελεσμα ομως θα βγει τελικα απο τα ηχεια εκει τα πραγματα αλλαζουν. Δυστυχως εκει δεν ισχυει το αναποδο, μας αρέσει ή όχι.

Ειναι θεμα χιλιοδοκιμασμενο και οσο δυστυχως ανεβαινει η ποιοτητα του phono stage εκει αρχιζουν τα πραγματα να γινονται πολυ δυσκολα για το digital.

Αν ειχες πειραματιστει με το θεμα εξαντλητικα και δεν εμενες μονο στο τεχνοκρατικο κομματι ισως να ειχες αλλη αποψη.

Αλλα οπως ειπες και συ, το ποιό δύσκολο πράγμα στο ανθρώπινο μυαλό είναι να αλλάξει μια πεποίθηση.

Επισης τις προδιαγραφες και τις οποιες μετρησεις γινονται τις αντιμετωπιζω παντα με πολυ σεβασμο και δεν με αφηναν ποτε αδιαφορο. Ουτε εχω προηγουμενα με το digital, δεν εχω τετοιου ειδους εμπαθειες αλλωστε εχω και cd δισκακια και cd player και πολλα mp3 για να τα περναω σε στικακια και να τα ακουω στο αυτοκινητο μιας και δεν ακουω ραδιοφωνο πια, βασικα δεν υπαρχει ραδιοφωνο πλεον. Καπως ετσι ...

Φιλικα :drinks:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
33.031
Κοιτα, σε επιπεδα προδιαγραφων αλλα και μετρησεων μπορω να φανταστω οτι ο ψηφιακος ηχος (wav) υπερεχει εναντι του αναλογικου.
Το digital υπερτερει κατα κρατος στην ακριβεια ή στον χρονισμο αν το λεω σωστα. Εκει υπαρχει θεμα, αν και πλεον στα πικαπ υπαρχει σημαντικη βελτιωση πια στην σταθεροτητα των στροφων.

Τωρα αν αφησουμε τα pdf και τις μετρησεις και παμε στο τι αποτελεσμα ομως θα βγει τελικα απο τα ηχεια εκει τα πραγματα αλλαζουν. Δυστυχως εκει δεν ισχυει το αναποδο, μας αρέσει ή όχι.

Ειναι θεμα χιλιοδοκιμασμενο και οσο δυστυχως ανεβαινει η ποιοτητα του phono stage εκει αρχιζουν τα πραγματα να γινονται πολυ δυσκολα για το digital.

Αν ειχες πειραματιστει με το θεμα εξαντλητικα και δεν εμενες μονο στο τεχνοκρατικο κομματι ισως να ειχες αλλη αποψη.

Αλλα οπως ειπες και συ, το ποιό δύσκολο πράγμα στο ανθρώπινο μυαλό είναι να αλλάξει μια πεποίθηση.

Επισης τις προδιαγραφες και τις οποιες μετρησεις γινονται τις αντιμετωπιζω παντα με πολυ σεβασμο και δεν με αφηναν ποτε αδιαφορο. Ουτε εχω προηγουμενα με το digital, δεν εχω τετοιου ειδους εμπαθειες αλλωστε εχω και cd δισκακια και cd player και πολλα mp3 για να τα περναω σε στικακια και να τα ακουω στο αυτοκινητο μιας και δεν ακουω ραδιοφωνο πια, βασικα δεν υπαρχει ραδιοφωνο πλεον. Καπως ετσι ...

Φιλικα :drinks:
Βασικά, έχω πειραματιστεί. Και μάλλον σε απόλυτο επίπεδο, τουλάχιστον αναλογικά. Το αναλογικό σύστημα στο οποίο "παίζαμε" είχε περίπου 250.000€ (Continuum Caliborn, κεφαλή, phono). Το ψηφιακό κανένα 50.000€ (Jadis transport & DAC).
Ομολογουμένως το αναλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό μη πω εξωπραγματικό (για πικάπ). Δεν μπορούσε όμως σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το ψηφιακό. Στην καλύτερη περίπτωση να στεκόταν δίπλα.
Και μιλάμε για τετραπλασιας αξίας αναλογικό setup. Βασικά δεν έγινε κάτι καινούργιο. Απλά για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο "κανόνας" που τον λένε σχεδόν σε όλη την υφήλιο. Ότι το αναλογικό setup πρέπει να είναι πολλαπλάσιας αξίας για να φτάσει ένα ψηφιακό αρκετά χαμηλότερης αξίας.
Αυτό είναι απλά ενα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Τώρα το τη αρέσει στον καθένα και τη βγαίνει από τα ηχεία είναι κάτι καθαρά προσωπικό, αδιάφορο για θέματα συγκρίσεων.

Καλημέρες.

:drinks:

Last edited:

alexis

Reaction score
33.031
Με άλλα λόγια, αν σε κάποιον αρέσει να βλέπει το πικάπ, το βινύλιο να φέρνει βόλτες, την όλη εμπειρία βάλε βγάλε, κατέβασμα ανέβασμα κεφαλής, εικαστικά εξώφυλλα κλπ κλπ να κάτσει με το πικαπάκι του μια χαρά είναι και είναι και ευτυχισμένος γιατί η εμπειρία είναι το σημαντικότερο πράγμα σε μια απόλαυση.

Αν γουστάρει και εχει την ανάγκη να "ταξιδεύει" πίσω στα νιάτα του, μαζί του εννοείται.

Αν ακούει βινύλιο γιατί το θεωρεί "καλύτερο" επειδή έτσι του είπαν, να τα πουλήσει όλα τώρα.

Να πάρει οποιοδήποτε ψηφιακό αναπαραγωγής γουστάρει, να πάρει μια Metric ή κάτι αντίστοιχο, να φωνάξει κάποιον να του φτιάξει ήχο (βινυλίου) να τελειώνει, να του μείνουν και τα φράγκα για άλλα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή.

Αλλιώς αν συνεχίζει όπως πάει, στα 80+ του θα φωναζει τη ΔΕΗ να του βάλει κολόνα έξω από το μπαλκόνι για να (""""ακούει καλύτερα"""").

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

- Γιώργο έτοιμο το φάει.
Γιώργο;
Καλέ Γιώργο δεν ακούς;

- Γυναίκα είπες κάτι;
Άκουγα τη ωραία που παίζει η νέα κολόνα.

- Με δουλεύεις;
Εδώ σου μιλάνε στο ΚΑΠΗ από τη διπλανή καρέκλα και δεν ακούς τίποτα.

T

Tadakis

Guest
Το αναλογικό σύστημα στο οποίο "παίζαμε" είχε περίπου 250.000€ (Continuum Caliborn, κεφαλή, phono). Το ψηφιακό κανένα 50.000€ (Jadis transport & DAC).
Ομολογουμένως το αναλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό μη πω εξωπραγματικό (για πικάπ). Δεν μπορούσε όμως σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το ψηφιακό.

Ωραίες εμπειρίες. Λίγο extreme βέβαια αλλά σίγουρα ωραίες. Επίσης βασίζονται σε exotic συσκευές. Πολύ ακριβές και σίγουρα για λίγους (που θα έπρεπε) να γνωρίζουν τι ακούν και τι πληρώνουν. Και είμαι βέβαιος πως η πλειοψηφία αυτών των αγοραστών ξέρουν.

Κάτω από αυτό το πρισμα εγω έχω ακούσει αναλογικά της τάξης των 10-20Κ και δεν έτυχε να ακούσω αντίστοιχης τιμής ψηφιακό να παίξει καλύτερα. Βέβαια μιλάμε για νούμερα και στις δυο περιπτώσεις που ο μέσος φορουμιστας απέχει. Οι μισοί έχουν Technics mk2 και οι άλλοι εισαγωγικά clear audio και rega. Σεβαστά πικαπ αλλά απέχουμε.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.430
Είσαι πηγή γνώσης. Γνήσιος αναλογικός.
Πιστεύω ότι δε θα βρεις ποτέ κάτι να παίζει καλύτερα από πικάπ.

Άσε που το είπε κι ο άγιος Παΐσιος: "πάρε βινύλιο ν'αγιάσεις, το άλλο του σατανά είναι, έχει τζίτερ".

:p

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.430
Ωραίες εμπειρίες. Λίγο extreme βέβαια
Ναι, σα να κλάνεις δυνατά σε βιβλιοθήκη τίγκα στον κόσμο. :p

δεν έτυχε να ακούσω αντίστοιχης τιμής ψηφιακό να παίξει καλύτερα
Ατυχήσασας. Σας. Σασας. Σασους. Σανσούι.:p

:D

Άντε καλημέρες!

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Βασικά, έχω πειραματιστεί. Και μάλλον σε απόλυτο επίπεδο, τουλάχιστον αναλογικά. Το αναλογικό σύστημα στο οποίο "παίζαμε" είχε περίπου 250.000€ (Continuum Caliborn, κεφαλή, phono). Το ψηφιακό κανένα 50.000€ (Jadis transport & DAC).
Ομολογουμένως το αναλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό μη πω εξωπραγματικό (για πικάπ). Δεν μπορούσε όμως σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το ψηφιακό. Στην καλύτερη περίπτωση να στεκόταν δίπλα.
Και μιλάμε για τετραπλασιας αξίας αναλογικό setup. Βασικά δεν έγινε κάτι καινούργιο. Απλά για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο "κανόνας" που τον λένε σχεδόν σε όλη την υφήλιο. Ότι το αναλογικό setup πρέπει να είναι πολλαπλάσιας αξίας για να φτάσει ένα ψηφιακό αρκετά χαμηλότερης αξίας.
Αυτό είναι απλά ενα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Τώρα το τη αρέσει στον καθένα και τη βγαίνει από τα ηχεία είναι κάτι καθαρά προσωπικό, αδιάφορο για θέματα συγκρίσεων.

Καλημέρες.

:drinks:
Και κατα πολυ φθηνοτερο να ηταν το πικαπ παλι θα ειχατε παρομοια αποτελεσματα.Για μενα "πειραματιζομαι" παντα σημαινει να κυνηγω εξ ισου καλο η καλυτερο ηχο με λιγοτερα λεφτα καθε φορα.Ακουγεται καπως ουτοπικο αλλα ειναι πολυ πιο απλο.Το να ξεκινας τον πειραματισμο με το ακριβοτερο πικαπ ειναι ακομη πιο ευκολο.Το ιδιο πιθανον να συμβαινει και με τα ψηφιακα.Αυτο ειναι για μενα εξελιξη.ΙΜΟ βεβαια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.430
κυνηγω εξ ισου καλο η καλυτερο ηχο με λιγοτερα λεφτα καθε φορα.
Πας καρφωτός για ενεργά Κλάιν Μάιν εσύ! Τα 310!

Εύγε νέε μου!

Γηράσκεις αεί αναβαθμιζόμενος. :p

ΥΓ. Με σαμπ μπορείς να πειραματιστείς, αλλά σα τη δικιά τους τη βάση, δεν έχει. 8-)

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Reaction score
4.017
Πας καρφωτός για ενεργά Κλάιν Μάιν εσύ! Τα 310!

Εύγε νέε μου!

Γηράσκεις αεί. :p
Ολα στην ωρα τους.Τωρα ειναι η ωρα των εξυπνων αναλογικων επιλογων για οσους ενδιαφερονται.Και με τιμες προς τα κατω βεβαια.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.583
- μιάς και το θέμα εξελίσσεται όπως συνήθως σε σύγκριση ψηφιακού - αναλογικού , προτείνω κάποια ''στάνταρ'' για ορθότερες αξιολογήσεις

1 . θα πρέπει φυσικά να ακούμε και τα δύο αυτά φορμά και φυσικά στον ίδιο χώρο , αλλιώς δεν υπάρχει σύγγριση

2 . το αναλογικό & το ψηφιακό , καλό θα είναι να μήν απέχουν πολύ κοστολογικά μεταξύ τους ( εδώ είναι η πρώτη δυσκολία διότι εάν βάλουμε απέναντι σ ένα dac του χιλιάρικου , ένα αναλογικό σετ : πικάπ + βραχίονα + κεφαλή + phono + καλώδια από το πικάπ στο phono συνόλου 1.000 eu . . . μάλλον το ψηφιακό κερδίζει . . . ( ίσως θα πρέπει η αναλογία να είναι 1 προς 2 ή και λίγο μεγαλύτερη )

3 . το αναλογικό θα πρέπει να είναι σωστά σεταρισμένο , διότι ενώ το ψηφιακό παίζει ή δεν παίζει ( χάλασε ) , το αναλογικό μπορεί να παίζει μέχρι και το 20% ( παράδειγμα ) της απόδοσής του ( κακορυθμισμένο , φθαρμένο διαμάντι , ασυμφωνία χαρακτηριστικών κεφαλής με βραχίονα και το phono , κλπ )

4 . το υλικό προς ακρόαση να προέρχεται από ίδια master . . . παράδειγμα : λόγω αγάπης που τρέφω για τους doors , έχω κάποιες δουλειές τους σε αμερικάνικο βινύλιο της electra & σε ελληνικό βινύλιο & σε απλό cd πάλι της electra & σε ιαπωνικό remastered cd από τις γνήσιες αναλογικές κόπιες με περαιτέρω επεξεργασία , το αποτέλεσμα : . . . στην κλίμακα του 10 , έχουμε : . . . ιαπωνικό rem. cd = 10/10 . . . αμερικάνικο βινύλιο = 7/10 . . . τα άλλα δύο όντας απαράδεκτα πέφτουν κάτω από το 5 με το cd να έχει αναμενόμενα μεγαλύτερη δυναμική περιοχή , s/n , καλύτερο χαμηλό ( όπου υπάρχει μιάς οι doors είχαν από session μπασίστα , μέχρι καθόλου ) , αλλά και μία μεταλλική χροιά που στο ελληνικό βινύλιο δεν υπάρχει . . . τα συμπεράσματα αφορούν το waiting for the sun - 1968 , και οι παρατηρήσεις προκύπτουν από ακροάσεις στο σύστημά μου που πληρεί τα 2 & 3

ΥΓ : . . . ήθελα γνώμες για τα άνωθεν ( συμφωνείτε ; . . . διαφωνείτε ; . . . έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο ; )

alexis

Reaction score
33.031
2 . το αναλογικό & το ψηφιακό , καλό θα είναι να μήν απέχουν πολύ κοστολογικά μεταξύ τους ( εδώ είναι η πρώτη δυσκολία διότι εάν βάλουμε απέναντι σ ένα dac του χιλιάρικου , ένα αναλογικό σετ : πικάπ + βραχίονα + κεφαλή + phono + καλώδια από το πικάπ στο phono συνόλου 1.000 eu . . . μάλλον το ψηφιακό κερδίζει . . . ( ίσως θα πρέπει η αναλογία να είναι 1 προς 2 ή και λίγο μεγαλύτερη )
Στο 1 προς 1 το αναλογικό δεν έχει καμία τύχη, ανεξαρτήτου τιμής.

4 . το υλικό προς ακρόαση να προέρχεται από ίδια master . .
Αυτό δεν γίνεται γιατί ιδανικά θα πρέπει να είναι διαφορετικά masters. Θα πρέπει η "μήτρα" όπως την λέγαμε παλιά να βγάλει 2 διαφορετικά ένα για ψηφιακό και ενα για αναλογικό.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.583
Αυτό δεν γίνεται γιατί ιδανικά θα πρέπει να είναι διαφορετικά masters. Θα πρέπει η "μήτρα" όπως την λέγαμε παλιά να βγάλει 2 διαφορετικά ένα για ψηφιακό και ενα για αναλογικό.
- έστω και έτσι

T

Tadakis

Guest
ΥΓ : . . . ήθελα γνώμες για τα άνωθεν ( συμφωνείτε ; . . . διαφωνείτε ; . . . έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο ; )

Διαφωνώ. Αν ήμουν δημοσιογράφος και έγραφα σχετικό άρθρο θα συμφωνούσα μα την ορθολογιστικοτατη μεθοδολογία σου. Αλλά δεν είμαι.

Αναπτύσσεται ένας μύθος στο παρόν φόρουμ ότι το ψηφιακό είναι καλύτερο no matter what. Έχουν ειπωθεί ακραία πράγματα και εννοηθεί αλλά τόσα και ενισχύουν το μύθο. Κάποια από αυτά:

- ξεχνάμε τα media και άυλα και παμε καρφί στα streaming services. Και αυτά έχουν φανταστική ποιότητα. Το RT60 φταίει, ο ενισχυτής και η οδήγηση φταει, η είσαι κουφός η χαζος αν πεις το αντίθετο. Δεν ισχύει για τη ποιότητα πολλών εγγράφων και υπηρεσιών. Ακομα και αν συγκρίνεις μερικά με CD των εφημερίδων.

- αναφορά σε specs ασχέτως αν είναι αληθινά η κατασκευασμένα (π.χ εργαστηριακές μετρήσεις) η απλά ψεύτικα.

- χροιά. Αυτή η πονεμένη ιστορία. Κάθε συσκευή έχει χροιά. Είτε την αναζητάμε η τη μισούμε. Κατά βάση πολλά ψηφιακά συστήματά αναπαραγωγής (ιδιως τα φτηνότερα) έχουν ένα μεταλλικό ήχο, με πιο λεπτά σώματα και κάνουν το timing να ακούγεται τεχνητό. Δύσκολο να μετρηθεί και ακόμα πιο δύσκολο να αποτυπωθεί σε specs (το THD δεν είναι αντιπροσωπευτικό).

Εν ολίγοις, υπάρχει και το the other side of story, οχι για λόγους κατάρριψης μύθων και απόψεων αλλά για συμβουλή και συζήτηση. Άλλωστε καμμια αντιπαράθεση και σύγκριση σε τόσο υποκειμενικά θέματα δεν έχει και τόσο αξία σαν αυτή κάθε αυτή αλλά μόνο για να ορίσει παραμέτρους προς σύγκριση για το καθένα μας.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.054
θα πρέπει φυσικά να ακούμε και τα δύο αυτά φορμά και φυσικά στον ίδιο χώρο , αλλιώς δεν υπάρχει σύγγριση
Δεν αρκεί. Θα πρέπει ο χώρος αυτός να είναι "εντός προδιαγραφών"- για να το πούμε καλύτερα το σύνολο ενισχυτή-ηχεία-χώρου.

Αν το σύνολο αυτό μετράει κουκουρούκου, όπως γίνεται στην πλειοψηφία των οικιακών συστημάτων, με βουνά και κοιλάδες του +-8db πχ και RT60 στο 0.5-1 sec (όπως συνήθως), και βάλε και ατελείωτο θόρυβο απο τον διπλανό δρόμο ή το ψυγείο της σαλονοκουζίνας, τότε οποιοδήποτε συμπέρασμα είναι καθαρά αποτέλεσμα "ζαριάς", τύχης, και μη άξιο λόγου και αναφοράς. Για τα σκουπίδια δηλαδή.

Τέλος, θα πρέπει να έχουμε ηχεία ικανά για τον χώρο και την απόσταση ακρόασης, επαρκώς οδηγούμενα. Το οποίο είναι επίσης σπάνιο στην οικογένεια του "χάιεντ".

Status
Not open for further replies.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.977
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas