Γνώμες για επιλογή ηχείων

Reaction score
45
Να χαιρετήσω την εκλεκτή ομήγυρη, long time listener first time caller.

Γνωρίζοντας συνειδητά ότι μπήκα σε site που μέλη αλλάζουν τα μηχανήματα κόστους και χιλιάδων ευρώ σαν τα πουκάμισα, όντας το χόμπι τους, είπα να ζητήσω λίγο τη γνώμη σας. Για να το αντιπαραβάλλουμε και με τη δικιά μου εμπειρία, είναι σαν να μπαίνει ο άλλος σε φόρουμ για μηχανές και να ρωτάει τι λάστιχα να βάλει στο παπί….

Οπότε με το μαλακό :whistling:

Τώρα ακούω κατά 99% από το pc (ω ναι, και από το youtube) με ένα dac της behringer, συνδεμένο με έναν PA ενισχυτή (ότι πιο οικονομικό μπορούσα να βρω κάποτε) που στέλνει σε ηχεία Cambridge soundworks model 17 (5 ¼ woofer) που μου έμειναν αμανάτι από τον καιρό που ήμουνα στο εξωτερικό.

Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για low budget καταστάσεις, και σε ποιότητα απλά αποδεκτά.

Το σύστημα πρέπει να αναβαθμιστεί, και θεώρησα φρόνιμη την κίνηση να ξεκινήσω από τα ηχεία, καθ’ότι εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης πιστεύω.

Ο χώρος είναι γύρω στα 30 τετραγωνικά μέτρα, θα παραθέσω αν χρειάζεται και ακριβείς μετρήσεις, και η απόσταση ακρόασης γύρω στα 3 μέτρα.

Ο ενισχυτής έχει γκάζια (120 w ανά κανάλι δηλώνει) και σπάνια παίζει τόσο δυνατά ώστε να αντιληφθώ κάποια άσχημη συμπεριφορά. Μελλοντικά θα αλλάξει κι αυτός, αλλά σε πρώτη φάση αναγκαστικά θα δουλέψουμε με αυτόν, ίσως σε πιο μετριασμένες εντάσεις.

Η μουσική ηλεκτρονική και παλιό rock κατά κύριο λόγο, αν παίζει κάποιο ρόλο στην επιλογή μας.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι αν γίνεται καλό θα ήταν να αποφευχθεί η λύση του subwoofer και ότι ενδιαφέρομαι μόνο για δικάναλο ήχο, όχι surround.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι προτιμώ floorstanding από bookshelf με βάσεις.

Διαθέτω μέχρι 500€ που μπορεί να γίνουν και 700 με μετατόπιση χρονικά της αγοράς. Το ζητούμενο είναι το vfm μέσα στους περιορισμούς του μπάτζετ. Θα ήθελα να αποφύγω τα μεταχειρισμένα λόγω χάσιμου χρόνου για ψάξιμο και την έλλειψη των motivated sellers.

Αν χρειάζεται κάποια επιπλέον πληροφορία, μετά χαράς!

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

gid

Reaction score
10.110
Αν δε θες υπογούφερ, θα πρέπει τουλάχιστον να πας σε δαπέδου με 8άρι γούφερ για να πάρεις "ψιλοεπαρκές" χαμηλό, κι εκεί οι επιλογές είναι,δυστυχώς, πολύ περιορισμένες.... Μόνο τα Magnat Monitor Supreme μου έρχονται στο μυαλό εντός του budget σου.... Αλλά πιθανότατα κάποιο άλλο θα μου ξεφεύγει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.685
Θα σου πρότεινα αυτό που δε θες, επειδή αυτό είναι το πιο "σωστό" που μπορείς να κάνεις (ενεργά JBL με 8" γούφερ, σε απόσταση ακρόασης περι τα 2μ, και με 2 σαμπ - τα δικά τους - από κάτω να γεμίσουν τις πρώτες 2 οκτάβες), αλλά δε στο προτείνω, γιατί δε θες. :p

Αυτό δε σημαίνει ότι δε ξέρω ποιο είναι το πιο σωστό που μπορείς να κάνεις για τον πιο απολαυστικό ήχο, αλλά όχι κύριε, δε στο προτείνω. Πάρε Νταλί. :gotcha:

Last edited:

Reaction score
1.147
Καλώς ώρισες στο avsite .
Σωστά επικεντρώνεσαι στην επιλογή ηχείων .Αν το budget σου είναι 500 έως 700 ευρώ ,έχεις πολλές επιλογές.
Καλό είναι να επισκεφθείς τα demo room των αντιπροσώπων και να ακούσεις όσο περισσότερα ηχεία μπορείς .
Η επιλογή είναι συνήθως προσωπική και για τον χώρο σου ...όσο πιό μεγάλο ηχείο ...καλύτερα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Αρχικά καλό είναι να αναφέρεις τον ενισχυτή που διαθέτεις.

Γνώμη μου είναι, με βάση το ποσόν που διαθέτεις, πως η καλύτερη επιλογή είναι ηχεία βάσης.
Αυτό με την προοπτική αργότερα να προσθέσεις κάποιο υπογούφερ, ώστε να αναβαθμίσεις την χαμηλή περιοχή, που δεν θα διαθέτουν, το βλέπεις στην πορεία αν σου χρειάζεται.
Τα μεγάλα ηχεία δαπέδου με χαμηλό κόστος έχουν πάρα πολλούς περιορισμούς. Και σχεδιαστικούς και υλικών και ποιότητας κατασκευής.
Αν επιμένεις να πας οπωσδήποτε στα 700 ευρώ που έθεσες ως όριο.

Reaction score
45
Συγκινητική :tongue: η συμμετοχή για τόσο μπανάλ θέμα

Για ηχεία δαπέδου, στο κόστος που αναφέρεσαι:
dali....

https://www.skroutz.gr/s/380690/Dali-Zensor-7.html

Καλώς όρισες.
Αυτά τα μπάνισα όντως, μαζί με τα https://www.skroutz.gr/s/5977288/Wharfedale-Diamond-240.html σε εκθεσιακό, που μας φέρνει στο άνω όριο της τιμής.

Αν δε θες υπογούφερ, θα πρέπει τουλάχιστον να πας σε δαπέδου με 8άρι γούφερ για να πάρεις "ψιλοεπαρκές" χαμηλό, κι εκεί οι επιλογές είναι,δυστυχώς, πολύ περιορισμένες.... Μόνο τα Magnat Monitor Supreme μου έρχονται στο μυαλό εντός του budget σου.... Αλλά πιθανότατα κάποιο άλλο θα μου ξεφεύγει.
Να υποθέσω αυτό το μοντέλο; https://www.skroutz.gr/s/4007969/Magnat-Monitor-Supreme-2002.htm
Έχουν καλούτσικα reviews και βγαίνουν και οικονομικά αλλά κάτι χαιεντάδες που διάβαζα δεν τα είχαν και σε πολύ εκτίμηση...

Αυτό δε σημαίνει ότι δε ξέρω ποιο είναι το πιο σωστό που μπορείς να κάνεις για τον πιο απολαυστικό ήχο, αλλά όχι κύριε, δε στο προτείνω. Πάρε Νταλί. :gotcha:
Ναι, αλλά με τα ενεργά δενόμαστε, ενώ με τα παθητικά άμα κάτσει το τζόκερ τα αλλάζουμε!

Καλό είναι να επισκεφθείς τα demo room των αντιπροσώπων και να ακούσεις όσο περισσότερα ηχεία μπορείς .

Βράσε όρυζα, το πιο κοντινό σε πόλη είναι η Θεσσαλονίκη, πιστεύω υστερούμε σε showroom, υπάρχει κάτι; Από την άλλη δεν μου κάθεται και καλά να μπαίνω σε ένα μαγαζί, να τους τρώω την ώρα και εν τέλει να αγοράζω από το σκρουτζ.

Αρχικά καλό είναι να αναφέρεις τον ενισχυτή που διαθέτεις.

Γνώμη μου είναι, με βάση το ποσόν που διαθέτεις, πως η καλύτερη επιλογή είναι ηχεία βάσης.
Αυτό με την προοπτική αργότερα να προσθέσεις κάποιο υπογούφερ, ώστε να αναβαθμίσεις την χαμηλή περιοχή, που δεν θα διαθέτουν, το βλέπεις στην πορεία αν σου χρειάζεται.
Τα μεγάλα ηχεία δαπέδου με χαμηλό κόστος έχουν πάρα πολλούς περιορισμούς. Και σχεδιαστικούς και υλικών και ποιότητας κατασκευής.
Αν επιμένεις να πας οπωσδήποτε στα 700 ευρώ που έθεσες ως όριο.

Δυστυχώς το μπάτζετ είναι αυτό, δεν επιδέχεται αύξηση. Να το πω κι αλλιώς, προτιμώ ακόμα και τη διαφορά από τα 500 στα 700 να πάω να αγοράσω μια κιθάρα για να την ξαναπιάσω (που την έχω παρατημένη 15 χρόνια), καταλαβαίνετε ότι το μπάτζετ του καθενός πολλές φορές φαίνεται μικρό.

Οπωσδήποτε το υπογούφερ μπαίνει αν χρειαστεί και σε δεύτερο χρόνο, 5 χρόνια με ηχεία των ~100 ευρώ ας πούμε δεν έπαθα και τίποτα :D

gid

Reaction score
10.110

Reaction score
11.740
Τώρα ακούω κατά 99% από το pc (ω ναι, και από το youtube) με ένα dac της behringer, συνδεμένο με έναν PA ενισχυτή (ότι πιο οικονομικό μπορούσα να βρω κάποτε) που στέλνει σε ηχεία Cambridge soundworks model 17 (5 ¼ woofer) που μου έμειναν αμανάτι από τον καιρό που ήμουνα στο εξωτερικό.

Ο χώρος είναι γύρω στα 30 τετραγωνικά μέτρα, θα παραθέσω αν χρειάζεται και ακριβείς μετρήσεις, και η απόσταση ακρόασης γύρω στα 3 μέτρα.
Είχα 5,5 γούφερ, αλλά άκουγα από 1 μέτρο περίπου, μπορεί και πιο κοντά. Κάνε μια δοκιμή να αλλάξεις διαρρύθμιση και να τα ακούσεις από κοντά, ας πούμε κάτω από 1,5 μέτρο. Επίσης θα είναι σίγουρα παλιά και ίσως να θέλουν φρέσκους πυκνωτές στα crossovers τους, αν πιάνουν τα χέρια σου το κόστος είναι ελάχιστο.
Μέχρι να τα κάνεις αυτά, θα μπορέσεις να μαζέψεις γνώμες από αυτό το θέμα αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσεις. Η λύση σου έχει δωθεί ήδη (#4)*, μην την προσπεράσεις.

*Δεν χρειάζεται να πάρεις τα τελυταία μοντέλα με το πρόσθετο "P" στην ονομασία τους, αν βρεις το παλιό 308, πάρτο άφοβα, αβίαστα, αβάδιστα.

Το πάντρεμα που λες δεν υφίσταται.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.983
Να χαιρετήσω την εκλεκτή ομήγυρη, long time listener first time caller.
Γνωρίζοντας συνειδητά ότι μπήκα σε site που μέλη αλλάζουν τα μηχανήματα κόστους και χιλιάδων ευρώ σαν τα πουκάμισα, όντας το χόμπι τους, είπα να ζητήσω λίγο τη γνώμη σας. Για να το αντιπαραβάλλουμε και με τη δικιά μου εμπειρία, είναι σαν να μπαίνει ο άλλος σε φόρουμ για μηχανές και να ρωτάει τι λάστιχα να βάλει στο παπί….
Οπότε με το μαλακό :whistling:
Καλωσόρισες αλλά φαίνεται να μην έχεις διαμορφώσει μια αξιόπιστη εντύπωση για το χαρακτήρα του παρόντος forum.
Δεν ακολουθούν όλοι τις ίδιες συνήθειες στο πλαίσιο της ενασχόλησης με αυτό το άθλημα,έστω και αν είχαν δυνατότητα για συνεχείς εναλλαγές setup.

Συγκινητική :tongue: η συμμετοχή για τόσο μπανάλ θέμα...
Ναι, αλλά με τα ενεργά δενόμαστε, ενώ με τα παθητικά άμα κάτσει το τζόκερ τα αλλάζουμε!
...
Με όποιο ενεργό κατορθώσεις να ΄΄δεθείς΄΄ και ακολουθήσουν και sub,ο δεσμός θα είναι πιο απολαυστικός και λιγότερο ψυχοφθόρος από δεκάδες περιστασιακούς συνδυασμούς τελικού-παθητικών.

Από εκεί και πέρα,κάποιοι οργανισμοί σηκώνουν το μαζοχισμό,αλλά τι να κάνουμε,προσωπικά γούστα είναι αυτά...:D

Reaction score
78
Υπάρχουν πολλά ηχεία σε αυτές τις τιμές αλλά τα γούστα του καθενός διαφέρουν... κανόνισε μια εκδρομούλα στην πιο κοντινή πόλη που να έχει καταστήματα ήχου και να μπορείς να τα ακούσεις.
Το να σου δώσω μια λίστα ηχείων πιστεύεις οτι μπορεί να βοηθήσει??? ή να σε μπερδέψει περισσότερο...λέω εγώ... :)
Αν ναι τότε ορίστε...

Q-Acoustics 3050
Magnat Tempus-77 mocca
Dali Zensor-7 black
Klipsch R-610F
Jamo S-626 dark apple
Cambridge Audio SX-80

Reaction score
45
από 1 μέτρο περίπου
Μέχρι να τα κάνεις αυτά, θα μπορέσεις να μαζέψεις γνώμες από αυτό το θέμα αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσεις. Η λύση σου έχει δωθεί ήδη (#4)*, μην την προσπεράσεις.
Η διαρρύθμιση δύσκολο να αλλάξει, εξ άλλου δεν είναι και τίποτα τέρατα ποιότητας... Μπάσο λείπει, και έχοντας ευαίσθητα αυτιά(*), χωρίς να υπάρχει το "μαξιλάρι" της απόστασης προβλέπω πονοκέφαλο :)
Το μπάτζετ είναι ψυχολογικό όριο, και τα διπλά που λέει ο λόγος μπορώ να δώσω, αλλά θα κοπούνε από αλλού... προτεραιότητες.

Καλωσόρισες αλλά φαίνεται να μην έχεις διαμορφώσει μια αξιόπιστη εντύπωση για το χαρακτήρα του παρόντος forum.
Δεν ακολουθούν όλοι τις ίδιες συνήθειες στο πλαίσιο της ενασχόλησης με αυτό το άθλημα,έστω και αν είχαν δυνατότητα για συνεχείς εναλλαγές setup.
Φίλτατε Editor, με παρεξήγησες, δεν έκρινα τις επιλογές κανενός. Απλά είπα ότι υπάρχει κόσμος που το ψάχνει το ζήτημα, έχει αναπτύξει γούστα πιο εκλεπτυσμένα και ένα σέταπ σαν το δικό μου θα του σήκωνε την τρίχα. Δεν είναι κακό, εδώ υπάρχει κόσμος που ακούει μουσική από τα ηχεία του λάπτοπ, άμα τους φτάνει, εμένα μου περισσεύει!

(*) Δεν κατέχω την πάσα αλήθεια αλλά έχοντας βασανίσει πολλούς ενισχυτές κιθάρας μικρός, ο πραγματικά κακός ήχος των περισσότερων club μου δημιουργεί ημικρανίες!

Για να κάνω μια αναλογία πάλι, εμένα αν μου δώσεις παπί να πάω κάπου, προτιμώ να πάω με το λεωφορείο. Ο πιτσιρικάς που είναι 17 χρονών όμως βολεύεται!

Όπως και να έχει, θα προτιμούσα να αποφύγω τα ενεργά. Πάω να διαβάσω κανένα θέμα μήπως αλλάξω γνώμη!

Reaction score
11.740
Όπως και να έχει, θα προτιμούσα να αποφύγω τα ενεργά. Πάω να διαβάσω κανένα θέμα μήπως αλλάξω γνώμη!
Έτσι κάνε. Ξεκίνα από τα προβλήματα που δημιουργούν τα παθητικά crossovers σε ένα ηχείο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Να υποθέσω αυτό το μοντέλο; https://www.skroutz.gr/s/4007969/Magnat-Monitor-Supreme-2002.htm
Έχουν καλούτσικα reviews και βγαίνουν και οικονομικά αλλά κάτι χαιεντάδες που διάβαζα δεν τα είχαν και σε πολύ εκτίμηση...
Θα έλεγα να τα προσέξεις ιδιαιτέρως τα 2002.
Οι χαιεντάδες είναι άλλο ανέκδοτο. Ακούνε πράγματα που δεν υπάρχουν, πιστεύοντας πως κάπου εκεί θα πρέπει να είναι, βάση των χρημάτων που έχουν δώσει, ενώ δεν ακούνε αυτά που πρέπει, γιατί τους προσγειώνουν στην πραγματικότητα.

Last edited:

Reaction score
2.830
Παίρνει που λες ο κουμπάρος αυτά τα ηχεία https://www.skroutz.gr/s/6227557/Q-Acoustics-3050.html
Πάω τα ακούω και φτιάχνομαι άσχημα .
Αγγελία αμέσως τα δικά μου να πάρω τα ίδια.
Μέχρι να πουληθούν μπαίνω και στο forum να δω τις παίζει .
Άντε και ακροάσεις σε μαγαζιά όπου είχαν στημένα διάφορα.
Πάω και στον θειό μου , αρχαίο hienda και ακούω τα του -κόστους χαλαρά γκαρσονιέρα -μηχανήματά του.
Και έτσι πάνε τα λεφτά που είχα μαζέψει για αλλαγή μοτοσικλέτας .
Πήρα ακριβά ηχεία - για την τσέπη μου- λίγη διαφορά με του κουμπάρου.
Άλλαξα ενισχυτή , πάλι λίγη διαφορά με του κουμπάρου.
Άλλαξα καλώδια τα ίδια Παντελάκη μου.
Ήρθε ο θειός μου για ακρόαση και μου λέει ότι στον χαζοχώρο που τα έχω στημένα ότι και να βάλω δεν ...
Έκανα και μια βλακεία τεστ και λέει δεν ακούω πάνω από 10khz -κλάμα ...
Τέσπα δες αν μπορείς τα q acoustics ότι πρέπει για την μουσική που ακούς , δεν με είχαν εντυπωσιάσει τζάμπα και είναι και μέσα στο budget σου

Reaction score
45
Διάβασα ενάμισι θέμα ενεργά vs παθητικά, γεννήτριες, σουβλάκια με τζατζίκι, φουσκωτά σκάφη και το κακό συναπάντημα. Οκ, δέχομαι ότι από μεριάς ηλεκτρονικής τοπολογίας υπάρχουν αβαντάζ. Αλλά δυστυχώς δεν είμαι έτοιμος να κάνω τη μετάβαση, θέλω να ανάβω ενισχυτή για να ακούσω μουσική, πείτε με κολλημένο αλλά έτσι μου βγαίνει :D

Οπότε για να δούμε λίγο ανακεφαλαιωτικά το ζήτημα ας πούμε ότι πάμε σε παθητικά, καλώς η κακώς. Έπεσαν 2-3-5 προτάσεις στο τραπέζι, από τα ~700€ (Q-Acoustics 3050), στα ~600€ (wharfedale 240), στα 550 (zensor 7) και στα <400 (monitor 2002) που ευτυχώς ένα δυό εξέχοντα μέλη τα παίνεψαν γιατί όσο να'ναι κολλούσα στο να προτείνω μόνος μου πολλά μεγάφωνα με λίγα λεφτά.

Τώρα, πραγματικά χάι-φάι σε αυτά τα φράγκα (και από συμπιεσμένα αρχεία) δεν θα ακούσουμε, ξέρετε, την κλανιά στο ακροατήριο της όπερας φάση, δεκτόν. Από πλευράς vfm, γεμίζουμε τον χώρο με σωστή (όσο γίνεται) μουσική θα δω χαοτικές διαφορές από το φτηνότερο στο ακριβότερο άκρο αυτού του εύρους τιμών;

Ρωτάω γιατί οι καιροί δύσκολοι και όπως καταλαβαίνετε δεν είμαστε σε money no object φάση.

Άντε, στο τέλος θα με ψήσετε μετά από 30 σελίδες να πάρω ενεργά :p

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.819
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos