Σύνθεση desktop (2019)

Μηνύματα
1.815
Reaction score
339
Χαιρετώ την παρέα, ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη για το μεγάλο ποστ και τις πολλές ερωτήσεις/απορίες και ξεκινώ :

Είμαι προς αναζήτηση νέου desktop για το σπίτι. Παραδοσιακά επιλέγω να συνθέσω αρκετά δυνατούς υπολογιστές (παρόλο που η χρήση δεν είναι extreme) , προκειμένου να αντέξουν σε βάθος 7-10 χρόνων και να μην μπλέκω με αναβαθμίσεις και τα σχετικά κάθε 2-3 χρόνια.

Ο τωρινός υπολογιστής είναι ένας του 2012, intel 3ης γενιάς ( i5-3570), με 8GB RAM , κάρτα γραφικών GeForce GTX650 1GB, και δίσκο ssd Samsung 850 EVO 120GB για λειτουργικό και προγράμματα.

Μην παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα, έχω αρκετές απορίες και ερωτήσεις , οπότε όποιος έχει την όρεξη και την διάθεση , θα εκτιμούσα την βοήθειά του.

1) CPU : Intel ή AMD ? Οκ, κλασικό ερώτημα αλλά παραμένει...προσανατολίζομαι προς i5-9600 και AMD Ryzen 5 3400G with Radeon RX Vega 11 Graphics. Παρένθεση εδώ για όσους κατάλαβαν ήδη από το μοντέλο, ότι δε θα χρειαστώ ξεχωριστή κάρτα γραφικών (αρχικά τουλάχιστον), εξ’ου και η επιλογή του συγκεκριμένου cpu της AMD.

Συγκρίνοντας τιμή αρχικά, ο AMD πάιζει χωρίς αντίπαλο. Στα δε benchmarks, φαίνεται εξίσου δυνατός. Σε χαρακτηριστικά η κατάσταση μπερδεύει. 12nm , 4 cores / 8 theads με 4MB cache L3 και συχνότητα μνήμης στα 2933MHz. , όταν ο ι5-9600 παίζει στα 14nm , 6 cores / 6 threads, 9MB cache L3 και συχνότητα μνήμης στα 2666. Τι προτιμάμε λοιπόν?


2) Γραφικά : Όπως είπα και πριν, δε θα χρειαστώ κάρτα γραφικών. Οι νέοι Intel έχουν ενσωματωμένα, όπως και ο εν λόγω AMD. Δεν παίζω παιχνίδια,δεν επεξεργάζομαι βίντεο , παρά μόνο βλέπω βίντεο 4Κ, οπότε η χρήση καλύπτεται άνετα χωρίς έξτρα κάρτα. Επιπλέον , γλυτώνουμε κόστος, και φασαρία από τους ανεμιστήρες. Στο μέλλον βλέπουμε αν παραστεί ανάγκη.


3) Μνήμη RAM: Φαντάζομαι ανάλογα τον επεξεργαστή θα επιλεχθεί η συχνότητα των 2933 ή 2666MHz. Και νομίζω 16GB είναι οκ ή εκτιμάτε να πάω για 32GB από την αρχή ώστε να είναι 100% future proof?


4) Εσωτερικός δίσκος : Λογικά η Samsung παίζει ακόμα δυνατά στους δίσκους, οπότε φαντάζομαι πάω για έναν Μ.2 970 pro ή για 970 evo plus (νεότερος και πιο γρήγορος?!)


5) Τροφοδοτικό : κάποιο γνωστής εταιρίας κατηγορίας 80 gold 500άρι? Κάτι άλλο ίσως?


6) Motherboard : εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά, οπότε ακούω προτάσεις. Το μόνο που θέλω είναι συνδέσεις usb 3.1 gen2 και να είναι αξιόπιστο. Επιπλέον δεν έχω σκάλωμα με χρώματα και εφέ, προτιμώ τα απλά και λιτά. ( αξίζει να πάω σε mini κατηγορία και αντίστοιχο κουτί ή να επιλέξω το κλασικό midi κουτί και αντίστοιχη MOBO?


‘Όποια βοήθεια καλοδεχούμενη! Επιπλέον καλοδεχούμενες και τυχόν προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις!

Ευχαριστώ!
 


Μηνύματα
3.652
Reaction score
5.462
Από τη στιγμή που δεν έχεις σκοπό να παίζεις παιχνίδια η ας το θέσω καλύτερα: από τη στιγμή που δεν θα βάλεις κάρτα γραφικών κακώς προσανατολιζεσαι σε desktop. Γράψε μας καλύτερα για τι χρήση θες τον υπολογιστή για να σε βοηθήσουμε αν μπορούμε.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Γενικά καλά το σκέφτεσαι το πράγμα. Πάμε πιο αναλυτικά.

1) Αν και χρόνια Intel-άκιας στήσαμε ένα μηχάνημα τώρα τελευταία, με ryzen, αποκλειστικά για rendering και μείναμε super ευχαριστημένοι. Προτείνω να πας σε ryzen, τρομερή οικονομία χρημάτων.

2) Καλά το σκέφτεσαι, αφού δε σ΄ενδιαφέρουν τα games μένεις χωρίς κάρτα.

3) Για τις συνηθισμένες δουλειές γραφείου/browsing/movies/music τα 16 είναι υπεραρκετά. Αν φοβάσαι το μέλλον απλά αγόρασε 2 των 8GB και μητρική με 4 θέσεις για να μπορείς αν χρειαστεί να ανεβείς.

4) Προτείνω 970 evo plus. Λίγη οικονομία και από εδώ. Οι διαφορές δεν είναι αντιληπτές.

5) 80 gold 500άρι; Για το gold καμιά αντίρρηση. Τα watt άνετα μπορείς και λίγο λιγότερα χωρίς κάρτα γραφικών και απαιτήσεις.

6) Εδώ δεν έχω ιδέα.... έχω λίγο καιρό να ασχοληθώ με την αγορά...
 

Μηνύματα
41
Reaction score
30
Αν αποφασήσεις για Destop προτάσεις: 1. Η Motherboard κοίτα να έχει πανω απο μια PCI θύρες, για PCI σκληρό/ους. 2. αν σε ενδιαφέρει πιθανή μελλοντική προθήκη κάρτας γραφικών καλύτερα midi κουτί. 3. αφού δεν θα βάλεις κάρτα και θα μειώσεις το θόρυβο έξέτασε και την υδρόψηξη για CPU ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα και σε dΒ και σε ψύξη. Για τροφοδοτικό πάλι σε σχέση με μελλοντική κάρτα γραφικών λιγο μεγαλύτερο(550+). Τέλος θα προτημούσα των ι5-9600 καθαρά και μόνο επειδή 9MB cache.

Όπως και να έχει εξαρτάται απο την χρήση που θέλεις να του κάνεις.
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.389
Reaction score
93.969
Τέλος θα προτημούσα των ι5-9600 καθαρά και μόνο επειδή 9MB cache.
Πού θα φανεί η διαφορά σε σχέση με τα 4MB cache της AMD;
 


Μηνύματα
13.611
Reaction score
6.566
Ο τωρινός υπολογιστής είναι ένας του 2012, intel 3ης γενιάς ( i5-3570), με 8GB RAM , κάρτα γραφικών GeForce GTX650 1GB, και δίσκο ssd Samsung 850 EVO 120GB για λειτουργικό και προγράμματα.
αυτος που εχεις σε τι δεν σε καλυπτει-ικανοποιει για την χρηση που τον θελεις? Σιγουρα το συσστημα που σκεφτεσαι να στησεις θα ειναι καλυτερο (πολυ στα νουμερα τουλαχιστον),αλλα αυτο που εχεις τι δεν κανει καλα?
 


Μηνύματα
1.815
Reaction score
339
ωωω...τρελή συμμετοχή και ευχαριστώ πολύ!!! :)
πάμε λοιπόν για απαντήσεις- σχόλια...

1) Ο τωρινός με καλύπτει μια χαρά...είμαι όμως και γκατζετάκιας και ήρθε η ώρα μετά από 8 χρόνια που δικαιολογώ στον εαυτό μου να αγοράσω νέο. Δε θα δικαιολογηθώ με το γεγονός ότι οι κατα τ'άλλα usb3 θύρες μεταφέρουν απελπιστικά αργά τα επεισόδια σειρών (σε στικάκι sandisk extreme usb3), ότι οι ανεμιστήρες κάνουν σχετικά αρκετό θόρυβο, ώστε να τους ακούω από το διπλανό δωμάτιο και άλλα τέτοια. Μου αρκεί το γεγονός ότι απλά γουστάρω να πάρω καινούργιο! :)

2)Desktop αυστηρά για το σπίτι...με μεγάλη οθόνη που ήδη έχω! Για φορητό (για τα ταξίδια ή διακοπές ρεύματος) έχω το φανταστικό και πανγρήγορο chromebook pixel 2 με i7 και 16GB ram, που απλά σκοτώνει.

3) Προτιμάμε καλύτερα 2 ντιμάκια των 8GB για RAM ή και 1 των 16GB κάνει αντίστοιχα καλή δουλειά? Κάτι θυμάμαι ότι σε dual channel είναι καλύτερα ή έχει αλλάξει το πράγμα?

4)0 970 evo plus είναι πιο φρέσκος από τον PRO και πιο γρήγορος σε write speed αν θυμάμαι καλά...οπότε τον προτιμάμε!

5) το 500άρι τροφοδοτικό είναι ακριβώς για να καλύψει και μελλοντική πιθανή ανάγκη για κάρτα γραφικών.

6) Η L3 cache κάνει τόσο μεγάλη διαφορά στην απόδοση και στην καθημερινή χρήση? Μου κάνει εντύπωση ότι δύο σχετικά "κοντινοί" επεξεργαστές διαφέρουν τόσο (4ΜΒ-9ΜΒ)

7) Ανεμιστηράκι θα προτιμήσω κάτι καλύτερο από το "μαμά" ....έχω το "πρόβλημα" και στο υπάρχον pc, οπότε στο νέο θα βάλω κάτι αρκετά καλό και ήσυχο. Επιπλέον νομίζω ότι πλέον μιλάμε για τo νέo x590 chipset.

8) Κώστα σε ευχαριστώ...με έβαλες σε έξτρα σκέψεις..:)
 

Μηνύματα
950
Reaction score
495
Το μόνο που θα με παρότρυνε για αναβάθμιση υπό τις συνθήκες που αναφέρεις είναι ο θόρυβος - αλλά αυτό αλλάζει απλά με αλλαγή ψυκτρών/ανεμιστήρων στο ήδη υπάρχον σετάπ - και η ταχύτητα εγγραφής. Στο προηγούμενο σετάπ είχα αλλάξει κατευθείαν ψύκτρα cpu π.χ.

Εάν είσαι χομπίστας pcάκιας πάω πάσο, έχεις το μικρόβιο της αναβάθμισης. Αλλά σε άλλη περίπτωση έχεις μια χαρά σετάπ για καθημερινή χρήση.

Απλά να σε προετοιμάσω όσον αφορά τους NVMe επειδή κι εγώ πήγα στον 960 Evo από έναν Intel SSD, σε καθημερινή χρήση δεν έχει και μεγάλη σημασία το upgrade. 5 secs στο bootάρισμα κέρδος και γρηγορότερο installation σε εφαρμογές που τις κάνεις μία φορά δεν ξέρω αν αντικειμενικά αξίζει τον κόπο να κάνεις ριζική αλλαγή μιας κι έχεις ήδη έναν εξαιρετικό ssd.

Αυτό που έχω μετανιώσει μιας και πρέπει να βοηθήσω και λίγο στην συζήτηση είναι που δεν έδωσα λεφτά για καλό τροφοδοτικό. Πάρε ένα καλό να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Προσανατολίζομαι σε Seasonic από την Prime Series με 12 χρόνια εγγύηση. Για να δίνουν τόσο πολύ σημαίνει πως έχουν πολύ αυτοπεποίθηση. :biggrin:
 

Μηνύματα
2.377
Reaction score
3.578
+1 κι από μένα σε μη αναβάθμιση.

Οι ανάγκες σου καλύπτονται άνετα με τον τωρινό.
Δώστου 2 χρόνια ακόμα και κάνε την μετά.

Εαν προχωρήσεις ομως πάρε καλό
τροφοδοτικό όπως και δήποτε.
Εγώ έχω ένα seasonic από το 2004-5 και δεν έχει πάθει τι πο τα.
Για την εποχή είχα δώσει 100 ευρώ.
 


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
8) Κώστα σε ευχαριστώ...με έβαλες σε έξτρα σκέψεις.
Νίκο, αν δεν υφίσταται το παραμικρό ενδεχόμενο να βάλεις ξεχωριστή κάρτα οθόνης, αυτό το NUC είναι εξαίρετη λύση. Ο 8559u είναι πολύ γρήγορος, από τους ταχύτερους φορητούς επεξεργαστές σήμερα, και έχει και αρκετά γρήγορα γραφικά, ταχύτητας περίπου σαν της HD6790, ελάχιστα πιο αργά από αυτά του 3400G. Επιπλέον του USB3.1, έχει και thunderbolt 3.0. To thunderbolt 3.0 είναι τόσο γρήγορο, που μπορείς να συνδέσεις επάνω του συστοιχία δίσκων σε ανάλογο εξωτερικό backplane και να τη χρησιμοποιείς σαν εσωτερικό δίσκο, χωρίς το παραμικρό latency - και είναι κι ακόμη πιο γρήγορο. Εν πάση περιπτώσει όμως, είναι μικρό στο μάτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν πάρεις πλήρες desktop, το σκαλοπάτι που έχει νόημα να πατήσεις είναι ο i5-9600k, που σωστά στημένος επιτυγχάνει σκορ 14000 στο passmark. Δεν χρειάζεται overclock, είναι ήδη πολύ ψηλά, ενώ το overclock δεν προσφέρει τίποτε το ουσιαστικό. Το επόμενο ουσιαστικό σκαλοπάτι -και κεφαλόσκαλο- είναι ο 9900k με σκορ 20000. Motherboard πάρε κάποιο Z390, αφού θέλεις USB3.1.

Αν πάρεις AMD, πάρε αυτόν τον 3400G, καθώς είναι ο ανώτατος στην γκάμα της AMD με ενσωματωμένα γραφικά. Οι επιδόσεις του είναι παραπλήσιες των i7-3770 και i7-4770. Motherboard πάρε όποιο θέλεις, όλα έχουν πάνω - κάτω την ίδια ποιότητα κατασκευής, ενώ διαφέρουν στα features και την εντυπωσιακή εμφάνιση, εξ ων και η διαστρωμάτωση των τιμών. Το X590 δεν βγήκε ακόμη, οπότε ή περιμένεις, ή παίρνεις κάποιο X570.

Ξεκίνα ανάποδα και δες αν το αντέχει η τσέπη σου. Δηλαδή, φτιάξε μια σύνθεση με τον ryzen 3900x και μνήμες 3200άρες και ένα mobo X570 και υποχρεωτικά ξεχωριστή κάρτα, ας πούμε μια RTX2060. Στο υπενθυμίζω αυτό, διότι ο πολύς κόσμος δεν πολυκατάλαβε τί έγινε στις 7 Ιουλίου. O 3900x προσφέρει στον κόσμο επεξεργαστική ισχύ έναντι 600€, την οποία μέχρι τότε προσέφεραν επεξεργαστές της Intel έναντι 2000€. Δες εδώ. Θα μου πεις, τί να τον κάνεις! Αν μπορείς να τον πάρεις, πάρτον, γιατί όχι δηλαδή. Ένα πρόβλημα είναι το ανεμιστηράκι επάνω στον X570. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτη λύση, να επιστρέφουμε στις πρακτικές του 2002. Ψάξε μπας και βρεις κανα ρηβιού που να αναφέρει ρητά για αθόρυβο ανεμιστηράκι, αν και δε νομίζω να βρεις. Σχεδόν όλοι οι ρηβιούερς θέλουν να τα έχουν καλά με τους κατασκευαστές, ώστε αυτοί να τους στέλνουν εμπόρευμα για ρηβιού κι αγύριστο. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Πάρε ένα 600άρι gold τροφοδοτικό κι άστο να δουλεύει. Εκ πείρας, ένα τέτοιο Thermaltake ή Seasonic είναι άρτιες κατασκευές και αθόρυβα, αλλ' όχι τα μόνα. Γενικά, τα gold είναι προσεγμένες σχεδιάσεις, αλλιώς δε γίνεται.

Πάρε δύο 16άρες ram. Οι τιμές έχουν πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα (και οι χρήσιμοι ηλίθιοι που μας κουνούσαν το δάχτυλο μπροστά στη μύτη, ότι οι τιμές είχαν εκτοξευθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης για μνήμες τηλεφώνων, έχουν βγάλει το σκασμό). Αν δυσκολεύεσαι στα λεφτά, πάρε δυό 8άρες.Όχι δηλαδή ότι θα καταλάβεις διαφορά με μια 16άρα.
 

Μηνύματα
41
Reaction score
30
Πού θα φανεί η διαφορά σε σχέση με τα 4MB cache της AMD;
Επειδή μιλάμε για setup που θα στηθεί για 7+ χρονιά η μνήμη cache της cpu και σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει ανάγκη για μεγάλη ζήτηση σε μνήμες RAM, και σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, είναι μόνη διαφορά των δύο που θα προσφέρει καλύτερες ταχύτητες. Φυσικά όπως προείπα εξαρτάται από την χρήση, ίσως να μην είναι αναγκαίο γενικά το συγκεκριμένο setup. Ο AMD καταπληκτικός επεξεργαστής απλώς θεωρώ τον Intel λόγο της μνήμης του λίγο καλύτερο.
 



Μηνύματα
1.815
Reaction score
339
Κώστα ξανά μανά ευχαριστώ για τον χρόνο και τις γνώσεις σου! :)

1) Το NUC θα φτάσει κοντά 700-800 ευρώ, οπότε παρόλο που όντως φαίνεται εξαιρετικό , δεν είμαι σίγουρος ότι αξίζει η αγορά του, όταν με 100-200 παραπάνω φτιάχνεις ένα πολύ δυνατό μηχάνημα , όπως περιέγραψες παρακάτω...

2) Δε διαφωνώ ( τόσο πολύ :p ) για τον Ryzen 9 (!) 3900X....Απόλυτα future proof, αν δύναται κάποιος να τον αγοράσει, απλά το κάνει και ξεχνάει για πολλά χρόνια το οτιδήποτε...Απλά , μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης με τα τεχνολογικά, είπα να δώσω και λίγο παραπάνω σημασία στο value for money...(ή και όχι..)

3) Ο i5-9600K είναι όντως χρονισμένος πιο ψηλά, δεν το προτίμησα αρχικά λόγω του αυξημένου TDP 95W, έναντι του απλού στα 65W...δεν ξέρω αν είναι μικρή λεπτομέρεια, θεώρησα ότι άξιζε περισσότερο ο νεότερος 9600

4) εφέ και λαμπάκια δεν μαρέσουν...προτιμώ πιο "σεμνές" υλοποιήσεις...

Συνοψίζοντας λίγο, καταλήγω στις εξής 4 περιπτώσεις :
α) Το NUC
β) Intel i5- 9600(Κ) με Z390 και τα παρελκόμενα..
γ) AMD Ryzen 5 3400G με X570 και τα παρελκόμενα
δ) Full power mode on...με Ryzen 9 3900X , x570 και τα σχετικά..

Δεδομένου την διαφορά στα χρήματα , κάνω μεγάλο λάθος να πάω προς δ) μεριά? :)
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
δεν το προτίμησα αρχικά λόγω του αυξημένου TDP 95W, έναντι του απλού στα 65W...δεν ξέρω αν είναι μικρή λεπτομέρεια
Η λεπρομέρεια είναι μικρή, πολλώ δε μάλλον αφ' ης στιγμής θα χρησιμοποιήσεις μεγάλο ψυγείο. (Αυτό είναι ό,τι πρέπει, χωρίς υπερβολές στον όγκο, το βάρος και την τιμή). Ούτως ή άλλως, ο 9600Κ δεν περιλαμβάνει εργοστασιακό ψυγείο στη συσκευασία του.
 
Last edited:


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.314
Μηνύματα
2.858.221
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top