Τα προπουλημένα εισητήρια για οψέποτε οι "πριμαντόνες" τραγουδούν εδώ και εκεί αποτέλουν ένα μόνον ψήγμα του τι πραγματικά συμβαίνει στην πορεία της Κλασικής Μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. ΄Εχεις εικόνα τι γίνεται με συναυλίες Μουσικής Δωματίου, μικρών συνόλων, Χωρωδιών κα.?Προσωπικα δεν πιστευω οτι η κλασικη μουσικη εχει φθεινουσα πορεια, το αντιθετο μαλιστα. Οταν οι γνωστες πριμαντονες δεινουν συναυλιες τα εισητηρια ειναι παντα προπουλημενα. Τα δισκακια δεν παιζουν καμμια απολυτως σημασια.
Και κατι ακομη. Μ αρεσουν παρα πολυ οι συγχρονοι καλλιτεχνες της κλασικης μουσικης. Εχουν αποκτησει μια διαφορετικη οικιοτητα με το κοινο. Απο φωνες εχοντας μπροστα τον πλουτο της παραδοσης εχουν κανει ενα βημα παραπανω και ειναι απολυτως λογικο.
Εχω ενα αριστουργημα που θα ηθελα να προτρεψω να το ακουσουν οι φιλοι της μουσικης. "GALA MARIINSKY II" (Blu Ray- Δυστυχως μονο δικαναλο). Διευθυντης ορχηστρας ο Gergiev.
Καπου προς το τελος βγαινει η Νετρεπκο και ερμηνευει 2-3 κομματια. Το πρωτο ειναι το Macbeth του Verdi. Αποθεωση πραγματικη. Δε νομιζω καποιος ακουγοντας αυτην την ερμηνεια να μπορει να βαλει καποια αλλη διπλα της. Βεβαια σαφως και μπαινουμε σε υποκειμενικα πραγματα που εχουν να κανουν με το γουστο αλλα εγω γραφω εδω για το δικο μου.
Για δεστε αυτη την υπαιθρια συναυλια, το γηπεδο μου μοιαζει καταμεστο.
Η φθείνουσα πορεία της έχει να κάνει και με τον ευτελισμό των παραγωγών, τις συνθήκες λειτουργείας των Ορχηστρων και άλλα πολλά.
Όσο για τον Macbeth της Netrebko, ακόμη και η ίδια θα σου έλεγε ότι απέχει πόρρω από μια Nilsson ή την Κάλλας, για να αναφέρω μόνον δύο. Και αυτό δεν είναι διόλου θέμα γούστου. Όσο για το "κατάμεστο γήπεδο" (!), πρόκειται για το ανοικτό θέατρο Waldbuhne στο Βερολίνο, που, το καλοκαίρι, δίνεται μια μόνον συναυλία και η οποία βέβαια, ως εικός, γίνεται ανάρπαστη...ό,τι και όποιος και εάν πρόκειται να παίξει. Βέβαια, η συναυλία αυτή μόνον συναυλία δεν είναι. Ένα gathering, happening for fun.