Αναλογία κοστους αναμεσα σε ηχεια και ενισχυτη

Reaction score
65
Θα κανω αμεσα, απλως ετυχε διορισμος στη Ζακυνθο και ξεσπιτωθηκα πρόσωρινά, περιμενω μεταθεση ! Εκατσε κι ο accuphase και πηγαινοερχομαι με λαχταρα καθε Σαβριακο Καλαματα.
Ξερει κανεις αν στις εκθεσεις στην Αθηνα αν θα εχει ειδικους σε ηχοαπορροφηση??

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804
Θα κανω αμεσα, απλως ετυχε διορισμος στη Ζακυνθο και ξεσπιτωθηκα πρόσωρινά, περιμενω μεταθεση ! Εκατσε κι ο accuphase και πηγαινοερχομαι με λαχταρα καθε Σαβριακο Καλαματα.
Ξερει κανεις αν στις εκθεσεις στην Αθηνα αν θα εχει ειδικους σε ηχοαπορροφηση??
-
Ναι .
Όλο και κάτι υπάρχει μέχρι τώρα .
Για εφέτος δεν ξέρω .
-
-
-
Ότι και να σου πει ο καθένας μας είναι ρίσκο για τον χώρο σου .
Πρέπει να έρθει ειδικός στον χώρο σου με μικρόφωνα και αυτα που πρέπει , για να ξέρεις πραγματικά τι να κάνεις , για μία και τελευταία φορά , ( ίσως και άλλη μία μέτρηση όταν κάνεις αυτά που θα σου πεί ).
Αλλά είμαι σίγουρος , πως ότι και να κάνεις απο μόνος σου , θα ακούσεις καλύτερα .
-
* στον απέναντι τοίχο απο τα ηχεία σου , τι υπάρχει ;

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804
....ότι και να προσθέσεις θα ακούσεις καλύτερα .
-

-
.....πάτα στο κέντρο για να το δείς .
-
-
......Φυσικά θα τα φτιάξεις με πλαίσιο και καλόγουστο για τον χώρο σου ύφασμα ηχοδιαπερατό .

Last edited:

Reaction score
161
Καλησπέρα σας….
Θα πω κι εγώ την γνώμη μου .. όχι σαν ειδικός…αλλά σαν χομπίστας και με αλλαγές αρκετών ηχείων και μηχανημάτων από πολλά χρόνια … σε μικρές και σχετικά φτηνές κατηγορίες..(ουσιαστικά..πεταμένα λεφτά χωρίς να είμαι ποτε ευχαριστημένος μετά από λίγο χρονικό διάστημα)

Η γνώμη μου λοιπόν είναι… περνεις τα ηχεία που θεωρείς πως παίζουν καλύτερα στο γούστο της μουσικής που ακούς….χωρίς να κανείς εκπτώσεις…
Και στην συνέχεια προσπαθείς να τα μαρσάρεις με μηχανήματα που θα σου δώσουν ένα καλό αποτέλεσμα…όσο χρόνο και αν σου πάρει…
Συνήθως… λέω εγώ τώρα…τα συνοδα… κοστίζουν πάνω από τα χρήματα των ηχείων…
Μην με φατε ε;;;
Χαχαχα

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.804

-......τροφή για σκέψεις .

- Να με συμπαθής .
Άλλο θέμα έθεσες .....και εγώ , άλλα σου προτείνω .
Σταματάω εδώ .

Last edited:

Reaction score
65
-
Ναι .
Όλο και κάτι υπάρχει μέχρι τώρα .
Για εφέτος δεν ξέρω .
-
-
-
Ότι και να σου πει ο καθένας μας είναι ρίσκο για τον χώρο σου .
Πρέπει να έρθει ειδικός στον χώρο σου με μικρόφωνα και αυτα που πρέπει , για να ξέρεις πραγματικά τι να κάνεις , για μία και τελευταία φορά , ( ίσως και άλλη μία μέτρηση όταν κάνεις αυτά που θα σου πεί ).
Αλλά είμαι σίγουρος , πως ότι και να κάνεις απο μόνος σου , θα ακούσεις καλύτερα .
-
* στον απέναντι τοίχο απο τα ηχεία σου , τι υπάρχει ;
Υπαρχει ενα καναπεδάκι σε αποσταση απ τον τοιχο ο οποις εχει κατι καδρακια.

Reaction score
5.899
Σε παθητικό σύστημα με όσο το δυνατόν full range ηχεία ή σύστημα με subs, τα λεφτά όπως καταλαβαίνεις πάνε στα ηχεία. Ενισχυτές υπάρχουν σε σχετικά νορμαλ τιμές που μπορούν να οδηγησουν τα πάντα.

Last edited:

TGD

Reaction score
10.579
Πάνε στα ηχεία κια για έναν άλλο λόγο: είναι έπιπλα και πρέπει να φαίνονται όμορφα στο σαλόνι. ;)

Reaction score
65
Σε παθητικό σύστημα με όσο το δυνατόν full range ηχεία ή σύστημα με subs, τα λεφτά όπως καταλαβαίνεις πάνε στα ηχεία. Ενισχυτές υπάρχουν σε σχετικά νορμαλ τιμές που μπορούν να οδηγησουν τα πάντα.
Μου το κανεις πιο λιανα με παραδειγμα?

Reaction score
457
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την σχέση ηχείου-ενισχυτή με την σχέση πιάνου-πιανίστα, λίγο αυθαίρετα βέβαια, αλλά ο σκοπός μας εδώ είναι η κατανόηση, έτσι λοιπόν όπως ένας καλός πιανίστας σε ένα μέτριο πιάνο θα αποδώσει το συναίσθημα, την άρθρωση ενός μουσικού έργου, ίσως και με κάποια ιδιαιτερότητα στον ήχο αφού οι ατέλειες του μέτριου πιάνου θα προσδώσουν ένα "χαρακτήρα" στον ήχο, ένας άρτιος ηχητικά ενισχυτής θα περάσει μεγάλο μέρος αυτής της αρτιότητας και σε υποδεέστερα από αυτόν ηχεία, υπό τον όρο βέβαια να μην υπάρχει τεχνική ασυμβατότητα ανάμεσά τους (π.χ. ένας σύγχρονος ενισχυτής με εκείνα τα παλιά ηχεία των 600ohm).
Φυσικά ένα καλύτερο ηχείο, μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για να αναπτυχθούν καλύτερα οι δυνατότητες του "πιανίστα", προσοχή όμως μια και καλώς ή κακώς μιλάμε για μηχανάκια, το σημαντικά πρώτιστο είναι ο ενισχυτής να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ηχείου, μπορεί δηλαδή ένα καλύτερο ηχείο να αποδειχθεί "βαρύ" για τον καλό μας ενισχυτή, γι' αυτό άλλωστε τα ενεργά ηχεία, που εκ κατασκευής, κάθε μονάδα έχει τον αποκλειστικά κατασκευασμένο γι' αυτήν ενισχυτή, σ' αυτό τον τομέα, συνήθως υπερτερούν.
Σαφώς λοιπόν, τα καλύτερα ηλεκτρονικά ωφελούν τον ήχο, και μάλιστα αξιοπρόσεκτα, όσο δε τα ηχεία, αρχικά τουλάχιστον εκείνο που χρειάζεται, στο βαθμό που έχουμε δεδομένο χώρο, είναι η καλύτερη δυνατή τοποθέτησή τους, ώστε να μην ακυρώνονται τα προτερήματά τους και να μειώνονται οι ατέλειές τους.

Reaction score
457
Τέτοιου τύπου αντιστάσεις βρίσκουμε σε πιεζοηλεκτρικά μεγάφωνα που συναντάμε και σε ραδιόφωνα αντίκες, κόρνες, drive in εφαρμογές, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ραδιοφωνία από την οποία προήλθε και το audio hifi, δεν ήταν παρά μια εφαρμογή της τεχνολογίας που είχε αναπτυχθεί στην τηλεφωνία του σύρματος, όπου η στάνταρ τιμή ήταν τα 600 ohm. (Για τον φίλο Kimon)

K

kimon

Guest
ένας σύγχρονος ενισχυτής με εκείνα τα παλιά ηχεία των 600ohm).
Τέτοιου τύπου αντιστάσεις βρίσκουμε σε πιεζοηλεκτρικά μεγάφωνα που συναντάμε και σε ραδιόφωνα αντίκες, κόρνες, drive in εφαρμογές,
Κατανοώ ότι γράφουμε (και διαβάζουμε, λένε κάποιες έρευνες) στο δίκτυο χωρίς χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στην σαφήνεια του λόγου μας (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου), όμως και ο τίτλος του νήματος δεν νομίζω ότι κατευθύνει σε ζευγαρώματα ενισχυτών με τέτοιου είδους μεγάφωνα (εφ' όσον βεβαίως μιλούμε για συσκευές οικιακής χρήσης της τελευταίας πεντηκονταετίας). Ευτυχώς όμως ο διάλογος προσφέρει την δυνατότητα ανάδρασης, ώστε να διευκρινίζονται οι παρανοήσεις.
(Υποθέτω ότι κάτι ανάλογο σε συζήτηση για τα Windows 11 θα ήταν να κάνει κάποιος μια παρατήρηση και να υπονοεί καταστάσεις του... DOS!).

TGD

Reaction score
10.579
τα παλιά ηχεία των 600ohm
Τα έχει ακόμα ένας φίλος. Είναι Philips, 600Ω, και θυμάμαι ότι είχαν πολύ ευχάριστο ήχο. Ο λαμπάτος ενισχυτής που τα συνόδευε -χωρίς μετασχηματιστές εξόδου- υπάρχει επίσης, αλλά δεν βρίσκονται πουθενά οι λυχνίες ισχύος για αντικατάσταση.

Reaction score
124
Έχω κι εγώ ένα αρχαίο ραδιόφωνο φίλιπς, στέρεο παρακαλώ, που λειτουργεί, τα μεγάφωνά του είναι 600 ομ και οδηγούνται από μια EL84 το καθένα.

K

kimon

Guest
Δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιων μεγαφώνων, αλλά πολύ παλιά είχα κάνει την σκέψη ότι, έχοντας ένα ηχείο τόσο υψηλής αντίστασης ως φορτίο ενός λαμπάτου ενισχυτή, θα γλυτώναμε τον μετασχηματιστή εξόδου (πολύ μεγάλο όφελος). Μετά βέβαια, όταν υπολόγισα ότι για να στείλουμε μια ισχύ (ας πούμε) 10 Βατ σε ένα τέτοιο ηχείο, θα έπρεπε να εφαρμόσουμε μια τάση περίπου 100 Βολτ στους ακροδέκτες του, συνειδητοποίησα ότι σε περίπτωση απροσεξίας με τα καλώδια θα είχαμε επικίνδυνες ηλεκτροπληξίες.
Απ' ό,τι καταλαβαίνω αυτά τα μεγάφωνα χρησιμοποιούνταν στο μακρινό παρελθόν αποκλειστικά σε ενεργά (αποκλειστικά) ηχεία "ειδικών αποστολών", οπότε, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, είναι απίθανο κάποιος να τα έβρισκε σε παθητικά ηχεία του σήμερα και να να έπρεπε να τα ταιριάξει με κάποιον σύγχρονο ενισχυτή.

Last edited by a moderator:

Reaction score
457
Λόγω του ότι ξεφεύγουμε από το θέμα του νήματος, κάτι για το οποίο θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο άθελά μου, αυτό που ήθελα να τονίσω στη ανάρτησή μου, με ένα ακραίο παράδειγμα, τις τυχόν ασυμβατότητες που μπορούν να συμβούν μεταξύ ενισχυτικών και μεγαφώνων.

Reaction score
5.899
Μου το κανεις πιο λιανα με παραδειγμα?
Αν έχεις π.χ δύο ενισχυτές Hypex NC-400 ή NC-1200 και αντίστοιχο προενισχυτή (δηλαδή ενισχυτικό σύνολο αξίας 3000-4000 ευρώ) οδηγείς οποιοδήποτε ηχείο αγοράσεις, είτε κάνει 2000 είτε 200.000 ευρώ.

Reaction score
2.051
Αν έχεις π.χ δύο ενισχυτές Hypex NC-400 ή NC-1200 και αντίστοιχο προενισχυτή (δηλαδή ενισχυτικό σύνολο αξίας 3000-4000 ευρώ) οδηγείς οποιοδήποτε ηχείο αγοράσεις, είτε κάνει 2000 είτε 200.000 ευρώ.
Απο βάλεις Hypex NC-400 σε ηχείο 200.000EUR δεν θα πλησιάζει κουνούπι στο χιλιόμετρο, τόσο ενοχλητικός θα είναι ο ήχος.
Εκτός αν βάλεις καλώδια Belden η mogami για να «κόψεις« τη μισή πληροφορία.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster