Ψάρια - είναι υγιεινή τροφή;

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.229
Εκτός απ'το ψαρονέφρι.

Γι'αυτό τρώμε μπριτζόλες.
Το κακο ειναι οτι τωρα πια τα μοσχαρια τρωνε ψαρια και τα ψαρια μπριτζολες οποτε περιπλεκεται η κατασταση.

Reaction score
2.527
ας διαλέξουμε το λιγότερο "φορτωμένο".
Αυτό προσπαθώ να κάνω.
Έχω καταλήξει ότι το λιγότερο "φορτωμένο" ψάρι (εκεί που μένω, Αθήνα δηλαδή) είναι:
- το μικρό σε μέγεθος
- το κατεψυγμένο

Άρα θα παίρνω "φρέσκα" μικρά σε μέγεθος ψάρια από τη λαϊκή και κατεψυγμένα από το σούπερ μάρκετ.
Δεν θα ξαναπάρω τσιπούρες ή μπακαλιαράκια από τη λαϊκή.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.549
Εμένα μ'αρεσει πολύ κι η αθερίνα.

Παλιά, προ 20-ετιας +, έβρισκα πολύ νόστιμη αθερίνα στη Θεσσαλονίκη.

Μετά γιοκ, τα τελευταία 15 χρόνια, όσες φορές πήρα αθερίνα, ήταν ένα βρωμερό πράμα. Δε τρωγόταν.

Εκτός Θεσσαλονίκης, είναι θέμα να έχω βρει 1-2 φορές κάπως καλή (όχι αυτό που πρέπει) αθερίνα.

Προσφάτως, και προς μεγάλη μου έκπληξη, στο Ναύπλιο βρήκα κι έφαγα αθερίνα πραγματικά άριστη, δεκαετίες είχα να βρω αυτή τη γεύση, μια γεύση που πραγματικά την ξέρω.

Reaction score
2.527
Οκ αλλά η γεύση δεν μας λέει και πολλά για την ποσότητα συντηρητικών ή άλλων ουσιών που τυχόν περιέχει το ψάρι.

Reaction score
1.274
Δε θα μου αλλάξει άποψη μια "εκπομπή" αγαπητέ μου.

3 χρόνια ήμουν στη Λήμνο, και το ψάρι που έχω φάει εκεί, απλώς δεν υπάρχει, δεν το ξανάφαγα πουθενά.

Όταν ερχόταν το πρωί της Πέμπτης (αν θυμάμαι καλά)το μεγάλο ψαροκάικο, έβλεπες κόσμο στο δρόμο να μεταφέρει ψάρια που να κουνιούνται μέσα στη σακούλα.

Μόνο κει έχω φάει κουτσουμούρες τέρατα, άλλου επιπέδου νοστιμιά, και ζητούσα 1,5 κιλό, μου έβαζε 2 κιλά, και πλήρωνα 5 ευρώ.

Το δε φαγκρι, είναι μια ιστορία από μόνο του. Πρέπει να έχω φάει πάνω από μισό τόνο φαγκρια εκεί, τυπικά γύρω στο 1-1,5 κιλό το κάθε ψάρι.
Όπως τα λες. 3 μέρες έτρωγα κάθε μέρα φαγκρι 1 με 1μιση κιλό και διάφορα άλλα θαλασσινά!!!
Βέβαια καμία σχέση η ποσότητα που υπήρχε πριν μερικά χρόνια εκεί. Τα έχουν σακατέψει λιγάκι :(

Attachments

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.248
Δεν θα ξαναπάρω τσιπούρες ή μπακαλιαράκια από τη λαϊκή.

Το τελευταίο γιατί. Απλώς να γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι ιχθυοτροφείου. Ασφαλέστερες είναι οι ψιλές, οι λεγόμενες 'λίγδες' που σχεδόν σίγουρα είναι αλιευμένες. Έχω πάρει κάτι ωραίες τσιπούρες σχεδόν κιλού από λαϊκή... τι κι αν είναι ιχθυοτροφείου, φρεσκότατες και νοστιμότατες. Ομοίως και τα λαβράκια. Εννοείται ότι το αλιευμένο εάν το βρεις είναι εγγύηση, αλλά δεν θα βρεθεί έτσι στα πόδια σου. Μπακαλιαράκια όντως γενικώς τα αποφεύγω από λαϊκή.

Reaction score
2.527
Εννοείς οι τσιπούρες κατά πάσα πιθανότητα είναι ιχθυοτροφείου.
Θα τις αποφύγω στη λαϊκή επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι "φρέσκιες" (=μπαγιάτικες εισαγώμενες που κολυμπάνε στα συντηρητικά).

ika

News
Reaction score
16.490
Όπως τα λες. 3 μέρες έτρωγα κάθε μέρα φαγκρι 1 με 1μιση κιλό και διάφορα άλλα θαλασσινά!!!
Βέβαια καμία σχέση η ποσότητα που υπήρχε πριν μερικά χρόνια εκεί. Τα έχουν σακατέψει λιγάκι :(
To 85-90, που είχε 250 τουρίστες τον χρόνο και το 50% ήταν Ιταλοί ψαροντουφεκάδες, πολύ καλός Μηλιώτης βουτηχτής έπαθε ταράκουλο με όσα είδε στον βυθό στον Μούρτζεφλο.
Είναι η μόνη φορά, που σε μας πάνω στην βάρκα τέλειωσε το δόλωμα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.549
Οι τσιπούρες οι "αλανιάρες" δεν είναι απαραίτητα πιο νόστιμες από ιχθυοτροφείου, γιατί είναι πιο χοντρές οι δεύτερες (νόστιμο λίπος), και γιατί δεν είναι όλες οι πρώτες το ίδιο, κάποιες δε, είναι πετσί και κόκκαλο, δε βρίσκουν να φαν; δε ξέρω, αλλά δεν. Στεγνές εντελώς, κι ας είναι ημέρας αλανιάρες, σα χαρτί είναι.

ika

News
Reaction score
16.490
Πάντα έτσι δεν είναι τα "άγρια ξηράς, θάλλασας, αέρα"?

Last edited:

Reaction score
2.527
Άρα τα άγρια πρέπει να καλοπεράσουν για λίγο καιρό πριν τα φας, δεν τα τρως αμέσως μόλις τα πιάσεις, πρώτα τα καλοταΐζεις!! :lol:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.549
Όσο στεγνώνουν οι θάλασσες από την υπεραλίευση, Ε, πεινάν τα ζωντανά.

Reaction score
25.249
τσιπούρα με 9 ευρώ είναι σίγουρα ιχθυοτροφείου απλά δεν ξέρουμε αν είναι ελληνική ή εισαγωγής.
τσιπούρα με 25+ ευρώ δε θα έπρεπε να είναι ιχθυοτροφείου, συνήθως όμως στο ιχθυοτροφείο συμφέρει να κρατάς ψάρια μέχρι το σημείο που παύουν να μεγαλώνουν γρήγορα, τότε αυτές που ξεπερνάνε το κιλό δύσκολα είναι ιχθυοτροφείου αλλά δεν ισχύει και το ανάποδο, ανάλογα την εποχή θα βρεις αλανιάρες του μισού κιλού πχ.

γενικά αν δεν είσαι του επαγγέλματος (που δεν είμαστε) πρέπει να έχεις μια σχέση εμπιστοσύνης με κάποιον που είναι.
στη λαϊκή αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Το ψαράδικο της γειτονιάς που αγοράζει το πρωί απο την σκάλα και ξεπουλάει μέχρι τις 3 το αργότερο είναι πιο κρίσιμο να σε εμπιστεύονται οι πελάτες, άρα αν ο ψαράς γνωρίζει (και αναγκαστικά γνωρίζει γιατί 2 ώρες από τη ζωή του συναλλάσσεται με κόσμο της ιχθυόσκαλας και ακούει διάφορα) και τον εμπιστευτείς θα σου δώσει κάτι αξιοπρεπές.

σε μεγαλοψαράδικα τύπου "θάλασσα" με μεγάλες ποσότητες που μάλιστα ψήνουν αν το ζητήσεις και για αυτόι γίνεται χαμός εγώ δεν ξαναπατάω.
έχω αγοράσει σκουπίδια ακριβοπληρωμένα, έχω πάθει μέχρι και στομαχική διαταραχή, εκεί πραγματικά δεν ξέρω τι ακριβώς μπορείς να αγοράσεις (είχε πχ γαύρο, όταν ο ψαράς μου έλεγε οτι δεν ήταν η εποχή του, τέρμα κατάψυξη σα να λέμε αν όχι κάτι άλλο)
ο κόσμος όμως είναι μλκς όμως και κάνει ουρές για "φρέσκο, ψημένο ψάρι" για να μην μαγειρεύει κλπ - περαστικά τους. ούτε απ έξω.

στην Αττική αυτά , αν ήμουνα στο Παρθένι, που είναι 15 λεπτά από Αλιβέρι και 35 από Αγίους Αποστόλους είναι τελείως άλλη ιστορία και τελείως διαφορετικές τιμές.

Reaction score
22.867
Υπάρχουν ιχθυοτροφεία και ιχθυοτροφεία. Ανάλογα με την κατασκευή τους ... το ψαράκι το κρέας του δεν είναι νιανιά αλλά αρκετά σκληρό κοντά στο θαλάσσης. Μας έχουν ψήσει όλοι το ψάρι στα χείλη. Αυτό έχω να πω εγώ. :D :D

Reaction score
806
Δε θα μου αλλάξει άποψη μια "εκπομπή" αγαπητέ μου.

3 χρόνια ήμουν στη Λήμνο, και το ψάρι που έχω φάει εκεί, απλώς δεν υπάρχει, δεν το ξανάφαγα πουθενά.

Όταν ερχόταν το πρωί της Πέμπτης (αν θυμάμαι καλά)το μεγάλο ψαροκάικο, έβλεπες κόσμο στο δρόμο να μεταφέρει ψάρια που να κουνιούνται μέσα στη σακούλα.

Μόνο κει έχω φάει κουτσουμούρες τέρατα, άλλου επιπέδου νοστιμιά, και ζητούσα 1,5 κιλό, μου έβαζε 2 κιλά, και πλήρωνα 5 ευρώ.

Το δε φαγκρι, είναι μια ιστορία από μόνο του. Πρέπει να έχω φάει πάνω από μισό τόνο φαγκρια εκεί, τυπικά γύρω στο 1-1,5 κιλό το κάθε ψάρι.
Απ' το καΐκι αυτό ψώνιζα κι εγώ.

Κυρίως παντελήδες (σηκιούς) γιατί και νοστιμότατοι ήταν και σε καλή τιμή.

Μου την έδωσε όμως όταν είδα καφάσι με χιόνες και τις έλεγαν σαργούς.

Παρότι πήρα αρκετά καλά άσπρα με ψαροτούφεκο εκεί (ελάχιστα μαύρα) το πιο νόστιμο από αυτά που έπιασα ήταν τα μελανούρια. Μπροστά τους, σαργός 1,2 Kg (όταν τον χτύπησα νόμιζα πως ήταν συναγρίδα) ήταν σαν χόρτο.

Από τα ιχθυοκαλλιέργειας τώρα, δεν είναι όλα ίδια. Ακόμη και στην ίδια ιχθυοκαλλιέργεια, υπάρχουν κλουβιά που τα ταΐζουν με τα σπλάχνα από όσα καθαρίζουν (γιατί κάποιες παραγγελίες είναι για καθαρισμένα). Αυτά είναι πιο νόστιμα από αυτά που ταΐζουν με ιχθυάλευρα.

Γενικά ψωνίζω ψιλό ψάρι (γαύρο, σαρδέλα) όταν είναι φρέσκο και πολύ. Επίσης γαρίδα ελευθέρας (τις ριγέ με τις γαλαζωπές /πορτοκαλί ανταύγειες...), γαλέο (όταν έχει πολύ), κάποια εποχιακά όχι τόσο γνωστά όταν πέσουν σε ποσότητες (τοπάνια, παλαμίδες) και κάποιες εκπλήξεις (π.χ. καλκάνια).

Attachments

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.733
Members
38.488
Νεότερο μέλος
nikpapageo